Avandia, als je begrijpt wat ik bedoel.

GlaxoSmithKline heeft het nog niet opgegeven. Diabetes is een major illness en u moet gewoon blijven slikken. Kan die Crypto de pot op met z’n waarschuwingen. Gewoon doorslikken die Avandia ouwe, krijg je heus geen hartverzakking van.

Nieuw onderzoek, een post marketing trail, gepubliceerd in the Lancet zegt dat het gewoon kan.

rosiglitazone does not increase the risk of overall cardiovascular morbidity or mortality compared with standard glucose-lowering drugs.

Dus dan is het zo. Want de Lancet blablabla. Toch zit er een luchtje aan. Ruikt u even mee?

Updated. 10/06/09

Eerdere onderzoeken gepubliceerd in het NEJM kwamen tot haast vernietigende conclusies.

Rosiglitazone was associated with a significant increase in the risk of myocardial infarction and with an increase in the risk of death from cardiovascular causes that had borderline significance.

(Volume 356:2457-2471June 14, 2007 Number 24)

As compared with standard therapy, the use of intensive therapy to target normal glycated hemoglobin levels for 3.5 years increased mortality and did not significantly reduce major cardiovascular events. These findings identify a previously unrecognized harm of intensive glucose lowering in high-risk patients with type 2 diabetes.

(Volume 358:2545-2559 June 12, 2008 Number 24)

De studie van Nissen et al. concludeerde een 43% grotere kans dat mensen die Avandia slikten hartfalen zouden meemaken.
Dit leidde uiteindelijk tot het advies Avandia (Rosiglitazone) liever niet meer voor te schrijven aan Diabetes II patiënten.

Dus nu mag het weer? Van wie? Nou ja, van Prof Philip D Home en de Lancet. En van GlaxoSmithKline natuurlijk. Want die deden het onderzoek. Wij van Glaxo adviseren….Glaxo Avandia. Niks hartaanvallen.
Kijk maar:

Addition of rosiglitazone to glucose-lowering therapy in people with type 2 diabetes is confirmed to increase the risk of heart failure and of some fractures, mainly in women. Although the data are inconclusive about any possible effect on myocardial infarction, rosiglitazone does not increase the risk of overall cardiovascular morbidity or mortality compared with standard glucose-lowering drugs.

Zo. Nu gewoon weer voorschrijven. Oh. Dat deed u nog.

Werden in 2006 – toen het middel op z’n top was – nog 8,8 miljoen DDD’s verstrekt, in 2008 is die hoeveelheid gedaald tot 3,8 miljoen. Ook de vaste combinatie van rosiglitazon met het veel oudere metformine werd veel minder verstrekt (–33%) en kwam uit op 1,8 miljoen DDD’s. De sterke daling vond voornamelijk plaats in 2007 waarna het gebruik in 2008 is gestabiliseerd.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 144 Nr 15 Rosiglitazon onderuit.

Ons heren en dames artsen hebben het Glaxo-pennetje nooit helemaal uit de borstzak gehaald en zijn op het Glaxoblocknootje het Glaxoreceptje voor Avandia (Rosiglitazon) blijven uitschrijven. Ons moet nog even geduld uitoefenen voor er weer als vanouds voorgeschreven kan worden.

De publicatie is namelijk niet zo netjes.

Veertig procent van de patiënten in de trail slikten hun medicijnen niet meer aan het einde van de trail. Dat komt natuurlijk vaker voor. Een aantal van de patiënten valt nu eenmaal af.
Dan moet je het er wél bijzetten in het artikel. En dát deed de Lancet en Prof Philip D Home niet.
Bij interpretatie van bijwerking van geneesmiddelen kan het vroegtijdig stoppen van patiënten met de medicatie invloed hebben op de eindresultaten. Door ze wel mee te tellen in de eindanalyse kunnen het totaal aantal geregistreerde bijwerkingen afnemen.

Dit onderzoek vertelt ons niets over waar het uiteindelijk voor bedoeld is zegt Nissen.

too many people in the final analysis of the study had already stopped taking their drugs. That would wash out any signal of a safety problem, he says. Another problem: Patients on Avandia took 10% more cholesterol-lowering drugs, which reduce the rate of heart attack. “It makes the trial worthless,”

Home zegt daarover:

Eighty to ninety percent of the time patients were in the study they were on their medicines even though many dropped out. Nissen’s question is “the wrong one.”

Hebbu um?….Fittie!…. Matthew Herper kreeg additionele cijfers boven water en schreef een goed artikel op Forbes dot com.

Zo gaat dat in de wereld van het medische onderzoek. Dat wilt u horen. Want u wilt wél een beetje op de hoogte zijn van ‘dingen’.

Zoals diabetesmedicijnen.

En dat GlaxosmithKline probeert de boel een beetje te belazeren. Daarom is het dom. Van Glaxo.

Ik zou hier natuurlijk een heel hetzerig stukje over kunnen schrijven. Dat doe ik niet. Dat zóu kunnen. Zo’n stukje waarin alle vooroordelen die er zijn t.a.v. de farmaceutische industrie, die men dan steevast als Big Farma duidt, weer eens bevestigd worden. Dat doe ik niet. Dat zóu kunnen. Ik breng het in verband met 9/11 en de NWO. Dat doe ik niet. Dat zóu kunnen. Ik roep dan de zielige ouwetjes die zich niet kunnen verdedigen op, ritueel die medicijnen voor het hoofdkantoor van Glaxo te gaan verbranden. Dat doe ik niet. Dat zóu kunnen. Ik zou aanvullend een forum of gedupeerde patiëntengroep kunnen entameren. Compleet met letselschadeadvocaat die er wel brood in ziet. Dat doe ik niet. Dat zóu kunnen.

Daarom zou ik naar GlaxoSmithKline ‘yuck foe’ kunnen roepen en zeggen dat ze hun huiswerk beter moeten doen. Dat doe ik dan ook en dat kan ik. Ik hoop dat ik hiermee aan Uw vraag heb voldaan.

21 Responses to Avandia, als je begrijpt wat ik bedoel.

  1. wilmamazone says:

    Avandia is sinds 1999 internationaal op de markt:

    http://www.efarma.nl/pages/winap.asp?ID=196&Method=infotekst

    In 2007 o.a. deze publicatie’s:

    http://www.knmp.nl/knmp-vandaag/nieuws-publicaties/persberichten-knmp/cbg-onderzoekt-gevaar-medicijn-avandia/

    13 september 2007

    Het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) onderzoekt of er maatregelen moeten worden genomen tegen het suikerziektemedicijn Avandia. Een woordvoerster heeft dat woensdag bekendgemaakt.

    Eerder dit jaar stelden Engelse onderzoekers dat het geneesmiddel de kans op hartinfarcten en andere hartziekten vergroot. Dinsdag maakte een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift opnieuw melding van de risico’s.

    en:

    http://www.refdag.nl/artikel/1318307/%E2%80%9EStop+met+diabetespillen+Avandia+en+Actos%E2%80%9D.html

    „Stop met diabetespillen Avandia en Actos”
    09-10-2007

    Het Geneesmiddelenbulletin, een onafhankelijk tijdschrift voor artsen en apothekers, adviseert artsen om de diabetespillen Avandia (rosiglitazon) en Actos (pioglitazon) niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten met diabetes type 2.

    Beide middelen liggen al enige tijd onder vuur. Van Avandia is inmiddels uit onderzoek bekend dat het middel het risico op hartfalen verdubbelt en dat ook de kans op een hartaanval 40 procent toeneemt vergeleken met controlegroepen die andere middelen tegen diabetes gebruiken. Een artikel hierover verscheen eerder dit jaar in de New England Journal of Medicine.

  2. wilmamazone says:

    Hier heeft Glaxo ze zelf op ’n rijtje…..de publicatie’s dus:

    http://www.gsk.nl/avandia_in_het_nieuws.aspx

    Avandia is in het nieuws vanwege een publicatie in de New England Journal of Medicine over cardiovasculaire risico’s. De informatie op deze pagina bevat de originele Engelstalige persberichten die zijn verschenen, en een reactie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

  3. wilmamazone says:

    http://www.gsk.nl/downloads/files/persbericht-emea-avandia.doc

    Zeist, 19 oktober 2007

    GlaxoSmithKline (GSK) heeft bekend gemaakt dat de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de Europese registratie-autoriteit EMEA haar beoordeling van de thiazolidinedionen (TZD) klasse van diabetes geneesmiddelen heeft afgerond. De CHMP heeft de voordelen en de nadelen van TZDs tegen elkaar afgewogen. De conclusie is dat de voordelen van rosiglitazon (Avandia) groter zijn dan de risico’s.

    “De EMEA erkent de positieve voordeel/risico balans van rosiglitazon in Europa en het belang voor de behandeling van patiënten met diabetes type 2,” zei Dr Alastair Benbow, Vice President and European Medical Director, GlaxoSmithKline. “GlaxoSmithKline heeft het volste vertrouwen in het veiligheidsprofiel van rosiglitazon wanneer artsen het op de juiste manier toepassen.”

    Noot voor de redactie:

    EMEA heeft verder een aanbeveling gedaan tot aanvulling van de 1B tekst van Avandia. Hierin zal een waarschuwing worden opgenomen dat patiënten met ischemische hartziekten rosiglitazon alleen dienen te gebruiken na een zorgvuldige risico-evaluatie van de individuele patiënt. De combinatie van rosiglitazon met insuline, die niet is geregistreerd in Europa, mag slechts in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt en onder intensieve supervisie.

  4. Allemaal propaganda van de Big Farma Wilma. Mensen kunnen ook gewoon:
    http://dokterlutser.klutser.com/2007/12/avandia-rosiglitazon/
    en https://cryptocheilus.wordpress.com/2008/06/07/99/
    lezen.

    Heb ik wat gemist?

  5. Ollie B. Bommel says:

    Dit soort gestumper van GSK wekt idd weinig vertrouwen. “Pfff, wat een eikels, leren ze het dan nooit?”

    Vroeger, toen iedereen nog volop vertrouwen had in de medische stand, gebeurde dat natuurlijk ook maar de transparantie is ondertussen wel enorm toegenomen, dus gemanipuleer met cijfers komt nu veel eerder onder de aandacht van het grote publiek.
    En dat het aan het licht komt, dat is slechts een kwestie van tijd. Daar kun je Avandia op innemen.

    Elk groot commercieel bedrijf, zeker in de landen met een Angelsaksische bedrijfscultuur zal continue in de verleiding worden gebracht om dit soort gedrag te vertonen. Het management loopt altijd op een dunne lijn (is dat goed Nederlands?). En af en toe aan de verkeerde kant. Dat bedrijf komt daar wel overheen als ze het niet te vaak te bont maken. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

    Wat mij meer verbaast is dat ze individuele researchers van naam mee krijgen in hun verhaal. De schade voor dit soort mensen is dodelijk en vrijwel permanent. Eén van de belangrijkste basisprincipe in de wetenschap is vertrouwen. Yuck foe for them!

    Ten slotte: zouden dit soort incidenten een belangrijke factor vormen in het afnemende vertrouwen in de wetenschap? Een factor zeker, maar een belangrijke? Volgens mij speelt er meer…
    (geheimzinnige muziek speelt, aftiteling loopt…)

  6. wilmamazone says:

    @Ollie

    En hoe klinkt dit?:

    Het management balanceert/danst altijd op het slappe koord.

  7. Ollie B. Bommel says:

    Aaaaaaaahhhhhhh, heerlijk!
    Een van mijn persoonlijke toppers!
    Als ik die muziek weer hoor gaat mijn hart open.
    Een keer of 60 per minuut denk ik zelfs.

    Dit soort films kijk ik altijd graag opnieuw, zo 1 keer per 2 jaar of zo. Blijft goed.

  8. Ollie B. Bommel says:

    @W: ja zoiets, het is iets met balanceren geloof ik. Ff geen zin om het op te zoeken. ;P

  9. Ollie B. Bommel says:

    Niet geheel onrelevant:

    (Ik hoop dat het embedden lukt)

  10. wilmamazone says:

    @Ollie

    :mrgreen:

    Waar kan je die Paracetamoxy-dinges kopen?

  11. Ollie B. Bommel says:

    (denkt direct aan het algemeen belang en roept opgetogen) Bij mij!
    (*oeps* schraapt zijn keel, 1 octaaf lager) Eigenlijk wilde ik dit helemaal niet maar de vraag is zo groot en mijn drang om mensen te helpen is zo groot dat ik een uitzondering maak.
    Het is te koop per 500g, in poedervorm en in mijn eigen verpakking. Voor de luttele prijs van € 199,95.

    Maar wacht, er is meer: als je nog vandaag bestelt krijg je er een gratis lepeltje bij!
    En dat is niet alles, nee! Je krijgt ook gratis een fraai vormgegeven reisverpakking, zodat je het overal mee naar toe kan nemen! Je hoeft dan nooit meer zonder te zitten!

    Bel nu!

  12. wilmamazone says:

    @Ollie

    Manomanomanoman, je bent té goed voor deze wereld!

  13. Artikel geupdate met cijfers over aantal voorgeschreven DDD’s

  14. grootvader says:

    En………… ’t helpt!
    Althans, het schijnt te helpen hoorde ik van een buurvrouw die het weer van een zuster van een vriendin van haar heeft die gehoord heeft dat het tegen bijna alles helpt!
    Wratten,aambeien, vermoeide ledematen, cellulitis, korstvorming op de tong en hoofdhuid en je schijnt er binnen een aantal dagen er veel jonger uit te gaan zien want nog maar een paar dagen geleden zou een jongeman tegen een vriendin van die vriendin gevraagd zijn: Is dat uw dochter?”terwijl het haar kleindochter was.
    Wonderbaarlijk spul dat eh,dinges!

    Grootvader

  15. wilmamazone says:

    @Grootvader

    Omdat dat Paracetamoxy-dinges dus zo’n geweldig spul is, stel ik voor om Ollie in dienst te nemen als bedrijfsarts van deze site.
    Volgens mij is hij student geneeskunde, dus dat is voldoende basis om hem op dat grote bruine oog te kunnen vertrouwen. Je hoeft er maar in te kijken om zeker te weten dattie hélemaal oké is.
    Nog sneller dan de gesmeerde bliksem met raadplaatjes oplossen, dus scans e.d. beoordelen kannie vast ook al als de beste.
    Voldoende terughoudend wat Avandia betreft, dus wat willen we nog meer?
    Als basisartsen zichzelf o.a. professor en/of oncoloog mogen benoemen………juist ja!

  16. wilmamazone says:

    De update verbaast me eigenlijk niet.

    Werden in 2006 – toen het middel op z’n top was – nog 8,8 miljoen DDD’s verstrekt, in 2008 is die hoeveelheid gedaald tot 3,8 miljoen. Ook de vaste combinatie van rosiglitazon met het veel oudere metformine werd veel minder verstrekt (–33%) en kwam uit op 1,8 miljoen DDD’s. De sterke daling vond voornamelijk plaats in 2007 waarna het gebruik in 2008 is gestabiliseerd.

    Het spul in 2007 pas goed in opspraak en nu graag weer terug naar minstens de cijfers van 2006?
    Door de boel een beetje boel te belazeren met die trial?
    Mooie boel is dat, erg vertrouwenwekkend.

  17. Voldoende terughoudend wat Avandia betreft, dus wat willen we nog meer?

    I beg to differ. Doen we het volgende raadplaatje. Komtiedan :

    De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 beveelt rosiglitazon niet aan, terwijl voor pioglitazon slechts een plaats is ingeruimd als tweede stap bij patiënten met overgewicht (BMI>27) en een hart- of vaatziekte, maar zónder hartfalen of een verhoogde kans daarop.

    http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/Samenvattingskaartje-NHGStandaard/M01_svk.htm

    Zorgverzekeraars maken dit onderscheid niet. Het mag allebei alleen voorgeschreven worden met één ander middel.

    de voorwaarde om pioglitazon of rosiglitazon bevattende preparaten te vergoeden luidt: “uitsluitend in combinatie met een sulfonylureumderivaat of metformine voor een verzekerde [..] die niet behandeld kan worden met een combinatie van een sulfonylureumderivaat en metformine

    Dit zijn twee verschillende adviezen. Daar passen we een mouw aan.

    Hoewel deze omschrijving niet exact overeenkomt met de indicatie voor pioglitazon in de NHG-Standaard (zie boven) adviseren wij huisartsen om waar conform de standaard wordt voorgeschreven de artsenverklaring zo in te vullen dat het recept voor vergoeding in aanmerking komt. Concreet betekent dit dat vraag 3 op het formulier met ‘ja’ kan worden beantwoord.

    http://www.nvvpo.nl/modules/news/article.php?storyid=14

    Snif, snif….coffee?

  18. Pingback: Avandia; de putlucht « Cryptocheilus Weblog

  19. Pingback: Avandia (rosiglitazon); nakaarten « Cryptocheilus Weblog

  20. Pingback: Avandia, dood en doek « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: