Gezondheidszorg Nederland beste van Europa.

We zijn niet tevreden over onze gezondheidszorg. We zeuren, zeiken, drammen, jeremiëren en severen;

Wachtlijsten, orgaandonatie, stijgende kosten, falende artsen, schrapende big farma, Electronisch Patiënten Dossier, alternatieve behandelingen, vrijheid van therapiekeuze, abortus, besnijdenis, euthanasie onnodig veel medicijngebruik etc. etc. Het is een zooitje.

Maar klopt dat beeld ook? Driewerf neen. U kunt van heel Europa het meest tevreden over uw gezondheidszorg zijn. Dat wordt vandaag bekend gemaakt in Brussel op een persconferentie georganiseerd door de Health Consumer Powerhouse.

The Netherlands is the only country which has consistently been among the top three in the total ranking of any European Index the Health Consumer Powerhouse has published since 2005.

Eerste in 2005. Tweedst in 2006 en 2007 en nu weer numero uno. Dan wordt er naar je gekeken en niet door de minste.
Door Obama bijvoorbeeld;

take a look at the Netherlands if you want to reform the US healthcare system in a good way!

(bron)

Hier nog even wat conclusies uit het rapport:

However, the fact that is seems very difficult to build an Index of the HCP type without ending up with The Netherlands on the medallists‟ podium, creates a strong temptation to actually claim that the landslide winner of the EHCI 2008 could indeed be said to have “the best healthcare system in Europe

Although being the sub-discipline winner, scoring full maximum points, in only one sub-discipline of the EHCI 2008; “Range and reach of services provided” (formerly called “Generosity” in previous EHCI editions), the Dutch healthcare system does not seem to have any really weak spots in the other sub-disciplines, except possibly some scope for improvement regarding the waiting times situation, where some central European countries excel…………………..

De wachtlijsten zijn ons enige minpuntje.

Denk als u klaagt over onze gezondheidszorg nog maar even aan die arme mensen in Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Macedonië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Lithouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Slowakije,Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland.

Die hebben het allemaal minder dan u.

Opvallend?

Nederland schrijft relatief weinig medicijnen voor. De gemiddelde Fransman bijvoorbeeld slikt 2x zo veel medicijnen.
De lage ranking voor Portugal en de over het algemeen lage plaatsten voor (voormalig) oostbloklanden.
Voordelige keus? Estland.

Estonia is the winner of the “Bang-for-the-Buck”, a value for money-adjusted score. It is obvious that the Index tries to compare states with very different financial resources.

Een mooi overzichtelijk pdf-je vindt u hierrrr De press release Engels (beknopt) en hier in het Nederlands (allen pdf) The whole shabang: hierrr.

Zoek het maar uit. Stelletje boe-roepers! (lees vooral de reacties)

Ook dat is niet waar. We zijn geen boeroepers. We waarderen onze gezondheidszorg ook beter dan de rest van de wereld!
Dat bleek al in juli dit jaar in een wereldwijd onderzoek gedaan door Harrisinteractive/Financial Times (PDF-link).

307 Responses to Gezondheidszorg Nederland beste van Europa.

 1. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1091872.ece
  /Thuiszorg_daagt_ministerie_VWS_voor_rechter

  UTRECHT – De koepel van thuiszorginstellingen ActiZ daagt het ministerie van Volksgezondheid voor de rechter wegens onbehoorlijk bestuur. De organisatie heeft dat donderdag bekendgemaakt.

  Het CAK, de overheidsinstelling die o.a. de eigen bijdragen regelt, werkt ver beneden de maat. De ombudsman heeft al ingegrepen, maar echt werken doet het niet.
  Cliënten worden nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd.
  Wat zou dat niet allemaal onnodig kosten?!

 2. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/onderwijs/article1900292.ece
  Tienduizenden_studenten_gehinderd_door_handicap.html

  Meer dan 20.000 studenten in het hoger onderwijs loopt studievertraging op of moet de studie zelfs afbreken door een handicap. Het dubbele aantal daarvan ondervindt op een andere manier hinder van een beperking.

 3. Edward says:

  Fijn te horen dat we het zo goed doen.

  Of de Fransen 2x zoveel slikken?

  Volgens mij kicken ze op zetpillen…

 4. Ollie B. B. says:

  @wilmamazone: en dit zegt precies wat over het onderzoek over de zorg in NL? Ik denk dat ik één van die gehandicapte studenten ben (retro-orbitale insufficiëntie) want ik mis het verband even…

 5. wilmamazone says:

  @Ollie

  Het gaat mij hier om:

  Veel studenten met een onzichtbare handicap voelen zich niet direct aangesproken door de term handicap of functiebeperking. Zij komen daardoor niet op het idee dat zij in aanmerking zouden kunnen komen voor allerlei regelingen en voorzieningen. Daar wil het expertisecentum met de campagne een einde aan maken.

  Het is algemeen bekend dat gehandicapten regelmatig buiten de boot vallen doordat er geen of te weinig rekening met ze wordt gehouden. Ik vind dat ze alle mogelijke kansen moeten krijgen, als die regelingen en voorzieningen daar een bijdrage aan kunnen leveren is dat gunstig.
  Zelf ben ik nu ook licht gehandicapt door operatie en medicatie, weet dus tegen welke muren er aangelopen kan worden vanuit persoonlijke ervaring.
  Vandaar dat ik ik het artikel hier plaatste, er zijn nog veel verbeterpunten te benoemen óók binnen de beste gezondheidszorg van Europa.

 6. jennyj0 says:

  Over Robert Gorter;
  Valt een beetje tegen allemaal
  http://www.healingfocus.org/blog_sept2007.html

 7. Edward says:

  @JennyJo, prima research over Robert Gorter, de zoveelste alternatief die claimt maar niet publiceert. Intelligent verslag van die dame.

  Nu is interessant: als alternatieven als Kees Braam iemand met al hun enthousiasme van harte gesteund hebben, tonen ze daarna liever niet dat ze er deels naast zaten. Op zijn site vind je jammer genoeg DUS geen anti-info over een Hulda Clark, Alex Orbito, etc.

  Dit is loodzwaar nadelig voor de patiënt, die gebaat is bij ALLE informatie, pro en contra, op een onafhankeijke neutrale wijze gebracht. Door iemand als site beheerder die zonder aanziens des persoons ALLES neutraal durft te rapporteren.

  Mijn vraag is: als Kees Braam dit artikel te zien krijgt, plaatst hij het dan direct op zijn site? Zoals dat hoort op kanker ACTUEEL? Of schuift ie het onder het tapijt?

  Vreemd dat Gorter niet publiceert. Met al zijn verdiensten kan hij hiervoor toch gemakkelijk een toegewijde hulpkracht inschakelen…

 8. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1092286.ece
  /Eerst_een_droom_uitzoeken_bij_slaapdokter_Piet

  MAASTRICHT – Op een donderdagmiddag in april 2006 werd bij de toen 3-jarige Alexander Goossens uit Geleen leukemie geconstateerd, en nog dezelfde avond werd hij opgenomen in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Tijdens de zware jaren die volgden, met langdurige ziekenhuisopnamen en chemokuren, was hij nooit bang, vertellen zijn ouders Maarten en Yvonne Goossens.

  Hopelijk zijn binnen afzienbare tijd ‘slaapdokters’ een regel en geen uitzondering meer.
  Hulde voor deze dokter Piet.

 9. peter says:

  Elke arts zou zichzelf moreel verplicht moeten voelen over al zijn werkzaamheden openheid van zaken te geven en eventueel daarover te publiceren. Hij zal zich helemaal verplicht moeten voelen en anders zal dat moeten worden vereist in het bijzonder als het nieuwe potentiele behandelingen betreft die in de toekomst onderdeel zouden kunnen worden van de reguliere geneeskunde.

  Geen openheid cq publiceren dan een direct verbod.

  Het voorkomt experimenteren en maakt de kwaadwillenden geen graaiers.

  Waarom publiceert Gorter niet zoals simoncini?

  Zien jullie ook direct zoals ik waar hun kracht/ondernemingszin in is gelegen?

 10. peter says:

  Met andere woorden. Beiden kunnen niet publiceren, werken eigenlijk ondergronds, een onderwereld die zich in de bovenwereld manifesteerd.
  Als gorter gaat publiceren valt ie door de mand, en over simoncini hoeven wij het uberhaupt niet te hebben.

 11. Edward says:

  @Peter, openheid van zaken niet geven, niet kúnnen publiceren, niet door de mand willen vallen en dus bewust ondergronds een onderwereld in gaan, uitstekend verwoord!

 12. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1092743.ece
  /Veiliger_opereren_met_een_checklist

  AMSTERDAM – De meeste complicaties bij chirurgische ingrepen zijn te voorkomen met een checklist met vragen. Vanaf binnenkomst in het ziekenhuis, in de operatiekamer tot aan het ontslag moeten die consequent worden afgevinkt.

  Zo’n aanpak lijkt op de checklist die piloten langslopen voordat ze mogen vliegen, stelt chirurge Marja Boermeester van het Academisch Medisch Centrum (AMC) vandaag in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

  Kijk eens aan, regulier staat tenminste open voor verbeterpunten en doet er wat mee/aan.
  Voor sommigen/tevelen inderdaad te laat, maar van fouten kan je leren.

 13. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2061599.ece
  /Slimme_pil_vindt_weg_in_darm

  Philips heeft een pil ontwikkeld die in de darm zelfstandig een plaats van bestemming kan vinden waar medicijnen moeten vrijkomen. De pil is voorzien van sensoren die de zuurgraad en temperatuur kunnen meten en daarmee zijn positie in het maagdarmkanaal. De pil is voorzien van een microprocessor en software die op de plaats van bestemming een pomp inschakelt die de medicijnen ineens of geleidelijk naar buiten brengt. Met een ingebouwde radiochip is de pil van buitenaf te volgen.

  Deze ontwikkeling is zeer hoopvol voor mijn jongste broer die al jaren colitis ulcerosa heeft.

 14. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article1902119.ece/
  Online_hulp_voor_alcoholverslaafden_helpt.html

  Online hulpverlening voor mensen met een drankprobleem werkt. Op de site alhocoldebaas.nl melden zich mensen die de stap naar reguliere hulpverleners niet durven te zetten.

 15. Pingback: De gezondheidszorg leuker en effectiever » Blog Archive » De grote visite van 18-11-08

 16. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/diagnose/2784334/Uren_op_pad_voor_n_prik.html

  ROTTERDAM – Chronisch zieken en gehandicapten die al jaren van de thuiszorg injecties of infusen krijgen, worden nu gedwongen hiervoor naar de huisarts te gaan.

  Een handeling van vijf minuten kost hen nu regelmatig uren.

  De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad) hebben al honderden klachten gekregen. Een groeiende groep mensen moet na een ingreep ook langer in het ziekenhuis blijven dan nodig omdat de thuiszorg hen thuis niet de benodigde zorg mag bieden.

  Regelmatig zijn er van die vermeende bezuinigingen die het beste zo snel mogelijk teruggedraaid kunnen worden.

 17. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article1904291.ece
  /Zorg_voor_dementen_vergt_bijscholing_en_geld_.html

  Dementerenden en verstandelijk gehandicapten worden te vaak in hun bewegingsvrijheid beperkt. Dat vergt een cultuuromslag. Is dat enkel een kwestie van mentaliteit?

  Praatjes vullen geen gaatjes en de beste stuurlui staan ook hier aan wal.
  Gewoon eens minstens een maand meelopen in de dagelijkse praktijk!
  De directe werkvloer wordt ook hier steeds meer afgeknepen door de ene bezuiniging na de andere. Die zouden vanalles heel graag anders zien, maar…………………..!!!

 18. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/11/21/211108_ggz.html

  Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg weigeren nog langer mee te werken aan stelselwijzigingen en hebben besloten tot bestuurlijke ongehoorzaamheid.

  Er zijn dit jaar al drie wijzigingen ingevoerd die tot grote financiële problemen hebben geleid, zegt GGZ Nederland. De brancheorganisatie vindt het niet verantwoord om nog meer te veranderen.

 19. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=7203

  NU’91 vindt intentieverklaring terugbrengen vrijheidsbeperkende maatregelen van Inspectie IG en overige partijen fraai, maar volstrekt onrealistisch!

  NU’91 wil vooropstellen dat er weinig verpleegkundigen en verzorgenden zijn die ‘nodeloos knevelen’, zoals de Inspectie dat noemt. De beroepsgroep weet heel goed waar zij mee bezig is. De oplossing van de Inspectie dat verpleegkundigen beter geschoold moeten worden is veel te kort door te bocht. De Inspectie beseft blijkbaar niet dat het water de beroepsgroep tot aan de lippen staat. Jacqueline den Engelsman, CAO-onderhandelaar NU’91, zegt: ‘De Inspectie heeft boter op haar hoofd!’

  Helemaal mee eens. Het water staat bij velen op de werkvloer inderdaad tot aan de lippen en dan vult praten/praatjes geen levensgrote gaten/gaatjes!!

 20. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/11/22/221108_klink.html

  De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) spant een kort geding aan tegen minister Klink van Volksgezondheid. De huisartsen proberen daarmee een bezuiniging van tafel te krijgen.

  Ze zijn woedend omdat Klink “tegen de afspraken in” hun vergoeding voor herhaalrecepten halveert van 4,50 euro tot 2,25 euro. De maatregel kost de artsen 83 miljoen euro. Klink wil zo de stijgende kosten van de huisartsenzorg terugdringen.

 21. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1108444.ece/
  Zorginspectie_handelt_te_vlug_en_onzorgvuldig

  Amsterdam – Orde van Medisch Specialisten heeft felle kritiek op de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg kondigde afgelopen vrijdag aan tien intensivecare-afdelingen te sluiten omdat de zorg er onverantwoord zou zijn, maar draaide dat besluit nog dezelfde dag terug. De ziekenhuizen overtuigden de inspectie ervan dat ze toch aan de voorwaarden voldoen. Voorzitter Willem van der Ham (59) van de Orde van Medisch Specialisten noemt het handelen van de inspectie voorbarig en onzorgvuldig.

  Gelukkig dan dat het meevalt, het eerdere bericht erover viel niet mee.

 22. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article1924407.ece

  ‘Laat ouderen in verpleeghuizen vaker naar wc’
  AMSTERDAM (ANP) – Verpleeghuizen zouden ouderen vaker naar het toilet moeten helpen. Daarmee zouden ze vaak kunnen voorkomen dat de patiënten incontinent worden.

  Quote:

  Volgens de wetenschapper zou een verzorger maximaal drie patiënten onder zijn hoede moeten hebben.

  Droom lekker verder zou ik zeggen!! Voorlopig zullen er echt geen extra bussen verzorgers opengetrokken worden, want de hand wordt steeds steviger op de knip gehouden.

 23. Da silva says:

  Er is toch verschil tussen incontinentie en niet naar het toilet mogen?
  Patienten die incontinent zijn kunnen Hun behoefte niet ophouden.
  Terwijl patienten die niet naar het toilet mogen van ellende hun behoefte moeten laten lopen.
  En daar is deze nitwit op gepromoveerd?

 24. Da silva says:

  Ik snap het Wilma,hij heeft er voor gestudeerd,maar er is toch verschil tussen deze incontinentiehttp://verzorgende.fol.nl/incontinentie/incontinentie.htm en de incontinentie waar Paul van Houten het over heeft.

 25. wilmamazone says:

  http://verzorgende.fol.nl/incontinentie/incontinentie.htm

  Hij zal dit breed opvatten;

  Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting.

  Het is wel zo dat mensen die te lang moeten wachten op hulp na verloop van tijd alles maar meteen laten lopen, ze geven het op.
  En er zijn luiers nietwaar? Dat bespaart werk en tijd en time = money.
  Marktwerking in de zorg noemen ze dat, met zo min mogelijk personeel……..juist ja!

 26. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/europa/article1924697.ece
  /Veel_onnodig_leed__in_ziekenhuizen_EU__.html

  Een op tien van de ziekenhuispatiënten in de EU ondergaat onnodig leed. Dat varieert van een operatie op de verkeerde tot een infectie.

  quote:

  Een topambtenaar van EU-commissaris Vassiliou noemde de Nederlandse acties voor patiëntenbescherming een voorbeeld voor andere EU-landen.

 27. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/diagnose/2859175/Onderzoek_naar_veiligheid_patinten.html

  NIJMEGEN – Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen voert volgend jaar een landelijk onderzoek uit naar de veiligheid van patiënten bij huisartsen, tandartsen, verloskundepraktijken en paramedische praktijken. Dat meldde het ziekenhuis vrijdag.
  Opdrachtgever is het ministerie van Volksgezondheid. Door middel van dossieronderzoek en incidentmeldingen brengen onderzoekers van het Nijmeegse ziekenhuis in beeld hoe vaak patiënten schade ondervinden van een bezoek aan eerstelijnszorg als huisarts of tandarts. Ook moet het onderzoek de risico’s in kaart brengen.

 28. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1928295.ece
  /Kritische_website_volgt_pillenfabrikanten_.html

  Het instituut voor verantwoord medicijngebruik wil via een website artsen en apothekers mobiliseren tegen de marketingmacht van pillenfabrikanten. De industrie is laaiend.

  Artsen en apothekers mogen best wat gezonde scepsis ontwikkelen tegen de marketing van de industrie, vindt dr. Martine van Eijk. Ze is zelf arts en maakt zich zorgen over de overheersende invloed van geneesmiddelfabrikanten op het denken over gezondheid en ziekte.

  Van Eijk is adviseur bij DGV in Utrecht, instituut voor verantwoord medicijngebruik. DGV is samen met het ministerie van vws, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit initiatiefnemer van de website gezondescepsis.nl, gisteren officieel gelanceerd.

 29. wilmamazone says:

  http://www.gezondescepsis.nl/

  Gezonde scepsis
  Deze website is een initiatief van DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik en is bedoeld voor artsen, apothekers en andere medisch farmaceutische beroepsbeoefenaren. De doelstelling is het informeren van deze beroepsgroepen over bestaande en nieuwe beïnvloedingsmechanismen van de farmaceutische industrie op het voorschrijfgedrag. DGV heeft deze website opgezet naar voorbeeld van soortgelijke buitenlandse initiatieven in Australië, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

  Lees verder Over ons | See also About us

 30. Edward says:

  @Wilma, uitstekend bericht over DGV. Hiet wordt wel degelijk kritiek op big farma getoond. Mooie zin in de link: medical ghostwriting.

  Dit hier plaatsen is tekenend voor de fijne reguliere openheid, moet je bij alternatief eens proberen, interne kritiek op misstanden leveren.

  Vandaar dat ons Tulliofan, die ons notabene een rattennest noemt, ook niet mij dúrft te beantwoorden wat zij nou eigenlijk zelf verderfelijke kwakzalverij vindt, waar ZIJ de grens trekt van ja dit kán niet, hier moet ook IK de mensen tegen waarschuwen. Ze zwijgt bang als de dood dús in alle talen, hiermee mijn correcte inschatting aantonend!

  Haar wereld is een behoudende rigide interne-kritiek-mag-niet eenzijdige fantasiewereld, zoiets als het fraaie Dickens festival vandaag en morgen in Deventer…
  Maar wél met strenge geen interne kritiek svp taboe’s. Diamental en Stichting Sergio censureren zelfs kritische mails!

  Dat regulier absoluut niet complotteert, en open sites als bovenstaand geopend worden, en eerlijk is bleek ook bij mijn verwijzing naar een Cochrane Review over Hypericum onlangs op PLACEBO hier bij Crypto, waar regulier toonde, dat het alternative St. Jans Kruid even goed werkt als reguliere tranquillizers en minder bijwerkingen heeft. Dit kost ze veel geld, hulde voor deze waarheidslievendheid.

  Gezien haar felle aanvallen op ons en misleidende eenzijdige berichtgevingen overal en haar aanblazen van complottheoriën en consekwent zwijgen op relevante vragen mag Tulliofan zich langzamerhand van mij diep, heel diep gaan schamen…

 31. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/binnenland/2859821/Traumaheli_overal_fulltime.html

  DEN HAAG – De vier traumahelikopters mogen heel Nederland 24 uur per dag gaan bedienen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) trekt 5,6 miljoen euro structureel per jaar uit voor nachtvluchten. Nu zijn die nog verboden.

  De veiligheid ervan stond lange tijd ter discussie. Uit een 2-jarige proef in Nijmegen bleek dat ’s nachts vliegen haalbaar en veilig is.

  ,,Hoe levensreddend het is, zullen we nooit in cijfers kunnen uitdrukken,” zegt professor Bart Berden. Hij is voorzitter van de elf landelijke traumacentra, waarvan er vier een heli hebben: Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Die vier bestrijken samen heel het land.

 32. jennyj0 says:

  @ Edward,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Wat ik zo diep treurig vind is dat al die radelozen zich maar van alles laten wijsmaken en aanpraten, van biochip tot neue germanische Medizin.
  (Overigens werd deze naam in 1938 door de nazi’s aan hun nieuwe systeem van gezondheidszorg gegeven, niet helemaal toevallig dus waarschijnlijk dat Hamer ook voor deze naam gekozen heeft.)
  En intussen raast de ziekte maar voort en is op een gegeven moment zelfs het allerkleinste kansje verkeken en daarmee ook het minste sprankje hoop vervlogen.
  Heel verdrietig en diep, diep zielig vind ik het als mensen zich zo laten terroriseren door hun angst. Verderfelijke lui (om maar even in hun eigen jargon te blijven) als (tullio)fan, tonc, pietk en al die anderen voeden die angst en jagen zo daadwerkelijk mensen de dood in.
  Dat ze met dit alles ook grote schade toebrengen aan de goede zaken in het complementaire veld, wil ook maar niet tot die koppen doordringen.
  Het lijkt wel of het ze helemaal niet kan schelen wat ze aanrichten. Een beklemmende gedachte, maar soms kan ik die toch niet onderdrukken.

 33. Edward says:

  @JennyJo, klopt wat je zegt. En vanwege alternatieve inertie tot reviews publiceren gaan de Frans Hoeks, Raths, Braams etc met de mooiste alternatieve studies aan de haal. Vanwege hun inertie tegen kwakkers bederven ze de als verkeerde pleitbezorgers de mooiste gegevens en brengen ze dus inderdaad grote schade aan bij het alternatieve veld. Tegenkrachten…nada eigenlijk. Meer stoplichten graag!

  Mooi he overigens, dat Tulliofan die niet op haar mondje gevallen is niet aan wil geven waar voor haar de grens voor alternatieve kwakzalverij ligt. Silence is golden, denkt ze. Kan ze iets van Kees Braam leren, die nou nét haar knoei idool 100% te grazen nam, hihi. En hem doorziet voor de gevaarlijke kwakker die die Italio slimbo is. Net als het IOCB hem doorziet. Zijn Kees en het IOCOB nu ook verderfelijk, hihi…

  Ook gaf Kees aan dat Porter in Ierland een alternatieve kanker oplichter was, kijk deze interne kritiek is nou waardevol. Jammer dat Porter allang volledig binnen is en gestopt is met kanker en radachlorin en ten koste van veel leed met een via bedrog gestolen kapitaal zalig renteniert.

  Hoe gaat het overigens in de USA JennyJo.. Is de Tullio hype al over zijn top heen.. Of is er een WGWCP opgericht, Working Group Wellness Cancer Patients, met duizenden genezen gevallen maar geen één adres van een genezen patient, aangezien natuurlijk niemand genezen is…

 34. jennyj0 says:

  Helaas heb ik de indruk dat de tulliohype in de USA in full swing is. Maar we doen wat we kunnen, er zijn daar ook gelukkig heel veel tegengeluiden, meer dan hier lijkt wel. Ik kom heel veel weblogs en sites tegen van medische professionals met anti-geluiden.
  Dit zijn bijvoorbeeld een paar hele goeie, de eerste twee zijn Amerikaans, de derde is Engels, van David Colquhoun, een farmaceut.
  http://www.sciencebasedmedicine.org/
  http://scienceblogs.com/insolence/
  http://dcscience.net/

 35. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2099490.ece
  /Darmkanker_blijkt_gevolg_van_defecte_stamcellen

  Dikkedarmkanker ontstaat niet uit de eigenlijke darmcellen, maar uit de ertussen liggende stamcellen die zorgen voor het onderhoud van het darmweefsel.
  Zware tumorgoei in de darm (donkerbruine gebieden) door mutatie van stamcellen. ( Illustratie N.Barker ) Het gaat mis als in zo’n stamcel een regelsysteem uitvalt dat essentieel is voor het normale functioneren. Onderzoekers van het Utrechtse Hubrecht Laboratorium hebben dit samen met collega’s uit Glasgow en Cardiff ontdekt. Het onderzoek kan de weg effenen voor nieuwe behandelingen van darmkanker, zelfs voor methoden die het ontstaan ervan in de kiem smoren (Nature online, 18 december).

 36. Edward says:

  @Wilma, interessant artikel over darmkamker.

  @JennyJo, Da Dilva zag ik bij TROS RADAR ook goed verhelderend werk doen.

  Zij toonde hoe een patholoog een aantal fantasie items van Simoncici ontkracht:

  http://www.123hjemmeside.dk/cancer_is_not_a_fungus/21160724

  Wat jammer toch dat je bij alternatief geen boom kan opzetten over de fouten bij alternatief. Dit is toch het begin van wijsheid en wetenschap, alles bestuderen en het goede behouden. Waarom is dat nou zo moeilijk?

 37. Edward says:

  Alle mensen die zo graag naar dit weblog refererend woorden als verderfelijk en rattennest gebruiken, zouden eens wat meer zelf in de alternatieve medische literatuur kunnen leren neuzen.

  Probeer maar eens, beste 100% overtuigde anti-reguliere fundamentalisten, hoe het U dan vergaat.

  Voor U heb ik om U te matsen vast een zoekactie gedaan, met als beginnetje simpel in te zien veel informatie in de volgende link, met 288 vaak écht positieve artikelen over kanker in “Evidende-Based Complementary and Alternative Medicine”:

  http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/search?fulltext=cancer&x=19&y=8

  Even serieus: Mooi en interessant en deels zeer bruikbaar, niet dan?

  Vraagje aan U: waarom konden Simoncini, Gorter, Huppes, Rath etc etc met al hun zogenaamd schokkende hallelujah resultaten bij mensen de weg naar dit tijdschrift maar niet willen vinden???

  Sterker nog, waarom konden 1000 therapiën, die ALLEN claimen kanker zelfstandig te kunnen genezen, de weg naar publicatie in dit of 20 andere alternatieve medische tijdschriften niet vinden?

  Zoiets wil je toch wereldwijd uitschreeuwen voor je alternatieve collega’s? Hoe kan het toch dat de meeste alternatieven hooguit 20 van de 1000 methodes tegen kanker kennen? Durven de 1000 fakers niet te publiceren omdat ze net zoals Porter allen neppers zijn? Er bestaat immers geen alternatieve stand-alone genezing van kanker?

  Blijft het zoals altijd bij volwassen gerichte vragen aan U na poging tot belediging van ons weer eens akelig stil aan de overkant? Raar he dan dat U niet geleerd is inhoudelijk alternatief kritisch te denken of volwassen inhoudelijk te reageren zonder gelijk te gaan schelden….

  Doe eens aan navelstaren: U blijkt 100% onder de alternatieve polarisatieplak te zitten! Eng he, zelfonderzoek? Voel je je even eng leeg en vreemd, he?

  Dan is verontwaardigd zonder inhoudelijke kennis allen eenzijdig naar anderen wijzen toch prettiger en veel simpeler…

 38. Jennyj0 says:

  @ Edward,

  Ja, ik ken die website van die patholoog, hij zit ook op het James Randiforum.

 39. jennyj0 says:

  @ Edward,

  Ben intussen zelf ook een weblog begonnen in het Engels, vanwege het bereik. Stuur je de url via de mail.

 40. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1113737.ece
  /Beste_verpleeghuis_is_kleinschalig

  AMSTERDAM – Het beste verpleeghuis en het beste verzorgingshuis zijn kleinschalige voorzieningen. Dat blijkt uit de Volkskrant-verpleeghuizenlijst die de krant dit jaar voor de tweede keer heeft samengesteld. Het beste verpleeghuis van 2008 is De Naber in Rotterdam. Het best scorende verzorgingshuis is Menno Simons in Amsterdam. Beide huizen hebben minder dan veertig bewoners.

 41. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/803/Strijd_tegen_foute_reclame_voor_gezondheidsproducten

  Marie Prins, lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, kreeg op de jaarvergadering van 2006 de Gebroeders Bruinsma Erepenning uitgereikt. Zij strijdt, in de traditie van de actieve VtdK-leden van 125 jaar geleden, geheel zelfstandig tegen kwakzalversmiddelen, door zich over onterechte reclame te beklagen bij de Reclame Code Commissie (RCC). In het jaar 2008 op leverde dit 16 veroordelingen door de RCC op.

  Er staat een foto bij van Rie, zoals ze zichzelf ook wel noemt, dus nu hebben we een gezicht erbij. Een bejaarde oudere-jongere dame om trots op te wezen!

 42. jennyj0 says:

  Ja, geweldig, ik hoop dat ze 200 jaar wordt!
  Er staat ook een stuk op de site, dat ze een keer bij nacht en ontij uit haar huis werd gesleept door de politie, omdat een kwak aangifte tegen haar had gedaan van laster.

 43. jennyj0 says:

  Dit lees ik op de site van Ron Fonteine, die ook al een fan blijkt van dr Hamer van Hamer’s House of Horror:

  “40% van de Nederlanders krijgt kanker. Bij vrouwen is de meest voorkomende kanker borstkanker en bij mannen prostaatkanker. Beide kankersoorten zijn hormonaal van aard. ”

  Dan ben ik wel een heel bijzonder geval. Mijn borstkanker was namelijk helemaal niet hormonaal van aard.
  En ze kletsen maar door die lui, niet gehinderd door enige kennis van zaken, te beroerd om zich fatsoenlijk te informeren maar gek genoeg wel met een enorme arrogantie. Arrogance of ignorance, noemen ze dat in het Engels.

 44. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1114456.ece
  /Fysiotherapie_helpt_tegen_moeheid_na_chemokuur

  AMSTERDAM – Fysiotherapie tijdens een chemokuur zorgt ervoor dat kankerpatiënten minder last hebben van vermoeidheid. Dat blijkt uit een proef onder 43 mensen die werden geopereerd voor darm- of borstkanker.

 45. wilmamazone says:

  http://www.hartenziel.nl/artikel/grieppandemie/

  Door: Martijn Katan

  Wat is griep ook alweer? En wat doe je als overheid als er een grieppandemie komt? Niet je kop in het zand steken, vindt Martijn Katan.

  Twee weken terug hielden de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken een bijeenkomst in Den Haag over de vraag hoe we Nederland draaiende houden bij een grieppandemie.

  In de zaal zaten 200 afgevaardigden van ziekenhuizen, geneesmiddelenfabrikanten, horeca, kruideniers, levensmiddelenfabrieken, verzekeraars, gemeenten, ministeries en nutsbedrijven. De kleurige uniformen van hoge politie- en brandweerfunctionarissen gaven het geheel iets vrolijks, maar het was toepasselijker geweest als de twee vertegenwoordigers van het begrafeniswezen hun uniformen hadden aangetrokken, want het onderwerp was niet vrolijk.

 46. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1892112/nieuwe-borstkankertest-voldoet-niet.html

  ROTTERDAM – Een groep onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum heeft bij toeval ontdekt dat een nieuwe test om borstkanker aan te tonen niet in alle gevallen goed werkt.
  Ze hebben hun bevindingen dinsdag bekendgemaakt in het internationale tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

 47. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2120475.ece

  Rotterdam, 15 jan. In 26 instellingen voor de geestelijke gezondheid lopen patiënten een matig tot hoog risico op letsel door ontoereikende zorg. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat vandaag verschijnt.

 48. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1133357.ece/
  Nationale_verbroedering_bij_de_eerste_hulp

  – Verpleegkundigen, chirurgen en vooral gipsverbandmeesters draaiden overuren in de afgelopen schaatsweekeinden. Maar zonder mokken.

  quote:

  Ondanks al het leed en het lange wachten was de sfeer in de wachtkamers goed. Veel ziekenhuizen maken melding van een ‘gevoel van verbroedering’ tussen de patiënten, en ook tussen artsen en patiënten. ‘Patiënten gingen buitengewoon goed om met de lange wachttijd’, zei een woordvoerder van het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis. ‘Vrijwel iedereen had begrip voor de situatie.’ Vaak werd koffie of soep uitgedeeld.

  Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) was er geen sprake van onoverkomelijke problemen. ‘De Nederlandse ziekenhuizen hebben laten zien dat ze in tijden van grote hectiek kunnen improviseren’, aldus een woordvoerder.

 49. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2005736.ece
  /Verpleging_meldt__bijna-_fout__.html

  Verpleegkundigen van het Zaans Medisch Centrum houden fouten bij. Niet om elkaar de maat te nemen, maar om de zorg te verbeteren.

  Een tekening van Superman zet de tekst kracht bij. „Je bent een held als je incidenten meldt”, zo staat op affiches op de dialyseafdeling van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam.

  Grote woorden, maar, benadrukt hoofdverpleegkundige Suzan Dingemanse, er is moed voor nodig te erkennen dat je je hebt vergist of dat iets niet is gegaan zoals zou moeten. Toch is het op haar afdeling – waar onder meer zo’n 40 nierpatiënten uit de Zaanstreek drie keer per week worden gedialyseerd – de laatste twee jaar gemeengoed geworden. „Er is een open sfeer voor nodig. Het doel is ook niet om mensen aan de schandpaal te nagelen, maar om de zorg te verbeteren.”

 50. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2006549.ece
  /Zaak-Savanna_zoemt_nog_rond_.html

  Jeugdzorg Utrechtse studenten bedenken oplossingen voor jeugdzorg
  Utrechtse studenten pedagogiek verdiepten zich in de zaak-Savanna en kwamen gisteren met voorstellen om de jeugdzorg te verbeteren.
  Jeugdzorg Utrechtse studenten bedenken oplossingen voor jeugdzorg
  Met hun pleidooi voor een ‘crisispedagoog’ vielen Laura Reitsema, Laura de Visser, Jonel Gardien en Marije Bruns in de prijzen.

 51. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/819/Is_Zilveren_Kruis_Achmea_nou_helemaal_gek_geworden_

  Homeopathische wartaal over griep in health

  Het blad health Magazine van Zilveren Kruis Achmea drukte levensgevaarlijke onzin van een homeopaat over de griepvaccinatie af en stuurde dat rond aan anderhalf miljoen adressen.

  Het herfstnummer van health Magazine van Zilveren Kruis Achmea bevatte een discussie over griep en griepvaccinatie – een beetje laat, want het herfstnummer kwam pas in december toen de hele griepinentingscampagne al voorbij was. Aan het woord kwamen een deskundige (Roel Coutinho) en twee zestigplussers. Twee aparte kaderstukjes leggen uit dat niet alleen zestigplussers een gratis griepinjectie krijgen, maar ook iedereen die in bepaalde risicogroepen zit. Bovendien kan iedereen met een bepaald aanvullend pakket van Zilveren Kruis Achmea die geen zestigplus is of in een risicogroep zit, zich toch op kosten van de verzekeraar laten inenten.

 52. marer says:

  http://www.ad.nl/diagnose/2923494/Trillen_koorts_pijn_de_griep_is_er_weer.html

  De griepspuit van dit jaar geeft wel bescherming tegen de griepvariant van deze winter.

 53. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1901241/kamer-overleden-moeder-na-paar-uur-leeggeruimd.html

  Verpleeghuis De Houttuinen in Haarlem heeft vorige week de kamer van een overleden Alzheimerpatiënte al een paar uur na haar overlijden leeggeruimd.

  Toen de familie op maandag de kamer van de zaterdag overleden vrouw kwam opruimen, waren haar kleren en foto’s al in vuilniszakken gestopt en lag er al een nieuwe patiënt in het bed van de overleden vrouw.

  Dat van die 13 dagen compensatie klopt en als er dan al inderdaad sprake was van acute noodopvang, had er éérst goed overleg gepleegd moeten worden met de nabestaanden.
  Dit is een staaltje van onheuse bejegening/verregaande bottigheid/regelrechte onbeschoftheid die zijn weerga niet kent.
  En steeds weer dat:’Dit had niet mogen gebeuren.’

  Eerst gedaan èn dan gedacht heeft al heel wat onnodige ellende gebracht.

 54. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1137654.ece
  /Keurmerk_zorg_zegt_weinig_over_kwaliteit

  AMSTERDAM – Verpleeg- en verzorgingshuizen besteden jaarlijks zeker 10 tot 15 miljoen euro aan het behalen en behouden van keurmerken die weinig zeggen over de kwaliteit van hun zorg. Het geld komt via de belastingbetaler uit de AWBZ-kas, waarmee de zorg moet worden gefinancierd.

  Lees ook:
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1137657.ece

  Mijn eigen mening en ervaring: papier is vaak héél geduldig!

 55. Edward says:

  Klopt Wilma, papier is heel geduldig en een prettige eigenschap is dat het niet protesteert als je het door de versnipperaar haalt. Daarom hebben ze nu mails en weblogs uitgevonden.

  De notoire zeurders en regelneven en -nichten hebben op mijn werk na mijn vakantie vast een stapeltje voor me klaargemaakt, hehehe, fraai spel om daar eens de bezem door te halen.

  Vragen stellen, niet op of tegeningaan, gewoon rustig doooor blijven vragen op correcte wjze heeft al menige zeurpiet tot wanhoop gebracht en een simpeler doelwit doen kiezen, hehe.

 56. wilmamazone says:

  @Edward

  Het zorgcentrum waarvan ik op 1 februari a.s afscheid neem door met vervroegd pensioen te gaan, had het Bronzen Keurmerk nog lang niet mogen krijgen.
  Twee dagen nadat het geslaagd was voor ’t examen, kwam er in de praktijk een blunder aan het licht/een verregaande slordigheid waardoor ik het noodplan in werking heb moeten stellen.
  Mensenkinderen, dat is een verhaal……………………….!
  Vandaar dat ik niet zo gecharmeerd ben van al die papieren tijgers.

 57. Edward says:

  Wilma, ik ken het. Een ex-collega is professor in de rampenbestrijding. Als een vuurwerkfabriek tussen huizen ontploft, een café in Volendam knullig in brand vliegt, een heel orkest in een vliegtuig in de gloeiende val zit, of een asielzoekerscentrum door een serie missers te ver affikt, hij komt op TV. Ik mag zijn nuchterheid wel.

  Alle vragen beantwoord ie met: kijk, het is heel eenvoudig, we hebben in Nederland uitstekende regels, maar die worden dús niet nageleefd. Na dus een ramp is iedereen in alle staten. Dan komt er steevast een commissie, die na heel lang veel strengere regels opstelt. Iedereen voldaan. Die regels worden echter weer dús niet nageleefd, dus vroeg of laat weer een enorme ramp. Dus weer iedereen in alle staten, dus weer een commissie die na heel lang …. juist!!!

  Een variant erop is het inzetten van een zondebok.

  Wedden dat dit spel van regels niet naleven dus niet oefenen en checken en dus een blunder ook bij jouw instituut ongeveer het geval was? En dat ze het liefst degene die het noodplan inzette bagatelliseren en als klokkenluider zien en graag tot zondebok verheffen?

 58. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=7546

  Verpleegkundigen die een patiënt medicijnen geven met een levensbekortende intentie, handelen strafbaar, vaak zonder dat zij dat weten. Dat blijkt uit een promotieonderzoek naar de rol van verpleegkundigen bij euthanasie van gezondheidswetenschapper Ada van Bruchem van de Universiteit Maastricht.

 59. wilmamazone says:

  @Edward

  Ik werd niet als zondebok benoemd, het was een terechte beslissing van enkele mensen samen, ik was degene die belde. Na een paar uur was het probleem opgelost, we werden bedankt en dat was het. Wat de echte zondebok eventueel te horen heeft gekregen weet ik niet, die was op dat moment op vakantie.
  Heb het er nog wel over gehad met iemand van de OR en Vakbond, maar er verder nooit meer iets over gehoord.

 60. Da silva says:

  http://www.ad.nl/diagnose/2952175/Doktersconsult_via_internet_neemt_vlucht.html

  De zogenoemde telezorg breekt door, zegt programmamanager Jelle Attema van Nitel, het Nederlands Instituut voor Telemedicine. ,,De dermatologie is een voorloper, maar ook op het gebied van cardiologie, echografie en oogheelkunde wordt meer en meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden. En soms hoeft de patiënt niet eens meer naar de huisarts.’’

 61. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2016506.ece

  Nederlandse kankerspecialisten pleiten voor de bouw van zogeheten protonklinieken. Daarin worden patiënten bestraald met protonen: deeltjes die veel minder bijwerkingen geven dan klassieke röntgenstraling. Vooral kinderen kunnen ervan profiteren. Maar de kosten zijn hoog.

  Veel kankerpatiënten danken hun leven aan een behandeling met röntgenstralen. Helaas houden ze aan de therapie vaak ernstige bijwerkingen over. Daarom moet in Nederland een vriendelijker en geavanceerder alternatief beschikbaar komen, bepleiten artsen vandaag op een conferentie in Delft: bestraling met protonen.

  Quote:

  „Nederland loopt in de radiotherapie internationaal voorop”, meldt Levendag. „Het is dus niet meer dan logisch dat we hier een aantal protoncentra krijgen. Hoe eerder, hoe beter.”

 62. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/1/30/patintschenktscannervanmiljoen.html

  Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft van een dankbare patiënt een PET- CT scan van een miljoen euro gekregen. In de provincie Groningen stond nog in geen enkel ziekenhuis zo’n apparaat.

 63. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1140866.ece

  Cardiologen van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben deze week voor het eerst in Nederland bij twee patiënten een lekkende hartklep gerepareerd met een clipje. Het is een soort veertje dat met een kathether via de liesader naar het hart wordt geschoven en daar wordt vastgezet.

  De techniek is bedoeld voor patiënten die geen riskante hartoperatie kunnen ondergaan, bijvoorbeeld omdat ze slechte longen of nieren hebben.

 64. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/1/30/300109_orbismedischcentrum.html

  Zaterdag 31 januari opent het Orbis Medisch Centrum zijn deuren. Precies op de grens van Sittard en Geleen waar tot nu toe de beide locaties van het Maasland Ziekenhuis draaien.

  Het OMC is te beschouwen als het ziekenhuis van de 21ste eeuw. Door financieringsproblemen dreigde het ziekenhuis even failliet te gaan nog voor het open was.

 65. wilmamazone says:

  Vrijdag 30 januari heeft huisarts Gijsbert Baars van huisartsenpraktijk Koningslaan uit Utrecht het 1000ste certificaat van de NHG-Praktijkaccreditering ® ontvangen. Hans Witmer, directeur van de NHG Praktijk Accreditering b.v. (NPA) overhandigde persoonlijk het certificaat en had bovendien taart en bloemen voor alle medewerkers van de praktijk meegenomen. Bestuursvoorzitter Arno Timmermans bood namens het NHG de kwaliteitskoffer, het Standaardenboek 2009 en een NHG-Cheque ter waarde van €250,- aan.

 66. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1141518.ece

  Ouderen, chronisch zieken en hun mantelzorgers raken nog steeds de weg kwijt in het zorgaanbod. Ze weten niet op welke vormen van zorg of ondersteuning ze recht hebben of raken verstrikt in de gecompliceerde aanvraagprocedures.

  Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Patiënten en de mensen die voor hen willen zorgen verdwalen tussen instellingen zoals het gemeentelijk WMO-loket en het indicatieorgaan CIZ. ‘De infrastructuur van advies in de zorg wordt misschien wel beter, maar de weg ernaartoe bepaald niet’, zegt de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).

  Daarnaast is er óók nog deze ellende:

  http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=4507063

  Het CAK regelt een deel van de financiën voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. En dat gaat dus al jarenlang niet goed. Verantwoordelijk staatssecretaris Jet Bussemaker zei ‘er bovenop te zitten’ en kondigde een ‘pakket aan maatregelen aan’. Maar toen we de afgelopen week mensen vroegen naar hun recente ervaringen met het CAK, bleken de mensen die met deze instantie te maken hebben, hier bitter weinig van te merken:
  “Een grotere puinhoop dan het CAK bestaat niet.”

  Ik kan het beamen, het is om een punthoofd van te krijgen!

 67. jennyj0 says:

  Wij worden nu ook met die instantie geconfronteerd, nu mijn ouders zijn opgenomen. Stapeldol word je van die rekeningen, we hebben er nog niet één gekregen die klopt.

 68. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/825/Hoeveel_niet_reguliere_artsen_zijn_er_eigenlijk_

  De zes clubs van niet-reguliere artsenclubs doen zich belangrijker voor dan ze zijn. Ze overdrijven hun omvang, en in een recent document gaat het hoofdstukje over de opkomst van de niet-reguliere genezerij uitsluitend over hoe talrijk ze nu zijn.

  In augustus 2008 publiceerde een zestal organisaties van niet-reguliere artsen een ‘positionpaper’ (PP) getiteld Complementaire Geneeskunde (CAM), effectief, veilig en patiëntgericht: De betekenis van de complementaire geneeskunde in Nederland. De aanleiding was een tweetal aangekondigde overheidsmaatregelen, namelijk de btw-heffing op ‘alternatieve geneeskunde’ en de herregistratie van artsen; de niet-reguliere artsen vrezen de eisen die daarbij gesteld worden. Met dit PP willen enkele organisaties van niet-reguliere artsen aantonen dat zij een factor van belang zijn in de medische wereld. Zij vragen om erkenning van dit feit, bijvoorbeeld door een officieel register.

 69. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/binnenland/2978179/Huisartsenpost_tijdens_weekend_een_chaos.html

  Artsen kunnen de drukte op huisartsenposten in het weekend niet meer aan. ,,Het water loopt hen over de schoenen. Vooral tijdens piekuren zijn er onverantwoorde toestanden,” zegt huisarts Paul Giesen, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.

 70. wilmamazone says:

  Artsen en verpleegkundigen zijn het geregeld met elkaar oneens over de behandeling van patiënten, staathier te lezen

  Zaken die in het ziekenhuis tot onenigheid kunnen leiden, zijn bijvoorbeeld de criteria om patiënten op te nemen, over te plaatsen naar andere afdelingen of te ontslaan uit het ziekenhuis.

  Dit blijkt uit een onderzoek van het Landelijk Expertisecentrum Verpleegkundigen en Verzorgenden (LEVV) dat vrijdag in Zeist over de dilemma’s en miscommunicatie tussen de beroepsgroepen een congres houdt.

 71. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2024625.ece

  Huisartsen en apothekers kunnen trainingen krijgen waarin ze leren hoe ze mensen die verslavende slaapmiddelen gebruiken, kunnen motiveren om te minderen en te stoppen. Ook is het de bedoeling dat er vaker gesprekken komen tussen apotheek, huisarts en patiënt over het medicijngebruik.

 72. jennyj0 says:

  Een tijdje terug, toen mijn ouders nog thuiswoonden, was mijn vader weggeraakt en had erg overgegeven. Hij was heel erg niet lekker. De weekenddienst gebeld, maar de dokter kon niet komen, we moesten naar de huisartsenpost. Dus die arme oude man in de auto gehesen en naar de huisartsenpost. Daar zat het stampvol, de mensen zaten vrolijk te kwekken en te doen, een heleboel vervelende kinderen en één man die helemaal grijs zag van ellende, met enorme pijn op de borst. Maar ja, die moest gewoon op zijn beurt wachten. Uiteindelijk vroeg zijn vrouw of die man eerst mocht, van de zuster mocht het maar de anderen maakten veel bezwaar. Toen kwam de dokter even kijken en die liet meteen een ambulance bellen want de man had waarschijnlijk een hartinfarct gehad. De dokter vroeg toen ook voor wie wij kwamen. Toen we zeiden dat het voor mijn vader van 89 was, mochten we ook voor. Toen zaten we er al bijna een uur. De dokter vertelde ons toen we binnen zaten dat 90% van de mensen met dingen komt waar ze best mee kunnen wachten of waar ze zelfs helemaal niet mee naar de dokter hoeven. Maar op een of andere manier willen ze dat niet. Ze zien de huisartsenpost niet als een uitwijk voor noodgevallen, maar als een normale service. Dus het je door de week niet schikt, dan ga je gewoon in het weekend. En dan zit een man van 89 die kotsmisselijk is en heel beroerd, een uur te wachten.

 73. wilmamazone says:

  Het onderwerp hoort hier niet echt thuis, maar geeft wèl goed aan dat wij in Nederland op wetenschappelijk gebied echt wel een woordje meespreken en al helemaal deze opmerkelijke man:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1146221.ece

  Sommigen zien hem als een onheilsprofeet. Maar wereldberoemd viroloog Ab Osterhaus blijft onverstoorbaar waarschuwen voor een grieppandemie. Onder collega’s is zijn gezag onomstreden. ‘Ab is een superster.’

 74. marer says:

  Dit artikel over meneer Osterhaus doet mij denken aan nitwit T. Claessen (aanhanger van criminele kwakzalver Simoncini), die dierproeven een gepasseerd station vindt betr. bicarbonaat (het niet en nooit werkende middel om kanker te genezen).

  Een groot en opmerkelijk man, die meneer Osterhaus!

 75. Edward says:

  Ik heb bij een farmaceutisch bedrijf gewerkt, waar men van de Amerikaanse regering tientallen miljoenen dollars heeft gekregen om via klaarstaande middelen uit hondencellen een vaccin te ontwikkelen als de vogelgriep net zo besnettelijk als griep en dus een wereldwijde pandemie wordt, net als 3 bedrijven elders in de wereld.

  Feiten: men gaat er niet van uit of er ooit zo’n uitbraak komt, maar wanneer!

  Na 9 maanden pas zijn er wereldwijd 1 miljard vaccins. Kan je nagaan: 9 maanden hele mensheid geen vaccin, en daarna de meesten ook niet…. Tot nu toe ging 60+% die de ziekte kreeg dood. Kan dus een aardige pandemie worden.

 76. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2028886.ece

  De 96 Nederlandse intensive care-afdelingen worden uitgerust met een apparaat waarmee patiënten gemakkelijker zelf kunnen aangeven wat ze mankeert. Patiënten op IC’s kunnen vaak niet praten of schrijven.

 77. wilmamazone says:

  Het NKI heeft hoopvol nieuws:

  Met eiwitten uit bloed en weefsel kan in de toekomst wellicht borstkanker worden gedetecteerd, of de prognose van borstkanker voorspeld. Dat ontdekte onderzoeker Marie-Christine Gast van Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis/Slotervaartziekenhuis. Gast hoopt 12 februari 2009 op dit onderwerp te promoveren.

 78. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2029435.ece

  Het Medisch Spectrum Twente (MST) heeft een advertentie geplaatst waarin oud-patiënten van neuroloog Ernst Jansen Steur wordt opgeroepen zich te melden. Het ziekenhuis wil precies weten bij wie een verkeerde diagnose is gesteld. Tientallen gedupeerden hebben zich al gemeld. Met het plaatsen van de advertentie hoopt het ziekenhuis het plaatje rond te krijgen.

  Een flinke portie mosterd na de maaltijd, maar wel een belangrijke.
  Ziekenhuizen gaan steeds vaker met de billen bloot en dat werd tijd ook.

 79. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2029428.ece

  De Huidbank gaat de Australische brandenwondenslachtoffers helpen. De medewerkers bieden niet alleen praktische hulp aan, maar willen ook donorhuid geven voor de behandeling van de slachtoffers. Dat liet de Huidbank, partner van de Nederlandse Brandwonden Stichting, donderdag weten.

 80. Wilmamazone says:

  Alweer een grote wetenschapper uit ons kleine landje :
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1147861.ece

  De Nederlandse uitvinder van de kunstnier, professor dr. Willem Johan Kolff (1911), is in zijn woonplaats Newton Square (Verenigde Staten) overleden. Kolff vond in 1942 in Kampen de kunstmatige nier uit, de voorloper van de hedendaagse dialyse.

 81. wilmamazone says:

  Dr. Kolff deed nog veel meer zo blijkt:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/2/12/120209_kolff.html

  Hij redde miljoenen levens;een groot man/mens is heengegaan.

 82. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2152328.ece

  Elk jaar worden in psychiatrische jeugdinstellingen honderden kinderen van twaalf jaar en ouder opgesloten in een separeercel. Een van de redenen is personeelsgebrek. Dit blijkt uit onderzoek van deze krant. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg ging het in 2007 om ten minste 522 onvrijwillige separaties van minderjarigen en vorig jaar om 346. Het werkelijke aantal ligt nog hoger; ook jeugdzorginstellingen mogen separeren maar zij hoeven dit niet te melden. Psychiaters vinden het „zorgelijk” dat deze instellingen dit doen, zonder melding bovendien.

 83. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1919249/spray-onthult-huidkanker.html

  Huidkanker kan in een vroeger stadium worden ontdekt dan tot nog toe. Dat komt door een nieuwe methode via een fluorescerende spray en een speciaal grafisch computerprogramma.

  Dermatoloog Martino Neumann van het Erasmus Medisch Centrum heeft de methode ontwikkeld. Je kunt volgens hem risicogroepen onderzoeken nog voordat ze zichtbare klachten ontwikkelen.

  Hoezo heeft de behandeling van kanker de laatste 100 jaar geen enkele vooruitgang geboekt?
  Wie het weet mag het zeggen.

 84. wilmamazone says:

  http://www.artsennet.nl/content/resources//AMGATE_6059_1_TICH_R250786432085021//

  Zenuwschade die tijdens een operatie ontstaat, zorgt voor het leeuwendeel van de klachten bij patiënten met endeldarmkanker. Vaak zijn deze klachten blijvend. Dit blijkt uit onderzoek van Marilyne Lange.

  Incontinentie voor ontlasting en urine, moeilijke blaaslediging en seksuele stoornissen. Mensen die behandeld zijn voor endeldarmkanker kampen vaak met deze klachten die het dagelijks leven ernstig kunnen belemmeren.

 85. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Coassistenten-weten-te-weinig.htm

  Vier op de tien geneeskundestudenten vindt zijn kennisniveau veel te laag. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van het KNMG Studentenplatform onder 1695 studenten. Vakblad Medisch Contact meldt dit onderzoekresultaat in haar nieuwe nummer.

 86. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/2/19/190209_fysio_agis_rinke.html

  Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie heeft een klacht ingediend tegen Agis bij de Nederlandse Zorgautoriteit. De KNGF vindt het onaanvaardbaar dat de zorgverzekeraar fysiotherapeuten dwingt om reclame te maken voor Agis, als ze een zogeheten intensief contract willen afsluiten.

  Met zo’n contract moeten de fysiotherapeuten aan extra kwaliteitseisen voldoen en krijgen ze € 2,50 extra betaald per normaal consult (€ 30 ipv € 27,50). Wie wel die extra kwaliteit wil bieden, maar geen reclame wil maken in de praktijk, komt alleen in aanmerking voor het minder gehonoreerde basiscontract. De fysiotherapeuten die wel betaald willen worden voor hun extra werk volgens de voorwaarden van het intensieve contract, moeten in hun praktijk een Agis-infopunt neerzetten met medische folders en reclamefolders van Agis-zorgverzekeringen.

 87. wilmamazone says:

  http://www.artsennet.nl/content/resources//AMGATE_6059_1_TICH_R251036904914852//

  Geneeskundestudenten zouden veel minder basis­kennis hebben dan vroeger. En ze nemen genoegen met een zesje. Die geluiden klinken, maar zijn ze ook waar? En wat vinden studenten zelf eigenlijk? Het KNMG Studentenplatform deed onderzoek.

  Uitslag van de enquête kan aangeklikt worden.

 88. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2036221.ece

  ‘Veel fouten in operatiekamers’

  Vooral bij mensen die onder het mes gaan, worden in ziekenhuizen fouten gemaakt. Bijna 65 procent van de onbedoelde en vermijdbare medische schade treedt op bij operaties.

  Er staat een reactie bij van Jannes Koetsier.
  Deze Jannes heeft een site waarop hij zelf niet al te zorgvuldig is gebleken.
  Zonder enige research plempte hij b.v. Simoncini er op, die zag hij wel zitten.
  Hij schrok zich te pletter toen ik hem juiste informatie stuurde, óók over Sylvia Millecam.
  Niet dat hij nu geen gelijk heeft over de missers bij operaties, maar Jannes mag als arts met een site en een boekie, toch wat vaker eerst de hand in eigen boezem steken.
  Anders noem ik hem gewoon een Half-Kwak.
  Hij kan patiënten makkelijk/te gemakkelijk op het verkeerde been zetten.

 89. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2164702.ece

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is bezorgd over het gebruik van infuuspompen in de thuiszorg. Dat schrijft de inspectie in een vandaag verschenen rapport.

  Tja….ook bij regulier is teveel doe-het-zelven geen juiste zaak.

 90. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/wetenschap/1924473/umcg-geeft-tumoren-fluorescerende-kleur.html

  Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) gaat kankerpatiënten opereren met behulp van een fluorescerende vloeistof.

  Deze kleurstof maakt de tumor lichtgevend zodat de chirurg precies kan zien welk weefsel hij weg moet nemen. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze techniek toepast, maakte het vrijdag bekend.

  De vloeistof wordt in eerste instantie alleen gebruikt bij vrouwen bij wie een tumor in de borst verwijderd moet worden.

 91. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2047224.ece

  Medisch specialisten zullen in de toekomst, waarschijnlijk vanaf 2012, verplicht functioneringsgesprekken gaan voeren. Werken zij daar niet aan mee, dan kunnen zij problemen krijgen met hun periodiek verplichte herregistratie.

  Verder komt hier -eens eindelijk- aandacht voor:

  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2047154.ece

  Artsen zijn nog onvoldoende ingesteld op de nieuwe patiënt: de oudere met meerdere aandoeningen. Die loopt daarvoor soms wel bij vijf specialisten, maar krijgt niet altijd de zorg die nodig is. Dat kan anders, vindt de KNMG. Artsen moeten meer de aantrekkelijkheid van het specialisme ouderengeneeskunde gaan zien.

  Nog heel wat werk aan de winkel dus.

 92. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1161418.ece

  De macht van medisch specialisten in zorginstellingen moet worden gebroken. Zij moeten verantwoording afleggen aan hun directies over hun functioneren. Op dit moment gebeurt dat niet altijd, omdat de specialisten feitelijk de dienst uitmaken. Als de directie het functioneren van een specialist of een ‘maatschap’ ter discussie stelt, zeggen zij het vertrouwen in de directie op. Die wordt vervolgens ontslagen door de raad van toezicht.

 93. wilmamazone says:

  http://meer.trouw.nl/nieuws-en-debat/aankomende-artsen-leren-reflecteren

  Aan artsen worden andere eisen gesteld dan voorheen. Vooral aan hun omgang met patiënten moeten ze meer aandacht besteden. Het medisch onderwijs speelt hierop in. Aankomende artsen oefenen zich in persoonlijke reflectie.

 94. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/3/12/zorgkankerpatintenisversnipperd.html

  De zorg voor kankerpatiënten is niet goed georganiseerd. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg leidt dat tot ongewenste situaties. De IGZ zegt dat in een rapport.

  Hè hè eindelijk, dat had ik hen jaren geleden ook al kunnen vertellen.

 95. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1931241/gen-ontdekt-dat-plotselinge-hartdood-veroorzaakt.html

  Onderzoekers van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis hebben een genetische afwijking ontdekt die op jonge leeftijd een erfelijke vorm van plotselinge hartdood veroorzaakt. Het AMC heeft dat donderdag bekendgemaakt.

  De resultaten van het onderzoek worden donderdag op de website gepubliceerd van het American Journal of Human Genetics.

 96. marer says:

  Bij dit onderzoek is ook één van mijn aangetrouwde familieleden betrokken. Zij heeft het gen en het doorgegeven aan twee van haar drie kinderen. Hoe dichtbij kan dan ineens een onderzoek zijn!

 97. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2053196.ece

  ’Gezondheid kinderen kan veel beter’
  Hoogleraar: Nederland maakt ten onrechte goede sier in buitenland

  Nederland maakt internationaal goede sier met de gezondheid van zijn kinderen. Maar het verzwijgt de grote problemen, aldus de Leidse hoogleraar Simone Buitendijk. Daar zijn diezelfde kinderen de dupe van.

 98. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=7827

  Om de problemen op te lossen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert in de behandeling van patiënten met kanker, wil V&VN een verpleegkundig specialist koppelen aan elke patiënt met kanker.

  “De verpleegkundig specialist begeleidt de patiënt met kanker in het hele zorgproces, houdt de regie en heeft overzicht in het hele behandeltraject”, aldus Marieke Schreuder van V&VN Oncologie. Randvoorwaarde voor het inzetten van verpleegkundig specialisten is de bekostiging. V&VN bespreekt dit met het ministerie van VWS.

 99. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/3/17/meerinvloedkankerpatintviasite.html

  KWF Kankerbestrijding lanceert vandaag een website speciaal voor -uitbehandelde- kankerpatienten. Kankeronderzoek.info is een databank waarin alle onderzoeken zitten op het gebied van kankerbestrijding. Het zijn bepaalde experimentele behandelmethodes of een nieuw medicijn of een nieuwe dosering van een bestaand medicijn, die op mensen getest kunnen worden.

 100. grootvader says:

  Dag kwakzalvers en hun bewonderaars!!
  Ernstig zieke opgegeven kankerpatienten dus geen alternatief in het reguliere?
  Lijkt mij tenminste een eerlijker alternatief dan al die kruidenmengseltjes en apparaatjes waarvan de mogelijke genezing nooit (lees NOOIT ) bewezen is.

  Dag Tulliofan!

  Grootvader

 101. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2056739.ece

  – Negen Nederlandse ziekenhuizen gaan onderzoek doen naar de wenselijkheid van een screening op dunnedarmkanker onder mensen, die een verhoogd risico lopen deze ziekte te ontwikkelen. Het onderzoek begint deze week, duurt twee jaar en staat onder leiding van maag-darm-leverspecialist Jan Jacob Koornstra van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

  quote:

  De onderzoekers laten patiënten eerst een pil met daarin een videocameraatje slikken. Deze camera maakt elke seconde twee opnames van de binnenkant van de darmen. Na acht uur is de pil het darmstelsel gepasseerd en kan de arts zien of de foto’s afwijkingen tonen. Als dat het geval is, kan de specialist met de nieuwe endoscooptechniek een poliep verwijderen of weefsel wegnemen om dat te onderzoeken op tumorcellen.

  Verbazingwekkend: een cameraatje in een pil!
  Geen onnodig onderzoek en snel weten waar je aan toe bent.

 102. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/3/18/180309_prostaatkanker.html

  Screening op prostaatkanker vermindert de sterfte aan die ziekte met ruim een kwart. In Nederland zouden zo jaarlijks minstens 625 doden vermeden kunnen worden. Dat blijkt uit de European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC), wereldwijd de grootste studie ooit naar de effecten van screening van prostaatkanker. De studie staat onder leiding van professor Frits Schröder van het Erasmus MC in Rotterdam.

  Het is voor het eerst dat de effectiviteit van de screening is vastgesteld in onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Van één op elke duizend gescreende mannen wordt het leven gered dankzij de screening. Achtenveertig van elke duizend gescreende mannen moeten een behandeling tegen prostaatkanker ondergaan.

 103. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1934974/digitale-borstfoto-spoort-kanker-eerder-op.html

  Minister Klink geeft donderdag bij het RIVM in Bilthoven het startsein voor een nieuw landelijk systeem voor het maken van digitale borstfoto’s.

  Ieder jaar worden er van zo’n 900.000 vrouwen borstfoto’s gemaakt binnen het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Door de digitale fotografie kan borstkanker eerder worden opgespoord, aldus het RIVM.

 104. wilmamazone says:

  Update:

  Screening op prostaatkanker zorgt voor lager aantal doden, maar toch zijn experts verdeeld over screening. Twee grote onderzoeken in Europa en de VS naar de vraag of screening op prostaatkanker levens redt, hebben tot strijdige conclusies geleid. Europees onderzoek toont aan dat screening het aantal sterfgevallen met 20% vermindert terwijl de Amerikaanse studie zegt dat screening niet tot minder doden leidt.

  Over de beste behandeling, bestraling of hormoonbehandeling, zijn de deskundigen het ook niet eens.

 105. wilmamazone says:

  http://www.nytimes.com/2009/03/19/health/19cancer.html?_r=1

  The PSA blood test — the popular screening test for prostate cancer — saves few if any lives and exposes large numbers of men to risky and unnecessary treatment, two large and rigorous studies have found.

 106. jennyj0 says:

  Nou, dat is toch wel heel raar, zo’n groot verschil. Vraag me dan af wat de verschillen zijn tussen de screeningsmethodes. Heel vreemd dit,snap ik niks van.

 107. jennyj0 says:

  Dat had ook gelezen, op Science-based medicine staat daar ook een heel stuk over. Schijnt ook te maken te hebben met het feit dat prostaatkanker zich vaak heel langzaam ontwikkelt. Als je dan toch zwaar gaat behandelen, schiet je als het waren met een kanon op een mug. Tja, wat is wijsheid.

 108. marer says:

  http://www.ad.nl/diagnose/3085919/Meer_buitenlanders_in_Nederlandse_ziekenhuizen.html

  http://www.ad.nl/binnenland/3085229/Ziekenhuizen_vol_Belgen_en_Duitsers.html

  Nog even dan kunnen de charlatans, zoals Gorter, hier een privé dependance gaan vestigen. Blijkt het gras van Nederland ook groen.
  Oh nee, Klink gaat kwakzalverij aanpakken.

 109. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2058321.ece

  Gentherapie klimt uit het dal

  Na jaren van tegenslag gloort er eindelijk weer een mooie toekomst voor gentherapie. Volgens deskundigen zijn de vooruitzichten bij allerlei ziektes fantastisch, van aangeboren blindheid tot aids.

 110. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2058845.ece

  Weg vrij voor protonklinieken

  Behandeling van kankerpatiënten met protontherapie komt dichterbij. Dat betekent betere kans op genezing en minder bijwerkingen.

  In navolging van omringende landen willen kankerspecialisten ook in Nederland zogeheten protonklinieken bouwen om patiënten gerichter te kunnen behandelen.

 111. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/diagnose/3091715/Ziekenhuizen_verkeren_in_financile_nood.html

  – Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen is financieel ongezond. Mede door de kredietcrisis kunnen zij niet investeren en moeten nieuwbouwplannen voor langere tijd in de ijskast. De Nederlandse Zorgautoriteit noemt de situatie zorgelijk.

 112. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1937037/aantal-honderdplussers-groeit-snel.html

  Het aantal Nederlanders van honderd jaar en ouder groeit snel. Sinds 1979 is hun aantal bijna vervijfvoudigd. Op 1 januari 2009 waren volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1633 inwoners honderd jaar of ouder.

  Quote:

  Een van de belangrijkste redenen dat het aantal honderdplussers groeit is dat de kans om te overlijden op middelbare en ‘jongbejaarde’ leeftijd in de afgelopen decennia sterk is gedaald.

 113. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1168937.ece

  Moeilijke keuzen bij operatie foetus

  Het wordt tijd om beter na te denken over de gevolgen van operaties op kinderen in de baarmoeder. Dat blijkt uit het rapport Zorg voor het ongeboren kind van de Gezondheidsraad, dat maandag werd aangeboden aan staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS.

 114. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2062290.ece

  Hoogeveense arts verbetert werking insuline

  Diabetoloog Adriaan Kooy van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen heeft bewezen dat insuline bij suikerpatiënten beter werkt als daaraan de stof metformine wordt toegevoegd. Insuline met metformine geeft tot 39 procent minder risico op hart- en vaataandoeningen, een belangrijke doodsoorzaak bij patiënten met diabetes type 2.

 115. Robin says:

  L.S.

  Dit rapport is zijn resultaten zijn zeker een grapje, net als de gefingeerde indicatoren in relatie tot het gestegen aantal letselschade claims in Nederland?

  In het laatste rapport van de WHO wordt Nederland geen eens genoemd…om vervolgens in dit rapport – typisch Nederlands – zichzelf, weer, te roemen op grond van indicatoren die alleen hier worden gebruikt. En als dat niet lukt; vergelijken we ons zelf met: “arme landen (?!!(” zoals dit rapport het noemt….

  Dan laat ik de resultaten van het rapport: “leren van de buren” nog buiten beschouwing. Dit rapport is een joke, gelijk zijn onderzoekers.

 116. cryptocheilus says:

  Wat is nu precies uw kritiek op dit onderzoek?

  Het gaat hier om een onderzoek op een aantal prestatieindicatoren die voor de consument belangrijk zijn. Gegevens worden betrokken uit openbare statistische bronnen. Daarbij worden i.t.t. wat u beweert niet alleen arme landen bekeken.

  Daarnaast heeft u het over een aantal andere onderzoeken/rapporten. Zou u mij het verband nog even wat beter uit kunnen leggen.

  Zo blijft het een beetje in de lucht hangen naar mijn mening.

 117. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2067029.ece

  Patiënt mag niet tegen betaling voorkruipen.

  Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen mogen patiënten niet in ruil voor geld eerder behandelen. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na onderzoek. De zorgautoriteit acht het in strijd met de Wet marktordening gezondheidszorg, zo meldde zij maandag.

 118. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2066712.ece

  Het is Utrechtse onderzoekers gelukt uit één stamcel een stuk darmweefsel te kweken. Dat zal een hoop proefdieren schelen.

  Stamcellen zijn hot. In alle takken van de geneeskunde proberen celbiologen er transplanteerbare weefsels uit te kweken. Voor simpele onderdelen als huid of kraakbeen gaat dat eenvoudig. Maar bij complexere organen staat de techniek nog in de kinderschoenen.

 119. marer says:

  http://www.ad.nl/diagnose/3113110/Eerste_diagnose_arts_vaak_verkeerd.html

  Eerste diagnose arts vaak verkeerd
  Door MARC KRUYSWIJK

  ROTTERDAM – Nederlandse specialisten stellen vaak verkeerde diagnoses. Patiënten met gecompliceerde ziekten doen er verstandig aan een toparts uit het buitenland om een second opinion te vragen.
  ………

  “Vaak” vind ik wel een beetje overdreven. Maar misschien geldt dit alleen voor gecompliceerde gevallen. En het blijkt weer moeilijk de statistieken te hanteren.

 120. marer says:

  http://www.ad.nl/commentaar/3112786/2nd_opinion_standaard_aanbieden_aan_patint.html

  2nd opinion standaard aanbieden aan patiënt
  Door PETER DE JONGE, adjunct-hoofdredacteur

  [COMMENTAAR] Wie veel geld heeft en ernstig ziek wordt kan zich laten behandelen door de beste medisch specialisten ter wereld.

  Een garantie op genezing is dat niet, maar een gevoel van vertrouwen geeft het wel als je een toparts kunt raadplegen. Dankzij de Amerikaanse organisatie Best Doctors en de ziektekostenverzekeraar CZ krijgen ook ’gewone’ patiënten die kans.
  …………………

  En dan te bedenken dat veel Amerikanen niet verzekerd zijn voor ziektekosten. Hoeveel zou die second opinion kosten?

 121. wilmamazone says:

  Tja…het is een bericht uit het AD, die krant doet graag aan stemmingmakerij.

 122. marer says:

  Klik om toegang te krijgen tot MedNet_toparts.pdf

  Mednet toparts is kundig en communicatief.

 123. wilmamazone says:

  Weer zo’n sugestief bericht en nog wel van de adjunct-hoofdredacteur!
  Was zeker teveel moeite om even de link van CZ over Best Doctors te plaatsen.
  Hier dus te lezen wat die second opinion via Best Doctors echt inhoudt:

  http://www.cz.nl/%7Bff1028dd-b4b9-4e33-8658-31436ef0c97d%7D?s=pzp

 124. cryptocheilus says:

  popi topic opeens.

  Tikt er iemand tegen die raam?

 125. wilmamazone says:

  Bovenstaande link werkt op het moment even niet, wellicht deze wel:

  http://www.cz.nl/zoeken?s=CZ_Maakuwkeuze&keywords=Best+Doctors

 126. wilmamazone says:

 127. cryptocheilus says:

  Wilma +1

 128. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1173456.ece

  Amsterdam krijgt centrum voor neurowetenschappen

  De Vrije Universiteit (VU) en het VU medisch centrum in Amsterdam openen een nieuw centrum voor de neurowetenschappen. Deze Neuroscience Campus Amsterdam opent vrijdag de deuren, liet een woordvoerster dinsdag weten.

 129. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/1942012/geen-cognitieve-gevolgen-chemotherapie-bij-leukemie.html

  Chemotherapie lijkt geen nadelige gevolgen te hebben voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL).

  Onderzoekster Nathalie Jansen deed onderzoek aan de afdeling Kinderoncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

 130. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2377862.ece

  Ruim 1,5 miljoen voor onderzoek naar diabetes

  Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt aan een onderzoek dat zicht richt op de genezing van diabetes type 1. Dat meldde het Diabetes Fonds dinsdag. Het fonds heeft de onderzoekers ruim 1,5 miljoen euro toegekend, de hoogste subsidie ooit.

 131. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1178973.ece

  Therapie om een depressie te voorkomen wordt voortaan volledig gedekt door de ziektekostenverzekering. Dat geldt ook voor alle zorg rond kanker.

  Dit heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) besloten. Tot nu toe hing het van de verzekeraar af of een behandeling werd vergoed. Het CVZ, dat toeziet op het basispakket, maakt hieraan per direct een einde.

 132. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2504785.ece

  Een iPod voor het tiende recept

  Fabrikanten van geneesmiddelen proberen met nepstudies, ofwel seeding trials, artsen te verleiden tot het voorschrijven van dure middelen. De gezondheidsinspectie IGZ heeft geen mogelijkheid dit pseudo-onderzoek te bestrijden. De inspecteurs willen dat minister Klink wettelijke regels opstelt.

  Tja…..er moeten wel meer wettelijke regels opgesteld worden rondom dit soort praktijken.
  De hamvraag is/blijft:
  ‘Wanneer dan eens eindelijk?’

 133. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/4/9/090409_fraude_zorg.html

  Bij Nederlandse zorgverzekeraars is vorig jaar honderd miljoen euro verkeerd gedeclareerd door zorgverleners en verzekerden.

  Er werden bijvoorbeeld verrichtingen gedeclareerd die nooit zijn uitgevoerd of waar al een keer eerder een vergoeding voor was aangevraagd.

  Voor een klein deel van dat bedrag, zeven miljoen euro, kan opzet worden aangetoond en is er sprake van fraude.

 134. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2612546.ece

  Farma-koepel belooft beterschap
  Nefarma werkt aan scherpere regels geneesmiddelenonderzoek

  Volgens de gezondheidsinspectie gebruiken pillenfabrikanten geneesmiddelenonderzoek als marketing. Nefarma belooft betere regels.

  Nefarma, koepel van farmaceutische bedrijven, werkt aan regels voor ’goed onderzoek naar effecten en bijwerkingen van geneesmiddelen’.

  De organisatie zegt dit in een reactie op het rapport van de gezondheidsinspectie over misbruik van studies naar geneesmiddelen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) misbruiken fabrikanten geneesmiddelenonderzoek vaak als marketing.

 135. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2572265.ece

  Veel astmapatiënten slikken voor niets maagzuurremmers.

  Volgens een groepje Amerikaanse artsen valt er best nog wat te bezuinigen in de gezondheidszorg. Ze hebben ontdekt dat veel astmapatiënten dure maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, zonder dat die er baat bij hebben.

  quote:

  „Een heel zinnig conclusie”, reageert Elisabeth Bel, hoogleraar longziekten in het AMC in Amsterdam. „Dit onderzoek zal ons in de praktijk helpen. Als longarts ben je geneigd om patiënten met lastig beheersbare astma alles te geven wat je in huis hebt, want je wilt die negatieve spiraal doorbreken. Nu weten we dat je bij mensen zonder zuurklachten niet aan die zuurremmers moet beginnen.”

  In Nederland wordt toevallig net gewerkt aan de eerste richtlijn voor lastig behandelbare astma. Daarvoor heeft het Amerikaanse onderzoek direct een consequentie en die blijkt gunstig voor patiënten.

 136. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/4/11/110409_rivm_honderd_jaar.html

  Dit jaar bestaat het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) honderd jaar. Het RIVM doet in opdracht van de overheid onderzoek op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

  Laboratorium
  Het begon allemaal met een klein laboratorium in 1909. Al tientallen jaren werd er een pleidooi gevoerd voor een eigen laboratorium voor de inspecteurs voor de volksgezondheid. In 1909 kwam de overheid aan die wens tegemoet.

 137. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1182779.ece

  Cardioloog plaatst ‘nietje’ in lekkende hartklep

  Cardioloog Jan van der Heyden van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein plaatst vrijdagmorgen als eerste in de Benelux een zogenoemde mitraclip bij een patiënt met een lekkende hartklep.

  Een mitraclip is een soort nietje, waarmee het lek dicht wordt gemaakt. Eventueel kan nog een tweede nietje worden aangebracht.

 138. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1184367.ece

  Familie buitenspel bij sterven op ic.

  Op de intensive care heeft de familie van ernstig zieke patiënten geen recht om mee te beslissen over het staken van de behandeling. Dat besluit wordt genomen door de artsen, als zij van oordeel zijn dat hun handelen medisch zinloos is.

  Dat staat in de richtlijn die de ethische commissie van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft opgesteld. Van de 8.500 patiënten die jaarlijks op intensive cares in Nederland overlijden, sterft ruim 80 procent na het staken van een behandeling. In 10 procent van de gevallen ontstaat daarover een conflict met de familie. In een aantal ziekenhuizen mag de familie nu nog meebeslissen.

  Nederland is het eerste land ter wereld dat de procedures voor het stopzetten van een behandeling op papier heeft gezet. Ook in het buitenland staken artsen behandelingen, anders zou hun afdeling overvol raken, zegt Rik Gerritsen, voorzitter van de ethische commissie van de NVIC. Uit angst voor juridische problemen handelen ze daar vaak niet openlijk, zegt hij. ‘Ze gebruiken foefjes om het staken te verdoezelen. Alleen hier durven we op te schrijven wat we doen.’

 139. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1950503/ziekenhuizen-zouden-niet-schoon-zijn.html

  – Patiënten lopen grote risico’s op infecties, omdat ziekenhuizen niet goed worden schoongemaakt. Dat zeggen deskundigen in een uitzending van het televisieprogramma Zembla dat zondagavond wordt uitgezonden.

  Per jaar sterven honderden patiënten aan infecties in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens arts-microbioloog prof. Jan Kluytmans zouden die doden kunnen worden voorkomen, als de ziekenhuizen volgens de regels werden schoongehouden.

  Tja…..en met handjes goed wassen schijnt het ook al niet zo geweldig gesteld te zijn. 😦

 140. wilmamazone says:

  http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=4633466

  In de ZEMBLA-aflevering ‘Vieze ziekenhuizen’ die zondag 19 april om 21.40 uur wordt uitgezonden op Nederland 2 is te zien wat verslaggever Ton van der Ham heeft ervaren als schoonmaker in twee willekeurige ziekenhuizen

  quote:

  Op grond van wat ZEMBLA in twee ziekenhuizen heeft geconstateerd, kan echter niet worden gesteld dat er in alle Nederlandse ziekenhuizen slecht wordt schoongemaakt.

  quote:

  Een ziekenhuis is helaas per definitie een brandhaard van gevaar. In alle opzichten kan je er maar beter niet komen, maar dat is lang niet altijd te voorkomen. In ons land doen we er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden. Nederland staat gelukkig bovenaan in Europa als het gaat om de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen en het oplopen van infecties.

 141. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2733882.ece

  Foetus heeft geen recht op operatie

  Het aantal mogelijkheden om ernstig zieke kinderen al tijdens de zwangerschap te behandelen, neemt toe. Maar hoe ver mag je daarbij gaan? En wie beslist daarover?

  De medische ontwikkelingen gaan snel: in de VS worden sommige baby’s met een open ruggetje al in de baarmoeder geopereerd.

  „Er wordt daar een bijzondere studie verricht”, zegt Dick Oepkes, gynaecoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. „Alle vrouwen die zwanger zijn van een kind met spina bifida (medische term voor een open ruggetje, red.) worden centraal geregistreerd. Als ze hebben besloten het kind te houden, wordt hun gevraagd mee te doen aan het onderzoek. Sommige baby’s worden al in de baarmoeder geopereerd, andere na de geboorte. De vraag is: wat is beter voor de gezondheid van het kind?

 142. wilmamazone says:

  http://www.fd.nl/artikel/11443066/premie-explosie-zorg-dreigt

  Er ontstaat de komende jaren een groot gat tussen belastinginkomsten en de uitgaven voor de gezondheidszorg. Daardoor dreigen de premies op de zorgpolissen te verdubbelen. De bezuinigingen die minister Ab Klink van Volksgezondheid vanaf 2011 heeft ingeboekt zijn bij lange na niet genoeg om het gat te dichten.

 143. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1184949.ece

  UMC St Radboud start eendagspoli voor ADHD

  Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen start een ééndagspoli voor kinderen met een ongecompliceerde vorm van ADHD. Het academische ziekenhuis doet dat samen met Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Karakter, aldus het UMC maandag.

  De eendagspoli opent woensdag de deuren en is bedoeld voor kinderen uit de regio, bij wie een ongecompliceerde vorm van ADHD wordt vermoed. Binnen één dag ontvangen ouders en kind een diagnose en een behandelplan, inclusief ondersteuning.

 144. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/4/20/200409_ziekenhuizen_hygiene.html

  Ziekenhuizen geschokt over hygiëne.

  De brancheorganisatie van Nederlandse ziekenhuizen (NVZ) heeft geschokt gereageerd op de uitzending van Zembla over slechte hygiëne.

  De uitzending van het documentaireprogramma laat zien dat er niet altijd goed wordt schoongemaakt in twee Nederlandse ziekenhuizen. De toiletten werden bijvoorbeeld niet grondig en regelmatig gereinigd.

  Ook werden de operatiekamers niet goed schoongemaakt. Zembla liet zien dat er voor schoonmakers geen duidelijke richtlijnen waren.

  Inclusief de link naar de uitzending van Zembla.

 145. Pingback: Patiënt Empowerment « Cryptocheilus Weblog

 146. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2232797.ece

  Eenzaamheid en raar haar als alarmsignalen

  De agressie van Karst T. roept vragen op over zijn geestesgesteldheid die misschien nooit worden beantwoord. Psychiater À Campo ziet mogelijke trekjes van een psychose.

  quote:

  Hoeveel mensen in Nederland hebben er een potentieel gevaarlijke stoornis? Daar is helemaal geen zicht op, aldus À Campo, maar slechts een deel van de psychotici is onder behandeling. „Bij mensen die geen hulp vragen, moet er sprake zijn van ordeverstorend gedrag wil je kunnen ingrijpen. En zelf zullen die mensen niet zeggen: ‘ik zie of hoor iets wat niet klopt’, of ‘ik denk niet goed, daar ga ik een psychiater bij halen’. Voor hen is het gewoon de realiteit.”

  Ook geheel los van Karst T. vindt À Campo aandacht voor deze groep mensen belangrijk. „Ons zorgsysteem gaat ervan uit dat mensen zelf in staat zijn om hulp te vragen. Maar deze categorie valt daar helemaal buiten. Vaak wordt er dus pas ingegrepen als er al gevaarlijke situaties zijn ontstaan. Daarom kun je juist bij deze mensen dramatische veranderingen in het uiterlijk als signaal gebruiken. Een gezonde dosis bemoeizorg is dan op zijn plek. Als je iemand ook nog steeds geïsoleerder ziet raken, zouden familie, vrienden, werkgevers en de politie moeten kunnen zeggen: ik haal er zorg bij.”

 147. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/opinie/article2233885.ece

  Gefrustreerde daders steken elkaar aan.
  En het arsenaal aan geweldsmiddelen is, met dank aan internet, almaar gegroeid

  Het onderzoek naar de aanslag op 30 april zal niet voorkomen dat geweld blijft bestaan. En geweld werkt aanstekelijk.

  Hoewel het wachten is op de uitkomsten van verschillende onderzoeken, heeft het er alle schijn van dat het Koninginnedagdrama veroorzaakt is door een eenling. De aanslag behoort daarmee tot de categorie gebeurtenissen die vrijwel niet te voorkomen zijn. Het is niet uit te sluiten dat onderzoeken zullen uitwijzen dat er op 30 april 2009 zwakke plekken in de veiligheidsorganisatie en beveiliging zijn geweest. Maar dan blijft overeind dat wanneer een eenling vastbesloten is om een aanslag te plegen, die nauwelijks te voorkomen is. Helaas is het arsenaal aan geweldsmiddelen dat zo iemand kan gebruiken, almaar gegroeid en zal het verder toenemen. Nu is het een voertuig, straks een wapen dat met behulp van informatie op internet in elkaar is gezet.

  quote:

  De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins heeft in dit verband al lang geleden aandacht gevraagd voor sociale virussen. Die slaan via de massamedia en internet vaak heviger toe dan de virussen uit de medische hoek. Daardoor is er ook alle reden, als zich een ernstige geweldsuitbarsting uit het niets voordoet, meer dan ooit alert te zijn op copycat-gedrag (nadoen) en alle indicaties en geruchten in die richting zeer serieus te nemen. Maar ook dan zullen er eenlingen zijn die, net weer op een andere manier, verderf zullen proberen te zaaien.

 148. wilmamazone says:

  http://weblogs3.nrc.nl/commentaar/2009/05/07/het-beste-ziekenhuis/

  Wat hebben oliebollen, scholen, haringen en ziekenhuizen met elkaar gemeen? Zij komen periodiek voor op lijstjes van ‘de beste’ en ‘de slechtste’. Op een toptien of een andere top zoveel. Dagbladen, tijdschriften of websites laten regelmatig kwalitatieve onderzoeken verrichten en presenteren de resultaten met het nodige aplomb. Voortaan weet de consument wat de lekkerste haring is. Of naar welk ziekenhuis je het beste kunt gaan. Maar is dat echt zo?

  quote:

  Als het gaat om oliebollen of haringen zijn consumententests nog met een knipoog te bekijken, al kunnen de gevolgen voor individuele ondernemers ook dan ingrijpend zijn. Maar onderzoeken die de kwaliteit van scholen en ziekenhuizen onder de loep nemen, mogen niet aan twijfel onderhevig zijn. Als ze dat wel zijn, kan de patiënt, de ouder of de consument ze maar beter niet serieus nemen.

 149. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2757606.ece

  Wetenschappers en allergiepatiënten werken samen.

  Wetenschappers, artsen en allergiepatiënten gaan elkaar helpen om hooikoortsklachten beter onder de knie te krijgen. Dat doen ze via de site allergieradar.nl, die vanaf woensdag in de lucht is.

 150. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1197950.ece

  Operatie aan staar kan miljoenen goedkoper

  Op staaroperaties kan in Nederland minstens 32 miljoen euro worden bespaard. Dat kan door operaties efficiënter uit te voeren en de ingrepen te concentreren in tien klinieken. Ook elders in de zorg zijn forse besparingen te behalen, tenminste als men bereid is ‘heilige huisjes omver te schoppen’.

  quote:

  De besparingen moeten volgens de schrijvers worden gebruikt om de ziekenhuizen te compenseren voor de verliezen die zij lijden op dure en ingewikkelde therapieën bij kanker of orgaantransplantaties.

 151. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/1963338/leukemiecellen-geven-zich-niet-zomaar-over.html

  Leukemiecellen geven zich niet zomaar over.

  Leukemiecellen, die kanker veroorzaken, geven zich niet zomaar over aan gerichte bestrijding.

  Ze hebben als het ware ‘oorlogstechnieken’ ontwikkeld om het immuunsysteem van het lichaam op het verkeerde been te zetten, zodat de kanker voort kan woekeren.

  Dat leukemie na behandeling niet zelden terugkeert was al bekend, maar hematoloog Martine Chamuleau van het VU medisch centrum in Amsterdam heeft nu uitgevonden waarom dat gebeurt.

  quote:

  Nu deze technieken zijn ontdekt, is het mogelijk daartegen een therapie te ontwikkelen, stelt Chamuleau. Zij promoveert vrijdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op haar onderzoek.

 152. wilmamazone says:

  http://www.elsevier.nl/web/10234344/Nieuws/Nederland/Klink-wil-openbaarheid-sterftecijfers-ziekenhuizen.htm

  Klink wil openbaarheid sterftecijfers ziekenhuizen

  Minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid wil dat ziekenhuizen volgend jaar hun sterftecijfers openbaar maken. Een groep deskundigen uit de gezondheidszorg die zich daar nu over buigt, gaat ervan uit dat het in 2010 zo ver kan zijn.

  Klink wil sterftecijfers toch bekendmaken
  Amerika
  In de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is de zogeheten Hospital standardised mortality ratio (HSMR) al openbaar.

  Bij die HSMR wordt rekening gehouden met de toestand, leeftijd en ziektegeschiedenis van de patiënt.

  Nederland heeft de term HSMR overgenomen en ook de groep experts die zich over het Nederlandse vraagstuk buigt is ernaar vernoemd.
  ‘Wij steunen deze ambitie van harte,’ schrijft Klink vandaag aan de Tweede Kamer.

 153. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/article2763178.ece

  Gabriela’s woord telt

  Een spiritueel medium dat alternatieve genezers bijschoolt voor ziektekostenverzekeraars prijst de ’spiritualiteit van aanslagpleger Karst T.’. Zijn daad maakt Nederland tot gidsland, is haar verteld door Jezus, Maria en Maria Magdalena.

  De aanslag van Karst T. op het Koninklijk Huis diende een hoger doel, meent het medium Gabriela Gaastra. De zeven dodelijke slachtoffers hebben zich voor de goede zaak opgeofferd. „Het volk vormde een menselijk schild dat met gevaar voor eigen leven de koninklijke familie redde”, schrijft ze in haar nieuwsbrief.

  http://www.trouw.nl/nieuws/religie-filosofie/article2763351.ece

  Verzekeraars werken met medium dat Karst T. bejubelt

  amsterdam –- Een aantal grote zorgverzekeraars erkent de esoterische nascholingscursussen van spiritueel medium Gabriela Gaastra. Zij is omstreden omdat ze de aanslag van Karst T. op de koninklijke familie bejubelt. Die aanslag diende volgens het medium een hoger doel.

  De slachtoffers van het drama hebben volgens haar vanuit historisch perspectief de rol van ’Ridders’ gespeeld. Zij hebben zich ’op zielsniveau beschikbaar gesteld’ en ’met hun Zijn’ de koninklijke familie voor groot onheil behoed.

  Gaastra wordt als nascholer erkend door de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT). De praktijken van door haar ’esoterisch’ nageschoolde VNT-therapeuten worden door zorgverzekeraars als CZ, Aegon, Achmea, Menzis en Ohra vergoed.

  CZ noemt de nascholing door Gaastra ’een bedrijfsongeval’ en zal de VNT om opheldering vragen. De Tilburgse verzekeraar is geschrokken van de beweringen van Gabriela. „Opmerkelijk en zelfs smakeloos. Een klap in het gezicht van CZ”, laat een woordvoerder weten.

 154. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1200174.ece

  Ghostbusters in Leeuwarder gevangenis

  Een team van geestenonderzoekers gaat in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis De Blokhuispoort op zoek naar de aanwezigheid van geesten van overleden gevangenen. Dat zei een woordvoerder van het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, maandag.

  quote:

  Van Vliet zegt eventuele geesten niet per se te willen verdrijven. ‘Wij documenteren het, maar hoe meer we met de geesten communiceren, des te rustiger ze kunnen worden. Mochten we later denken dat ze echt weg moeten, dan huren we een specialist in, die de geesten kan verdrijven.

 155. Edward says:

  Twee berichten, Wilma, die het nuchtere verstand te boven gaan. Haal Jezus er maar weer bij. Voer voor psychologen die Gebriela? Ikke ikke wil in de belangstelling staan, ten koste van welke kromme fantasie dan ook. Hoe pijnlijk moet dit gezweef met gruwelfantasien voor een zogenaamd hoger doel zijn voor nabestaanden. Voetstuk syndroom… doodzielig eigenlijk die vrouw. En een beetje eng.

 156. jennyj0 says:

  Ja, Edward, het is inderdaad heel eng. Wat ik overigens ook verbijsterend vind is dat dit soort dingen vergoed wordt. Zelfs al zou die vrouw niet halfmal zijn, dergelijke dingen ga je toch sowiewo niet vergoeden? Ik ben echt totaal verbijsterd en heel erg onthutst. Wat is eigenlijk het verschil met Jomanda? Waarom zou dat dan niet vergoed worden als deze halvegare wel vergoed wordt.

  Ik word er zo verdrietig en moedeloos van.

 157. Edward says:

  Klopt, JennyJo, wie heeft toch zonder remming die onverdedigbare vergoeding bedacht?

  Het is ontzettend flauw te zeggen dat Jezus door je spreekt zoals die Gabriela stelt. Dit sluw met onkwetsbare machtige en heilige Helpers schermen deed Greet Hofmans ook al. Hiermee intimideer je zowel respectvolle als onbewust bange gelovigen. Je weet maar nooit. Pas maar op als je me kritiseert of niet geloven wil, straks maak je Jezus zelf misschien heel erg boos! Ik heb een almachtige en wrekende achterban hoor…

  Ik kan me niet voorstellen dat die alomtegenwoordige Zoon van God op melkwegstelse1 3.476.213 in kwadrant 1978 van het heelal in planeet 345.932.111 van het stelsel de kromme beweringen van onze nietige medeburger Gabriela heeft ingefluisterd, gaat geheel in tegen de nuchtere menslievende stijl van wie zonder zonde is werpe … etc.

  Wat beweegt maffo’s toch om perse hun mening over de waanzinnig wrede en at/random onschuldigen vernietigende aanslag van een te ver gefrustreerde man te moeten geven, en dan zogenaamd diep dit in een hoger poezie/album hemels kader te gaan upgraden en in het nieuws te brengen. Zogenaamd geniaal uniek dieper dan gewone zielen inzicht.. aan mijn hoela, die dame spoort gewoon niet. Rijp voor subsidie dan maar.

  Mijn Zwitserse kennissen zouden grijnzend zeggen: die Frau ist klar ein Spinner, oder? nicht?

 158. Edward says:

  Intussen is de ramp die Jomanda, de slimbo, voorspelde deze week bij de rechtbank er niet geweest. En rampen zijn er trouwens altijd.

  13 Dagen geleden was het aantal geregistreerde H1N1 griepgevallen wereldwijd nog slechts 1880. Vandaag 9830…. Sterfte gelukkig minder dan 1%. Over 2 weken 50 a 60.000 gevallen wellicht schat ik zo…

 159. wilmamazone says:

  Gabriela Gaastra beweert onder andere dat de aanslag kan worden gezien als een ‘collectief inwijdingsritueel’. Het drama is van ‘grote spirituele betekenis’ en kan bijdragen aan ‘het ontwaken van het Christusbewustzijn van het Nederlandse volk’.

  De slachtoffers hebben volgens Gaastra ‘de rol van ridders’ gespeeld om de koninklijke familie te redden. Een en ander zou haar zijn geopenbaard door Maria Magdalena, Jezus en Maria.
  De volledige tekst staat te lezen op de website van Gaastra:

  http://www.openbaringen.com/

  Ik zou de mensen in Nederland de kost niet willen geven, die óók pretenderen een rechtstreeks lijntje met ‘hierboven’te hebben.

  Pagina 1 van circa 56.500 resultaten voor spirituele verenigingen – 0.621 sec.
  http://www.zoeken.nl/?refer=opensearch&q=spirituele+verenigingen

  De kerken stroomden leeg en zaaltjes in het hele land- waar deze verenigingen hun bijeenkomsten organiseren- vol.
  Allen druk bezig met het onverklaarbare te verklaren en aan bijna alles een bijzondere spirituele betekenis te geven.
  Naast website’s zijn er meters boeken volgeschreven en weet de een het nog beter dan de ander, zelfs degenen met hetzelfde rechtstreekse lijntje -b.v. Jezus, Maria en/of Maria Magdalena- kunnen makkelijk wat anders zeggen over hetzelfde.
  Tja….en wie wil er nou niet zonder twijfel in dit leven staan?
  We hebben al gezien dat met name ernstig zieke mensen zich gretig vastklampen aan elk mogelijk strohalmpje en boos worden als iemand zegt dat dat niet veilig is/geen enkele zin heeft.In hun belevingswereld móét ieder strohalmpje een stevige eikenboom ofzo zijn, een door God gezonden oplossing. Veel ‘alternatieve genezers’ hebben namelijk -volgens eigen zeggen dan- een rechtstreeks lijntje met ‘hierboven’.
  De nodige patiënten zelf denken te behoren tot het uitverkoren volk en zichzelf te kunnen genezen, al dan niet met behulp van een of meerdere zelfbenoemde ‘genezers’. Als het met het aardse lichaam toch niet zo wil lukken,is in ieder geval de ziel/de geest tot ongekende hoogte gestegen.

  Fijn toch dat je overal zoveel van kan leren?
  Vooral van rampen, dodelijke ongelukken en ernstige ziektes, dus wees dankbaar als je dat alles mág meemaken.

 160. wilmamazone says:

  Naast een ziektekostenverzekering voor kat en hond, is er tegenwoordig zelfs een voor huiskonijnen.
  Begrijp ik dus niet waarom de alternatieve branche niet zelf met een eigen verzekering komt/die er niet allang is.
  Door de afschaffing van het Ziekenfonds probeerden zorgverzekeraars volop zieltjes te winnen door vanallerhande alternatieve behandelingen op te nemen in een aanvullend pakket.
  Nu zitten enkele grote zorgverzekeraars met deze gebakken Gabrielaperen, dus kunnen we wellicht dankbaar zijn voor haar openbaringen omdat verzekeraars nu zo hard achter de eigen oren krabben dat ze het kaf wel van het koren móéten scheiden om nog geloofwaardig over te komen.
  Het zou het welzijn van patiënten zeer ten goede komen.

 161. jennyj0 says:

  Moet je dit lezen:
  http://anaximperator.wordpress.com/2009/05/20/switzerland-to-insert-cam-in-the-constitution/
  Gelukkig moeten ze wel eerst bewijzen dat het effectief is. Blijkbaar hoeft dat hier niet meer, anders zou juffrouw Gabriela nooit in het vergoedingenpakket zijn gekomen. Hoop ik dan toch… 😦

 162. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/wetenschap/1966883/nieuwe-methode-voor-bestraling-longkankerpatienten.html

  Nieuwe methode voor bestraling longkankerpatiënten

  Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee tumoren in longen beter kunnen worden bestraald.
  Eén van de onderzoekers, Jochem Wolthaus, is woensdag op deze nieuwe methode gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam.

  Het bestralen van longtumoren is moeilijk omdat ze, onder meer door de ademhaling, van plaats en vorm veranderen.

  Quote:

  Door de nieuwe methode, met zogenoemde vierdimensionale beeldvorming, kan de plaats van de bewegende tumor beter worden vastgesteld.

  Het is dan niet meer nodig een groter gebied te behandelen. De radiotherapeut kan bovendien de bestralingsdosis vergroten waardoor de patiënt meer kans heeft te genezen.

 163. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article2765147.ece

  Vereniging zet medium Gaastra aan de kant

  Het bestuur van de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT) neemt afstand van het medium Gabriela Gaastra. De zevenhonderd aangesloten therapeuten mogen zich niet meer bij Gaastra nascholen.

  Saillant detail:

  De VNT zegt niet te hebben geweten dat Gaastra medium. ,,Nu wordt duidelijk dat wij niet kritisch genoeg hebben gekeken naar de inhoud van de nascholing. Dit betreuren wij ten zeerste. Het spreekt vanzelf dat de VNT de accreditatie voor deze cursus intrekt.” Vrijdag wisten de bureaumedewerkers van het VNT nog wel dat Gaastra’s training over haar openbaringen gaat.

  Tja…zijn God’s wegen inderdaad ondoorgrondelijk of is hij/zij sommige gang van zaken binnen alternatief óók meer dan spuugzat?

 164. wilmamazone says:

  Verdeeldheid tussen de mediums, ik voelde ‘m al aankomen:

  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article2764303.ece

  Medium Gaastra is ’spiritueel arrogant’

  Niet alleen Gabriela Gaastra, maar ook andere mediums zeggen contact met Karst T. en zijn slachtoffers te hebben gehad. Anderen vinden hun beweringen ’pijnlijk gezwam’.

  De beroepsvereniging van mediums, de Spirituele Nationale Unie (SNU), staat vierkant achter de openbaringen van Gabriela Gaastra. Consulten van mediums worden vergoed door ziektekostenverzekeraars.

  Dat zegt Jaco Elken uit Toldijk, oprichter en voorzitter van de SNU, die naar zijn zeggen zeventig leden telt.

  quote:

  Volgens Harpenau heeft Gaastra een grens overschreden. „Ik noem het ’spirituele arrogantie’.
  en o.a.:
  Ewald Wagenaar, hoofdredacteur van het spirituele tijdschrift Koorddanser , zegt de uitlatingen van de Gaastra’s ’nogal boud’ te vinden.

 165. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2764415.ece

  Armpje drukken? De farma-industrie wint

  Minister Klink wil terecht de macht verkleinen van farmaceutische bedrijven.

  Michel Dutrée, directeur van de koepel van innovatieve farmaceutische bedrijven, protesteert in Trouw (Podium, maandag) tegen het plan van minister Klink om een onafhankelijk fonds in het leven te roepen voor onder meer onderzoek naar middelen die uit patent zijn. Zijn bij elkaar geraapte bezwaren dienen slechts één doel: het beschermen van de dominante invloed van de industrie op het gebruik van geneesmiddelen.

  De geneesmiddelenmarkt is een markt waarin het evenwicht al decennialang zoek is. De industrie bepaalt waar onderzoek naar gedaan wordt, wat verder ontwikkeld wordt en waar massale promotie voor gemaakt wordt. Dat levert soms geweldige producten op, maar veel vaker kopieën van wat er al lang is en middelen waarvan we (terecht) vroeger niet eens wisten dat we ze nodig hadden. Wat niet commercieel interessant is, gebeurt niet. De nascholing is vrijwel volledig in handen van de industrie en onafhankelijke aanbieders kunnen daar nauwelijks tegen concurreren. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te geven.

  quote:

  Het is vanzelfsprekend dat de industrie een vinger in de pap wil hebben. Maar om eerlijk armpje te kunnen drukken, zullen we wel eerst van hetzelfde formaat moeten zijn. Ab Klink wil daar nu tenminste stevig aan werken.

 166. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=8262

  Apothekers maken kwaliteit farmaceutische zorg transparant

  Apothekers hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van de KNMP en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om via 42 verschillende kwaliteitsindicatoren inzage te geven in de kwaliteit van de farmaceutische zorg.

  quote:

  Het draagvlak onder apothekers om de kwaliteit van de farmaceutische zorgverlening transparant te maken blijkt buitengewoon groot. Apothekers zijn de eerste individuele zorgverleners die openheid verschaffen over hun kwaliteitsgegevens, zoals dat voor zorginstellingen als ziekenhuizen al langer bestaat.Dit is niet alleen een unicum in Nederland, maar ook internationaal.

 167. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/5/26/250509_proud2bme.html

  Alternatief pro-ana-sites gelanceerd

  Vanaf vandaag is de website Proud2bme.nl online. Het is de eerste website die een alternatief biedt voor pro-ana-websites, die een eetstoornis als een positieve levenstijl aanprijzen.

  De nieuwe site is een idee van Scarlet Hemkes en Eric van Furth, beiden werkzaam voor Centrum Eetstoornissen Ursula (CEU). Proud2bme.nl is een community voor jongeren, waar ze anoniem vragen en ervaringen kwijt kunnen rond eetproblemen.

  Hemkes zette vorig jaar al een actie op om een einde te maken aan de vele pro-ana-sites, zo startte ze een Hyves-pagina met inmiddels ruim 30.000 leden.

 168. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1204854.ece

  Klink wil alleen goedkoopste medicijn vergoeden

  Medisch specialisten en huisartsen mogen voortaan wellicht alleen het goedkoopste geneesmiddel voorschrijven. Minister Klink van Volksgezondheid overweegt deze maatregel te treffen om het gat van 1 miljard euro op zijn begroting te dichten.

 169. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2772882.ece

  ‘Ouderen gaan bijbetalen voor extra zorg’

  Bewoners van zorginstellingen gaan in de toekomst voor allerlei extra’s bijbetalen. Dat kan gaan om zaken als elke dag douchen, een wandeling maken tot wasservice, extra schoonmaak en dagbestedingen.

  verontrustende quote:

  Onduidelijk is in veel gevallen nog wat onder de basiszorg valt.

 170. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1206960.ece

  Echo’s van de toekomst.
  Door Broer Scholtens

  De pretecho van de ongeboren vrucht is doodgewoon, maar in de chirurgie is de opmars nog maar net begonnen.

  Quote:

  Geluidsgolven spelen de hoofdrol bij een innovatieve techniek om medicijnen direct bij een tumor in het lichaam te deponeren. De tumordoder zit in kunststof bolletjes die ter plekke met geluidsgolven worden kapotgeschoten. Directe behandeling zullen bijwerkingen reduceren, is het idee.

  quote:

  Of de techniek werkt, weten we over drie à vier jaar, zegt Böhmer. ‘Daarna duurt het nog enkele jaren voordat die breed toepasbaar is in ziekenhuizen.’

 171. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/commentaar/article2774283.ece

  Leek mag nooit de rol van de arts overnemen bij euthanasieverzoek

  De rechtszaak tegen Gerard Schellekens, de voorzitter van de stichting Vrijwillig leven die een tachtigjarige vrouw heeft geholpen bij zelfdoding, draaide in feite om de vraag wie bij een euthanasiewens het laatste woord heeft: de patiënt of de arts.

 172. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/opinie/article2258381.ece

  Voor euthanasie zijn twee artsen nodig

  Vrijdag werd de heer Gerard Schellekens, voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven, veroordeeld wegens hulp bij zelfdoding aan een 80-jarige vrouw die daarom gevraagd had. Haar kinderen benaderden de heer Schellekens, die geen arts is.

  quote:

  Maar in deze hele zaak mis ik vooral de zorgvuldigheid die euthanaserende artsen wel in acht nemen. Het zonder enige medische beoordeling ter beschikking stellen van euthanatica zou tot onnodige zelfdodingen leiden.
  Laten we de Euthanasiewet koesteren. Daarin is voor de arts een rol weggelegd. Niet de hoofdrol, want die is voor de patiënt.

  Nico Mensing van Charante is huisarts en SCEN-arts (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland).

 173. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/staf/2009/werk-en-mantelzorg.asp?rss

  Bussemaker: meer aandacht voor werk en mantelzorg

  Eén op de acht werknemers in Nederland is mantelzorger en combineert werk met intensieve zorg voor een naaste. Bedrijven moeten daar beter rekening mee houden, vindt staatssecretaris Bussemaker.

  http://www.minvws.nl/dossiers/mantelzorg/default.asp

  Ruim 1,6 miljoen Nederlanders zorgen voor hun zieke familieleden of vrienden. Deze vorm van zorg noemen we mantelzorg.

  Dankzij mantelzorg kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. In meer dan de helft van de gevallen is de zorgperiode langer dan drie maanden. Vaak is het een periode van jaren.

 174. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/opinie/weblogs/Bart-Kiers/Elke-dag-douchen.htm

  Elke dag douchen

  Elke dag douchen een luxe? Of behoort het tot de basiszorg? Is het redelijk dat bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen moeten betalen voor een extra douchebeurt?

  Tweedeling in de zorg

  De discussie rond pluspakketten is koren op de molen van de SP. Klassenzorg is terug. Naar buiten gaan, nagels knippen, extra douchen als het nodig is, zijn zaken die behoren tot de basiszorg. Maar ze dreigen alleen nog maar bereikbaar te worden voor mensen met geld. De rijken eten in het grand café van de zorginstelling, terwijl de armen de eenheidsprak voorgeschoteld krijgen. De tweedeling in de zorg openbaart zich.

 175. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?id=8332

  Nederland vierde in Europa met palliatieve zorg

  Nederland staat op de vierde plaats op de Europese ranglijst van palliatieve zorg. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese associatie voor palliatieve zorg. Groot-Brittanië, Ierland en Zweden gaan Nederland voor in het aantal voorzieningen en de mate waarin palliatieve zorg leeft.

 176. jennyj0 says:

  Wij krijgen een rekening als de nagels van mijn ouders gedaan zijn hoor. En voor nog een heleboel andere dingen ook. Het wassen van de kleren kost bijvoorbeeld per persoon 80 euro per maand. Dat ben ik nog niet eens kwijt voor ons allemaal, daar kan ik een heel weeshuis voor door de Miele halen.

 177. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/1973265/polikliniek-voor-onverklaarbare-aandoeningen.html

  Polikliniek voor onverklaarbare aandoeningen

  Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop begint een polikliniek voor lichamelijke onverklaarbare klachten. De kliniek is een middag in de week geopend.
  Sommige mensen lijden aan klachten als hardnekkige pijnen of vermoeidheid, terwijl artsen er geen reden voor kunnen vinden. De patiënten kunnen met hun klachten naar de polikliniek.
  Een huisarts neemt dan het dossier met de patiënt door. Zonodig wordt extra onderzoek gedaan.
  Eventueel volgt een gesprek met een psycholoog die de patiënt kan leren met de klachten om te gaan.

 178. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/cz/2009/zwarte-lijst.asp?rss

  ‘Zwarte lijst’ voor medici op internet

  Patiënten kunnen naar verwachting nog dit najaar op een ‘zwarte lijst’ op internet zien of artsen en andere beroepsbeoefenaren (zoals tandartsen en verpleegkundigen) geschorst zijn of uit hun beroep gezet na een uitspraak van de tuchtrechter.

 179. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Patholoog AZM wil meer lijkschouwingen

  In Nederland vinden veel te weinig lijkschouwingen plaats. Dat zegt professor Mat Daemen van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie. Volgens hem zijn meer obducties nodig om de stand van de medische wetenschap op peil te houden.

  video

 180. Interessant draadje, met zeer interessante links en reacties.

  Niettemin kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat een aantal zaken wat zwart-wit gesteld worden, m.n. over de ouderenzorg. Even oude koeien uit de sloot: de reactie van Nu’91 op het rapport van de IGZ over vrijheidsbeperkende maatregelen vond ik bar slecht, waarbij ik me werkelijk afvraag hoe goed men het betreffende rapport heeft gelezen. (een poging tot uitdieping: http://geriatricare.wordpress.com/2008/11/28/nu91-reageert-op-igz-rapport/ )

  Ook het ‘incontinentie’ gebeuren in verpleeghuizen verdient eigenlijk wel een duidelijke nuance, omdat het een samenspel is van onderbezetting, (enorm) kennistekort (bij zowel zorgvragers als verleners) en gemakszucht/onmacht om met situatie om te gaan/ verkeerde inzet van middelen (catheters, ‘incomateriaal’, toiletbezoek, drinkregimes, vochtlijsten, etc.)

  Ook met betrekking tot de ‘basiszorg’ is de discussie wat genuanceerder dan hier wellicht naar voren komt. Ik denk dat een flink probleem in de toekomst veroorzaakt gaat worden doordat een toenemende groep rijke mensen in staat gaat zijn om een (aanzienlijk?) deel van de beroepsgroep aan verpleegkundigen (et al.) te voorzien van werk, met goede voorzieningen, goede lonen en arbeidsvoorwaarden. (nu is het groepje mensen dat 3000 euro per maand neerlegt voor wonen en zorg nog vrij klein, maar die groep gaat groeien)

 181. wilmamazone says:

  @Bram

  Wil ik een andere keer op reageren, ben ik nu te moe voor.
  Heb zelf bijna 9 jaar part-time in een zorgcentrum gewerkt(tot 1 febr.j.l.), weliswaar niet in de verpleging, maar weet er toch aardig wat van.

 182. Ik zie je reactie tegemoet!

  Even ter verduidelijking: mijn reactie over het wel of niet gelezen hebben van het IGZ rapport gaat over Nu’91, niet over wat er hier over gepost is.

 183. wilmamazone says:

  @Bram

  Ook ik vind de reactie van Nu91 behoorlijk ongenuanceerd en ben blij met het rapport van de IGZ dat duidelijk álle mogelijke knelpunten in kaart brengt.We zullen ons met z’n allen moeten inspannen om de zorg voor de hulpbehoevende medemens in zorg,-en verpleegcentra zo optimaal mogelijk te krijgen en te houden. (Van regering tot houding van kinderen/naasten van bewoners. Die wijzen regelmatig ook erg graag slechts met vingertjes.)

  In de ouderenzorg heeft de laatste decennia een enorme verschuiving plaatsgevonden. Konden pakweg 25/30 jaar geleden de 65-plussers zelf kiezen om in een zorgcentrum te gaan wonen, tegenwoordig is daar een stevige indicatie voor nodig en die lat wordt steeds hoger gelegd.
  Zorgcentra werden gebouwd op basis van die zelfredzaamheid van bewoners en werd er b.v geen/weinig rekening gehouden met rolstoelen, rollators of scootmobiels/ruimte voor verpleegbedden ect. Kamers/badkamers/keukenblokje te klein- de gehandicapte oudere van nu kan er de kont nauwelijks keren, idem voor verplegend/verzorgend personeel-, deuren/gangen bijna overal te smal, toen geen bewegingsruimte en parkeer,-oplaadplek voor de scootmobiel en vluchtwegen bij b.v. brand alleen geschikt voor ouderen die nog goed ter been zijn om maar eens een paar dingen te noemen. Veilig en belevingsgericht buitengebeuren: toen nooit van gehoord! Alleen de rollatorvirtuoos kan nu zelfstandig èn de te smalle deur naar de tuin open krijgen èn over de hoge drempel heen.
  Zo is het in ieder geval in het zorgcentrum -van nu bijna 40 jaar oud- waar ik werkte. Voldoet op meerdere punten niet meer aan de huidige eisen, maar er is niets anders en moet er geroeid worden met de riemen die er zijn.
  (Er is nu wel een houten ‘parkeergarage’ bijgebouwd voor scootmobiels, van binnenuit te bereiken via een te smalle gang met op de verkeerde plek een te smalle deur van de personeelsingang, die alleen-naar buiten draaiend- geopend kan worden met een pasje. Het is letterlijk milimeterwerk en die deur valt bovendien ook nog eens vrij snel vanzelf dicht!)
  Dit soort onveilige,- en vrijheidsbeperkende toestanden los je b.v. al niet op met meer verplegend personeel.

  Toch heeft Nu’91 een punt over dat gebrek aan pesoneel en mogen we ons afvragen wat tegenwoordig precies verstaan mag worden onder verantwoorde basiszorg nu bezuinigingen aan de orde van de dag zijn.
  De nadruk ligt m.i. zowiezo té veel op verplegend personeel! Het ook wegbezuinigen van ondersteunende functie’s – vanachter een bureau maar al te gemakkelijk uitgevoerd- en aan noodkreten daarover geen/weinig boodschap.

  Om maar eens een tenenkrommend voorbeeld te noemen:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/03/15/orbis-medisch-centrum-titanic-ii/#comment-9390

  Hier laat ik het voor nu even bij, want de materie is zo complex dat ik vanavond nog zit te tikken om alle invalshoeken naar behoren te bespreken/toe te lichten.

 184. wilmamazone says:

  rectificatie: zorgcentrum van ruim 25 jaar oud = van ’82, dus richting 30 jaar.

  *nie goe wakkurrrr*

 185. Ik ben het grotendeels met je eens. En dat veel oude gebouwen aan vervanging toezijn is duidelijk: kloterij daarbij is de moeilijkheid om geld voor investeringen los te peuteren: instellingen willen wel, maar banken houden de hand op de knip, of stellen buitensporige eisen.

  Daarnaast vind ik de slachtofferrol die verzorgend en verplegend personeel praktisch altijd wordt toebedeeld érg storend (niet persoonlijk bedoeld). Hoe vaak lezen we wel (tussen de zinnen door) die ‘arme dames’ en het ‘gemene management’. Daar wordt ik een beetje moe van. Binnen de beroepsgroep heerst er vaak een mismaakt beroepsgevoel. Het is naar mijn idee bijvoorbeeld een probleem dat men altijd weer wonderen verricht. Slaafse volgzaamheid, zo zou je het ook kunnen zien.

  Hetgeen me overigens met name stoort aan de reactie van Nu’91 op het IGZ rapport is het ‘misbruik’ dat men er van maakt: de werkelijke waarde van het rapport ligt heel ergens anders, of in ieder geval op véél meer plekken alleen ‘het tekort’. Juist Nu’91 had ook moeten reageren met een oproep aan verpleegkundigen en verzorgenden om zich te verdiepen in het onderwerp. Dat is een onderdeel dat inherent aan het vak is (‘levenslang leren’ enzo…). Een verpleegkundige die daarin verzuimt is, net zoals een arts niet goed bezig. Helaas is de nadruk op het vereren van ‘de dagelijkse wonderen die verricht worden’ vaak ten koste van juist die kant die ook zoveel aandacht behoeft: de ‘theoretische kant’. Daar wordt op veel plekken, zo heb ik de indruk of op neergekeken, of veel te weinig aandacht aan besteedt.

  Naast dat er inderdaad sprake is van mismanagement, bezuinigingen en het leveren van bij wijle abominabele zorg, is dat ook voor een deel de schuld van verpleegkundig en verzorgend personeel. Die moeten zich meer laten horen. En er voor zorgen dat het om stemmen gaat die gehoord willen worden en dus niet alleen maar zeuren om te weinig personeel en teveel management. Of slechte gebouwen: waarom is er geen Verpleegkundige Nederlandse Commissie ter Bevordering van de Instellingsbouw? De winst die er te halen is uit (nog) betere gebouwen is – dat ben ik met je eens – groot. Maar dan moeten verpleegkundigen daar ook een rol in nemen. Een ander aspect: ouderenzorginstellingen zitten vér onder de hoeveelheid overheadkosten van bijv. de overheid en ik ken instellingen waar men onder de 10% overheadkosten blijft. De afkeer van ‘de top’ is minstens een zo grote bedreiging voor de zorg als bezuinigingen.

 186. wilmamazone says:

  Wat mij sterk opviel de afgelopen 9 jaar is de duidelijke rangorde binnen zo’n zorgcentrum.
  Er heerst een onvoorstelbare hokjesgeest op basis van functie en de bijbehorende loonschaal.
  De kop boven het eigen maaiveld uitsteken wordt al niet gewaardeerd,laat staan dat je daarbuiten kritiek mag leveren, al is die nog zo opbouwend bedoeld en zéér terecht.Er kan behoorlijk denigrerend over gedaan worden.

  Onvoorstelbaar ook hoe slecht dat velen, met name ook leidinggevenden en medewerkers personeelszaken, op de hoogte zijn van o.a. nieuwe wet,-regelgeving, de CAO en ziekteverzuimbeleid enz. enz..
  Dan trap je op zéér lange tenen als het lagere hokje protesteert tegen al genomen/doorgevoerde foute beslissingen, vervolgens uitlegt hoe het wel zit en -na een hoop vervelend heen en weer/tegenwerking -ook nog 100% gelijk blijkt te hebben. Dan kan je het dus schudden, want beter op de hoogte zijn dan hoger echelon is not-done en wordt beschouwd als je plaats niet genoeg weten.
  Op de juiste wijze toegeven dat men fout zat en een oprecht sorry laten horen is inderdaad ook in dit wereldje voor velen te moeilijk.

  Binnen de zorg is het hetzelfde als op meer werkplekken.
  De meesten durven de mond niet open te doen bij vergaderingen, besprekingen/overleg en noem maar op, maar in de wandelgangen……juist ja.
  De enkelen die hun kop durven uitsteken, zijn die kop meestal snel kwijt of hebben er langdurig koppijn van.
  Het woord staken kwam weleens langs, maar het verplegend personeel wil de ‘oudjes’ niet onverzorgd achterlaten en hebben zowiezo het gevoel dat het toch allemaal niet helpt.Ze komen ook soms eerder en/of blijven langer – op eigen kosten- om met een tevreden gevoel naar huis te kunnen gaan.
  (Uiteraard zijn er ook enkelen die graag de kantjes ervan af lopen, die zul je overal hebben.)

  Rekening houden met elkaar/oog hebben voor, samen ergens voor staan/gaan staan ect. is dus nog ver te zoeken, jammer maar helaas. Dan heb ik het dus over alle discipline’s binnen een zorginstelling.
  Het is m.i. nu teveel ‘Ik voor mezelf en God voor ons allen’. Te weinig of geen besef hoe een beslissing op de ene plek kan doorwerken in een andere, die er op het 1e gezicht niets mee te maken heeft. Geen overzicht/inzicht in het geheel, niet voldoende brainstormen/advies vragen/overleg plegen en daardoor ook in de zorg nog teveel:
  ‘Eerst gedaan en dan gedacht heeft al heel wat onnodige ellende gebracht’

  Er zijn plannen om alle zorgcentra te sluiten en volledig over te gaan op kleinschalig wonen voor ouderen, maar of dat nou DE oplossing is?

 187. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/opinie/ingezonden-bijdragen/Iedere-zorginstelling-heeft-de-reputatie-die-zij-verdient.htm

  Iedere zorginstelling heeft de reputatie die zij verdient

  Een goede reputatie héb je niet en krijg je niet. Een goede reputatie verdien je door er bewust aandacht aan te besteden. Reputatie-management vergt de structurele aandacht van het topmanagement van iedere zorginstelling.

  quote:

  Ieder zichzelf respecterende zorginstelling zou in 2009 toegepast reputatiemanagement prominent op de agenda moeten zetten. De buitenwereld vormt een spiegel, dus als daarin nog niet zichtbaar is dat we in Nederland de beste gezondheidszorg ter wereld hebben, dan wordt het hoog tijd om die spiegel eens flink op te poetsen.

 188. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2017921/therapie-voor-kinderkanker-stap-dichterbij.html

  Therapie voor kinderkanker stap dichterbij

  Onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) hebben een nieuwe manier gevonden waarop neuroblastomen, een agressieve vorm van kinderkanker, in de toekomst mogelijk kan worden behandeld.

 189. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2777579.ece

  Vette vis beschermt ouderen wel of niet tegen gehoorverlies

  Het bericht dook deze week in diverse kranten op, ook in Trouw. ’Vette vis is goed voor de oren’, luidden de koppen. Lekker duidelijk, dat wel. Maar helaas veel te stellig, zegt de vorige maand gepromoveerde Wageningse voedingswetenschapper Carla Dullemeijer, op wier onderzoek alle berichten waren gebaseerd.

  eindquote:

  Journalisten hadden kennelijk geen boodschap aan die nuances. Ze namen simpelweg het ANP-bericht over, dat tot overmaat van ramp eindigde met de mededeling dat het vooral om ’zalm, makreel en paling’ ging, en dat visolie ook te koop is in capsules…

  „Zo lijkt het net of we er al zijn”, verzucht Dullemeijer. „In werkelijkheid hebben we nog een lange weg te gaan. Je kunt mensen echt nog niet aanraden om vis te eten voor hun oren. Wel voor hun hart- en bloedvaten. Dat advies – twee keer vis per week, waarvan één keer vet – blijft gewoon staan.”

  Wanneer krijgen journalisten dan eindelijk wèl eens boodschap aan het werkwoord nuanceren?
  Of is/blijft de gemiddelde journalist toch liever een medisch-analfabeet?

 190. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2782012.ece

  Robot leert mensen weer lopen

  Mensen die weer moeten leren lopen na een ongeluk of een herseninfarct of -bloeding, kunnen gebruik maken van de zogenoemde Lokomat, een looprobot. Met deze robot kunnen patiënten veel intensiever en efficiënter trainen dan tot nu toe met hulp van fysiotherapeuten mogelijk was.

 191. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Ondernemingsraden-ten-strijde-tegen-bureaucratie.htm

  Meer zeggenschap voor professionals en minder bureaucratie vanuit overheid en instellingen. Dat willen de 11.000 ondertekenaars van de petitie Zorgen om de zorg.

  Professionals in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg haken af door de bureaucratie, staat in de petitie die staatssecretaris Bussemaker vorige week in ontvangst heeft genomen. De initiatiefnemers zijn acht ondernemingsraden die “niet zo gelukkig zijn met hoe zorgverleners hun werk moeten doen”, zegt Marius Dijke van het platform Zorgen om de Zorg. “Wij vinden dat de verantwoordelijkheid bij de professional hoort te liggen. Die moet de ruimte krijgen om de zorg te coördineren. Dat betekent allereerst dat zij zelf indicaties moeten kunnen stellen, steekproefsgewijs gecontroleerd door het Centrum Indicatiestelling Zorg. Maar ook binnen bedrijven kunnen heel veel regels wel een puntje minder.”

 192. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2020805/patient-geeft-niet-zoveel-om-hotelservice.html

  Patiënt geeft niet zoveel om hotelservice

  Ziekenhuizen zijn de laatste jaren druk bezig om het verblijf in het hospitaal zo aangenaam mogelijk te maken.
  Hotelservice met maaltijden op verzoek, eenpersoonskamers met digitale voorzieningen en een persoonlijke assistent voor de patiënt zijn sterk in opkomst in de zorgvernieuwing.

  Nu blijkt dat de gemiddelde kankerpatiënt dat niet zo belangrijk vindt. Veiligheid en kennis en houding van artsen en verpleegkundigen komen voor hen op de eerste plaats.
  Dat constateert medisch oncoloog Hester Wessels, die later dit jaar aan de Universiteit Utrecht promoveert. Wessels publiceert haar bevindingen deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology.

 193. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2020910/aantal-patienten-slokdarmkanker-ruim-verdubbeld.html

  Aantal patiënten slokdarmkanker ruim verdubbeld

  Het aantal patiënten met slokdarmkanker is de laatste twintig jaar verdubbeld. In 1989 kregen ongeveer 700 mensen de diagnose te horen, nu is dat aantal gestegen tot ruim 1600 per jaar.

  Dat zegt de Maag Lever Darm Stichting. De stichting probeert geld in te zamelen voor meer wetenschappelijk onderzoek. De kansen op overleving zijn niet erg hoog.
  Na vijf jaar is slechts 10 procent van de patiënten nog in leven. Ter vergelijking: bij borstkanker leeft na vijf jaar nog 80 procent en bij darmkanker 60 procent van de patiënten.
  De oorzaak van slokdarmkanker is niet exact bekend. Wel komt de ziekte vaker voor bij mensen die veel roken en drinken, ongezond en eenzijdig eten en overgewicht hebben.

 194. wilmamazone says:

  Marktwerking in de zorg: fantáááááástisch!:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1241903.ece

  Zwakke organisaties thuiszorg op net

  Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid wil dat thuiszorgorganisaties die ondermaatse en daardoor voor cliënten riskante zorg leveren, met naam en toenaam worden genoemd op internet.

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet de lijst van instellingen die niet voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen publiceren op de site igz.nl.

  Dit schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer in een reactie op een donderdag verschenen rapport waarin de inspectie alarm slaat over het toenemend aantal bemiddelingsbureaus dat ongecontroleerd, ongeregistreerd, zonder bewijs van goed gedrag en zonder voldoende deskundigheid de thuiszorgmarkt betreedt.

 195. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2784750.ece

  Euthanasie kan nooit de plicht zijn van de arts
  Een ’verwijsplicht’ voor artsen die euthanasie weigeren, is principieel de verkeerde weg. Het is bovendien praktisch onuitvoerbaar.

  Onlangs is Gerard Schellekens, voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven, veroordeeld voor het verlenen van hulp bij zelfdoding bij een 80-jarige vrouw. De reden: euthanasie en hulp bij zelfdoding kunnen alleen straffeloos uitgevoerd worden door artsen, die zich moeten houden aan een strikte procedure, en die moet handelen volgens helder omschreven zorgvuldigheidseisen.

  Naar aanleiding van de veroordeling van Schellekens is van diverse zijden geroepen om een ’verwijsplicht’ voor artsen die zelf geen euthanasie willen toepassen. Maar zo’n verwijsplicht is geen goed idee.

 196. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1242139.ece

  Leren omgaan met mensen

  De menselijke robot komt eraan. Althans, als we de berichten in de media mogen geloven. De medische robot brengt recepten rond, vertelt grappen aan patiënten, tilt zware zieken uit hun bed, leert slachtoffers van een beroerte weer te lopen en opereert harten, galblazen en keeltumoren.

  Zieke kinderen en eenzame ouderen benadert hij met veel empathie: vermomd als aaibaar zeehondje of tafelgenoot. Ook buiten de zorg laat de robot zich gelden als bewaker, stofzuiger, pakketjesbezorger of grasmaaier.

  Maandag 15 juni in De Balie in Amsterdam: KennisCafé over leven met robots. 20.00 uur, gratis toegang, wel aanmelden op 020 5535100

  Eindquote:

  Er is nog een grote kloof tussen de techniek en de gebruikspraktijk, zegt dr. ir. Martijntje Smits van Rathenau. ‘Er is grote scepsis bij de gebruikers. Maar er zijn ook belangrijke ethische vragen. Wat mag een robot wel en niet doen, hoe verhoudt het ondergeschikt zijn aan de menselijke wil zich tot een zekere mate van autonomie van een robot, wie is verantwoordelijk als er met een robot iets mis gaat, en wat zijn de (culturele) consequenties van de introductie van een robot in een samenleving?’ Daarover zijn tot nu toe meer sciencefictionverhalen geschreven dan wetenschappelijke rapporten.

 197. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?id=8389

  Start onderzoek naar kankerrevalidatie: A-CaRe

  Steeds meer mensen overleven kanker. Groot probleem is echter de vermoeidheid waarmee zij te maken krijgen. Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation Research program (A-CaRe) wil daarom binnen enkele jaren een revalidatieprogramma opzetten voor alle kankerpatiënten in Nederland.

 198. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2788998.ece

  Privéklinieken willen gelijke kansen

  Privéklinieken willen, net als ziekenhuizen, zonodig financiële steun krijgen. Ook willen ze in aanmerking kunnen komen voor borgstelling zoals die bij andere bedrijven binnen de mkb-sector geldt.

 199. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2023838/te-weinig-thuiszorg-voor-mensen-met-spierziekte.html

  ‘Te weinig thuiszorg voor mensen met spierziekte’

  Mensen met een ernstige spieraandoening krijgen vaak te weinig thuiszorg. Dat stelt de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) woensdag na een verkennend onderzoek onder haar leden.

  Het gaat volgens de VSN al mis bij de toekenning van zorg (indicatie), omdat de patiënten daar te weinig uren toebedeeld zouden krijgen.

  Daardoor raken mantelzorgers, vrijwilligers die voor een vriend of familielid zorgen, overbelast, redeneert de vereniging. Die meent dat mensen in vergelijkbare situaties, met een vergelijkbare zorgbehoefte vaak anders geïndiceerd lijken te worden.

 200. wilmamazone says:

  http://weblogs3.nrc.nl/geld/2009/06/16/alternatieve-artsen-verlammen-kabinet/

  Alternatieve artsen verlammen kabinet

  Het kabinet kan geen kant uit met de alternatieve artsen. Al twee jaar is het de vraag of bijvoorbeeld antroposofische of homeopathische behandelwijzen tot de geneeskunst horen of kwakzalverij zijn. Dat maakt veel uit voor de btw. Geneeskunst is belastingvrij; andere behandelingen zijn tegen 19% belast. Maar waar ligt de grens?

  http://www.kwakzalverij.nl/1088/Alweer_uitstel_voor_btw_op_kwakzalverij

  Alweer uitstel voor btw op kwakzalverij
  Kabinet met handen in het haar

  Staatssecretaris De Jager schreef aan de Tweede Kamer dat het kabinet er niet uitkomt. De beslissing of artsen nu wel of geen btw moeten betalen wordt uitgesteld tot 1 januari 2010.

  In zijn brief (zie de pdf die rechtsboven is in te zien) legt de staatssecretaris het nog maar eens uit. Na gepraat te hebben met iedereen die ook maar iets zinnigs te melden zou kunnen hebben, is er nog steeds geen argument gevonden waaruit zou kunnen blijken dat een acupuncturende of homeopaterende arts een streepje voor heeft op een willekeurige acupuncturist of homeopaat die geen arts is.

  http://www.iocob.nl/politiek/btw-wordt-niet-geheven-over-cam.html

  BTW: voorlopig niet voor CAM-artsen!

  Goed nieuws! Op 16 juni 2009 heeft staatsecretaris van Financien De Jager de Tweede Kamer bij brief bericht dat er in elk geval tot 1 januari 2010 geen BTW wordt geheven over de diensten van artsen die complementaire en alternatieve behandelwijzen toepassen.

 201. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2024110/dikkedarmkanker-opgespoord-via-de-ontlasting.html

  Dikkedarmkanker opgespoord via de ontlasting

  – Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben een manier gevonden om dikkedarmkanker op een snelle en eenvoudige manier op te sporen.

  De aanwezigheid van een verandering in het NDRG4-gen in ontlasting is volgens hen een duidelijke aanwijzing voor deze veelvoorkomende vorm van kanker.

  Zij publiceren woensdag een artikel hierover in het Amerikaanse Journal of the National Cancer Institute.

 202. jennyj0 says:

  Wat een slome-duikelaar-jan-salie-slappe-druilorenbedoening is het toch soms in dit land.

 203. jennyj0 says:

  Het stond ook al in de NRC een paar weken geleden. Knap toch he! Dat doen we dan weer heel goed. Nou die CAM-artsen nog, het is toch onderhand de hoogste tijd dat zij ons ook eens een poepie laten ruiken op wetenschappelijk gebied!!

 204. Ollie B. Bommel says:

  Over die BTW: verwacht niet te veel van een kabinet waar twee partijen in zitten, wiens ‘core values’ te maken hebben met een onzichtbare man die ons hele leven bestuurt.
  Over (geestelijke) kwakzalverij en bedrog gesproken….

 205. jennyj0 says:

  Dag Ollie,

  Nou moet ik toch ineens denken aan een mooi doopsgezind lied dat heet: ik voel de winden gods vandaag.

 206. jennyj0 says:

  Wat staat er op je avatar?

 207. Ollie B. Bommel says:

  jj: zie de CryptoChatbox

 208. wilmamazone says:

  Marktwerking in de zorg heeft inderdaad al vanalles ‘groot’ laten groeien; cliënten en/of patiënten zijn er erg mee opgeschoten.
  Die vooral zijn blij met Fa.GG(Grote Graaiers)

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1245090.ece

  Miljoenenclaim tegen zorgdirecteur

  Voormalig topman Bart V. van het Drentse thuiszorgbedrijf Icare hangt een miljoenenclaim boven het hoofd wegens oplichting, witwassen en belastingfraude. Als de rechter hem veroordeelt wegens fraude, zal het Openbaar Ministerie een zogeheten ontnemingszaak beginnen in het kader van de ‘plukze’-wetgeving.

  In het voorjaar van 2008 legde het OM wegens verdenking van fraude al voor 1,3 miljoen euro beslag op V.’s woning in Zuidhorn. Als V. wordt ‘geplukt’, wordt een veelvoud van dat bedrag teruggevorderd, liet het OM in het tv-programma NOVA weten.

 209. wilmamazone says:

  Alwéér zo’n gevalletje van:
  ‘Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet.’?!

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2790487.ece

  ’Geef zorgbehoevende een tegoedbon’
  Kamer wil dat Nederlander met beperking of chronische ziekte meer zeggenschap krijgt

  Mensen moeten in de toekomst zelf kunnen bepalen naar welk verpleeghuis ze gaan en van wie ze thuiszorg krijgen, vindt de regering.

 210. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2025768/meer-huisarts-en-minder-specialist.html

  ‘Meer huisarts en minder specialist’

  Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zoekt naar manieren om de huisartsen zodanig te versterken dat zieken minder doorverwezen hoeven te worden naar een duurdere specialist.

  Door de zorg zoveel mogelijk in ”de eerste lijn dichtbij huis” te houden, hoopt de bewindsman te besparen op de uitgaven.

  Dat zei Klink zaterdag in radioprogramma Tros Kamerbreed. ”Voordat we nu meer geld gaan uitgeven, moeten we eerst bekijken hoe we de zorg beter kunnen organiseren.”

 211. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1247074.ece

  Thuis zorgen voor demente ‘te zwaar’

  Een op de vijf mantelzorgers van dementerenden is ernstig overbelast. Mantelzorgers vinden de zorg vaak lichamelijk en emotioneel te zwaar en hebben geregeld het gevoel er alleen voor te staan. Ondanks allerlei maatregelen is hun situatie de afgelopen jaren niet verbeterd.

  Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.500 mantelzorgers door onderzoeksinstituut Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland, dat vandaag wordt gepresenteerd. In vergelijking met een onderzoek uit 2006 blijkt dat de overbelasting nagenoeg gelijk gebleven is.

 212. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/6/22/220609_vwa_waarschuwt_voor_drankjes_met_gezonde_bacterien.html

  Gezonde zuiveldrankjes zijn niet altijd gezond

  Zwangeren, zuigelingen en kleine kinderen kunnen beter geen probiotica nemen. Mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem of ernstige darmaandoeningen moeten eerst doktersadvies inwinnen. Dat stelt het Bureau Risicobeheersing van de Voedsel- en Warenautoriteit in een advies over de veiligheid van oraal ingenomen probiotica.

  Gezonde mensen kunnen zonder risico probiotica gebruiken, die bijvoorbeeld zijn toegevoegd aan zuiveldrankjes als “gezonde bacteriën”.

  Probiotica zijn bacteriestammen die bij gezonde mensen het afweersysteem stimuleren. Het afweersysteem wordt door de bacteriën als het ware op oranje gezet zodat het onmiddellijk aan de slag gaat als zich bijvoorbeeld een infectie voordoet in het lichaam.

  Wel blijft het de vraag of het voor gezonde mensen met een goed functionerend afweersysteem nodig is om probiotica te nemen om het afweersysteem extra te stimuleren.

 213. wilmamazone says:

  Gaat deze diepe put nu eens eindelijk gedempt worden?
  Hoeveel Kkalveren zouden intussen al verdronken zijn of staat het water nu tot aan de lippen?

  Ik heb vannacht niet al te best geslapen door dit artikel. Het gebrek aan bejegening die mij ook werkgerelateerd ten deel viel is bijna met geen pen te beschrijven; ik heb er zowat een trauma aan overgehouden.Een ziekteverzuim’deskundige’ kwam eind 2008 met de genadeslag en de beroemde druppel viel.
  Was nog zo verstandig om niet op staande voet ontslag te nemen, maar mijn wel èrg vervroegd pensioen per 1 febr. j.l. mag wel als zodanig beschouwd worden.
  Verwerkt heb ik het nog lang niet, want door de tranen in mijn ogen gisteravond is het nog niet gelukt om alles aandachtig te lezen.

  http://www.ikcnet.nl/IKZ/nieuws/index.php?id=5126&nav_id=17

  ‘Begeleiding bij werkhervatting van kankerpatiënten moet beter’

  De begeleiding bij werkhervatting van patiënten met kanker moet beter. Die conclusie staat te lezen in het rapport ‘Blauwdruk Kanker en Werk’ van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Volgens de NVAB kunnen (para)medische professionals aan de hand van de blauwdruk klachten van kankerpatiënten herkennen, ondervangen en de werkhervatting positief beïnvloeden.

 214. wilmamazone says:

  Ben benieuwd of ik hier nog wel enig profijt van ga krijgen en niet alwéér buiten de boot val:

  http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/Pers/ZorgVoorPatientenMetLymfoedeemKanVeelBeter.htm

  Zorg voor patiënten met lymfoedeem kan veel beter
  Eerste proefschrift over meerdere aspecten van lymfoedeem in Nederland

 215. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1248805.ece

  Miljoenen voor innovaties in de zorg

  Voor vernieuwingen die leiden tot betere zorg is tot en met 2012 100 miljoen euro beschikbaar. Dat hebben minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) woensdag bekendgemaakt.

 216. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1249054.ece

  Wetenschappers isoleren Q-koortsbacterie

  Medewerkers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad zijn erin geslaagd de Q-koortsbacterie te isoleren. Het is de eerste keer sinds het begin van het Nederlandse onderzoek naar de Q-koorts dat wetenschappers daarin zijn geslaagd. Dat meldde het CVI, onderdeel van de Wageningen Universiteit, woensdag.

 217. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/6/24/240609_hergebruik_lichaamsresten.html

  “Hergebruik lichaamsmateriaal beter regelen”

  Het Rathenau-instituut vindt dat er duidelijke regels moeten komen voor het hergebruik van lichaamsmateriaal van patiënten. In ziekenhuizen liggen naar schatting 50 miljoen stukjes materiaal, zoals bloed, nierstenen, huid en tumoren.

  Ze worden voor onderzoek, medicijnen of medische behandelingen gebruikt. Zo worden stukjes voorhuid die weggehaald zijn bij besnijdenissen gebruikt om mensen met brandwonden te behandelen.

 218. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2282019.ece

  Nieuwe chemokuur met weinig bijwerkingen

  Voor sommige kankerpatiënten is een heel nieuw type medicijn op komst dat de kankergroei in elk geval tijdelijk stopt, zonder de akelige bijwerkingen die andere chemotherapieën meestal hebben. Het medicijn olaparib werkt volgens een nieuw mechanisme, waarbij een kankercel door breuken in het erfelijk materiaal (DNA-moleculen) doodgaat. Olaparib werkt alleen bij mensen waarvan de kankercellen mutaties in de zogeheten BRCA1- of BRCA2-genen hebben. Dat is zo bij minstens 5 procent van de vrouwen met borst-en eierstokkanker. Bij hen komt kanker vaak in de familie voor. Ook mannen kunnen kanker met BRCA-mutaties hebben.

 219. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1250077.ece

  Klink pakt falende zorgbestuurder aan

  Falende bestuurders in de zorg moeten voortaan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Een gouden handdruk bij vertrek kunnen ze vergeten. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen kunnen in de toekomst in principe gewoon failliet gaan.

  Hiertoe zal het kabinet vandaag op voorstel van minister Klink (CDA) van Volksgezondheid en zijn staatssecretaris Bussemaker (PvdA) besluiten.

 220. Ollie B. Bommel says:

  Goed plan.

  Gebrek aan accountability leidt bijna altijd tot misbruik.

  Ook hoe leden van een raad van toezicht de afgelopen jaren bij allerlei faillissementen de dans ontsprongen was een doorn in het oog (hoezo ‘toezicht’? Het was vaak meer opzitten en pootje geven).

 221. wilmamazone says:

  update:
  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2798555.ece

  Gewoon goede zorg

  Bonussen, omvallende ziekenhuizen en fusies tussen zorgverzekeraars zijn bijeffecten van de vermarkting van de zorg. De ministerraad praat vandaag over ’goed bestuur’ in de zorg.

 222. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/opinie/article2283577.ece

  Reactie van Kees van Grootheest op lezersdiscussie over antidepressiva

  De publicatie van het artikel over het mogelijk optreden van agressieve handelingen, tot aan moord toe, bij het gebruik van geneesmiddelen tegen depressie (NRC, 20 juni) heeft tot veel reacties geleid.

 223. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2033384/playstation-ingezet-voor-lezen-rontgenfotos.html

  Playstation ingezet voor lezen röntgenfoto’s

  Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) doet onderzoek naar de mogelijkheden om de PlayStation 3 in te zetten voor het lezen en beoordelen van röntgenfoto’s.

 224. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/7/1/010709_awbz_doofblind.html

  Doofblinden dreigen zelfstandigheid kwijt te raken

  Honderden doofblinden worden slachtoffer van de bezuinigingen die per 1 januari 2009 zijn doorgevoerd in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten AWBZ).

  De dagelijkse hulp die ze kregen is daardoor ineens wegevallen. Bij doofblinden gaat het dan meestal om tolken die hen in staat stellen met de buitenwereld te communiceren door het beantwoorden van email en post en het doen van boodschappen. Door die begeleiding kunnen doofblinden vaak zelfstandig blijven wonen.

  Een deel van de groep is de begeleiding al kwijt, de rest raakt die waarschijnlijk in de loop van dit jaar kwijt.

 225. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1255468.ece

  Baby kan toe met een prik minder

  Baby’s kunnen toe met een prik minder. Nu krijgen zij voor hun eerste verjaardag vier keer een vaccin tegen pneumokokken, bacteriën die levensbedreigende ziekten kunnen veroorzaken, maar het geven van drie vaccinaties blijkt net zo effectief.

 226. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1258100.ece

  Ziekenhuis staakt wegkapen personeel

  Vijftien ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg hebben onderling afgesproken geen operatieverpleegkundigen meer bij elkaar weg te kapen en commerciële detacheringsbureaus buiten de deur te houden. Daarnaast gaan ze het aantal opleidingsplaatsen fors uitbreiden en mogen opgeleide werknemers twee jaar niet zomaar opstappen. Anders moeten ze een deel van de kosten terugbetalen.

 227. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/economie/2041950/sp-start-groot-onderzoek-onder-zorgpersoneel.html

  SP start groot onderzoek onder zorgpersoneel

  De SP start woensdag een groot onderzoek onder zorgpersoneel. Dat laat SP-Kamerlid Renske Leijten weten tegenover NU.nl.

  De partij wil onderzoeken hoe het volgens het personeel is gesteld met de zorg in Nederland.

  “Als er veranderingen in de zorg worden doorgevoerd wordt er altijd goed geluisterd naar bestuurders, maar aan het personeel wordt niks gevraagd”, aldus Leijten.

 228. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1259083.ece

  Inspectie keurt kleine ic’s nu wel goed

  Alle vijftig ziekenhuizen met een kleine intensive care-afdeling (ic) kunnen verantwoorde zorg leveren. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag presenteerde.

 229. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2301834.ece

  Dokters dagen Klink voor rechter

  De medisch specialisten slepen minister Klink (Volksgezondheid, CDA) voor de rechter. Ze zijn woedend over de korting van 11 procent op de inkomens van specialisten die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren in opdracht van Klink heeft vastgesteld.

 230. wilmamazone says:

  Moet het allemaal kunnen omdat het kan?

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2301370.ece

  Ingevroren eicel al geen experiment meer.
  AMC biedt invriezen van eicellen aan voor vrouw die later kinderen wil.

  Vrouwen van in de dertig die een kind willen, kunnen hun eicellen laten invriezen ‘voor later’. Het AMC in Amsterdam wil daar volgend jaar mee beginnen.

  In Nederland wil men officiëel de grens van moeder worden leggen bij 50 jaar, maar in het buitenland zijn al voorbeelden van veel hogere leeftijden zoals deze:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/7/15/oudstevrouwdiemoederwerddood.html

  Oudste vrouw die moeder werd dood

  De Spaanse vrouw van zeventig jaar die drie jaar geleden moeder werd, is overleden. Ze had kanker. De tumor werd kort na de geboorte van haar tweeling ontdekt.

  Kinderen als hebbedingen/luxeproducten voor vrouwen in de omaleeftijd?
  Maar wel moeilijk doen over deze baby die echt niet zomaar even uit de lucht kwam vallen,dus m.i. tijd zat om de nodige maatregelen te nemen zonder het wurm meteen na de geboorte bij de ouders weg te halen. Ik kan me nog steeds kwaad maken over die hele gang van zaken.

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2301248.ece

  Baby Hendrikus mag bij zijn ouders blijven

  Baby Hendrikus mag bij zijn ouders blijven. Dat heeft de kinderrechter in Arnhem vanmiddag beslist.

  De baby uit Geldermalsen, geboren op 13 oktober 2008, verbleef van zijn geboorte tot begin mei in een pleeggezin omdat zijn ouders niet voor hem zouden kunnen zorgen. Zij hebben beiden een verstandelijke beperking.

 231. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/7/16/160709_eicel_politiek.html

  Vragen over eicelbevriezing

  De regeringspartijen CDA, PVDA en ChristenUnie hebben veel vragen over plannen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam om zonder medische reden eicellen in te vriezen van alleenstaande vrouwen.

 232. jennyj0 says:

  Ik heb me ook kapot geërgerd aan die toestand met Hendrikus. Ze hadden die mensen vanaf het begin de begeleiding kunnen geven ze ze nu krijgen, dan had het kind niet weg gehoeven en hadden ze ook kunnen bepalen wat voor ondersteuning het beste is.

 233. Hoe disfunctioneel moet je zijn als ouder om in aanmerking te komen voor professionele begeleiding? Zijn daar regels voor c.q. is er een grens? Vóór,- of achteraf beslissen? Preventieve sterilisatie?

  Ik ken genoeg ‘minder capabele’ mensen die ononderbroken kinderen uitpoepen.

  Lebensborn?

 234. jennyj0 says:

  Twee belangrijke criteria zijn
  1. de vraag of de ouders bereid zijn tot het accepteren van hulp. Dat is namelijk niet altijd het geval bij zwakbegaafden.
  2. de vraag of er een goed netwerk is – bijvoorbeeld familie – die een oogje in het zeil houen en bijspringen waar nodig.

  In eerste instantie dacht men dat de ouders van Hendrikus geen hulpaccepteerders waren, maar dat bleek niet te kloppen.

  Wij gaan nu fietsen. Tot later!

 235. Boehoe @ Jenny

  Niet iedereen is gggggristen! Hoewel we er natuurlijk wel van uit kunnen gaan dat ggggristenen hulp van bovenaf niet zullen afslaan.

  Netwerk my ass! Hulpaccepteerders? Subsidiesponzen zul je bedoelen. Twee geestelijk uitgedaagde mensen die een normaal kind op de aarde zetten. Tel uit je winst. Zeker op termijn. Gewoon onderhouden door de ‘zieligverenigingen’. Dat schiet op.

  Ga toch fietsen!

  [/onderbuik]

 236. jennyj0 says:

  Huh???

  Sommige mensen hebben niet het besef dat ze iets niet kunnen. Die accepteren heel moeilijk hulp of advies, bijvoorbeeld van de buren, van ouders, broers zussen etc. Daar gaat het eerder mis dan bij zwakbegaafden die wel hulp accepteren. Dat heeft niks met christelijk te maken. Bij de ouders van Hendrikus hebben ze helemaal niet gekeken of die ouders een goed vangnet hadden – wat ze dus wel bleken te hebben – en is meteen het kind weggehaald.

  Dat ze geestelijk uitgedaagd zijn vind ik niet zoveel zeggen. De ouders van Hendrikus hebben een specifieke en heel herkenbare vorm van geestelijke uitgedaagdheid. Er zijn ook mensen aan wie je niks ziet die toch geestelijk zeer uitgedaagd zijn. Maar dan op een andere manier. En die kunnen hun kinderen veel leed berokkenen zonder dat er een haan naar kraait.

  Dat geestelijk uitgedaagde mensen kinderen krijgen – tja, wat zou je daaraan willen doen? Elke grens die je stelt is discutabel. Het zou wel handig zijn als het kon, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat het kan. Niet dat het daarom goed is ofzo, dat bedoel ik niet. Maar ik zou niet weten hoe je dat moet regelen – in regels vastleggen bedoel ik dan.

  Edit toegevoegd: dus denk ik dat er niks anders opzit dat zulke ouders goed te begeleiden bij het grootbrengen en opvoeden van hun kind.

 237. jennyj0 says:

  Overigens, ik ben ook geen gristen. Ik zei het zonder enige gristelijke bijbedoeling.

 238. Ik denk dat er wél wat anders opzit. Ik denk nl. dat de situatie op een bepaalde manier veel overeenkomsten vertoont met bijv. de periode ten tijde van de opkomst van de hemodialyse apparatuur. Eind jaren ’60 waren er niet genoeg dialyseapparaten om alle mensen met chronisch nierfalen te helpen (en dus in leven te houden) en was het aan de dames en heren medici om over ‘leven en dood’ te beslissen. (hetgeen bijv. ook het geval is met de diagnose ‘hersendood’)

  Kwamen er enkele parameters in het ongunstige gebied, dan was het: jammer maar helaas, you die.

  In het geval van geboortebeperking bij verstandelijk gehandicapten sterft er niemand. Dit moet natuurlijk gezien worden in een context waarin het ethisch te verantwoorden is (althans dat denk ik) om ervoor te zorgen dat we gunstig omgaan met de ‘beperkte’ hoeveelheid ruimte. Of zoals Peter Singer het stelt: ‘zorg ervoor dat alleen gewenste kinderen ter wereld komen’.

  Als er redelijkerwijs kan worden aangenomen dat bijv. de ouders niet in staat zijn tot het overzien van de plicht die kinderen met zich meebrengen, dan vind ik het ethisch te verantwoorden om ervoor te zorgen dat dat ook niet gebeurd. (bijv. met de prikpil). Ter vergelijking, om een auto aan te schaffen moet je wilsbekwaam zijn.

  Belangrijk argument daarbij vind ik dat het verwekte kind in kwestie geen zeggenschap heeft in het geheel en er per definitie de dupe van zal zijn. Natuurlijk, het zal niet alleen kommer en kwel zijn, maar een niet geboren kind kent geen verlies.
  Ik vind de behoeften van de ouders niet opwegen tegen mogelijke schade aan een kind en de opgaven voor de maatschappij.

  Dat daarbij een ‘slippery slope’ opdoemt van heb-ik-jou-daar en Godwin’s Law met geen mogelijkheid omzeild kan worden is me duidelijk. Maar de aanwezigheid van een ‘slippery slope’ is niet per definitie een doodsteek.
  Euthanasie en het Groningen protocol worden ook in dat licht geschetst (in de VS letterlijk: dr. Menegele at work), maar er is geen reden om aan te nemen dat we er ook daadwerkelijk van afglijden. (integendeel)

 239. jennyj0 says:

  Een jaar of 10 geleden zou ik het nog met je eens zijn geweest. Maar inmiddels denk ik er anders over. Ik zou alles in het werk stellen om de betrokkenen ervan te overtuigen niet aan kinderen te beginnen. Het zal je nog verbazen hoe vaak dat lukt. Maar regels opstellen voor verplicht steriliseren, voor welke categorie mensen ook zie ik niet zitten.

  Doelde Singer overigens op dit soort gevallen toen hij het over gewenste kinderen had?

 240. Nee, ik heb Singer dit nog niet op deze manier zien verdedigen. Ik weet ook niet of het binnen zijn specifieke ethische systeem past.

  Ik ben trouwens niet voor een plan om iedereen ‘beneden’ een waarde X te sterileseren o.i.d., net zoals we niet iedere psychoot op een gesloten afdeling opnemen of wellicht zelfs gedwongen behandelen.

  En natuurlijk is het een laatste redmiddel.

  Overigens dient gezegd te worden dat de schijnbare vrijheid waarmee men kinderen neemt me nog wel eens tegen de borst stuit. Wellicht dat ik daarom een wat contra-positie inneem. Persoonlijk vind ik het treffend dat het mogen besturen van een auto oneindig veelmoeilijk is dan het ‘besturen’ van kinderen.

  Daarom vind ik het plan van het invriezen van eicellen ook wel een goed idee op het eerste gezicht en is het weer treffend dat het CDA en de CU er tegenin gaan.

 241. jennyj0 says:

  Overigens dient gezegd te worden dat de schijnbare vrijheid waarmee men kinderen neemt me nog wel eens tegen de borst stuit.

  Dat ben ik helemaal met je eens.

  Mijn bezwaren komen voort uit het feit dat het bijna niet mogelijk is om hiervoor algemene regels op te stellen waarbij ook recht gedaan wordt aan de specifieke individuele belangen.

  Veel mensen vinden het niet ethisch om een zwangerschap af te breken als er ‘iets’ aan het kind niet goed is, bijvoorbeeld als het Downsyndroom heeft. Maar mensen moeten zich ook realiseren dat het op de wereld laten komen van die kinderen verplichtingen schept, niet alleen voor de ouders maar ook voor de maatschappij. Het betekent bijvoorbeeld ook dat iemand een beslissing zal moeten nemen over de vraag of die kinderen zelf kinderen mogen krijgen. Of, als als men vindt dat die kinderen ook zelf kinderen moeten kunnen krijgen, dat er dan waarschijnlijk professionele begeleiding nodig is totdat de kinderen van die kinderen het huis uit gaan.

 242. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2817384.ece

  Eitje is jong, maar lichaam niet
  Gevolgen late zwangerschap met ingevroren eicel bijna niet onderzocht

  Eicellen invriezen op je 35ste om op je 45ste of later alsnog een kind te krijgen. Wat betekent dat voor de gezondheid van moeder en kind?

 243. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1259877.ece

  Vijf vragen over het invriezen van eicellen

  Het AMC biedt vrouwen binnenkort ook om sociale redenen de kans hun eicellen in te vriezen opdat ze op latere leeftijd een kind kunnen krijgen. De voor- en nadelen; vijf vragen en antwoorden.

 244. JennyJ0:

  Mooie overdenking, de gedachte dat het nemen van een kind in een dergelijke situatie per direct zeer lastige vraagstukken doet ontstaan voor (vele) anderen schrijf ik bij op de argumentenlijst!

  Ik denk overigens dat we, wat betreft de algemene regels en de moeilijkheid van individuele gevallen al veel van die regels aan het maken zijn, waarbij de psychiatrie als voorbeeld opdoemt: Als we het als maatschappij niet ontzettend onethisch vinden dat we Alzheimerpatiënten sederen, fixeren en opsluiten op soms mager uitgeruste afdelingen en psychotische patiënten bij verdenking van gevaar voor de omgeving gedwongen kunnen opnemen, zou het vrij inconsequent zijn om op dit vlak als argument te gebruiken dat het individuele geval het struikelblok is, zeker als we het potentiële kind ook als individu erkennen. Overigens zou het hooguit aanleiding zijn om over de mogelijkheid na te denken, geen argument om verstandelijk gehandicapten nu te gaan steriliseren. Een tegenargument is de huidige trend/wens in het terugbrengen van fixatie en separatie binnen de zorg.

  Onderzoek onder de groep verstandelijk gehandicapte ouders schets een vrij schimmig beeld: via minVWS vinden we dat van de ong. 1500 ouderschappen er in ong. 500 sprake was van ‘goed genoege opvoeding’. Ong. 50% is tekortschietend, met daar tussen nog de ‘problematische ouderschappen’. Dit onderzoek is voor de purist natuurlijk saus bij het ontbijt, but until anyone has anything better:

  Klik om toegang te krijgen tot rapport-handicvap_tcm19-103193.pdf

 245. Hoeveel QALY zou het steriliseren van dit soort gehandicapte ouders kosten opleveren?

 246. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2818185.ece

  ’Ik vind vijftig een goede grens’

  Deze week laaide de discussie op over het invriezen van eicellen. Met name de vermeend hoge leeftijd van de moeders in spe kreeg veel aandacht. Professor Fulco van der Veen: De kans dat een vrouw van veertig zwanger wordt en een gezond kind krijgt uit een 35-jarige eicel die bevroren is geweest, is veel groter dan bij gewone ivf.

 247. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2819247.ece

  Meldpunt voor onderbezetting in de zorg

  Verplegers en verzorgers die in de zomermaanden geconfronteerd worden met onderbezetting kunnen zich op internet melden bij vakbond NU’91. De bond heeft daarvoor een meldpunt geopend op zijn website. Tijdens de vakantie moet volgens NU’91 vaak hetzelfde werk met minder mensen worden gedaan.

 248. Op de website van TVV (een tijdschrift voor Verzorgenden) prijkte de poll: voel je je schuldig als je straks met vakantie gaat?

  Mja, vakanties zijn steevast vrij problematisch… Volgens mij zijn we in hier in het Oosten des Landes nog redelijk voorzien, al is de aanslag op de flexibiliteit van sommige cliënten door het opentrekken van de blikken vakantie/uitzendkrachten ontzettend groot.

 249. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2819706.ece

  Klink wil geen verhoging eigen risico

  Verhoging van het eigen risico in de zorg, schrappen in het basispakket van de zorgverzekering, hogere eigen bijdragen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat hij al deze voor de patiënt pijnlijke maatregelen niet per se uit de kast hoeft te halen om de zorg betaalbaar te houden.

 250. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/7/21/210709_isala_marktwerking.html

  Roomservice: marktwerking in de zorg

  Ziekenhuizen beleven turbulente tijden. Er heeft zich de afgelopen tijd een flink aantal ernstige incidenten voorgedaan rond de patiëntveiligheid. Daarbij vallen zelfs doden.

  De NOS is in de Isala Klinieken in Zwolle gaan kijken hoe met al deze problemen wordt omgegaan. Daarvan doen we deze hele week verslag op radio, tv en internet. Vandaag gaat het over de marktwerking.

  quote:

  Hier wil hij namelijk laten zien wat zijn ziekenhuis misschien onderscheidt. Roomservice! Dat klinkt goed. Een medewerker (geen verpleegkundige) die wat extra service verleent aan de patiënt, bijvoorbeeld een krantje halen of de thee rondbrengen. Klinkt goed, maar in de praktijk blijkt dat de de roomservice-medewerker eigenlijk het werk doet dat de zuster vroeger ook deed. Robin Thieme is het met me eens. Alleen heet het nu functiedifferentiatie.

 251. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/economie/2046370/honderden-meldingen-onderbezetting-in-zorg.html

  Honderden meldingen onderbezetting in zorg

  Het maandag geopende meldpunt voor onderbezetting in de verpleegkundige zorg tijdens de zomervakantie heeft in nog geen drie dagen tijd ruim vijfhonderd meldingen binnengekregen.

  Beroepsorganisatie NU’91 is geschrokken van dat aantal en van de ernst van sommige meldingen, zei een woordvoerster woensdag.

 252. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2821150.ece

  Invoering Wmo leidt tot verlies in thuiszorg

  Instellingen in de ouderen- en thuiszorg zijn gedupeerd door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vooral de aanbieders van huishoudelijke hulp hebben financieel te lijden onder de in 2007 ingevoerde wet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De invoering van de Wmo leidde ook tot een ‘fikse’ personeelsverschuiving naar zorghulpen die niet in loondienst zijn.

 253. wilmamazone says:

  http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/3800/Geen_kinderen_als_proefkonijn_

  Geen kinderen als proefkonijn

  Of medicijnen ook bij kinderen werken is vaak niet bekend. Het onderzoek daarnaar kan veel beter georganiseerd worden

  Het is moeilijk voor te stellen. Maar anno 2009 is van méér dan 50 procent van de geneesmiddelen die aan zieke kinderen worden toegediend niet bekend of ze goed werken. Het is onvoldoende bekend of ze veilig zijn, wat de bijwerkingen zijn en of er wellicht op lange termijn ernstige bijwerkingen voorkomen.

  In een van de comments -21-07-2009 17:21- wordt zonder blikken of blozen gelinkt naar o.a. Simoncini.
  eindquote van dit comment:

  Ook naar deze effectieve “alternatieve” methoden zou gefinancierd onderzoek gedaan moeten worden voor het helpen van kinderen.

  Om hélemaal kippenvel van te krijgen!

 254. jennyj0 says:

  Heb je dat blog gezien van die vent die die opmerking over Kullio plaatste? Er zijn echt enorme gekken op deze wereld.

 255. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2308381.ece

  ‘Blijfbonus’ voor academische specialisten
  Ziekenhuizen vragen VWS om hulp

  Academische ziekenhuizen betalen vaak bonussen en andere extra’s aan specialisten. Deze ‘bindingspremies’ moeten voorkomen dat artsen overstappen naar algemene ziekenhuizen, waar ze meer verdienen.

 256. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/7/24/240709_artsdirectgeschorstnaklacht.html

  Arts direct geschorst na klacht

  Het wordt mogelijk om een arts direct te schorsen zodra er een klacht is ingediend. Minister Klink van Volksgezondheid gaat daarvoor het tuchtrecht aanpassen.

 257. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/commentaar/article2824593.ece

  Obama kan zich voor nieuw zorgstelsel aan Nederland spiegelen

  Veranderingen brengen onzekerheden met zich mee. Het is tevens de voornaamste reden dat in democratieën een meerderheid zich meestal tegen hervormingen keert. Je weet immers wat je hebt en je moet maar afwachten wat je krijgt.

  eindquote:

  Kortom, Amerika lijkt niet te kunnen kiezen tussen het huidige marktstelsel (ook al dreigt dat vanwege perverse prikkels ten onder te gaan) of staatszorg. Het is echter een vals dilemma, zo leert de Nederlandse situatie. Hier hebben we met vallen en opstaan een systeem ontwikkeld dat ondernemingszin combineert met solidariteit. Het is geen volmaakt systeem, er moet zeker nog aan geschaafd worden. Maar het doet deugd dat vorig jaar de Euro Health Consumer Index de Nederlandse gezondheidszorg op de eerste plaats van Europa heeft gezet. Daarbij is gekeken naar patiëntenrechten, wachttijden, resultaten, bereik, farmaceutica en elektronische uitwisseling van medische informatie. Misschien dat Obama iets kan leren van Nederland.

 258. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2316851.ece

  ‘Maak wetenschappelijke publicaties openbaar’

  Wetenschappers die subsidie krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) moeten hun wetenschappelijke publicaties voor iedereen toegankelijk op internet te zetten.

  Dat vinden vooraanstaande bibliotheekdirecteuren en wetenschappers. Minister Plasterk (Wetenschap, PvdA) is het met hen eens: „Het uitgangspunt is dat al het onderzoek dat met publiek geld gefinancierd wordt, voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

  quote:

  Bas Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag, en daarvoor directeur van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek: „Als gezondheidscentra en huisartsen mij vragen: ‘Kunt u mij toegang geven tot de recente wetenschappelijke literatuur’, moet ik ze vertellen dat de wetenschappelijke uitgevers ons dat niet toestaan.

 259. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1273194.ece

  Miljoenen voor onderzoek naar prostaatkanker

  Drie Nederlandse universitaire ziekenhuizen ontvangen samen een subsidie van 7,5 miljoen euro voor onderzoek naar prostaatkanker. Dat meldden de betrokken ziekenhuizen vrijdag. Het geld is afkomstig van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), dat naar manieren zoekt om ernstige ziektes beter te behandelen.
  Het onderzoek staat onder leiding……

 260. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090809/ANPNIEUWS01/908090318/1030

  ‘Verplichte vergunning voor privéklinieken’

  (ANP) – De regering moet privéklinieken die aan plastische chirurgie doen, een vergunning opleggen, net als bij ziekenhuizen. Daarvoor pleit de Bergman Kliniek, de grootste keten van privéklinieken van Nederland.
  Er zijn volgens de organisatie te veel malafide klinieken in Nederland die gerund worden door artsen met te weinig verantwoordelijkheidsgevoel richting hun patiënt, zeggen directeuren Thijs en Bart Malenstein.
  Bart Malenstein: ,,De patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat een kliniek veilig is. De overheid moet die kwaliteit garanderen. Het kaf moet van het koren worden gescheiden”.

 261. wilmamazone says:

  L1 NWS

  AZM: Lichte gevallen borstkanker langer behandelen

  In het ziekenhuis van Maastricht is een belangrijke doorbraak geboekt in het onderzoek naar borstkanker. Gebleken is dat vrouwen bij wie borstkanker is vastgesteld met kleine uitzaaiingen in de okselklieren, een verhoogd risico hebben om de ziekte terug te krijgen. Dat was tot op heden niet bekend. In veel gevallen werd daarom geen vervolg-behandeling gegeven. Door deze groep nu wél structureel te behandelen, wordt de kans op het terugkrijgen van borstkanker kleiner.

  Bij 10 procent zou de ziekte helemaal niet meer terugkomen.

  Audio

 262. jennyj0 says:

  Het verschil is best groot vind ik. Mooi onderzoek, geen speld tussen te krijgen.

 263. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2838373.ece

  ‘Navigatie bij ambulances niet in orde’

  De navigatieapparatuur van ambulances is niet in orde. Het verwerken en verversen van informatie van de apparatuur is een chaos. Dat melden instanties die betrokken waren bij een tragisch incident in Putten, schrijft het AD zaterdag.

  Het AD hierover:

  http://www.ad.nl/binnenland/3431690/Navigatie_ambulances_chaos.html

  Het verwerken en verversen van informatie voor navigatieapparatuur van ambulancediensten is een janboel.

  eindquote:

  ,,Kraakweg 2 ontbrak niet alleen in de navigatieapparatuur van de ambulance, maar ook in die van twee politiewagens die er naartoe gingen. Zelfs de bestuurders, die al langere tijd in Putten werken, kwamen er niet uit,’’ zegt politiewoordvoerder Bert Top. Hoe alle hulpverleners uiteindelijk dan toch terechtkwamen op het bewuste adres? ,,Als blijkt dat het niet linksaf is en evenmin rechtdoor dan ga je vanzelf rechtsaf.’’

 264. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1280216.ece

  ‘Prestatiebonus huisarts gaat ten koste van zorg’

  De prestatiebonus voor huisartsen gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Dat schrijven 137 huisartsen in een manifest aan het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de kosten van medicijngebruik gaan drukken door huisartsen goedkopere medicijnen te laten voorschrijven.

 265. wilmamazone says:

  http://weblogs3.nrc.nl/commentaar/2009/08/21/wiegel-contra-medisch-specialisten/

  Wiegel contra medisch specialisten

  Een „onbetrouwbare” minister „misbruikt de crisis” voor een „ordinaire bezuiniging” waartegen „alle ten dienst staande (juridische) middelen” ingezet worden, schreef het bestuur vorige maand. „Keihard terugslaan.” „Geen enkel middel is ongeoorloofd.” „Staking”, reageerde een lid.
  Een communistisch pamflet?

  Nee, teksten uit juli van de Orde van Medisch Specialisten en een chirurg uit Goes. Gericht tegen het besluit van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) om volgend jaar 375 miljoen euro te korten op de honoraria voor vrijgevestigde specialisten. Als ze toen al zo verbolgen waren, hoe is de stemming dan nu? Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft ervoor gepleit „te veel betaalde honoraria terug te halen”. „Zeker in deze mindere economische…..

 266. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1280588.ece

  Melding fouten in ziekenhuis laat te wensen over

  Lang niet alle fouten die in ziekenhuizen worden gemaakt, worden intern gemeld. In tweederde van de ziekenhuizen gebeurt dat zelden, in eenderde vrijwel altijd. De overgrote meerderheid van verpleegkundigen (79 procent) heeft meegemaakt dat gemaakte fouten of bijna-fouten intern niet werden gemeld.

  Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder verpleegkundigen uit het hele land. Volgens de bond, die samenwerkte met de beroepsvereniging V & VN, is de enquête waaraan 670 verpleegkundigen meededen, representatief.

 267. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2336168.ece

  Medicijngebruik kinderen stijgt fors

  Kinderen in Nederland slikken veel meer medicijnen dan tien jaar geleden. Behalve ritalin, voor adhd, is het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen verdrievoudigd tot 131.000 in 2008. Ook het aantal kinderen dat laxeermiddelmiddelen en maagzuurremmers, luchtwegverbreders of hormoonhoudende zalfjes gebruikt, is in die periode fors gegroeid.

  Dit blijkt uit een analyse van cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen op verzoek van deze krant heeft gemaakt. Het betreft kinderen en tieners.

  eindquote:

  Kinderartsen Martin Offringa en Matthijs de Hoog van de Emma en Sophia Kinderziekenhuizen zijn kritisch over deze ontwikkeling, omdat er vrijwel geen onderzoek is naar de bijwerkingen of zelfs effectiviteit van geneesmiddelen bij kinderen. Zulk onderzoek is wettelijk niet verplicht.

 268. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/opinie/article2342007.ece

  Wie aan beloning medisch specialist komt, komt aan marktwerking

  Als voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland vraagt om een radicale ingreep in de honorering van medisch specialisten, dan vraagt hij in feite om een terugkeer naar de centraal geleide planeconomie en het alom gehekelde ‘Moskou aan zee’.

  De zorgvraag in Nederland stijgt hard onder invloed van vergrijzing, toenemende medisch technische mogelijkheden en een ongezondere levensstijl. De stijging gaat sneller dan de planeconomen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) willen weten. Ziedaar de belangrijkste oorzaak van de zogenaamde ‘kostenexplosie’ in de gezondheidszorg. Uiteindelijk zal dat moeten leiden tot hogere zorgpremies of een uitkleding van het verzekerde pakket. Geen van beide oplossingen is sympathiek. En daarom wordt er – terecht – gezocht naar wegen om eerst de efficiency in de zorgsector verder te verbeteren.

  Enkele jaren geleden voerde de overheid een systeem in van gereguleerde marktwerking in de gezondheidszorg. Nu lijkt zij te aarzelen. Want marktwerking in de semi-publieke sector, waaronder de gezondheidszorg, is een vies woord geworden.

  Marktwerking wordt…….

 269. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/8/29/290809_ziekenuizen_ad.html

  AD:beste ziekenhuis in Heerlen

  Het beste ziekenhuis in Nederland is het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, zegt het AD. De krant maakt jaarlijks een top-100 van ziekenhuizen op basis van informatie van ziekenhuizen zelf.

  http://www.ad.nl/binnenland/3453158/Beste_ziekenhuis_in_Limburg.html

  Beste ziekenhuis in Limburg

  De AD Ziekenhuis Top 100 staat vandaag in het AD. Vanaf maandagmiddag is de volledige Top 100 te raadplegen op http://www.AD.nl.

 270. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1283764.ece

  Opnieuw valt ziekenhuis in particuliere handen

  Zorgondernemer Loek Winter, onder meer eigenaar van de IJsselmeerziekenhuizen, neemt een belang in het St. Jans Gasthuis in Weert. Eind deze week maken de twee partijen de overeenkomst naar verwachting bekend.

  De MC Groep van Winter neemt een belang van 35 procent in het St. Jans Gasthuis en levert een deel van het management. Met de overname is ‘een aanzienlijk hoger bedrag gemoeid’ dan bij de overname van de failliete IJsselmeerziekenhuizen, zegt Winter.

  Het St. Jans Gasthuis bevestigt……..

 271. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=8855

  Te veel waarschuwingen maakt arts minder alert

  Computersystemen waarschuwen voorschrijvende artsen zó vaak voor mogelijk gevaarlijke situaties, dat veel artsen meldingen gaan negeren.

  Computersystemen die het voorschrijven van geneesmiddelen in ziekenhuizen veiliger moeten maken, werken soms juist fouten in de hand.

  Door de vele waarschuwingen zien artsen ook wel relevante waarschuwingen over het hoofd. Dit blijkt uit onderzoek waarop Heleen van der Sijs, ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, woensdag promoveert.

  Eindquote:

  De promovenda benadrukt dat de elektronische voorschrijfsystemen nu niet onveilig zijn en dat ze niet terug wil naar de tijd dat artsen recepten uitschrijven met de hand.

 272. marer says:

  http://www.ad.nl/diagnose/3457217/Falende_neuroloog_kon_zijn_gang_gaan.html

  Falende neuroloog kon zijn gang gaan
  ENSCHEDE – Het Medisch Spectrum Twente (MST) uit Enschede heeft tussen 1992 en 2005 het gebrekkige functioneren van de omstreden neuroloog Ernst J.S. onvoldoende aangepakt. Daardoor kwam de kwaliteit van de patiëntenzorg in het geding.

 273. marer says:

  http://www.ad.nl/binnenland/3456792/Thuiszorg_wordt_kleinschaliger.html
  ROTTERDAM – Medewerkers in de thuiszorg zetten uit frustratie over de grootschaligheid, bureaucratie en onpersoonlijkheid in de zorg massaal eigen, kleine zorginstellingen op. Het afgelopen jaar hebben zich zestig beginnende zorgondernemers gemeld bij branchevereniging Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), vier keer meer dan het jaar ervoor.
  Volgens bijzonder hoogleraar chronische zorg Jos Schols is de thuiszorgbranche zichzelf opnieuw aan het uitvinden na een periode van fusies en schaalvergroting. Volgens hem is dat ten koste gegaan van de arbeidsvreugde van veel zorgverleners.

  “Schols: ,,De zorg is vaak bureaucratisch en onpersoonlijk geworden. Zorgverleners zijn het beu. Ze willen zich weer louter met de cliënt en de zorg bezighouden. Het wordt weer persoonlijk en minder uurje-factuurtje.’’

 274. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2345973.ece

  Zware kritiek op zorgplan van kabinet

  Ziekenhuizen, thuiszorginstellingen, artsen, apothekers en privéklinieken hebben forse kritiek op de plannen van de bewindslieden op Volksgezondheid om de publieke belangen in de zorg veilig te stellen.

  Zij vinden dat minister Klink (Volksgezondheid, CDA) en staatssecretaris Bussemaker (PvdA) te veel beperkingen opleggen aan investeerders in de zorg. Ook de mogelijkheid die zorgverzekeraars krijgen om zorginstellingen (gedeeltelijk) over te nemen, valt slecht. Dat blijkt uit de reacties die zij tot gisteren konden indienen bij de Kamercommissie van VWS.

  In juli ontvouwden…….

 275. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1284104.ece

  Site voor stoppen met slaapmiddelen

  Wie wil minderen of stoppen met het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen kan sinds dinsdag terecht op de website Benzodebaas.nl.

  De site is ontwikkeld door Tactus Verslavingszorg in samenwerking met DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik. Dat gebeurde op verzoek van het ministerie van VWS.

  Verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen, ook wel benzodiazepinen genoemd, is een groot probleem. In ons land nemen ongeveer 1,8 miljoen mensen slaap- en kalmeringsmiddelen in. Een derde van hen gebruikt langdurig. Velen beseffen niet dat ze verslaafd zijn. De website biedt informatie, lotgenotencontact, de behandeling zelf, nazorg en wetenschappelijk onderzoek.

 276. @marer: goh, weer een roep om kleinschaligheid. Niet erg nieuw; Wilders stelde reeds de briljante kamervraag ‘waarom niet alle instellingen volgens het Buurtzorg principe werken’.

  Even de feitjes: een reeds bestaand overschot aan laagopgeleide zorgverleners en een reeds bestaand en monstreus groeiend tekort aan hoger opgeleide zorgverleners, zoals verpleegkundigen. Verder een vergrijzende bevolking, met een niet mis te verstane miskenning van die categorie onder zorgverleners (in spé). Verpleeghuisartsen verdienen als arts beroerd en de houding van studenten verpleegkunde naar de ouderenzorg is, hoewel misschien beter dan jaren geleden, nog steeds niet echt bepaald positief. Hoor ook Bert Keizer: http://schepperencotv.ncrv.nl/ncrvgemist/schepper-co-46

  Om één of andere reden denk ik dat die kwesties en een al te idolatie houding t.o.v. kleinschaligheid moeilijk samengaan. Daarbij kent kleinschaligheid ook zeker zijn minpunten: 8 verpleeghuisbewoners worden constant verzorgd door een klein aantal verzorgenden/helpenden. Het ‘rondje om de kerk’ onstaat snel als het de kans krijgt. Nieuwe gebouwen verbergen oude gewoonten. In het filmpje spreekt Keizer van een vergrote arbeidsvreugde. I’d like to see some figures. Veel publicaties, veel anekdotisch bewijs, veel ophemeling, weinig vermelding van een beetje hardere wetenschap. Now, where have we seen that before? Lees bijv:

  Klik om toegang te krijgen tot 2%20KW%20-%20Effect%20van%20kleinschalig%20wonen%20op%20bewo.pdf

  Klik om toegang te krijgen tot 2%20KW%20-%20reactie%20onderzoeker%20Effect%20van%20kleins.pdf

 277. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2074059/zorg-wil-ruimte-om-het-zelf-beter-te-doen.html

  Zorg wil ruimte om het zelf beter te doen

  Bestuurders van ziekenhuizen zouden hun artsen weer moeten leren kennen. Aan allerlei door de overheid opgelegd papierwerk moeten ze niet al te veel tijd meer kwijt zijn.

  Van al te uitgewerkte plannen voor verbetering van het bestuur van zorginstellingen verwacht de medische sector niet al te veel heil.

  Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting die de Tweede Kamer had belegd met een aantal zorgbestuurders en andere deskundigen.

  Aanleiding zijn plannen van minister Ab Klink (Volksgezondheid) om het bestuur van zorginstellingen te verbeteren. De zorgbestuurders zitten niet echt te wachten op nog meer regels en toezicht, zoals een systeem dat vroeg waarschuwt voor problemen bij een ziekenhuis.

  ”Je kunt wel van alles regelen, maar…….

 278. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Bestuur-machteloos-tegen-kussende-internist.htm

  Bestuur machteloos tegen kussende internist

  Een internist die door het bestuur van het Vlietlandziekenhuis was geschorst omdat hij een patiënte had gekust, kan na een uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg weer aan de slag.

  Van Zoelen deed zijn uitspraken na de vraag van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen welke bevoegdheden bestuurders nodig hebben om hun eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg waar te maken. Van der Veen verwees naar de conclusie van de commissie-Lemstra dat het oude bestuur van het Medisch Spectrum Twente het disfunctioneren van neuroloog Ernst Jansen bewust in de doofpot had gestopt. Daarop vertelde Van Zoelen dat hij als bestuurder wel was opgetreden tegen een disfunctionerende arts, maar maandag 31 augustus was teruggefloten door de rechter.

  Eindquote:

  Disfunctionerende arts
  Volgens Van Zoelen hebben raden van bestuur onvoldoende bevoegdheden om disfunctionerende artsen tot de orde te roepen. Het enige waar ze zich op kunnen beroepen is de toelatingsovereenkomst die specialisten met ziekenhuizen sluiten. Die overeenkomsten bieden volgens Van Zoelen onvoldoende machtsmiddelen om in te grijpen. Hij kreeg bijval van Jaap van den Heuvel, bestuurder van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. “Besturen zouden net als scheidsrechters een gele of rode kaart moeten kunnen uitdelen aan specialisten.”

 279. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1285679.ece

  Patiënte na verkeerde medicijnen overleden

  Een 53-jarige patiënte uit Sommelsdijk is deze week in Ziekenhuis Dirksland overleden nadat zij verkeerde medicijnen had gekregen.

  Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn van de fout op de hoogte gesteld.

  Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft zaterdag een bericht daarover in het AD bevestigd. De Inspectie onderzoekt de zaak.

 280. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2854491.ece

  Euthanasieverzoek heeft vaak weinig nut

  Hoewel wettelijk goed geregeld, kent euthanasie nogal wat misverstanden. Bijvoorbeeld over de waarde van een schriftelijke wilsverklaring.

  De waarde van een schriftelijke wilsverklaring bij euthanasie wordt door artsen en patiënten overschat.

  Zo verwachten patiënten vaak dat de arts hun schriftelijk vastgelegde euthanasieverzoek in geval van dementie of coma zonder meer zal uitvoeren. Op hun beurt denken artsen nogal eens dat een schriftelijke wilsverklaring altijd noodzakelijk is om tot euthanasie over te gaan.

  Beide veronderstellingen berusten op een misverstand, schrijven Gert van Dijk en Eric van Wijlick, medewerkers van de artsenorganisatie KNMG, deze week in Medisch Contact.

 281. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2855431.ece

  Nederland telt gevaarlijk veel dottercentra
  Sterfgevallen door routinegebrek

  Nederland krijgt te veel dottercentra. Dottercardiologen doen daardoor te weinig ervaring op met alle risico’s van dien: extra complicaties en sterfgevallen.

  Nederland is te klein voor het huidige aantal van 22 dottercentra, terwijl de verwachting is dat dat aantal zal toenemen als minister Klink vanaf 1 januari het dotteren niet langer aan een vergunning bindt en volledig vrijlaat.

  De kans is groot dat centra te weinig patiënten te behandelen krijgen met alle risico’s van dien: te weinig ervaring met dotteren, met als gevolg extra complicaties en sterfgevallen.

  Deze waarschuwing in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde komt van professor Yolanda van der Graaf, klinisch epidemioloog in het UMC Utrecht.

  eindquote:

  Van der Graaf wijst op een Amerikaanse studie waaruit blijkt dat te weinig ervaring met dotteren leidt tot twee keer zoveel doden vergeleken met cardiologen die wel ruime ervaring hebben. Uit een berekening blijkt dat dat in Nederland betekent dat alleen al bij acute dotters (10.000 per jaar) tweehonderd meer doden zullen vallen.

  Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de dottercentra. Een groot deel van de Kamer – zo blijkt uit een rondje bellen – twijfelt of neigt naar een nee tegen het plan van de minister.

 282. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/diagnose/3466592/Te_weinig_handen_gewassen_op_neonatologie.html

  Te weinig handen gewassen op neonatologie

  De helft van de verpleegkundigen en artsen op de neonatologie van het UMC Utrecht wast onvoldoende de handen. Dit terwijl de medewerkers die met kwetsbare pasgeboren baby’s werken, negen maanden lang via posters, een voorlichtingsfilm en college’s op de hygiëneregels zijn gewezen. Voor de campagne hield nog niet eens een kwart zich aan de voorgeschreven regels.

  Dat stelt onderzoekster Agnes van den Hoogen die dinsdag op dit onderwerp promoveert. Een op de vijf kinderen loopt in het ziekenhuis een infectie op. Dat ligt steeds vaker aan het ziekenhuis zelf. Te vroeg geboren baby’s zijn extra kwetsbaar omdat hun immuunsysteem vaak nog niet volledig werkt.
  Uit een onderzoek van vorig jaar bleek al dat twee van de vijf verpleegkundigen de handen niet wast als dat moet. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) eiste in mei dat ziekenhuizen hun hygiëne op orde hebben.

  (ANP)

 283. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/9/8/burgermeergeldvooreigenzorg.html

  Burger:meer geld voor eigen zorg

  Bijna alle Nederlanders vinden dat een goede gezondheidszorg van groot belang is en dat goede zorg hoort bij een welvarend land. Slechts 1 op de 5 Nederlanders is bereid om ook meer te betalen voor een collectieve gezondheidszorg.

  Als het gaat om de eigen zorg zijn veel meer Nederlanders bereid om daar extra voor te betalen. Een en ander blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

  De vereniging wil dat de financiële zaken in de gezondheidszorg beter in kaart worden gebracht en gaat daarvoor een speciale leerstoel instellen.

 284. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2858244.ece

  Onvoldoende zorg voor moeder
  Artsen laten belang ongeboren kind zwaarder wegen bij zwangerschapscomplicaties

  Voor de gezondheid van het ongeboren kind is vaak meer aandacht dan voor de gezondheid van de moeder, zo blijkt uit onderzoek.

  Bij zeven op de duizend zwangerschappen wordt de moeder ernstig ziek. Soms ernstiger dan nodig. Dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek in Nederland naar ernstige complicaties bij vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling.

  Het gaat dan onder meer om zware bloedingen, het scheuren van de baarmoeder of zwangerschapsvergiftiging. Daarbij kan wat doorgaans begint met hoge bloeddruk, eindigen met epileptische aanvallen of leverbeschadigingen en problemen met de bloedstolling.

  Ziekenhuizen registreerden tussen augustus 2004 en augustus 2006 2500 gevallen waarbij de moeder ernstig ziek werd. Volgens arts-onderzoeker Joost Zwart, die hierop volgende week aan de Leidse Universiteit promoveert, komen deze aantallen grofweg overeen met andere…..

 285. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2078856/ziekenhuis-hoorn-schuldig-aan-dood-baby.html

  Ziekenhuis Hoorn schuldig aan dood baby

  In het Westfriesgasthuis in Hoorn is een baby vlak na de bevalling overleden na een serie fouten van het dienstdoende medisch personeel.

  Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Noordhollands Dagblad.

  De ouders van de gestorven baby Biendiya Ramgoelam deden na de bevalling in mei aangifte tegen de gynaecoloog die de geboorte leidde.

 286. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2356143.ece

  Maatregelen tegen ziekenhuis na dood baby’s

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt begin augustus maatregelen te hebben genomen in het Westfriesgasthuis in Hoorn na het overlijden van twee baby’s. Dat maakte de Inspectie vandaag bekend. Het hospitaal zelf onderzoekt of er voldoende personeel werkt op de afdeling verloskunde, zo liet het ziekenhuis weten.

  eindquote:

  Het ziekenhuis liet zelf ook al een commissie onderzoek doen. Zij kwam tot de conclusie dat het betrokken personeel een serie fouten had gemaakt en dat het schortte aan de onderlinge communicatie. Inmiddels zijn de afspraken en procedures op de afdeling verloskunde aangescherpt. Zo gaan de gynaecologen voortaan drie keer per dag op vaste tijden om de tafel zitten om zaken aan elkaar over te dragen.

 287. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Arts-en-ziekenhuis-falen-bij-maagoperatie-in-Emmen.htm

  Arts en ziekenhuis falen bij maagoperatie in Emmen

  Chirurg Nick Reijnen en het Scheper Ziekenhuis hebben ernstig gefaald bij de behandeling van patiënt Berry Petersen. Dat werd gisteren bekend in Netwerk.

  Het tv-programma beschikte over een deel van het intern onderzoek dat het ziekenhuis instelde naar aanleiding van zes sterfgevallen onder patiënten die een maagverkleining ondergingen bij dokter Reijnen.
  Het rapport
  Het rapport toont aan dat Reijnen en ander personeel talloze fouten maakten tijdens en na zijn operatie. Zo maakte de arts onbedoeld…..

 288. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1288474.ece

  ‘Gynaecoloog gasthuis moet geschorst’

  Een gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn mag geen patiënten meer behandelen zolang er een onderzoek loopt naar het handelen van de arts. Daarvoor heeft directeur Atie Schipaanboord van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vrijdag gepleit. De NPCF is een koepelorganisatie van patiëntenorganisaties.

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt vier verdachte sterfgevallen van baby’s op de afdeling verloskunde, zo werd donderdag en vrijdag bekend.

  Een baby van twee dagen oud overleed in mei nadat medewerkers van de afdeling volgens een onafhankelijk onderzoeksrapport, fout op fout hadden gestapeld bij de behandeling. Oorzaken waren onder meer ruzie en slechte communicatie tussen de behandelend gynaecoloog en de verloskundige. De verloskundige zit ziek thuis, maar de gynaecoloog werkt gewoon door. De NPCF vindt dat ‘heel raar’.

 289. wilmamazone says:

  Wat gebeurde er in het gasthuis:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1287984.ece

  Het Westfries Gasthuis in Hoorn is schuldig aan de dood van een baby in mei vlak na haar geboorte. Het meisje is overleden na een opeenstapeling van beoordelings- en communicatiefouten van het medisch personeel. Dat blijkt uit een rapport dat werd opgesteld door een commissie onder leiding van hoogleraar verloskunde Gerard Visser van het UMC Utrecht.

  quote:

  Die middag ontstaat er ruzie op de afdeling. Een verloskundige betwijfelt of het opwekken van de bevalling wel zo goed is, en meldt dat aan de gynaecoloog. Die zegt echter dat ze zich af moet vragen of ze wel voor deze categorie patiënten kan zorgen, als ze er zo over denkt. De verloskundige voelt zich gekwetst. Daarna stokt de communicatie tussen die twee.

  Om zes uur ’s avonds geeft de vrouw aan dat ze ineens last krijgt van een heel andere pijn in haar buik. Pas later blijkt dat haar baarmoeder is gescheurd waardoor de baby deels in haar buikholte terecht komt. Hoewel dat levensbedreigend is voor de baby, heeft op dat moment niemand dat in de gaten. Ook wordt er niets gedaan met de informatie. Zo licht de verloskundige de gynaecoloog niet op tijd in over de veranderde pijn, waarschijnlijk vanwege de ‘verstoorde communicatie’ tussen beiden. Het rapport beschrijft dit conflict als ‘zeer ernstig’.

  Pas rond acht uur ’s avonds, als al een tijd afwijkingen van de hartactiviteit geregistreerd zijn, hoort de gynaecoloog dit en komt hij naar het ziekenhuis. Onmiddellijk besluit hij tot een spoedkeizersnede – wél een goede beslissing, aldus het rapport. Maar dan is het al te laat. Het meisje overlijdt na de geboorte in de armen van haar ouders.

 290. wilmamazone says:

  http://www.westfriesgasthuis.nl/nl-NL/nieuws/Maatregelenafdelingverloskunde.aspx

  Maatregelen op afdeling verloskunde

  Het Westfriesgasthuis heeft de afspraken en procedures op de afdeling verloskunde aangescherpt en inzichtelijker gemaakt. Zo vindt de overdracht van de gynaecologen voortaan drie keer per dag op vaste tijden plaats en zijn de werkafspraken tussen hen en de verloskundigen helder op een rijtje gezet. Op dit moment wordt nog kritisch gekeken naar het personeelsbestand en de logistiek op de afdeling en is personeelsuitbreiding, indien nodig, mogelijk. Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt over het direct melden van tragische voorvallen.

  Plan van aanpak
  De gynaecologen hebben een plan van aanpak opgesteld. De kern van dat plan is de invulling van de overdracht op de afdeling, het handhaven of zelfs uitbreiden van het aantal overleggen binnen en buiten het ziekenhuis en het discipline overleg op de afdeling verloskunde. Dit is erop gericht om de samenwerking tussen de verschillende disciplines op de afdeling verloskunde te optimaliseren en gezamenlijk zorgprocessen te bespreken en te verbeteren.

  Deze maatregelen zijn een direct gevolg van het tragisch overlijden van een baby tijdens de geboorte afgelopen mei. Het ziekenhuis heeft daarna een onderzoekscommissie ingesteld onder de onafhankelijke leiding van voorzitter prof. dr. G.H.A. Visser, hoogleraar perinatologie UMC Utrecht, tevens lid van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De commissie heeft de feiten en omstandigheden van de gebeurtenis onderzocht en aanbevelingen opgesteld. De conclusie is dat de dramatische situatie is ontstaan door een opeenstapeling van minder gelukkige beslismomenten en onvoldoende onderlinge communicatie.

  Vertrouwen
  De IGZ heeft ook een onderzoek ingesteld en komt over enkele weken met het rapport. Het Westfriesgasthuis heeft in afwachting daarvan inmiddels zelf de gemelde maatregelen genomen. Voorzitter………..

 291. jennyj0 says:

  Ik zat net even te lezen bij Kanker Actueel – nou ja, dan komt er tenminste nog es iemand. Ik snap niet dat dat ze de IGZ inschakelen, want Kees Braam weet precies hoe het allemaal zit daar.

 292. wilmamazone says:

  Kees weet precies hoe het zit ja, de IGZ kan makkelijk wat anders gaan doen:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2008/10/10/kees-braam-kankerhoaxer/#comment-13326

 293. wilmamazone says:

  http://www.westfriesgasthuis.nl/nieuws/~/media/Nieuws/215Eindrapportage%20commissie%20Visser.ashx

  Eindrapportage commissie Visser
  Ingesteld naar aanleiding van het overlijden van Biendiya Ramgoelam
  Juli 2009

 294. wilmamazone says:

  En nu dit weer, je zou er makkelijk een punthoofd van kunnen krijgen:

  http://www.nu.nl/algemeen/2080571/een-op-de-vijf-babys-heeft-plat-hoofd.html

  Een op de vijf baby’s heeft plat hoofd

  Sinds ouders het advies krijgen om baby’s op hun rug te laten slapen, ter voorkoming van wiegendood, neemt het aantal kinderen met een plat achterhoofd toe. Op dit moment een op de vijf zuigelingen.

  Dit schrijft onderzoeker Michelle Feijen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde.

  Er zijn geen aanwijzingen dat behandeling medisch gezien noodzakelijk is, maar om cosmetische reden gebeurt dit vaak wel.

  eindquote:

  De onderzoekers komen ook met een voorstel voor behandeling: als het kind een voorkeurshouding heeft, moet het fysiotherapie krijgen. Als het kind vijf maanden oud is en de ouders vinden de afplatting te ernstig dan moet de baby worden doorverwezen voor helmtherapie.

  Ligt het kind dan ook altijd op zijn achterhoofd dan moet de helmtherapie met fysiotherapie worden gecombineerd.

 295. jennyj0 says:

  En nu dit weer, je zou er makkelijk een punthoofd van kunnen krijgen

  Ja, maar dat krijg je nou juist niet, haha!

 296. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1288943.ece

  UMC start spreekuur voor patiënt met erfelijke kanker

  Het Cancer Center van het UMC Utrecht is een spreekuur begonnen voor patiënten met een (mogelijk) erfelijke vorm van borst- en/of eierstokkanker. Dat heeft het UMC maandag bekendgemaakt.

  Het spreekuur wordt bemand door deskundigen vanuit verschillende disciplines, zoals chirurgen, gynaecologen, oncologen, maatschappelijk werkers en een voortplantingsdeskundige. Op deze manier kan een multidisciplinair behandelplan worden samengesteld zodat operaties gecombineerd kunnen worden.

  ‘Een vrouw kan niet zelf overzien wat er op haar af komt als ze erfelijk belast blijkt te zijn met een verhoogde kans op borst- of eierstokkanker. Wij lichten haar hierover in en geven haar advies’, aldus oncologisch gynaecoloog René Verheijen van het UMC. Van alle borstkankergevallen in Nederland is 5 tot 10 procent erfelijk bepaald.

 297. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1291965.ece

  Apotheker voor rechter na dood patiënt

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat een apotheker zo heeft geblunderd dat hij voor de medische tuchtrechter wordt gebracht, bevestigt een woordvoerder zaterdag. Door de blunder met het zogeheten medicijn methotrexaat overleed een Utrechtse vrouw van 57 jaar, zo stelt de inspectie.

  eindquote:

  Apothekers zijn door de inspectie en andere partijen verschillende keren gewaarschuwd. Vorig jaar juli kregen ze nog een waarschuwingsbrief dat nog steeds te vaak dit medicijn verkeerd werd voorgeschreven. De familie van het Utrechtse slachtoffer is zaterdag in het AD naar buiten gekomen met het verhaal. Hiermee zeggen de nabestaanden aandacht te vragen voor de ernstige gevolgen van medicijnmissers.

  In de brief is ook aangekondigd om samen met de belangenclub KNMP waarschuwingsstickers op de verpakking te plakken. ,,Op een gegeven moment is de grens bereikt en zegt de inspectie dat de apotheker bekend zou moeten zijn met het probleem en die fout niet meer zou moeten maken.”

 298. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/9/21/mantelzorgwilsoepelerbouwregels.html

  Mantelzorg wil soepeler bouwregels

  Ouderenorganisaties en verenigingen van mantelzorgers pleiten bij de Tweede Kamer ervoor om het aanbouwen van een huis op eigen erf vergunningvrij te maken. Volgens de organisaties duurt de procedure bij gemeenten nu vaak lang.

  Mantelzorg wordt daardoor onnodig zwaar, stelden de organisaties in het tv-programma Kruispunt. Bovendien worden hulpbehoevende vaders of moeders erdoor vaak toch in een instelling opgenomen, terwijl dat anders had gekund.

  De bouwregels zijn in 2004 versoepeld, maar in de praktijk zouden gemeenten daar weinig mee hebben gedaan. Dinsdag wordt de Kamer een petitie aangeboden.

  http://www.katholieknederland.nl/kruispunt/archief/2009/detail_objectID693649.html

  Oma woont in de tuin
  Kruispunt TV
  Kruispunt, 20 september 2009

  Vier families in hun strijd voor de mantelzorgwoning

 299. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2366195.ece

  Planbureau: plannen van Klink irreëel

  Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) denkt 1 miljard euro in de zorg te besparen. Het Centraal Planbureau (CPB) constateert in een kritische analyse dat zijn plannen waarschijnlijk niet haalbaar zijn.

  eindquote:

  Het CPB kraakt ook Klinks plannen voor winstuitkeringen aan investeerders in de zorg en verwacht daar geen besparingen van. Tevens twijfelt het CPB aan de opbrengsten van een beperkte macht van medisch specialisten.

  Op Prinsjesdag werd duidelijk dat Klink nog veel meer moet bezuinigen dan 1 miljard euro. Een ambtelijke werkgroep verkent nu de mogelijkheid om 20 procent te bezuinigen op de VWS-begroting van circa 60 miljard. Voor de medische zorg alleen komt dat al neer op 7 miljard euro.

 300. Haddock says:

  Het gezondheidassysteem zit vastgebeten als een teek in de huid van de volgzame schaapjes.
  het gaat weer niet om feiten,maar om reputatie,emotie dus. Daarregeert de logica dus meestal niet.Maar daar blijken de wmeesten niet mee te zitten.Als de voorgevel er maar goed uitziet.

  CryptoEdit: Psst Haddock, lees dit eens en kom eens een keer met gefundeerde kritiek.

 301. Pingback: Nederlandse gezondheidszorg; boterham tevredenheid « Cryptocheilus Weblog

 302. Haddock says:

  Ach Crypto,nee hoor de ZORG is prima. Overdreven goed,zo goed dat het niet nodig is oorzakelijk te denken. Het probleem met zorg is,dat de mensheid daarvan afhankelijk wordt en daar maken dan weer allerlei lieden,die zich experten noemen gebruik van.Iedereen zn boterham,en niet afpakken…..

  Zoals ik steeds weer probeer aan te geven is het systeem een zeepbel van veroorzaken en daarna pappen en nathouden..We hebben de GUTS niet daar wat aan te doen vanwege lieden zoals jij die iedere werkelijke verbetering saboteren vanwege de eigen boterham. Varkensgriep isdus het voorbeeld.Daar gaat men nu wijselijk niet meer op in,omdat hele wetenschapsvolksstammen het niet kunnen voorstellen dat we met omdenken en gedragveradering ook tot resultaten komen. jaag er maar in die spuiten en denk verder niet na.Zorg heet dat.
  Zorg maar om een amder,maar niet om mij aub.

  CryptoEdit: AMEN, reacties op dit topic gesloten

 303. Pingback: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… « Cryptocheilus Weblog

%d bloggers liken dit: