Onderzoek complementaire behandelwijzen in Nederland niet succesvol.

Rare jongens die regulieren. Altijd maar om bewijs blijven vragen. Laat maar zien dat onderzoek of die data. Anders opbokken! Kssst. Wegwezen.
Dat word je als alternatief genezer natuurlijk ook een beetje zat. Dus werden er plannen gesmeed; Onderzoek naar complementaire geneeswijzen ging er komen.
In 2004 maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eenmalig ruim twee ton vrij, zodat alternatieve artsen, onder begeleiding van ZonMw, hun voorstellen voor effectiviteitsonderzoek ‘rijp konden maken voor reguliere financiering’.

En Crypto, komt die reguliere financiering voor complementaire behandelwijzen er dan ein-de-lijk?

Ik denk het niet.

Even een ‘weetje’ vooraf; Voor de financiering van het geheel kreeg ZonMw in 2006 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij de Meester Kackadorisprijs.

Het leek zo mooi. Een pretentieus plan met o.a. Prof. Dr. Jan Keppel Hesselink (grote smurf van het IOCOB) in de hoofdrol.
[eindevaluatie PDF]
Allereerst moesten de heren alternatief (aspirant) onderzoekers /artsen met spoed een cursus ‘Onderzoekuh, Hoedoejedah?’ volgen. Want écht onderzoek is moeluk als je het nog nooit gedaan hebt.
Er kwamen 6 voorstellen; In totaal werden drie onderzoeken opgestart (de commissie vond de helft direct al onder de maat).

Studie 1 conclusie:

Voor de eerste studie bleken noch homeopathische artsen, noch vrouwen veel belangstelling te hebben.

Studie 2 conclusie:

Volgens de onderzoekers zelf was er ‘zelfs significante’ verbetering van de blaasfunctie door de elektroacupunctuur – maar omdat er geen controlegroep was, is dat een slag in de lucht. Ook hier viel de deelname niet mee: het kostte 7 maanden om 35 bereidwillige vrouwen te vinden. Van die 35 vielen er 25 meteen af…

Studie 3 conclusie:

De laatste goedgekeurde studie, naar lactaatspiegels bij fibromyalgie, is niet echt alternatief; bovendien is dit onderzoek ‘door logistieke en privéomstandigheden uiteindelijk niet gestart’.

Hmpffff. Das nie zo mooi.

Leest u het artikel in het NTVG (Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C126) ook vooral even.

De beoordelingscommissie komt tot de volgende conclusie:

De beoordelingscommissie vindt de resultaten ‘niet voldoende om onderzoek naar complementaire behandelwijzen in Nederland succesvol van de grond te krijgen en te laten beklijven’. Niettemin spoort zij het ministerie aan het onderzoek te blijven stimuleren, en spoort zij alternatieve artsen aan zelf meer onderzoek te gaan doen.

FAIL!

Let even op het ‘zélf’. En dat ‘aansporen’. Moehaha. Aan het werk met je lazy ass. Want anders komen er geen centjes met het oog op het aankomende verhoogde BTW-tarief voor de alternatieve /complementaire sector.

Is er nu niets positiefs te melden? Jawel hoor. De heren alternatief onderzoekers wordt welkom geheten in de wereld die medisch onderzoek heet.

De ervaringen waren, aldus het rapport, buitengewoon leerzaam voor de onderzoekers.

Wat moeten we nú grote smurf? De paddestoelbenadering?

Keep in the dark and smurf shit?

14 Responses to Onderzoek complementaire behandelwijzen in Nederland niet succesvol.

 1. da silva says:

  Vóór Vader Abraham zich ermee bemoeide vond ik de Smurfen nog leuk,toen kwam Jan K Hesselink,nu kan ik die dingen niet meer los zien van idioten die zich bedienen van lalala en satéstokjes…..
  Keep them in the dark and let them eat shit! (ook die baard-aap).

  Goede ontwikkeling trouwens dat de alternatieve sector zelf onderzoek moet gaan doen,zet daar maar een lichie op!

 2. wilmamazone says:

  De link naar de paddestoelbenadering is niet langer beschikbaar werd daarnet gemeld!

  Heeft die ome Jan op het idee gebracht om een eigen paddestoelbenadering voor het voetlicht te brengen door een hele reeks eigengemaakte Smurfenfilmpjes op de site van IOCOB te plaatsen?
  Wie of wat heeft daarna de behoefte doen ontstaan om die site óók opeens te gaan ‘opleuken’ met infantiele illustraties?
  Bewegende friemeltjes, fratseltjes en poppetjes bij opeens een hele reeks artikelen die er duidelijk met de haren bij gesleept werden/worden als verdediging/bewijs van werkzaamheid van CAM.
  Al die onnozelheid hebben mij al een tijdje geleden definitief doen afhaken. Er stond nog maar af en toe iets zinnigs tussen, dus heb ik de link naar IOCOB op mijn computer weggehaald. Alweer wat kromme tenen minder door niet meer lezen en reageren daar.

  Er is inmiddels al vanallerhande wetenschappelijk bewijs geleverd dat de basis van CAM erg wankel blijkt en regelmatig nergens op gestoeld is.

  ‘Op een grote paddestoel rood met witte stippen
  zat Jantje Keppel Hesselink heen en weer te wippen.
  “Krak” zei de paddestoel met een diepe zucht en twee beentjes vlogen toen hoepla in de lucht.’

 3. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/843/De_onwaarheden_van_de_CAM

  Quote:

  Hoe zeer de ‘diagnose’ van CAM-artsen kan afdwalen van de gewone geneeskunde leert het volgende voorbeeld. Een gezonde vrouw van 55 jaar klaagt over vermoeidheid. Ze heeft ook huwelijksproblemen.
  Een CAM-arts rapporteert aan de huisarts:

  ‘Bloeddruk 130/80, gewicht 60 kg, lengte 1.70 m. Algemene energiedoorstroming: wisselend magnetisch veld door overprikkeling vanuit de spijsvertering. Tevens verstoring van de activiteit van IgE. Algemene aurische uitstraling normaal. In het oppervlakkige yang vinden we na eventuele correctie van de meting voor gebruikte medicijnen en genotmiddelen: actuele energie 10% en reserve-energie 10% (norm. 100%). In het yang vinden we behalve de eventueel uit het yin komende spanningen: een flinke overprikkeling van de thalamus (hyperactiviteit) en een overprikkeling van de bovenste verwarmer (epifyse). In het yin vinden we: een blokkeren van het ganveld. Dit krachtveld heeft een rechtstreekse relatie met het elektromagnetische veld van de lever. Bij nadere analyse blijkt dit een gevolg van intolerantie/allergie voor klokhuisvruchten (appel, peer, mispel). In het diepe yin vinden we aan diepe yin-energie 100% Verder vinden we bij belasting een verstoring van de diepe energie. Als homeopathische constitutie vinden we quebracho D6, kreosotum D6. De constitutie conclusie zal dan moeten luiden: overgevoeligheid klokhuisvruchten en neurotismen. Als therapie zal moeten worden aangeraden om dieet en druppels te gaan gebruiken. De prognose bij een nauwkeurig opvolgen van de adviezen is langzaam beterende energiebalans. De geschatte behandelduur is 18 maanden. Aanbevolen controle om de vier weken.’

 4. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/841/VWS_houdt_de_rug_recht

  Kort geleden kreeg IOCOB de kous op de kop met haar petitie. De minister is niet van plan om de niet-reguliere artsen een uitzonderingspositie te geven.

  quote:

  Onderzoek naar alternatieve geneeswijzen moet aan dezelfde criteria voldoen als het andere medische onderzoek en de niet-regulieren moeten zich niet gedragen als een kruiwagen vol kikkers die alle kanten opspringen.

 5. marer says:

  http://www.iocob.nl/maatschappij/koud-klimaat-en-zegevierend-bestuurslid-vereniging-tegen-de-kwakzal.html

  Quote:
  Koud Klimaat en Zegevierend bestuurslid Vereniging tegen de Kwakzalverij
  Een koud klimaat voor complementaire en geintegreerde geneeskunde in Nederland. Zo koud dat geplande congressen afgeblazen worden, als een bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij in de boom klimt. Zo werd het goed geplande congres met als titel Op weg naar evidence-baed gebruik van complementaire behandelwijzen in de kindergeneeskunde in het AMC op 7 mei aanstaande afgeblazen. Door o.a. de directe interventie van Professor Rien Vermeulen, die als adept van de Vereniging tegen de Kwakzalverij stennis maakte binnen het AMC. Dat hielp. Men luistert nog steeds naar bestuursleden van die Vereniging, zelfs als een congres al helemaal rond is. Hoezo koud klimaat?”
  Quote:
  “Petje af voor zijn vechtlust. We kennen hem allen nog goed als de dokter die het over puntmutsen had bij de laatste uitzending van Uitgedokterd?! Toen was ook al duidelijk hoe heftig dit onderwerp hem beroerde”.

  De druiven zijn zuur voor oppersmurf prof. Jan. Weer bakzeil gehaald. Gelukkig dat oppersmurf prof. Jan niet zo heftig beroerd wordt.

 6. marer says:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/cryptonieuwsbox/#comment-9577

  De site van de verwijzing was ineens verdwenen.
  Nu staat er iets over speciale qigong-acupunctuur workshop. Volgens mij een andere (verbeterde?)site.

  Toch geen 1 april grap.

  http://www.iocob.nl/nascholing/speciale-workshop-qigong-acupunctuur.html

  Quote:
  “Door zelf te bewegen en daarna via de naalden bewogen te worden kom je in een bijzondere staat van gewaarwording. Relaxed, vrij en ontvankelijk.”

  Deze cursus wordt gegeven door de voorzitter: Prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink, arts-hypnotherapeut, farmacoloog, bioloog, acupuncturist.

  (Geweldige c.v.)

 7. cryptocheilus says:

  Ik denk dat ik maar niet ga reageren bij het IOCOB.

  http://www.iocob.nl/science/inzichten-uit-een-bijzonder-onderzoek.html

  even tot tien tellen….

 8. wilmamazone says:

  In Duitsland gaat het een héél stuk beter:

  Duitse CAM-koepel genomineerd voor 14 Nobelprijzen
  Ook Nederlandse professor genomineerd

  Het Duitse Hufelandgesellschaft, een koepelorganisatie van 21 alternatieve organisaties die samen 20.000 artsen vertegenwoordigen, heeft in 2005 een boek gepubliceerd waarin een groot aantal ontdekkingen staan, waarmee zij met een voorzichtige telling 14 Nobelprijzen kunnen verdienen. Professor em. Martin Lambeck (natuurkunde, Berlijn) zal ze morgen voordragen.

  Nobelprijs voor CAM? Het boek is ‘Leistungsverzeichnis’ getiteld en is bewerkt door een heuse Duitse professor, namelijk professor doctor Manfred Rimpler, voorzitter van het Hufelandgesellschaft. Professor Martin Lambeck kondigt zijn plannen aan in het zojuist verschenen blad Skeptiker.

 9. cryptocheilus says:

  Commentaar bij aangehaald artikel in het NtvG;

  In dit bericht staan enige feitelijke onjuistheden, die ik graag wil corrigeren aan de hand van enkele citaten [….]Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar liever ga ik een contructief gesprek aan met mensen die belangstelling hebben voor wetenschappelijk onderzoek.

  Christien Klein, arts voor homeopathie en coördinator van het VHAN-onderzoeksproject Homeopathie en PMS.

 10. jennyj0 says:

  Nu dit weer:
  http://www.kwakzalverij.nl/851/Brain_Stimulating_Method_therapie

  Ik voel me onderhand een enorme sufferd. Het wordt tijd dat ik ook es wat ga bedenken, zo moeilijk is het niet.

 11. marer says:

  Nee, met Edward en zijn broer en jij moet er toch wat aardigs te bedenken zijn. Vloeiende Engelse en Nederlandse “wetenschappelijke” verhaaltjes erbij.
  Het moet wel iets van een apparaatje zijn met indrukwekkende knopjes en draadjes. Misschien iets waar je op moet staan, een kastje en iets op je hoofd met stroming door het gehele lijf en daarbij een indrukwekkend dieet.
  Er valt goud geld mee te verdienen. 😉

 12. Doet u ook een toastje oude komkommer méé met de vereniging?

  http://kwakzalverij.nl/1137/De_lekkende_geldkraan_van_ZonMw

 13. jan says:

  van de grote smurf: Het ZonMw onderzoek heeft uiteindelijk met minimaal geld een zeer zinvolle pilot opgeleverd waar duidelijk wordt dat je met acupunctuur bij blaasfunctiestoornissen bij MS genoeg aanwijzingen hebt om een grote interventie studie te beginnen; en de studie is geaccepteerd voor publicatie in een peerreviewed tijdschrift over MS..Dat is voor de ca 200.000 euro meer dan dat ik als oud VP in de farmaceutische industrie kan zeggen over de uitkomsten van fase II onderzoek, waar na 2 mio meestal geen aanleiding was om verder te gaan….

 14. Dat is van die studie die het NTVG zo omschrijft?

  Volgens de onderzoekers zelf was er ‘zelfs significante’ verbetering van de blaasfunctie door de elektroacupunctuur – maar omdat er geen controlegroep was, is dat een slag in de lucht. Ook hier viel de deelname niet mee: het kostte 7 maanden om 35 bereidwillige vrouwen te vinden. Van die 35 vielen er 25 meteen af…

  Je mag hier ook rustig linken naar het gepubliceerd onderzoek. Vinden wij interessant.
  Voorts ben ik het met je eens dat 2 ton weinig geld is voor onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: