Komtiedan, hè…

RIVM stats:

 • Infecties: 912
 • Ziekenhuis: 17
 • Doden: 1 (en eigenlijk telt die niet echt)

En een overheid die nu roept: valt allemaal wel mee mensen, gewoon doorlopen.

Even naar een vergelijkbaar land land kijken (bevolkingsaantal +30%, welvaart & zorg gelijk)

 • Infecties: 26.957
 • Ziekenhuis: 428 (waarvan 109 in de IC)
 • Doden: 92

Goh! Tja, … Nou…. Hè, jee!

Open up the pearly gates,
Well there ain’t no time to wonder why
Whoopee! we’re all gonna die.

Over Ollie B. Bommel
Een heer moet ook alles alleen doen.

56 Responses to Komtiedan, hè…

 1. Joehoe. We hebben er weer een nieuwe schrijverT bij!!

  *trots eerste stapjes van Bommel op gevoelige plaat vastlegt*

 2. jennyj0 says:

  Welkom Ollebol, veel succes, wij zijn vol blijde verwachting!

  *klapzoen*

 3. wilmamazone says:

  @ Ollie SchrijverT *dikke duim omhoog*

  Dus als ik het goed begrijp vind je dat de onze overheid nu teveel aan het bagatelliseren is geslagen over de Nieuwe Influenza A/Mexicaanse griep? Waar maak je je dan precies bezorgd over en waarom?

 4. wilmamazone says:

  Heb je ook even een linkje naar dat vergelijkbare land?

  *Kan 1-2-3 niet vinden*

 5. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1273890.ece

  Mexicaanse griep-hysterie blijft uit

  De kans dat u de komende maanden besmet raakt met de Mexicaanse griep, is aanzienlijk groter dan dat u maandag de megajackpot van 27,5 miljoen euro van de Staatsloterij wint. Maar waar Nederlanders massaal staatsloten hebben gekocht (acht miljoen stuks), is van een Hysteria Mexicana in Nederland geen sprake.

  De Britse verzekeringsmaatschappij Maplecroft mag dan hebben uitgerekend dat Nederland na Groot-Brittannië wereldwijd het hoogst op de lijst staat van landen waar de kans op een epidemie van het Mexicaanse griepvirus groot is, voorlopig vinden we de schadelijke gevolgen van het H1N1-virus hier allemaal wel meevallen.

  Ook de Nederlandse overheid en de zorgsector die maandenlang met rampscenario’s kwamen, temperen nu de onrust. Al worstelen ook zij, net als regeringen en gezondheidsinstellingen in het buitenland, met de vraag hoe de verspreiding van de Mexicaanse griep af te remmen. En hoe de economische gevolgen zo klein mogelijk te houden.

 6. jennyj0 says:

  Wat ik me afvraag is of er in situaties als deze wel een ‘beste’ manier is. Of je waarschuwt niet genoeg, of je waarschuwt teveel. Of je maakt de mensen bang, of je bagatelliseert de zaak. Het is nooit goed of het deugt niet.

  Het is fijn dat de griep lijkt mee te vallen. Maar ook een milde griep kan voor bepaalde groepen risicovol zijn.

  Ik zou dus zeggen: toch maar prikje halen – al was het alleen maar uit fatsoen tegenover zwakkeren – blij zijn dat het meevalt en verder niet zo zeuren mensjes. Er zijn veeeel ergere dingen. Ik spreek uit ervaring.

  Zo. Moeders heeft gezegd.

 7. Gewoon doorlopen lijkt me persoonlijk een prima advies; zorgverleners horen sowieso netjes de handjes te wassen (doen dat wel belachelijk weinig, maar toch), elkaar in het gezicht niezen en hoesten was voor aporkcalypse ook ‘not done’ en momenteel heeft het geen zin om het openbare leven te ontkrachten.

  Ik ben het met Jennyj0 eens dat het balanceren van info uitermate moeilijk lijkt. Niet in de laatste plaats omdat er toch wel iemand (*kuch Koetsier *kuch, *werpt zakdoek direct weg) mee aan de haal gaat.

  De bijdrage van wilmamazone illustreert voor mij trouwens weer prachtig hoe we met risicobemiddeling omgaan tegenwoordig… Hoeveel NVKP’ers zouden trouwens een staatslot hebben gekocht?

 8. Ollie B. Bommel says:

  Heb je ook even een linkje naar dat vergelijkbare land?

  Klik om toegang te krijgen tot swine_bulletin_12pm100809.pdf

  Onze regering acht ik persoonlijk totaal niet in staat om een wijze afweging te maken als het gaat om deze pandemie. O.a. met de wijze waarop ze op Fitna hebben gereageerd hebben ze dat zeer overtuigend bewezen en dat is slechts één incident in een reeks van vele. Het zijn goedwillende amateurs. En dat goedwillend twijfel ik nog over.

  Aan de zijlijn staan de hoaxers, aniti-vaxers en nut-cases klaar om desinformatie te verspreiden en de materie is echt veel te complex om een leek zijn eigen conclusie te laten trekken. Daarnaast zijn we met zijn allen nog aan het leren, het is geen statische dreiging maar een zeer dynamische.

  Iedereen die claimt te weten wat er gaat gebeuren met de pandemie lult uit zijn nek.

  Juist die onzekerheid is iets waar de publieke opinie slecht mee kan omgaan.

 9. Ollie B. Bommel says:

  *klapzoen*

  *bloos* 🙂

 10. wilmamazone says:

  Wat zou jij dan op dit moment anders willen zien Ollie en welk scenario zou je zelf het liefst schrijven voor de komende maanden?

  Inderdaad kan niemand nu al claimen dat het mee zal BLIJVEN vallen; we kunnen het alleen maar hopen met z’n allen.
  Al die zijlijnroeptoeters zorgen voor extra onzekerheid, maar wie kan ze stoppen met al dat rondbazuinen of ze voldoende tegengas geven om de publieke opinie om te turnen?

 11. wilmamazone says:

  Bij de weg:
  Als je nou :oops en dan weer: inklopt…. 😳

 12. wilmamazone says:

  Gadsamme.. als je nou dubbele punt- oops- dubbele punt inklopt kannie echt blozen.

 13. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1274195.ece

  Naam viroloog Osterhaus misbruikt op Twitter

  De Twitterpagina van Ab Osterhaus is niet van hem. ‘Ik Twitter helemaal niet. Iemand misbruikt mijn naam’.

  Dat liet de viroloog maandag weten naar aanleiding van een bericht op de website Natuurwetenschap & Techniek.

  Hij kwam achter het misbruik nadat verschillende media hem hadden gebeld naar aanleiding van ‘zijn’ uitspraken op internet. Ook citeerden diverse media hem in hun producties.

  Osterhaus vindt…

  @Ollie

  Wat vind je dan van de echte uitspraken van Osterhaus rondom deze pandemie?

 14. grootvader says:

  Handjes goed wassen?
  En dan deurkrukken van openbare gelegenheden een hand geven?
  En niet te vergeten die winkelwagentjes?
  ’t Gekke, ik behoor qua leeftijd en diabeet toch tot die risicogroep maar al vele jaren géén griep gehad; wel eens een snotneus natuurlijk!
  Zo mijn vieze kinderjaren = slootje springen, in koeienvlaaien uitglijden,uit hooibergen springen, fikkie stoken en piepers erin gooien en (met zwarte korst en dus vieze handjes) zo’n halfgare aardappel met smaak opeten alsof het een lekkernij betrof.

  ‘k Wil maar zeggen, zijn we niet veel te ver doorgeslagen met hygiëne?

  En ja, ik ben weer thuis!
  J.J & Wilma (o.a) de groeten van……..

  Grootvader

 15. Ollie B. Bommel says:

  Wat zou jij dan op dit moment anders willen zien Ollie en welk scenario zou je zelf het liefst schrijven voor de komende maanden?

  Ik schreef eerder:

  Om dit te counteren zijn er m.i. maar een paar mogelijkheden:
  1. heldere, volkomen open, neutrale en volledige voorlichting over alle aspecten van de dreiging en de tegenmaatregelen.
  2. Leugens en agitprop van de antivaxers op neutrale en wetenschappelijke wijze weerleggen.

  De grootste fout die de overheid nu kan maken is:
  – onvoldoende open of compleet te zijn (in bv de risico’s van de ziekte en de vaccinatie)
  – zich niet neutraal op te stellen c.q. paternalistisch, emotioneel, dreigend of straffend.

  Dat ging over de vaccinaties maar grosso modo blijft dit overeind voor de pandemie zelf.

  Ondertussen zullen we leren wat de pandemie gaat inhouden terwijl we pas over jaren zekerheid hebben. In 1918 was de 2de golf pas dodelijk.

  We zijn nu opnieuw aan het leren hoe om te gaan met potentieel dodelijke infectieziektes. Zo verrot verwend zijn we. Vroegah, wat heet, 50 jaar geleden hoefde je niemand wat te vragen over Polio. Vrijwel iedereen wist wat het was en vrijwel iedereen zag het nut van een vaccin.
  En ‘we’ is natuurlijk het verwende en decadente west-Europa, waar de grootste zorg van velen is dat ze te veel vreten.

  Wat dat betreft is 01NK-pandemie een mooie reality-check voor al die wereldvreemde zwevers die het nu druk hebben met invoelen naar de ander toe, spiritualiteit de ruimte bieden en draagvlak creëren.

 16. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/dossiers/grieppandemie/default.asp

  http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/zorg-en-gezondheid

  http://www.rivm.nl/cib/themas/nieuwe-influenza/index.jsp

  Deze informatie is er al maanden en binnenkort komt er weer een nieuwe folder bij iedereen in de bus.

  Is dat dan allemaal niet helder, open, neutraal ect. genoeg? Wat zou dan nog beter moeten of kunnen?
  Of is het zoals JJ zegt:’Het is nooit goed of het deugt niet?’ En als het dan echt helder, open en neutraal ect. is zullen o.a. de complotdenkers het evengoed niet geloven en hun eigen deuntje blijven roeptoeteren.

  Vroegah- ik zie het nog voor me- stond er voor het ziekenhuis van mijn geboorteplaats apart een houten paviljoen voor TBC-patiënten en wist iedereen inderdaad wat polio was omdat je regelmatig iemand zag in een rolstoel of strompelen met een beugel.
  Dat waren dan degenen die polio gelukkig overleefd hadden werd dan gezegd en dat het zo fijn was dat je nu beschermd was door die drie krasjes op je bovenarm.In de zomer bij iedereen te zien die littekentjes, niet altijd mooi uitgevallen, maar daar zeurde niemand over.
  We aten wat de pot schafte en iets niet lusten was er niet bij. Nou ja.. het vel op m’n pudding mocht bij mijn broer gedumpt, die vond dat lekker en ik griezelde ervan.
  Nu zijn er zelfs XXL supermarkten en raken mensen gestoord omdat ze niet meer weten wat ze moeten kiezen; verwend en decadent inderdaad èn toch vaak zo verbazingwekkend ontevreden.
  Een reality-check zou inderdaad niet gek zijn voor de neusoptrekkers die nu de prik niet blieven en zich te laat realiseren dat je soms gewoon moet eten wat er op je bordje komt.

 17. Ollie B. Bommel says:

  Die informatie vindt ik idd zwaar maar dan ook zwaar ontoereikend. Het lijkt allemaal heel mooi want alle info lijkt er in te staan, toch? Nee.

  Het is politiek opgeschoonde, pseudo neutrale informatie. De kleuring zit in de info die is weggelaten: geen informatie voor mensen die zich zorgen maken over het vaccin, geen uitleg waarom het beleid constant wordt aangepast, geen uitleg over voor en nadelen van Tamiflu en zo kan de lijst verdergaan. “Wij van de overheid weten precies welke informatie u nodig heeft, meer krijgt u niet, dat is niet goed voor u.”

  Saillant detail: het Ministerie van Waarheid heeft de naam varkensgriep laten verdampen. Je treft het nergens meer aan in de recente info terwijl het in de volksmond een gangbaar begrip is. Dat lijkt erg onbelangrijk maar is exemplarisch voor het feit dat politiek prominent meespeelt op dit soort sites.
  Het zijn dit soort kleine details die verraden dat er een club bezig is die een misselijkmakende minachting voelt voor het publiek dat ze horen te dienen. Eigenbelang staat voorop. Alstublieft!
  Volkomen voorspelbaar groeit ondertussen de fractie van het grote publiek dat de overheid totaal niet vertrouwd.

  En dat vertrouwen van het publiek in de overheid (en de wetenschap) is nu precies wat nodig is als tegenwicht tegen al die mentaal gestoorde aluhoedjes die als een horde zombies nu van alle kanten komen aanstrompelen.

 18. Edward says:

  Ollie, en de aluhoedjes hebben ook een misselijkmakende minachting voor het publiek dat ze wel degelijk ook zouden horen te dienen. Dat je zo godsgruwelijke venijnige info gaat rondstrooien dat wetenschappers ergens in eenmilitaire basis HxNx virussen om ons ziek te maken in elkaar zitten te sleutelen, en een groep khazars machthebbers bezig is bewust miljarden mensen af te slachten, is alleen het eigen wantrouwende in je jeugd mogelijk al ten onrechte door over het paard getilde ouders omhooggeprezen ego verder omhoogfucken, en de diepe angst bij onnozelen die je zaait wordt wel opgevangen door de toch al gigantische stapels tranquillizers die de bevolking slikt.

  Brr, die doorgebrandde Désirée Röver die stelt dat ze voor dat ze overlijdt luidkeels overal de echte waarheid wil rondvertellen, zit juist voordat ze de kist ingaat de gouden zaadjes van haar benepen angst voor autoriteiten als een soort Can-You-Feel-It Clip over vruchtbare immers gretig in complotten gelovende suffo’s uit te zaaien.

  Eigenlijk heb ik diep medelijden met dit fanatieke maar gezien haar uitlatingen dieptrieste figuur, die zo goed van de tongriem is gesneden. Achterban heeft ze genoeg, dat wel. En ik ken het clubje van binnenuit, niemand die haar openlijk durft te nuanceren, als men dat al zou willen. Want, alle data die regulier verdacht maakt, waar of niet, is immers steevast altijd weer welkom. Ze is dus een soort boegbeeld, helaas.

 19. Edward says:

  Ollie, ik toonde al eerder dat men in de UK per dag eind augustus 100.000 nieuwe gevallen per dag van H1N1 verwacht, dat is 1 miljoen varensgriep daar erbij in 10 dagen. En dan nog in het warme augustus, de incidentie lijkt immers het allerhoogst in koudere maanden…

  http://www.thetechherald.com/article.php/200927/3990/UK-facing-100-000-daily-cases-of-H1N1-by-August

 20. Edward says:

  Hihi, varensgriep, Freudiaanse typefout?

 21. wilmamazone says:

  Quote:

  reality-check voor al die wereldvreemde zwevers die het nu druk hebben met invoelen naar de ander toe.

  Is dat zo?:
  http://www.limburger.nl/article/20090811/BLOGS01/514583499/1056

  Dicht bij jezelf blijven

  Dat hoor je tegenwoordig veel: ‘Probeer dicht bij jezelf te blijven’. Of: ‘Ik heb een moeilijke tijd gehad, maar ik ben dicht bij mezelf gebleven’. Zelfs voor mensen die goed in hun vel zitten, schijnt het soms lastig te zijn dicht bij zichzelf te blijven.

  Gelukkig zijn er tal van cursussen en peuten. Dicht bij jezelf blijven kun je leren. De beste cursussen zijn zo goed dat zelfs even een ontmoeting dreigt. Dat kost natuurlijk wat. Maar goed, je moet er iets voor over hebben zo dicht bij zo’n bijzonder persoon te komen.
  De oude Grieken….

  Désirée Röver claimt en adviseert vooral moeders om bij hun gevoel te rade te gaan om een weloverwogen keuze te maken over vaccinatie in het algemeen en nu de nieuwe griepprik in het bijzonder.
  Eerst een hoop onzin-informatie verkondigen om de onderbuikgevoelens flink aan te wakkeren en dan net doen of de keuze voor niet/nooit vaccineren met een overdaad aan gezond verstand is gemaakt.

  Dan heb je nog de groep mensen die echt niet meteen begrijpen wat er b.v. in een folder over deze griep staat.
  Vorig jaar kwam er op een rustig moment een vrijwilliger naar mij toe met een verzoek om hulp.
  Hij liet mij een persoonlijk schrijven van een instantie lezen die voor mij heel simpel was, maar die hij niet begreep.Het heeft mij meerdere pogingen in Jip-en-Janneke-taal gekost voordat er een lampje ging branden.

  Ik ben van mening dat veel/teveel mensen nu overspoeld worden met informatie en dat ze daarom al snel afhaken met een houding van’Het zal mijn tijd wel duren!’ Er wordt ook nog teveel verondersteld dat internet voor iedereen toegankelijk is of dat eenieder meteen begrijpt wat ergens op een site of forum staat.

  Wat dat betreft mogen wij van Crypto m.i. ook wat vaker de hand in eigen boezem steken. Er wordt hier regelmatig met woorden, termen en links gesmeten waarvan zelfs mijn hersens beginnen te kraken.
  Gelukkig heb ík dan o.a. mijn Dikke van D, maar daar heb ik ook niet altijd ‘zin an’ en haak dan ff af.
  “Wij van Crypto weten precies welke informatie u nodig heeft, meer krijgt u niet, dat is niet goed voor u.”
  We hoeven hier echt geen Jip-en-Janneke-site te worden, maar wat meer rekening houden met elkaar èn onze lezers zou voor mij intussen zéér welkom zijn.

 22. wilmamazone says:

  Een voorbeeld:

  http://www.nytimes.com/2009/08/11/health/11docs.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

  The Doctor’s World

  Seeking Lessons in Swine Flu Fight

  As the three-month-old outbreak of swine flu raises havoc during the winter season in the Southern Hemisphere, officials in the United States are carefully seeking clues from there to deal with its likely return in this country in the fall, before a vaccine can protect large numbers of people.

  Although much about the swine flu pandemic and the virus remains unknown, experts say this outbreak has exposed several weaknesses in the world’s ability to respond to the sudden emergence of a widespread illness.

  Over all….

  Ik begrijp dit artikel wel ongeveer -het past m.i. prima bij dit item van Ollie-, maar mijn kennis van de engelse taal is té beperkt om er echt goede koek van te bakken. (Dat heb ik trouwens al eerder meerdere malen aangegeven.)
  Een korte samenvatting van de belangrijkste punten -in begrijpelijk nederlands- is dus welkom en echt niet alleen voor mij lijkt me zo!

  Bij PubMedjes e.d. hoop ik ook altijd dat ik de eindconclusie in ieder geval kan vertalen en begrijpen.

  Ik heb tot enkele maanden voor mijn 15e verjaardag – das dus verdomd lang geleden- engels geleerd op een niet al te hoog niveau en daarna maakte het geen deel meer uit van mijn vakkenpakket.
  Maar ach..ik heb weer andere kwaliteiten.

  *steekt zichzelf ff veer in reedt*

 23. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/8/17/170809_griepprik.html

  Griepprik voor 5 miljoen Nederlanders

  In Nederland zullen vijf à zes miljoen mensen een griepprik moeten krijgen tegen de Mexicaanse griep. Dat staat in een advies aan minister Klink dat vanmiddag openbaar gemaakt is.

  Mensen die in de gezondheidszorg werken en mogelijk in direct contact komen met patiënten die tot de risicogroepen behoren, moeten gevaccineerd worden tegen de griep. Ook mensen met een verhoogd risico op ernstige complicaties bij griep moeten een griepprik krijgen.

  Deskundigen van het Centrum voor Infectieziektenbestrijdingen van het RIVM en de Gezondheidsraad vinden het niet nodig om over te gaan tot een algehele vaccinatie.

  Ze adviseren dus….

 24. Ollie B. Bommel says:

  Adviesje hier, adviesje daar…

  Nederland is dol op adviesjes. Vooral als je ondertussen wordt betaald om adviesjes uit te brengen. € 150..250 per man-uur wel te verstaan en we doen het degelijk dus een paar man-uurtjes meer of minder daar kijken we niet op. Kwaliteit staat voorop!

  Hé, wat lees ik nu, er komt een vervolgadvies! Wanneer? Over een maand! Hebben we dan het vaccin al? Nee, hoezo dan? Nou, dan kunnen we daarna nóg een adviesje uitbrengen! Oh ja, natuurlijk *slaat zich tegen het hoofd en lacht*

 25. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/economie/2063456/veel-bedrijven-niet-voorbereid-op-griep.html

  Veel bedrijven niet voorbereid op griep

  Een ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven is niet voorbereid op de Mexicaanse griep. Wanneer wel griepmaatregelen genomen worden, blijkt het personeel slecht op de hoogte te zijn.

  Eindquote:

  De meeste bedrijven zeggen maatregelen te hebben genomen. Maar twee derde van de werknemers denkt dat het bedrijf waar zij werken geen maatregelen heeft genomen of weet niet of dat is gebeurd.

  ”Dit geeft aan dat er iets schort aan de interne communicatie en voorlichting binnen organisaties over dit thema”, stelt Raymond Puts, commercieel directeur van Start People.

 26. wilmamazone says:

  @Ollie

  Je bent het duidelijk niet eens met het tot nu toe gevoerde beleid.
  Hoe had het volgens jou dan wèl gemoeten?
  Graag wat praktische voorbeelden erbij.

 27. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2840831.ece

  Mensen voor vaccin winnen is ’heksentoer’
  ’Vaccinatiegraad al jaren te laag’

  Wetenschappelijk zit het vaccinbeleid tegen de Mexicaanse griep goed in elkaar, maar het blijkt moeilijk te verkopen aan het volk.

  „Vandaag zeggen de ’deskundigen’ dit en morgen weer iets anders. Kortom, ze weten er geen barst van. Zelf ben ik 65 jaar, mijn prik mogen ze houden.” Was getekend: Frank uit Schouwen-Duiveland, op de internetsite van De Telegraaf.

  Op dezelfde site klaagt ene ’me’ precies de andere kant op. Hij vindt het gisteren afgekondigde vaccinatiebeleid voor de Mexicaanse griep juist veel te restrictief. „Eerst was de risicogroep toch tussen 20 en 40 jaar? En nu krijgen wij dus opeens geen prik?”

  Zeker, reacties op de Telegraaf-site zijn niet representatief. Maar ze laten wel zien dat het huidige beleid rond de Mexicaanse griep aan veel mensen moeilijk te verkopen valt. En dat zag je aankomen, aldus de Leidse hoogleraar virologie Louis Kroes.
  „Eerst is de bevolking maandenlang……

 28. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2063891/overheid-is-verwarrend-over-griep.html

  ‘Overheid is verwarrend over griep’

  De informatie die de overheid verspreidt over de Mexicaanse griep is onsamenhangend en brengt de burger in verwarring.

  Crisisexperts verwijten minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) een gebrek aan regie, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

  Het lukt Klink en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet goed om een ‘helder en compact verhaal’ te vertellen, stelt bestuurskundige Uri Rosenthal, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

  Mensen weten niet goed waar zij aan toe zijn omdat…

 29. wilmamazone says:

  http://weblogs.nrc.nl/weblog/fresco/2009/08/18/het-leed-dat-griep-heet/

  Het leed dat griep heet

  Sinds het uitbreken van de zogenaamde Mexicaanse griep variëren de reacties tussen paniek en redelijkheid. Tegenover degenen die zeggen dat de ziekte meestal mild verloopt en niet zo heel erg besmettelijk is, staat een bezorgde tegenpartij die onmiddellijke maatregelen wenst. Internationale en nationale gezondheidsorganisaties beleven hun finest hour – ik bedoel dit niet cynisch, al is het altijd aantrekkelijk voor de heren en dames in kwestie om regelmatig in het nieuws te zijn. Ik bedoel dat de dreiging van een ramp de beste toets is van onze collectieve voorbereiding.

  Je kunt je inderdaad heel….

  quote:

  Nee, het gaat om iets anders: om het uitsluiten van onzekerheid als gemoedstoestand. Onzekerheid is onacceptabel geworden, zekerheid is een mensenrecht. ‘Wij willen weten!’ Maar dan niet weten om de waarheid te dienen, maar omdat men zich tekort gedaan voelt als men iets niet weet. Hier klinkt mogelijk een verongelijktheid door die in Nederland wel vaker te horen is en die grenst aan de eis gevrijwaard te worden van elk leed.

 30. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/8/19/190809_mexicaansegriep_campagne.html

  Start campagne Mexicaanse griep

  Het ministerie van VWS is een campagne begonnen om de bevolking te informeren over Mexicaanse griep. Het doel is de mensen te laten weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen het griepvirus.

  De campagne bestaat onder meer uit spotjes op radio en tv. Verder wordt vanaf volgende week huis-aan-huis een brochure verspreid.

 31. wilmamazone says:

  Om nóg meer verwarring te zaaien?!:

  http://www.nu.nl/algemeen/2064832/geen-bewijs-voor-werking-tamiflu.html

  ‘Geen bewijs voor werking Tamiflu’

  Er is geen wetenschappelijk bewijs dat Tamiflu helpt om ernstige complicaties van de Mexicaanse griep te voorkomen.

  Bovendien valt er heel wat aan te merken op de studieresultaten die deskundigen en de overheid aanhalen om het gebruik van Tamiflu te adviseren.
  Dat schrijft arts-epidemioloog Luc Bonneux van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI/KNAW) donderdag op de website van het Nederlands Tijschrift voor Geneeskunde.

  eindquote:

  Bonneux sluit niet uit dat oseltamivir ‘van beperkt nut’ is bij mensen die een hoog risico in geval van complicaties lopen. ”Maar om dat zeker te weten, heeft men grotere en betere studies nodig dan de gepresenteerde. Vooralsnog lijken griepremmers weinig effectief, erg duur en van onzekere klinische betekenis.”

  Ik heb intussen toch ook zoiets als:het zal mijn tijd vast wel duren!

 32. jennyj0 says:

  Ja, nou ja, ze hadden het gewoon allemaal aan Jannes moeten vragen, want Jannes weet altijd alles over alles. En anders had mevrouw Rover altijd nog uitkomst kunnen brengen, want die is ook heel goed op de hoogte en doet ook altijd zelf heel veel onderzoek waardoor ze precies weet wat wel werkt en wat niet en waarom en hoe dat zo en enzovoort.

 33. wilmamazone says:

  Test, site heeft taco-griep onder de leden?!

 34. wilmamazone says:

  Na 5x proberen geef ik het op, dan maar zo!

  Bij de NOS:Het RIVM zegt dat het onderzoek wèl deugt en is niet onder de indruk van de kritiek van Bonneux.

 35. peter says:

  Hoe voorbereid is het weblog van Crypto op de Mexicaanse griep?

 36. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/achtergrond/griepvirus/article2332931.ece

  Griepvaccin: het klassieke dilemma van onzeker risico
  Hoogleraar Meijman: publieksdebat risico’s volksgezondheid nodig.

  Zijn de risico’s van de Mexicaanse griep overdreven of kan de overheid het in deze gevallen nooit goed doen? De reactie van het publiek blijkt lastig te voorspellen.

  quote:

  Zijn de risico’s niet overdreven?

  Het is het klassieke dilemma waarin de overheid zich bevindt als zekerheid over gezondheid en ziekte niet te bieden is, legt Frans Meijman uit. Hij is arts en hoogleraar medische publiekscommunicatie aan het VU medisch centrum in Amsterdam. „Het is moeilijk om verantwoording af te leggen als er sprake is van onzekere risico’s, zoals bij de Mexicaanse griep”, aldus Meijman.

  Het lijkt een situatie waarin de overheid het niet goed kán doen. Als een overheid zich voorbereidt op het ergste en het valt mee, dan wordt al snel gesproken van overdrijving en paniekzaaierij. Het alternatief, niks doen en afwachten tot duidelijk is hoe ernstig het wordt, is nog erger.

  Toch is Meijman het niet eens met het idee dat de overheid het in geval van grote onderzekerheid niet goed kan doen. „Gezondheid en ziekte zijn steeds vaker een zaak van risicoafweging, niet van absolute oplossingen”, stelt hij. „En risico’s zijn geen zekerheden. Toch willen we zinnige maatregelen nemen, zeker als het besmettelijke ziektes betreft die ons allen aangaan, zoals influenza.”

  Meijman vindt dat…..

  Eindquote:

  Die twee voorbeelden maken volgens Meijman duidelijk hoe moeilijk het is om in te schatten hoe mensen reageren op maatregelen die de volksgezondheid. Voor hem is dat reden te meer om het publiek te betrekken. „Onderzoek heeft aangetoond dat het publiek betrekken bij beslissingen over de gezondheidszorg voor meer draagvlak zorgt.”

 37. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1280458.ece

  RIVM: tweede griepdode in Nederland

  De Mexicaanse griep heeft een tweede leven geëist in Nederland. Net als de eerste dode was ook deze 58-jarige man al ernstig ziek voor hij griep kreeg.

  Hij is in het ziekenhuis gestorven. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt.

 38. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2842748.ece

  Chileense kalkoenen met Mexicaanse griep

  In Chili is de Mexicaanse griep bij kalkoenen geconstateerd. Dit heeft de Chileense dierengezondheidsdienst donderdag bekendgemaakt. De uitbraak van de griepsoort H1N1 was op twee boerderijen en is volledig onder controle.

  quote:

  Deze griepsoort was niet eerder geconstateerd bij andere dieren dan varkens.

 39. Edward says:

  Tot nu toe valt die pandemie me mijlenver mee. Men voorspelde rond deze tijd 100.000 nieuwe gevallen van varkensgriep alleen al in de UK per dag erbij.

  Vond ik vreemd, want dit virus komt toch pas opzetten bij kouder weer, zeg november? En lijkt ook op het Zuidelijk Halfrond (immers winter daar!) zich nog niet zo snel en explosief te verspreiden?

  Per 2 augustus is de officiële stand wereldwijd >208438 gevallen, en >2185 doden. Erg genoeg, natuurlijk. Altijd bronnen tonen, dus:

  http://www.reliefweb.int/rw/rwb.nsf/db900SID/EGUA-7VCNJP?OpenDocument

  Voer voor complotters, wat ik je brom. Maar ja, dat is momenteel ALLE info, zowel de zwarte als de witte. Toch maar even nuchter afwachten hoe massaal de situatie eind december is denk ik dan. Hopelijk leert dit virus er intussen geen trucjes in diereninfecties bij, hoop ik. Of hopelijk knutselt men intussen niet verder aan dit tot nu toe mislukte in elkaar gezette virus, denken waarschijnlijk de altijd gelijkafdwingende complotters.

  Want ja, een virus is hoe je het als complotter ook bekijkt steevast gezond voor farmaceuten, die gelukkig samen met autoriteiten wel bij de les zijn volgens mij en van mij bij succesvolle volwassen bestrijding goud waard zijn. Want hun adequate actie nu is mede ingegeven door de vooralsnog veel grotere sluimerende H5N1 vogelgriepdreiging.

 40. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2072106/griepcheck-van-huisartsen-op-internet.html

  Griepcheck van huisartsen op internet

  Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft op de internetsite nhg.org een griepcheck geïntroduceerd.

  Deze is bedoeld om de huisartsen in Nederland te ontlasten, vertelt een woordvoerster van het Nederlands Huisartsen Genootschap maandag.

  De check is geen vervanger van het consult, benadrukt de woordvoerster.

  ”De check is bedoeld voor mensen die denken mogelijk…….

 41. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2072293/geen-kraambezoek-vanwege-mexicaanse-griep.html

  Geen kraambezoek vanwege Mexicaanse griep

  “Mensen mogen pasgeboren baby’s deze winter tijdens een nieuwe piek van de Mexicaanse griep niet bezoeken”, waarschuwen Britse experts.

  Onderzoek toont aan dat zwangere vrouwen vier keer meer kans hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden met complicaties door de Mexicaanse griep.

  Daarom hebben Britse experts……

 42. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1284092.ece

  Nederlander nuchter over Mexicaanse griep

  Ongeveer tweederde van de Nederlanders acht het onwaarschijnlijk dat zij worden getroffen door de Mexicaanse griep. Een meerderheid denkt bovendien het risico te kunnen beperken door beter te letten op hygiëne en leefwijze.

  Een enquête van onderzoeksbureau CentERdata van de Universiteit van Tilburg heeft dat uitgewezen. Van 1503 ondervraagde Nederlanders zal een kwart proberen de virusremmer Tamiflu in huis te halen, als de uitbraak van de ziekte tot een epidemie uitgroeit.

  Bijna de helft van de respondenten vindt de Mexicaanse griep eerder een mediahype dan een serieus probleem. Slechts 1,5 procent van de ondervraagden rekent erop de ziekte te krijgen.

 43. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/9/2/020909_griepvaccinatie.html

  Griepvaccinatie begint eerder

  De griepprik wordt dit jaar een maand eerder gegeven dan normaal. De vaccinatie tegen de gewone griep start in oktober.
  Een paar weken later kan vervolgens de inenting tegen de Mexicaanse griep beginnen.

  In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 4,5 miljoen mensen een oproep voor een griepprik. In die groep zitten ouderen en mensen met hart- en vaatziekten en astma.

  Zieken en ouderen
  Er zijn 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep besteld, genoeg voor twee inentingen per inwoner.

  In eerste instantie worden alleen zieken en ouderen ingeënt. Later wordt bekeken of anderen ook een prik moeten krijgen.

 44. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/9/3/030909_griep_vaccinatie.html

  Vrijwilligers testen griepvaccins in VS

  Wereldwijd is een race tegen de klok gaande om voldoende vaccins te ontwikkelen tegen Mexicaanse griep. In de Verenigde Staten worden in een handvol ziekenhuizen honderden vrijwilligers bij wijze van proef gevaccineerd.

  Sinds 7 augustus zijn ze bij University of Maryland Medical Center het H1N1-vaccin aan het testen. De vrijwilligers hebben op die datum hun eerste dosis gekregen en nu is het tijd voor de tweede. In de tussentijd wordt een paar keer bloed afgenomen en wordt zorgvuldig gecontroleerd hoe het lichaam reageert. Zo worden bijvoorbeeld antistoffen gemeten.

  Doel van het testproces is om te bepalen hoe sterk de dosis uiteindelijk moet zijn voor elke leeftijdsgroep. Er is dan ook variatie in doses tussen de verschillende vrijwilligers.

  Al vast beschermd
  De deelnemers krijgen….

 45. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/diagnose/3459735/Tienduizenden_doen_griepcheck_op_internet.html

  Tienduizenden doen griepcheck op internet

  Tienduizenden mensen hebben de afgelopen dagen de griepcheck op internet gedaan. Al ruim 61.000 personen vulden sinds maandag de test op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in.
  Woensdagmiddag kreeg de site ineens zoveel bezoekers, dat die grote moeite had de stormloop te verwerken. De check bestaat uit vijf vragen. De test moet huisartsen in Nederland ontlasten, maar is volgens het NHG geen vervanger voor een consult. ,,De check is bedoeld voor mensen die denken mogelijk besmet te zijn met Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als Mexicaanse griep”, aldus een woordvoerster.

 46. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2075087/vaccin-maakt-80-procent-proefpersonen-immuun.html

  Vaccin maakt 80 procent proefpersonen immuun

  De klinische tests die het Zwitserse farmaceutisch concern Novartis uitvoert met een vaccin tegen de Mexicaanse griep zijn succesvol, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

  Na inenting met het vaccin, dat de naam Celtura zal meekrijgen, blijkt 80 procent van de proefpersonen immuun te zijn voor het virus. Na twee inentingen is 90 procent immuun voor de Mexicaanse griep.

  In een persbericht zegt Novartis dat het onderzoek uitwijst dat twee dosissen betere bescherming lijken te bieden, maar één inenting met Celtura kan voldoende zijn om volwassenen te beschermen tegen de Mexicaanse griep.

 47. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/9/8/leveringgriepvaccinvertraagd.html

  Levering griepvaccin vertraagd

  De levering van vaccin tegen de Mexicaanse griep loopt vertraging op. De fabrikanten kunnen eind oktober acht à tien miljoen doses leveren, terwijl er twintig miljoen waren gepland.

  Dat heeft minister Klink meegedeeld. Hij denkt dat de risicogroepen die eerder zijn aangewezen volgens schema kunnen worden ingeënt. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die elk jaar een griepprik krijgen, en 60-plussers.

  Klink kan niet garanderen dat er ook voldoende vaccin is voor mensen die in de zorg werken en voor bijvoorbeeld mantelzorgers. Ze moeten mogelijk langer wachten.

 48. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2858882.ece

  Mexicaanse griep dringt diep door

  De Mexicaanse griep dringt dieper door in de longen dan gewone griep. Dat maakt het virus, H1N1, een gevaar voor de volksgezondheid. Wetenschappers schrijven dat in de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology.

  De wetenschappers hebben voor hun studie onderzocht welke cellen in het ademhalingsstelsel vatbaar zijn voor de Mexicaanse griep en de gewone griep. Het blijkt dat het standaardgriepvirus alleen de cellen in de neus, de keel en in het bovenste deel van de luchtwegen kan besmetten. Het virus H1N1 daarentegen kan ook diep in de longen nog cellen infecteren, waardoor patiënten een zwaardere longontsteking kunnen oplopen.

  Het H1N1-virus dook begin april voor het eerst op, in het zuiden van Mexico. Hoeveel mensen sindsdien zijn besmet, is niet na te gaan. Duizenden mensen zijn overleden. Wetenschappers proberen het virus te ontrafelen. Dit moet onder meer een vaccin mogelijk maken.

 49. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1288013.ece

  Fabrikanten: Eén griepvaccinatie is genoeg

  Eén enkele griepvaccinatie is voldoende als bescherming tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft de Australische fabrikant van griepvaccins CSL donderdag laten weten. Van de 240 proefpersonen bleek 95 procent na een inenting voldoende beschermd, aldus CSL.

  Vorige week meldden Zwitserse en Chinese fabrikanten al dat één vaccinatie mogelijk voldoende bescherming zou bieden tegen het H1N1-virus. Omdat de Mexicaanse griep een nieuw virus is, werd eerder gedacht dat twee inentingen noodzakelijk zijn. De H1N1-inenting wordt naast de jaarlijkse griepprik gegeven.

  Veel landen, waaronder Nederland, starten volgende maand met een grootscheepse vaccinatie. Als het kouder wordt, zijn meer mensen vatbaar voor de griep. China heeft laten weten dat mogelijk tientallen miljoenen inwoners van dat land besmet zullen raken. Dat er dan doden vallen is ‘onvermijdelijk’, aldus het Chinese ministerie van Volksgezondheid vrijdag.

 50. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2079636/nederland-houdt-vast-aan-twee-griepprikken.html

  ‘Nederland houdt vast aan twee griepprikken’

  Nederlanders krijgen toch twee griepprikken. Donderdagavond bleek uit Amerikaans-Australisch onderzoek dat één vaccinatie voldoende is voor een goede bescherming tegen de Mexicaanse griep. Viroloog Ab Osterhaus wijst er vrijdagochtend tegenover Radio 1 op dat het onderzochte vaccin een ander middel is dan in Nederland.

  De onderzoekers bevestigden de uitkomsten van Chinese geneesmiddelenfabrikanten die al eerder concludeerden dat één prik genoeg is voor volwassenen.

  Voor kinderen is mogelijk wel nog een tweede prik nodig. Nader onderzoek moet daar nog licht op werpen.

  Volgens Osterhaus zijn er aanwijzingen dat ook bij het vaccin dat in Nederland gebruikt gaat worden één prik goede bescherming biedt.

  Nog beter

  De tweede prik maakt de bescherming alleen nog beter. Een dergelijk onderzoek dat aantoont dat één prik genoeg is, is er voor het Nederlandse vaccin niet. Om die reden adviseert Osterhaus de overheid vast te houden aan twee prikken.

  De gerenommeerde viroloog wil niet zo ver gaan om te zeggen dat het Chinese vaccin beter is. Daar is wat hem betreft eerst een echte vergelijking voor nodig.

 51. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1288970.ece

  Zorginstellingen goed voorbereid op grieppandemie

  Zorginstellingen in Nederland zijn volgens de Inspecties voor de gezondheidszorg en jeugdzorg (IGZ en IJZ) goed voorbereid op een grieppandemie. Dat maakten de IGZ en IJZ maandag bekend.

  Onder zorginstellingen vallen ziekenhuizen, verpleging en verzorging, thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, huisartsenposten, ambulancediensten en jeugdzorginstellingen. De IGZ en IJZ vroegen 1115 instellingen een vragenlijst in te vullen.

  Vanaf dinsdag zou 82 procent van de instellingen het zogeheten continuïteitsplan klaar hebben. Dat plan moet ervoor zorgen dat ze kunnen blijven functioneren als ze te maken krijgen met een piekbelasting door een eventuele pandemie.

 52. Edward says:

  ’t Is wat stil rond het complot rond H1N1. Beetje creativity en van alles is te bedenken zodat alle complottuh uit 1 bron komen:

  Neem 9/11 en de swine flu.

  Laat je uit H1N1 de letters weg krijg je 11, en als je de twin towers op een foto zag staan, dan was dit toch typisch het getal 11, nu de toverzin: wel heel toevallig allemaal dit verband tussen H1N1 en nine-eleven, dús aha weer een complot!

  Complotten aan elkaar linken is gewenst voor inzicht, laat gewenst in het Frans nou toevallig Désirée of zoiets zijn… U ziet, alles hangt samen.

  Intussen is wetenschappelijk waarschijnlijk inclusief foto écht bekend hoe de swine flu ontstaan is, iets dat Désirée dus falikant mistte:

  http://www.fluinfocenter.com/swine-flu-2009/a-little-swine-flu-humor/

  Toch wel dodelijk oersaai als je zoals ik technisch bent opgeleid, je ziet meteen dat iets geen complot is, en kan nooit eens lekker meezwijmelen en meecomplotten.

  Voorbeeldje: tijdens 9/11 blies men volgens een complot uitgevoerd door de CIA of zo tijdens het neerstorten van de wolkenkrabbers bewust de gebouwen op, duidelijk te zien op filmjes dat kleine rookpluimen uit het gebouw spuitend de instorting vooraf gingen, nou dan!

  Wat is de saaie verklaring die alle complot plezier bederft? De staalconstructie was berekend op een inkomend vliegtuig, dácht men naief. De hoofdingenieur wist, die staalconstructie gaat eraan door smelten iets boven 800 graden en kerosine brand is veel heter, het staal was dus naief afgedekt met een isolerende opgespoten dikke laag.

  Probleem: als een vliegtuig vol brandstof inslaat blaast de kinetische energie van de impact + enorme kerosine explosie alle opgespoten isolatie ter plaatse als watten weg, ligt het staal dus toch helaas bloot, en de brand van kerosine is véél heter dan de smelttemperatuur van staal. Dus zakt verdieping na verdieping op de heetste plek in, totdat er zo een massa verdiepingsvloeren als een stapel pannekoeken op het gebouw drukt, dat dat gaat instorten.

  De schokgolf bij instorten van wegdrukkende lucht door compressie van onderliggende verdiepingen verplaatst zich als een front door het gebouw en vlak onder het instort front zie je dan inderdaad kleine explosietjes van onder hoge druk wegpuffende lucht. Gewoon constructiefoutje dus, en de hoofdingenieur die de twin towers ontwierp schaamt zich wel degelijk hiervoor.

  He gatjazzus weer een complot minder, weer de wereld een stukkie saaier gemaakt…

 53. wilmamazone says:

  @ Edward

  Ik ben het hélemaal met je eens:je bent en blijft óérsaai! Begrijp er dan ook niets van dat ik soms zo vreselijk van je ga rotfl-en. :mrgreen:

 54. Edward says:

  Wilma, eerlijk gezegd moet ik zelf ook grijnzen, de sukkels toch die overal een complot in willen zien. Ach ja, gelachuh, dus mijn dag is weer goed begonnen.

 55. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2872891.ece

  Komende weken geen griepepidemie

  Het aantal nieuwe gevallen van Mexicaanse griep is vorige week licht gedaald. Een epidemie zit er voorlopig niet in.

  Huisartsen hebben vorige week griepachtige verschijnselen waargenomen bij 45 op de 100.000 Nederlanders. Dat is een lichte afname ten opzichte van de 55 uit de week daarvoor, blijkt uit de jongste cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel.

  eindquote:

  „Er heerst op het moment van alles”, verklaart Donker. „We hebben in de ingestuurde monsters diverse rhino- en adenovirussen aangetroffen. Die kunnen een vrij stevige verkoudheid geven die erg lijkt op griep.” Deze boosdoeners kunnen ook verantwoordelijk zijn geweest voor enkele lokale ziektegolven die de afgelopen weken op scholen werden gemeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: