Het orthomoleculaire konijn kijkt vol in de koplampen…

De oplettende lezerTs van Cryptoweblog konden deze conclusies (editorial) [1] van het Jama-magazine al op 17 november aan hun ingestraald water voelen aankomen.

Als je al die jaren je patiënten onder het mom van Niet Toxische Tumor Therapie hebt volgestopt met middelen als calcium en vitamine D…. of selenium en vitamine E….of foliumzuur en vitamine B6 en B12 is het in dit licht wel zo gemakkelijk dat je kunt ‘overstappen’.

(schreef ik hierrrr)

Maar nu is De Volkskrant ook wakker.

Het failliet van de orthomoleculaire geneeskunde?

‘In die omschrijving kan ik me vinden’, zegt voedingshoogleraar Frans Kok van de Wageningen Universiteit. ‘Mensen moeten proberen via voedsel voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Het los daarvan extra slikken van veel anti-oxidanten als vitaminen A, C, selenium en bètacaroteen voor een specifiek doel, werkt niet.’

Zijn er tegenwerpingen? Jawel, natuurlijk;

Branchevereniging NPN (Natuur- en gezondheidsproducten Nederland), vindt dat op grond van de studies niet kan worden geconcludeerd dat kankerpreventie niet werkt. ‘De mannen in de studies zijn gaan slikken na hun 50ste. Wat als ze eerder waren gaan slikken en langer? De studies laten dit niet zien’

Aldus een woordvoerder in de Volkskrant.

De mannenbroeders van de NTTT hebben goed opgelet. Downplayen….What if?
Dat is hun goed recht. Maar waar gaat het nu werkelijk over?

De kop zolang mogelijk in het zand steken. Want dat is de winst van deze onderzoeken. Die aanname. Dat de kop in het zand wordt gestoken.
Jarenlang is ons voorgehouden dat de reguliere geneeskunde de vitamine’s onder de plak hielden. Niet patenteerbaar blablabla… De reguliere geneeskunde stak de kop in het zand.

Het tegendeel is waar.

We deden onderzoek want het verhaal was goed en simpel. Kleinere studies waren veelbelovend.
Dat pakte anders uit. Ook eerdere meta’s van Cochrane deden al het ‘ergste’ vermoedden. Harde cijfers….grote onderzoeken…prima selectie….kan je zeggen wat je wilt.

Dan doe je What if? zeggen. Je kunt niet anders. Ga je cijferneuken. En daar zit de crux mijne dames en heren. Want ook zonder cijferneuken komen we er wel met elkaar. Praten we over dialectiek. In de zin van de omslag in het tegendeel.

De schijn.

Want dat is wat die dialectische omslag heeft gemaakt. Dat is wat je minimaal (staven is easy….kom maar op!) in die zin van de onderzoeken kunt zeggen; Het scheen zo mooi.

Myth plausible.

Nu schijnt het dat deze myth busted is. De omslag.

Op z’n Johan Cruijfs klinkt dat zo ongeveer als:

Als jij gescoord hebt, moeten hullie weer aftrappen. Da’s logisch.

Wat was nu mooier geweest dan dat de ‘tegenpartij’ gescoord had? Niets. Dat is jammer maar niet erg. Ik ga niemand meer uitleggen wat voortschrijdend inzicht is.

Inzicht….van Marie (spicegirl) Prins. Alles behalve nieuw. Haal ik ook eens een bijna 80 jarige aan. Prins is Koning. Punt.

Betekent dat dan dat de plankjes bij de vitamine boeren leeg blijven? Mwoh…vitamine D is redelijk onverdacht. Maar dat wist u al. Daar schrijft namelijk niemand wat over. De Schotten zijn overigens al begonnen met suppletie…(google zelf maar)

Het schijnt dat Berendien uut Wisp surseance heeft aangevraagd…en haar konijn nu vol in de koplampen kijkt.

De meningen verschillen maar met een tak dille tussen de billen zou zelfs Methusalem weer willen..Dat schijnt ook waar te zijn.

Mag ik de impact voorspellen? Zo niet dan toch. Komtiedan.
Verder onderzoek hieromtrent lijkt vooralsnog zinloos. Betere cijfers? Onwaarschijnlijk.

Of je moet je kop in het zand steken.

[1]
Zie ook:
Vitamins E and C in the Prevention of Cardiovascular Disease in Men [JAMA. 2008;300(18):2123-2133.]

Effect of Selenium and Vitamin E on Risk of Prostate Cancer and Other Cancers [JAMA. 2009;301(1):(doi:10.1001/jama.2008.864]

27 Responses to Het orthomoleculaire konijn kijkt vol in de koplampen…

 1. cryptocheilus says:

  Update:
  Deaud

  De Jama-site schijnt gehackt te zijn door Matthias Rath.

  [/aluhoedje]

 2. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/1881638/antioxidantrijke-voeding-verkleint-risico-op-kanker.html

  Antioxidantrijke voeding kan het risico op kanker verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van Sabine Langie van de Universiteit Maastricht.

  quote:

  Inname van veel antioxidanten via een fruitsapje bleek bij sommige proefpersonen een beschermende factor. Maar bij andere personen ook helemaal niet. Dit is afhankelijk van het genetisch profiel.

  Ik schreef al eerder dat de antwoorden op vele vragen rondom ziekte/kanker in de toekomst te vinden zullen zijn via genetische onderzoeken.

 3. cryptocheilus says:

  @ Wilma:

  Zou jij mij even kunnen aanwijzen waar men in het door jou aangehaalde onderzoek bewijst dat deze antioxidantenfruitsapjes ingrijpen tegen het degenereren van het dna?

  Lees je dan ook rustig eens een keer in:

  http://www.unimaas.nl/default.asp?id=C62214CGV2526I5N3656&template=overig/pers_detail.htm&pid=796&jaar=&red=1

  Tel het aantal keer ‘kunnen’ in dit stukje:

  Haar onderzoek toont aan dat reactieve zuurstofmoleculen (RZS), zoals ozon en verbrandingsstoffen uit sigarettenrook, en de stress die zij veroorzaken in ons lichaam, kunnen leiden tot beschadiging van het genetische materiaal en tot remming van het herstel ervan. “Mensen met verhoogde zuurstofstress in hun lichaam, zoals mensen met een chronische longaandoening (bijvoorbeeld COPD), lopen meer risico op een remming van het DNA-herstel en zouden daardoor indirect een verhoogd risico op kanker kunnen hebben. Om dit echt te kunnen bewijzen is echter nog meer onderzoek nodig.”

  Niet dat ik Sabine Langie’s party wil crashen hoor:

  Onderzoek moet, onderzoek is goed. Succes met de promotie Sabine!

  Nog een vraag voor Wilma.

  Hoe kijk jij aan tegen de relevantie van dit onderzoek vooral m.b.t. de aangehaalde onderzoeken/meta’s (JAMA, Cochrane, Oxford) in mijn stukje?

 4. wilmamazone says:

  @Crypto

  Dat kan ik niet aanwijzen, want dat staat er niet en was tevens mijn conclusie niet!
  Er staat wel:

  Om dit echt te kunnen bewijzen, is vervolgonderzoek nodig.

  Het heeft jaren geduurd, er hebben vele computers tegelijkertijd jaren aan een stuk voor gedraaid, om het menselijke DNA in kaart te brengen. Dat wil nog lang niet zeggen dat de werking en samenhang ervan óók al helemaal begrepen wordt, dat is de volgende klus.
  Zolang genetische profielen niet 100% bekend zijn zou er m.i niet zo gretig met losse flodders geschoten moeten worden en dat gebeurt dus wel, al tientallen jaren door met name de vitamineboeren.
  Dat Jama-onderzoek is afgebroken omdat vaststond dat die ‘vettemientjes’ helemaal geen zoden aan de dijk zetten.
  Dan komt de branche met dit:

  Branchevereniging NPN (Natuur- en gezondheidsproducten Nederland), vindt dat op grond van de studies niet kan worden geconcludeerd dat kankerpreventie niet werkt. ‘De mannen in de studies zijn gaan slikken na hun 50ste. Wat als ze eerder waren gaan slikken en langer? De studies laten dit niet zien’

  Ja zo lust ik er nog wel eentje zèg!!!
  En al die hallelujah verhalen dan over kankerpatiënten die het in korte tijd zo magnefantatischprachtiggeweldigsuper doen op een hele lading supplementen?
  En waar zijn hun eigen studie’s dan na tientallen jaren ‘praktijk’, met een vingertje wijzen kan iedereen.
  Het begint toch steeds duidelijker te worden dat zo gezond/ gevarieerd mogelijk eten en drinken voldoende is, met de nadruk op gevarieerd. Het is helemaal niet nodig om voor honderden euro’s per maand er vanalles bij te gaan slikken. Als er inderdaad een afhankelijkheid bestaat van het genetische profiel, hoe weten die vitamineboeren dan al jaren zo prima wat het individu precies nodig heeft en hoeveel?

  Uiteraard zullen deze mensen het óók niet met mij eens zijn:

  http://www.ad.nl/diagnose/2843091/lsquoNet_of_je_het_boek_van_je_leven_opentrsquo.html

  Net of je het boek van je leven opent’
  Gezond blijven, er jonger uitzien, wie wil dat nou niet? Diagnose ging in zee met Quoak, dat via bloed- en genenonderzoek een gezonder leven belooft. De vraag is: helpt het, en waartegen eigenlijk?

  Het is zo verleidelijk als waarzeggerij: iemand die je vertelt welke verrassingen je lichaam nog voor je in petto heeft. Dank zij genenonderzoek lijkt het mogelijk.

  Steeds meer commerciële bedrijven bieden zulk onderzoek aan. Quoak, instituut voor preventieve geneeskunde, combineert dat bovendien met bloedonderzoek en lifestyle-advies.

  Die hebben het ‘ei van Columbus’ uiteraard al jaren voor veel geld op het programma staan, hoe kan het ook anders. Zitten nog in Bilthoven ook, ahum!
  Flink voor de muziek uit, want die kennen absoluut niet alle in en outs van genen en wie kan beoordelen wat ze wel weten?
  Uiteraard voelt iemand die het nooit zo nauw heeft genomen, zich stukken beter door een veranderde/verbeterde leefstijl, maar dat kan ook zonder zo’n hoop toeters en bellen.
  Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en vooral letten op alles waar TE voor staat.

 5. marer says:

  En nou krijgt mevr. Mental ook nog geen geld uit een of ander potje voor haar “hoopvolle” alternatieve strijd tegen borstkanker.
  Daar is nu ook een kredietcrisis.
  Zij gaat dan wel binnen afzienbare tijd dood aan uitgezaaide borstkanker, maar nu al kan zij de pillenboeren niet meer betalen.
  Het is duur hè?

 6. jennyj0 says:

  Mw. Mental heeft nog steeds niet door dat ook de supplementenfabrikanten tot het door haar zo vervoeide farmaceutische circuit behoren. Ze denkt misschien dat vitamines aan bomen groeien.
  Ze weet ook blijkbaar nog steeds niet dat reguliere therapie voor lokale kanker en kanker die niet verder is uitgezaaid dan de lymfeklieren, zeer effectief is.
  Voor kanker met uitzaaiingen op afstand is de prognose helder: 99,9% zeker de dood, binnen afzienbare tijd. De enige vraag is hoe afzienbaar.
  Ze weet blijkbaar ook nog steeds niet dat nog te genezen kanker zonder reguliere behandeling vanzelf ongeneselijke kanker wordt.
  Blijkens haar weblog denkt ze ook dat er bij de diagnose kanker twee mogelijkheden zijn: doodgaan aan de kanker, of doodgaan aan de behandeling. Als dat zo zou zijn, zouden de overlevingspercentage na 10 jaar nul moeten zijn. Maar dat zijn ze niet.

  Te dom om voor zichzelf te denken?
  Mij hoor je het niet zeggen…

 7. jennyj0 says:

  Pardon. Vervoeide moet zijn: verfoeide.

 8. wilmamazone says:

  Ik heb eens even op die Quoak-site gekeken, niet lang, want ik viel al bijna meteen zowat van mijn stoel af.

  http://kurl.nl?6

  Waar zijn deze mensen mee bezig?

 9. jennyj0 says:

  Klopt het dat ik op een site van chevrolet-liefhebbers terecht kom?

 10. wilmamazone says:

  Ja dat zag ik ook, vraag me niet hoe!!

  http://quoak.nl/index.html?framevar=http%3A//quoak.nl/index.php%3Fvermouth%3Dhome%26lang%3Dnl%26location%3Dnl

  Dan maar zo proberen, alvast sorry als ik ver buiten de lijntjes ga.

 11. wilmamazone says:

  Nu werkt de link wel goed, maar hang ik weer ergens!! Het spookt bij WordPress.

 12. jennyj0 says:

  Hoi Wilma,
  je zegt: waar zijn deze mensen mee bezig?

  Nou, die zijn bezig met geld verdienen.
  Dit is kwakzalverij voor de moderne mens van deze tijd.
  Tumorceldetectie, wat een idioten!
  Lekker goedkoop ook, slechts 1900 euri.

 13. jennyj0 says:

  Oh nee, bijna 4000 euri.
  Maar ja, voor je gezondheid heb je toch alles over???

 14. jennyj0 says:

  Ik word ook kwakzalver.

 15. marer says:

  4000 euro? Koopje.
  Zoals Kees Braam altijd beweert je moet dat gewoon voor jezelf overhebben. En als je dat geld niet hebt, helaas pindakaas. Als je dat schrijft op een forum ben je gewoon jaloers!

  Inplaats van viswiijven kunnen wij altijd nog een toko openen. Ik geloof dat Wilma voor preien op de rug ging.

  Voedingshoogleraar Frans Kok van Wageningen weet natuurlijk lang zoveel niet als E. Valstar, die twee wiskundeboeken per jaar leest. En ook zeer lucratieve pilletjes draait.

 16. wilmamazone says:

  Ja hoor ik heb het alweer gedaan!!!

  Begin er al aan te wennen. 🙂

  JJ rende rondjes om het huis met prei op haar rug gebonden.

  We moeten inderdaad maar eens serieus werk maken van onze toko.
  Rode onderbroeken o.a. zullen o.a. vast ergens in de uitverkoop zijn, dus ring-ring kassa.

  http://www.zoeken.nl/?vid=l8428187182I1229192131&refer=opensearch&q=Quoak&where=nl&x=29&y=13

  Deze link dan maar voor het geval het nog lang duurt voordat Crypto mijn bericht kan bevrijden. Ze hebben ook een speciaal borstkankerpreventieprogramma!

 17. wilmamazone says:

  http://www.dag.nl/1068746/NIEUWS/Artikelpagina-Nieuws/De-gebakken-lucht-van-genentests.htm

  Quote:

  Een afwijkend gen zegt niets
  De gentests onderzoeken mutaties in verschillende genen, die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van ziektes en combineren dat met een genetisch profiel. Je kunt bijvoorbeeld wangslijmvlies op een wattenstaafje naar de Verenigde Staten sturen of je bloed laten onderzoeken in een Nederlands of buitenlands laboratorium.

  Probleem is volgens epidemioloog Cecile Janssens dat de tests lang niet zo voorspellend zijn als de websites van bedrijven beweren. ‘De onderzochte genvariaties zeggen niet alles. Stel dat van een of twee genvariaties bekend is dat ze het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Dan kan het zijn dat er nog vijftig andere, tot nu toe onbekende, genen betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte. De genetische wetenschap is lang nog niet zover dat ziektes precies te voorspellen zijn. Alleen bij borstkanker en de ziekte van Huntington (een neurologische ziekte) weten we echt veel. Mensen die een mutatie hebben in het gen dat Huntington veroorzaakt, krijgen de ziekte ook zeker en weten dat ze relatief jong sterven.’ Daar komt volgens Janssens nog eens bij dat de commerciële bedrijven nou niet bepaald de laatste stand van de wetenschap volgen. ‘Ik zie regelmatig dat ze hun tests baseren op wetenschappelijk onderzoek van vijf jaar geleden. Maar juist in de genetica kunnen de inzichten in een paar jaar tijd compleet veranderen.’

  Horen jullie het ook nog eens van een ander!

 18. Wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/794/Exit_orthomoleculairen_

  In twee grote Amerikaanse experimenten met samen 50.000 mannen werd nagegaan of vitamine C, vitamine E of selenium kanker en meer specifiek prostaatkanker konden voorkomen. Het antwoord was een overduidelijk: ‘Nee!’ Het maakt niets uit

 19. jennyj0 says:

  @ Wilma,

  Dat bedrijf waar jij naar gelinkt hebt, die verkoopt toch ook van die peperdure gentests? Voor iets van 4000 euro per jaar kon je daar toch lid van worden?

 20. wilmamazone says:

  De kosten bij dat KwakQuoakbedrijfje in Bilthoven:

  http://quoak.nl/index.html?framevar=http%3A//quoak.nl/index.php%3Fvermouth%3Dhome%26lang%3Dnl%26location%3Dnl

  Verder is het opvallend dat zij zich richten op maar 2 soorten kanker, prostaat en borst.

  Borst:
  http://quoak.nl/index.html?framevar=http%3A//quoak.nl/index.php%3Fvermouth%3Dhome%26lang%3Dnl%26location%3Dnl

  Voor de zoveelste keer vermeld ik maar weer dat mijn bloed NA de diagnose borstkanker prima in orde was!

  http://www.levenmetborstkanker.nl/nieuwstumormarker.html

  Tumormarkers zijn produkten die in abnormale hoeveelheden geproduceerd worden door sommige kanker en in het bloed teruggevonden worden.
  Ze kunnen een weerspiegeling zijn van de aanwezige hoeveelheid tumoren.
  De frequentst voorkomende tumormarkers bij borstkanker zijn ca 15.3 en ca 549.

  Als tijdens de controle een stijging vastgesteld wordt, is dat altijd vrij verdacht.
  Een NORMALE tumormarker sluit echter nooit metastasen uit, omdat niet alle borstkankers die abnormale substanties produceren

  Vervelend is het wanneer de tumormarker is gestegen, en er geen uitzaaiingen worden gevonden. Het kan gebeuren dat de marker stijgt, vele maanden vóór men de mestatasen ontdekt.
  Wat moet men dan aan de patiënt meedelen? Meestal wordt in dergelijke situaties geen behandeling ingesteld, of hoogstens een hormonale behandeling ( bv Tamoxifen)
  Een gerichte behandeling kan worden gegeven als duidelijk wordt waar de uitzaaiingen zich bevinden

  Jullie willen vast wel geloven dat ik intussen doodmoe ben van al die gaten in de kankermarkt!Vooral het gezonde verstand gebruiken kost nog steeds niets.

 21. wilmamazone says:

  Ik word er bewezen tureluut van, had niet in de gaten dat de links niet veranderen op die Quocksite!
  Dus dan maar zelf even kijken bij: ‘Meer weten’ voor de borstkanker en bij: ‘Inschrijven’ voor de kosten.

 22. marer says:

  http://www.ad.nl/diagnose/2843091/lsquoNet_of_je_het_boek_van_je_leven_opentrsquo.html

  Als je dit leest, inderdaad het zit tussen de oren. Gewoon wat meer buitenlucht, bewegen, goed en gevarieerd eten.
  En als je dus 3800 euri neerteld moet je je natuurlijk wel aan de adviezen houden. Ga je vanzelf lekker in je vel zitten, je doet iets voor veel geld.
  Anders is het weggegooid geld.

 23. Pingback: Dansen met vitamines. « Cryptocheilus Weblog

 24. Edward says:

  @Crypto, interessante studie, resultaat zeer duidelijk. Zo zijn er meer, negatief of neutraal ook bij andere kwalen. Kun je niet omheen, moet je keihard en consequent meenemen. Sleutelinfo voor de mensheid vind ik ook.

  Heel lullig is dat extreme voorstanders van suppletie zich als ongeleide alles goedpratende en beledigende projectielen over het Internet rondbazuinen. Zij hebben de boel ongelooflijk gepolariseerd, en hun volgelingen houden de gevaarlijke vuurtjes springlevend. Vraagt om harde interne cleaning, nog nooit van gehoord echter bij alternatief! Rustig rationeel argumenteren, misschien op een andere wereld, maar niet op deez planeet. waarheidsvinding, forget it! Hoon en verachting, zo te vinden!

  Los daarvan heb ik enkele rustige vragen

  Vraag 1: betekent dit dus ook dat alle suppletie zinloos is? Dat tientallen studies met wél positieve effecten dus genegeerd moeten worden? Mógen positieve studies over suppletie er überhaupt wel zijn?

  Vraag 2: kunnen we hier discussiëren over negatieve, neutrale maar ook behoorlijk positieve studies?

  Argument 1: die Wageningse hoogleraar heeft gelijk. Gezond en gevarieerd eten maakt elke vorm van suppletie minder nodig en mogelijk 90% boverbodig zo niet nadelig. De hele Westerse wereld propt zich echter vol met snoep en junkfood, bijna nobody eet ideaal. Decadent, maar wel rationeel om dan suppeltie te nemen, die vraatzucht stijgt alleen maar. Immers de dichtheid aan vitamines en mineralen per eenheid ingenomen voedsel daalt door de snoepzucht nu eenmaal gigantisch en komt deels ver in het rode gebied. Dan ga je studies vinden dat suppletie zeer positief is, en die zijn er dan ook.

  Argument 2: tijdens veroudering vallen allerlei beschermende lichaamseigen stoffen weg. Reden om rationeel met suppletie de boel op peil te houden, ik wil best kerngezond zijn op mijn tachtigste. Veel ouderdomskwalen zijn mogelijk uit te stellen of te temperen. Ook hier zijn positieve studies van rationele suppletie, maar ook neutrale of negatieve resultaten uiteraard te vinden. ’t Is maar waarop je wilt focussen.

  Argument 3: Tijdens ziekte of zwangerschap stijgt de behoefte aan nutriënten. Wat denk je dat er gebeurt als zwangere vrouwen multivitamines slikken met het risico op kinderkankers als leukemie, hersenkanker, neuroblastoma, retinoblastoma, etc? Die dalen volgens herhaalde onderzoeken met tientallen procenten, vaak meer dan 50%. Prevntie is beter dan lijden en high-tech behandelen.

  Vraag: vind jij argument 3 een uitwerking waard? Hopelijk ben jij niet zo iemand die vindt dat alles dús onzin moet zijn, per geval zal het bewijsmateriaal toch moeten spreken? Dat is er bij die kinderkankers zo op het oog luid en overduidelijk. Hoewel ik de eerste ben om alles met een grote korrel zout te nemen lijkt dit me een zegen, als we wereldwijd tientallen procenten minder kinderkankers zouden hebben…

 25. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/1092/Miljarden_verknoeid_aan_zinloos_onderzoek

  Miljarden verknoeid aan zinloos onderzoek
  NCCAM: tweeduizend maal niets gevonden

  In totaal 2,5 miljard dollar overheidsgeld van de VS is verknoeid aan ‘onderzoek’ van alternatieve methoden. Ruim 2000 Amerikaanse onderzoeken leverden geen enkele werkzame geneeswijze op, en de instellingen die het geld verdelen (NCCAM en OCCAM) hebben ook nog van geen enkele methode geconcludeerd dat die verder de moeite van het onderzoeken niet meer waard was.

 26. jennyj0 says:

  Hier moet meer bekendheid aan worden gegeven, ook aan engelstalige mensen. Als het aan mij ligt, gaat dat snel gebeuren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: