Cranio-Sacrale therapie en andere W.C. eenden.

Veel aandacht dit weekend voor alternatieve geneeswijzen, kwakzalverij en paranormale genezers. Naast de uitgebreide aandacht in de media voor de praktijken van Jomanda, waren er een aantal opmerkelijke uitzendingen. We doen weer eens een rondje langs de Nederlandse Televisiekanalen. Zaterdag was er een uitzending van Rondom Tien. Zondag een opmerkelijke column van Max Pam.

Van cranio-sacrale therapie weten wij dat het nooit is opgenomen in een wetenschappelijk onderzoeksprotocol. Het werk van de meeste alternatieve artsen en therapeuten onderscheidt zich daarom niet van dat van kwakzalvers. Het zijn handelaren in valse hoop.

Hierrrr staat de hele column van Pam online.
Cranio-Sacrale therapie? Waar heeft Pam het over?

De Çranio-Sacraal therapeut gaat lichte druk op uw ‘heilige’ systeem uitoefenen.

Het gaat erom dat onze handen luisteren naar de hersenvloeistof, waardoor we de doorstroming van deze vloeistof verbeteren

Ik verzin het niet. Aan het woord is Gitika Steltenpool, voorzitter van de Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging. (bron)

Dan heb je er altijd wel eentje bij die het niet goed heeft begrepen en met z’n grote kolenschoppen een baby uit elkaar trekt. Dood.

Waarom de therapeut de wervelkolom van een baby aan het manipuleren was? Geen idee. Wetenschappelijke onderbouwing van het op deze manier manipuleren van een van de kwetsbaarste gedeeltes in het menselijk lichaam ontbreekt. Niet alleen bij kinderen overigens.

Let vooral even op de discussie onderaan.

Indien Saedt en Van der Woude het causaal verband niet herkennen en het overlijden niet als complicatie van de behandeling erkennen, is het te verklaren dat zij eerder geen complicaties hebben gezien.

Fittie!

Ook hooggewaardeerd medeblogger Anax kreeg al een lading Cranio’s over zich heen in een artikel hierover op het Anaxblog. Dus als u als , uiteraard erkend (wij van W.C eend adviseren…), Cranio-Sacraal therapeut op deze zijde terechtkomt, leest u zich daar eerst even in. Hoeven we die discussie niet nog een keer te voeren.

Breng ik u tussendoor nog even de Rondom-Tien uitzending van zaterdag onder de aandacht. Hierrr beeld.

Aan bod kwamen o.a. de religenkietelaars Char en Derek Ogilvie. In de studio waren ook Herman de Regt één van de auteurs van het boek ‘Wat een onzin’ waar ik al eerder over schreef en medium Gabriela Gaastra.
Let ook op de mooie demonstratie van het cold-readen in de uitzending.

Tenslotte nog even Pam. Pam stelt:

Ieder mens heeft het recht de geloven in de grootste mogelijke flauwe kul. Miljoenen mensen doen dat ook, dat is hun vrijheid. De wereld wil bedrogen worden, maar die behoefte dient niet te worden gesubsidieerd door de staat en gefaciliteerd door zorgverzekeraars.

Daar krijgt Max vast nog wel post van andere W.C-eenden over. Want de man met de kolenschoppen wás helemaal geen Cranio Sacrale dinges, anders wordt ie subiet uit de Cranio W.C-eendenclub gezet en mevrouw Gaastra is inmiddels al uit háár W.C-eendenvereniging verwijderd.

Anders kun je met goed geweten jezelf als vereniging natuurlijk niet meer adviseren.

20 Responses to Cranio-Sacrale therapie en andere W.C. eenden.

 1. iemand says:

  Cranio-Sacraal therapie is niets anders dan de opvolger van chiropractie, eveneens een alternatieve geneeskunde. Je ziet dat alternatieve geneeskunde zich steeds vernieuwd… Zo is electro-acupunctuur de opvolger van traditionele acupunctuur.

  Zie website chiropractie:

  http://www.chiropractie.nl/sjablonen/3/webpage/view.asp?objectID=367

  En zo heb je de traditionele homeopatie dat een branche is van de normale homeopathie en ook de fytotherapie dat weer anders is dan normale homeopathie en ga zo maar door…

 2. iemand says:

  Informatie over electroacupunctuur:

  http://www.electroacupunctuur.net/

 3. Oei iemand.

  Daar denken veel chiropractors héél anders over. Die Cranio eenden zijn heel andere eenden dan de edele Chiro-eenden. Daarom hebben ze ook een aparte club.

  Ze kwaken nu eenmaal allemaal anders.

 4. Edward says:

  Iemand, ik heb een broer die prof. in de natuurkunde is en electronische toestellen ontwerpt. Ook werden er vroeger voor mij elctronische apparaten gebouwd. Ik betrapt me door dit gegeven erop één seconde naar het electro-apparatuur apparaat kijken dat je toont, dat ik DUS meteen probeer te snappen wat waar voor is. Je probeert je primair voor te stellen wat erachter zit en neemt dan tijdelijk dit apparaat heel serieus.

  Kennissen van mij gebruiken deze apparaten. Ik werd de verhalen eens zat,van ja maar dat kan ik toch meten?, van een persoon die zijn eigen selenium niveaus over de dag verdeeld meette, en steeds een Ik merkkwaardig patroon vond. Ik zei (heel positief Cato): jij kan wereldfaam verkrijgen.

  We plaatsen vier geblindeerde kokers op fatel. 1 met niets, 1 met een pot selenium pillen, 1 met een hamster, en 1 met een hamster die selenium heeft gehad. Je laat als je uit de kamer bent je partner at-random de items plaatsen. Als jij 10x achter elkaar kunt aanwijzen waar wat zit, bezorg ik je 2 Nobelprijzen: die van natuurkunde, en die van geneeskunde.

  Nooit meer iets van gehoord. Later had deze persoon een dure pen waarin door 7 types halfedelstenen cosmische energie werd geconcentreerd. Als je de pen bij je droeg, zocht hij lokale negatieve energie in je lichaam op, en stuurde dáár dan positieve kracht naar toe. Ook kon de pen lokaal teveel aan positieve energie detecteren, en dat weer neutraliseren.

  Heb hem maar niet gekocht, hihi.

  Ik horde viavia dat het IOCOB platgebombardeerd word door écht enthousiaste alternatieven die graag hun wauw-apparaten met een groen stoplicht gepubliceerd willen. Het antwoord is gelukkig steeds: rode kaart!

 5. @ Edward:

  Seleniumniveau’s meten met electroacupunctuur? Poeh. Revolutionair indeed. Deed die ene arts van Millecam ook niet zoiets?

  Nu we het toch over het IOCOB en acupunctuur hebben… Toevallig gisteren een berichtje achtergelaten voor ze bij de bespreking van een onderzoek naar echte en sham- acupunctuur:

  http://www.iocob.nl/acupunctuur/acupunctuur-toch-geen-effect-bij-ivf.html

  Interessante studie (en discussie) overigens.

 6. iemand says:

  TE KOOP:
  multi-wave oscillator

  http://www.multiwaveoscillator.nl/

  CryptoEdit: gelieve geen crosspostings te doen.

 7. peter says:

  Ja, dat krijg je als je de rol van de rolstoel niet inziet.

  Ga zo door met je circus!

 8. Edward says:

  @Crypto, wel realistisch van dat IOCOB. Ze leggen tegen hun stokpaardje in uit dat dit effect het stoplicht van groen naar oranje doet gaan en dat Renckens cs toch min of meer gelijk hadden. Klasse voor deze volwassen eerlijkheid en onpartijdigheid.

  Je hebt overigens ook acupressuur. Wat die nepnaalden doen lijkt daar wel een beetje op. Maar ik denk dat ook als je op andere punten drukt, je zo een effect kan vinden. De psotieve aandacht en ontspanning samen zouden een stressverminderend effect kunnen hebben.

  En je hoort soms dat vrouwen in een belegerde Middeleeuwse stad die met genocide werd bedriegd, door de enorme stress maandenlang veel minder tot niet zwanger werden.

  Ik ken zelf twee vrouwen die op geen enkele wijze, ook niet met de modernste technieken, zwanger konden worden. Toen ze deze gigantische teleurstelling verwerkt hadden en overgingen tot de orde van de dag, en dús ontspanden, werden ze beiden tóch zwanger…

 9. jennyj0 says:

  In de concentratiekampen stopten vrouwen al heel snel met menstrueren. Ik weet overigens niet of dat iets te maken heeft met de stress, het zou ook kunnen zijn dat het lichaam reageert op de externe omstandigheden die een gezonde zwangerschap en een gezond kind vrijwel onmogelijk maken. In de dierenwereld zie je dat toch ook, dat dieren veel minder jongen krijgen als de omstandigheden ongunstig zijn?

 10. @ Edward:

  Inderdaad realistisch van het IOCOB, voor wat dat betreft kuddo’s voor de mannen.
  Acupressuur en het tegenwoordig populaire electro-acupunctuur lijken mij inderdaad dezelfde kant van de medaille. In navolging van de conclusie van het laatste onderzoek dat ik aanhaalde daar, zou toch zo langzamerhand moeten doorsijpelen dat het placebo-effect zo ongeveer de enige te bewijzen werking is van deze therapieën.
  Niet dat de behandelingen inert zouden zijn, begrijp me niet verkeerd, maar dat er eigenlijk verder weinig overblijft.

  Imprisonment in German concentration camps during the Holocaust resulted in enormous emotional and psychological changes in the survivors.
  Amenorrhea (stoppen van menstruatie) occurred in 94.8% of the women during encampment. After liberation, all but 8.9% of the women resumed menstruation within the first year.

  http://tinyurl.com/kjb5uv

  Verder zou natuurlijk ondervoeding ook een rol kunnen spelen. Amenorroe komt bijvoorbeeld bij anorexiapatiënten vaak voor.

 11. jennyj0 says:

  Ja, ondervoeding ook. Ik denk de hele situatie, alles bij elkaar, die ertoe leidt dat je lichaam ‘denkt’: maar beter geen kindjes nu.

 12. Edward says:

  JennyJo & Crypto,
  Mee eens.

 13. Pingback: Zembla over osteopaten, chiropractoren en craniosacraal therapeuten « Cryptocheilus Weblog

 14. wilmamazone says:

  Artsen waarschuwen voor gevaarlijke therapie voor baby’s

  Er is een wildgroei aan therapeuten die baby’s behandelen door ze dubbel te vouwen of diep te buigen. Kinderartsen en huisartsen slaan hierover alarm. De behandelmethode kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs het overlijden van kinderen, aldus de artsen.

  De behandeling wordt vooral gebruikt bij huilbaby’s. Tientallen therapeuten houden zich bezig met dit soort behandelingen, zo blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. En het worden er steeds meer. Ook reguliere zorgverleners zoals fysiotherapeuten houden zich bezig met deze behandelingen. Zij bieden die dan vaak in hun gewone fysiotherapiepraktijk aan onder de noemer cranio sacrale therapie.

  quote:

  Ouders buigen baby zelf
  Recent heeft een osteopaat ook ouders zelf geinstrueerd om hun dochter van 6 weken zelf diep te buigen, zo blijkt uit het RTL-onderzoek. Bij het eerste consult deed de osteopaat het voor bij hun dochter. Het meisje werd op schoot dubbelgebogen, waarna het kind lang keihard huilde en plotseling stilviel en helemaal slap werd. De therapeut gaf de ouders een pop en instrueerde ze het voor elke voeding, zo’n zes maal per dag, zelf thuis te doen.

  De artsen die een reconstructie van deze behandeling bekeken, reageren geschokt. “Kindermishandeling”, zegt huisarts Van Duin. “Dit kan echt niet”, zegt kinderarts Verlaat. “Wij kinderartsen buigen nooit baby’s. Alleen als het echt moet, als een kind bijvoorbeeld een ruggenprik moet krijgen. Maar dan doen we alleen onder de strengste bewaking, we controleren alles, de hartslag, de ademhaling et cetera.”

  Het is weer eens letterlijk en figuurlijk om te huilen en het gaat maar door en gaat maar door!!

 15. JennyJo says:

  Wat in godsnaam bezielt die idioten!!?? Ik heb er geen woorden voor, het is toch bij de wilde spinnen af.

 16. Jan Willem Nienhuys says:

  Ondertussen op SBM:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/alas-poor-craniosacral/

  Deze behandeling is toch exact wat baby Marloe het leven kostte?

  http://www.kwakzalverij.nl/1194/Zembla_over_Levensgevaarlijke_Genezers

  Degenen er niet dood van gaan, zullen wel permanente hersenbeschadiging oplopen (en dan op latere leeftijd de ouders maar klagen dat het van de vaccinatie komt).

  Ongetwijfeld zullen de ‘officiële’ osteopaten nu gaan zeggen dat dit niet bij de asteopathie hoort. Maar wie eenmaal gelooft in onzin, ziet er natuurlijk geen been in om nog wat extra onzin erbij te bedenken. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie zal deze behandeling afwijzen. Maar die vereniging stelt niks voor. Hooguit kunnen ze de betrokkene uit de vereniging zetten (als hij of zij al lid is). En de betrokkenen gaan gewoon door, want die trekken zich niks aan van personen die er anders over denken. IGZ zou zo’n praktijk wel kunnen sluiten, maar bij IGZ stelt men zich waarschijnlijk op het standpunt dat eerst de direct betrokkenen moeten klagen EN dat er doden moeten vallen. Indertijd met Marloe werd er eigenlijk ook niks gedaan omdat de betrokkene gestopt was met behandelen.

 17. JennyJo says:

  @JW

  Degenen er niet dood van gaan, zullen wel permanente hersenbeschadiging oplopen (en dan op latere leeftijd de ouders maar klagen dat het van de vaccinatie komt)

  Die kunnen zich bij Harry Smit laten ontstoren.

 18. Renate says:

  En ondanks bewijzen van het tegendeel blijven de craniosacraaltherapeuten en hun aanhangers beweren dat de botten van de schedel niet aan elkaar vast zitten.

 19. JennyJo says:

  Soms denk ik dat er een soort parallel universum van nonsens bestaat.

 20. Renate says:

  Het parallel universum van Niburu? Ik weet het niet, maar als je hun nieuws leest, dan krijg je echt de indruk dat deze mensen volledig zijn losgeraakt van elke realiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: