Orbis Medisch Centrum; Titanic II?

[van onze buitenland Limburgredactie]

Er bestaat al jaren onrust bij de mensen op de werkvloer over het meest geavanceerde ziekenhuis/zorgboulevard van Nederland: Orbis Medical Park.

bij ons op de afdeling is de kwaliteit al minder dan het was ( en de kwaliteit staat al jaren onder druk) ben benieuwd hoe het met minder personeel gaat…

ik werk al ruim 25 jaar in de zorg….het enigste wat clienten,patienten willen is goede zorg,goede thuiszorg…zij hebben geen boodschap aan mooie gebouwen,en steeds nieuwe gecreeerde managersfuncties

Wordt het ziekenhuis nou wel of niet de Titanic II is voor velen van hen al maanden de vraag. (video)

Vakbonden verwachten honderden ontslagen bij het nieuwe ziekenhuis Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Ze zouden niet alleen in het ziekenhuis vallen, maar ook bij de thuiszorg, GGZ en ouderenzorg van het Orbisconcern.

Het is al te lang ‘Alle hens aan dek’ zonder precies het hoe en waarom te weten. Velen zijn al in reddingsboten afgevoerd om het grote zorgschip verder te laten drijven op de woelige golven die maar niet willen gaan liggen. Allesbehalve een storm in een glas water.

Het begon allemaal in 2004 met feestelijkheden vanwege de 1e paal in de grond voor het 380 miljoen kostende nieuwe ziekenhuis.
Orbis huurde begin november ‘04 enkele dagen Circus Renz om hun plannen te promoten en alle werknemers/genodigden enz. een voorstelling en een uitgebreid buffet aan te bieden. Een orkest voor een dansje en onbeperkt drankjes.
De directeuren Guus Broos en Ludo Jansen hadden naast toespraakjes een heus olifantennummer ingestudeerd. Ze waren zo trots op zichzelf en al hun plannen. Ze hadden ze allemaal op een rijtje.

Komende week zal blijken in hoeverre de huidige dompteurs eindelijk eens met de echte feiten op tafel komen en de meer dan 5000 werknemers hopelijk weten waar ze aan toe zijn.

Stay tuned!

Wilma [Limburgredactie]

Advertenties

224 Responses to Orbis Medisch Centrum; Titanic II?

 1. cryptocheilus says:

  Ik heb een Limburgredactie!

  * parmantig in het rond stapt*

 2. jennyj0 says:

  Oewwww, het wordt helemaal ECHT Crippie!!!

  Maar zonder dollen, het is triest en treurig wat er allemaal gebeurt in de zorg. Heel fijn, die deregulering en marktwerking. Het trekt vaak de verkeerde mensen aan, zo blijkt keer op keer. Mensen die het niet gaat om de cliënten, maar om het vullen van hun eigen portemonnee en het bevredigen van hun eigen misplaatste grootheidswaan. Als ik dan de werkers in de zorg zie, zoals nu bij mijn ouders, is het allemaal nog extra verdrietig, want daarop wordt steeds meer bezuinigd en zij moeten elke dag wonderen verrichten met steeds minder middelen. En dat doen ze dus ook vrijwel altijd, want zij hebben wél het belang van de cliënten op de eerste plaats.

 3. wilmamazone says:

  Laatste nieuws:

  Het Academische Ziekenhuis Maastricht en het Atrium Medisch Centrum Parkstad overwegen om personeel dat moet vertrekken bij zorgconcern Orbis in Sittard-Geleen aan te werven. In Orbis werken in totaal zo’n 6000 mensen, volgens bronnen zouden er 500 tot 600 banen verdwijnen. Orbis heeft net een gloednieuw ziekenhuis in gebruik genomen.

  video

 4. wilmamazone says:

  Ziekenhuisplan Sittard-Geleen: van 79 tot 370 miljoen in vijftien jaar

  22 september 2008:

  Met een zucht van verlichting ziet de regio dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Sittard-Geleen uit de impasse komt. Maar er moet niet te vroeg gejuicht worden. Het wantrouwen bij de banken richting Orbis-bestuur is en blijft groot.

  quote:

  Het enthousiasme van Maes en Meekels is begrijpelijk, maar ook wat voorbarig, blijkt als je het oor te luisteren legt bij betrokkenen. Want het vertrouwen dat de banken hebben in de huidige Orbisbestuurders Ludo Jansen en Guus Broos is nihil. “Niet voor niets eisen de banken dat de twee bestuurders een Chief Financial Officer naast zich duiden. Een financieel topman die regelmatig moet terugkoppelen naar de geldschieters om blunders als die van de voorbije weken te voorkomen Want geblunderd is er. Het Orbisbestuur rekende zich rijk door te denken dat de banken 370 miljoen euro zouden lenen, terwijl het in werkelijkheid om slechts 242 miljoen ging. De fout kwam naar boven toen dat laatste bedrag op was. Er zijn topmannen voor kleinere fouten naar huis gestuurd.

 5. wilmamazone says:

  Het Orbis Medisch- en Zorgconcern heeft geen geld om een nieuwe, voor haar overleven noodzakelijke reorganisatie door te kunnen voeren.

  7 maart 2009:
  quote:

  De vakbonden en centrale ondernemingsraad zijn gisterochtend vertrouwelijk geïnformeerd over de situatie van het concern. Binnen Orbis heerst al weken onrust over de nieuwe bezuiniging. Over het aantal gedwongen ontslagen doen cijfers de ronde van 900 tot 1100.

  quote:

  Groepen medewerkers verzamelen protesthandtekeningen. Het personeel vreest dat, hoewel de directie dat bestrijdt, de nieuwe bezuinigingen ten koste zullen gaan van de zorgkwaliteit.

  De vakbonden en or kregen zwijgplicht.
  Vorige week maandag is een bijeenkomst van alle locatiemanagers en die op dinsdag van alle leidinggevenden afgeblazen.

  Tja…..wat verstond, verstaat, maar vooral wat gaat de Orbistop nu verstaan onder zorgkwaliteit?!
  Krijgen ze überhaupt nog de kans om wat dan ook te leveren?

  De eerdere bezuinigingen waren druppels op een gloeiende plaat?
  9 november 2008:
  Medisch en zorgconcern Orbis verkeert in financieel zwaar weer. Om aan aflossings- en renteverplichtingen te kunnen voldoen, heeft het bestuur per direct concernbreed een vacaturestop en een rem op uitgaven afgekondigd.

  quote:

  Het Orbis-personeel is verbijsterd, met name door de snelheid waarmee de operatie I-kwadraat wordt ingevoerd. “We zijn behoorlijk geschrokken. Voor elke uitgave moet nu toestemming worden gevraagd. Daarnaast is het aan de Task Force om te bekijken of een arts, chirurg of wijkziekenverzorgende na vertrek nog wordt vervangen”, zegt een Orbismedewerker die anoniem wil blijven.

  Ben benieuwd of de veel te grote broek nog met verder kunst en vliegwerk omhoog gehouden kan worden.

 6. wilmamazone says:

  Het was al bekend dat Guus Broos per 1 januari’in goed overleg’ mocht vertrekken.

  Bij alle werknemers viel deze folder in de brievenbus.
  Veel wijzer werden ze er eigenlijk niet en ze vroegen zich af wat deze kleurendruk niet gekost zou hebben.

  quote:

  De situatie is ernstig, maar in de kern zijn wij een gezonde organisatie.

  Ludo Jansen wist toen nog niet dat hij zelf óók per 1 februari ‘in goed overleg’ mocht vertrekken.

  Beide heren hebben inmiddels een afscheidsreceptie achter de rug op 4 maart j.l. wist een werknemer van Orbis mij te melden.
  Het personeel op de werkvloer vraagt zich af wat dat alweer gekost moet/mag hebben en of ze het überhaupt verdienden.Om het over een eventuele gouden handdruk niet eens te hebben!

 7. wilmamazone says:

  Vers van de pers:

  In verschillende rondes informeert de Orbis-top vandaag de personeelsleden over het reorganisatieplan en wat dat betekent voor de verschillende onderdelen. Medewerkers van het Orbis Medisch Centrum die uit een informatiebijeenkomst komen, lijken overdonderd door de hoeveelheid informatie die ze te horen hebben gekregen.

  Quote:

  Vanavond maakt de Orbis-top in een persconferentie de reorganisatieplannen openbaar.

 8. wilmamazone says:

  Sorry alweer geen link! 😳

 9. cryptocheilus says:

  Bijna live mensen!

  Cryptoweblog zoekt sponsors voor het aanschaffen van een satelietverbinding met Limburg en onze Limburgredactie.

  Laat u van uw goede kant zien en heft het lied aan.

  Eikenhout.

  DoneerT! Omdat het moet!

 10. wilmamazone says:

  Update:

  Bij zorgconcern Orbis verdwijnen 600 tot 700 voltijdsbanen. Bij 450 daarvan gaat het om gedwongen ontslagen. Dat melden betrouwbare bronnen binnen Orbis. Hoeveel mensen hun baan zullen verliezen is nog niet duidelijk, want er werken veel parttimers.

  Om 18.00 uur geeft Orbis een persconferentie over de reorganisatie. Wij houden de vinger aan de pols.

  De ongeveer 6000 Orbis-medewerkers hebben zelf ook nog geen duidelijkheid gekregen over hun toekomst. Welke mensen hun baan verliezen wordt pas volgende maand bekend. Eerst vindt nog overleg plaats met de vakbonden over een sociaal plan.

  Tjonge jonge toch……nog een maand erbij voordat echt duidelijk is wie ‘in goed overleg’ mogen vertrekken.

 11. wilmamazone says:

  Vers van L1:

  quote:

  De grootste klap treft Orbis Thuis, de organisatie voor thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ook in de ondersteunende afdelingen vallen veel ontslagen. Door op personeel te bezuinigen bespaart Orbis 24 miljoen euro. Daarnaast wordt er dit jaar nog minstens 8 miljoen euro bezuinigd. Orbis en de vakbonden praten de komende weken over een sociaal plan. Orbis moet reorganiseren omdat het nieuwe ziekenhuis veel meer heeft gekost dan begroot.

  Video

  Informatie uit andere bron bij L1:
  Dat sociale plan kost 20 miljoen en…dat heeft Orbis niet.
  Vanavond is Kees Sterk in de studio aanwezig om een toelichting te geven/vragen te beantwoorden in L1-laat.

 12. wilmamazone says:

  Een té grote broek vinden ze ook bij de NOS

  quote:

  Te grote broek
  Binnen het hele Orbis-concern zijn de efficiency en de productiviteit te laag. Het concern heeft veel te veel overheadkosten door de omvang van de ondersteunende diensten en de vele managementlagen.

  Bovendien is de bouw van het nieuwe Orbis Medisch Centrum zo duur geworden, dat het ziekenhuis dat nooit kan terugverdienen. In feite heeft het Orbis MC een veel te grote broek aangetrokken.

 13. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/economie/1933594/honderden-ontslagen-bij-orbis.html

  Quote:

  Mooie toekomst

  ”We moeten 2009 overleven, dan hebben we een mooie toekomst”, zei Van der Vorst. Orbis is in Nederland het enige zogenoemde ziekenhuis van de 21e eeuw en laat daarmee andere ziekenhuizen qua innovatie zeker vijf tot tien jaar achter zich, aldus voorzitter Cees Sterk van de raad van bestuur. Maar dit heeft wel een prijskaartje gehad, aldus Sterk.

  Nu is er nog geen geld voor een sociaal plan, zei Van der Vorst. Wel zijn hierover gesprekken gaande met onder meer de gemeente, de provincie en zorgverzekeraars. De komende tijd gaat Orbis met de vakbonden om tafel zitten.

 14. wilmamazone says:

  Cees Sterk net gezien en gehoord, maar vragen beantwoorden deed ie dus niet echt.
  “Dat weet ik niet, daarvan ben ik te weinig op de hoogte, dit is aan de Raad van Toezicht, daar ga ik niet over, heb er wel van gehoord, maar…..” enz. enz..Voor de rest de al eerder gehoorde statements.
  Er zat een vertegenwoordiger van de vakbond bij, die was een stuk directer en kondigde aan dat de onderste steen boven zou komen.
  Vooral wat het salaris van Guus Broos en Ludo Jansen betreft.Ook hier kwam ter sprake dat die twee onder het mom van een adviseerfunctie hun normale salaris en bonussen over 2009 zouden krijgen. Dan hebben we het over pakweg 600.000 euri. Hadden toch heel wat werknemers hun baantje voor kunnen behouden werd er gesteld.

  Het blijft nog afwachten of het geld voor het sociale plan er überhaupt komt.
  Ze willen vooral af van 57+.

 15. wilmamazone says:

  Hier de video die voor het vraaggesprek werd uitgezonden.
  Dhr. Maas in dit filmpje zat vanavond ook aan tafel in de studio.

 16. wilmamazone says:

  De weersvoorspellingen waren al niet gunstig, dat wist iedereen, maar de extra schade die storm van gister veroorzaakt heeft aan de ‘Tatanic II’ moet nog geïnventariseerd worden.
  Wat mij gister vooral raakte was de quote in een video dat niemand van de werkvloer voor de camera wilde verschijnen omdat ze niet wisten of zij wel of niet degenen waren die weg moesten. Angst regeert!
  Er zouden nieuwe reddingsboten aangevoerd worden, maar of die er daadwerkelijk komen en voor hoeveel personen is nog lang niet duidelijk.
  Tot nu toe staat er nog niemand enthausiast te springen om ze te leveren aan een zorgconcern dat door regelrecht wanbeleid geen cent meer te makken heeft.
  Het positieve ervan is m.i. dat de veel te grote broek nu definitief op de enkels hangt en de top van het concern met de billen bloot staat.Ze staan nog wel ijverig te hijsen -uit macht der gewoonte- om die blote kont te blijven bedekken, maar dat is inmiddels een clownsnummer waar niemand om kan lachen.De bijbehorende tekst is niet langer geloofwaardig en de roeptoetermusak wekt ergernis op.

  Nu komt eens eindelijk uit verschillende hoeken de roep om onderzoek naar het falend beleid van de Orbis-top.
  http://www.l1.nl/_pid/content/_rp_content_refpage/1_1013

  Er moet een onderzoek komen naar het falende beleid van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van Orbis. Die stemmen gaan op uit verschillende hoeken. Zo drong GroenLinks in Sittard-Geleen gisteravond tijdens een raadsinformatiebijeenkomst aan op een openbaar onderzoek. De partij vind het onaanvaardbaar dat 700 medewerkers met ontslag worden bedreigd terwijl de leden van de voormalige Raad van Bestuur hun riante salarissen blijven behouden.

 17. wilmamazone says:

  Er staat geschreven en gedrukt :

  Het nieuwe Orbis krijgt gezonde exploitatie
  Geen plaats meer voor 550 medewerkers / Primair proces maximaal ontzien / kwaliteit zorg gewaarborgd

  Orbis Medisch en Zorgconcern presenteert een nieuwe koers. Bij ongewijzigd beleid stevent het concern af op structurele verliezen: voor 2009 een verlies van € 38 miljoen. Orbis reorganiseert om te kunnen overleven en bezuinigt in 2009 op jaarbasis een bedrag van € 32 miljoen.
  Naast een ingreep in de materiële uitgaven is ook een reductie van het aantal arbeidsplaatsen noodzakelijk. In het kader van de reorganisatie worden 485 voltijds functies geschrapt. Voor 700 medewerkers wordt collectief ontslag gemeld. Vooral ondersteunende functies komen te vervallen. Ingrepen in het primaire proces (handen aan het bed) worden tot een minimum beperkt.

 18. wilmamazone says:

  Ondanks het bang zijn voor het eigen hachje en de zwijgplicht toch een persoonlijke noot bij L1:

  Een dag nadat het bestuur van het Orbis concern in Sittard-Geleen de reorganisatieplannen bekendmaakte, dringen de gevolgen onder het personeel pas goed door. Om te voorkomen dat het zorgconcern failliet gaat, moet er voor ruim 30 miljoen euro bezuinigd worden. 700 mensen verliezen hun baan.
  Daaronder is ook Truus Bokken:
  Audio

 19. wilmamazone says:

  Vers van de pers uit Limbabwe

  ‘Onze cliënten betalen voor zorg en hebben fundamentele rechten’

  Vakbonden, cliëntenraden, Huis voor de Zorg: allemaal zijn ze geschokt door het ingrijpende reorganisatieplan van Orbis. De belangrijkste conclusies op een rij.

 20. wilmamazone says:

  Limbabwe alweier:

  Bouw ziekenhuis te duur uitgevallen

  Voor het eerst heeft Orbis erkend dat de financiële problemen bij het zorgconcern voor een belangrijk deel zijn toe te schrijven aan de investering van 380 miljoen euro in de bouw van het Orbis Medisch Centrum (OMC).

 21. wilmamazone says:

  quote uit bovenstaand bericht:

  Verder was er een probleem bij Orbis Thuis, de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Deze Orbis-tak is volgens de raad van bestuur organisatorisch niet op orde en draait met verlies. Er zou enorm veel overhead zijn, te veel management, te veel ondersteuning. De grote vraag is natuurlijk hoe het zover kon komen. De nieuwe raad van bestuur erkent dat het accent te veel heeft gelegen op de nieuwbouw. Er is daardoor te weinig aandacht geweest voor de gang van zaken bij de verpleeg- en verzorgingingshuizen en de thuiszorg.

  Voor een groot gedeelte bullshit wat de zorgcentra betreft.
  Problemen rondom thuiszorg zijn landelijk en een probleem apart.
  Maar omdat ze tegenwoordig gezamenlijk Orbis Thuis vormen……..juist ja!
  Blijft de vraag of ook de thuiszorg niet teveel moet bloeden vanwege de Tatanic II, waar het pas echt de spuigaten is uitgelopen.

 22. wilmamazone says:

  Vers van de pers:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2056759.ece

  Orbis krijgt inspectie op bezoek

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat woensdag poolshoogte nemen bij Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard. De instelling wil honderden medewerkers op straat zetten om een dreigend miljoenenverlies het hoofd te bieden. Dat kan een risico vormen voor de kwaliteit van de zorg, schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer.

 23. Jennyj0 says:

  Sterk zegt: er is geen geld voor een sociaal plan. Hoe staat het met gouden handdrukken, is daar iets over bekend. Want ik moet ineens denken aan die bestuurder van Rochdale, die er zo’n potje van heeft gemaakt maar toch vindt dat hij nog recht heeft op van ales en nog wat.
  Hoe zit dat bij Orbis, is daar al wat over bekend of ze dat inderdaad gaan krijgen, of hun bonus? ALs het nog een beetje nette mensen zijn, kunnen ze dat dan misschien schenken aan het sociaal plan?

 24. wilmamazone says:

  Nee daar wordt tot nu toe flink omheen gedraaid door de Orbis-top.
  Vers van de anonieme pers vernam ik vandaag dat de heren Broos en Jansen toch wel behoorlijk teleurgesteld waren dat er op 4 mrt. j.l. maar 80 personen op hun afscheidsreceptie waren verschenen.
  Tja…..toen hadden ze er blijkbaar nog geen rekening mee gehouden dat het personeel op die manier hun ongenoegen zou uiten.
  Maar of ze nu nog in sprookjes blijven geloven/die nog durven te vertellen?!
  Er zijn nu in het openbaar vragen gesteld over het in 2009 doorbetalen van het salaris en bonussen van ong. 300.000 p.p., dus wellicht kunnen ze onder die druk niet anders dan er vanaf zien. Maar of dat dan ook van harte gaat?
  Dan hadden ze m.i. die receptie óók niet gewild, maar ja wie ben ik? In ieder geval niet thuis in de graaicultuur, die blijkbaar door het hogere echelon normaal wordt gevonden.

 25. wilmamazone says:
 26. wilmamazone says:

  Ik heb vandaag dit bericht steeds overgeslagen omdat ik niet weet wat ik ervan moet denken.

  Deel Orbis-personeel kan terecht bij andere ziekenhuizen

  Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM), Atrium Medisch Centrum Parkstad en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond zijn bereid Orbis te helpen, door personeelsleden in dienst te nemen die moeten vertrekken bij het zorgconcern in Sittard-Geleen.

  Er zouden alleen ontslagen vallen bij de ondersteunende afdelingen/functie’s en wat staat hier:

  * Atrium MC heeft tussen de 10 en 15 vacatures voor gespecialiseerd verplegend personeel.
  * Laurentius zelf net een grote reorganisatie achter de rug heeft. Alleen voor specifieke functies die moeilijk invulbaar zijn, bijvoorbeeld OK-personeel, zijn er mogelijkheden.Het gaat om twee tot tien functies.
  * Het azM heeft ongeveer 30 vacatures. Het gaat vooral om verpleegkundigen, anaesthesie- en OK-personeel.

  Deze mensen kan Orbis toch niet missen of intussen wel?
  Wie het weet mag het zeggen.

 27. wilmamazone says:

  De garantstelling van vele miljoenen euro’s die zorgcorncern Orbis aan de gemeente Sittard-Geleen en de provincie vraagt voor de financiering van de grootscheepse reorganisatie inclusief sociaal plan, zaait verwarring in de politiek.

  quote:

  Het eerste overleg tussen Orbis en de bonden vindt vrijdag al plaats. Lokale politici spreken hun verbazing uit over het feit dat het in acute financiële nood verkerende concern over afvloeiingsregelingen gaat praten terwijl het geld daarvoor nog volledig ontbreekt. Fractieleider Jan Muijtjens van GroenLinks noemt het ‘onbestaanbaar’ dat Orbis zijn enorme problemen nu ‘eenzijdig op het bordje van de gemeente’ legt. In zijn ogen is het bittere noodzaak dat de rijksoverheid in deze kwestie zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar in een eerste reactie laat het ministerie van VWS weten dat een garantstelling door het departement ‘zeer onwaarschijnlijk’ is.

  Tja……deze reddingsboten zijn nog niet/wellicht nooit van plan om het ruime sop te kiezen ter ondersteuning/redding van de Tatanic II.

  quote:

  Ondertussen overwegen de vakbonden AbvaKabo FNV en Nu’91 om naar de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof te stappen voor een enquêteprocedure om duidelijkheid te krijgen over de vraag of, in hoeverre en door wiens schuld er bij het Orbis Medisch en Zorgconcern sprake is geweest van bestuurlijk wanbeleid.

  Dan hoop ik dat er niet alleen gekeken wordt naar het nieuwe ziekenhuis, maar ook naar b.v. de zorgcentra.
  Die kregen tegelijkertijd grootse plannen op hun dak geschoven door de Orbis-top, maar al snel bleek dat papier inderdaad héél geduldig is.
  Een visie vertalen naar/uitvoeren in de dagelijkse praktijk is niet zo makkelijk als vanachter een bureau te vaak gedacht wordt.
  Goed zorgen voor de hulpbehoevende medemens èn winst draaien óók niet.
  Hierover later meer.

 28. wilmamazone says:

  Er bestaat bij de werknemers van Orbis irritatie over het optreden van Cees Sterk aan tafel bij L1 afgelopen maandagavond.Ik meldde al eerder dat hij zich wel héél erg op de vlakte hield.

  Het vraaggesprek in de studio zit achteraan in de uitzending
  (Valt jammer genoeg niet even op te zoeken, maar voor de volledigheid toch de link)

  Vandaag 2 reactie’s daarover in de dagbladen

  Huichelarij schrijft Peter op 18.03.09 07:28
  Mijnheer Sterk wist van geen details over de opgekochte marmermijn in China, maar deze huichelaar is wel zelf mee geweest naar China.
  Tijdens het interview op L1 kwamen de woorden ‘IK LIEG’ op zijn voorhoofd te staan. Het zou niet verkeerd zijn als deze blijvend waren.
  Gelijk maar even een mal aanvragen voor de raad van toezicht en bestuur, kunnen ze mooi samen op de foto voor hun afscheidsreceptie en daarna met pek en veren het land uit.

  Dhr Sterk schrijft Jean op 18.03.09 01:18
  Sterk op de tv kwam zwak over.Hij weet van niks.Als dat klopt bent u de verkeerde man om dit op te lossen want uw eigen personeel weet het al meer dan 2 jaar.Wist u het wel dan zit u ook op de verkeerde plaats.Een advies.Oprotten en liefst zonder bonus graag.

 29. wilmamazone says:

  Eind 2006 zorgde de nieuwe/vernieuwende visie van het Orbisconcern al voor veel beroering bij de devisie V&V.

  Een Orbis’troubadour’ ging de piste in.

  Komt dat zien!Komt dat zien!

  Jacques Pfennings trekt de komende maanden langs alle zorgcentra om zijn verhaal te vertellen.

  ‘Belangrijk zijn’ is aardig. Maar aardig zijn is veel belangrijker staat te lezen op pagina 3.

  Tja….en een uitnodiging?! Het was gewoon verplicht om deze ‘voorstelling’/presentatie bij te wonen.
  (Iedereen kreeg wel een speciaal Orbisgebakje bij de koffie)
  De kern van de zaak was:
  De klant is altijd koning
  en:
  Voor hetzelfde geld kan het ook anders.

  Die extra handen waren echt niet zo broodnodig als iedereen zich ervan bewust was/werd dat het voor hetzelfde geld………juist ja!
  Hier en daar wat broodnodige mentaliteitsverandering en huppakee de klant voelt zich onmiddelijk koning.

  Staat bij het begin van de vragenronde meteen iemand als door een wesp gestoken op en zegt-met tranen in haar stem- door de microfoon:
  “Meneer Pfennings mag ik u bij deze dan uitnodigen om morgenavond van 6 tot 9 aanwezig te zijn in de huiskamer van de gesloten afdeling op de 1e verdieping? Dan mag u mij eens voordoen hoe ik het voor hetzelfde geld nóg beter kan doen als ik geacht word om in mijn eentje voor 27 zwaar dementerenden te zorgen!!!” Nog voorzichtig applaus volgde.
  Meneer hield zich op de vlakte, want daar kwam ie niet voor, daar ging hij niet over.

  De volgende kreeg de microfoon en zei met bibberstem:
  “Bedankt meneer Pfennings. Aardige presentatie, leuk gebracht, maar wel opvallend dat de werknemer nergens in het filmpje een rol speelt.
  Ik ben als kankerpatiënt zowel patiënt als werknemer van Orbis en het is vooral schandalig wat ik als zieke werknemer zoal voor mijn kiezen heb gekregen.
  Naar een patiënt wordt nog geluisterd want die is klant, maar een werknemer die ziek of niet aan de bel trekt wordt niet/te weinig gehoord.
  Dat kan voor hetzelfde geld óók anders meneer Pfennings!!”
  Meneer moest even wachten tot het daverende applaus was afgelopen, keek inmiddels behoorlijk ongemakkelijk en weer wat blah, blah als antwoord.
  Want daar kwam hij niet voor.

  Een oudgediende van de verpleging:
  “We hebben het al járen voor hetzelfde geld anders gedaan, we moesten wel” Applaus-applaus-applaus.

  Na afloop liepen de meesten straal langs de bak met buttons.Daarna werd ie maar bij een enkeling op de werkkleding aangetroffen, maar niet lang.
  Er waren nog plannen om buttons te veranderen in:
  ‘Ik deed al mee!’
  Jammer dat de meesten pas in de wandelgangen hun mening durfden te geven.
  Maar er werd wel aangevoeld dat de roep/noodkreet om extra handen beantwoord zou worden met:
  “Het zal voor hetzelfde geld vast anders kunnen! Kijk daar eerst maar eens naar.”

  Noot:
  In de huiskamer van de gesloten afdeling zijn sinds vorig jaar enkele vrijwilligers beschikbaar, die met veel moeite gevonden zijn.
  Orbis wilde daar geen geld uitgeven aan een of meerdere extra professionele krachten.
  Er werd/wordt in het algemeen erg snel geroepen:
  “Daar moeten maar vrijwilligers voor komen.”

 30. marer says:

  http://www.ad.nl/binnenland/3082065/lsquoWij_op_straat_en_directeur_in_Franse_zonrsquo.html

  Het filmpje en de foto laten wel mooie kunstwerken zien.
  Uit één reactie blijkt dat de borden zelfs wat duur zijn uitgevallen en nog zwaar ook. Er zullen wel wat mensen uit de keuken ontslagen kunnen worden, moeten de anderen maar wat harder werken. En het scheelt natuurlijk dat de patiënt zelf de lamellen kan bedienen. Hup, weer een verpleegster overbodig.

 31. wilmamazone says:

  http://www.desan.nl/net/DoSearch/Search.aspx

  Hier het jaaroverzicht 2007 van Orbis.

  Alleen al het voorwoord van de heren Broos en Jansen onder de titel:
  ‘Winnen is belangrijker dan meedoen’
  is de moeite van het lezen waard.
  Ze dachten in mei 2008 zelfs nog internationaal door te breken.
  De buitenlandse pers zal vast nog uitgebreid melding maken van Orbis, maar niet zoals de heren dat gedacht hadden.

 32. wilmamazone says:

  De link doet wat anders dan de bedoeling was, dus even zelf orbis en sittard intikken.

 33. wilmamazone says:

  L1 NWS
  SP: minister moet top Orbis onder curatele stellen
  De minister van volksgezondheid moet de top van het Orbis ziekenhuis in Sittard-Geleen onder curatele stellen. Dat wil de SP in de Tweede Kamer. De partij zegt dat naar aanleiding van de aanstaande reorganisatie bij Orbis. Om een faillissement te voorkomen, moeten honderden mensen binnen Orbis worden ontslagen.

 34. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090319/REGIONIEUWS01/973266612/1056

  Interimbestuurder kost Orbis ruim zes ton.

  Het Orbis Medisch en Zorgconcern betaalt consultancybureau Boer & Croon op jaarbasis 600.000 euro voor de diensten van Maarten van der Vorst, de nieuwe financiële man die op interim-basis aan de raad van bestuur is toegevoegd.

  Het bedrag is exclusief onkostenvergoeding.

  SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven, die Kamervragen over Orbis heeft gesteld, spreekt van “aasgierengedrag. Hoe durf je zulke verdiensten te incasseren en tegelijkertijd honderden mensen te vertellen dat er geen geld meer voor ze is.”

 35. Edward says:

  Aasgierengdrag? Iemand stelde eens vor bij elk bedrijf dat bonussen uitdeelt, de mensen op de werkvloer die spijkerhard zijn aangepakt om het resultaat te halen gewoon een soortgelijk bedrag uit te keren. Ook als ergens 3000 mensen werken en de top ontvangt zeg 30 miljoen bij elkaar, en we delen daarvan 15 miljoen aan het personeel uit, dan is dat per persoon een stimulerende en belonende 5000 Euri… direct meetbaar in de economie in plaats van op iemands bankrekening op de Caymann Islands. Maar dit soort voorstellen haalt het nergens ter wereld.. iets voor het Catshuis om mee te nemen?

 36. wilmamazone says:

  update L1 NWS:

  Audio

 37. Jennyj0 says:

  Er staat een heel stuk over Orbis in de NRC van vandaag. “Het zoveelste bewijs dat het toezicht in de zorg tekortschiet”. Het verantwoordelijkheidsgevoel van de managers ook.

 38. wilmamazone says:

  Ouderenbond: nu al te weinig mensen in de verzorging

  In de verzorging (het medisch personeel) bij de divisie Orbis Thuis is momenteel eerder sprake van een tekort dan van boventalligheid van medewerkers. Dat stelt de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in de regio Westelijke Mijnstreek.

  Dagblad

 39. wilmamazone says:

  L1 NWS

  ‘Raad van Toezicht Orbis medeverantwoordelijk’

  De Raad van Toezicht van Orbis in Sittard-Geleen is deels verantwoordelijk voor de ontstane situatie bij het concern. Dat zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht. De Raad van Toezicht controleert het bestuur van het concern, en had eerder door moeten hebben dat het concern afstevent op een faillissement.

  Deze week werd bekend dat 700 mensen hun baan verliezen, omdat er voor 32 miljoen euro bezuinigd moet worden. Verschillende politieke partijen vinden dat de Raad van Toezicht er een potje van gemaakt heeft, en op moet stappen. De leden van de Raad van Toezicht van Orbis willen vooralsnog nog niet op de kritiek reageren.

  Audio

 40. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Bonden en OR Orbis houden vast aan afspraken.

  De vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad van Orbis hebben vrijdag overleg gevoerd met de Raad van Bestuur over een sociaal plan voor de 700 ontslagen. De vakbonden hebben Orbis duidelijk gemaakt vast te houden aan de vorig jaar gemaakte afspraken. Toen werd bepaald dat bij reorganisatie geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Wel zijn de bonden bereid na te denken over aanvullende voorzieningen om de mobiliteit van het personeel te vergroten.

  Tja…..zowiezo nog steeds:
  ‘Wie zal dat betalen zoete lieve Gerritje?!’

 41. wilmamazone says:

  Dagblad

  Vakbonden en COR houden vast aan sociaal plan Orbis

  De vakbonden hebben de raad van bestuur van Orbis opgeroepen de melding van collectief ontslag voor zevenhonderd medewerkers bij UWV Werkcentrum per direct in te trekken.
  Volgens AbvaKabo FNV, Nu’91, CNV Publieke Zaak, FBZ en de Unie Zorg en Welzijn ligt er een geldig contract tussen de bonden en Orbis, namelijk de kaderafspraken (het sociaal plan) dat in oktober 2008 werd afgesloten. „Er komt wat ons betreft geen sociaal plan. Er is al een sociaal plan”, zegt CNV-bestuurder Wim Geurts. Hij spreekt van een „verhelderend en constructief” overleg omdat de raad van bestuur nu precies weet waar de bonden staan. De bonden zijn wel bereid op basis van het huidige sociaal plan aanvullende afspraken te maken en zullen daarbij zwaar inzetten op een mobiliteitscentrum dat Orbis-mensen van werk naar werk moet helpen.
  De Centrale Ondernemingsraad, met een delegatie als toehoorder aanwezig bij het overleg, steunt de opstelling van de vakbonden.

  Ferme taal èn zware inzet! Prachtig allemaal, maar alweer de vraag:
  ‘Wie gaat ’t hoe betalen zoete lieve Gerritje?

 42. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis-topman Zuidam: RvT had eerder kunnen ingrijpen.

  Jan Zuidam, voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Orbis-concern in Sittard-Geleen, blijft erbij dat een reorganisatie van Orbis noodzakelijk is, maar hij geeft toe dat de raad eerder had kunnen ingrijpen. Zuidam zegt dat er sneller een financiële man van buitenaf betrokken had moeten worden bij het reorganisatieproces. Maar de 700 medewerkers waarvoor deze week ontslag is aangevraagd, kunnen niet behouden worden voor Orbis, aldus Zuidam.

  Audio

  Saillant detail:
  Onder curatele van de regering is nergens voor nodig:
  “We kunnen prima onze eigen boontjes doppen”

 43. cryptocheilus says:

  Nooit gedacht Wilma, maar ik zit er inmiddels helemaal ín! Zo hoor je nog eens iets van over de grens.

 44. cryptocheilus says:

  Deze man heeft er ook weinig goeds over te zeggen.

  Deel 3……..Deel 4

 45. wilmamazone says:

  Loonsverhoging èn een buitenland-toeslag?!
  Laat een vette bonus voor deze keer maar zitten.

 46. wilmamazone says:

  Update: Zuidam in beeld.

  Video

 47. wilmamazone says:

  Wat een spreker is die man, das een man die………..juist ja!
  ‘Meer implementeren’ zei ie?!
  ‘Gaat imploderen’zeg ik!

  Eerst gedaan en dan gedacht heeft al héél wat ellende gebracht.

  Alle ogen zijn nu voornamelijk gericht op het ziekenhuis, maar ook met een ander groots plan in de zorgcentra e.d. dreigt Orbis binnenkort grandioos op de bek te gaan.
  Een bericht daarover is in de maak, dus…stay tuned!

 48. cryptocheilus says:

  Wat een verschrikkelijk slecht interview van die dame. Die kerel gaat een paar maal (bijna) door het stof. Daar vraagt ze veel te weinig over door. Over zijn rol en de rol van de hele top daar.
  Begint ze op het laatst ook nog over die Chinese steengroeve en een beeld van 4 ton.

  Wat ik begrepen heb staan de heren faalmanagers totdat ze zelf van de vergoeding afzien nog onverminderd op de loonlijst á 3 ton het stuk. Samen met de interim kost dat alleen al 1,2 miljoen/jaar..

  Moeten de oude mensjes maar wat langer in de pis liggen…

 49. marer says:

  http://www.ad.nl/diagnose/2911867/Accountant_zoekt_schade_Philadelphia_uit.html
  NUNSPEET – Een externe deskundige moet uitzoeken hoe ernstig de financiële situatie van Philadelphia Zorg is.

  http://www.ad.nl/diagnose/2915130/Bestuur_Philadelphia_was_vooral_met_vastgoed_bezig.html

  DEN HAAG – Bestuurders van Philadelphia Zorg hebben meer aandacht gehad voor de aankoop van vastgoed en projectontwikkeling dan voor de zorg aan gehandicapten. Dat concludeert het College sanering zorginstelllingen (CSZ) in een rapport over de instelling, die de zorg heeft voor 11.000 cliënten.
  Staatssecretaris Jet Bussemaker (Zorg) heeft een samenvatting van het rapport woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. ,,De bestuurders hebben hun taken verwaarloosd en anderzijds zich met de verkeerde zaken (onroerend goed) bezig gehouden”, stelt het college vast. ,,De bijzondere projecten zijn bliksemafleider geweest voor hetgeen er echt aan de hand was.”

  http://www.ad.nl/diagnose/2915548/Commissarissen_Philadelphia_treden_af.html
  NUNSPEET – Twee leden van de raad van commissarissen van het in grote financiële problemen verkerende Philadelphia Zorg zijn met onmiddellijke ingang opgestapt. Voorzitter Elco Brinkman blijft aan tot er voor hem een opvolger is gevonden.

  http://www.ad.nl/diagnose/2928375/Extra_toezicht_inspectie_op_Philadelphia.html
  Extra toezicht inspectie op Philadelphia

  http://www.ad.nl/utrecht/oost/3027266/Verkoop_Beverweerd_nog_niet_rond.html
  Verkoop Beverweerd nog niet rond

  WERKHOVEN – De verkoop van kasteel Beverweerd in Werkhoven door zorginstelling Philadelphia aan een particuliere geldschieter is nog niet beklonken.
  Philadelphia moet vanwege financieel wanbeleid alle tien vastgoedprojecten die niet direct voor zorg gebruikt worden van de hand te doen. In de provincie Utrecht staat alleen Beverweerd te koop.

  http://www.ad.nl/diagnose/3030802/Philadelphia_niet_failliet.html

  NUNSPEET – Er is geen sprake van een dreigend faillissement bij zorginstelling Philadelphia Zorg. Dat zei de vorig jaar opgestapte bestuursvoorzitter Frits Brink woensdag in het programma Alles uit de Kast van Omroep Gelderland.
  Brink noemt het ‘niet waar’ dat Philadelphia, dat landelijk 11.000 cliënten telt en actief is in de gehandicapten- en thuiszorg, aan de rand van de afgrond verkeert. ,,Van een financiële chaos is geen sprake. Ik heb ieder jaar verantwoording afgelegd”, aldus Brink.
  De voormalige bestuursvoorzitter zegt verder dat hij een ‘mooie organisatie’ heeft achtergelaten. De ondernemingsraad stelde Brink vorig jaar echter aansprakelijk voor een miljoenentekort. Hij zou belangrijke adviezen van de ondernemingsraad in de wind hebben geslagen.

  http://www.ad.nl/binnenland/3052970/Philadelphia_sluit_sociaal_akkoord_met_bonden.html

  NUNSPEET – Zorginstelling Philadelphia heeft een principe-akkoord gesloten met de vakbonden over een sociaal plan voor ongeveer tachtig medewerkers die ontslagen worden. De instelling heeft dat vrijdag laten weten.
  Bij Philadelphia (9500 medewerkers, ongeveer achthonderd vestigingen) verdwijnen ongeveer 330 banen. Daarvan worden er 250 na natuurlijk verloop niet meer opgevuld. De ontslagen vallen in het management en onder mensen die geen directe zorg aan cliënten geven.
  Philadelphia is door jarenlang wanbeheer in grote financiële problemen gekomen. De zorginstelling verwacht door het afsluiten van het akkoord, snel te kunnen beginnen met een herstelplan.

  http://www.ad.nl/economie/3070354/Aantal_bijbaantjes_loopt_spuigaten_uit.html
  „Thuiszorgbedrijf Meavita, woningcorporatie Rochdale en zorginstelling Philadelphia zijn zo maar drie voorbeelden van missers. Mismanagement of regelrechte fraude hebben de bedrijven aan de rand van de afgrond gebracht. De raden van toezicht hebben niet ingegrepen. ,,En ik heb de commissarissen ook geen sorry horen zeggen. Net zo min als de bankiers.’’
  …………………..
  The never ending story van “bestuurders” die niet kunnen besturen. En een heel grote broek aantrekken.
  Ach je koopt een kasteeltje “het stond er toevallig op dat landgoed”.
  Net als bij Orbis, je koopt gewoon de hele marmer “winkel” in China.
  Kamerlid Depla heeft het wel goed, teveel baantjes onder één pet. Er zitten maar 24 uur in één dag. En dan gaan er ook nog heel wat uurtjes af voor feestjes en reizen op kosten van de “zaak”.
  En dan komen de ontslagen!

 50. wilmamazone says:

  Reactie op dit bericht door een leidinggevende van Orbis Thuis:

  (No heading) schrijft Mia Houkes De Baenje hoofdhoreca op 21.03.09 06:46

  Alleen met openheid en betrokkenheid kan dit een kans van slagen hebben. De maskers mogen thuisgelaten worden. Het streven naar perfectie bewijst ons allen geen dienst. De mens en zorgvisie waar we voor staan mag ook in deze tijden gelden voor de medewerkers en voor de bejaarden dat die er zonder kleerscheuren vanaf mogen komen. Samen, openheid en eerlijkheid de grondslag van alle relaties. Alleen deze BASISvoorwaarden kunnen ons nog redden. Ik blijf vertrouwen en geloven in wonderen.

 51. wilmamazone says:

  De mens en zorgvisie van Orbis liep al eerder een flinke deuk op.

  Protest tegen wegvallen voorzieningen Kollenbergerhof

  Ongeveer 25 senioren konden elke dag genieten van een gezamenlijke maaltijd die vanuit de Baenje verzorgd werd.
  Goed voor de sociale contacten enz. enz..

  quote:

  Directeur Leon Poels van Orbis Thuis begrijpt dat de bewoners niet blij zijn met de sluiting van het eetpunt. „Er zijn meerdere reacties gekomen. Het is vervelend, maar na een jaar proberen is gebleken dat we teveel geld toeleggen op het eetpunt. We bieden een alternatief met de firma Apetito, die kant en klaar maaltijden levert. Ook mogen de bewoners eten in De Baenje.”

  De Baenje wist met geen punt en komma over dat ‘óók in de Baenje mogen eten’.
  Dat zorgde voor spraakverwarring en nog meer onrust bij de bewoners van de aanleunwoningen.Bij de Baenje kwamen hierover veel telefoontjes binnen.

  Spoedvergaderingen volgden, maar vooral Mw. Houkes kreeg het als hoofd horeca van de Baenje vast zwaar voor de kiezen.
  Alle hens aan dek om alles wat krom was nog een beetje recht proberen te trekken.
  Op zondag was er b.v. al een wachtlijst en kon er geen kip meer bij.

  De ondoordachte uitspraak van Orbis-directeur Poels zorgde onnodig voor woelige wateren met hoge golven.

  En dan die zorgkwaliteit waar de Orbis-top nu nog steeds de mond van vol heeft.
  Die zou absoluut niet in het geding zijn.
  Draait zorgkwaliteit alléén/hoofdzakelijk om het aantal handen aan het bed of is/blijft het een totaalplaatje waarin het een niet zonder het ander kan?!
  Kan iemand vanachter een bureau bepalen welke ondersteunde diensten mogen/kunnen verdwijnen?

  Wie het weet mag het zeggen.

 52. wilmamazone says:

  Uit de Limburger (dagblad)
  Gemeente laat reclameborden Open Dag Zorg verwijderen

  Het zijn moeilijke tijden voor Orbis. De belangstelling voor de open dag in de zorgcentra zaterdag was zeer gering; het aantal nieuwe aanmeldingen als vrijwilliger minimaal. ,,Mensen hebben het – overigens niet terechte – idee dat ze de banen van vaste medewerkers wegmaaien”, zegt een van de wervers. Het landelijke initiatief voor de Open Dag komt qua timing verkeerd voor het Orbis-concern, dat enkele dagen geleden een grootscheepse reorganisatie aankondigde. Ook het mooie weer zaterdag speelde de organisatie van de open dag parten.
  Daarnaast bleek alle reclame voor de manifestatie langs de wegen in Sittard-Geleen ineens verdwenen. De gemeente had – een tikkeltje flauw misschien – de borden laten verwijderen, omdat er geen vergunning voor was aangevraagd.

  Hoezo een tikkeltje flauw?!
  Orbis was ook al vergeten om vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een schutting rondom het oude ziekenhuis.Die hebben ze achteraf nog gekregen.
  Zelfs een ezel stoot zich niet……..juist ja!
  Ik kan me ook voorstellen dat de gemeente ze met enig genoegen heeft verwijderd na de rampzalige berichten over het Orbisconcern.Orbis denkt blijkbaar nog steeds vanalles zomaar te kunnen/mogen maken.

  En wat had de Orbis-top in deze omstandigheden van die open dag mogen verwachten behalve ramptourisme?
  Tjonge jonge toch!

 53. john says:

  Laat ze bij OMC eens een tijdje proefdraaien met de bezetting die overblijft na de reorganisatie.

 54. wilmamazone says:

  Het gaat niet alleen om het nieuwe ziekenhuis John.
  Bij b.v. de zorgcentra van Orbis worden al langere tijd pleisters geplakt en ook daar gaan nog meer klappen vallen als de reorganisatie doorgaat zoals de Orbis-top die nu voor ogen heeft. De zorgkwaliteit heeft daar al heel wat te verduren gehad en ieders bejaarde vader en/of moeder verdient toch het best mogelijke of niet?
  Zowiezo heeft Orbis geen geld voor de geplande reorganisatie en dat zal toch eerst ergens vandaan moeten komen.
  Het blijft voorlopig nog spannend, maar ik hoop voor alle betrokkenen van harte dat er een oplossing gevonden wordt die de zorg anno 2009 waardig is.

 55. wilmamazone says:

  Vers van de pers:

  Concurrent aast op thuiszorg Orbis

  Het financieel wankelende Orbis overweegt delen van het concern te verkopen aan concurrenten in de regio. Zorggroep Noord- en Midden-Limburg in Venlo heeft zich gemeld als kandidaat voor overname van de divisie thuis- en ouderenzorg (Orbis Thuis).

  quote:

  Namens Sterk en Goffin ontkende woordvoerder Paul ’t Lam maandag dat Orbis “in de etalage staat”. Anderzijds zou het volgens hem “al te arrogant” zijn om in de huidige situatie gesprekken zonder meer uit de weg te gaan.

 56. wilmamazone says:

  Het klonk enkele jaren geleden allemaal zo mooi:

  Maaltijd en Ambiance

  Orbis dacht er zelfs de boer mee te kunnen opgaan.

  Er waren heel wat peperdure aanpassingen nodig in materiële zin en er moesten ook extra betaalde krachten in dienst genomen worden voor de uitvoering ervan.
  Naast de warme hap werd er gebak e.d. verkocht en er kwam een soort snackbar voor een frietje, uitsmijter e.d op bepaalde tijden.

  Alweer bleek papier erg geduldig en de dagelijkse praktijk van een hele andere orde.
  De cliënten werden geconfronteerd met de ene prijsverhoging na de andere, terwijl tegelijkertijd het aangebodene regelmatig te wensen overliet.
  Per 1 februari werden voor de zoveelste keer de prijzen van hapje en drankje aangepast en gingen de warme maaltijden voor gasten in het restaurant met maar liefst 40% omhoog.

  Op 11 maart in de papieren versie van LD:

  Bij zorgcentrum De Baenje in Sittard groeit de onrust onder personeel en bewoners.
  Een door leden van de cliëntenraad opgericht actiecomité vraagt aandacht voor de gevolgen van het wegvallen van steeds meer medewerkers voor de kwaliteit van de zorg.

  quote:

  Hanneke Hoen, locatiemanager van de Baenje zegt dat sinds 1 februari ook in de directe zorg geen vacatures meer ingevuld mogen worden.
  Paul ’t Lam bevestigt dat.

  quote:

  Directe aanleiding voor de oprichting van het actiecomité is de zorg over het project Maaltijd en Ambiance dat drie jaar geleden devisiebreed werd ingevoerd en op de Orbis-site wordt gepresenteerd als mooi voorbeeld van de service die Orbis kan leveren. Orbis biedt het concept ook te koop aan.

  Quote:

  Bij de keuken zijn al zeven mensen vertrokken, bevestigd locatiemanager Hoen, maar dat verlies valt nog net op te vangen door hulp vanuit andere zorgcentra en de inzet van vrijwilligers, werkstudenten en taakstraffers.
  “We blijven pleisters plakken
  We werken met een heleboel goedkope krachten en kleine contractjes. Als dat niet meer mag kan ik het restaurant niet openhouden, hoe jammer dat ook is”

  Dat zou betekenen dat 31 bewoners straks weer alleen op hun kamer moeten eten. Daardoor zou de sociale functie van de gezamenlijke maaltijd en het natafelen wegvallen.Bovendien zouden 30 tot 60 anderen( bewoners van aanleunwoningen, thuiszorgcliënten, familieleden en buurtbewoners)niet meer terecht kunnen voor een seniorenmaaltijd.

  De mensen van de Kollenbergerhof die toch al zoveel mogelijk tóch een plekje hadden gekregen in het restaurant van De Baenje- nadat hun eigen eetpunt ophield te bestaan per 1 jan.-, zullen zich dan al helemaal ‘happy’ voelen.
  Voor de 2e keer in korte tijd geen plaats meer in de herberg.
  Tja…..goed zorgen/zorgkwaliteit voor de hulpbehoevende medemens is véél meer dan alléén die handen aan het bed nietwaar?

 57. wilmamazone says:

  Jet Bussemaker.

  Topinkomens

  Helaas is de graaicultuur niet beperkt tot de banken. Een van mijn grootste ergernissen is dat diezelfde cultuur bij sommige mensen in de top van zorginstellingen bestaat.

  quote:

  Ook toenemende marktwerking was volgens veel gesprekspartners een reden om het salaris van hun bestuurder op te krikken. Maar op de vraag wat die marktwerking precies inhoudt en wat de complicerende factor van die ‘marktwerking’ is, kwam nooit een eenduidig antwoord.

  Zijn de voorgstelde wetelijke grenzen voor topinkomens voldoende:
  Is/blijft marktwerking in de zorg een goede zaak of kan die maar beter helemaal teruggedraaid worden?

  Het Orbisconcern bleek al een véél te grote broek aan te hebben èn wilde teveel tegelijk in korte tijd.Het kon allemaal niet op bij al die innovaties en de kruiwagens vol winst zouden vast in no-time binnenrollen.
  Nu nog ff reorganiseren en Orbis blijft de gezonde organisatie die het -volgens eigen zeggen- in de kern steeds is gebleven.
  Tja…maar of dit sprookje ook eindigt met:
  ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’?

 58. cryptocheilus says:

  Eén Vandaag over Orbis.

  Nú, na het journaal.

 59. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis moet maandelijks rapporteren aan inspectie

  Het Orbis Medisch Centrum in Sittard moet de komende tijd maandelijks rapporteren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie schrijft dat in een brief aan het ziekenhuis. Die rapportages zijn nodig, vindt de Inspectie, om de kwaliteit van de zorg in het ziekenhuis in de gaten te houden.

  Onder ander het ziekteverzuim van de medewerkers en het aantal klachten dat het ziekenhuis krijgt zal Orbis moeten doorgeven. Orbis moet bezuinigen om niet failliet te raken. Daardoor verdwijnen 700 banen.

  Audio

 60. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis: tot oktober geen gedwongen ontslagen

  De vakbonden zeggen redelijk tevreden te zijn over het voorstel van zorgverlener Orbis. Door een dreigend tekort op de begroting wil de directie van het concern dit jaar zo’n 700 mensen ontslaan. Orbis belooft dat er voor 1 oktober geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Ook komt er een mobiliteitscentrum dat werknemers naar een nieuwe baan begeleidt.

  Er zijn al heel wat mensen uit zichzelf aan het vertrekken door over te stappen naar banen buiten Orbis, óók van het verplegend personeel e.d.,de groep die momenteel niet eens in de gevarenzone zit dus.

 61. wilmamazone says:

  update:

  Audio

 62. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Debat in Tweede Kamer over situatie bij Orbis

  De Tweede Kamer debatteert donderdag over de situatie bij Orbis. Bij het noodlijdende ziekenhuis in Sittard-Geleen moeten 700 mensen het veld ruimen, om een faillissement te voorkomen. Orbis moet 32 miljoen bezuinigen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer vinden dat onacceptabel.

  Zij eisen opheldering over de ontstane situatie bij Orbis. Vakbond ABVAKABO FNV pleit ervoor dat het zorgconcern op zoek gaat naar partners om te financiële nood te lenigen. Ook eisen zij dat Den Haag garant staat voor het voortbestaan van Orbis.

 63. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090401/REGIONIEUWS04/734378257/1005

  Miljoenenfinanciering voor sloop Maaslandziekenhuis

  Het ontmantelde Maaslandziekenhuis in de binnenstad van Sittard gaat definitief rond de zomer tegen de vlakte. Het stadsbestuur, dat verloedering van het zes hectaren metende gebied hoe dan ook wil voorkomen, is bereid de sloopkosten van circa zeven miljoen euro via een speciale voorfinancieringsconstructie te betalen.

  Wethouder Ruud Guyt (PvdA, stadsontwikkeling) bevestigt de gemeentelijke toezegging. De handreiking van het stadsbestuur is cruciaal omdat zorgconcern Orbis, eigenaar van het oude hospitaalgebouw met bijbehorende grond, met grote financiële problemen kampt.
  Gevolg is dat het kolossale complex, dat is afgezet met een schutting van meer dan anderhalve kilometer lengte, waarschijnlijk niet tegen de vlakte kan zonder financieel noodscenario. Vorig jaar nog had Orbis zelf concrete plannen om het Maaslandterrein samen met andere partijen te ontwikkelen, maar die optie is nu van de baan.

 64. wilmamazone says:

  L1 NWS

  CDA: ‘Raad van Toezicht Orbis moet opstappen’

  Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat de Raad van Toezicht van het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard moet opstappen. CDA-Kamerlid Jan de Vries zal dat donderdagmiddag bepleiten in een debat over Orbis. Daar moeten 700 arbeidsplaatsen verdwijnen in verband met de slechte financiële situatie. Volgens De Vries is de Raad van Toezicht daar mee verantwoordelijk voor.

  Het feit dat zij blijven zitten staat de geloofwaardigheid van het herstelplan in de weg, aldus De Vries. Hij erkent wel dat minister Ab Klink het vertrek van de Raad van Toezicht niet kan afdwingen.

  Audio

 65. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1175279.ece

  Klink: toezicht Orbis schoot tekort

  De raad van toezicht van Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard had beter zijn best moeten doen om te voorkomen dat de instelling in grote problemen belandde. De geldzorgen zijn mede het gevolg van ontoereikend toezicht, zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Aan de wens van de Kamer dat de toezichthouders in navolging van de bestuurders moeten opstappen, kon Klink geen gehoor geven omdat hij daar niet over gaat.

 66. wilmamazone says:


  Limburgse Dagbladen

  Kamermeerderheid: top Orbis heeft gefaald

  Een ruime Kamermeerderheid is het erover eens dat de vorige raad van bestuur en de raad van toezicht van Orbis hebben gefaald. De fracties van SP, CDA, PvdA, PVV, GroenLinks en SGP leggen de zwarte piet vooral bij de vertrokken bestuurders Jansen en Broos en de toezichthouders. Zij worden verantwoordelijk geacht voor het financiele wanbeleid en mismanagement waardoor het zorgconcern nu onder druk van de banken een ingrijpend reorganisatieplan moet doorvoeren.

  quote:

  Verschillende Kamerleden stelden met treurnis vast dat Orbis het zoveelste voorbeeld is van een zorginstelling die in de problemen raakt door verkeerde keuzes van overambitieuze bestuurders.

 67. jennyj0 says:

  Dieptreurig dit.

 68. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Kamer tegen ingrijpen bij Orbis

  Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vindt niet dat de regering moet ingrijpen bij het in financiële nood verkerende Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard. Dat bleek tijdens een debat dat was aangevraagd door de SP.
  De meeste partijen steunden daarmee de opstelling van CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid.

  Een meerderheid is er wel voor dat de Raad van Toezicht van Orbis opstapt.

  Minister Klink noemde in het debat de vergoeding van 600.000 euro voor de financiële interim-manager bij Orbis exorbitant veel. Bij de code die er binnenkort komt voor bestuurders van zorginstellingen wordt dat onmogelijk.

  Audio

 69. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090403/REGIONIEUWS04/204376291/1005

  SP staat alleen in roep om overheidsingrijpen bij Orbis

  quote:

  Van Gerven vindt dat het kabinet door de introductie van markterking en het versoepelen van de regels voor de bouw van nieuwe ziekenhuizen mede verantwoordelijk is voor de problemen bij Orbis. Volgens Klink treft het Rijk geen schuld. Hij ziet geen reden tot ingrijpen, omdat de nieuwe top heeft aangegeven zelf schoon schip te willen maken. De minister zei tevreden te zijn dat er geen minnelijke afvloeiingsregeling wordt getroffen met Ludo Jansen en Guus Broos.Ze krijgen geen gouden handdruk of bonus mee. Bestuursvoorzitter Cees Sterk is blij dat Klink vertrouwen heeft in het reorganisatieplan waarmee Orbis binnen twee jaar uit de rode cijfers denkt te komen.

  Tja….er is een plan, maar waar is/blijft het geld om dat reorganisatieplan uit te voeren.
  Ook bij de minister ligt het accent op de handen aan het bed, maar zoals ik al eerder stelde is goede zorg véél méér dan dat.
  Ach…het is maar weer eens afwachten en dagen tellen!
  Ik kan nu al voorspellen dat er nog heel wat theorie-neuzen keihard tegen de muur zullen lopen omdat in de dagelijkse praktijk veel van de nu uitgedachte plannetjes niet zullen werken.

  Noot:
  Jansen en Broos krijgen niks mee, maar is dat vanaf 2010 en/of blijven ze in 2009 wèl gewoon op de loonlijst staan voor pakweg 300.000 de man?

 70. wilmamazone says:

  Vers van de pers:

  Orbis is 1,7 miljoen kwijt aan consultants

  Op gezag van de nieuwe financiële topman Maarten van der Vorst heeft Orbis sinds zijn komst zeker twaalf andere consultants ingehuurd voor financiële klussen van enkele maanden. Inclusief Van der Vorst kosten zij het zorgconcern, dat dit jaar 12 miljoen euro moet bezuinigen en 485 voltijdsbanen wil schrappen, tot oktober minstens 1,7 miljoen euro.
  Kort na het aantreden van Van der Vorst, die Orbis op jaarbasis zes ton kost, kwamen in zijn kielzog vijf consultants binnen van Boer & Croon, het bureau waaraan hijzelf verbonden is. Momenteel zijn zeven consultants van Eiffel, Fagro en andere bureaus in financiële functies aan de slag bij Orbis.

  Ik laat maar even Jans het woord óók voor mij doen:

  Nog erger dan gedacht schrijft jans op 03.04.09 19:19
  Mijn hemel! Nog erger dan gedacht! Dat geeft maar geld uit, terwijl er geen geld is, al lang niet meer, al jaren waren er vanaf de werkvloer, en die kosten echt geen tonnen, geluiden dat dat het nooit goed zou aflopen met Orbis. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben om dat te snappen. Gewoon gezond verstand is al genoeg, en dat hebben de meeste medewerkers van Orbis zelf! Hoe lang moeten wie die brokkenmakers nog tollereren? schandalig!

  en:

  en nu? schrijft Jans op 03.04.09 19:50
  Blijven we gewoon doorgaan met zo’n idioot duur bureau!
  Waarom pikken we dit nog? Met gewoon boerenverstand hadden we al gezien dat die geldsmijterij voor het OMC Orbis naar de afgrond zou leiden.Er zijn genoeg Orbismedewerkers geweest die daar hun twijfels bij hadden, maar die zijn niet academisch geschoold en kosten geen 6 ton ! Macht en geld, hoe nu verder? Die dure mensen er allemaAL UIT EN BETROUWBARE ervaringsdeskundigen uit het Orbisbestand erin!

  Ja die Jans, met b.v. haar in de Raad van Toezicht was het nooit zover gekomen.

 71. wilmamazone says:

  Bij de weg:
  Orbis moet dit jaar 32 miljoen bezuinigen en geen 12.

 72. marer says:

  Gezond verstand! Sinds wij het wereldje van de “alternatieve” behandeling van kanker hebben leren kennen blijken er toch veel mensen geen gezond verstand te hebben of het gezond verstand af te sluiten.
  En geld, vooral veel geld, doet het gezonde verstand ook geen goed, vooral als het in de zakken van de zichzelf, ontzettend goed vindende, manager komt.

 73. wilmamazone says:

  Vers van de pers:
  L1 NWS

  Personeel Orbis verwerpt sociaal plan

  Het personeel van het Orbis Concern heeft zojuist het sociaal plan voor de reorganisatie verworpen. De vakbonden legden het sociaal vanmiddag voor aan hun leden. Die willen absoluut geen gedwongen ontslagen en stemden daarom tegen. Eerder hadden de vakbonden en het bestuur wel overeenstemming bereikt over het plan.

  Audio

 74. wilmamazone says:

  2e poging:
  Audio

 75. jennyj0 says:

  Zo mag ik het horen, op de barricaden!

 76. marer says:

  Ik hoop dat de vakbond daar veel leden heeft. Er moet en mag niet over de gewone hardwerkende mensen heengewalst worden.

 77. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090406/REGIONIEUWS04/731936437/1030/weer

  Grote actiebereidheid bij personeel Orbis

  De actiebereidheid onder de vakbondsleden bij Orbis groot. Dat bleek tijdens een massaal bijgewoonde ledenraadpleging van de vakbonden die bij Orbis actief zijn. Na de vraag ‘welke pressiemiddelen hebben we?’, stelde Eric Maas, die namens de bonden het woord voerde, de uitpuilende zaal de beroemde vraag ‘bent u bereid tot actie?’. Instemmend gejoel en een lang applaus waren zijn deel.

  quote:

  Het reorganisatieplan van Orbis, waarover de vakbonden clientenraden nog advies moeten uitbrengen, gaat uit van een personeelsreductie van 485 fte’s. Volgens Eric Maas van AbvaKabo, die namens de vakbonden de zaal toesprak en vragen beantwoordde, zullen de mensen die volgens Orbis boventallig zijn dat op 20 april horen.

 78. wilmamazone says:

  update:

  Video

 79. wilmamazone says:

  update:

  Audio

  In dit interview wordt bevestigd dat veel zaken weer/nog open liggen tot 1 okt.. Veel zal afhangen van de ontwikkelingen gedurende de komende maanden.Het heilig huisje/de gouden toren van de Orbis-top is nu grotendeels omvergeblazen.Ook zonder staken kan het personeel ze stevig aan de jas trekken nu het hogere echelon wel van de ladder móét afdalen.
  Al die maanden nog nooit één sorry gehoord; dat zou een prima begin zijn!

 80. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090407/REGIONIEUWS04/109920291/1030/weer

  Bonden eisen betere vertrekregelingen Orbis

  De vakbonden zijn niet te spreken over het door Orbis voorgestelde pakket aan regelingen om te stimuleren dat zoveel mogelijk boventalligen vrijwillig vertrekken.

  Als het aan Orbis ligt, krijgen boventalligen die vrijwillig vertrekken per dienstjaar 0,4 maanden salaris mee. Deze mobiliteitspremie is veel lager dan de vergoeding die voorvloeit uit de recent naar beneden bijgestelde rekenmethode die kantonrechters bij ontslagzaken hanteren. De bonden gingen gaan de verdere onderhandelingen over een pakket mobiliteitsbevorderende maatregelen in met een eis van 0,75 maanden salaris per gewerkt dienstjaar. Ook de maximaal 7500 euro (ex BTW) die Orbis over heeft voor mobiliteitsvoorzieningen, vinden de bonden erg karig. Het gaat om geld voor bijscholing, outplacement, gespecialiseerde hulp bij het opzetten van een eigen bedrijfje of een aanvulling op het loon voor boventalligen die elders voor een lager salaris aan de slag gaan.

 81. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Akkoord over mobiliteitsplan bij Orbis-concern

  De vakbonden en de raad van bestuur van het Orbis-zorgconcern zijn het eens geworden over een pakket maatregelen om de mobiliteit van medewerkers te stimuleren. Het gaat onder meer om een vertrekpremie en scholingsmogelijkheden. Hiervoor wordt op korte termijn een mobiliteitscentrum ingericht. Bij Orbis moeten vanwege financiële problemen 700 banen verdwijnen.

  De medewerkers die boventallig worden, krijgen dit in de derde of vierde week van april te horen. Tot oktober zijn er geen gedwongen ontslagen. Hoe het daarna verder gaat, is nog onderwerp van gesprek. Maandag sprak het personeel zich nog massaal uit tegen gedwongen ontslagen.

  Wanneer dat akkoord dan gesloten zou moeten zijn is niet duidelijk. Gisteravond nog?
  Maar weer wachten op meer details.

 82. wilmamazone says:

  http://www.orbisconcern.nl/orbis/nieuwsrubriek/actueel/700000/

  Akkoord tussen Orbis en vakbonden
  Persbericht | geplaatst op 8 april 2009

  Op 7 april 2009 hebben Orbis Medisch en Zorgconcern en de vakorganisaties een principeakkoord bereikt over de sociale gevolgen van de voorgenomen reorganisatie. Eind volgende week zullen de partijen het akkoord tekenen. De bonden vinden een tussentijdse ledenraadpleging niet noodzakelijk.
  De bonden hebben het bod van Orbis geaccepteerd, waardoor Orbis op zeer korte termijn kan starten met het begeleiden van werk naar werk via het mobiliteitscentrum.
  Ook worden er regelingen voor vrijwillig vertrek van kracht, zoals een 57-plusregeling.
  Het principeakkoord, in feite een bijlage (addendum) bij de eerder gemaakte kaderafspraken, wordt op donderdag 9 april via email en intranet aan de medewerkers beschikbaar gesteld.

 83. wilmamazone says:

  Dagblad

  De vakbonden en Orbis zijn het eens geworden over een pakket aan regelingen die bedoeld zijn om zoveel mogelijk werknemers die door de reorganisatie boventallig worden te prikkelen vrijwillig te vertrekken.

  Wel interessante reacties.

 84. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/commentaar/article2730281.ece

  In de zorg de lat lager leggen is de slechtst denkbare oplossing

  Het Amsterdamse verpleeghuis Jan Bonga zag in korte tijd drie verpleeghuisartsen vertrekken. Een van hen werkt nog in de verpleeghuiszorg, de andere twee hielden die sector voor gezien. Het alarmerende van hun verhaal is dat zij de zorg zó onder de maat vinden dat ze die niet langer voor hun rekening willen nemen. Zo raakte het verpleeghuis, en breder, de zorg in die kwetsbare sector, kritische mensen kwijt die hun werk goed wilden doen en dat ook van anderen verlangden. Dat is zorgelijk en bepaald geen reclame voor het vak.

  Wat er binnen Orbis gebeurde/gebeurt/gaat gebeuren bij met name de zorgcentra is ook geen reclame voor het vak.
  Schrapen waar maar wat te schrapen valt, maar ten koste van wat? Er zullen(nog)niet rechtstreeks levens in gevaar zijn door het schrappen van vele uren, maar wordt het verplegend personeel wèl extra belast door het wegvallen van facilitaire diensten/helpende handen.
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:
  Goede zorg is méér dan handen aan het bed, vooral bij hulpbehoevende senioren.Het onvoorspelbare/soms onvoorstelbare gedrag van dementerenden laat zich niet vertalen naar superstrakke schema’s.Die waren er al,dus wat gaat nu de toekomst brengen in de dagelijkse praktijk?
  Ik houd mijn hart vast.

 85. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090423/REGIONIEUWS04/435985629/1030/weer

  Orbis stelt gesprekken met boventalligen weer uit

  Orbis heeft de gesprekken waarin medewerkers te horen krijgen of ze boventallig zijn weer uitgesteld. De oorspronkelijke startdatum van 20 april was al verschoven naar 23 april en wordt nu 11 mei.
  Dat betekent dat Orbis-werknemers die op grond van het reorganisatieplan kunnen vermoeden dat ze in de gevarenzone zitten nog langer in onzekerheid verkeren over hun toekomst.
  Ook de start van het mobiliteitscentrum is uitgesteld tot 11 mei. Het uitstel houdt verband met het feit dat enkele vakbonden toch hun leden willen raadplegen voor ze hun handtekening zetten onder het pakket aan vertrekregelingen dat met Orbis is uitonderhandeld.
  In de mededeling op intranet waarin het besluit bekend werd gemaakt, zegt de raad van bestuur bovendien nog geen zekerheid te kunnen geven over de financiering van de vertrekregelingen die met de bonden zijn uitonderhandeld. Orbis wil dat de gemeente Sittard-Geleen garant gaat staan; de gesprekken daarover zijn al weken bezig.

  Tja……moet dit nou nog als een donderslag bij heldere hemel komen?
  En het Orbispersoneel zich maar gek laten maken door die – al uitgebreid besproken- plannen/het willen van de top.
  Die kunnen veel willen, maar voor de rest nog steeds niets, want:
  ‘Wie zal dat betalen zoete lieve Gerritje?!’
  zijn al maanden de resterende noten op de zang/DE juiste vraag.
  Of had de Orbistop alwéér gedacht dat het wel vanzelf op tijd goed zou komen?

  Wachten/afwachten en dagen tellen!

 86. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090425/REGIONIEUWS01/366554536/1030/weer

  Orbis al maanden onder curatele van banken

  Het noodlijdende Orbis-concern wordt sinds enkele maanden feitelijk bestuurd door ABN Amro en Fortis. De banken stelden in oktober 2008 zoveel voorwaarden aan de injectie van 180 miljoen euro voor afbouw van het nieuwe ziekenhuis dat zij nu in belangrijke mate het beleid bepalen.

  Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken in bezit van deze krant en gesprekken met ingewijden.

  Nu wordt bevestigd wat ik eigenlijk al wist, dus alwéér geen donderslag bij heldere hemel.

  De vakbonden belegden weer- nu een vergadering voor alleen leden- op komende dinsdag 28 april om het sociaal plan nog gedetailleerder te bespreken. Maar of vragen daarover ook te beantwoorden zijn?

  De hele situatie zorgt door al die onzekerheden voor heel veel onrust. Velen zien terecht of onterecht het zwaard boven hun hoofd hangen, maar weten niet of het op hun kop valt.
  Er zijn mensen die daar niet op willen wachten en buiten Orbis solliciteren of zelfs al vertrokken zijn, dus ook mensen die tot nu toe absoluut niet in de gevarenzone zaten/zitten.

  Gisteren hoorde ik, via een wandelgang, dat nu zelfs de ‘handen aan het bed’ hun beschermde status kwijt zouden zijn. Als dat schrappen binnenkort officiëel bevestigd wordt, zal óók dat mij niet verbazen.

 87. wilmamazone says:

  Nieuws dat op klompen aangevoeld kon worden:

  L1 NWS

  Reorganisatie bij Orbis enkele weken uitgesteld.

  De reorganisatie bij Orbis Medisch en Zorgconcern is enkele weken uitgesteld. Orbis krijgt de financiering van het sociaal plan niet rond. Het medisch en zorgconcern is nog in gesprek met verschillende partijen, waaronder de gemeente Sittard-Geleen, om de financiële dekking van het sociaal plan zeker te stellen. Dat duurt zeker nog een paar weken.

  De Raad van Bestuur betreurt de vertraging omdat de periode van onzekerheid voor het personeel hierdoor langer wordt. Bij het Orbis-concern moeten vanwege financiële problemen 700 banen verdwijnen. Oorzaak is de nieuwbouw van het ziekenhuis in Sittard. Die bleek veel duurder te zijn dan was gepland.

 88. wilmamazone says:

  update:

  http://www.l1.nl/popups/mediaplayerpopup/_rp_comm_lsvideoId/1_3749209

  Interview met burgemeester van Sittard-Geleen.

 89. wilmamazone says:

  Dagblad

  De vakbonden Abvakabo FNV, NU’91 en CNV Publieke Zaak hebben furieus gereageerd op het besluit van Orbis om de geplande reorganisatie, waarmee hun leden eind vorige week instemden, tot nader order uit te stellen.

  quote:

  Vooral omdat het personeel nóg langer in onzekerheid wordt gehouden, hebben de bonden geen goed woord over voor het uitstel. Daarbij verbaast het ze dat er überhaupt tijd is voor uitstel en de besparing dus ‘kennelijk minder urgent is’. Het steekt ook dat de banken wel hun geld krijgen, maar dat er niets is voor het personeel.

 90. wilmamazone says:

  Update L1 NWS:

  http://www.l1.nl/popups/mediaplayerpopup/_rp_comm_lsvideoId/1_3751177

  En maar blijven hopen, ook Cees Sterk laat nog positieve geluiden horen.
  Is m.i inmiddels toch wel echt hélemaal struisvogelpolitiek.
  Echte openheid van zaken naar het personeel toe is nog steeds ver te zoeken.

 91. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090514/REGIONIEUWS04/605663810/1056

  Bonden en gemeente stellen Orbis ultimatum

  De vakbonden AbvaKabo FNV, Nu’91, Unie Zorg en Welzijn, FBZ en CNV Publieke Zaak eisen dat Orbis verduidelijkt hoe de met hen overeengekomen vertrekregelingen zullen worden bekostigd. Voor vrijdagmiddag twee uur hebben ze hun leden opgeroepen zich voor het nieuwe ziekenhuis demonstratief te verzamelen.
  In hun strijd om in het belang van het personeel snel duidelijkheid te krijgen “sluiten we geen enkel middel nog uit”, kondigt Eric Maas van AbvaKabo FNV aan. “Ook acties niet.”

 92. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis weet bonden en OR te sussen.

  Het overleg tussen de vakbonden, de ondernemingsraad en het bestuur van Orbis is niet uitgelopen op een conflict. Zeker 350 personeelsleden hadden zich vrijdagmiddag na afloop van het overleg verzameld bij het ziekenhuis. Daar werden ze door de bonden geïnformeerd. De Raad van Bestuur stemde in met de eis van de vakbonden om niemand gedwongen te ontslaan, totdat er financiering is gevonden voor het sociaal plan. De reorganisatie is tot aan de zomervakantie van de baan.

  Video

 93. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis praat met betrokken partijen

  Alle partijen die betrokken zijn bij zorgconcern Orbis gaan binnenkort rond de tafel zitten. Voor het eerst praten ook instanties als banken, zorgverzekeringen en de zorgautoriteit mee. Ook de gemeente Sittard-Geleen en de provincie zijn uitgenodigd.

  Dat zei bestuursvoorzitter van Orbis, Cees Sterk, vrijdagavond in de uitzending van L1-laat. Met het gesprek hoopt Orbis voldoende geld los te krijgen om het reorganisatieplan toch uit te kunnen voeren. Dat plan is opgeschort omdat het zorgconcern er onvoldoende financiële middelen voor heeft.

  *Trekt aan Jomandablauwe bloemblaadjes*:
  Van tafel-niet van tafel-van tafel-niet van tafel-van tafel……………………..

 94. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090517/REGIONIEUWS04/267423906/1005

  Orbis wimpelt Zorggroep Noord- en Midden-Limburg af

  Orbis Medisch en Zorgconcern wil vooralsnog niet ingaan op het aanbod van de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg uit Venlo om zijn thuis- en ouderenzorgactiviteiten (Orbis Thuis) over te nemen.
  Het in financieel zwaar weer verkerende concern blijft zich inspannen om Orbis in de huidige vorm, dus met alle onderdelen die er nu deel van uitmaken, overeind te houden.
  Dat is de uitkomst van een gesprek dat Zorggroep-bestuursvoorzitter Jos Spätjens onlangs voerde met Cees Sterk, zijn collega bij Orbis.

 95. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Minister: Orbis kan ook failliet gaan

  CDA-minister Ab Klink van volksgezondheid wil niet kost wat kost voorkomen dat het Orbis Medisch Centrum in Sittard failliet gaat , al erkent hij dat dat een ingrijpende gebeurtenis zou zijn. Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven.

  Die heeft dinsdag dan ook een spoeddebat aangevraagd. Dat wordt zeer waarschijnlijk woensdag gehouden. De kans op een faillissement van Orbis is toegenomen omdat er geen dekking is voor het afgesproken sociaal plan voor de 700 werknemers die hun baan verliezen.

 96. jennyj0 says:

  Wat een puinhoop daar zeg, niet te geloven.

 97. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090520/REGIONIEUWS01/475904059/1056

  Klink wil ‘olie smeren’ inzake financiën Orbis

  Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat zich inspannen om de partijen waarmee Orbis al maanden in gesprek is over financiering van het sociaal plan nadrukkelijk tot zaken te laten komen.

  Dat zei Klink woensdag toe tijdens een door de SP aangevraagd spoeddebat over de financiële problemen bij het zorgconcern. De minister benadrukte dat zijn toezegging ‘olie te smeren’ en ‘accommoderen’ niet hoeft te betekenen dat hij daarvoor zelf in Sittard aan tafel komt zitten.

  Overigens waren de diverse fracties in de Kamer het er niet over eens welke gesprekspartners Orbis wel en niet financieel moeten steunen. De VVD toonde zich fel tegenstander van steun door de gemeente Sittard-Geleen of de provincie, omdat ‘de belastingbetaler dan alweer opdraait voor falende en achteroverleunende zorgdirecteuren’.
  Behalve de SP, GroenLinks en de PVV koppelden alle partijen overheidssteun aan het moment dat de continuïteit of kwaliteit van zorg in het geding is. Eensgezind alle fracties vonden dat vooral zorgverzekeraar CZ meer moet bijspringen.

  quote:

  Klink beloofde de Kamer tenslotte dat die volgende maand een notitie krijgt over ‘good governance’ in de zorg tegemoet kan zien: hoe zouden bestuurders in de sector moeten omgaan met de grotere investeringsvrijheid én verantwoording die ze toebedeeld kregen. “Het is trouwens mijn overtuiging dat de verantwoordelijkheidszin in de zorgsector over de toereikendheid van plannen juist is toegenomen”, besloot de minister.

 98. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090522/REGIONIEUWS04/227796843/1005

  Top Orbis overwoog eigen faillissement

  De raad van toezicht en bestuurlijke top van Orbis hebben in september vorig jaar overwogen het zorgconcern zelf geregisseerd failliet te laten gaan.

  De optie is meermaals aan de orde gekomen tijdens besprekingen over de voorwaarden die Fortis en ABN Amro stelden bij de onderhandelingen over het overbruggingskrediet van 180 miljoen euro. Dat bevestigen diverse bronnen, onder wie oud-bestuursvoorzitter Ludo Jansen en Max Visser, destijds hoofd medische staf. Bij de afweging Orbis al dan niet op de fles te laten gaan, zijn diverse ‘wat als?-scenario’s’ doorgenomen.

 99. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Bezorgdheid over kwaliteit zorg bij Vastrada Susteren

  De cliëntenraad van zorgcentrum Vastrada in Susteren maakt zich ongerust over de steeds slechter wordende zorg. Dit zegt de raad in een brief aan de bewoners en hun familieleden. Door bezuinigingen bij Orbis, waar Vastrada onderdeel van is, zien zij personeel vertrekken en er komen geen nieuwe mensen voor in de plaats.

 100. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Geen onderzoek naar gevolgen sluiting Orbis-ziekenhuis

  De Tweede Kamer heeft een motie van de SP verworpen waarin gevraagd wordt een onderzoek te doen naar het gevolg van een eventuele sluiting van het nieuwe Orbis-ziekenhuis in Sittard. Aanleiding voor de motie was de precaire financiële situatie van Orbis. Maar alleen de PVV, de Partij voor de Dieren en de fractie-Verdonk steunden de SP-motie.

  Ook een andere motie van de SP over Orbis haalde het niet. Daarin werd verzocht om het College sanering zorginstellingen een onderzoek te laten doen naar Orbis en een scenario voor een maatschappelijk verantwoorde doorstart te laten ontwikkelen.

 101. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1204866.ece

  Topsalaris in de zorg aan banden

  Bestuurders in de gezondheidszorg mogen straks niet meer verdienen dan 190.000 euro per jaar, met een uitloop tot 247.000 euro. Ook de beloning van interim-bestuurders wordt aan banden gelegd. Zij mogen straks maximaal een jaar aanblijven en 332.500 euro (175 procent van het bestuurderssalaris) verdienen.

  Quote:

  De directeuren en toezichthouders in de zorg hopen dat de norm een einde maakt aan de praktijk van de vele bestuurswisselingen, waardoor duurbetaalde interim-bestuurders moeten worden aangesteld. Onlangs werd bij het noodlijdende Orbis in Limburg nog een interim-bestuurder van Boer & Croon voor een salaris van zes ton binnengehaald. Boer & Croon wilde dinsdag niet reageren op de nieuwe beloningscode.

 102. wilmamazone says:

  L1 NWS

  REPORTAGE: Eerste 120 dagen van Orbis

  De eerste 120 dagen zitten er op voor het Orbis Medisch Centrum. Zaterdag op de kop af 120 dagen geleden verhuisde het Maaslandziekenhuis in Sittard zijn patiënten naar het nieuwe onderkomen in Geleen. Door alle financiële perikelen en de reorganisatie die 700 banen kost, zou je bijna vergeten dat het hypermoderne ziekenhuis gewoon functioneert.

  Wat vooral in het oog springt zijn de verpleegafdelingen. Luxe alom en de patiënt staat centraal.

  Video

 103. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Splitsen-is-de-oplossing-voor-Orbis.htm

  ‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’

  Het noodlijdende Orbis Medisch en Zorgconcern moet worden opgesplitst en in delen verkocht aan omringende zorgaanbieders in de regio. “Op die manier blijven nagenoeg alle arbeidsplaatsen behouden in Limburg”, volgens Jos Spätjens, bestuurvoorzitter van De Zorggroep.

  De Zorggroep van Spätjens wil een deel van de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen van Orbis overnemen. De omzet van deze activiteiten – Orbis Thuis – bedroeg in 2007 96 miljoen euro. Spätjens heeft het bestuur van Orbis onlangs een voorstel gedaan voor de overname. “Het concern zou dit deel aan twee zorgaanbieders moeten overdragen, waaronder onze Zorggroep”, meent Spätjens. “Uiteraard met de bijbehorende frictiekosten.” Naast de Zorggroep noemt de bestuursvoorzitter ook het Atrium Heerlen en het Academisch Ziekenhuis Maastricht als mogelijke overnamekandidaten. “Zonder hulp van de regiopartners gaat Orbis dit najaar failliet.”

 104. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/opinie/weblogs/Bart-Kiers/Orbis-en-de-ijsberg.htm

  Orbis en de ijsberg

  Vier meter en 21 centimeter. Dat is het verschil in lengte tussen de Titanic (269,21 meter) en het gloednieuwe Orbis Medisch Centrum (265 meter) in Sittard. Het gigantische ziekenhuis van de 21e eeuw roept niet alleen vanwege zijn omvang associaties op met het destijds onzinkbaar geachte passagiersschip.

  Beide zijn symbool van technische vooruitgang. Net als de Titanic stoomt Orbis, dat het paradepaardje van de Nederlandse ziekenhuizen had moeten worden, af op een fatale ijsberg.

 105. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090605/REGIONIEUWS04/61790507/1030/weer

  Cees Sterk: banken bij Orbis-conferentie

  ABN Amro en Fortis doen mee aan de conferentie met stakeholders (belanghebbenden) die Orbis medio juni houdt in een poging de impasse rond de financiering van een pakket vertrekregelingen te doorbreken, meldt bestuursvoorzitter Cees Sterk in Zorgvisie.

  De andere genodigden aan de conferentie zijn de gemeente Sittard-Geleen, de provincie Limburg, de Nederlandse Zorgautoriteit, het Zorg Innovatie Forum en verzekeraars CZ en Uvit (de combinatie Univé-VGZ-IZA-Trias). Het ministerie van VWS is op directieniveau vertegenwoordigd.
  Omdat de problemen bij Orbis allemaal met elkaar zijn verknoopt, kijken de partijen waarmee het zorgconcern in gesprek is tot dusver naar elkaar, zegt Sterk. Orbis heeft Sittard-Geleen inmiddels een samenhangend pakket voorstellen met alle bijbehorende dossiers gestuurd. “Het zijn voorstellen waarvan we denken dat ze de zaak daadwerkelijk in beweging kunnen krijgen. Daarbij is uiteraard rekening gehouden met de positie van de banken en de toekomstige herfinanciering.”

 106. marer says:

  http://www.ad.nl/rotterdam/waterweg/3266651/Het_Vlietland_Ziekenhuis_in_zwaar_weer.html

  SCHIEDAM – Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam verkeert financieel in zwaar weer. Het eerste kwartaal is door het in januari geopende ziekenhuis negatief afgesloten. Hoeveel het Vlietland in de min staat, wil de raad van bestuur niet in de publiciteit bekend maken.
  ….

  ’t is vast maar een paar miljoentjes. (20?)

 107. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090611/REGIONIEUWS04/486144299/1030/weer

  Orbis begint met aanwijzen boventallige directeuren en managers

  Orbis Medisch en Zorgconcern gaat al zijn directeuren en de meeste tactische managers volgende week boventallig verklaren. Opgeteld gaat het om 37 leidinggevenden.

  De boventalligheidsverklaring is een belangrijke, noodzakelijke stap op weg naar de al eerder bekendgemaakte nieuwe organisatiestructuur van het zorgconcern, zo schrijft de raad van bestuur in een interne mededeling. Van de 37 management- en directiefuncties worden er 13 definitief geschrapt. Er zijn in de nieuwe organisatie 24 nieuwe topfuncties voorzien.

 108. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090612/REGIONIEUWS04/907201678/1030/weer

  Bezettingsgraad ziekenhuis Orbis bijna 100 procent

  Het nieuwe ziekenhuis van Orbis heeft sinds half februari een bezettingsgraad van tegen de 100 procent. Aan een exacte voorspelling waagt hij zich niet, maar als deze trend doorzet denkt Sterk dat het ziekenhuis eind dit jaar „een procent of 5” meer patiënten zal hebben getrokken dan in 2008.

  Als aansprekendste bewijs voor de aantrekkingskracht van het nieuwe ziekenhuis en de goede bezettingscijfers noemt hij het feit dat eerder deze week alle verpleegafdelingen vol lagen. Eén nacht moest zelfs een opnamestop worden ingesteld. Sterk spreekt van een algemeen aanzuigend effect. „Wat je steeds terughoort is het verrassingseffect bij klinische opname. De faciliteiten op de eenpersoonskamer, de privacy, de ontvangst en ook de kwaliteit van het verblijf. Chronische patiënten prijzen de prettige uitstraling en rust in onze polikliniek.”

 109. wilmamazone says:

  Reactie op bovenstaand bericht:

  Natuurlijk vol schrijft Tooske op 13.06.09 07:47
  Natuurlijk zit het ziekenhuis overvol. Het heeft de helft minder bedden dan het oude ziekenhuis, hoe kan je de zaken nog meer verdraaien dan wat hier geschreven staat.
  Dan mag het een mooi ziekenhuis zijn, het gaat wel ten koste van veel persoonlijk leed door alle gerommel met personeel!!!

  Ook heb ik vernomen van verrassingseffecten- die persoonlijk zijn ervaren- door o.a. de vele kinderziekte’s en de allesbehalve praktische beslissingen bij de bouw.
  Stomverbaasde:’Hoe is het in godsnaam mogelijk!!’.
  Het verraste mij gisteravond dan ook dat Cees Sterk deze reclameboodschap überhaupt in de krant heeft gekregen.
  In de zorgcentra van Orbis zijn inmiddels toch al zoveel reorganisatorische maatregelen doorgevoerd, dat de broekriemen zo strak zitten dat er naar adem gesnakt wordt.
  Daar hoor je Sterk wijselijk niet over, terwijl makkelijk voorspeld kan worden dat al die draconische maatregelen wellicht geld besparen, maar de bewoners en het personeel allesbehalve voldoende sparen en er grote vraagtekens gezet mogen worden bij de huidige/toekomstige definitie van basiszorg van de Orbistop.

  Eerst gedaan en dan gedacht……….juist ja!
  Daar heb je nou van die peperdure managers voor nodig!

 110. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090617/REGIONIEUWS01/653589415/1030/weer

  Verzekeraar eist fusie Atrium en Orbis

  De ziekenhuizen in Sittard en Heerlen moeten fuseren. Dat is de enige oplossing voor de financiële problemen bij Orbis en maakt nieuwbouw van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen overbodig.

  Dat stelt CZ-topman Mike Leers in zijn reactie op de uitnodiging van bestuursvoorzitter Cees Sterk van Orbis om 18 juni mee te doen aan de rondetafelconferentie van Orbis. CZ wil niet meewerken aan korte-termijnoplossingen voor de ziekenhuiszorg en zal niet bijdragen aan een garantstelling voor het sociaal plan van Orbis. Evenmin zal CZ financiële toezeggingen doen voor nieuwbouwplannen in Heerlen. Er zijn volgens CZ te weinig patiënten om de kapitaallasten van nieuwbouw van twee ziekenhuizen in de regio op te brengen.

 111. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090616/REGIONIEUWS01/429543603/1008

  Bestuur Zorggroep wil loon niet matigen

  Het bestuur van Zorggroep Noord- en Midden-Limburg heeft de roep om loonmatiging naast zich neergelegd. In weerwil van eerdere ophef over zijn hoge salaris, zag bestuursvoorzitter Jos Spätjens zijn inkomen in 2008 stijgen tot 330.948 euro.
  Ook Spätjens’ collega Frank Rijnders en twee vertrekkende bestuurders van de Zorggroep gingen er vorig jaar flink op vooruit. Alle vier kregen ze in 2008 een bonus voor het succesvol doorvoeren van een fusie. De bonussen varieerden van 20.736 euro tot ruim 36.000 euro.

  http://www.limburger.nl/article/20090616/REGIONIEUWS01/242937155/0/FRONTPAGE

  SP woedend over salaris bestuurstop Zorggroep

  De SP in Provinciale Staten is woedend over de loonstijgingen van het bestuur van de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg. De top ging er in 2008 financieel op vooruit, terwijl er een jaar eerder al commotie was over het salaris van de bestuurders.

  Deze Jos Spätgens wilde al eerder Orbis-Thuis gedeeltelijk overnemen:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/03/15/orbis-medisch-centrum-titanic-ii/#comment-11207

  Is nu zelf èrg negatief in het nieuws en het is zowiezo de vraag of deze graaier Orbis-Thuis nou niet net van de regen in de drup zou helpen.

  We zullen wel zien!
  De koehandel gaat morgen dus beginnen, maar het eventuele handjeklap zal nog wel ff duren. Ik voorzie namelijk héél wat vierkante koppen aan die ronde tafel!

 112. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090617/BLOGS03/582842291/1056

  De Spätjens-norm

  Jos Spätjens verdient kleine beetjens. Zorg is het dagelijks werk van de voorzitter van de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg en zijn mede-bestuurders en daar hoort de zorg voor de eigen salariëring bij.
  Slechts 330.948 euro werd vorig jaar overgemaakt op de bankrekening van Spätjens. Hij weet maat te houden: “De stijging van mijn totaal bruto inkomen is, afgezien van een bonus van 36.365 euro en een onkostenvergoeding van 13.864 euro, vooral het gevolg van indexatie.” Zo’n uitleg zet alle nogal gratuite, morele verontwaardiging onmiddellijk in het juiste perspectief. Eigenlijk is het allemaal afgunst en kinnesinne.

  Vooruit, nog één poging om het uit te leggen. Er bestaat een Balkenende-norm en Spätjens-norm. Het leiden van een kabinet, dat zestien miljoen mensen regeert en dat jaarlijks zo’n 220 miljard euro omzet, is met 190.000 euro goed betaald. Voor het volstrekt unieke talent van Jos Spätjens (met een omzet van 265 miljoen euro en 8500 medewerkers) zou zo’n bedrag een afrront zijn. Jos Spätjens. Dé Jos Spätjens. De naam die op de lippen ligt van vele multinationals in binnen- en buitenland. Zo’n visionaire CEO zouden ook zij willen hebben.

  Jos Spätjens die zich desondanks helemaal kan vinden in handhaving van de Balkenende-norm. Voor zijn opvolgers. “Ik heb overigens nog geen plannen om ermee te stoppen.” Jos Spätjens, het Duracel-konijn van zorgland, dat maar doorgaat en maar doorgaat. Bijna belangenloos. Eigenlijk voor een fooi. Jos Spätjens verdient eigenlijk nog veel meer kleine beetjens.

  Op dit warmvoelende Duracelkonijn staan de mensen op de werkvloer van Orbis-Thuis -omvat zorgcentra en thuiszorg- uiteraard met smart te wachten;die is bijna té goed voor deze zorgwereld.
  *Snuit neus van ontroering*

 113. Edward says:

  Ja maar, als wij ons bestuurlijke talent niet rijkelijk belonen, verdwijnt onze hele top naar het buitenland. Deze brain drain, sorry frisse wind, wil natuurlijk niemand, hehe. En de rest die overblijft, die maakt er natuurlijk een puinhoop van, die we nu in het geheel niet hebben.

  Hebben eigenlijk de mensen die de EU gefuseerd hebben, en later de Euro, wel een forse bonus gehad?

 114. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Atrium bereid tot samenwerking met Orbis

  Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen is bereid om met het Sittardse Orbis-ziekenhuis te praten over een eventuele samenwerking, maar denkt voorlopig niet aan een fusie. Dat laat de Raad van Bestuur van het Heerlense ziekenhuis weten als reactie op een uitgelekte brief van zorgverzekeraar CZ

  In de brief, die in handen is van de Limburgse kranten, zegt CZ-topman Mike Leers dat een fusie de enige oplossing is voor de financiële problemen bij Orbis.

  De geldproblemen spelen sinds de nieuwbouw van het ziekenhuis. Ook het Atrium heeft plannen voor nieuwbouw, maar krijgt de financiering nog niet rond. De Raad van Bestuur houdt vast aan de nieuwbouwplannen, maar is wel bereid om samen met Orbis na te denken over mogelijke samenwerking.

  Zowel CZ als Orbis wil niet reageren. Orbis laat weten dat er morgen met enkele partners wordt gesproken over de toekomst. \’Tijdens die bijeenkomst gaat het over de redding van Orbis, niet over een fusie\’, zo laat een woordvoerder weten. Verder wil het Sittardse ziekenhuis niet reageren.

 115. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090617/REGIONIEUWS04/977011411/1030/weer

  Sterk: rondetafelconferentie draait om korte termijn

  Voor Orbis draait de rondetafelconferentie van 18 juni maar om één ding, zegt bestuursvoorzitter Cees Sterk: een garantstelling voor de korte termijn financiering van vertrekregelingen en de reorganisatiekosten.
  Als die korte-termijnfinanciering er niet komt, hangt de toekomst van Orbis aan een zijden draadje. Alleen met zo’n garantstelling kan Orbis nog 20 miljoen euro bij ABN Amro en Fortis lenen, waarna de al diverse keren uitgestelde reorganisatie kan beginnen. En die is weer essentieel om de kosten structureel te verlagen zodat Orbis weer zicht krijgt op een gezonde exploitatie.

 116. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Abvakabo: Orbis moet fusie serieus bekijken

  Vakbond Abvakabo wil dat het Orbis Concern in Sittard-Geleen de fusiemogelijkheden met het Atrium Medisch Centrum in Heerlen serieus bekijkt. Dat gaat de vakbond donderdag inbrengen tijdens de rondetafelconferentie over het noodlijdende Orbis Concern.

  Woensdag werd duidelijk dat zorgverzekeraar CZ voor een fusie tussen de ziekenhuizen in Sittard en Heerlen is. Het Orbis houdt donderdag met betrokken partijen een rondetafelconferentie om de toekomst van het ziekenhuis veilig te stellen. Een belangrijk punt daarbij is de financiering van de geplande reorganisatie. Bij het concern moeten zo’n 700 banen weg, maar er is geen geld voor een sociaal plan.

 117. wilmamazone says:

  De rondetafelconferentie begint vanmiddag om vier uur.
  Vakbond:
  Audio

  Dagblad de Limburger

  CZ stuurt aan op afstoten Orbis Thuis

  CZ zal erop aansturen dat Orbis de vanuit de AWBZ betaalde zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en bij de thuiszorg afstoot. Van de overnamesom kunnen dan de afvloeiingskosten van het boventallige personeel bekostigd worden.
  Dat schrijft CZ-topman Mike Leers aan bestuursvoorzitter Cees Sterk van Orbis in een brief van 9 juni waarin hij het standpunt van de zorgverzekeraar over de problemen bij Orbis verwoordt. Sterk schrikt niet van „de heldere opvattingen” van Leers. „Dit is de oplossing die Mike Leers ons aan de hand doet, ik zie nog wel andere oplossingen.”
  Leers laat er geen enkel misverstand over bestaan dat CZ niet van plan is om bij te dragen aan welke korte-termijnoplossing voor de problemen bij Orbis dan ook. Voor het Orbis-personeel dat werkt bij de V & V (Verpleging en Verzorging) en de thuiszorg ziet hij voor CZ geen mogelijkheden om „uit eigen zak geld op tafel te leggen” om Orbis terwille te zijn. Hij wijst erop dat het zorgkantoor, dat namens de verzekeraars toeziet op de verdeling van de AWBZ-gelden, gebonden is aan regels en procedures van het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit.

 118. Das niet best Wilma. Klink had zijn handen er toch ook al van af getrokken? Kijken wat Sterk voor (andere) oplossingen ziet.

 119. wilmamazone says:

  L1 NWS

  SP-protest bij CZ in Sittard

  De SP houdt vrijdag bij het CZ-kantoor in Sittard een ludieke actie. De partij gaat pleisters, aspirine en verband aanbieden aan de bestuurders van CZ. De zorgverzekeraar liet eerder deze week weten dat het Orbis ziekenhuis in Sittard-Geleen moest fuseren met het Atrium in Heerlen. Volgens de SP is dat een belachelijk plan.

  De partij vindt dat de ziekenhuizen op die manier tegen elkaar worden uitgespeeld. Onder anderen SP-fractievoorzitter Thijs Coppus van het Limburgs Parlement en Tweede Kamerlid Henk van Gerven zijn bij de actie in Sittard aanwezig.

 120. wilmamazone says:

  Alwéér geen enkele duidelijkheid voor de mensen op de werkvloer:

  L1 NWS

  Orbis verkent samenwerking met Atrium

  Samenwerking met het Atrium Medisch Centrum in Heerlen lijkt de enige oplossing om het noodlijdende Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen te redden. Dat is donderdagavond gebleken op de conferentie over het voortbestaan van het concern. Er wordt een kerngroep samengesteld, met vertegenwoordigers van onder meer de provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen, het ministerie van Volksgezondheid en het Orbis zelf, die de mogelijkheden voor samenwerking gaan onderzoeken.

  De kerngroep moet al half juli met een concreet voorstel komen. Dan moet er volgens de betrokken ook duidelijkheid zijn over de financiering van de reorganisatie en daarmee de doorstart van het Orbis-concern.

  http://www.limburger.nl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090618/REGIONIEUWS04/940038824/1030

  Orbis moet samenwerken met Atrium in Heerlen

  Onder druk van het ministerie van Volksgezondheid, de banken en zorgverzekeraars Uvit en CZ moet Orbis een intensieve samenwerking aangaan met het Atrium Medisch Centrum. Een fusie is daarbij niet uitgesloten.
  Dat is de uitkomst van de rondetafelconferentie van gisteren waarmee Orbis financiering van het sociaal plan wilde regelen. Hoewel de deelnemers de intentie hebben uitgesproken samen garant te staan voor de financiering van vertrekregelingen voor 485 fte’s, zal het nog minimaal een maand duren voordat het benodigde miljoenenbedrag geregeld is.
  Een kerngroep bestaande uit CZ, Orbis, Fortis, ABN Amro en de gemeente Sittard-Geleen moet snel, liefst nog voor half juli, leiden tot zodanige afspraken met het Atrium MC dat de gemeente, de provincie, de verzekeraars en de banken samen voor de financiering van het sociaal plan willen tekenen.
  Volgende week volgt nieuw overleg waaraan ook het bestuur van Atrium zal meedoen.

 121. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090618/REGIONIEUWS04/325635023/0/weer

  Vliegende start zorgbedrijf vertrokken Orbis-verpleegsters

  De twaalf wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden die in april collectief (en vrijwillig) ontslag hebben genomen bij Orbis Thuiszorg in Susteren, zijn definitief gestart met hun eigen buurtzorgbedrijf. De gewezen Orbis-verpleegsters hebben een klein kantoor gehuurd in Holtum, van waaruit zij hun zorgdiensten aanbieden.

  Vrijdagmiddag (vanaf 16 uur) wordt het pand aan de Martinusstraat tijdens een open dag feestelijk geopend door directeur Jos de Blok van Buurtzorg, zoals het bedrijf (ook elders in het land) officieel heet.
  Het nieuwe zorgcollectief beleeft een vliegende start, zo laat ziekenverzorgster Petra Muyres weten. „We mogen bepaald niet klagen. Amper begonnen, tellen we al meer dan dertig cliënten.” Buurtzorg richt zijn werkterrein in eerste instantie op de regio Born-Susteren-Echt.

 122. jennyj0 says:

  Ik hoop dat het een groot succes wordt!! Een tijdje terug stond er iets in de krant over dit soort initiatieven en daaruit bleek dat het niet peperdure overhead helemaal niet nodig is om goede zorg te geven, integendeel zelfs.

 123. wilmamazone says:

  Cees Sterk met een reactie bij L1 NWS:
  Audio

 124. wilmamazone says:

  De Orbissoap heeft nieuwe verhaallijn:

  L1 NWS

  Atrium houdt vast aan nieuwbouw

  Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen houdt ook bij samenwerking met het Orbis Concern vast aan de eigen nieuwbouwplannen. Een nieuw ziekenhuis is volgens Hans Kerkkamp van de Raad van Bestuur van het Atrium nodig om de kwaliteit van de zorg in de regio op niveau te houden.

  Het noodlijdende Orbis Zorgconcern in Sittard-Geleen kan alleen overleven als het gaat samenwerken met het Atrium in Heerlen. De Raad van Bestuur van het Atrium staat open voor die samenwerking. Maar stelt daarbij wel als voorwaarde dat de nieuwbouw in Heerlen doorgaat.

  Over een maand moet er meer duidelijkheid komen over de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen.

 125. wilmamazone says:

  Ook elders in Limburg goede resultaten van de marktwerking in de zorg:

  http://www.limburger.nl/article/20090619/REGIONIEUWS01/146360784/1056

  Zorgen over ‘grimmige werksfeer’ in VieCuri

  De ondernemingsraad van VieCuri Medisch Centrum in Venlo maakt zich ernstige zorgen over de ‘grimmige werksfeer’ en het stijgend ziekteverzuim in het ziekenhuis. Sinds 2006 groeide het aantal mensen dat kort of langer thuis zit van 3,9 tot 4,7 procent.
  De zorg van de OR staat in notulen van vergaderingen op 19 en 26 mei. De OR schrijft het groeiend aantal zieken toe aan een gebrek aan directe aansturing, incapabele leidinggevenden, een tekort aan assistenten, het schrappen van nachthoofden, wisselingen van unitleiders, te veel overwerk voor verpleegkundigen en artsen en het verplicht moeten volgen van tijdrovende cursussen. In het ziekenhuis is sprake van ‘eilandjesdenken’ en een ‘verrekencultuur’: collega’s zijn steeds minder bereid voor elkaar in te vallen.

  De raad van bestuur, sinds april onder leiding van Max Visser, deelt de bezorgdheid van de OR. De problemen zijn volgens hem mede het gevolg van door de overheid opgelegde besparingen en nieuwe kwaliteitseisen. Het project Zorgzaam Beter moet komende tijd de cultuur en werksfeer een “goede swung geven”. Volgens Visser is de zorgkwaliteit op generlei wijze in gevaar.

  Datde zorgkwaliteit op generlei wijze in gevaar is wordt binnen Orbis ook nog steeds geroepen.
  Geluiden vanaf de werkvloer laten iets héél anders horen.
  Wat mag er dan tegenwoordig nog verstaan worden onder zorgkwaliteit?!

 126. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090619/REGIONIEUWS04/965606708/1030/weer

  Vrijwilligster schrijft ondersteuningslied voor personeel Orbis

  Door alle perikelen rond zorgconcern Orbis zit het personeel al maanden in spanning. Om de medewerkers een hart onder de riem te steken, schreef Miriam Notten uit Geulle, vrijwilligster van zorgcentrum St. Jansgeleen in Geleen, een ondersteuningslied.

 127. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090620/BLOGS03/728689886/1056

  Zorging Limburg

  Al die mensen die zich al die tijd hebben afgevraagd, waarom bestuurders in deze provincie toch zo geporteerd waren voor een voetbalfusie, weten sinds deze week wat de reden was. Het ging om een pilotproject. Nu Sporting Limburg van de baan is, kondigt het nieuwe verstandshuwelijk tussen Westelijke en Oostelijke Mijnstreek zich alweer aan: Zorging Limburg.

  Orbis heeft een futuristisch hospitaalruimteschip laten landen op de grens van Sittard en Geleen. Het geldt als de populairste dagattractie van de Westelijke Mijnstreek. De rondleidingen zijn volgeboekt tot najaar 2016. De begroting van het zorgconcern wordt daar niet beter van. Fortuna ontbreekt het aan geld om goede spelers te kopen. Orbis kan het wegsturen van zijn spelers niet eens meer betalen. Reden waarom overheden, banken en zorgverzekeraars het lof der regio-overstijgende samenwerking zingen.
  Dat is weer tegen het zere been van het gisteren van de grond gekomen patiënteninitiatief Trots Op Orbis (TOO), dat de mogelijkheden van een stand alone gaat onderzoeken. Ondertussen heeft textielbaron Nol Hendriks zich gemeld als redder van een zelfstandig Atrium. Hij weet in een obscuur West-Afrikaans land nog vier topspecialisten die graag naar Heerlen willen komen. Hendriks wil het regelen, als hij tenminste wordt gevraagd.
  Het is onwaarschijnlijk dat dat gaat gebeuren. Een Stuurgroep Topzorg in Limburg functioneert sinds gisteren. De opdracht: studeren op de moeder aller fusies. Een ontwerpbureau heeft al een ton gekregen voor een Zorging Limburg-logo: een leeuw die lakens in de kleuren van de Limburgse vlag opschudt.

 128. wilmamazone says:

  L1 NWS

  PvdA: provincie moet Orbis helpen

  De PvdA in het Limburgs Parlement vindt dat de provincie moet meehelpen om de grote financiële en personele problemen bij Orbis op te lossen. In een statencommissie zei PvdA-statenlid Roy Pennings dat er alles aan moet worden gedaan om te voorkomen dat het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen failliet gaat; zeker ook omdat het zoveel oog heeft voor innovatie.

  En dat is voor de toekomst van de zorg van groot belang. Pennings liet in het midden of de provincie naar zijn mening momenteel te weinig doet. De provincie heeft als lijn dat ze niet mee garant wil staan voor de kosten van het sociaal plan van Orbis waarbij 700 arbeidsplaatsen verdwijnen. Wel werkt zij actief mee aan het begeleiden van personeel naar nieuw werk via mobiliteitscentra.

 129. wilmamazone says:

  Hoe de wind waait,zal mijn jasje wel moeten waaien:

  http://www.limburger.nl/article/20090617/REGIONIEUWS04/977011411/1030/weer
  Voor Orbis draait de rondetafelconferentie van 18 juni maar om één ding, zegt bestuursvoorzitter Cees Sterk

  Dit publiceert Orbis nu:

  http://www.orbisconcern.nl/orbis/nieuwsrubriek/actueel/741542/

  Oplossing voor Orbis in zicht

  Op de conferentie van belanghebbenden bij het voortbestaan van Orbis Medisch en Zorgconcern is gekozen voor een eenduidig zakelijk scenario dat Orbis in staat stelt te overleven.
  Orbis kiest voor een oplossing van de problemen op korte termijn (financiering) gekoppeld aan een perspectief voor Orbis om ook op middellange termijn levensvatbaar te zijn. Dit perspectief lijkt te liggen in een intensieve samenwerking met Atrium MC Parkstad. Vanzelfsprekend dient deze samenwerking gebaseerd te zijn op wederzijdse bereidheid. Overigens wijst Orbis erop dat zij de keuzevrijheid van de cliënt in Zuid-Limburg volmondig onderschrijft.

  Tijdens de conferentie gaven de belanghebbenden blijk van hun bijzondere betrokkenheid bij Orbis. Unaniem waren de deelnemers van mening dat het onderwerp van gesprek vooral de structuur van de zorg in Zuid-Limburg moet zijn. Het aantal ziekenhuisbedden in het licht van de demografische ontwikkeling. Het ging dus niet uitsluitend om de problemen van Orbis.

 130. jennyj0 says:

  Ik vind dit een heel moeilijk te doorgronden, wollig stukje. Wat zijn ze nou precies van plan vraag ik me af.

 131. wilmamazone says:

  L1 NWS

  VVD: Atrium heeft recht op nieuwbouwgeld

  Het Atrium-ziekenhuis in Heerlen heeft recht op een deel van de 160 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken voor de nieuwbouw van ziekenhuizen. Dat vindt de VVD in het Limburgs Parlement. Begin januari schortte het Atrium de nieuwbouwplannen op, omdat de banken geen krediet van 210 miljoen euro wilden verlenen, zonder overheidsgarantie.

  Maar de nieuwe regeling biedt weer uitzicht op realisering van de noodzakelijke nieuwbouw, aldus VVD-statenlid Erik Koppe. In vragen aan het provinciebestuur blijft hij zich ook verzetten tegen een fusie van het Atrium met het Orbis zorgconcern in Sittard-Geleen.

 132. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090621/REGIONIEUWS04/776993286/0/FRONTPAGE

  Orbis blij met rol gemeente

  Orbis is in de aanloop naar de cruciale rondetafelconferentie van 18 juni enorm geholpen door de gemeente Sittard-Geleen, zegt bestuursvoorzitter Cees Sterk. Hij heeft veel lof voor het lobbywerk van met name burgemeester Sjraar Cox en wethouder Pieter Meekels.
  Sterk benadrukt dat Sittard-Geleen lange tijd de enige belanghebbende was die zijn nek wilde uitsteken, terwijl de gemeente wat hem betreft niet de eerst aangewezen partij was om deze rol op zich te nemen. “In de voorbereiding van de rondetafelconferentie is de gemeente van onschatbare waarde geweest. De burgemeester en de betrokken wethouders hebben geweldig voor Orbis hun best gedaan om de juiste inzichten bij de politieke partijen over het voetlicht te krijgen. Zij hebben in Den Haag de juiste kanalen aangeboord, ook bij de regeringspartijen. Zij beschikken natuurlijk over veel betere contacten dan wij in den Haag en daar plukken we nu de vruchten van.”
  “Na het eerste Kamerdebat over Orbis bleef het erg stil”, vertelt wethouder Meekels.” Toen hebben we actie ondernomen.”

 133. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Brandbrief Heerlen over Atrium naar Den Haag

  Burgemeester Gresel van Heerlen vindt uitstel van de nieuwbouwplannen voor het Atrium-ziekenhuis ‘ontoelaatbaar en onverdedigbaar.’ Dat schrijft hij in een brandbrief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

  Gresel maakt zich zorgen over het ontbreken van financiële dekking voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in zijn stad, en over de mogelijke fusie tussen Atrium en het Orbis-ziekenhuis in Geleen. Een fusie tussen de twee ziekenhuizen zou ervoor zorgen dat het Heerlense ziekenhuis mede moet opdraaien voor de tekorten bij Orbis.

  In de brief vraagt hij de minister de nieuwbouw van het Atrium toch mogelijk te maken.

 134. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Sittard-Geleen verdeeld over steun aan Orbis
  De gemeenteraad van Sittard-Geleen is verdeeld over de steun aan Orbis. De gemeente werd donderdagavond in een besloten raadsvergadering om een financiële bijdrage gevraagd in de vorm van een garantstelling voor 5 miljoen euro. Het Orbisconcern heeft het geld hard nodig omdat het in zwaar weer verkeert. Er moeten 700 mensen worden ontslagen.

  Audio

 135. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090625/REGIONIEUWS04/930207431/1005

  Sloopvergunning aangevraagd voor oude ziekenhuis

  Orbis heeft op 21 april bij de gemeente Sittard-Geleen al een sloopvergunning aangevraagd voor het Maaslandziekenhuis. Volgens woordvoerder Paul ’t Lam zijn de gebouwen leeggehaald. Wanneer de sloop kan beginnen, is onduidelijk.

  http://www.limburger.nl/article/20090626/REGIONIEUWS04/359707819/1005

  Deal over sloop oude ziekenhuis in Sittard

  Orbis en B en W van de gemeente Sittard-Geleen zijn het in hoofdlijnen eens geworden over de sloop van het oude ziekenhuis. Over de laatste details verwachten ze maandag overeenstemming te bereiken.

 136. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090626/REGIONIEUWS04/228415306/1005

  Raadsmeerderheid bereid Orbis te helpen

  Hoewel vele vragen onbeantwoord zijn, tekent zich in de gemeenteraad Sittard-Geleen een meerderheid af die Orbis een borgstelling van 5 miljoen euro wil verlenen voor financiering van het sociaal plan.

  De coalitiefracties PvdA, GOB en GroenLinks zijn bereid Orbis te helpen ondanks de weinig florissante financiële positie van de gemeente. Zij delen de argumenten van B en W: het belang van goede zorg in stad en regio, het werkgelegenheidsaspect en de wens oplossingen te vinden voor het terrein van het oude ziekenhuis en andere dossiers waar Orbis en gemeente elkaars pad kruisen.
  Het college streeft naar besluitvorming op uiterlijk 13 juli. Breed leeft in de raad het gevoel dat er ondanks de presentaties van Orbis-bestuursvoorzitter Cees Sterk en wethouder Pieter Meekels in de besloten raadsbijeenkomst van donderdag nog veel informatie ontbreekt. „Tot mijn stomme verbazing wordt van ons voor de vakantie een besluit gevraagd over borgstelling en over een constructie voor de sloop van het oude ziekenhuis waar we het fijne niet van weten”, zei VVD-fractieleider Jan Willem Pieters na afloop. „Terwijl we nog niets concreets, geen stuk, geen dossier hebben gezien.”
  Ook zijn PvdA-collega Henk de Boer vindt dat lastig, maar voor hem weegt het zwaarst dat aan de onzekerheid van Orbis-werknemers een eind komt. „Als dat kan door voor 5 miljoen garant te staan voor het sociaal plan, zeg ik: doen.”

 137. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Extra vergaderingen in Sittard over Orbis

  Er komt een extra commissie- en raadsvergadering in Sittard over het oplossen van de problemen bij Orbis.
  Maandag is er een commissievergadering, volgende week donderdag is de raadsvergadering. De gemeente Sittard-Geleen wil voor vijf miljoen euro borg staan voor het sociaal plan bij Orbis Medisch en Zorgconcern.

  Orbis heeft de borgstelling van de gemeente nodig om een miljoenenlening te krijgen om het sociaal plan te kunnen betalen. Het noodlijdende ziekenhuis moet reorganiseren en daardoor verliezen 700 medewerkers hun baan.
  De gemeenteraad van Sittard-Geleen is verdeeld over de steun aan Orbis.

 138. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Medici staan borg voor Orbis

  De medisch specialisten bij Orbis in Sittard-Geleen staan gezamenlijk borg voor een bedrag van 2 miljoen euro voor de financiering van het sociaal plan en de reorganisatie van het conern. Met deze borgstelling willen de specialisten hun vertrouwen uitspreken in het bussinessplan van Orbis.

  Voor de totale reorganisatie waarbij 700 medewerkers weg moeten, is een bedrag nodig van circa 20 miljoen euro. Omdat Orbis dat bedrag zelf niet heeft, is een beroep gedaan op de overheid, banken en zorgverzekeraars. Verwacht wordt dat een dezer dagen de gemeente Sittard-Geleen, de provincie en verzekeraar CZ beslissen over een financiële tegemoetkoming.

 139. jennyj0 says:

  Van die bedragen sla je toch steil achterover zeg.

 140. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Vijf miljoen gemeentegarantie voor Orbis

  De gemeente Sittard-Geleen staat voor 5 miljoen garant voor het sociaal plan en de reorganisatie van het Orbis Medisch en Zorgconcern. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond unaniem besloten. Eerder werd al bekend dat de medisch specialisten van Orbis voor 2 miljoen euro borg staan.

 141. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis-baas verwacht volgende week oplossing

  Het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen verwacht volgende week de benodigde 20 miljoen euro bij elkaar te hebben voor het sociaal plan. Dat zei bestuursvoorzitter Cees Sterk vrijdagmorgen op L1 Radio. Aanleiding voor zijn optimisme is de 5 miljoen euro, waarvoor de gemeente Sittard-Geleen garant gaat staan. De gemeenteraad heeft dat donderdagavond unaniem besloten. Eerder werd al bekend dat de medisch specialisten van Orbis voor 2 miljoen euro borg staan.

  Cees Sterk:
  Audio

  Vreemd dat Sterk het in dit interview nadrukkelijk niet heeft over het demissionair verklaren van de Raad van Toezicht.

  http://www.limburger.nl/article/20090716/REGIONIEUWS04/306805089/1005

  Medisch en zorgconcern Orbis in Sittard-Geleen kan definitief rekenen op een gemeentelijke borgstelling van vijf miljoen euro. Tegelijkertijd doet de gemeenteraad een klemmend beroep op de Raad van Toezicht, die volgens de meeste fracties ernstig heeft gefaald, om zichzelf per direct ‘demissionair’ te verklaren en tot 1 januari enkel nog lopende zaken af te handelen.

 142. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis: Provincie garandeert 5 miljoen

  De provincie gaat voor 5 miljoen euro garant staan voor het sociaal plan en de reorganisatie van het Orbis Medisch en Zorgconcern. Donderdagavond liet de gemeenteraad van Sittard-Geleen weten voor hetzelfde bedrag borg te staan. Eerder werd al bekend dat de medisch specialisten van Orbis voor 2 miljoen euro borg staan.

  http://www.limburger.nl/article/20090717/REGIONIEUWS01/305420168/1056

  quote:

  Volgens de regels hebben Provinciale Staten nog de mogelijkheid om ‘wensen en bedenkingen’ kenbaar te maken bij het besluit van GS. Volgens Lebens zijn hij en zijn collega’s in het provinciebestuur zeker niet “over één nacht ijs gegaan”. Zo zegt hij erop te vertrouwen dat ook de fracties in de Staten, die overigens sinds vorige week met zomerreces zijn, zich in het voorstel kunnen vinden.
  De gedeputeerde erkent dat de vrees voor precedentwerking een van de hobbels in de uiteindelijke beslissing is geweest. Volgens hem bieden de voorwaarden zoals die afgelopen dagen met Orbis zijn uitonderhandeld genoeg zekerheden om dat risico uit te sluiten.

 143. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Vandaag 14:16

  SP: twijfels over garantstelling Orbis

  De SP-fractie in het Limburgs Parlement zet vraagtekens over de garantstelling die de provincie Limburg wil geven aan het Orbis Medisch en Zorgcentrum. De partij stelt vragen over de voorwaarde dat Orbis ‘onomkeerbaar moet gaan samenwerken’ met het Atrium ziekenhuis in Heerlen.

  Volgens de SP wordt het Atrium daardoor opgezadeld met de problemen van Orbis. Vorige week besloot de provincie om voor 5 miljoen borg te staan voor het sociaal plan en de reorganisatie van Orbis.

  Vandaag 17:22

  Orbis en Atrium gaan samenwerken

  Het Orbis Medisch en Zorgcentrum en het Atrium ziekenhuis in Heerlen willen gaan samenwerken. De twee ziekenhuizen willen over een jaar samen zijn ondergebracht in één stichting. Daarover hebben de twee ziekenhuizen maandag een intentieverklaring opgesteld. De plannen hebben de steun van het Ministerie van Volksgezondheid.

  Orbis heeft inmiddels van verschillende partijen garantstellingen ontvangen, voor een totaalbedrag van 21 miljoen euro. Dat is genoeg voor de financiering van het sociaal plan en de reorganisatie.

  http://www.limburger.nl/article/20090720/REGIONIEUWS01/137604215/1056

  Orbis en Atrium streven naar bestuurlijke fusie

  De ziekenhuizen in Heerlen en Sittard gaan intensief samenwerken. Een binnenkort te starten haalbaarheidsonderzoek, dat op 1 januari 2010 dient te zijn afgerond, moet de voordelen van deze samenwerking in beeld brengen. Streven van beide partijen is om de ziekenhuizen medio volgend jaar onder te brengen in een nieuwe stichting, onder één bestuur en met één raad van toezicht.

  quote:

  Voor Orbis betekent de instemming van CZ topman Mike Leers met het samenwerkingsstreven dat na de provincie, de gemeente Sittard-Geleen en de eigen medisch specialisten nu ook zorgverzekeraar CZ het concern een borgstelling heeft verleend van 4 miljoen euro. Dankzij de steun van ABN Amro en Fortis, die het concern de ruimte gegeven om 5 miljoen euro aan te wenden voor de uitvoering van het sociaal plan, kan Orbisbestuursvoorzitter Sterk met opgeteld 21 miljoen aan garantstellingen een nieuwe lening aanvragen voor financiering van de nodige reorganisatie. Voor het verstrekken van die lening zal onder meer worden aangeklopt bij de Bank Nederlandse Gemeenten.
  Overigens zal de reorganisatie niet zevenhonderd werknemers (485 fte’s)hun baan gaan kosten, maar waarschijnlijk 135 mensen (90 fte’s) minder.
  Sinds het bekendmaken van de reorganisatie is eenzelfde aantal medewerkers inmiddels vertrokken, zo bevestigt Sterk. De vakbonden hebben de afspraken over vertrekregelingen zoals vastgelegd in het sociaal plan,nu de financiering rond is herbevestigd.

 144. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Orbis-en-Atrium-willen-fuseren.htm

  Orbis en Atrium willen fuseren

  Orbis Medisch centrum en Atrium MC Parkstad willen per 1 juli 2010 fuseren. Met deze toezegging is de financiering van de reorganisatie bij Orbis rond.

  De twee ziekenhuizen maken vandaag in een intentieverklaring bekend dat ze duurzaam willen samenwerken. Een onderzoek moet 1 januari uitsluitsel geven of samenwerking leidt tot kwalitatief hoge zorg en de continuïteit van beide instellingen waarborgt. Als dat zo is, gaan de raden van bestuur en toezicht per 1 juni 2010 samen. De ziekenhuisdivisie zal dan uit het Orbisconcern stappen.

  quote:
  De ziekenhuisdivisie zal dan uit het Orbisconcern stappen.

  Wat gaat er dan met de rest van het concern gebeuren? Er worden niet alleen in het OMC banen wegbezuinigd, maar daar is weer eens weinig aandacht voor.Vanaf september 2008 is b.v. in de zorgcentra overal geschraapt waar maar wat te schrapen viel, óók al in het aantal uren van ondersteunend personeel.
  Vooral in zorgcentra is goede zorg méér dan alleen de handen aan het bed. Die handen worden nu wel opgezadeld/extra belast met de consequenties van de weggevallen uren elders.
  Voor het ziekenhuis lijkt de redding nu nabij, maar voor de rest van het concern houd ik dus nog steeds mijn hart vast.

 145. wilmamazone says:

  L1 NWS

  In september duidelijk wie bij Orbis weg moeten
  Half september wordt bekend welke werknemers bij Orbis moeten vertrekken. Dat zegt bestuurder Eric Maas van Abvakabo FNV naar aanleiding van de borgstellingen die Orbis heeft gekregen.

  Met die garanties kan Orbis geld lenen om het sociaal plan te betalen voor de 700 werknemers die het ziekenhuis noodgedwongen moeten verlaten. Ook houden de bonden de vinger aan de pols bij het Atrium in Heerlen. Dat ziekenhuis gaat intensief samenwerken met Orbis. Bij de vakbonden zijn al meerdere telefoontjes binnen gekomen van verontruste personeelsleden van het Atrium over de samenwerking met het zieltogende Orbis.

  Audio

  Nogmaals:
  Niet alléén in het ziekenhuis moeten werknemers dan noodgedwongen vertrekken!
  Orbis is een zorgconcern en is het belangrijk dat die andere devisies nu niet ondergesneeuwd raken omdat alle/teveel aandacht gaat naar HET ‘paradepaardje’.

 146. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Update van artikel ‘Orbis en Atrium gaan samenwerken’ van 17.22u gisteren:
  Audio

 147. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Huis voor de Zorg vreest nadelen van fusie ziekenhuizen

  Patiëntenorganisatie het Huis voor de Zorg denkt dat de fusie tussen Orbis en Atrium nadelig wordt voor patiënten in de regio Parkstad. De ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen onderzoeken de haalbaarheid van een fusie. Volgens het Huis voor de Zorg krijgt het veel modernere Orbis op den duur vanzelf de overhand. En zullen patiënten uit Parkstad steeds vaker naar Sittard-Geleen moeten gaan voor zorg.

 148. wilmamazone says:

  Weer een nieuwe verhaallijn in de Orbissoap:

  http://www.limburger.nl/article/20090724/REGIONIEUWS04/215939128/1005

  Hoffmann Bedrijfsrecherche zoekt bij Orbis naar het lek

  Orbis Medisch en Zorgconcern heeft de diensten van Hoffmann Bedrijfsrecherche ingehuurd om te achterhalen wie van hun eigen werknemers afgelopen tijd vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar verslaggevers van deze krant.

  Dat bevestigen meerdere goed ingevoerde bronnen binnen het concern. Volgens de bronnen controleren de rechercheurs van Hoffmann al enkele weken in het diepste geheim postvakjes, printers, computers en telefoonverkeer om lekkende werknemers op het spoor te komen. De activiteiten van Hoffmann beperken zich tot het nieuwe ziekenhuis, aldus de bronnen.
  Orbis-woordvoerder Paul ’t Lam erkent dat er „inderdaad een onderzoek loopt”. Hij bestrijdt echter dat dit alle medewerkers in het ziekenhuis betreft. Ook herkent hij zich niet in de door de bronnen genoemde methodes van Hoffmann. Details daarover kwalificeert hij als „aperte onwaarheden en schandelijke aantijgingen”.

 149. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090727/REGIONIEUWS04/684507044/1030

  Orbis te laat met jaarverantwoording 2008

  Orbis is bijna twee maanden te laat met de jaarverantwoording 2008. Het gaat om het maatschappelijk verslag, de jaarrekening en een webapplicatie waarmee zorginstellingen hun beleid en prestaties moeten verantwoorden.

  Volgens Orbis-woordvoerder Paul ’t Lam is de ruime overschrijding van de inleverdatum van 1 juni te wijten aan de complexiteit van de “Orbis-case”. Hij zegt dat Orbis de verplichte jaarstukken en -cijfers deze week zal “deponeren”. De Inspectie voor de Gezondheidzorg kan zorginstellingen die ook na de nieuwe deadline van 15 juli nog niet aan hun verplichtingen hebben voldaan een dwangsom opleggen. Navraag bij de Inspectie leert dat Orbis daarvoor niet hoeft te vrezen.

 150. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090728/REGIONIEUWS04/116630440/1005

  Orbis moet oud-topman Ludo Jansen betalen

  Orbis moet oud-bestuursvoorzitter Ludo Jansen uiterlijk morgen 243.670 euro aan beëindigingsvergoeding hebben betaald. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht bepaald.

  Ook moet het zorgconcern binnen die termijn een bedrag storten voor Jansens pensioenvoorziening dat gelijkstaat aan voortgezette premiebetaling tot 1 juli 2010. Het gaat om 30.000 tot 50.000 euro. Het precieze bedrag moet onder overlegging van een deugdelijke verklaring van het pensioenfonds worden bepaald, zo staat in het vonnis.

 151. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Abvakabo: Orbis-topman moet vergoeding terugstorten

  Vakbond Abvakabo FNV reageert zuur op het feit dat zorgconcern Orbis in Sittard-Geleen oud-bestuursvoorzitter Ludo Jansen bijna 3 ton moet betalen aan beëindigingsvergoeding en pensioenpremies. De vakbond acht Jansen toch voor een groot deel verantwoordelijk voor de financiële problemen waarmee het ziekenhuis te maken kreeg. De vakbond roept Jansen op om zijn ontslagvergoeding terug te storten.

  Audio

 152. wilmamazone says:

  Handjes in onschuld wassen achter stevig gesloten deuren nog wel?!

  http://www.limburger.nl/article/20090731/REGIONIEUWS04/323871886/1030

  Raad van toezicht verwijt Ludo Jansen achterhouden informatie

  De ontslagen bestuursvoorzitter Ludo Jansen van Orbis heeft de raad van toezicht van het zorgconcern te weinig én te laat geïnformeerd over de opstelling van de bij de financiering van het nieuwe ziekenhuis betrokken instanties.

  Dat verwijt van de raad van toezicht staat in het vonnis van de kantonrechter in Utrecht over een geschil tussen Jansen en zijn ex-werkgever over diens vertrekregeling. De toezichthouders verwijten Jansen onder meer dat hij een brief van het Waarborgfonds voor de Zorg (WfZ) uit november 2007 niet aan hen heeft doorgestuurd. In deze brief meldt het fonds geen borgstelling te willen afgeven voor leningen van Orbis voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis vanwege de te grote financiële risico’s.
  De raad van toezicht kreeg de WfZ-brief pas in januari 2009, van iemand anders dan Jansen, en claimt dat men mede daardoor niet tijdig de ongezonde financiële situatie van Orbis kon onderkennen. Dit verwijt was een van de argumenten waar Orbis op 27 maart mee kwam om de vrijwel afgeronde onderhandelingen met Jansen over de hoogte van zijn vertrekvergoeding af te breken. Orbis verwijt Jansen in dat kader ook ‘niet voldoende zorg te hebben gedragen voor juist financieel beleid’.
  In zijn verdediging wijst Jansen erop dat het WfZ in de bewuste brief zelf aangeeft een afschrift te sturen aan voorzitter Jan Zuidam van de raad van toezicht, een argument dat de rechter heeft gehonoreerd. Ook vindt de kantonrechter dat Orbis onvoldoende heeft kunnen aantonen dat er sinds het begin van de onderhandelingen nog nieuwe feiten of omstandigheden zijn gebleken die een ander licht op het functioneren van Jansen als voorzitter van de raad van bestuur konden werpen. Jansen wil niet reageren op het vonnis en de verwijten van de raad van toezicht. De raad van toezicht zegt niet te kunnen reageren vanwege de met Jansen afgesproken vertrouwelijkheid.

 153. wilmamazone says:

  L1nws

  VVD: ‘Ziekenhuis Orbis afsplitsen’

  Het Orbis Medisch Centrum in Geleen zou moeten worden afgesplitst van het totale Orbis zorgconcern. Volgens de VVD-fractie in het Limburgs Parlement zou het ziekenhuis dan makkelijker kunnen fuseren met het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

  Het zorgconcern van Orbis, waaronder bijvoorbeeld de thuiszorg en enkele verzorgingshuizen vallen, zou dan zelfstandig verder kunnen gaan. De VVD zegt dat naar aanleiding van het besluit van gedeputeerde Staten om voor 5 miljoen euro garant te staan voor de reorganisatie van het Orbis Medisch Centrum en het zorgconcern.

  Audio

  De bijbehorende kippetjes zijn nu wel al bijna een jaar kaalgeplukt ter eer en meerdere glorie van de pronkhaan!En wéér heeft niemand het over wat er dan met de kippetjes zou moeten gebeuren om ze niet langer in de kou te laten staan.Dat is van véél latere zorg?

 154. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090827/REGIONIEUWS04/575051061/1005

  Provincie wilde borgstelling Orbis via Sittard-Geleen laten lopen

  Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg waren aanvankelijk van plan een borgstelling voor 5 miljoen euro voor Orbis Medisch en Zorgconcern via de gemeente Sittard-Geleen te laten lopen. Dit om precedentwerking te voorkomen.

  Bij een ‘ja’aan Orbis zou het Atrium MC in Heerlen aanspraak kunnen maken op een garantstelling van de provincie om de financiering van de eigen nieuwbouwplannen alsnog rond te krijgen.
  Vrijdag buigen Provinciale Staten zich over de borgstelling voor Orbis. Donderdagavond was er in het ziekenhuis in Geleen een besloten werkbezoek waar de woordvoerders van de Statenfracties vragen konden stellen aan CZ-baas Mike Leers, Orbis-bestuursvoorzitter Cees Sterk en zijn Atrium-collega Eke Zijlstra.

 155. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090828/REGIONIEUWS04/906722358/1030

  Steun in Staten voor borgstelling aan Orbis

  Provinciale Staten staan achter het besluit van Gedeputeerde Staten om Orbis een borgstelling van 5 miljoen euro te verlenen ter financiering van het sociaal plan en de reorganisatiekosten.

  Het is een keuze tussen ja en ja, stelde GroenLinks en verschillende fracties beaamden dat in dezelfde bewoordingen. De provincie kan het personeel van Orbis en de patiënten in de Westelijke Mijnstreek niet in de steek laten, daarover is brede concensus.
  Alle fracties zijn het erover eens dat de Raad van Toezicht van Orbis heeft gefaald en dat het toezicht op het toezicht door de Rijksoverheid niet goed geregeld is. In een door alle partijen onderschreven motie wordt de Raad van Toezicht opgeroepen de eer aan zichzelf te houden. Een belangrijke overweging daarbij is dat de Raad van Toezicht niet plausibel heeft kunnen maken waarom zij niet eerder heeft ingegrepen in het uit de klauwen gelopen bouwproces waardoor de bouwbudgetten met tientallen miljoenen zijn overschreden.

 156. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Provincie akkoord met borg voor sociaal plan Orbis

  Video:
  http://www.l1.nl/popups/mediaplayerpopup/_rp_comm_lsvideoId/1_4110671

 157. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Toezicht-Orbis-besluit-zelf-over-oproep-tot-vertrek.htm

  ‘Toezicht Orbis besluit zelf over oproep tot vertrek’

  De provincie Limburg wil dat de raad van toezicht van Orbis Medisch en Zorgconcern zich per direct demissionair verklaart. Een woordvoerder van het concern laat weten dat de toezichthouders deze oproep waarschijnlijk tijdens de volgende vergadering zullen bespreken.
  In het besluit over de garantstelling….

  quote:
  Over de mogelijke samenwerking met het Atrium MC Parkstad start binnenkort een haalbaarheidsonderzoek. Als het resultaat……

 158. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20090907/REGIONIEUWS04/356066052/1030

  Orbis ruim drie maanden te laat met jaarstukken

  Orbis heeft van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot 16 oktober uitstel gekregen om het financiële jaarverslag over 2008 te deponeren. Uiterlijk een maand eerder moet Orbis het niet-financiële deel van datzelfde jaardocument publiek gemaakt hebben, bevestigt Inspectiewoordvoerder Wouter van der Horst.

  Nu al is het in financieel zwaar weer verkerende zorgconcern ruim drie maanden te laat met de jaarstukken, waarmee zorginstellingen verantwoording afleggen en inzicht geven in hun prestaties. Als hoofdreden voor de vertraging heeft het Sittard-Geleense zorgconcern bij de Inspectie aangegeven dat het nog geen accountantsverklaring kan overleggen, zo bevestigt Orbiswoordvoerder Paul ’t Lam desgevraagd.

 159. wilmamazone says:

  Het was/is/blijft niet te filmen:

  L1 NWS

  Reorganisatie bij Orbis opnieuw uitgesteld
  De reorganisatie bij zorgconcern Orbis uit Sittard-Geleen is opnieuw uitgesteld omdat de financiering van het sociaal plan nog niet rond is. Er is nog geen definitieve overeenkomst met de banken. Bij het zorgconcern moeten 700 banen verdwijnen. De reorganisatie kost rond de 20 miljoen euro. Aanvankelijk zou al in mei begonnen worden met de reoganisatie, maar die werd uitgesteld tot na de zomervakantie.

  Audio

  http://www.limburger.nl/article/20090910/REGIONIEUWS04/582425402/1005

  Personeel Orbis langer in onzekerheid

  Personeelsleden van Orbis zitten nog zeker een week in onzekerheid. De start van de reorganisatie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Op 16 september krijgt het personeel nadere informatie over de reorganisatie die al verschillende keren is uitgesteld.

  Of Orbis dan duidelijkheid kan bieden is onzeker. Werknemers die woensdag in spanning bij de telefoon zaten te wachten en te horen hadden gekregen dat ze bij uitblijven van een telefoontje hun baan zouden behouden, kregen een heel andere boodschap: opnieuw uitstel. In een persbericht voert Orbis als reden aan dat er ondanks de borgstellingen van CZ, de gemeente Sittard-Geleen, de provincie en zorgverzekeraar CZ nog nog onvoldoende zekerheid bestaat dat de kosten van de reorganisatie en het bijbehorende sociaal plan (addendum) gefinancierd kunnen worden. Orbis is nog in gesprek met verschillende banken.

 160. wilmamazone says:

  Update L1 NWS:

  Cees Sterk: Audio

 161. wilmamazone says:

  http://www.orbisconcern.nl/orbis/nieuwsrubriek/actueel/763475/

  Financiering reorganisatie kost meer tijd

  Orbis Medisch en Zorgconcern heeft op dit moment nog onvoldoende zekerheid dat de kosten van de reorganisatie en het bijbehorende sociaal plan (addendum) gefinancierd kunnen worden. Als gevolg daarvan wordt de start van de reorganisatie voor nog onbepaalde tijd uitgesteld. De medewerkers zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

  De uitvoering van de reorganisatie en het sociaal plan vergt een grote zorgvuldigheid en een goede financiële onderbouwing. In de 3e week van juli zijn Orbis, de Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, Zorgverzekeraar CZ en de medisch specialisten van het eigen ziekenhuis tot principeovereenstemming gekomen over de inhoud van de borgstelling en daarmee ook over de financiering van de reorganisatie. Aansluitend zijn er tussen Orbis en de genoemde partijen formele juridische trajecten opgestart, die gericht waren op het verzilveren van borgstellingovereenkomsten om daarmee de reorganisatie te kunnen financieren. Parallel hieraan is Orbis met enkele banken in gesprek gegaan over de mogelijkheden om eerder genoemde borgstelling te verzilveren.

  Het opstellen van de definitieve borgstellingovereenkomsten is als gevolg van de complexe situatie waarin Orbis zich bevindt echter nog niet geheel afgerond. Om die reden is er met banken nog geen definitieve financiering gerealiseerd. De borgstellingen van de Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, Zorgverzekeraar CZ en de medisch specialisten zijn overigens nog onverminderd van kracht.

  Tot het laatste moment is alles in het werk gesteld om de financiering te realiseren. De Raad van Bestuur betreurt het zeer dat de Orbis-medewerkers nog langer in onzekerheid moeten verkeren. Benadrukt kan echter worden dat er alles aan is, en in de komende periode aan wordt gedaan, om dit proces succesvol en zo snel als mogelijk af te ronden.

  Op woensdag 16 september wordt nadere informatie gegeven over de op dat moment actuele stand van zaken.

  De Raad van Bestuur benadrukt dat de overige maatregelen in het kader van de reorganisatie onverminderd worden voortgezet. Het gaat daarbij om materiële kostenbesparing en het herinrichten van de organisatie (voor zover dit laatste op dit moment mogelijk is).

 162. wilmamazone says:

  Er wordt weleens gezegd dat geen nieuws meestal goed nieuws is, maar of dat nu óók het geval is betwijfel ik toch sterk.
  De actuele stand van zaken is tot nu toe in ieder geval niet in de media bekend gemaakt.

  Tot het laatste moment is alles in het werk gesteld om de financiering te realiseren. De Raad van Bestuur betreurt het zeer dat de Orbis-medewerkers nog langer in onzekerheid moeten verkeren. Benadrukt kan echter worden dat er alles aan is, en in de komende periode aan wordt gedaan, om dit proces succesvol en zo snel als mogelijk af te ronden.

  Op woensdag 16 september wordt nadere informatie gegeven over de op dat moment actuele stand van zaken.

 163. wilmamazone says:

  Laat op de donderdagavond dit bericht:

  Orbis vraagt personeel geduld tot 1 oktober

  De raad van bestuur van Orbis heeft de werknemers laten weten dat de financiering van het sociaal plan nog niet rond is en er daarom tot nader order geen duidelijkheid gegeven kan worden over hun toekomst bij het zorgconcern.

  Het is ondanks borgstellingen van CZ, gemeente Sittard-Geleen, provincie Limburg en de specialisten nog niet gelukt om de benodigde 21 miljoen voor het sociaal plan en de reorganisatiekosten bij de banken gefinancierd te krijgen. Nieuwe data waarop mensen te horen zullen krijgen of ze boventallig zijn noemt Orbis deze keer niet.
  Medewerkers krijgen op 1 oktober bericht over de dan actuele stand van zaken.

 164. wilmamazone says:

  http://ceessterk.blogspot.com/

  Ik ben Cees Sterk, algemeen directeur van het Maaslandziekenhuis te Sittard-Geleen. Hét ziekenhuis voor de regio Westelijke Mijnstreek in Limburg. Over dit ziekenhuis en over alle andere ontwikkelingen in de zorg in Nederland wil ik het nodige met u delen. Immers openheid en transparantie in de zorg vind ik belangrijk. Kijk en lees met mij mee. Welkom op mijn weblog

  Meest actuele bericht:
  donderdag 1 januari 2009
  GELUKKIG MAAR VOORAL GEZOND 2009

  Immers openheid en transparantie in de zorg vind ik belangrijk.

  Tja…………!

 165. wilmamazone says:

  Het moest het grootste en meest luxueuze schip worden dat ooit de zeeën had bevaren.
  Alles was uit de kast gehaald en de allernieuwste technieken gebruikt; de Titanic kon onmogelijk zinken.

 166. wilmamazone says:

  De eerdere versie van het OMC Titanic II was verouderd dat wel, maar het afgedankte moederschip de ‘Maasland’ was wel zeewaardig tot op het eind.
  Of er bij de Titanic II sprake zal zijn van een behouden vaart is nog maar de vraag; al voor het schip de volle zee koos, had het bedenkelijke averij opgelopen.
  Velen zullen met weemoed aan de ‘Maasland’ terugdenken, maar binnenkort gaat de plek waar zovelen geboren, gestorven, behandeld en/of verzorgd zijn er héél anders uit zien door de slopershamer èn valt er wat positiefs te melden over de nog bruikbare spullen:

  L1 NWS

  Medische apparatuur naar Afrika

  Tien volle containers met medische apparatuur, honderden bedden en behandeltafels worden deze week getransporteerd naar het Afrikaanse Congo.De spullen komen uit het oude Maaslandziekenhuis in Sittard. Het initiatief komt van het Orbis Medisch en Zorg-concern dat een nieuw ziekenhuis in gebruik heeft genomen in Sittard-Geleen.

  Ook de universiteit in het Belgische Leuven werkt mee aan het transport. Maar liefst 300 bedden, 40 brancards, tientallen operatie-tafels en ander medisch apparatuur gaan richting Afrika.

  Video:
  http://www.l1.nl/popups/mediaplayerpopup/_rp_comm_lsvideoId/1_4143710

 167. wilmamazone says:

  Op de site van Orbis na 10 september geen punt of komma meer over de alwéér uitgestelde reorganisatie, maar pakt wel groot uit met dit:

  http://www.orbisconcern.nl/orbis/nieuwsrubriek/actueel/766705/

  Persbericht | geplaatst op 23 september 2009

  Overtollige inventaris Maaslandziekenhuis naar Congo-Kinshasa

  De overtollige inventaris van het voormalige Maaslandziekenhuis in Sittard is op 22 september officieel overgedragen en gaat vervolgens op transport naar de Democratische Republiek Congo, o.a. naar de Universiteitsklinieken die ook de opleiding geneeskunde verzorgen. Het gaat om 10 containers met in totaal 400 m3 inhoud. Deze containers zijn gevuld met veel medische apparatuur, 300 bedden, 40 behandeltafels/brancards, laboratoriumapparatuur, 10 OK-tafels met lampen, gynaecologische stoelen, kantoorinventaris, computers enz. Aardig detail is dat de 10 containers waarin alles vervoerd wordt, ter plekke gebruikt gaan worden als woning of winkel, met een oppervlakte van circa 50 m2.

  quote:

  Samenwerking met Kinshasa

  Cees Sterk, voorzitter Raad van Bestuur Orbis Medisch en Zorgconcern, licht het motief van Orbis toe: “Orbis neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om serieus en weloverwogen overtollige inventaris beschikbaar te stellen voor Congo en hoopt dat dit de Congolese bevolking ten goede komt. Wij zijn verheugd dat de Katholieke Universiteit Leuven dit project mede mogelijk maakt. Zij hebben een jarenlange ervaring in deze transporten en werken samen met o.a. Kinshasa en Kisantu in Congo. Enige malen per jaar is er tevens een missie vanuit Leuven die er mede op toeziet of de inzet van de materialen goed gebeurt. Ook werken zij samen op medisch gebied en verzorgen zij vorming en scholing. Orbis Medisch Centrum bekijkt of er op termijn ook een samenwerkingverband met de projecten in Congo mogelijk is.”

  Het blijft een lofwaardig initiatief daar niet van, maar in de huidige omstandigheden roept het bij mij ook wrevel op vanwege de onderliggende reclameboodschap:’Kijk nou eens hoe goed wij toch wel niet bezig zijn!’
  De argeloze bezoeker van de site heeft er geen idee van dat er op 16 september geen enkele stand van zaken kwam, maar pas de 17e ’s avonds laat het bericht doorsijpelde dat Orbis van het personeel geduld vroeg tot 1 oktober a.s..

  Deze quote van Cees Sterk:

  “Orbis neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om serieus en weloverwogen….

  en deze mededeling:

  Orbis Medisch Centrum bekijkt of er op termijn ook een samenwerkingverband met de projecten in Congo mogelijk is.

  liggen dan nog het meest zwaar op mijn maag.
  Hebben ze serieus en weloverwogen de berichtgeving van na 10 september maar weggelaten in de nieuwsrubriek?
  En wie zegt dat er op termijn nog een Orbis Medisch Centrum bestaat?
  Het doek zou makkelijk op zéér korte termijn definitief kunnen vallen en door dat zinnetje lijkt het net alsof er momenteel niets bijzonders aan het handje is en dus gesuggereerd dat Orbis een toekomst heeft.
  Dat is een vraag die nu al maanden niet beantwoord kan worden, maar als de banken -na borgstelling van miljoenen door meerdere partijen- nóg zoveel tijd nodig hebben om tot een definitieve beslissing te komen, vrees ik inmiddels toch het ergste.

  En nogmaals – de ogen zijn meestal gericht op het OMC- Orbis is een zorgCONCERN.

  Orbis Medisch en Zorgconcern bestaat uit:

  *Orbis Medisch Centrum (ziekenhuis),
  *De zorgcentra Orbis De Baenje, Orbis De Egthe, Orbis Hoogstaete, Orbis Invia, Orbis St. Jansgeleen, Orbis St. Odilia, Orbis St. Maarten, Orbis Lemborgh en Orbis Vastrada,
  *Orbis Hospice Daniken,
  *Orbis Thuiszorg,
  *Orbis Huishoudelijke Hulp
  *Orbis Geestelijke Gezondheidszorg.

  Het concern is actief op het gebied van zorg, dienstverlening, wonen en welzijn in Zuid- en Midden-Limburg.

 168. wilmamazone says:

  Bij Orbis wordt het geduld van het personeel wel héél erg op de proef gesteld:
  http://www.limburger.nl/article/20090929/REGIONIEUWS04/427492847/1005

  Banken gunnen Orbis meer tijd

  Het kan nog weken duren voor het Orbis-personeel te horen krijgt wanneer de al verschillende keren uitgestelde reorganisatie kan beginnen. De raad van bestuur wil pas een nieuwe startdatum voor de boventalligheidsgesprekken noemen als met ABN Amro en Fortis totale overeenstemming is bereikt over enerzijds financiering van het sociaal plan en anderzijds herfinanciering van het overbruggingskrediet van 180 miljoen euro.

  De reorganisatie kan pas beginnen als beide zaken geregeld zijn benadrukt Orbis-woordvoerder Paul ’t Lam. De banken eisen waterdichte borgstellingsovereenkomsten voor ze met geld voor het sociaal plan over de brug willen komen. De onderhandelingen over de herfinanciering verkeren in het stadium dat de details van de deal worden uitonderhandeld. Volgens een bron bij de banken gaat het om processen die veel tijd vergen en niet in een paar weken geregeld zijn.

 169. jennyj0 says:

  Lekker dan voor die mensen, dat soort dingen is al zenuwslopend zonder dit soort bijkomende ellende.

 170. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20091001/REGIONIEUWS04/910019952/1005

  Orbis moet reorganissatie weer uitstellen

  Voor de inmiddels vierde keer in vijf maanden heeft Orbis zijn medewerkers woensdag laten weten niet te kunnen beginnen met de noodzakelijke personele reorganisatie. De ongeruste werknemers moesten het doen met een bericht op intranet waarin de raad van bestuur 29 oktober noemt als nieuwe datum waarop over „de dan actuele situatie” zal worden bericht.

  Nog steeds is onduidelijk wie moeten vertrekken in de bezuinigingsoperatie die het zorgconcern op jaarbasis een besparing van 32 miljoen euro moet opleveren.

 171. wilmamazone says:

  Tja…je hebt héél wat jaren een veuls te grote broek aan en dan wil/moet/mag je uiteraard in dezelfde maat verder, al zakt bij de rest daar zelfs de strakste broek spontaan van af.
  http://www.limburger.nl/article/20091002/REGIONIEUWS04/910029948/1030

  Vertrek Broos gaat Orbis tonnen kosten

  Het afwikkelen van het vertrek van Guus Broos gaat Orbis meer kosten dan het afscheid van Ludo Jansen. Dat blijkt uit het maatschappelijk jaarverslag over 2008.
  Het concern houdt rekening met 300.000 euro aan salariskosten plus een onbekende afkoopsom. Als die in dezelfde orde van grootte uitvalt als de 267.000 euro die Jansen op basis van een uitspraak van de kantonrechter in Utrecht meekreeg, gaat het vertrek van Broos Orbis een kleine zes ton kosten.

 172. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20091002/REGIONIEUWS04/910029947/1030

  Leegloop bij Orbis baart vakbonden zorgen

  De vakbonden NU’91, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak maken zich in toenemende mate zorgen over wat zij noemen de ‘kwalitatieve leegloop’ bij het noodlijdende Orbisconcern.

  Herhaaldelijk uitstel van de medio maart aangekondigde personele reorganisatie en de onzekerheid over wie wel en niet mogen blijven, heeft al honderden mensen doen besluiten zelf ontslag te nemen. „En zoals dat vaak gaat bij dergelijke processen, zijn het meestal de besten die het eerst vertrekken”, aldus Peer Meesters van NU’91. Zoals zijn collega’s bij de andere bonden wordt hij al weken bedolven onder e-mails van ongeruste leden.

  Opmerkelijke 1e reactie:

  gek he? schrijft orbismedewerker op 02.10.09 22:36
  Dat mensen uit zich zelf opstappen. Ik werk zelf in de functie ZV/EVV en loop ( als je nog kan geloven wat ze allemaal zeggen ) geen direct gevaar om ontslagen te worden, maar ook ik heb een sollicitatie lopen. Geen zin meer om alles af te wachten als een mak lammetje. Daarbij is de zorg voor onze cliënten zo explosief verslechterd, dat ik mij bijna schaam om voor dit concern te werken.

 173. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Orbis-lijdt-ruim-23-miljoen-verlies.htm

  Orbis lijdt ruim 23 miljoen verlies

  Het negatieve resultaat van Orbis Medisch en Zorgconcern over 2008 is ruim 23 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2008. Uit datzelfde verslag blijkt dat aan het vertrek van gewezen bestuurder Guus Broos waarschijnlijk een prijskaart hangt van enkele tonnen.

  Lees meer:
  Maatschappelijk jaarverslag 2008 (PDF)

 174. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20091016/REGIONIEUWS04/910169913/1005

  Orbis heeft twee borgstellingsovereenkomsten rond

  Zorgverzekeraar CZ stoort zich aan de trage voortgang van de gesprekken met Orbis over het omzetten van gemaakte afspraken in een borgstellingsovereenkomst. Sittard-Geleen en de provincie hebben hun borgstellingsovereenkomsten afgelopen dinsdag ondertekend.

  Volgens CZ-woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt is de vertraging in het proces geheel te wijten aan Orbis, dat onvoldoende duidelijkheid kan bieden. Orbis-woordvoerder Paul ’t Lam zegt dat vertraging vooral te maken heeft met de complexiteit van de randvoorwaarden die de borgstellers ieder voor zich hebben gesteld. “Het zijn allemaal buitengewoon weerbarstige dossiers.”

 175. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20091019/REGIONIEUWS01/910199999/1056

  Klanten Orbis vrezen naheffing

  Ruim vijfduizend cliënten van Orbis in Midden- en Zuid-Limburg hebben sinds juni geen nota’s meer gehad voor de betaling van de eigen bijdrage. Dit is het gevolg van automatiseringsproblemen bij de huishoudelijke hulp BV van Orbis.

  De cliënten, met name ouderen, vrezen binnenkort met terugwerkende kracht ineens te moeten betalen. Rekeningen voor de eigen bijdrage worden verstuurd en geïnd door het Centraal Administratie Kantoor. Dat kan alleen als de zorgverlener overzichten toestuurt van de gewerkte uren. Woordvoerster Thierry van Twist bevestigt dat het kantoor al sinds april geen facturen van Orbis meer heeft ontvangen. “We zijn over het probleem, dat ik in deze omvang niet eerder meemaakte, in gesprek.”

  Ze stelt dat de bijdrages hoe dan ook betaald moeten worden, maar laat het aan Orbis en de gemeenten waarmee zij WMO-contracten heeft eventueel een regeling te treffen met de cliënten.
  Tot dit voorjaar…..

 176. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20091027/REGIONIEUWS04/910279931/1030

  Automatiseringsprobleem Orbis huishoudelijke hulp opgelost

  Orbis Huishoudelijke Hulp BV heeft het automatiseringsprobleem opgelost dat ertoe leidde dat ruim vijfduizend cliënten in Midden- en Zuid-Limburg al sinds mei geen nota’s meer kregen van het CAK voor hun eigen bijdrage.

  De cliënten krijgen tussen 3 en 14 november een rekening in de bus waarin hun bijdrage in de kosten voor de hulp in de huishouding met terugwerkende kracht voor het afgelopen half jaar is berekend. Facturen voor de eigen bijdrage worden opgemaakt en geïnd door het CAK, dat daarvoor van de zorgverlener urenoverzichten moet krijgen. Door automatiseringsmalheur was Orbis Huishoudelijke Hulp BV, een joint venture met Vebego, een half jaar lang niet in staat deze gegevens aan te leveren, waardoor de rekeningenstroom naar de duizenden cliënten stokte. Cliënten die schrikken van het bedrag dat ze moeten overmaken kunnen met het CAK een regeling treffen om in termijnen te betalen.

 177. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20091027/REGIONIEUWS04/910279971/1005

  Duizendste baby geboren in ziekenhuis Orbis

  Boyd Peustjens is de duizendste baby die geboren is in Orbis Medisch Centrum. Hij zag maandag 26 oktober het levenslicht.
  Zijn trotse ouders Suzanne en Kevin Peustjens konden samen met hun zoontje na enige uren naar huis. Boyd was ook de eerste baby die een T-shirtje met de opdruk Orbis Medisch Centrum kreeg. Voortaan krijgen alle baby’s die in het ziekenhuis ter wereld komen dit schattige shirtje.

  Zouden ze er dan al zo’n duizend -met de opdruk Orbis Medisch Centrum- besteld hebben voor komend jaar?
  Opmerkelijk bericht zo vlak voor D-day!
  Uiterlijk op 31 oktober, dus komende zaterdag, moet bericht worden of de maandenlange zéér moeilijke en discutabele ‘zwangerschap’ van het Orbisconcern nu wel of niet een uitzichtsloze situatie gaat opleveren.

 178. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091029/REGIONIEUWS04/910299942/1030

  Orbis stelt reorganisatie weer uit

  Het geplaagde Orbis-personeel kreeg donderdagmiddag voor de vijfde keer in een half jaar te horen dat de start van de personele reorganisatie is uitgesteld. De financiering van de met de vakbonden afgesproken vertrekregelingen (addendum sociaal plan) en de reorganisatiekosten is nog steeds niet rond, zo blijkt uit een interne mededeling. Ook de herfinanciering van het overbruggingskrediet van 180 miljoen euro dat op 1 oktober al door ABN Amro en Fortis met een maand werd verlengd, is nog niet geregeld.

 179. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/440783/2009/10/29/Reorganisatie-bij-Orbis-nog-dit-jaar.dhtml

  ‘Reorganisatie bij Orbis nog dit jaar’

  Ziekenhuis Orbis in Sittard verwacht nog dit jaar met de eerder aangekondigde grote reorganisatie te kunnen beginnen. Dat zei een woordvoerder van Orbis donderdag desgevraagd.

  Bij Orbis Medisch en Zorgconcern is geen werk meer voor 550 medewerkers. Voor nog eens 150 werknemers moet een andere baan binnen het concern worden gevonden. Orbis heeft voldoende borgstellingen binnen om een sociaal plan te kunnen betalen. Alleen moet over de financiering nog overeenstemming met de banken worden bereikt.

  De in maart aangekondigde reorganisatie is al meerdere keren uitgesteld. Een maand geleden kregen de medewerkers te horen dat eind oktober meer duidelijkheid zou komen. Maar ook nu kan Orbis nog geen datum noemen, behalve dat in ieder geval nog dit jaar de eerste ,,boventalligheidsgesprekken” zullen plaatshebben.

  Bij Orbis werken momenteel 5500 mensen. De reorganisatie moet op jaarbasis 32 miljoen euro besparen.

 180. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/economie/article2401699.ece

  Verliezen bij Orbis blijven stijgen

  Het financieel verzwakte Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard heeft de afgelopen maanden miljoenen euro extra verlies geleden doordat de reorganisatie en het ontslag van 700 medewerkers nog steeds op zich laat wachten.

  quote:

  Orbis leed vorig jaar ruim 23 miljoen euro verlies. Dat verlies vloeit hoofdzakelijk voort uit een voorziening voor reorganisatiekosten. Orbis had eind 2008 nog ruim 9 miljoen euro vermogen als buffer voor verliezen.

  Volgens de woordvoerder ligt het exploitatieverlies op 2 à 3 miljoen euro per maand.

  Orbis is in ernstige financiële problemen gekomen doordat de nieuwbouw aanmerkelijk duurder is uitgevallen. Dat leidde tot het vertrek van de twee bestuurders, de benoeming van drie nieuwe en de aankondiging van een reorganisatie om de kosten in lijn te brengen met de inkomsten.

  eindquote:

  De overeenkomsten met de provincie en CZ zijn rond. Bij de gemeente is aan een voorwaarde nog niet voldaan, maar dat zou eind november moeten zijn opgelost, aldus de Orbis-woordvoerder. Dan moet ook de borgstelling van de specialisten rond zijn.

  Met de vier ondertekende overeenkomsten verwacht Orbis bij ABN Amro en Fortis nog eens 15 à 20 miljoen euro te kunnen lenen voor het sociaal plan. Ook een overbruggingskrediet van de twee banken van 180 miljoen euro, dat formeel per 1 oktober is beëindigd, kan dan weer worden opengesteld. Dit krediet kan dan verlengd worden tot eind 2010.

 181. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Borgstellingen-voor-Orbis-zijn-binnen.htm

  Borgstellingen voor Orbis zijn binnen

  quote:

  Het bestuur van Orbis maakte de voortgang deze week via interne communicatie bekend aan haar personeel. Het enige wat nog moet gebeuren voordat de reorganisatie van start kan, is dat er zekerheid komt over de sloop van het oude ziekenhuis op locatie Walramstraat. Dat is een voorwaarde die de gemeente aan de borgstelling heeft verbonden. “Het enige waar we nu nog op wachten is het einde van de aanbestedingsprocedure voor een sloopbedrijf”, zegt Orbis-woordvoerder Paul ’t Lam. “Wanneer dat klaar is, hebben we aan de voorwaarden van de het Waarborgfonds, het College Sanering en de gemeente voldaan en kunnen we de lening krijgen. Op basis van de gemaakte voortgang hebben wij het vertrouwen dat wij nog dit jaar met de personele reorganisatie kunnen starten.”

  eindquote:

  Uiterlijk 15 november krijgt het personeel meer te horen over de voortgang. “Het is voor het personeel een pijnlijk lange procedure gebleken”, zegt ’t Lam. “Toen we in mei in de gaten kregen dat we keiharde borgstellingen nodig hadden, dachten we dat veel sneller te kunnen regelen. De reden dat de ondertekening van de overeenkomsten zo lang heeft geduurd, heeft alles te maken met de juridische en financiële complexiteit van en de onderlinge samenhang tussen de overeenkomsten.”

  Het zal mij benieuwen of er op 15 nov. nu eens echt duidelijkheid komt en iedereen eindelijk weet waar hij/zij aan toe is.

 182. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Vakbonden willen duidelijkheid Orbis over sociaal plan

  De vakbonden hebben de directie van Orbis Medisch- en Zorgconcern een ultimatum gesteld. Ze willen zo snel mogelijk een handtekening onder het sociaal plan dat een jaar geleden is afgesproken. Dat is nu alleen nog door de vakbonden ondertekend en niet door Orbis. De bonden vinden dat onaanvaardbaar want het personeel is hard toe aan duidelijkheid.

  AbvaKabo, CNV, FBZ en Nu’91 gaan begin deze middag met de ziekenhuisdirectie om de tafel zitten. Voor de Orbis-directie wordt de situatie penibel. De organisatie wil graag reorganiseren, maar krijgt nog geen groen licht van de financiers voor een sociaal plan.

  Dinsdagmiddag is er een ludieke actie bij het ziekenhuis om het Orbis-personeel te steunen. Bij de in- en uitgangen van het ziekenhuis worden suikerhartjes uitgedeeld om Orbis-medewerkers een hart onder de riem te steken.

  Audio

 183. marer says:

  Pand slopen – borgstelling gemeente – lenen voor sociaal plan – personeel slopen.

  Na één jaar is dat een zeer goede methode.

 184. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20091203/REGIONIEUWS04/912039938/1030

  Orbis begint met aanwijzen boventalligen

  Na maanden van onzekerheid krijgen de medewerkers van het Orbis-ziekenhuis en Orbis Thuis maandag van het zorgconcern uitsluitsel over hun toekomst. Boventalligen krijgen in een telefoontje te horen op welke datum tussen 8 en 11 december ze langs moeten komen.
  In hun boventalligheidsgesprek kunnen ze dan aangeven of ze willen solliciteren op een andere functie binnen de nieuwe Orbis-organisatie.
  Dinsdag 8 december begint Orbis met het aanmelden van boventalligen bij het mobiliteitscentrum, dat vanaf 10 december intakegesprekken gaat voeren.
  Medewerkers van de concernafdelingen en het Orbis Diensten Centrum moeten nog een week langer geduld hebben. Zij krijgen pas op 14 december duidelijkheid, waarna degenen die een slecht- nieuwstelefoontje hebben gekregen tussen 15 en 17 december op gesprek moeten komen.

 185. marer says:

  ’t Is te hopen dat de mensen pas na 1 januari ontslag krijgen dat is iets gunstiger voor de portemonnee als er een schadeloosstelling wordt uitgekeerd.

 186. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Minder boventalligen bij Orbis

  Orbis heeft het geld voor het sociaal plan nog steeds niet rond, maar maandag is wel bekend geworden welke 460 mensen boventallig zijn bij het ziekenhuis in Sittard-Geleen. Eerder dit jaar werd ging het nog om 700 mensen. Voor een deel van de mensen zijn nieuwe functies binnen Orbis.

  Aanvankelijk was het de bedoeling dat de boventalligen in oktober bericht zouden krijgen. Omdat het geld voor het sociaal plan nog niet beschikbaar was, heeft het langer geduurd.

  Cees Sterk:
  Audio

 187. wilmamazone says:

  Gadsamme en dat op dezelfde dag dat vele betaalde krachten hun slechtnieuwstelefoontje ontvingen:

  http://www.limburger.nl/article/20091207/REGIONIEUWS04/912079975/1005

  Vrijwilligers Orbis Thuis in zonnetje gezet

  Op de ‘Dag van de Vrijwilliger’, maandag 7 december, zijn alle jubilerende vrijwilligers van Orbis Thuis in het zonnetje gezet. Zo’n 160 vrijwilligers die 12½, 25 of 40 jaar actief zijn in een van de zorgcentra van Orbis Thuis ontvingen de speciaal ontworpen Orbis-jubileumspeld tijdens de viering van de Dag van de Vrijwilliger.

 188. Carla says:

  Dat komt hier heel ongelukkig uit, maar de vrijwilliger is daar natuurlijk niet de schuld van en doet goed werk. Kunnen we nog zonder?

  http://www.minvws.nl/toespraken/dmo/2007/vrijwilligers-onmisbaar.asp

 189. wilmamazone says:

  De financiën zijn nog niet rond, dus blijft de hamvraag: ‘Wie zal dat betalen zoete lieve Gerritje?’

  L1 NWS

  Boventallig personeel Orbis kan naar mobiliteitscentrum

  Boventallig personeel van het Orbis-concern kan vanaf maandag terecht in het mobiliteitscentrum in Sittard. Dat moet voor april volgend jaar tweehonderd van de 460 boventallige Orbis-medewerkers weer aan werk hebben geholpen. In het centrum wordt geprobeerd medewerkers uit ondersteunende en leidinggevende diensten maar ook verpleegkundigen en verzorgenden snel te begeleiden naar een nieuwe baan.

  Ze krijgen te maken met één van de tien werkcoaches van UWV Werkbedrijf. Die helpen Orbis-medewerkers aan vergelijkbaar werk, waar nodig zelfs Euregionaal. Vorige week werd bekend welke medewerkers boventallig zijn bij de reorganisatie van Orbis in Sittard-Geleen.

 190. wilmamazone says:

  Weer een jaartje verder modderen dobberen:

  L1 NWS

  Financiering Orbis rond

  De financiering voor de reorganisatie en het sociaal plan bij Orbis Medisch en Zorgconcern is rond. Vrijdag heeft de Raad van Bestuur de overeenkomst voor herfinanciering van het zorgconcern ondertekend. Het gaat om een totaalbedrag van 192 miljoen euro. Daarvan wordt 17 miljoen gebruikt voor de reorganisatie en het sociaal plan.

  De financiering is mogelijk omdat een aantal partijen, waaronder de provincie en zorgverzekeraar CZ, borg staan voor het ziekenhuis. Volgens Orbis heeft het zo lang geduurd voordat banken ABN/AMRO en Fortis het krediet verleenden omdat de overeenkomst juridisch en financieel erg ingewikkeld is.

  De financiering komt twee weken na het begin van de personele reorganisatie. Daarbij raakten 460 medewerkers boventallig, die inmiddels verder begeleid worden.

  http://www.limburger.nl/article/20091218/REGIONIEUWS04/912189945/1030

  Nieuwe financiering Orbis

  De financiële toekomst van het Sittardse Obisconcern is voor weer een jaar veiliggesteld. Huisbankiers ABN/Amro en Fortis stemden gisteren in met verlenging van het overbruggingskrediet van 175 miljoen euro tot 1 januari 2011.

  eindquote:

  Het nu verlengde overbruggingskrediet van 175 miljoen euro was eigenlijk al in oktober verstreken. Orbis kreeg dat geld vorig jaar om het ziekenhuis überhaupt te kunnen afbouwen. Op de nieuwbouw rust zo een totale schuldenlast van 395 miljoen. Het concern leed in 2008 een verlies van 23 miljoen euro.
  Bij het afsluiten van eerdere leningen bleek dat Orbis, vanwege de onzekere situatie, een relatief hoge rente moet betalen over zijn krediet. Sterk wilde gisteren enkel kwijt dat het nieuwe tarief marktconform is. De vakbonden reageerden met gemengde gevoelens op het akkoord. Ze zijn blij dat de reorganisatie betaald kan worden, maar wijzen ook op de onzekerheid op langere termijn omdat de financiering maar met een jaar is verlengd.

 191. Marer says:

  Hoe goed is de zorg nu in de “Zorgboulevard” van de toekomst? Heeft dat niet te lijden onder de bezuinigingen?

 192. wilmamazone says:

  Update L1 NWS

  Cees Sterk in interview:
  Audio

 193. wilmamazone says:

  Dit bericht is niet op 18 dec. geplaatst; het stond er gistermorgen nog niet, maar goed:

  http://www.orbisconcern.nl/orbis/nieuwsrubriek/actueel/813293/

  Financiering Orbis rond
  Nieuwsbericht | geplaatst op 18 december 2009

  De Raad van Bestuur van Orbis Medisch en Zorgconcern heeft vandaag overeenkomsten getekend betreffende de financiering van de reorganisatie en het Sociaal Plan, alsmede de herfinanciering van een overbruggingskrediet dat werd getroffen bij de bouw van het Orbis Medisch Centrum. De nieuwe herfinancieringovereenkomst loopt tot 1 januari 2011.

  Bestuursvoorzitter Cees Sterk: “Aan een lange en voor velen onzekere periode komt vandaag een einde. Met deze financieringen is de continuïteit van het concern gewaarborgd en komt een gezonde exploitatie in zicht. Orbis zet hiermee een belangrijke stap om blijvend hoogwaardige zorg te leveren in Zuid-Limburg. Bovendien kunnen we hiermee de vertrekkende medewerkers het door ons nagestreefde sociaal plan bieden”.

  eindquote:

  Samen op weg naar een gezonde toekomst

  De afgelopen maanden heeft de Raad van Bestuur intensief afgestemd met diverse partijen. Het tekenen van de financieringsovereenkomsten markeert de betrokkenheid van alle maatschappelijke partijen.

  Bestuursvoorzitter Cees Sterk: “Wij zijn de Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, zorgverzekeraar CZ, de specialisten van het eigen ziekenhuis, het Waarborgfonds en onze huisbankiers ABN/AMRO en Fortis zeer veel dank verschuldigd dat zijn standvastig zijn geweest in het samen zoeken naar een oplossing voor de situatie waar Orbis zich bevindt. Hieruit blijkt een grote mate van betrokkenheid bij de toekomst van de zorgvoorziening in de Westelijke Mijnstreek.

  Bovendien zijn wij verheugd dat er duidelijkheid geboden kan worden aan de individuele medewerkers. Wij realiseren ons dat de afgelopen tijd een emotionele periode is geweest voor onze medewerkers, die een sterke wissel heeft getrokken op betrokkenen en onze organisatie. Met het tekenen gloort er weer een gezond toekomstperspectief voor de organisatie en onze medewerkers .”

  Raad van Bestuur

 194. wilmamazone says:

  Limburger

  Maaslandziekenhuis: sloop officieel begonnen

  Met een korte ceremonie is de start van de sloop van het Maaslandziekenhuis woensdagmiddag officieel begonnen. Interim-bestuurder Maarten van der Vorst en burgemeester Sjraar Cox stonden even stil bij dit moment en de moeizame weg ernaar toe.
  Daarna mochten ze heren aan de slag met een drilboor. Bijgestaan door de wethouders Ruud Guyt en Pieter Meekels en Roel Goffin van de raad van bestuur van Orbis sloopten ze de eerste stukken van een betonnen bankje bij de hoofdingang aan de Walramstraat.

  Noot:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/03/15/orbis-medisch-centrum-titanic-ii/#comment-14885

  quote:

  Het enige wat nog moet gebeuren voordat de reorganisatie van start kan, is dat er zekerheid komt over de sloop van het oude ziekenhuis op locatie Walramstraat. Dat is een voorwaarde die de gemeente aan de borgstelling heeft verbonden. “Het enige waar we nu nog op wachten is het einde van de aanbestedingsprocedure voor een sloopbedrijf”, zegt Orbis-woordvoerder Paul ’t Lam. “Wanneer dat klaar is, hebben we aan de voorwaarden van de het Waarborgfonds, het College Sanering en de gemeente voldaan en kunnen we de lening krijgen.

 195. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Sittard-Geleen draagt bij aan mobiliteitscentrum Orbis

  De financiering van het zogeheten mobilititeitscentrum voor boventallig Orbis-personeel is rond. De gemeente Sittard-Geleen heeft besloten bijna 90.000 euro bij te dragen aan het centrum. Dat moet medewerkers van het medisch- en zorgcentrum Orbis aan een nieuwe baan helpen.

  Ook de provincie, de uitkerings-organisatie UWV en Orbis zelf betalen mee aan het mobiliteitscentrum, dat zeker tot januari volgend jaar blijft bestaan. Bij Orbis moeten wegens geldgebrek 460 mensen weg. Het mobiliteitscentrum wil 85 procent van hen aan ander werk helpen.

 196. wilmamazone says:

  Limburger

  AZM: Orbis moet steun teruggeven

  Provincie en de gemeente Sittard-Geleen moeten hun vorig jaar aan Orbis verleende borgstelling van 10 miljoen euro opschorten. Dat kan via een nietigverklaring bij de bank, of door Orbis als een ‘tegengarantie’ het bedrag op hun rekening te laten storten.

  Dat staat in de dagvaarding van het kort geding dat het academisch ziekenhuis Maastricht (AZM) aangespannen heeft tegen het provinciebestuur en de gemeente Sittard-Geleen. De rechtszaak dient op 20 april.

  Het AZM stapt naar de rechter omdat ze wil dat deze zich principieel uitspreekt over de vraag of de hulp die provincie en gemeente Orbis vorig jaar boden al dan niet beschouwd kan worden als onrechtmatige staatssteun. Gerard van der Wal, raadsman namens het AZM, vindt van wel. Volgens hem is…….

  eindquote:

  Orbis-bestuurder Cees Sterk benadrukte maandag nog eens dat de verleende garantstelling niet mag worden gezien als steun voor de continuïteit van Orbis, maar enkel de financiering van een nodige ontslagronde mogelijk maakte. Sterk herinnert zich dat alle betrokkenen juridisch zijn geadviseerd. Daarbij is de Europese Commissie ter sprake gekomen. “Het was echter niet nodig ons daar te melden”, zegt Sterk, die niet wil ingaan op de vraag wat Orbis doet als de rechter het AZM gelijk geeft in de terugbetalingseis.

 197. wilmamazone says:

  L1 NWS

  SP: Kort geding AZM over garantstelling is ongepast

  De Tweede Kamerfractie van de SP vindt het ongepast en bizar dat het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het AZM, een kort geding heeft aangespannen tegen de provincie. Het AZM vindt de garantstelling van 5 miljoen euro voor het sociaal plan van het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen een vorm van staatssteun en dus oneerlijke concurrentie.

  In schriftelijke vragen stelt SP-kamerlid Henk van Gerven het een kwalijke zaak te vinden, dat het in deze zaak niet om het belang van de patiënt gaat maar om marktmacht. Ziekenhuizen in Limburg moeten samenwerken in plaats van procederen, aldus Van Gerven.

 198. wilmamazone says:

  Limburger

  58 gedwongen ontslagen bij Orbis

  Het aantal gedwongen ontslagen bij Orbis Medisch en Zorgconcern valt een stuk lager uit dan verwacht. De vakbonden hebben te horen gekregen dat waarschijnlijk voor 58 boventalligen gedwongen ontslag dreigt.

  Orbis-woordvoerster Suzanne Wolters-Graus wil dat cijfer niet bevestigen. “We zijn nog bezig de balans op te maken.” De vraag wat dit betekent voor de financiële situatie van Orbis laat ze onbeantwoord. Binnen een week moet het definitieve aantal gedwongen ontslagen duidelijk zijn.

 199. wilmamazone says:

  Limburger

  Zorgbedrijf ex-Orbissers groeit snel

  De groep van twaalf verpleegkundigen en ziekenverzorgers die vorig jaar collectief en uit onvrede zorgconcern Orbis verliet om vanuit Holtum een eigen thuiszorgbedrijf te starten, kan de stroom klanten nauwelijks nog aan.

  De onderneming, aangesloten bij de landelijke thuiszorgorganisatie Buurtzorg, groeit dermate hard dat ze in Sittard volgende maand een tweede vestiging opent.

 200. wilmamazone says:

  Limburger

  Politiek ‘misleid’ over noodzaak steun Orbis

  Het college van gedeputeerde staten heeft de provinciale politiek vorig jaar in debatten over steun aan Orbis op het verkeerde been gezet. Zij ging er onterecht vanuit dat Orbis zonder de gevraagde hulp zou omvallen.

  Ook binnen de gemeenteraad van Sittard-Geleen leefde nadrukkelijk het idee dat Orbis gered moest worden van een dreigende ondergang.
  In hun voorstel met de borgstelling in te stemmen, overwogen GS dat, gezien de penibele financiële situatie van Orbis, vijfduizend banen op het spel stonden en de continuïteit van zorg in de regio gevaar liep. Het Sittardse college legde de raad soortgelijke doemscenario’s voor.
  Advocaten van gemeente, provincie én Orbis betoogden dinsdag tijdens een door het AZM aangespannen kort geding dat nimmer sprake was van een dreigend faillissement.
  Deze uitlatingen gaven……

  Eindquote:

  Diverse raadsfracties gaan nadere uitleg vragen. “We zijn bedot”, vindt Jan-Willem Pieters, VVD-fractieleider. Hij herinnert zich hoe de Orbis-top tijdens een besloten bijeenkomst de raad de indruk gaf dat “hun laatste uur geslagen had”. Volgens toenmalig GroenLinks-fractievoorzitter Jan Muijtjens is wel degelijk over faillissement gepraat, ook in de Kamer: “Orbis kon vallen, zo was de sfeer.”

 201. wilmamazone says:

  Limburger

  Rechter: hulp voor Orbis was geen staatssteun

  De borgstellingen die de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen vorig jaar hebben verleend aan Orbis zijn niet te definiëren als staatssteun. De garanties hadden dan ook niet vooraf ter goedkeuring moeten worden aangemeld bij de Europese Commissie in Brussel.

  Tot dat oordeel komt de rechtbank Maastricht in een kort geding dat het academisch ziekenhuis (AZM) aanspande tegen de beide overheden. Tijdens de behandeling eiste het AZM dat de borgstellingen zouden worden ingetrokken omdat sprake zou zijn van onterecht verleende staatssteun en daarmee concurrentievervalsing.
  Met de borgstellingen kon Orbis het geld lenen dat ze nodig had voor het ontslag van enkele honderden medewerkers.
  De rechter baseert zijn uitspraak op het feit dat het AZM niet overtuigend genoeg heeft aangetoond dat Orbis, ten tijde van de toezeggingen door de provincie en de gemeente, inderdaad een ‘onderneming in financiële moeilijkheden’ was en zo geen recht had op overheidssteun waarmee ze gered zou kunnen worden van een zeker faillissement. Ook heeft het academisch ziekenhuis volgens de rechtbank niet voldoende aannemelijk gemaakt dat de garantstellingen zouden zijn verleend tegen niet-marktconforme vergoedingen.

  update 5 mei:

  http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BM3162&u_ljn=BM3162

  LJN: BM3162,Voorzieningenrechter Rechtbank Maastricht , 149188/KG ZA 10-116

  Datum uitspraak: 03-05-2010
  Datum publicatie: 03-05-2010
  Rechtsgebied: Handelszaak
  Soort procedure: Kort geding
  Inhoudsindicatie: Borgstellingen door gemeente en provincie ten behoeve van Orbis-ziekenhuis geen staatssteun. Orbis was geen onderneming in moeilijkheden en betaalt voor de borgstellingen een marktconforme prijs.

 202. wilmamazone says:

  Merkwaardig dat dit bij de inventarisatieronde niet is vastgesteld en wat betekent dit voor het kostenplaatje?!:

  Limburger

  Sloop oude ziekenhuis vertraagd door asbest

  De sloop van het Maaslandziekenhuis in Sittard gaat zeker drie maanden langer duren dan gepland. In de gebouwen zit meer asbest dan bij de inventarisatieronde aan het begin van het sloopproces werd vastgesteld.
  Het streven om voor 1 januari 2011 klaar te zijn, wordt daardoor niet gehaald. „We gaan nu uit van eind maart”, zegt Orbis-woordvoerster Marlène Vliexs.

  Nadat de fase van de asbestverwijdering was afgerond, kwamen slopers in kozijnen van het oude ziekenhuisgebouw in hartje Sittard meer asbest tegen. Het gaat om asbestvezels in de kitlaag tussen de kozijnen en de stenen.
  Hoe groot het probleem precies is, kan Vliexs niet aangeven. „Er is niet van raam tot raam gekeken, maar steeksproefsgewijs. De conclusie is dat deze kit destijds is verwerkt in nagenoeg alle ramen. En dat betekent dat al die kozijnen er eerst uit moeten, voor we verder kunnen. Dat gebeurt uiteraard volgens alle wettelijke voorschriften voor asbestverwijdering”, zo benadrukt de Orbiswoordvoerster.
  Hans van Mierlo, secretaris van de stichting Rondom ’t Ziekenhuis, die zich inzet voor de leefbaarheid van de buurt, vreest voor nog meer vertraging. Hem hebben signalen bereikt dat het wel eens mei zou kunnen worden voordat de sloop is afgerond.

 203. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis op vier in ziekenhuis Top 100

  In de jaarlijkse ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad staat het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen op de vierde plaats. Orbis is daarmee het hoogste geklasseerde Limburgse ziekenhuis. Vorig stond het nog op zeventien. Het laagst geklasseerde hospitaal in deze provincie is het St. Jans Gasthuis in Weert, op plaats 76. Dat stond vorig jaar bijna onderaan op plek 94 en is dus ook flink gestegen. Flink gedaald is het Atrium ziekenhuis in Parkstad, dat stond vorig jaar op nummer 1 en nu op 28.

  Verder in de lijst het VieCuri in Venlo-Venray op plek 26, het Laurentius in Roermond op 47 en het Academisch Ziekenhuis in Maastricht op 55. De lijst wordt samengesteld aan de hand van verschillende criteria. Daarbij wordt onder meer gekeken naar zaken als doorligwonden, fouten met medicijnen en het gebruik van moderne ICT-apparatuur.

 204. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Orbis-specialisten protesteren donderdag niet

  Medisch specialisten van Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen doen donderdag niet mee aan een landelijke actiedag.

  Op veel andere plaatsen leggen specialisten die dag het werk neer. Ze zijn het niet eens met een besluit van minister Klink die de raden van bestuur verantwoordelijk wil maken voor het werk van de specialisten. De Orde van Medisch Specialisten vindt dat niet gewenst.

  De medische staf van Orbis onderschrijft dat standpunt, maar wil geen actie voeren. Volgens Orbis heeft dat onder meer te maken met de moeilijke financiële positie van het ziekenhuis.

  Hoe moeilijk is die moeilijke financiële positie van het ziekenhuis? De nieuwe herfinancieringovereenkomst loopt tot 1 januari 2011, dus wordt het kort dag.

 205. wilmamazone says:

  Hamvraag: Zit het intussen wel snor dan i.v.m. de herfinancieringovereenkomst die loopt tot 1 januari 2011 of verlaat Maarten van der Vorst op het nippertje een toch zinkend schip? We wachten maar weer eens af.

  http://www.limburger.nl/article/20101028/REGIONIEUWS04/101029613#Luvic_Janssen_nieuwe_financiële_topman_Orbis

  Luvic Janssen nieuwe financiële topman Orbis

  Luvic Janssen (1956) begint op 1 november als financiële topman (CFO) bij Orbis Medisch en Zorgconcern. Ook treedt hij dan toe tot de raad van bestuur.

  Sinds eind 2008 was interim-manager Maarten van der Vorst verantwoordelijk voor de financien van Orbis. Het inhuren van deze crisismanager kostte Orbis ruim 643.000 euro per jaar. Van der Vorst rondt in november en december nog enkele lopende dossiers af.

  Janssen is afkomstig van Koninklijke Philips Electronics NV. Vanwege zijn functie bij Orbis stopt hij per 31 december als lid van de raad van toezicht van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

 206. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20101127/REGIONIEUWS01/101129667/1056#Ziekenhuisfusie_Atrium_en_Orbis_

  Ziekenhuisfusie Atrium en Orbis

  Het ziekenhuis van Orbis in Geleen en het Heerlense Atrium Medisch Centrum gaan een ‘onomkeerbare volledige samenwerking’ aan. Beide ziekenhuizen zullen, naar verwachting in april 2011, op in één nieuwe organisatie, die zo Limburgs grootste werkgever wordt.

  De ziekenhuisreus krijgt één driekoppige raad van bestuur en één raad van toezicht. De medisch specialisten gaan volledig samenwerken, er komen één gezamenlijke apotheek en één laboratorium en op termijn ook één elektronisch patiëntendossier. In praktijk komt deze constructie neer op een fusie, hoewel Orbisbestuurder Cees Sterk en zijn Atrium-collega Eke Zijlstra daar niet van willen spreken. De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) moet nog instemmen met de plannen, die verwoord zijn in een nog vertrouwelijk haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door Bureau Berenschot.

  eindquote:

  Atrium en Orbis gaan de samenwerking aan onder druk van zorgverzekeraar CZ en de provinciale politiek. Die stelden vorig jaar als eis aan steun voor het toen noodlijdende Orbis dat er een onderzoek zou komen naar samenwerking met Heerlen, dat grootse nieuwbouwplannen had.

  L1 NWS: http://www.l1.nl/popups/mediaplayerpopup/_rp_comm_lsvideoId/1_4862349

  update: in deze reportage van L1 komt op het einde -zowat tussen neus en lippen door- de wankele financiële positie van Orbis wel ter sprake.
  Door Eke Zijlstra van het Atrium wel te verstaan; Orbisbestuurder Cees Sterk nog niet gezien of gehoord.

 207. wilmamazone says:

  Opmerkelijk: weer alleen geluiden vanuit het Atrium!

  L1 NWS
  Vandaag 18:49

  OR Atrium: geen zorgen over fusie met Orbis

  De ondernemingsraad van het Atrium-ziekenhuis in Parkstad maakt zich geen zorgen om de gevolgen van een fusie met het Orbis medisch centrum in Sittard-Geleen. Dit weekeinde werd bekend dat de ziekenhuizen willen gaan fuseren. Gedwongen ontslagen worden op korte termijn niet verwacht, omdat bij de fusie alle hulp nodig is.

  De samenwerking tussen de ziekenhuizen is in eerste instantie vooral van organisatorische aard. De zorg voor de patiënten moet gewoon doorgaan. Daarom verwacht de OR ook niet dat patiënten veel zullen merken van de fusie.

  Audio

 208. wilmamazone says:

  L1 Nws:Vandaag 21:26
  Hoogleraar: NMA tegen fusie Atrium en Orbis

  De geplande fusie tussen het Orbis Medisch Centrum en het Atrium Medisch Centrum wordt nooit goedgekeurd door de Nederlandse Mededingings Autoriteit. Het ziekenhuis wordt dan te groot volgens hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit Maastricht. Hij verwachtte al dat de twee ziekenhuizen samen gaan werken, maar niet dat ze een volledige fusie aan zouden gaan.

  Volgens Groot lopen de meeste van deze fusies verkeerd af voor allebei de ziekenhuizen. De fusieplannen van Orbis uit Sittard-Geleen en het Atrium uit Heerlen lekten afgelopen weekend uit via de krant.

  Audio

 209. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Herfinanciering Orbis rond

  Het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen heeft met twee banken overeenstemming bereikt over de herfinanciering van het overbruggingskrediet.

  Dat gebeurde met de Deutsche Bank Nederland en de ABN AMRO. Het overbruggingskrediet werd afgesloten bij de bouw van Orbis Medisch Centrum. Het nieuwe krediet is 20 miljoen euro lager dan in 2009. Dat komt volgens Orbis door een ‘positieve kasstroom’ in het afgelopen jaar. Om die te bereiken heeft Orbis ingrijpend gereorganiseerd. Daarbij raakten 460 medewerkers boventallig.

  De deal rond de herfinanciering geeft aan dat de banken vertrouwen hebben in de toekomst van Orbis.

  http://www.orbisconcern.nl/orbis/nieuwsrubriek/actueel/996641/

  Herfinanciering Orbis Medisch en Zorgconcern rond

  eindquote:

  Met de herfinanciering wordt wederom een belangrijke stap gezet in de borging van hoogwaardige zorg door Orbis Medisch en Zorgconcern in de regio.

  Raad van Bestuur
  Orbis Medisch en Zorgconcern

 210. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Cliëntenraad Atrium bezorgd over samenwerking met Orbis

  De cliëntenraad van het Atrium-ziekenhuis maakt zich grote zorgen over de samenwerking met het Orbis Medisch en Zorgcentrum in Sittard-Geleen. Volgens de raad die opkomt voor de zorg in de Parkstad, worden de patiënten van het Atrium-ziekenhuis de dupe van die samenwerking. De raad vreest dat patiënten in de Parkstad in de toekomst veel verder moeten reizen voor een ziekenhuisbehandeling.

  Er zou geen sprake zijn een gelijkwaardige verhouding tussen Orbis en Atrium. Patiënten uit Heerlen en omgeving worden de dupe van een fusie die moet voorkomen dat het Orbis-ziekenhuis in Sittard-Geleen failliet gaat, zo laat de cliëntenraad weten. In het hele proces heeft de raad slechts een adviserende rol.

  update:
  Audio

 211. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20110603/REGIONIEUWS04/110609888/1005#Orbis_staat_er_beter_voor

  Orbis staat er beter voor

  Uit de jaarrekening 2010 van het Orbis Medisch Centrum (OMC) in Sittard-Geleen blijkt dat het ziekenhuis er, ondanks een negatief resultaat, financieel beter voor staat. Incasseerde Orbis in 2009 nog een verlies van bijna twintig miljoen euro, vorig jaar was het tekort op de balans iets minder dan drie miljoen euro.

 212. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20120602/REGIONIEUWS04/120609951/1056#Orbis_maakt_weer_winst:_5,5_miljoen

  Orbis maakt weer winst: 5,5 miljoen

  Orbis heeft voor het eerst sinds 2007 weer zwarte cijfers geschreven. Het ziekenhuis in Geleen boekte vorig jaar een winst van 5,5 miljoen euro. Een jaar eerder kleurde het resultaat nog 2,9 miljoen rood.

 213. wilmamazone says:

  Sittard-Geleen koopt parkeergarage Orbis

  De gemeente Sittard-Geleen koopt voor in totaal 17,2 miljoen euro de ondergrondse parkeergarage die bij het Orbis Medisch Centrum ligt. De gemeente had de parking al eerder willen aankopen, maar er was naar aanleiding van scheurvorming aanvullend onderzoek nodig naar de constructie van de garage.

  eindquote:

  De aankoop van de parkeergarage door de gemeente vloeit voort uit afspraken die in 2009 zijn gemaakt. Het ziekenhuis belandde destijds in zware financiele problemen. Samen met de gemeente werd toen een reddingsplan opgesteld om het ziekenhuis overeind te houden. Met het geld van de aankoop van de garage kan Orbis een gedeelte van haar schulden aflossen.

 214. wilmamazone says:

  Nog een schuld van meer dan 400 miljoen af te betalen, maar evengoed is de Orbis-top samen goed voor zeven ton salaris.
  Wat dan het meest stoort -naast boven de Balkenendenorm en de Wet normering topinkomens- zijn de enorme loonsverhogingen van het drietal.

 215. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20130813/REGIONIEUWS04/130819666/1056#Miljoenenverlies_dreigt_voor_Orbis-ziekenhuis

  Orbis Medisch Centrum (OMC) dreigt dit jaar bij ongewijzigd beleid af te stevenen op een tekort van 6,5 miljoen euro. Het ziekenhuis kampt met een forse onderproductie. Dat resulteert in minder inkomsten. Bovendien worden er intern nog te veel (onnodige) kosten gemaakt.

  In een poging om de opgelopen achterstand te corrigeren, gaat Orbis nog sterker bezuinigen op materiële en personele kosten, zo blijkt uit een interne memo…………

  Zo te zien, is het bij personele kosten alleen weer de werkvloer die de nog verdere bezuinigingen voor de kiezen krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: