Grieppandemie, wat u bij Rozendaal mist
juni 12, 2009 31 reacties
Sommige wetenschappers geloven.
Sommige wetenschapspopujournalisten ook. Simon Rozendaal gelooft in Ab. Niet in Miquel.
Ik heb meer vertrouwen in Osterhaus dan in Ekkelenkamp
Waarom? Misschien wel omdat Ab Osterhaus blauwere ogen heeft dan Miquel Ekkelenkamp.
Rozendaal geeft een leuk inkijkje in de wereld van de medische journalistiek. Hij organiseert wetenschappelijke discussies in de Rode Hoedt. Daar laat hij deskundigen opdraven en entameert een discussie. Dat is mooi. En leerzaam. Het zou flauw zijn op te merken dat deze bijeenkomsten mede gesponsord worden door de farmaceutische industrie. Dat doe ik dan ook niet.
Toch niet wéér zo’n Simon Rozendaal bashtopic Crypto? Nee hoor. Ik laat u even zien wat u bij Rozendaal mist.
Rozendaal vertrouwt op zijn intuïtie. Hoe Rozendaals voorkeur, die ik overigens deel, tot stand gekomen is verdient het woord wetenschappelijk niet. Rozendaal refereert in zijn artikel aan Miquel Ekkelenkamp. Ekkelenkamp schreef een opzienbarend artikel in de NRC.
De onnodig angstige tot volslagen waanzinnige reacties van overheden op de Mexicaanse griep zijn materiaal voor een klucht op zich, maar hier wilde ik vooral het aanjagen van de paniek door de experts ter discussie stellen. […] Trachten ze hun onderzoeksbudgetten op te krikken of hebben ze de film Outbreak een paar keer te veel gezien? Wie zal het zeggen? Opvallend is echter dat de rampzalige voorspellingen vrijwel volledig zijn gebaseerd op speculatie en fantasie, en nauwelijks op feiten.
Virologen hebben weinig bewijs voor ontstaan van nieuwe pandemiesoorten
Een regelrechte aanval op Roel Coutinho en Ab Osterhaus. Dat dit een “rookie-action” betrof kan men al lezen in de riposte van M.C.P. Braat (oud-internist en -longarts) die er op wees dat Ekkelkamps theorie i.v.m. het ontbreken van penicilline in de outbreak van begin vorige eeuw een onzinargument is. Want waar ga je nu werkelijk aan dood?
Miquel Ekkelenkamp schrijft schadelijke onzin (Opinie & Debat, 9 mei).[….] Ekkelenkamp slaat de plank volledig mis als hij de dreiging van een echt virulente grieppandemie bagatelliseert. Dat hij daarbij probeert ‘mediavirologen’ belachelijk te maken en hun kwalijke intenties (onderzoeksgelden) toedicht, siert hem niet.[…]hoge mortaliteit lijkt niet veroorzaakt door een bacteriële vervolginfectie (longontsteking), maar vooral door een ‘cytokinenstorm’, een heftige reactie van een gezond immuunapparaat op het nieuwe virus, een reactie die het hele lichaam treft. De patiënten overlijden als gevolg van een gezamenlijk falen van longen, hart, nieren, lever, bloedvormende organen en hersenen. De long verdrinkt in eigen afweer, daar helpt geen antibioticum tegen.
Dodelijke pandemie geen lariekoek.
Leest u het ook eens van een andere ooggetuige (PDF)
Daar heb je verder geen blauwe ogen voor nodig. Waar je wel ogen voor nodig hebt en waar je dus ook meer moeite voor moet doen dan het bijwonen van een debatje is wat wetenschappelijke feiten in de literatuur onderzoeken. Als je populistisch wetenschappelijk wilt berichten zou je kunnen koppen met:
Zwijnen broedhaarden van virussen!!!
Is dat zo? Ja, waarschijnlijk wel. Zwijnen hebben de eigenschap bepaalde strains van de avian flu ‘om te zetten’ naar overdraagbare virussen die voor de mens ook gevaarlijk zijn. Daarom moeten we de mensen die in deze industrie werkzaam zijn extra in de gaten houden.
Two features of the influenza virus, compounded by current globalization trends, explain its ability to become a particularly worrisome zoonotic threat. One feature is the high error rate during genomic replication, which is typical of RNA viruses. The other is the segmented influenza virus genome, which facilitates reassortment between different viral strains that infect the same cell
Lessons From Outbreaks of H1N1 Influenza. Ook voor al uw andere vragen.
Wat dat betreft bent u helemaal geïnformeerd als u dit ook nog even leest.
The resurgence of swine-origin influenza A (H1N1) van SHERIF BENIAMEEN MOSSAD, MD*.
While the severity of prior pandemics varied significantly, they were all heralded by an antigenic shift in viral subtype. Young adults and previously healthy people were disproportionately affected and had a higher-than-expected death rate. This may be explained by partial protection in older people due to antigen recycling. Secondary bacterial pneumonia is believed to have been a significant cause of death in the 1918 pandemic,8 and bacterial pharyngeal carriage rates are higher in younger people.
Dus als we alle antisemitische grapjes achterwege laten zegt Mossad dat Ekkelenkamp wel dégelijk een punt heeft? Ja. Maar slechts gedeeltelijk. De meeste slachtoffers van virussen als deze sterven aan de eerder vermelde cytokinenstorm. Toch zijn er aanwijzingen dat we ook de infectie’s van bacteriën als doodsoorzaak van de huidige epidemie niet moeten onderschatten. We hebben genoeg voorbeelden in het verleden gezien dat resistente MRSA voor grote problemen heeft gezorgd.
These cases underscore the need for health-care providers to be vigilant, especially during the influenza season, for severe cases of CAP (community-acquired pneumonia) that might be caused by MRSA.
Severe Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus Community-Acquired Pneumonia Associated With Influenza. (JAMA. 2007;297:2070-2072.)
Nieuwsgierig als u bent zou u eens kunnen kijken naar de positie op de viruskaart van de huidige S-OIV strain. Hoe het virus in kaart gebracht is leest u op de volgende link:
Mapping the sequence mutations of the 2009 H1N1 influenza A virus neuraminidase relative to drug and antibody binding sites. Biology Direct 2009, 4:18doi:10.1186/1745-6150-4-18
Verder moet u weten dat het aantal ontdekte gevallen van het griepvirus aan de lage kant is;
A novel swine-origin influenza A virus was identified as the cause of outbreaks of febrile respiratory infection ranging from self-limited to severe illness. It is likely that the number of confirmed cases underestimates the number of cases that have occurred.
Emergence of a Novel Swine-Origin Influenza A (H1N1) Virus in Humans (May 7, 2009 (10.1056/NEJMoa0903810))
Als laatste moet u er nog even kennis van nemen dat het virus sterk gebonden is aan regionale factoren. Onder andere het vermoeden van indianen en aboriginals als extra gevoelige populaties.
(Indian) people strained hospital capacity. Aboriginal communities, also hard hit in 1918, could be suffering more due to poverty or higher prevalence of TB, raising concerns for the impact of H1N1 in poor countries.
Swine flu pandemic declaration to trigger vaccine switch
Me dunkt. Dit is wel zo’n beetje genoeg wetenschappelijke info om uw mening te vormen. Wetenschappelijk journalisme is niet het vertrouwen op de blauwe ogen van een authoriteit alleen. Natuurlijk kun je aannemen dat Osterhaus gelijk heeft. Osterhaus is goed op de hoogte van alle voornoemde ontwikkelingen. Hij houdt ook zijn literatuur bij. Sterker nog. Hij maakt lezenswaardige medische literatuur. Ekkelkamp is een rookie met een puntje. Niet omdat hij het goed ziet m.b.t. het verleden. Nee. Omdat de literatuur hem bijvalt. In het heden.
Zo mooi kan de wetenschap zijn. Simon Rozendaal laat u dit niet zien.
De komende zomervakantie zal ik me eens verder inlezen op de reconstructie van de pathogenese van de 1918 influenza.
Er gaan een paar tegenstrijdige varianten in de rondte en een hard bewijs voor 1 van deze ontbreekt vooralsnog.
Een cytokinestorm is iig aangetoond in een muizenmodel mbv de H1N1-1918 strain (gereconstrueerd).
Ook de ooggetuigenverslagen maken een secundaire bacteriële infectie als primaire oorzaak voor de hoge mortaliteit m.i. minder waarschijnlijk.
Maar goed, met alleen intuïtie komen we er niet.
Het blijft in ieder geval nog ff koffiedikkijken:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1241895.ece
Hoogste alarmfase vanwege griepvirus
eindquote:
quote:
Jammer want:
In mijn arme hersentjes stormt ’t nu, maar ik weet/snap in ieder geval een ietsiepietsie wat een cytokine-dinges is:
http://www.fluwikie.com/index.php?n=Science.PrimerCytokineStorm
Gadsamme, zo’n lel tekst in het engels èn pas één kop koffie op, dus snel naar:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cytokine
en:
http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/6104-functie-van-cytokines.html
Tuurlijk snap ik het nu hélemaal en zoiets als b.v. dit hapt lekker weg, vooral op den vroege morgen met den soep nog in den oogjes:
Die blauwe ogen…
*zwijmelt*
@W: heb jij niet een leuk fotootje voor bij je naam? Frist het een beetje op!
..en hoe doe jij trouwens een comment schrijven? Je hebt allemaal opmaak in je comments nl. Zit je met de hand nerdy HTML er bij te proppen of heb je een handig tooltje of zo daarvoor?
Ons Wilma is super handig!
Ogen…? Ik tel d’r maar 1 hoor Bram.
Een behoorlijk indringend oog overigens.
@Ollie
Allemaal handwerk die opmaak:
https://cryptocheilus.wordpress.com/2008/10/22/html-voor-in-de-comments/#more-637
@JJ
Bram heeft volgens mij wat met de vertrouwenwekkende blauwe oogjes van Ab Oosterhaus.
De blauwe ogen van Ab…
Daar moet je maar op vertrouwen…
Niet op die van mij. Dat is er maar 1. half zo geloofwaardig.
@W: dus toch nerdy HTML aan het hacken! Amai!
@ Ollie:
Lees dit eens.
http://tinyurl.com/kv5xtd over de 1918 H1N1.
Verder zou je eens naar deze tabel kunnen kijken:
http://www.ccjm.org/content/76/6/337/T2.expansion.html
let dan op de (secundaire) gevalletjes Pneumonia.
Had u ook de dissertatie van Bram over dit onderwerp al gelezen? Nee? Doen!
http://geriatricare.wordpress.com/2009/05/19/de-mexicaanse-griep/
@C: daar wordt ik echt weer heel blij van. Links om rechts om, het blijkt hier ook maar weer eens, kunnen we binnenkort de klos zijn.
Die secundaire pneumonie lijkt een factor waardoor we de 1918 pandemie minder hoeven te vrezen. We hebben toch AB tegenwoordig? (Miquel E)
Met een case fatality rate van 61% bij de laatste H5N1 uitbraak, met gebruik van AB en neuraminidase remmers, ben ik er voorlopig niet zo gerust op dat alles op zijn pootjes terecht gaat komen.
Braat geeft in zijn artikel Ekkelenkamp onbedoeld gelijk, getuige het volgende citaat:
Het is natuurlijk niet zo dat het zeker is dat er een nieuw subtype mens-op-mensinfluenza met ernstige virulentie gaat ontstaan. Maar influenza-experts wereldwijd achten die kans wel groot. Het is ook niet zo dat de mortaliteit van de H5N1 vogel-op-mensinfectie zo hoog blijft wanneer dat virus naar een mens-op-mensvariant muteert – het virus verliest bij mutatie meestal veel virulentie.
Ook Ekkelenkamp stelt dat zeer gevaarlijke virussen (zoals bv hondsdolheid) tot nu toe bij dier op mens besmettingen voor kwamen. En niet bij mens op mens. Er zijn ook geen aanwijzingen dat dit nu wel gaat gebeuren.
@ Peter:
Braat bestrijdt primair het door Ekkelkamp aangehaalde argument dat de mortaliteit van het H1N1 virus in 1918 veel lager uitgevallen zou zijn als men over penicilline zou beschikken. Het virus van 1918 (van vogel op mens)maakte voornamelijk slachtoffers door de zg. cytokinenstorm… niet door (secundaire) longontsteking. Daar kun je over discussiëren maar dat is toch wel een beetje algemeen aanvaard.
Je ziet een goed punt. Meestal is wat (overdraagbaarheid) herstel mortaliteit betreft een dier-mens virus virulenter dan een mens-mens virus. Ik haalde al in mijn stukje aan dat varkens een rol spelen als virusfabriek. Voornamelijk omdat ze, zo is gebleken, eigenschappen van vogelgriep-varkensgriep- en mensengriepvirussen kunnen combineren. Tot nu toe is gebleken dat het virus hierdoor meestal minder virulent wordt.
Behaalde resultaten in het verleden geven ook in dit geval helaas geen garanties voor de toekomst.
@C:
“Braat…….
…… een beetje algemeen aanvaard.”
Taubenberger meent in zijn laatste analyse (
Predominant role of bacterial pneumonia as a cause of death in pandemic influenza: …) juist bewijs gevonden te hebben dat secundaire pneumonie de grote boosdoener is. (Op basis van zijn onderzoekingen, wel te verstaan)
Is het dan wellicht verstandig om voorlopig beide opties/scenario’s open te houden?
1. Cytokinenstorm (cfr muis en makaakmodel)
2. sec pneumonie (cfr Taubenberger analyse van coupes en kweekjes)
Ja, dat is verstandig Ollie. Ik ga weer veel te kort door de bocht. What’s new? 🙂
Doe er voortaan even een link bij:
Predominant Role of Bacterial Pneumonia as a Cause of Death in Pandemic Influenza: Implications for Pandemic Influenza Preparedness (Abstract)
Dit is een editorial:
http://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/592165
( Het fulltext onderzoek van Morens et al zit achter een slotje. Dat leest voor de meesten hier niet zo makkelijk.)
Pfff, je bent wel erg conflictvermijdend hoor! Ik zou bijna denken dat je een vrouw bent.
Een beetje positie innemen en vasthouden maakt het allemaal wat kleurrijker en zet aan tot onderzoek.
Hmmmm, als je het hier mee eens bent, moet je het dus eigenlijk niet met mij eens zijn.
Is dat een meta-conflict? ;P
Een crypto-vrouw.

C, Kleenex staat op mijn buro, ga gerust je gang…
Is het trouwens een idee om een WYSIWYG editor voor de comments te gaan gebruiken?
Het includen van links en plaatjes wordt dan veel eenvoudiger, de discussie nog levendiger en het geheel dus nog leerzamer…
vrouwtje toch…
Ik denk dat conflictvermijdend niet het juiste woord is mij te omschrijven. Misschien sta ik wel open voor een mening die beter is dan die van mij. Is dat kleurloos?
De discussie en het aanvullen/verbeteren van elkaar zie ik als iets moois.
Zo, nu ga ik even snotteren
@ Ollie,
Ik wil nog mijn excuus maken voor wat ik zei, over een berg kletskoek. Dat was stom van mij en onterecht.
@j: lief dat je dat zegt!
Ik vond het geen vervelende opmerking en zeker niet stom (ok, een klein beetje dan, hehe). Als je iets vindt, dan vindt je dat. Alleen qua argumentatie was het een beetje karig 😉
Goed weekend!
PS: Heb jij trouwens niet een leuk plaatje voor bij je naam?
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/6/13/130709_varkensgriep_al_eerder.html
Griep 10 jaar onopgemerkt bij varkens
Hierrr in PDF voor de liefhebberT
Klik om toegang te krijgen tot nature08182.pdf
Ollie,
Dankjewel.
Ik moet eens even nadenken over dat plaatje. Dat wil nog weleens misgaan bij wordpress, ik heb er in het verleden erg mee zitten hannesen.
http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2785857.ece
Moet ik een kuchje melden?
Kans om Mexicaanse griep in Nederland op te lopen nog steeds klein
@j: als je hulp nodig hebt, aarzel niet. 🙂
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1243381.ece
Mexicaanse griep op school in Woerden
quote:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1243833.ece
Griepgolf komt na de zomer
De Mexicaanse griep rukt ook in Nederland op. Het aantal dodelijke slachtoffers van de pandemie zal meevallen, verwacht het RIVM.
Ik zet hem maar even hierbij. In het kader van ‘hoe kon het nu allemaal gebeuren in de 1918 epidemie’
Het lijkt er op dat artsen in die tijd, bij gebrek aan beter en in ‘need to do something’, veel te hoge dosis asperine hebben gebruikt.
http://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/606060