Sabra Dahhan; lastpak of uitdaging?

Wie denkt dat je bij de Volkskrant in de reageerderspanelen van het katern Opinie dezelfde geitenwollen-paarsebroekdragende pijproker aantreft die je je voorstelt bij de lezer van de papieren versie, heeft het mis.
Sabra Dahhan is koninklijk voorlichtster en kankeronderzoekster. Ze heeft tussen neus en lippen Arabierisch gestudeerd en ondertussen o.a. nog even een ‘Floris Nachtegaaltje’ in Libanon gedaan. En dit alles met nauwlijks 25 op de teller. Kortom de ideale schoondochter voor de dode boom lezende pijpende grijsbaard zou je zeggen.
Niets is echter minder waar. De columniste van Marokkaanse komaf in dit katern krijgt in de commentaren steevast de emmer met onvervalschte oudhollandsche stront over zich heen.

Deze week schreef ze over de allochtone patiënt met de pakkende titel De allochtone patiënt; lastpak of uitdaging?

Op het idee gebracht tijdens een lesje der geneeskunst, wijst ze de heren artsen en en passant nog even wat hoogleraren in haar stukje met een hoog ‘hittepetit’-gehalte, even fijntjes op de plichten die het ambt met zich meebrengt:

Het bewaken van deze dit fundament (het universaliteitsbeginsel van de geneeskunde opgenomen in de Eed van Hippocrates. red) gaat helaas vaak mis, blijkend uit o.a. de falende ‘interculturele’ gezondheidszorg en de manier waarop deze wordt onderwezen.

De bekende oude Griek met de eed wordt hierbij maar weer eens afgestoft opgegraven van stal gehaald.

Ik wilde u het commentaar van Bianca Castafiore (nog zo’n beroemde telg uit de Kuifje-familie!) op 11-06-2008 16:55 niet onthouden:

Het is de hypocrisie ten top om de eed van Hippocrates op de journalistieke snijtafel te voeren ten dienste van allochtoonse Moslimas die weigeren door een mannelijke arts geholpen te worden. Als de Jehova getuigen en de zelfgemaakte allochtonen hun eigen wetten stellen, dan moeten zij als er niets anders op zit, maar gewoon overlijden of in zichzelf oplossen.

Het wordt pas echt problematisch als ze niet begraven willen worden door een mannelijke hand en de maden zich na een week multicultureel beginnen te roeren. Uitzichtloos wordt het als Mohammed een handje wil helpen om de Moslima naar de troon van Allah te begeleiden en ze door weigering van de mannelijke hand tot na de emancipatie in een Islamitisch voorgeborchte moet worden opgeborgen. Maar wellicht zou je bij de Hollandse sectie van de hemel asiel kunnen aanvragen.

Dahhan doet me soms denken aan inspecteur Colombo, die voor het sluiten van de markt ook steeds nog een klein ideetje heeft. Alleen bewegen Dahhan’s ideetjes zich boterzacht om de allochtone brei heen. Eerst kop ze quasi open of de allochtone patiënt lastpak of uitdaging is, om vervolgens een stelling aan elkaar te punniken dat hij eigenlijk geen lastpak is. Ik denk dat zelfs Hippocrates een dergelijke lamlendige studente medicijnen de collegebanken uit zou jagen, maar dat kan spijtig genoeg alleen in Arabische landen.

Ik ben vrij om een chirurg te kiezen, ik ben niet vrij om een chirurg te dwingen de geneeskunst uit te oefenen op een manier zoals een ander dat goeddunkt. Niet in gender issues noch op de manier waarop hij de lauwwarme eendenbek hanteert of een allochtone echo maakt voor het middaggebed. Stel je voor dat je Hippocrates er elke keer bijhaalt als de patiënt vanuit geloofsovertuiging zelf de hand in eigen boezem wil steken om te zien of er een knobbeltje zit, of ‘samen’ met de chirurg het mes wilt vasthouden tijdens het verwijderen van het betreffende abces.

Wie is hier gek, Dahhan draait de zaak om, elke week trouwens. Hoelang duurt deze onzin nog, misschien totdat niemand meer reageert.

Moehahaha……….Arme Dahhan. Dat heet chirurgische precisie. Topcomment! Pareltje voor de zwijnen (sic).

Ook zo benieuwd naar het volgende oud-Hollandsch spitsroedenlopen van

-ik wil met mijn ideeën de mensen prikkelen, positief of negatief dat maakt niet uit –

Sabra?

Denkt u, net als mij, na het zien van het bewegend beeld alleen nog maar aan s*x?
Dan blijft de vraag aan u: Sabra Dahhan; lastpak of uitdaging ?

Overige artikelen van Sabra Dahhan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: