Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy; VIVACE

Michael M. Bernitsas et al publiceren een onderzoek i.v.m. het benutten van Vortex Induced Vibrations.
Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy (VIVACE) is een nieuw concept voor het opwekken van duurzame witte stroom (waterkracht).

Onderstaand plaatje geeft een impressie van het onderliggende mechanisme.

vivo-demo

Uw Crypto is enthousiast. Waarom? Voornamelijk omdat het hele principe simpel en breed toepasbaar is. De toepassing heeft m.i. de potentie héél groot te worden.

Bij het horen van Vortex Induced Vibrations (VIV’s) krijgen de meeste natuurkundige ingenieurs de rillingen. De vibraties kunnen een destructieve kracht hebben op objecten. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Amerikaanse Tacoma “Galloping Gertie” brug.

Veel energie wordt meestal gespendeerd aan het tegengaan van deze krachten, veroorzaakt door wervelingen, die zowel in de lucht als in het water voorkomen.

De principes van de VIV’s zijn al lang geleden ontdekt. Da Vinci hield zich al bezig met de Aeolian tones. U kent ze wel. Van de wind en waterorgels.

Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy gebruikt die wervelingen rond een cilindrisch object om energie te produceren.

vortex
(klik voor mega-pica zichtbare vortex)

Hier een aantal voordelen op een rijtje:

 • Het kan in zowel zoet (rivier; stroming) als zout water (oceaan; stroming, getijden) toegepast worden waarbij je geen dammen meer hoeft te bouwen.
 • Het aantal bewegende delen is beperkt, hetgeen gunstig is m.b.t. het onderhoud.
 • VIVACE kan toegepast worden zonder in te grijpen in het natuurlijk (vissen), industrieel (scheepvaart, visserij) en recreatief gebruik van stromend water.
 • impressie-vivace-installatie
  (klik voor groter)

 • Het toepassen van deze techniek kunnen rivieren weer hun oorspronkelijke vorm (meander) aannemen.
 • De toepassing zou het in andere landen gebruikt kunnen worden voor irrigatiedoeleinden (pompprincipe) of om ontziltingsinstallaties van stroom te voorzien.
 • De opgewekte stroom is relatief goedkoop;

Bernitsas says VIVACE energy would cost about 5.5 cents per kilowatt hour. Wind energy costs 6.9 cents a kilowatt hour. Nuclear costs 4.6, and solar power costs between 16 and 48 cents per kilowatt hour depending on the location.

(kosten in dollarcent)

 • De installatie werkt al met stroomsnelheden die veel lager zijn dan de huidige benodigde stroomsnelheden voor de opwekking van energie op waterkracht;

it works in flows moving slower than 2 knots (about 2 miles per hour.) Most of the Earth’s currents are slower than 3 knots. Turbines and water mills need an average of 5 or 6 knots to operate efficiently.

Voor Nederland betekent dit dat, behalve dat het systeem toegepast kan worden in de getijdenstroming, de installaties ook kunnen worden toegepast in onze relatief langzaam stromende rivieren;

De gemiddelde stroomsnelheid (subkritische stroming) van een Nederlandse rivier is ongeveer 1 m/s. Omgerekend is dat bijna twee knopen.

Voor een filmpje van de werkende proefopstelling kijkt u even op deze site.

Filmpje met uitleg hierrrrr

Bronnen:

vortexhydroenergy.com
University of Michigan

5 Responses to Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy; VIVACE

 1. marer says:

  Als het al toegepast gaat worden verlangt het systeem wel schone beddingen en geen obstakels onder water.
  Waar ik ook nieuwsgierig naar ben hoe gaat het met de stromingen voor de scheepvaart?
  Het zal nog wel even duren voor het breed toepasbaar wordt.
  Ik denk dat er eerst een hoop rommel van de beddingen gevist moet worden. Ik heb de Hollandsche IJssel (klein nog natuurlijk riviertje) schoongemaakt zien worden. Nou wat daar op de bodem lag, daar kon niet gauw zo’n cilindrisch object ingezet worden.
  En in de Biesbosch ook met getijdenstroming? Willen we dat? Of is het toch meer voor zeeën en oceanen?

 2. cryptocheilus says:

  @ marer:

  Ik denk dat het inderdaad een systeem is wat uitermate geschikt is voor zee of oceaan. Je kunt hierbij denken aan gecombineerde inzet met windmolenparken die men op zee maakt. Gaat in één moeite door. De vraag is hoe deze systemen zich onder extreme omstandigheden gaan houden.

  Inzet in rivieren zou m.i. ook mogelijk zijn als men bijvoorbeeld waterstromen gaat aftakken of gedeeltes (aan de zijkant) van rivieren hiervoor gaat inrichten. Met de grote plannen die er zijn met betrekking tot de ‘ruimte voor water’ zou men dat misschien mee kunnen nemen in de planning.

  De hele techniek staat natuurlijk nog wel in de kinderschoenen.

 3. jennyj0 says:

  Wat mooi

 4. Edward says:

  Wat een schitterend idee!

 5. Edward says:

  Die veelbelovende VIVACE techniek is welkom, want er zijn nog wat vuiltjes weg te werken:

  1. De smeltende permafrost op het Noordelijk Halfrond bevat twee keer zoveel broeikasgassen (methaan en koolzuur) als er nu gezamenlijk in de atmosfeer zitten:

  http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080903134309.htm

  Niet leuk als dit te snel ontdooit…..slaat de global warming op hol.

  2. China wint steenkool aan de oppervlakte, die bijv. door een blikseminslag gaat smeulen en als een veenbrand aanblijft. Dit werpt twee maal zoveel koolzuur in de atmosfeer als heel Nederland in een jaar:

  Klik om toegang te krijgen tot hsk01iopg8.pdf

  Van mij mogen ze morgen nog 50 windmolenparken voor de kust aanleggen, want we hebben wind, kust en geld. Kunnen we veel energie blijven exporteren als de gasbel opraakt.

  De tikkende tijdbom van global warming zal door de kredietcrisis iets afremmen, maar door die smeltende permafrost kan die ooit in een stroomversnelling raken en staat de alarmklok voor smelten van het ijs op Groenland en 60 m zeespiegelstijging met Deventer aan Zee misschien écht op 1 minuut voor 12…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: