Placebo.

U wilt het zelf! U blijft jeremiëren. U wilt dat recept. U heeft er voor betaald en U LAAT U TOCH IMMERS NIET AFPOEIEREN DOOR DIE WITTE JAS?

Mooi wel. Wij poeieren u wel af. Letterlijk. U wilt een pil want u heeft iets op internet gelezen? Dan krijgt u een pil.

specimen

Tuurlijk…want we weten wel dat het niet tussen de oren zit; Daar ligt het in úw speciale geval zéker niet aan.

Daarom schrijft de helft van de artsen wel eens een kek gekleurd pilletje, poedertje of drankje voor; Vitaminepil, suiker,- dan wel zoutsnoepje of ooievaarskuitenvet. Helpt niks, maar u vraagt….wij draaien.
Voelt u zich beter. Blijkbaar. Wij ook, want wie geneest heeft gelijk. Wie zich genezen voelt, voelt zich genezen. Iedereen blij.

In een enigszins *kuch* gechargeerd onderzoek (abstract, weinig lettertjes) (full text, heel veel lettertjes.) gepubliceerd door BJM (BMJ 2008;337:a1938) doen de internisten en reumatologen van de U.S. desgevraagd een boekje open.

Dat maakt headlines. Dan sta je gelijk prominent in de New York Times met met een kop, die er niet om liegt:

Half of Doctors Routinely Prescribe Placebos


De ‘diehards’ moeten vooral ook eens de commentaren bekijken.

16 Responses to Placebo.

 1. Wilma says:

  http://noorderlicht.vpro.nl/dossiers/7336140/

  versie en meld u aan.
  Sinds de tijd dat verbrande zeespons voor diverse kwalen werd voorgeschreven en aderlaten volkomen normaal was, hebben artsen zich vol overgave gestort op het ontwikkelen van medicijnen die ook daadwerkelijk helpen tegen de kwaal waarvoor ze worden gebruikt. Toch blijken in een klein aantal gevallen de geneesheren nog steeds hun patiënten naar huis te sturen met een aai over de bol of een nutteloze pil: placebo’s. De kracht van gedachten en emoties blijkt het lichaam te kunnen helpen om te vechten tegen ziektes. Dit webdoc onderzoekt de vraag of het placebo-effect bestaat, bij welke aandoeningen het optreedt en of we die kennis ook kunnen gebruiken om onszelf beter te denken.

  [juni 2002]

  Vlees van een adder, krokodillenpoep, Egyptische wilgenbladeren en verbrande zeespons: het is slechts een greep uit de middelen die geneesheren een paar eeuwen geleden aan hun patiënten voorschreven. In 1824 importeerde Frankrijk nog 33 miljoen bloedzuigers, die ook vaak standaard werden toegepast voor diverse kwalen. In vroeger tijden had de geneeskunde nog te weinig kennis om mensen een medicijn te geven met een bewezen werking, en schreef men dit soort nutteloze drankjes of pillen voor: placebo’s, wat “ik zal behagen” betekent.

 2. Wilma says:

  http://www.skepsis.nl/placebo.html

  Als reguliere geneeswijzen niet helpen, zoeken sommige patiënten hun heil in het paranormale circuit. Zoals bij de genezeres Jomanda in Tiel. Zij vinden daar vaak baat bij. Hoe is dat mogelijk?

  http://www.kwakzalverij.nl/752/Effectieve_placebo_s

  Placebo’s werken behoorlijk goed op wat in de hersenen gebeurt (depressie, parkinson, pijn), maar alleen als de patiënt weet wat hij verwachten kan.

 3. Wilma says:

  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/35793485/

  Met pijnlijke injecties en precieze hersenscans bevestigen Amerikaanse onderzoekers dat het effect van placebo’s afhangt van je eigen verwachting.

  Als vrijwilliger voor een pijnstilleronderzoek weet je waar je aan begint. Wie wil er nou niet een afschuwelijk pijnlijke injectie in zijn kaakspier voor wat geld? Er volgt toch een pijnstiller, nietwaar? Niet in de proef van Jon-Kar Zubieta van de universiteit van Michigan. Daar kregen de proefpersonen na de pijninjectie allemaal nog een injectie, een neppijnstiller, oftewel een placebo. Er werd echter aan ze wel verteld dat het een werkende pijnstiller was.

  Toch kunnen die de pijn verlichten, puur omdat de ontvanger dat verwacht. Bij sommigen werkt dat zogeheten placebo-effect heel sterk, bij anderen niet. Dat is terug te zien in het brein, schrijven Zubieta en zijn collega’s in het tijdschrift Neuron. Ze maakten hersenscans van de vrijwillige pijnlijders en concluderen dat breinen met de hoogste verwachting van de ‘pijnstiller’, het sterkste placebo-effect ervaren.

  Genoeg leesvoer voor het hele weekend, nu óók in het nederlands. 😉

 4. Edward says:

  Zouden er ook al Placebo Fans zijn?

  In elk geval is er een popgroep die placebo hhet.

 5. Wilma says:

  @Edward

  Ik ben in ieder geval een Fan van berichten over placebo’s op de vroege morgen, in het engels wel te verstaan.
  Ben ik net wakker, nog in den ochtendjas op toffeltjes, nog geen koffie gehad, den soep nog in den oogjes, dus nog moeite met simpel nederlands begrijpend lezen, klik ik toch op die links van Geilecryptus. Het wemelde me gelijk voor de ogen en iets dat duidelijk voelbaar niet tussen de oren zat, kondigde zich al aan na een halve kop koffie!
  Het was een kwestie van gaan zitten en een en ander ging als de gesmeerde bliksem.

  Voor de in en outs van andere placebo-effecten heb ik wat meer tijd nodig.
  Interessant onderwerp, vooral omdat vast in iets of iemand geloven een behoorlijk grote impact heeft/kan hebben, óók in negatieve zin.

 6. Edward says:

  Grappig Wilma, ben niet religieus, zat wel 4 jaar op een Gristelijke school, een sterke uitspraak was: U geschiedde naar Uw geloof. Lijkt op die placebo’s.

  Als je op Haiti geboren bent, en een toptovenaar maakt bekent dat ie iemand vervloekt, en naalden in diens poppetje gaat prikken, EN DIE PERSOON GELOOFT DAAR TOT DAN HEILIG IN, heeft ie een levensgevaarlijk groot probleem.

  De helende gedachte allemaal flauwekul die poppetjes met naalden schiet dan wat moeilijk wortel. Het intens diepe geloof kan DAN zelfs iemand ziekmaken of erger.

  Een soort omgekeerd placebo effect.

 7. Da Silva says:

  Geef mij de band maar,deze discussie heb ik op Tr R,al gevoerd.

 8. catootje says:

  Hier zijn een hoop mentaal zieke geesten aanwezig !

  Zelf ben ik net ontsnapt maar door mijn 10-jarige huishoudschool en eigen ontwikkeling middels een schriftelijke cursus karate heb ik mieigen opgearbeitet tot verpleegster 2e klas met een oorkonde van de burgermeister.

 9. catootje says:

  Da Silva…….

  Geplaatst op 16 Okt 2008 12:38 door Da silva
  @ Ingeting.
  Mijn “opleiding” bestaat uit 3 jaar huishoudschool en je ogen en oren openhouden.
  Geen opleiding volgen betekent niet automatisch dat je de rest van je leven niets bij kunt leren.
  Maar waarom zouden mijn bevindingen niet kloppen?,omdat ik geen opleiding gehad heb?
  Naar boven……

  Is dat je beroep ?

 10. Da Silva says:

  Yep.

 11. Edward says:

  Ik las opeens, ook net wakker, in het bericht van Wilma van oktober 25 om 10.41 over Geilecryptus. Prima, Wilma, interne humor is het beste wat er is, intern modderwerpen is een bewijs dat je de bange bekrompen benepenheid zoals anderen die nog volop hebben hebt afgeworpen en je teamleden tegen een stootje kunnen.

  Zie ik dús ons Fan nog niet doen bij haar Heilige Afgoden Cees Boegem en Tullio Simoncini, nu ook actief in Brasiel, het land van Druiper en Cifyl, zoals een ex/zeeman vriend van me het wel eens zingend noemde. Ook Kees zie ik dit niet doen bij zijn Geadoreerde Idolen Hulda Clark en Alex Orbito, notoire kwakkers die hij maar niet durft af te vallen.

  Zolang je mij maar niet te grazen neemt kan ik dit soort zwarte creatieve humor sterk waarderen, hehehe..

  Overigens, ik verwachtte na het opduiken van het krachtige wondermiddel bica in de USA hele ritsen genezen kankerpatiènten, waar blijven die dan? Elk kwakzalvers middel begint toch immer met een hele bups genezen kankerpatiènten, waarna nieuwe wonderen toch altijd geleidelijk steeds meer uitblijven tot het nulniveau zoals nu in Nederland? En men weer een andere goeroe gaat adoreren die ook al weer niet geloofd wordt door ons?

  Ik mis die eerste golf genezingen door bica in de USA toch zó sterk. Mijn hele verwachtingspatroon ligt in duigen…

  Zou men dit dan zomaar vergeten zijn? Dan maar in Brasil beginnen met een hele stapel wondergenezingen, Tullio. Daar zijn de mensen veel goedgeloviger en kennen ze de miljoenen claim cultuur van de USA niet…

 12. marer says:

  In Amerika zal nog geen groepje Welzijn opgericht zijn.

 13. Edward says:

  Het mooie van placebo’s is meten TEGEN placebo’s. Op zoek naar de waarheid dan maar!

  In een Cochrane review van dit jaar, nr. CD000448, werd gevonden dat St. Janskruid even effectief is bij flinke depressies als standaard farmaceutische antidepressieva, met minder bijwerkingen.

  quote:
  CONCLUSIONS: The available evidence suggests that the hypericum extracts tested in the included trials a) are superior to placebo in patients with major depression; b) are similarly effective as standard antidepressants; c) and have fewer side effects than standard antidepressants. The association of country of origin and precision with effects sizes complicates the interpretation.

  Het enige negatieve puntje is, dat in big-farma complotten gelovende alternatieven weer eens zwaar voor pisang staan! Hoezo domineert big-farma de medische literatuur? Dit geintje kan ze al gauw enkele miljarden wereldwijd het komende decennium gaan kosten…

  Petje af voor die waarheidslievende reguliere reviewers en de farmaceuten!

  Ik zie alternatief nog geen Cochrane review van de resultaten van Simoncini of Rath of Hulda Clark publiceren. Het zou ook een akelig kort running-on-empty review worden.

  @Wilma you like youtube, Running On Empty is from Jackson Browne…

 14. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/1150/Namaak_acupunctuur_verschilt_niet_van_echte_

  Namaak-acupunctuur verschilt niet van “echte”
  Tandenstokers in plaats van naalden

  In een recent onderzoek waarin naald-acupunctuur met tandenstoker-punctuur werd vergeleken, bleek de namaak net zo goed als ‘echt’, maar duidelijk beter dan vrijwel niets doen. De conclusie ‘acupunctuur is placebo’ werd echter niet getrokken, ook niet door vele nieuwsmedia.

  http://www.kwakzalverij.nl/1149/Mag_een_arts_een_placebo_geven_

  Mag een arts een placebo geven?

  Telkens als ter sprake komt dat na een of andere placebobehandeling iemand is opgeknapt, komt de retorische vraag ‘Waarom zou je geen placebobehandeling geven als dat toch kennelijk helpt?’ De webredactie vroeg het aan artsen in het VtdK-bestuur.

  quote:

  Placebobehandelingen kunnen het welbevinden van patiënten beïnvloeden, maar niet het ziekteproces zelf. Door placebobehandelingen zijn nog nooit fracturen sneller geheeld, tumoren gestopt met groeien, ontstekingsinfiltraten kleiner geworden, infarcten in grootte beperkt. Het gaat bij placebo’s altijd om symptoomvermindering: minder pijn, minder misselijkheid, minder moeheid.

 15. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2357585.ece

  Blokkeerbaar placebo

  Martijn Katan

  Wanneer ik als kind mijn knie pijn deed gaf mijn moeder er een kusje op. Dat hielp. Dergelijke magische ingrepen helpen ook bij volwassenen. Een voorbeeld is het voedingssupplement glucosamine, dat kniepijn zou verminderen. In de Verenigde Staten is er grondig onderzoek naar gedaan. Driehonderd patiënten met kniepijn kregen een half jaar lang glucosamine, en het effect was spectaculair: 64procent van hen had beduidend minder pijn. Er was ook een controlegroep die placebotabletten kreeg, zonder glucosamine. Van hen had 60 procent beduidend minder pijn. Voor de onderzoekers was daarmee de kous af: in vergelijking met placebo doet glucosamine weinig of niets. Maar hoe kunnen placebotabletten waar niets in zit de pijn van een versleten knie verminderen?

  Deels is dat verklaarbaar. Mensen melden zich bij de dokter……..

  eindquote:

  Ik vind dat ik beter de waarheid kan zeggen. Een wetenschapper die gaat jokken voor de goede zaak begeeft zich op een hellend vlak, zeker als er zoveel geld op het spel staat als bij de yoghurtjes. Je raakt verwikkeld in een heilloze samenzwering van insiders tegen outsiders. Bij kinderen die in Sinterklaas geloven kan dat nog net, bij volwassen patiënten niet.

  Laat de yoghurtfabrikanten iets ontwikkelen wat echt werkt, dan krijgen de patiënten het placebo-effect er gratis bij. Tot die tijd kunt u zich troosten met de gedachte dat de effectiviteit van kusjes tegen pijn wetenschappelijk bewezen is.

 16. Pingback: Homeopathie… quote van de dag « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: