Dood gaan we allemaal.

Optie 1:

De christenpatiënt vouwt devoot de handen. Hij gaat DOOD; Kanker. Geen beademing voor hem. Het leven was toch alleen maar een voorbereiding op de DOOD. Geen agressieve therapieën meer. Het is genoeg. De christenpatiënt bereidt zich voor op het gesprekje met Petrus. Alles op het aardse is geregeld. Al lang. Want er is immers leven na de DOOD. Van Lommel zegt het. Dus dan is het zo.

Zo berust de christenpatiënt in zijn onvermijdelijke overgang van het stoffelijke naar het eeuwige.

Optie 2:

De christenpatiënt verzet zich met hand en tand tegen de DOOD door kanker. Wil van de dokter de meest agressieve therapieën om de DOOD dan ook maar enkele dagen uit te stellen. Deze patiënt stelt zijn familie bloot aan de aanblik van een langzaam stervend wrak aan de beademing. Verder stelt hij alles uit wat met het afscheid te maken heeft.

Zo legt de christenpatiënt in zijn laatste dagen een onevenredig grote druk op de ziektekosten.

Wat is meer waarschijnlijk? U mag stemmen onder de streep.

U wilt vast een pointer.
JAMA. 2009;301(11):1140-1147.

Nog ééntje dan.

Advertenties

22 Responses to Dood gaan we allemaal.

 1. Da silva says:

  “Toevallig” vandaag een stukje over gelezen.
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2009/03/gelovigen_willen_langer_leven.html

  Onderzoekers volgden 345 patiënten met een terminale vorm van kanker tot hun dood. Patiënten die regelmatig bidden, kregen drie keer zoveel levensverlengende zorg als ongelovige patiënten. Dat publiceert het onderzoeksteam in het vakblad Journal of the American Medical Association.

  Een van de reageerders:Godvrezende mensen, dat zijn het!

 2. marer says:

  Gelovigen vrezen natuurlijk Petrus bij de hemelpoort.

  Gelovigen “zien” iedereen terug in de hemel, worden weer verenigd met hen die hen voorgingen. Zal daar toch die etter van een schoonmoeder, zuster, broer of ex man of vrouw tussen zitten! En daar moet je het dan je eeuwige leven mee doen. Wordt de hemel toch nog een hel.

  Dus zolang mogelijk het laatste oordeel uitstellen!

 3. marer says:

  Er is een “fanknop”, dat is natuurlijk voor de mensen die niet begrijpend kunnen lezen. Dus voor gelovige “Fans” die in hun leven teveel hebben gelogen over regulier omdat zij er geen ene snars van snapten. En die, als zijzelf ziek worden, de laatste reguliere strohalm met beide handen zullen vastpakken.
  Anders komt de tijd dat zij hun slachtoffers “boven” weer tegenkomen en gelovigen “weten” dat zij bestraft gaan worden voor hun leugens.

 4. wilmamazone says:

  Ik dacht ook al dat dat knoppie speciaal voor Odilia was!
  Daar kan ze alle kanten mee op zonder te lezen wat er staat/waar het echt over gaat, dus een eigen mening is niet nodig.
  Kan/hoeft ze niet alwéér grandioos op haar bek te gaan, ocherm toch!
  Toch aardig van Crypto om rekening te houden met de behoeften/handicaps van iedereen nietwaar?

 5. cryptocheilus says:

  Ik wil allereerst de optie 2 stemmers feliciteren.
  U heeft voor 110% gelijk!

  Verder feliciteer ik de optie 1 stemmer (ik). U heeft voor 890% gelijk.

  Zo zit dat namelijk. De meeste christenen kiezen gewoon voor een normale, niet uiterst uitgestelde DOOD.

  Slechts 11% gaat over de rooie en wil uitstel. Van de niet religieuzen wil 3,6% dat.

  Dus ook de optie allebei (fanknop) had een percentage van 854 % opgeleverd. (89 – 3,6)

  Spugen naar de eerste rij.

  Je moet het maar willen.

 6. wilmamazone says:

  Tja…als je het zo stelt.

  Ik dacht dat het -waarschijnlijk- bij de poll ging over het feit dat meer christenen over de rooie om uitstel vroegen dan niet religieuzen.
  Omdat dat vast onwaarschijnlijk gevonden zou worden/dat in feite ook is.

  Sorry Odilia, nu ben ik dan degene die blijkbaar iets verkeerd begrepen heeft en jou wat al te enthausiast van een sneer voorzag.

 7. wilmamazone says:

  Het zal er ook mee te maken hebben uit welke gelovige hoek men precies komt.
  Velen werd – en wordt wellicht nog steeds- vooral hel en verdoemenis gepredikt. Die mensen zijn dus doodsbang voor al het verschrikkelijks dat hen vast te wachten staat. Aan de hemel denken die niet eens, daar komen alleen de bijna heiligen terecht.
  Vooral de oudere generatie kan behoorlijk gehersenspoeld zijn door al die geboden en verboden.
  Die zijn daar van kleins af aan mee opgegroeid en alle regels en regeltjes werden er grondig ingestampt.
  Dat wordt in de tegenwoordige tijd weleens vergeten.

 8. wilmamazone says:

  http://www.dlinde.nl/woordenboek/dood.htm

  Quote:

  Wanneer een mens tijdens zijn aardse leven niet door de Geest van God wordt wedergeboren, wordt, als de tijdelijke dood hem treft (hij sterft), de geestelijke dood definitief en onherroepelijk en deze zal na de wederopstanding des vleses en het laatste oordeel overgaan in de eeuwige dood. Dit is de dood, die geen einde zal hebben en waarvan geen verlossing mogelijk zal zijn. De dood ook, die in zijn verwoestende en verdervende werking door niets meer wordt tegengehouden, die zonder onderbreken zich openbaren zal in al zijn vreselijke kracht. Hij betekent voor de ongelukkigen totale disharmonie van alle levensfuncties, volledige verbreking van alle relaties en absolute vervreemding van God. De volle vloek van de zonde, die op aarde nog tegengehouden werd door Gods algemene genade, zal daar onafgebroken zijn. Voortdurend zullen zij staan onder Gods vloek over de zonde, in het helse vuur dat voor de duivel en zijn engelen bereid is.

  en dan:

  Met even grote zekerheid echter getuigt de Bijbel ook, dat de eeuwige dood geen macht zal hebben over de gelovigen van Christus. Door zijn bloed gereinigd van de zonde zullen zij worden vrijgesproken om voor altijd met Hem te leven in zaligheid en heerlijkheid

  Tja… en als je dan op het sterfbed hevig aan het twijfelen slaat? Zou je toch zomaar in paniek kunnen raken!

 9. wilmamazone says:

  http://meer.trouw.nl/elftal/dood-ondenkbaar

  Vandaag: het christelijke Pasen belooft gelovigen een eeuwig leven. Waarom kunnen mensen geen genoegen nemen met de dood?

  Jehova’s Getuigen gaan in de aanloop naar Pasen langs de deuren om mensen uit te nodigen voor ’de herdenking van de dood van Jezus Christus’. Zijn dood betekent voor ons namelijk het leven, zeggen ze, en dankzij deze overtuiging zijn ze niet meer bang voor de dood.

  Quote:

  En er is nog iets dat de gedachte aan de dood duizelingwekkend maakt. Groot: „Een soort moreel verzet: de dood hoort er niet te zijn. Alles wat ik beleefd en geleerd heb, alles wat ik met anderen gedeeld heb, dat mag toch niet zomaar verloren gaan? Ik hoor niet dood te gaan.”

 10. wilmamazone says:

  http://www.gotquestions.org/Nederlands/na-de-dood.html

  Vraag: “Wat gebeurt er na de dood?”

  Antwoord: De vraag wat er na de dood gebeurt kan verwarrend zijn. De Bijbel is niet expliciet duidelijk over wanneer iemand zijn of haar eeuwige bestemming zal bereiken. De Bijbel vertelt ons dat iemand, na het moment van de dood, naar de Hemel of de Hel gevoerd wordt, afhankelijk van of hij Christus wel of niet als zijn of haar Verlosser had geaccepteerd. Voor gelovigen betekent het leven na de dood een bestaan buiten het lichaam en een samenzijn met de Heer (2 Korintiërs 5:6-8; Filippenzen 1:23). Voor ongelovigen zal er na de dood een eeuwige afstraffing in de Hel plaatsvinden (Lucas 16:22-23).

  Dit is waar de zaken verwarrend kunnen raken wat betreft wat er na de dood gebeurt.

  Het is vandaag vrijdag, maar niet de 13e, dus:
  ‘Roept u maar!’

 11. wilmamazone says:

  http://filosofie.blog.nl/levenskunst/2009/02/18/angst-voor-de-dood

  Het leven mag dan nog zo oneerlijk zijn, op één punt zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. De dood wacht. Voor de meesten biedt het schuitjes-verhaal geen enkele troost. Het sterven wordt gevreesd als de meest eenzame ervaring ooit.

  De bekende quote “we hoeven niet bang te zijn voor de dood, want zolang we leven, bestaat de dood niet voor ons en als ze wel bestaat, dan zij wij er al lang niet meer” (van wie?) klopt als logische redenering, maar zal weinigen rust bieden.

  Wat is het precies waar we bang voor zijn?

 12. Da silva says:

  @ Wilma
  Het onbekende.

 13. marer says:

  Wat een “dood” vragen op de vroege ochtend.
  Ik ben (gelukkig) niet gelovig. En ik ben niet bang voor de dood zelf. Dood is dood. Alleen de manier waarop je dood gaat kan nog wel eens heeeeel vervelend zijn.

 14. wilmamazone says:

  De “dood” vragen gaan er blijkbaar niet zo makkelijk in, dus:

  Een andere stok in het hoenderhok:

  Moet/mag een patiënt, gelovig of niet, ook alles krijgen waar hij/zij om vraagt/schreeuwt teneinde te pogen de dood nog enkele dagen uit te stellen?

  Moet/mag een arts, gelovig of niet,ook alles in het werk stellen om tot de laatste snik te blijven behandelen met de meest agressieve therapieën als daar wel of niet om gevraagd wordt?

  Kortom: Waar moet/mag een grens getrokken worden?
  Hoe en waarmee zouden de patiënten die over de rooie gaan beter geholpen zijn?

 15. grootvader says:

  Mij is verteld dat de hel bestaat als een grote beerput waar alle verdoemden tot aan hun nek in de st**nt staan en als er een nieuwe binnen komt ze allemaal roepen: “Geen bommetje !!”

  Grootvader

 16. wilmamazone says:

  :mrgreen:

 17. marer says:

  De duivel bestaat: Toby
  De slechten en nog slechtere worden gescheiden!

 18. wilmamazone says:

  De hemel.

 19. wilmamazone says:

  Geweldig deze ‘slechterik’. 😆

 20. Edward says:

  Geinig, de krauts, frogs (french) en lawyers en Christans bij elkaar in de hel… Typisch Britse humor. Raar idee, eeuwig dit, ook over honderd miljoen miljard jaar, no escape, eternal, weer honderd miljoen miljard jaar, etc. Wie verzint zoiets? Volken uit het Middenoosten, dus Egyptenaren, Joden, Mohammedanen, en vlak erbij India ook, toch totaal andere Goden. Trucje om de massa’s dom en gedwee te houden?

 21. Edward says:

  Wilma, sfeervol. Zag ooit een fimpje van half verbrande man die zwaar met een vliegtuig neegestort was en die zei in de hemel geweest te zijn. Zal proberen dit weer op te you-tuben…

 22. Edward says:

  En gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: