Patiënt Empowerment

U bent een brave borst. Als patiënt dan. U begrijpt heel goed dat een patiënt niet alleen rechten heeft maar ook plichten. Je moet je een beetje gedragen in het zorgproces, je slikt netjes je medicatie of volgt de therapie en betaalt je ziekenfondspremie. Dat gaat over het algemeen heel goed.
U Er zijn natuurlijk altijd mensen die denken dat artsen elkaar allemaal de hand boven het hoofd houden als er een klacht komt. Dat aantal is sinds 2006 bijna gehalveerd. Wut? Jahaa, volgzame schaapjes van me. U bent ingedommeld. Bijna de helft van u vindt het normaal dat een arts de behandeling staakt als u uw pilletjes niet heeft ingenomen.

Dat kost u, Nederlandse patiënt, een paar plaatsen. Internationaal that is. Want als het gaat om wie de grootste bek heeft in de patiëntenwereld laten de Denen, Deutschers, Finnen en Zwitsers ons een poepie ruiken.

Wut(bis)?

Met vlag en wimpel werden we nummertje één toch? Onze gezondheidszorg was toch de beste? Tuurlijk. Maar daar gaat het hierr even niet om. Puppie Power Patiënt Empowerment. Heeft u als patiënt de teugeltjes in handen?
“Empowerment of the European Patient – Options and Implications” is een onderzoek van Health Power House (dezelfde van de vorige link).

Exit the “grateful generation” of Europeans, taking doctors’ words for granted and trusting every hospital to be the best. Enter the “demanding generation” of active patients and health consumers, looking at healthcare with the same eyes as they watch all other services. This is a revolution of cultures.

De fulltext is fascinerend leesvoer. Zes-en-vijf-tig pa-gi-na’s (in PDF). Gaat u toch niet doen. Dan maar even de press release (PDF). Met het volgende commentaar over ons kikkerlandje:

Netherlands, 5th place: Dutch patients are quite well informed and empowered – now is the time to
also entrust them with direct access to specialists!

Pakken we er de superhandige Matrix even bij. Kunnen we meepraten. En een beetje pochen. Landen als Spanje zien we op de 24e plek. Zweden 15e en België 13. De Belgen krijgen wél een aparte press-release Wat zullen ze trots zijn.

Heel kort even wat opvallende bevindingen;

-Tussen de beste en de slechtste presteerder in dit onderzoek, een verschil zit van 18 gezonde levensjaren van de patiënt.
-In de helft van de landen is het normaal dat je een onderhandse betaling doet aan je dokter. Voor de beste zorg.
-Veel Europeanen hebben geen inzicht in het eigen medische dossier.
-In de meeste Europese landen is er een gat tussen de rechten van de patiënt op papier en wat er in de praktijk van terecht komt. -Procederen is moeilijk en kostbaar. En met de huidige financiële crisis wordt het er niet beter op.
-De helft van de onderzochte Europese patiënten heeft geen recht op een second opinion.
Het rapport is verder kritisch t.a.v. de informatievoorziening naar de patiënt toe. Die wil zelf een keuze maken. Meepraten. In de vom van patiëntenfora en organisaties. Dat is nog steeds problematisch. Protocollen worden nu nog maar al te vaak opgesteld zonder patiënten of patientenorganisaties te raadplegen aangaande therapie of behandeling. Ook het recht van de patiënt om zijn zorg over de grens te zoeken wordt getraineerd door de EU.
(U moet voor uzelf toch echt even proberen de full-text door te spitten).

Dan de patiëntenrechten en plichten. Ik had het er al over in de teaser. Ook in Nederland doet men onderzoek. Goh. Dat is belangrijk. Dus even opletten. We gaan in het volgende onderzoek van HealthPowerHouse (2010) natuurlijk wel voor een medaille. Het liefst goud. Want wat is er nu mooier als patiënt te zeggen dat je een nog grotere bek hebt dan een Duitser.

En dan moet het roer toch echt om. Sissies! Keiharde Crypto-training. Komen die push-ups.

Zuerst de verplichte literatuur (alweer PDF) van M.J.P. van der Maat en J.D. de Jong. Hoe kijken patiënten zelf aan tegen hun plichten en verantwoordelijkheden ten opzichte van de hulpverlener? Utrecht: NIVEL, 2009). Onderzoek onder ongeveer 1000 Nederlanders.

Jetzt de keiharde zelfstudie. Kijk dan eens wat u antwoordt op de vragen van onze overheid (lijst pag. 5+6). Dat kan beter!

Vraag: Als ik me niet houdt aan de behandelingsvoorschriften dan mag de arts bepalen mij niet meer te behandelen. (N=1055)
44% is het hier mee eens.
Vraag: Als ik op een afspraak met een arts mijn medicatie en/of verzekeringspapieren niet bij me heb, mag de arts de afspraak verzetten. (N=1056)
22% is het hier mee eens.
Vraag: Als je een klacht indient, houden artsen en ziekenhuizen elkaar de hand boven het hoofd.
61% was het hier in 2006 mee eens. Daar is in 2008 nog maar 37% van overgebleven.
(Hebben dan programma’s als Missers en al die Hoaxsite’s helemaal geen impact of zelfs een omgekeerde?)

Werk aan de winkel. Voor u als patiënt maar ook voor de overheid en artsenorganisaties. Als we nu allemaal een aantal push-ups doen staan we in 2010 op nummer 1.

Uw trainingsschema kunt u alvast hieronder kwijt.

23 Responses to Patiënt Empowerment

 1. da silva says:

  Sinds wanneer vult iemand anders mijn vragenlijstje in?
  Ik heb geen vragenlijst gezien!

 2. wilmamazone says:

  Voor de warming-up:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2737436.ece

  Huisarts wil van nachtdienst af
  Steeds meer patiënten doen beroep op hulp buiten kantooruren.

  Een groep Leidse huisartsen wil dat hun diensten buiten kantoortijden worden aangepast. Zij pleiten voor invoering van een eigen bijdrage.

  De spoedeisende huisartsenhulp moet op de schop: het huidige systeem van avond-, nacht- en weekenddiensten voldoet niet langer. Dat vinden acht Leidse huisartsen. Zij stellen voor om een eigen bijdrage voor patiënten in te voeren, om zo de drempel te verhogen om buiten kantooruren een huisarts te raadplegen. Ook pleiten zij ervoor de huisartsenhulp tussen middernacht en acht uur ’s morgens stop te zetten, waarmee patiënten aangewezen zijn op de eerste hulp in het ziekenhuis.

 3. cryptocheilus says:

  De vragenlijsten sturen ze alleen naar de witjas-aanbiddende tokkie’s en bejaarden. Niet naar kritische vaccinatie-hoaxers.

 4. da silva says:

  @ Crypto
  Waar kan ik me aanmelden?

  Maar even zonder gein:Een onderzoek onder ongeveer duizend Nederlanders?
  We leven in een land met meer dan 16 miljoen inwoners,dat zijn zo’n 13 miljoen inwoners boven de 20 jaar,en dan komen ze met duizend deelnemers om Nederland te vertegenwoordigen?

 5. cryptocheilus says:

  Volgens mij is dat niet minder of zelfs veel meer dan het aantal geinterviewden wat men in de populaire peilingen gebruikt om aan te geven hoe er gestemd wordt.

  Bovendien gaat het er mij meer om de Nederlandse situatie t.a.v. het andere onderzoek nog een klein beetje toe te lichten. (Je had toch wel begrepen dat het twee verschillende onderzoeken zijn?)

  Het bericht van Wilma op de nieuwspagina met deze link:
  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2739143.ece is wel een aanvulling op het geheel. Die vrije handel is al heel lang tegengehouden door het Europese Parlement.

 6. wilmamazone says:

  Tis niet te filmen!
  Durfde die link hier niet te plaatsen omdat ik twijfelde over de juiste plek.
  Had ze gister al op mijn donder gekregen, dus safety-first.

  Maar ja, langs een omweg kan het óók zo blijkt. 😉

 7. da silva says:

  @ Crypto
  Ja,ik had begrepen dat het om 2 verschillende onderzoeken ging,in het eerste onderzoek steken we gunstig af t.o. andere landen,terwijl dat tegelijkertijd te niet wordt gedaan door een stelletje nitwits in het tweede onderzoek.

 8. wilmamazone says:

  Hoezo een stelletje nitwits?

 9. jennyj0 says:

  Ik zie ook geen nitwits… of ik zou het zelf moeten zijn natuurlijk.

 10. cryptocheilus says:

  Misschien zou Silva een aantal vragen in de vragenlijst anders beantwoorden dan de ondervraagden. Kan toch?
  Ben wel benieuwd welke.

 11. jennyj0 says:

  Ja, kan zeker. Snap alleen het nitwit-element niet.

 12. cryptocheilus says:

  52g. Als patiënt ben ook ik verantwoordelijk voor het resultaat van de behandeling van mijn klachten
  N=1057
  0,4 helemaal oneens
  2,4
  9,6
  69
  18,5 helemaal eens

  WutDeFak?

 13. da silva says:

  Dan zou ik alle vragen moeten kopieren en plakken,een werk van jewelste..
  Ik doe er een paar:
  Beslissingen over de behandeling moeten alleen worden genomen door de arts en de patiënt. De verzekeraar heeft hier geen rol (N=1051)
  85%
  Dat kunnen de artsen en patienten wel willen,maar dat is vanwege bezuinigingen geen haalbare kaart.
  Volop in het nieuws geweest,iedereen weet het,keep on dreaming!

  Als ik begin met een behandeling, dan zie ik dat ook als het nakomen van een afspraak met mijn arts (N=1052)
  80%
  Hoe bedoelen ze dit?,geldt dit voor elke behandeling?
  Ik vind dit nogal dwingend overkomen.
  Als patiënt moet ik zelf actief om informatie vragen of zelf informatie opzoeken, als ik vragen heb (N=1048)
  50%
  Ik had dit hoger ingeschat,als je ziet hoeveel informatie tegenwoordig voorhanden is,het is toch niet meer zo dat je bij een arts komt,en maar af gaat zitten wachten wat hij er van vindt?
  Vraag: Als ik me niet houdt aan de behandelingsvoorschriften dan mag de arts bepalen mij niet meer te behandelen. (N=1055)
  44% is het hier mee eens.
  Hier ben ik het niet mee eens,ik vind deze stelling te zwart/wit,men zou ook een andere behandeling kunnen overwegen.
  Vraag: Als je een klacht indient, houden artsen en ziekenhuizen elkaar de hand boven het hoofd.
  61% was het hier in 2006 mee eens. Daar is in 2008 nog maar 37% van overgebleven.
  Knap onnozel van die overgebleven 37%!,is de rest dood?

 14. astrid says:

  maar zie eens vandaag in het parool, nieuw onderzoek van Frans Meijman: patienten worden niet mondiger, maar door (vooral) protocollen steeds onmondiger. Overigens de arts zelf dus ook.

  Over de nachtdienst weigerende huisartsen te Leiden: Ook leuk voor de politie. ’s Nachts slapen en dan maar zelf melden op het hoofdburo.
  Of bij nachtelijke fik niet de brandweer bellen als je geen cash hebt voor eigen bijdrage..

 15. cryptocheilus says:

  Standarisatie van medische protocollen heeft behalve voordelen inderdaad dit soort nadelen Astrid. Ook als arts wordt het moeilijker ‘out of the box’ te handelen, niet in de laatste plaats omdat je tuchtrechterlijk nogal zwak staat.
  Daarom is het ook van belang m.i. veel vaker patiënten of patiëntenorganisaties te betrekken in de besluitvorming hieromtrent (zoals ook al in het onderzoek hierboven aangegeven).

  Eigen bijdrage’s voor bepaalde zaken kunnen ook bevorderend werken. Ook dat staat in het onderzoek beschreven.

  Staat dit in de papieren Parool? Op de site kan ik het niet terugvinden.

 16. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/1954073/zwarte-lijst-voor-artsen-op-komst.html

  Er komt een Europese lijst van artsen tegen wie in het verleden in een van de EU-lidstaten tuchtmaatregelen zijn genomen of die uit het artsenregister zijn geschrapt.

  Zou er toch ook een aanvulling moeten komen met daarop de basisartsen die hun eigen cv opgeleukt hebben en diagnoses stellen/handelingen verrichten waarvoor ze niet zijn opgeleid.

 17. astrid says:

  ja papieren parool van donderdag j.l.

 18. wilmamazone says:

  Is het wenselijk/gezond voor medemensen om alvast stevige vuisten te maken op basis van……tja waarvan eigenlijk?
  Tot nu toe m.i. niet veel meer dan paniekzaaierij.

  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/257688/Nachtkanker

  Nachtkanker

  Het Bureau Beroepsziekten van de vakbond FNV denkt dat vijf Nederlandse vrouwen een schadevergoeding kunnen indienen bij hun werkgever. Zij zouden borstkanker hebben gekregen na nachtdiensten die ze meer dan twintig jaar achtereen met grote regelmaat hebben gedraaid. De bond onderzoekt dossiers van nog 20 andere vrouwen en een man met borstkanker, die zich na een oproep bij de Bond meldden.

  Bij de vijf vrouwen zouden andere risicofactoren, van erfelijke aanleg tot roken of drinken en pilgebruik, geen rol hebben gespeeld.

  quote:

  Uit de meta-analyse blijkt dat ploegendienst het risico op borstkanker mogelijk verhoogt, een klein beetje. Het is een gemiddelde conclusie: de studies laten wisselende resultaten zien.
  Eenzelfde beeld komt bovendrijven uit een eind vorig jaar verschenen overzichtsanalyse van twee Amerikaanse oncologen van Harvard Medical School in Boston.

  ‘Er lijkt een verband te zijn tussen borstkanker en ploegendienst’, formuleren ze voorzichtig na bestudering van een tiental onderzoeken van anderen. ‘Een verband dat echter niet al te overtuigend is’, stellen ze.

  Broer Scholtens

 19. wilmamazone says:

  Als ouder ben ik ook (mede)verantwoordelijk voor het resultaat van de behandeling die ik mijn kind(eren)laat ondergaan.

  http://www.kwakzalverij.nl/883/Baby_overleden_na_craniosacraal_therapie

  Deze week staat er in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde een artikel over een 3 maanden oud gezond meisje dat door een craniosacraal therapeut werd behandeld wegens ‘geringe motorische onrust’. Zij is aan de behandeling overleden.

 20. marer says:

  Bij zo’n bericht denkt ik direct dat mensen gewoon niet ziek willen worden en als zij ziek worden moet er toch minstens wel een oorzaak zijn. En die oorzaak moet niet direct hun schuld zijn. Maar de schuld van derden. En als dat nou nog een lekker centje opleverd en vooral rust in het hoofd “het is tenminste niet mijn eigen schuld, zie je wel” dan kan je rustig doorleven met een centje achter de hand.
  Want je krijgt niet zomaar kanker hè?

 21. Linteu says:

  Ik kan de pdf file niet openen van het volledige rapport evenals de press release. Wie kan mij helpen met een tip ?

 22. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Top-10-Wat-ziekenhuispatinten-belangrijk-vinden.htm

  Top-10: Wat ziekenhuispatiënten belangrijk vinden

  De top-10:
  1. Deskundigheid medisch specialisten
  2. Transparantie
  3. Tijd voor vragen en uitleg patiënt
  4. Authenticiteit
  5. Deskundig zorgpersoneel
  6. Vertrouwen
  7. Consistentie
  8. Goede werknemers
  9. Moderne medische apparatuur
  10. Korte wachttijden

  Reputatiemanagement
  De belangrijkste factor spreekt voor zich. De tweede factor……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: