Derek Ogilvie, Char, Pim van Lommel; Wat een onzin!

U laat zich nu graag voor de gek houden door een stukje cold reading van Derek Ogilvie en Char en onwetenschappelijke, anecdotische verhaaltjes van Pim van Lommel. Het is evolutionair zo bepaald, u wordt er mee geboren.
Noem het ‘het zesde zintuig’ en u zit hersenloos voor de buis uw reli-gen te masseren. RTL 4 en de KRO varen er wel bij. Want er is meer tussen hemel en aarde.

ziet u het ook?

Herman de Regt (45) van de Universiteit van Tilburg en Hans Dooremalen (41) van de Universiteit van Amsterdam schreven het boek Wat een onzin! waarin ze afrekenen met dit soort babylovers, religenkietelaars en ‘rad voor de ogen draaiers’. Er wordt namelijk meer leed aangericht dan troost geboden. Welk risico wil je als samenleving lopen?

[via Volkskrant]

Het duo richt zich op het ontmaskeren van ‘charlatans’, zoals Char en Derek Ogilvie, en ‘pseudowetenschappers’, zoals zij de gepensioneerde cardioloog Pim van Lommel zien. Met een zweem van wetenschappelijkheid vergroten zij hun geloofwaardigheid, maar zij kunnen de toets der wetenschappelijkheid niet doorstaan

Het is niet voor het eerst dat deze heren kritiek hebben op dit soort kijkersbedrog en afkeurenswaardig populisme.

Ook.. bij dokter.. Lutser.. is al.. meermalen.. aandacht…besteed… aan een van deze oplichters die keihard onderuitging in de test van James Randi.

Zonder het boek te kopen kunt u graties even gaan kijken bij Logates voor het uit de doeken doen van de ‘cold reading’ technieken van Ogilvie en Char. Aanradertje voor de echt belangstellenden.

Een paar vragen van de Volkskrant aan de auteurs;

–Waarom is Nederland in de ban van het paranormale?

De Regt: ‘We zijn er met lijf en leden op gericht zoveel te begrijpen van de wereld, dat we ook bij onbegrijpelijke zaken de natuurlijke neiging hebben iets op een paranormale manier te verklaren. Als we maar een verklaring hebben.’

Het is misschien toch niet geheel toevallig dat juist de KRO deze onzin faciliteert.

–U schrijft dat iedere generatie opnieuw de onzin omarmt. Waarom zijn we zo hardleers?

Dooremalen: ‘Het is evolutionair zo bepaald, we worden ermee geboren.’

De Regt: ‘Iedere generatie moet opnieuw leren dat de zon niet opkomt, maar dat de aarde wegdraait.’

doe je al gek genoeg

Misschien is er mede door dit boek nog licht aan het eind van de tunnel voor de komende generatie.

Het klapvee is namelijk al verloren.

31 Responses to Derek Ogilvie, Char, Pim van Lommel; Wat een onzin!

 1. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/binnenland/2798152/Een_gewoon_roodborstje_of_toch_Sjef.html#reactie

  EINDHOVEN – De laatste dagen verdringen de klanten zich in de speciaalzaak in zaden en diervoeder de Gennepermolen in Eindhoven.

  Een roodborstje of toch Sjef?
  Niet omdat er een spectaculaire opruiming is, maar omdat iedereen met eigen ogen een merkwaardig fenomeen wil aanschouwen.

  Al sinds januari vorig jaar wordt de winkel vrijwel dagelijks bezocht door een roodborstje. Dat lijkt niks bijzonders voor een plek waar het zaad voor het oprapen ligt, maar dit roodborstje zou volgens klanten wel eens de reïncarnatie kunnen zijn van de overleden eigenaar, molenaar Sjef van Stekelenburg.

 2. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/religie-filosofie/article1909381.ece/
  De_crisis_ligt_diep_in_jezelf_.html

  Wie vertwijfeld is, vertrouwt op de verkeerde zaken, vindt Søren Kierkegaard. De Deense filosoof zou nu zeggen dat de kredietcrisis de al bestaande vertwijfeling blootlegt.

  Geen enkel mens leeft zonder min of meer vertwijfeld te zijn, schrijft Kierkegaard in ’Sygdommen til Døden’ uit 1849. De Deense denker komt tot die conclusie nadat hij zichzelf en zijn tijdgenoten grondig heeft bestudeerd.

  Op het eerste gezicht lijken de meeste mensen gelukkig. Maar diep van binnen is vaak sprake van ontreddering, is zijn observatie. „Kierkegaard noemt vertwijfeling een ziekte van de geest, die ontstaat als we de eigenlijke waarde van het leven niet in onszelf maar daarbuiten zoeken”, zegt filosoof Andries Visser. Onlangs verscheen ’De ziekte tot de dood’, een nieuwe vertaling van het negentiende-eeuwse Deense werk. Visser schreef er een heldere inleiding en verklarende notities bij; van zijn vrouw, Lineke Buijs, is de vertaling.

 3. Edward says:

  Wilma, dat roodborstje lijkt op die meeuw die Crypto ooit toonde die een supermarkt inwandelde en met een zak chips naar buiten kwam. Wordt cryptisch als blijkt dat de eigenaar van de supermarkt recent was overleden en gek was op chips…..

 4. Edward says:

  Geinige tante bij Doe Effe Paranormaal. Ze is even nep als haar twee bollen maar straalt dit ook heel eerlijk iets over-the-tops naar die glazen knikker uit.

  Kijk dan ook eens wat een mooi actie plaatje van Char:

  http://www.rtl.nl/programma/char/

  Betere marketing dan de wat saaie Jomanda! Leuk voor mijn poezie album.

  Jammer dat zij geen bier instraalt!Ik zou elke week minstens 2 kratjes innemen.

  Zo’n schatje als Char verdient het eigenlijk dat ik Char-Fan wordt, hihi, immers elk mens heeft zijn zwakke plek en wil lekker in the blind kritiekloos met een Idol dwepen, dus waarom zou ik niet een naief plekje voor de gelikte slimbo Char mogen koesteren?

  Alleen haar naam weerhoudt me, want Char-Fan wordt al snel Charlatan-Fan, en daar kick ik weer niet op. En ook niet leuk is dat Lui Char Fan en Lei Char Fan beide happen van de afhaal Cantonees zijn. Voorlopig blijf ik dus nog even Edward-Fan.

 5. Edward says:

  U weet het, alternatieven zijn altijd POSITIEF en WELWILLEND, dus terechte kritiek op ontsporingen is al snel …… en ……., snappu?

  Onze Char heeft een eigen site, char.net, waarin ze positief en welwillend over The Netherlands praat:

  http://www.char.net/Pages/Netherlands.html

  Kan zo’n Poeslief Lief Wijffie toch niet meer stuk met zoveel lof over onze bijeengeharkte spruitjesdelta met zijn stugge hardnekkig onder het maaiveld shuffelen mentaliteit geboren uit kinnesinne cq achterdocht en jaloezie?

  Dus… gelooft Allen Positief en Welwillend In Haar Hemelse Gaven, Broeders en Zusters, Amén….

  Alleen.. wat als zij zich met zeg kanker zou gaan bemoeien?

  Dear Char, my very rich mother in law has cancer, what should she do?

  Dear X, do not fear, I see behind her a handsome sincere and wise man in a white coat, one of her ancestors who was a famous cancer surgeon and he advises her strongly to continue what she, Millecam en Diamental were doing.

  And soon thereafter she will join him utterly radiant and happily in the eternal hunting fields where a great task is waiting for her that will make her véry satisfied with the feeling she is doing important cosmic work in an extremely positive beautiful right place.

  Enfin, de fantasie van sommige mensen is onbeperkt, en altijd positief, net als de mijne zo-even, ….Tsja!

  Je kan zeggen wat je wil van alternatieven, maar hun bankrekening is zeker niet zweverig en heeft het meestal steevast dubbeldik voor elkaar. Maar daar doen ze dan ook vaak weer héél positief werk mee, tot nut van de mensheid. Althans, dat hoor je vaak, deels waar als afleidend rookgordijn.

  He bah Edward, als altijd NEGATIEF en SPOTTEND en eigenwijs, je dag kan zeker niet meer stuk, foei toch nare man!

  Maar… wie beschermt de naïeven en goedgelovigen tegen een onnodige extra gruwelijke lijdensweg tegen wat extra kosten dan?

 6. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/article1907091.ece

  quote:

  De mooiste doorgeving kwam overigens op verzoek van Bernhard zelf, die haar vroeg aan gene zijde te checken wat er moest worden ondernomen om met zijn dressuurpaard No No Nanette tot Olympische hoogte te kunnen doorstoten. Hofmans kreeg ’bijvoeding met vlees en room’ door. Lekker, voor een paard.

  Hofmans deed trouwens ook aan voedingsleer voor mensen, zodat de prinsesjes geen kip meer mochten: „Daar gevogelte niet volkomen beantwoordt aan de trillingsfactor van verteren dan door een hogere trillingsopwekking die dan ’t hart te veel moet laten werken.” Het loont de moeite in een korte meditatie het feit rustig te laten bezinken dat deze vrouw volstrekt ernstig werd genomen door Juliana.

 7. wilmamazone says:

  http://meer.trouw.nl/zin-in-kunst/bl-f-geloof-kan-bergen-verzetten

  “Wij blijven liggen waar we liggen, doodstil, doodsbang. Omdat we alles zouden kunnen, maar we geloven niet dat alles ook echt kan”, zingt de Nederlandse band Bløf op zijn onlangs verschenen nieuwe cd ‘Oktober’. Dat lied, “Wij geloven nergens in”, vervolgt: “Wij geloven nergens in, wij geloven nergens in, daarom zijn we bang.”

 8. Edward says:

  Ah Wilma, de kip laten staan voor mijn vibratie niveau en ter versterking en steun voor mijn hart kan ik nog wel trekken.

  Beter dan sommige sektes waar men sex als kostbaar verlies van hoge spirituele energie wil zien, die mijn ontwikkeling naar hogere niveau’s zwaar tegen zou houden.

  Niet waar dus, met sex kom ik in de 7e hemel.

  Had ooit een stagiar uit China die moest lachen om de beperkte uitdrukking 7e hemel.

  Seven? Buddhists even reach the 9th heaven!
  Net de lagere school die hemel dus weer waar je over kan gaan of kan blijven zitten…

  Jammer dat die Greet geen Hofvrouws hette, was een echt Teken geweest! Desalnietemin, ze was wél aan het hof! Toeval bestaat niet…..

 9. marer says:

  Prins Bernard heeft wel stiekum de raad betr. zijn paard opgevolgd. Hij werd achter zijn rug om uitgelachen door het personeel. Maar hij zal ook wel gedacht hebben baat het niet schaadt het niet. Toen was er niet zoveel bekend over voeding.
  En de gedachtegang betr. trillingen in het lichaam zie je nog steeds terug bij kwakzalverij in 2008.
  mw. Mental plakt een “ingestraald” schijfje op haar lijf en verwacht dat die trillingen of wat er ook “uitgezonden” wordt een helend effect heeft op haar borstkanker. En er zijn ook veel apparaten in omloop. Hoe onwetend kan een mens zijn en stom handelen?

 10. Edward says:

  Toen ik vanochtend die juf bovenaan dit weblog zag bij Doe effe paranormaal kreeg ik meteen een heldere ingeving!

  Kika melodietjes met Big girls you are beautiful! en With curves in all the right places… nou ja, ahum, hihihi.

  Zou ik nu ook een gave hebben, want ik stapte rond 9.10 in de auto en wat klonk daar…juist Kika!Toeval bestaat niet!

 11. wilmamazone says:

  @Edward

  Bedoel je soms dit?:

 12. Edward says:

  @Wilma, exact!

 13. wilmamazone says:

  @Edward

  Het is wel Mika, geen Kika, maar ik neem aan dat je nog testbeeld had van de megabollen van die juf die nog groter zijn dan de glazen bol?! 😉

  Kika blijkt iets heel anders te zijn:

  http://www.kika.nl/

  Toevallig een goede link voor deze site?

 14. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/meer/article1910870.ece

  ‘Hoe we tegen de dood aankijken, bepaalt hoe we in het leven staan’, zei cardioloog Pim van Lommel onlangs in Trouw. Van Lommel schreef het boek ‘Eindeloos bewustzijn’, over bijna-doodervaringen.

  Lezers van Trouw konden vragen aan Van Lommel insturen. Over onder meer orgaandonatie, het hiernamaals en reincarnatie. Ook de medische wetenschap liet van zich horen. De antwoorden ziet u in de negen delen van dit video-interview.

 15. Edward says:

  @Wilma, OK, Mika, en bedankt voor de you-tube link he.

 16. Edward says:

  Ben wel mee eens met de stelling: er wordt meer leed aangericht dan troost aangeboden. Het kenmerk van religie zou juist moeten zijn dat dit dik andersom was… Of gebeurt alles weer in het hiernamaals?

  Te weinig hoor je teksten als Prediker 9:7-9

  Welaan dan, eet uw brood met vreugde en drink uw wijn met een vrolijk hart want als gij dit doet, dan heeft God dit reeds lang zo gewild.

  Geniet het leven met de vrouw die gij liefhebt al uw dagen van uw ijdele leven die Hij u geeft onder de zon.

  Dit is een groot deel van de mensheid helaas niet gegeven…

 17. Edward says:

  @Wilma, ik zat als niet-gristen als heiden 5 jaar op een nabije gristelijke school, waar ik zelfs eindexamen godsdienst deed.

  Die zich anti-filosoof noemende Soren Kierkegaard die je noemde was destijds een deprimerend blok aan mijn levenslustige teenagers been, want ik moest allerlei in mijn ogen destijds killende shit leren als:

  De mens is van nature goed, maar geneigd tot alle kwaad, etc etc.

  Er werd helaas natuurlijk niet bijverteld dat dit zeer zeker het allerbeste gold voor pedofilie plegende paters en dominee’s, waartegen destijds totaal geen bescherming was, alles werd heel secuur met 100% succes onder het tapijt geveegd…

  Als volwassene kan ik Kierkegaard wel iets beter waarderen. Hij schreef o.a.:

  Het is allemaal waar wat de filosofie zegt: het leven moet achterwaarts worden begrepen. Maar dan vergeet men de tweede zin: dat het voorwaarts moet worden geleefd. Wat een zin. Hoe diep je er ook over nadenkt, uiteindelijk is het zo dat het leven tijdens het aardse nooit helemaal wordt begrepen, juist omdat ik nooit volledige rust kan krijgen om die positie in te nemen: achterwaarts.

  Ach ja… zouden al die gristelijke levenslang getraumatiseerde incest slachtoffertjes van hoogwaardigheids bekleders er ook zo over denken?

  Los van incest en pedofilie: hoe komt het toch dat naar ik schat 50% van allen die ooit als kind les hadden van nonnen nog steeds een gruwelijke hekel aan deze in naam zusters van barmhartigheid hebben, inclusief de grappige Urbanus van Anus uit België?

 18. Edward says:

  Als je op Google gaat zoeken, kom je de raarste sites tegen, zoals DEZE Belgische over religie:

  http://columns.skynetblogs.be/tag/1/nonnen

  Enkele uittreksels:

 19. Edward says:

  OOPS foutje-te-snel-gedrukt, even opnieuw:

  Als je op Google gaat zoeken, kom je de raarste sites tegen, zoals DEZE Belgische fraai uitgevoerde site over frustraties en anti-religie:

  http://columns.skynetblogs.be/tag/1/nonnen

  Enkele uittreksels:

  Voor de laatste keer ik ben officieel ontdoopt, werd ooit door een pastoor een Satanskind genoemd en op internaat werd ik op woensdagnamiddag op internaat steevast gemasturbeert door een non. Alhoewel ik van dat laatste genoot, wou ik toch geen lid worden van deze hypocriete club. Langs de ene kant de mensen angst aanjagen door te verkondigen dat je van masturberen blind wordt en aan de andere kant afgetrokken worden door een hoer van god, dat noem ik pas echt het toppunt van hypocrisie. Het zijn dus niet alleen de pastoors die de woorden “laat de kinderen tot mij komen” van de heere jezus, nogal letterlijk nemen!

  Ze kunnen er wat van, die Belgen, want er stond ook:

  Een jaar tevoren zat ik op een katholiek internaat, daar was ik een tijdje verplicht misdienaar, tot ik op een dag wat vroeger in de kapel was en een jonge non op haar knietjes zag zitten voor de pastoor en ik verzeker u dat ze niet aan het bidden was of om zijn zegen vroeg! Toen ik dat zag gingen mijn ogen wagenwijd open en niet alleen van verbazing om het schouwspel, maar ook vanwege de hypocrisie.

  Nu heb ik niets tegen pijpende nonnen, door die non van toen is dit trouwens een van mijn fantasietjes geworden, maar zever dan niet over het celibaat en het “getrouwd met God” zijn. Ook al is de pastoor misschien een afgezand van God, ik dacht dat men het “lichaam van Christus” figuurlijk bedoelde.

  Tegenwoordig is het niet meer mijnheer pastoor die mij in de ban van de kerk slaat, maar de gelovige lezers die mijn geschriften op mijn blog verafschuwen, net als ik bepaalde passages uit bijbel of koran verafschuw. Ik geloof niet dat er zoiets als een waarheid of de waarheid bestaat, maar ik geloof nu eenmaal niet in dingen die niet bewezen zijn en dan nog stel ik me vragen.

  Na deze stichtende woorden wens ik U allen een prettig weekend!

 20. wilmamazone says:

  Kijk op de wereld. 😉

 21. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/diagnose/2792134/Baby_op_de_divan_bij_therapeut.html

  Psychotherapie lijkt iets voor volwassenen, maar ook baby’s kunnen met therapeuten ‘spreken’ over problemen. Het wordt steeds serieuzer genomen. ‘Hoe ik weet wat dit baby’tje dwars zit? Ze vertelt het ons.’

  Quote:

  Verdult en Stroecken realiseren zich maar al te goed dat hun vakgebied niet onomstreden is. Maar wat zij doen is op geen enkele manier te vergelijken met de praktijken van televisieprogramma’s als De Babyfluisteraar. Verdult: ,,Bij dat programma gaat men uit van gedragsconditionering. Volgens ons is het een vorm van kindermishandeling om alleen de symptomen bij de baby te behandelen en voorbij te gaan aan de oorzaken van de pijn.”

 22. Edward says:

  Ik zocht op Pubmed naar

  “childhood sexual abuse” prevalence

  En vond alleen al in 2008 de volgende incidenties:

  Zuid-Afrika 44%
  Chili 31%
  Mexico 18,7%
  Canada 16%
  China 4,2%

  Ben maar snel opgehouden, zou met wat andere zoektermen en meer jaren doorscannen hele schokkende lijsten kunnen ophoesten, maar snap nu waarom die religio’s altijd zo fél gebeten zijn op het homo-huwelijk en abortus.

  Ze zijn waarschijnlijk als de dood dat de wacko-wacko massale interne lugubere eigen shit naar buiten komt!!! Dus fanatiek met veel tamtam focussen op “zwaar foute” anderen dan maar.

  Dus…werk aan de winkel voor Rouvoet cs ter preventie van ook de religieuze viespeukjes en voor psychologen om de enorme psychologische schade te repareren als dat kan…

  In de bijbel staat niet voor niets in de Openbaring zoiets als: in de laatste dagen zal de maan rood kleuren (van schaamte of schande….?). Tsja, hoe zou dát nu komen?

 23. wilmamazone says:

  http://www.hartenziel.nl/artikel/sensationele_wetenschap/

  Door: Frans Verstraten

  Als wetenschapper kun je op tv een mooie bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat, vindt Frans Verstraten. Maar of je nou mee moet doen aan het geweld van sensatie-tv…

  Universiteiten vinden het belangrijk dat kennis bij het grotere publiek bekend wordt en moedigen hun wetenschappers actief aan om zich via de media te mengen in het maatschappelijke debat. Wetenschappers zoeken daarbij naar wederkerigheid. De media profiteren van de kennis van de wetenschapper – het geeft het artikel of programma diepgang en autoriteit – en wetenschappers hopen dat hun woorden niet aan dovemansoren gericht zijn en effect hebben op de gedachtewereld en het gedrag van de medemens.

 24. marer says:

  http://nederlands.skepdic.com/dict.htm

  Ook altijd al willen weten wat xenoglossig of friggatriskaidekafobie is?
  Dit woordenboek is het lezen waard!

 25. Da silva says:

  @ Marer.
  interessant.maar ik heb altijd begrepen dat die Friggatriskaidekafobie van het ggristelijke geloof kwam……
  Die dertiende apostel aan dat laatste avondmaal en dat toen die dertiende apostel ggristus erbij lapte ofzo.

 26. Da silva says:

  Voelt u zich hierdoor aangesproken?
  Dan heeft u last van het Fohrer effect.

  U hebt het nodig dat andere mensen u graag zien en u bewonderen, maar toch blijft u kritisch voor uzelf. Hoewel u enkele zwakheden hebt in uw persoonlijkheid, kan u die doorgaans goed compenseren. U heeft een aanzienlijk ongebruikt talent dat u nog niet tot uw voordeel hebt gebruikt. Hoewel u discipline en beheersing uitstraalt, voelt u zich regelmatig zorgelijk en onzeker. Soms twijfelt u er ernstig aan of u de juiste beslissing hebt genomen of het juiste heeft gedaan. U verkiest een bepaalde hoeveelheid afwisseling, en wordt ontevreden wanneer u gehinderd wordt door beperkingen. U bent er ook trots op een onafhankelijk denker te zijn en u aanvaardt andermans mening niet zonder bevredigend bewijs. Maar u vindt het onverstandig om uzelf zomaar bloot te geven voor de anderen. Soms bent u extravert, vriendelijk, gezellig in de omgang, terwijl u op andere momenten introvert, behoedzaam en gereserveerd bent. Sommige van uw ambities zijn niet geheel realistisch.

  @ Marer
  Leuk en interessant dit ,ik ga nog even verder lezen.

 27. marer says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/2988022/___Char_kan_helemaal_niets___.html?p=1,1

  Het leukste vind ik de reacties. Daaruit blijkt dat mensen toch het “bovennatuurlijke” van Char vaak onbetwist laten. “Er is meer tussen hemel en aarde”.

  Ik zag een voorstukje van haar programma met daarin volgens mij een mevrouw die een chemobehandeling onderging. Ik vind dat zo schaamteloos om lariekoek en zakken vullen zo uit te zenden.
  Oneerlijk, smakeloos en grof.

 28. jennyj0 says:

  Ja, dat stukje zag ik ook. Nou kijk ik sowieso niet naar Char, heb het 2x gezien, in het begin, omdat iedereen het er over had. Maar ik zit met zulke kromme tenen te kijken dat ik week later nog slecht loop. Bovendien voel ik veel plaatsvervangende schaamte dat de Nederlandse tv zulke rotzooi uitzendt.
  In Amerika kent niemand Char overigens. Maar daar heb je Sylvia Browne. Er is een actiegroep ‘Stop Sylvia Browne’; misschien kunnen wij ook zoiets oprichten, voor Char. En dan meteen ook Derek Ogilvie maar.

 29. Pingback: Cranio-Sacrale therapie en andere W.C eenden. « Cryptocheilus Weblog

 30. Pingback: Gelooft u in het paranormale? - Pagina 14 - 9lives

 31. Pingback: Paranormale Kinderen SBS6 « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: