Alleen spoedeisende hulp met briefje huisarts

… kopt SpitsNieuws

Ziekenhuizen voorzien grote problemen als zij tienduizenden patiënten per jaar moeten weigeren op de spoedeisende hulp of bij een polikliniek. Het kabinet maakte vandaag bekend dat mensen niet meer zonder verwijsbriefje van de huisarts naar bijvoorbeeld de spoedeisende hulpafdeling mogen gaan. Als ze toch komen, moeten ze zelf de rekening betalen.

Wat doe je als minister, met je hele ministerie vol met intelligente raamambtenaren, als je op zoek bent naar geld?

Gewoon: de meest infantiele oplossing, die terloops geopperd was door die chagrijnige koffiejuffrouw tijdens het brainstorm weekend in Beetsterzwaag, in wet omzetten. Innovatie? Zóóó 2008. Trouwens, die kutburgers hebben het jarenlang goed genoeg gehad en nu moeten ze maar een keertje een beetje inschikken. Dus: (**tromgeroffel**) als je spoedhulp nodig hebt, wie kan dat beter beoordelen dan de aangewezen gate-keeper van ons zorgstelsel, de huisarts? Niemand toch? Dus eerst ff langs ome huisdokter of anders langs de ka$$a bij het ziekenhuis.

Plotse pijn op de borst en erg benauwd, je dondert van de ladder in de tuin en je kijkt tot je verbazing tegen het merg van je ellepijp aan, slagaderlijke bloeding na een val door het raam, de linkerhelft van je gezicht hangt op half elf: even langs de huisarts! Daar is ook alle tijd voor. Immers: spoedeisende hulp biedt die ruimte, vooral als je achternaam geen Klink is.

Dan vallen er nog wat zaken op te merken over (bijvoorbeeld) het incassoprobleem, de agressie die ongetwijfeld zal optreden bij de balie van de spoed en de trieste sterfgevallen die in de krant zullen verschijnen doordat mensen niet meer weten wat ze precies moeten doen.

Hier stop ik.

Het kan nl. niet waar zijn wat er in dat artikel staat. Zo een infantiel, van elk spatje innovatie ontdaan en kafkaiaans aandoend plan gaat er niet komen. Kan niet, ik zeg het u!

We gaan het allemaal meemaken, het vervolg zal weer goed zijn voor een post – en daar houd ik mij aan!

Over Ollie B. Bommel
Een heer moet ook alles alleen doen.

19 Responses to Alleen spoedeisende hulp met briefje huisarts

 1. Lol@ tag ‘debiel plan’.

 2. Toch moeten we af van die mensen die met een splintertje of een sneetje in het vingertje of een hoestend kindje direct naar het ziekenhuis vertrekken.

  Als het echt ernstig is bel je de ambulance maar. Misbruik wordt bestraft.

 3. wilmamazone says:

  http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Zet-de-ME-maar-voor-de-deur-van-de-SEH.htm

  ‘Zet de ME maar voor de deur van de SEH’

  Mobiele Eenheid
  Waar de grens ligt tussen wel of geen spoed en wie dat gaat bepalen, is nog niet bekend. SEH’s zien de bui al hangen. Frans de Voeght, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpverpleegkundigen en hoofd van de SEH in Medisch Centrum Haaglanden, denkt dat de plannen van Klink agressie in de hand werken. “Als wij patiënten moeten gaan wegsturen, kunnen we de ME hier wel voor de deur neerzetten.”

  Kogelvrij glas
  De Voeght ziet wel wat in een betere samenwerking met de huisartsenposten die in veel ziekenhuizen zijn gevestigd naast de SEH. Zo kunnen patiënten binnen het ziekenhuisgebouw zelf blijven en toch hulp krijgen. Daarvoor moeten de huisartsenposten wel 24 uur per dag bemand zijn. Nu zijn er alleen huisartsen op de post aanwezig in de avond, nacht en weekenduren. De Voeght: “Het gaat erom dat je patiënten niet zonder hulp wegstuurt. In het verleden hebben wij een periode mensen moeten weigeren. Daarom zitten wij nu achter kogelvrij glas. Sinds wij weer alle patiënten helpen, is er bijna geen agressie meer.”

  Tarieven
  Een andere mogelijkheid tot bezuinigen, is het aanpassen van de tarieven. De Voeght: “Als wij voor laagcomplexe zorg die ook door een verpleegkundige gedaan kan worden, lagere tarieven mogen vragen, wordt de zorg goedkoper. Nu kan het plakken van een pleister in de honderden euro’s lopen.”

 4. Ollie B. Bommel says:

  Met mijn beperkte ervaring op de spoed is het mij ook kraakhelder dat een fors percentage (25..75%?) gewoon langs de huisarts kan en feitelijk ook moet.

  Om stomweg dan maar ptn te verplichten langs de huisarts te gaan is zotteklap.

  Een plan wat ik al eerder heb gehoord en mij erg aanspreekt (zie ook de post van wilma hierboven) is de combinatie van huisartsen en spoedartsen op de spoed. Na een eerste triage kunnen al die niet spoedeisende zaken richting huisarts-in-de-spoed.
  De problemen die hiermee gepaard gaan zijn primair een organisatorische uitdaging, de problemen die met Klinks plan gepaard gaan zijn primair medisch (en potentieel zelfs levensbedreigend) van aard.

  Nogmaals: alleen mensen met twee jaar lagere school en drie danslessen komen met dit soort klink-ende ideeën. Er zal best wel wat beters in het vat zitten.

  Toch?

 5. Ollie B. Bommel says:

  Hi Guys (and girrls)! 🙂

 6. jennyj0 says:

  Dag Ollie!
  🙂

 7. marer says:

  In het ziekenhuis in mijn woonplaats gewoon al opgelost, door daar 24 uur per dag een huisartsenpost open te hebben. Is het spoed, ga je door naar spoed.

 8. Vrij draconische maatregel. Misschien iets voor een postbus 51 spotje?

  Toegestaan:
  Alles met veel bloed en weinig bewustzijn en ademhaling

  Niet toegestaan:
  Niesbuien, geschaafde knie, dikke voeten, tand door de lip en luieruitslag.

 9. jennyj0 says:

  Ik zou zeggen: zonder waarneembare ademhaling. En dan een wait-and-see beleid.

 10. marer says:

  Luieruitslag bij de hoog bejaarde Nederlander kan best heel ernstig zijn!

 11. @ jennyj0: ik zou zeggen wait and bleed beleid 😀

 12. wilmamazone says:

  Gadverdamme wat ben jij een ‘lekker’ jong Hengeveld!!
  En ik dacht nog wel dat jij zo’n nette knul was, zo zie je maar weer. Rotfl :mrgreen:

 13. Toch een tijd de schijn hoog weten te houden!

 14. jennyj0 says:

  Holy Moses!

 15. marer says:

  Ik zie dat crypto ook een bescheiden rol in dit filmpje speelt.

 16. wilmamazone says:

  L1 NWS

  Atrium:onnodig gebruik eerste hulp voortaan niet meer gratis

  Het Atrium ziekenhuis in Heerlen vindt dat mensen die zonder verwijsbriefje óf goede reden naar de eerste hulp komen zelf de rekening moeten betalen. Het ziekenhuis is het op dit vlak eens met minister Klink van Volksgezondheid. Die wil op deze manier 50 miljoen euro besparen.

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is het niet met de minister eens. De vereniging is bang dat er grote problemen ontstaan als patiënten worden geweigerd.

 17. ECGreetje says:

  Laat de SEH voor spoedeisende hulp zijn. Koppel de huisartsenpost aan een ziekenhuis. Zorg voor triage aan de voordeur, links de SEH, rechts de huisartsenpost, of andersom…
  We hebben jaren geleden ook eens moeten betalen om het ziekenhuis binnen te komen? Volgens mij was het toen 25 gulden? Ik kan het mis hebben! Of eerst pinnen bij binnenkomst, daarna declareren bij de ziektekostenverzekeraar.
  Kindjes; altijd naar de SEH, zeker bij koorts, verminderd bewustzijn e.d.

  @ Crypto, hoe gaat het met je?

 18. Ollie B. Bommel says:

  @Wilma

  Atrium kan wel willen maar dit in de praktijk brengen kan wel eens een heidense klus zijn. Het klinkt een beetje als politieke blabla.

  Stel dat ze het invoeren:
  – Wie bepaalt wat ‘onnodig’ is? Dat gaat per arts verschillen. Je kan wachten op de eerste juridische processen.
  – Gaat Atrium dan van te voren aan de pt duidelijk maken wat ‘onnodig’ is? Dat wordt een telefoonboekdik pak met procedures waar een leek niet mee uit de voeten kan.
  – Gaan alle ziekenhuizen in de omgeving hetzelfde beleid overnemen? Indien nee: waar denk je dat alle ptn dan heen gaan?
  – als ptn moeten betalen, wordt het dan goedkoper als ie bv een deel vd behandeling weigert?
  – wordt een behandeling duurder als het druk is? Of gratis als iedereen van verveling over de balie hangt?

  De lijst is eindeloos, de sores die je er mee uitlokt ook.

  Gewoon huisartsen er bij plaatsen, klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: