Nederlandse gezondheidszorg; boterham tevredenheid

Yuhu boeroepertjes, zwartkijkers, azijnpissers en aanverwanten. U dacht dat u allemaal zo slecht af was met de Nederlandse gezondheidszorg? Dan mag u wederom in de hoek gaan staan en u schamen. We zijn weer numero UNO; European Champion of Healthcare !!111!!!ONE.

klik voor groter

klik voor groter

Is dat nieuw? Nee hoor, ook vorig jaar werden we eerste en we zitten al sinds 2005 aan de top.

Wat zegt men over ons?

During the past four years the HCP has been unable to design an Index where the Dutch are not in the top fi ve countries. Holland may in fact possess the best healthcare system in Europe. Full marks on range and reach of services. Holland should eliminate general practitioner “gatekeeping” and do away with waiting times to become superb.

De azijnzeikers zullen aanvoeren dat we ook verschrikkelijk veel uit geven aan de volksgezondheid. Nogal logisch dat we dan boven aan staan. Mis. Ook in de index ‘Bang for the Buck’ (hoe effectief men met uw centjes omgaat) zijn we goed bezig. Na Estland en Tjechië op de derde plek.

klik voor groter

klik voor groter

Voor de ins en outs even de volgende links:

Hier een mooi overzichtje(PDF) en het hele rapport leest u hier(PDF).

90 Responses to Nederlandse gezondheidszorg; boterham tevredenheid

 1. Tijd voor een bonus!

 2. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2091320/ziekenhuizen-werken-efficienter-.html

  Ziekenhuizen werken efficiënter

  Ziekenhuizen in Nederland zijn de afgelopen jaren efficiënter gaan werken op financieel, operationeel en kwalitatief gebied. Maar het kan beter, dat stelt Ronald Berger Strategy Consultans in een studie die dinsdag is gepubliceerd.

  Het ANP geeft geen link, dus daar gaat ie weer!
  Het origineel:

  http://www.rolandberger.nl/press/zorgstudie.html

  Ziekenhuisstudie Roland Berger 2009: “De Zeven Zorgen”

 3. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/meva/2009/onbetwiste-koppositie.asp?rss

  ‘Onbetwiste koppositie’ voor Nederlandse gezondheidszorg in Europa

  Van alle Europeanen zijn Nederlanders het meest te spreken over de gezondheidszorg in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek van de Euro Health Consumer Index. Nederland krijgt vandaag de ‘gouden medaille’ uitgereikt.

  eindquote:

  Minister Klink en staatssecretaris Bussemaker zien de uitkomst van de Health Consumer Index als ondersteuning van hun beleid. “We zien de prijs als een stimulans om verder te werken aan het versterken van de positie van de patiënt, bijvoorbeeld met het voorstel voor de Wet Cliëntenrechten Zorg, en het vergroten van de transparantie in de gezondheidszorg.”

 4. wilmamazone says:

  Er is al een belangrijk verbeterpunt aangedragen in een brief naar Klink door Hartpatiënten Nederland:

  ’Haal medicijnvoorlichting weg bij pillenindustrie’

  https://cryptocheilus.wordpress.com/cryptonieuwsbox/#comment-13715

 5. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1297105.ece

  Weinig plek voor plastisch chirurg

  Het aantal opleidingsplaatsen voor plastisch chirurgen is dit jaar gehalveerd door het ministerie van VWS. Hierdoor loopt het tekort aan plastisch chirurgen verder op, en zullen de wachttijden steeds langer worden, bijvoorbeeld voor vrouwen die borstreconstructies moeten ondergaan na kanker. Dat zegt voorzitter Irene Mathijssen van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

  eindquote:

  Steeds meer mensen zullen uitwijken naar het buitenland of privéklinieken, stelt ze. ‘Als je lang moet wachten ga je elders kijken. Ik heb onlangs drie vrouwen gezien die in de Haagse Citykliniek borstimplantaten hadden gekregen. Ze hadden alle drie borstkanker gehad. De kliniek is nu gesloten, maar deze vrouwen zijn daar echt mishandeld. Ze zijn geopereerd door een gynaecoloog. Deze toestanden komen absoluut door het tekort aan plastisch chirurgen. En die vrouwen moesten ook nog zelf de rekening betalen. Terwijl het gewoon verzekerde zorg is.’

  Het ministerie van VWS zegt zich voor het aantal plaatsen te baseren op het Capaciteitsorgaan. Dat zegt op zijn beurt dat met alle omstandigheden rekening is gehouden.

 6. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2878504.ece

  ‘Verban baarmoederhalskanker´

  Baarmoederhalskanker is zo goed als uit te bannen. Dat heeft prof. dr. Chris Meijer van de afdeling pathologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam vrijdag gezegd. Nu krijgen ongeveer 620 vrouwen per jaar deze kankersoort. Per jaar overlijden ongeveer tweehonderd vrouwen.

  eindquote:

  Samen met een andere maatregel die de overheid kort geleden heeft ingevoerd, namelijk het vaccineren van jonge meisjes tegen de kanker, zou de ziekte zo goed als kunnen verdwijnen, verwacht de patholoog.

  De Gezondheidsraad beraadt zich op de mogelijkheden om de screening op baarmoederhalskanker te verbeteren.

 7. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2878323.ece

  ‘Nieuw slaapmiddel niet veiliger in verkeer’

  Het slaapmiddel zopiclon heeft hetzelfde verslechterende effect op de rijvaardigheid als de conventionele benzodiazepinen. Huisartsen geven steeds vaker de voorkeur aan het vrije nieuwe zopiclon omdat ze vinden dat het veiliger is in het verkeer. Een Maastrichtse onderzoeksgroep vindt echter dat de artsen hun mening moeten bijstellen, maakte de Universiteit Maastricht vrijdag bekend.

 8. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1297829.ece

  Embryoselectie is staande praktijk

  Het kostte het kabinet vorig jaar bijna de kop, maar nu is screenen van embryo´s praktijk.

  Nog nooit kreeg het Academisch Ziekenhuis Maastricht zoveel verzoeken voor embryoselectie als in 2008: 276 ouderparen met een grote kans op een erfelijk belast kind meldden zich bij de afdeling klinische genetica, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Dat heeft deels te maken met de samenwerking met de academische ziekenhuizen in Utrecht en Groningen. Maar de belangrijkste reden, weten ze in Maastricht, is de politieke commotie en de media-aandacht die daarvan het gevolg was. Sinds de zomer van 2008 weet iedereen wat preïmplantatie genetische diagnostiek (pgd) inhoudt.

  Bijna was het kabinet in juni vorig jaar over de pgd gestruikeld. Tot dan toe werden…..

 9. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/economie/2096981/helft-zorgpersoneel-heeft-minder-plezier-in-werk.html

  Helft zorgpersoneel heeft minder plezier in werk

  Ruim de helft van het zorgpersoneel in de gehandicapten- en verpleeghuiszorg heeft de de afgelopen jaren minder plezier in het werk gekregen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van de SP.

  “Te veel regels, te veel bureaucratie, te veel werk, te weinig handen aan het bed, en vooral een ergernis van teruglopende kwaliteit van de zorg, maken dat bijna één op de vijf mensen in de zorg denkt aan afhaken”, zegt SP-kamerlid Renske Leijten.

  De enquête werd gehouden onder 11.000 medewerkers in de zorg.

  In de gehandicaptenzorg geeft 49 procent aan dat het plezier in het werk de afgelopen jaren is afgenomen. In de ouderenzorg ligt dat percentage op 55 procent.

  eindquote:

  Leijten: “Staatssecretaris Bussemaker zit nog steeds in de ontkenningsfase, maar als we niet uitkijken loopt de zorg leeg. De situatie is nu al nijpend, kun je nagaan hoe het wordt als al de mensen die nu aangeven er mee te willen stoppen dat ook daadwerkelijk doen.”

 10. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=9069

  UMC St Radboud wint ‘Europese Oscar’ in de gezondheidszorg

  De European Health Foundation heeft haar prijs voor belangrijkste vernieuwing in de Europese gezondheidszorg dit jaar toegekend aan het EPA-project van IQ healthcare van het UMC St Radboud. De European Health Award – de ‘Europese Oscar in de gezondheidszorg’ – is uitgereikt in Bad Gastein, Oostenrijk.

  eindquote:

  De EPA-indicatoren worden inmiddels in diverse landen breed toegepast; in Nederland zijn ze bijvoorbeeld opgenomen in de nationale accreditering van huisartspraktijken. De internationaal verzamelde gegevens worden ook gebruikt voor beleidsadvisering en onderzoek, onder meer naar de effecten van schaalgrootte op de toegankelijkheid van de praktijk en de organisatie van de zorg voor chronische patiënten.

  In een vervolgproject heeft de EPA-groep, geleid door dr. Michel Wensing, een set van kwaliteitsindicatoren ontwikkeld voor cardiovasculair risicomanagement, die ook nu weer in tien landen werd toegepast. Er bestaan plannen om ook voor andere domeinen dergelijke kwaliteitsindicatoren te ontwikkelen.

 11. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2886364.ece

  Excuses door artsen onderschat
  Patiënten met klachten hebben veel baat bij persoonlijk gesprek

  Zelfs al krijgen patiënten gelijk van een klachtencommissie, dan nog voelen ze zich vaak onheus bejegend. Omdat de hulpverleners zwijgen.

  Een arts die zijn fout erkent en zijn excuses aanbiedt. Dat is wat patiënten die slachtoffer zijn geworden van medische fouten de meeste genoegdoening geeft. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel in samenwerking met de Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie (NPCF) dat gisteren werd gepubliceerd.

  eindquote:

  In 2004 deed het Nivel al een soortgelijk onderzoek, waaruit bleek dat patiënten met een klacht zich weinig serieus genomen voelden. Dat leidde tot een Klachtenrichtlijn Gezondheidszorg, waarin wordt aangegeven hoe instanties en individuele hulpverleners het best kunnen omgaan met patiënten die zich niet goed behandeld voelen. Sindsdien lijkt er echter nog weinig veranderd, ondanks de toegenomen aandacht voor medische fouten.

  Klagers, zo blijkt uit het onderzoek, vinden het van groot belang dat wordt voorkomen dat anderen moeten meemaken wat zij hebben ondergaan. Maar minder dan twintig procent denkt dat er door de aangeklaagde(n) iets wordt veranderd.

 12. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1305755.ece

  Zwarte lijst artsen op internet

  Patiënten die willen weten of een arts zijn werk niet meer mag doen, kunnen dat vanaf dinsdag nagaan op internet.

  Op de website http://www.ribiz.nl staan namen van specialisten, huisartsen en verpleegkundigen die na een uitspraak van een tuchtrechter zijn geschorst of uit hun beroep gezet.

  Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag laten weten. Binnenkort zijn de gegevens over gestrafte zorgverleners ook te zien op http://www.kiesbeter.nl, een website waarop patiënten kunnen bekijken waar ze het best voor een bepaalde ingreep terecht kunnen.

  Minister Ab Klink (Volksgezondheid) had de zwarte lijst van artsen op internet al aangekondigd omdat patiënten er tot nu toe maar moeilijk achter konden komen of een arts zijn beroep wel mag uitoefenen.

 13. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1305821.ece

  ‘In Nederland sterven onnodig baby’s’

  Nederlandse verloskundigen en gynaecologen stellen zich te afwachtend op bij bevallingen. Daardoor sterven er onnodig baby’s in Nederland. Dat zegt gynaecoloog en hoogleraar verloskunde Gerard Visser van het UMC Utrecht vandaag in een interview met de Volkskrant.

  Volgens de hoogleraar is het tijd voor een omslag in de Nederlandse bevallingscultuur. ‘Het verloskundige systeem in Nederland is achterhaald. We vertrouwen er hier te veel op dat de natuur het wel oplost. We zijn te conservatief. Ik zit in het Centraal Medisch Tuchtcollege. Een groot deel van de zaken die we binnenkrijgen, gaat over te laat ingrijpen.’

  Met zijn pleidooi loopt hij vooruit op een stuurgroep onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid………

 14. wilmamazone says:

  Heb moeite met die verpleegster in de koptekst en dat gezuster verderop, maar het staat er:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2895423.ece

  Verpleegster wil inspraak bij nieuwe snufjes

  Verpleegkundigen willen meer betrokken worden bij beslissingen over de aankoop van nieuwe technologie in verpleeg- en ziekenhuizen. Dat blijkt uit een peiling die onderzoeksbureau NIVEL heeft gehouden onder ongeveer zevenhonderd verpleegkundigen.

  Volgens de zusters komt het regelmatig voor dat er nieuwe snufjes worden ingevoerd die in de praktijk niet blijken te werken. Ze gaan kapot, of het nieuwigheidje is niet inpasbaar in de manier van werken.

  Op zich zijn de ondervraagden voorstander van nieuwe technologie mits het de werkdruk vermindert en het werk er lichter door wordt.

  Ze noemen als geslaagde voorbeelden van vernieuwing tilsystemen waardoor de verpleegkundigen hun rug kunnen sparen, doekjes waarmee ze cliënten kunnen wassen zonder water en zeep en geavanceerde beademingsapparatuur.

  Gelukkig voor o.a. ons Bram blijkt het bericht weer eens prutswerk te zijn van een journalist/iemand die zich journalist dúrft te noemen:

  http://www.nivel.nl/

  Nieuwe technologie: alleen als de zorg er beter van wordt

  Nieuwe technologieën kunnen de kwaliteit van de zorg verhogen. Bij de introductie ervan gaan echter regelmatig dingen mis: de techniek hapert of de technologie sluit niet aan bij de dagelijkse praktijk. Verpleegkundigen en verzorgenden vinden het daarom belangrijk bij de keuze en introductie van nieuwe technologieën te worden betrokken.

  eindquote:

  Het Panel Verpleging & Verzorging bestaat uit bijna 1000 verpleegkundigen en verzorgenden uit algemene ziekenhuizen, de psychiatrie, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, en de thuiszorg. Aan het onderzoek werkten 685 panelleden mee. Het Panel Verpleging & Verzorging wordt gecoördineerd door het NIVEL met financiële ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Doel is om de deelnemers regelmatig te bevragen over beleidsrelevante onderwerpen binnen hun werk.

  Het wordt m.i. wel de hoogste tijd om de term ‘zusterspost’ eens eindelijk te vervangen in iets dat aansluit bij de huidige tijd.

 15. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/10/22/grootdiabetesonderzoekmaastricht.html

  Groot diabetesonderzoek Maastricht

  Tienduizend mensen uit Zuid-Limburg gaan meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek naar chronische ziekten. Ze worden tien jaar lang intensief gevolgd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht.

 16. wilmamazone says:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/11/25/251109_medischefouten.html

  Artsen voor het eerst openhartig over medische fouten

  Artsen maken fouten. Net als alle andere beroepsuitoefenaren. Maar heel lang hoorde de buitenwereld weinig over die fouten. Om verschillende redenen: omdat artsen zich bijvoorbeeld schaamden. Uit angst voor claims, beschadiging van de naam van het ziekenhuis.

  Die cultuur wordt nu doorbroken; in het boekje ‘Dit nooit meer’. ‘Artsen vertellen over hun incident’, vertellen twaalf vooraanstaande artsen over hun eigen medische missers. Die hadden vaak de dood van de patiënt tot gevolg.

  Toegeven
  Initiatiefnemers zijn neonatoloog Harry Molendijk van de Isala Klinieken in Zwolle en Ian Leistikow, arts en bestuurder van het UMC Utrecht.

  De artsen gaan met de billen bloot onder het motto goed voorbeeld doet goed volgen. Toegeven van fouten is van eminent belang, zegt Molendijk: om ervan te leren zodat door adequate maatregelen te treffen herhaling voorkomen kan worden.

  Én voor slachtoffers en nabestaanden. Die snappen heel goed dat dokters niet onfeilbaar zijn. Het probleem is eerder dat sommige dokters moeite hebben dat van zichzelf ook in te zien.

  Verkeerde diagnose
  Slachtoffers/nabestaanden begrijpen…….

 17. wilmamazone says:

  Lees meer over de openhartigheid van artsen i.v.m. medische fouten in dit aparte topic:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/11/26/dit-nooit-meer/

 18. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2428760.ece

  Toezicht op zorg verstandelijk gehandicapten ‘schiet tekort’

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg schiet ernstig tekort bij het toezicht op de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Volgens de Nationale Ombudsman is het voor de burger ‘helemaal niet duidelijk’ wat de inspectie met klachten doet. Veel inspecties ‘op papier en enig gegrom op de achtergrond’, zo typeert ombudsman Alex Brenninkmeijer de controle op deze sector vandaag.

  eindquote:

  Ook is het handelen van de inspectie weinig transparant en communiceert de inspectie niet genoeg. De ombudsman constateert ook dat er ten onrechte niet wordt ingegrepen in als klachtenregelingen bij instellingen niet voldoen. „In de praktijk gebeurt er te weinig, de tijger brult een beetje’’ aldus het onderzoeksrapport.

 19. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2932427.ece

  ‘Geen taboes bij bezuinigingen zorg’

  Alle onderwerpen moeten bespreekbaar zijn als de overheid erin wil slagen om miljarden te bezuinigen in de zorgsector. Dat zegt bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) Dik Hermans zaterdag in een gesprek met Trouw.

  “Sommige dingen zijn zo duidelijk dat je haast zou zeggen: ‘eigen schuld, dikke bult’.” Hermans noemt als voorbeeld mensen met een longziekte die stug blijven doorroken en mensen met obesitas. “Moet je de schade, die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren?”

  eindquote:

  Volgens Hermans wordt veel onderzoek gedaan waar geen medische noodzaak voor is, bijvoorbeeld bij kanker. “Een oncoloog vertelde me eens dat zeventig procent van zijn diagnostisch onderzoek eigenlijk medisch overbodig is. Daar schrik ik van, dan heb je het over aanzienlijke bedragen.”

  Ook de zorgkosten in het laatste levensjaar worden weer opgerakeld. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg stelde in 2006 voor dat je in dat laatste jaar niet meer dan tachtigduizend euro zou moeten besteden aan medische kosten voor terminale patiënten. “Juist in deze tijden van forse bezuinigingen kun je niet meer om deze discussie heen.”

 20. Carla says:

  Wat een groot denker toch weer, zo’n Dik Hermans. Is zijn salaris openbaar? Willen dit soort mannen gewoon alleen maar “in het nieuws” komen? En flappen ze er dan maar wat uit om een knuppel in een hoenderhok te gooien en daardoor bijv. bij Pauw & Witteman aan tafel uitgenodigd te gaan worden. De stoom komt uit m’n oren als ik deze soort borrelpraat van dit soort omhooggevallen figuur lees. Voor dat voorstel voor een beperking van de vergoeding in het laatste levensjaar……

  Het zal je maar gebeuren, je komt zelfs eerder nooit bij de huisarts en wordt ineens ernstig ziek en gaat dan – na allerlei dure ingrepen en behandelingen – toch binnen een jaar dood…… Dan gaat er dus – als het aan hem ligt – misschien wel gezegd worden “Sorry, uw budget is op! Uw laatste maanden zult u verder zelf moeten betalen.” En nu ben ik boos!!!!

 21. jennyj0 says:

  Ja hoor, briljant plan. *zucht*

  Alleen wie geen menselijke zwakheden heeft wordt nog geholpen.

  Fijne wereld wordt dat.

 22. wilmamazone says:

  De discussie komt ook elders op gang:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1324453.ece

  ‘Ook mensen met ongezonde leefstijl volledig verzekeren’

  Zorgverzekeraars zien niets in het idee van Dik Hermans, bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) om mensen met een ongezonde leefstijl, niet langer volledig te verzekeren.

  Volgens Achmea is het plan van het CVZ – een adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid – praktisch onuitvoerbaar en bovendien onwenselijk. ‘Dit voorstel past niet bij ons stelsel van solidariteit. Waar leg je dan de grens?’, vraagt woordvoerder Christina Rompa zich af. ‘Niet alle mensen met overgewicht zijn ongezond of hebben dat aan zichzelf te wijten. En wat doe je dan met snowboarders of verzekerden die doelbewust andere risicovolle toeren uithalen waardoor ze in een ziekenhuis belanden?’

  eindquote:

  Volgens Hermans is het tijd lastige vragen te stellen nu er fors – naar schatting 12 miljard euro – bezuinigd moet worden op de zorg. Achmea onderkent dat er ‘lastige beslissingen’ genomen moeten worden. ‘Met dit soort bedragen helpt de kaasschaafmethode niet meer’, aldus Rompa. Maar de zorgverzekeraar ziet de oplossing meer in structurele ingrepen in de AWBZ, de ziekenhuiszorg en de farmacie – de drie grootste kostenposten. ‘Moeten alle ziekenhuizen bijvoorbeeld alles blijven aanbieden? Als ziekenhuizen zich concentreren op bepaalde behandelingen gaat de kwaliteit omhoog en gaan de kosten omlaag.’

 23. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1328494.ece

  Conflict PvdA en CDA dreigt over bezuinigingen in zorg

  PvdA en CDA koersen af op een stevig conflict over de zorg. Bezuinigingsplannen van minister Klink van Volksgezondheid leveren een half miljard euro minder op dan gedacht.

  Klink wil nu mogelijk extra snijden in de zorgtoeslag, hetgeen vooral middeninkomens zal raken. Maar ook de manier waarop Klink wil besparen, zint de PvdA niet. Klink wil meer marktwerking, de PvdA niet.

  Het draait om de afspraken die het kabinet in maart maakte. Toen heeft Klink toegezegd dat hij 2,4 miljard ging wieden in zijn begroting. De helft daarvan middels een versobering van de zorgtoeslag, de andere helft uit kwaliteitsverbetering van de zorg.

  De rekenaars van het Centraal Planbureau vonden die kwaliteitsplannen boterzacht. Klink heeft daarop nieuwe maatregelen voorgesteld…….

 24. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/123375-probioticaonderzoek-had-niet-mogen-plaatsvinden.html

  ‘Probiotica-onderzoek had niet mogen plaatsvinden’

  “De Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) had het probiotica-onderzoek niet mogen laten doorgaan. Daar mag geen misverstand over bestaan: de METC had kritischer moeten zijn.”

  Dat zei inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Gerrit van der Wal bij de presentatie van het onderzoeksrapport (pdf) over wat er allemaal mis is gegaan bij de PROPATRIA-studie.

  Aan dat onderzoek van het UMC Utrecht deden 296 ernstig zieke patiënten met acute alvleesklierontsteking mee. Tijdens de studie werd het effect van probiotica op hen onderzocht. Probiotica zijn zogenoemde ‘goede bacteriën’ die de gezonde werking van de darm stimuleren.

  Oversterfte
  In de patiëntengroep die probiotica kreeg stierven 24 mensen, in de controlegroep 9. Zoals de NOS gisteren al meldde, heeft de IGZ in haar onderzoek in samenwerking met de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) en de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) niet kunnen vaststellen waardoor die hoge sterfte in de probioticagroep is veroorzaakt.

  De IGZ, VWA en CCMO komen met wel met een waslijst aan, soms ernstige, kritiekpunten. Zo concluderen de onderzoekers dat het voedingsmiddel probiotica in dit onderzoek als medicijn had moeten worden beschouwd, omdat het aan ernstig zieke mensen werd toegediend. Dan had het onderzoek aan strengere eisen moeten voldoen.

  Formeel is probiotica wel degelijk een voedingsmiddel en is er aan de vereisten in de voedsel- en warenwet voldaan. De Inspectie wil dat de wet op dit punt aangepast wordt.

  Oordeel
  Ook de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht, de formele opdrachtgever van de PROPATRIA-studie krijgt onder uit de zak van de IGZ.

  “De Raad van Bestuur van het UMC Utrecht heeft als opdrachtgever onvoldoende……

 25. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2444787.ece

  Klink: spoedeisende hulp ondermaats

  De spoedeisende hulp in Nederlandse ziekenhuizen is onder de maat, schrijft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een representatief onderzoek onder 27 ziekenhuizen, stelt Klink, is „onverwacht” gebleken dat geen enkele Spoedeisende Hulp (SEH) voldoet aan de basiseisen.

  eindquote:

  link eist niet dat ziekenhuizen direct aan alle eisen voldoen. „Dat zou betekenen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg na handhaving per direct zou moeten overgaan tot sluiting van (zeer) vele SEH’s. Dit vind ik niet wenselijk.” De Inspectie onderzoekt pas vanaf september 2010 of de zaken op orde zijn. Als dat dan niet zo is, moet de SEH dicht.

  De koepel van Nederlandse ziekenhuizen NVZ zegt het van het grootste belang te vinden om de geformuleerde kwaliteitsnormen na te leven.

 26. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1334497.ece

  Pijnpoli voor brandwondenpatiënten in Beverwijk open

  Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een polikliniek geopend voor patiënten met chronische pijnklachten.

  Het is de eerste pijnpoli die ook specifieke pijnklachten van mensen met brandwonden behandelt. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend.

  eindquote:

  Daarnaast biedt de polikliniek behandeling aan andere mensen met chronische pijn, zowel volwassenen als kinderen. Ook gaat zij zich richten op pijnbestrijding bij patiënten met een kwaadaardige aandoening.

 27. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2955123.ece

  Jonge apotheker voor betere zorg
  Nieuwe bevlogen generatie kampt wel met goodwill-probleem

  Apothekers hebben een fout imago door hun bonusverleden. Maar minister Klink is hoopvol. „We zijn bezig met een omslag naar kwaliteit.”

  Een betere locatie om een minister van volksgezondheid anno 2010 te ontvangen lijkt nauwelijks denkbaar. De inventaris van apotheek Vreugdenhil in Hoogland stamt uit laat jaren zeventig. Een blik naar binnen en iedereen weet dat de gouden tijden in de apothekerswereld definitief voorbij zijn.

  Minister Ab Klink bezocht gisteren deze apotheek op uitnodiging van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) en de Stichting Jong Zelfstandige Apothekers (JZA). Hun boodschap: na die kortingen en bonussen waarmee apothekers hun inkomen jarenlang opvrolijkten, is er een nieuwe generatie aangetreden. En die wil zich vooral inzetten voor betere zorg en de patiënt, blijkt uit de woorden van Emma de Feijter en Marleen Brouwer, bestuursleden van de VJA. Want die patiënt heeft maar al te vaak moeite om zijn medicijnen goed te slikken. In de strijd daartoe, is de apotheker partner bij uitstek.

  eindquote:

  Natuurlijk zou minister Klink het betreuren als zelfstandige apotheken omvallen, wat volgens de jonge ondernemers vooral op het platteland dreigt.

  Maar, zegt de minister: „Dan worden deze apotheken vaak wel weer overgenomen door bijvoorbeeld ketens.” En natuurlijk is het ook vervelend als apothekers deskundig personeel moeten ontslaan, vindt hij. „Maar het goodwill-probleem is toch in eerste aanleg een probleem dat de sector zelf moet oplossen.” Geld hoeft niet perse van de overheid te komen, vindt hij.

  Misschien biedt het zogeheten Transitieakkoord uit 2007 – een afspraak van zorgverzekeraars, apothekers en industrie om geleidelijk kortingen en bonussen af te bouwen – een oplossing, denken de jonge apothekers. „Daarin zitten nog enige middelen en daar zou je dus naar kunnen kijken”, zegt Klink.

 28. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2452531.ece

  Klink wil extra miljoenen voor veilige bevallingen

  Als er extra miljoenen nodig zijn om de babysterfte in Nederland te verminderen, moet dat geld beschikbaar worden gesteld. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft dat vandaag gezegd bij de presentatie van een rapport van een groep deskundigen over de veiligheid bij geboorte.

  eindquote:

  Nu is die hulp er buiten kantoortijden meestal niet. Volgens Klink is sterfte bij geboorte zeer ingrijpend voor ouders, broertjes en zusjes. „De gevolgen denderen soms decennia later nog door in de families.”

  Klink noemt het „de dure plicht” van Nederland om de vermijdbare babysterfte binnen vijf jaar met de helft terug te brengen. Klink stuurt volgende maand een brief naar de Tweede Kamer met verdere voorstellen.

 29. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1335238.ece

  ‘7×24’- zorg bij bevallingen hoeft niet veel extra geld te kosten

  Maatregelen om babysterfte terug te dringen, hoeven waarschijnlijk niet zoveel extra te kosten. Mogelijk wordt bevallingszorg zelfs goedkoper.

  Nu heeft Nederland met Frankrijk en Letland nog de hoogste babysterfte in Europa. Dat is afgezien van de duizenden baby’s die levenslang last hebben van de gevolgen van een moeizame bevalling.

  Voorstellen om de babysterfte en probleembevallingen terug te dringen, kreeg Klink deze week officieel aangeboden. Cruciaal zijn de voorstellen om zeven dagen per week 24 uur per dag, ‘7×24’, bevallingszorg in ziekenhuizen te organiseren. Die zorg moet ook binnen een kwartier bereikbaar zijn.

  Dure zorg
  Die ‘7×24’-zorg is duur. Specialisten en verpleegkundigen moeten op afroep klaarstaan. En niet, zoals nu vaak het geval is, de arts in opleiding, terwijl de gynaecoloog thuisblijft.

  Geld is raar genoeg niet zo’n onoverkomelijk punt. Dat steekt zo in elkaar. Met de geboorte van 175 duizend kinderen per jaar is nu zo’n 1,2 miljard euro gemoeid. Ruim 6.000 euro per kind. Maar verzekeraars betalen rekeningen voor zo’n 255 duizend geboorten. Die 80 duizend extra zijn de baby’s waarvan de geboorte thuis begon, maar in het ziekenhuis eindigde. In dat geval sturen zowel vroedvrouw als het ziekenhuis een rekening. Daar zit de ruimte om de 7×24-zorg te financieren.

  Besparingen
  De plannen voorzien in betere samenwerking tussen vroedvrouw en ziekenhuis, waardoor een acute tocht naar het ziekenhuis mogelijk vermijdbaar wordt. Ook de verplichte huisbezoeken voor de thuisbevalling, om te zien of het huis wel geschikt is voor bevalling en kraamtijd, beperken mogelijk die ongeplande overtocht en dubbele rekeningen. Daar zit een potentiële besparing van ruim 200 miljoen euro.

  eindquote:

  Fijnmazig netwerk
  Klink moet nu een antwoord formuleren op de vraag hoe de bereikbaarheid van zorg geregeld wordt en hoe fijnmazig het netwerk van ziekenhuizen moet zijn.

  Tot nu toe was de norm een aanrijtijd voor ambulances van maximaal 45 minuten. In het plan om de babysterfte te beperken, wordt de 15 minutennorm gehanteerd. Dat kan zelfs in de Randstad bij extreme drukte een probleem zijn. Om in alle buitengewesten die norm aan te houden , terwijl het aantal bevallingen daar veel lager is, wordt een dure kwestie. Maar vrouwen het recht ontzeggen thuis te bevallen door ze naar het ziekenhuis te dirigeren, staat haaks op de Nederlandse traditie.

 30. Carla says:

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/44009/ervaringen-met-umcg-in-gastenboek

  Ervaringen met UMCG in gastenboek 12-01-2010

  GRONINGEN – Patienten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kunnen binnenkort hun ervaringen met het ziekenhuis kwijt op de website van het UMCG. Het ziekenhuis heeft daarvoor een speciaal gastenboek in het leven geroepen. Het UMCG wil er op deze manier achter komen of de zorg naar wens is geweest. Rond de zomer wordt de nieuwe site gelanceerd. Patiënten kunnen daar berichten ongecensureerd achterlaten. Het UMCG is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland, die patiënten op deze manier inspraak biedt.

 31. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/staf/2010/integratie-nvi-rivm.asp?rss

  Integratie publieke vaccinfuncties onder nieuw RIVM

  De publieke vaccinfuncties van het NVI (Nederlands Vaccin Instituut) worden voor eind 2012 geïntegreerd binnen een vernieuwd RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

  Dat staat in een brief van minister Klink van…..

 32. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/lz/2010/kleine-zorginstellingen-beter.asp?rss

  Bussemaker: kleine zorginstellingen presteren beter dan grote

  Kleine verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen presteren beter dan grote instellingen. De voordelen van een grote organisatie bestaan niet of worden nog onvoldoende benut.

  Dit zei staatssecretaris Bussemaker vandaag in een reactie op het onderzoeksrapport ‘Trouw aan de belofte’ van Gupta Strategists. Gupta heeft Nederlandse verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (VVT-sector) in de periode 2007-2008 vergeleken op kwaliteit, financiële en operationele prestaties.

  Breken met bedrijfsmatig
  De staatssecretaris benadrukt dat de sector afstand moet nemen van de bestuurscultuur. “Er moet……

 33. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1338512.ece

  Kort geding specialisten eindigt in chaos

  Het kort geding van de medisch specialisten tegen een tariefskorting van 12,7 procent liep gisteren uit op chaos en verbijstering, bij raadslieden en bij voorzieningenrechter Verwayen van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

  eindquote:

  Sinds 2008 krijgen vrijgevestigde specialisten voor elke dbc een vast tarief op basis van de gemiddelde tijd die daarvoor staat, afgeleid van een uurtarief van 139 euro (2010). Dat tarief heeft Klink nu met 12,7 procent gekort, omdat de artsen meer hebben gedaan dan hij had geraamd. Tijdens de zitting bleek dat Klink ervan uit gaat dat de artsen niet alleen in 2008 veel meer hebben gedeclareerd dan hij wil (375, misschien zelfs 512 miljoen euro meer dan geraamd), maar ook in 2009 en 2010 hoger zullen uitkomen. De bedragen uit 2008 zijn ook nog niet definitief.

  Ook weet niemand welke specialismen hun budget hebben overschreden. Daarom wordt iedereen gekort. ‘Dus op basis van zeer onrobuuste gegevens scheert de minister iedereen over één kam’, concludeerde Verwayen. ‘Is dat geen willekeur?’

  Zijn kritische vragen leken uiteindelijk niet zozeer gericht aan de NZa in de beklaagdenbank, als wel aan het dbc-systeem.

  De uitspraak is op 27 januari.

 34. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1338511.ece

  Zorgcliënten boos op gemeenten

  Gemeenten falen bij het opvangen van de bezuinigingen in de zorg. Daardoor dreigen ouderen te vereenzamen en mantelzorgers overbelast te raken.

  Hierover klagen acht cliëntenorganisaties. Zij hebben de gevolgen van de bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, AWBZ, onderzocht

  eindquote:

  De cliëntenorganisaties erkennen dat een groot deel van de mensen die AWBZ-zorg verliezen, zelf vervangende zorg regelt. Dat gebeurt door meer inzet van mantelzorgers, zoals ouders, kinderen of vrienden.

  Deze week bleek uit gegevens van het Centrum Indicatiestelling Zorg, dat de AWBZ-zorg toekent, dat al zestigduizend mensen de begeleiding zijn kwijtgeraakt. Van hen zijn er zestienduizend in een AWBZ-instelling gaan wonen. Of dat meer mensen zijn dan in andere jaren, is niet bekend.

  De cliëntorganisaties vrezen dat bijvoorbeeld lichtverstandelijk gehandicapten, die tot nu toe met een enkel uur begeleiding zelfstandig kunnen wonen, toch in een instelling moeten worden opgenomen.

  Hun begeleiding houdt in dat gekeken wordt of het huishouden ordentelijk is en de bewoner niet vervuilt of vereenzaamt.

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2963996.ece

  ‘Gemeenten moeten meer doen aan zorg’

  Gemeenten zijn er niet in geslaagd maatschappelijke zorg op te zetten voor bijvoorbeeld dementerende ouderen en jongeren met psychiatrische problemen. Staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van Volksgezondheid moet gemeenten dwingen hun nieuwe maatschappelijke taken beter op te pakken. Daarvoor heeft een aantal belangenorganisaties van ouderen, zieken en gehandicapten vrijdag gepleit.

  eindquote:

  Woordvoerder Jan Coolen van de belangenorganisaties hekelde de opstelling van veel gemeenten. „Ze hebben domweg de houding: We weten niet wat we moeten doen, we willen eerst meer geld en pas dan gaan we actie ondernemen.” Volgens hem zijn de kwetsbaren hiervan de dupe. Staatssecretaris Bussemaker moet de gemeenten volgens hem veel meer achter de vodden zitten.

  Woordvoerder Wim van Minnen van de samenwerkende Ouderenbonden riep burgers op bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart niet te stemmen op wethouders die weinig werk hebben gemaakt van de maatschappelijke opvang van ouderen, gehandicapten en zieken in hun gemeente.

 35. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2964729.ece

  Asbest veel gevaarlijker dan gedacht
  ’Huidig beleid is achterhaald’

  Volgens de Gezondheidsraad is asbest veel gevaarlijker dan tot dusver werd aangenomen. Voor het omgaan daarmee zijn nieuwe normen nodig.

  De regels bij asbestsaneringen in Nederland moeten op de schop. Dit is het gevolg van een conceptadvies van de Gezondheidsraad, dat in opdracht van het ministerie van vrom nieuw onderzoek heeft uitgevoerd naar de gevolgen van asbest. Het huidige asbestbeleid is gebaseerd op onderzoek uit de jaren tachtig.

  Het conceptadvies ’Asbest’ is deze zomer voor commentaar onder extern deskundigen rondgestuurd. Ook de ministeries van vrom en sociale zaken zijn op de hoogte van de eerste uitkomsten. Volgens ingewijden blijven de vergaande conclusies uit het concept in de definitieve versie overeind.

  De raad gaat er van uit dat……..

  eindquote:

  Volgens bij het rapport betrokken deskundigen zal Vrom in de regelgeving moeten opnemen dat er bij aangetroffen asbest geen enkele blootstelling aan vezels meer mag plaatsvinden. Dit betekent dat álle asbest, in woningen of bedrijven aangetroffen, geïsoleerd of verwijderd moet worden. Wit asbest mag nu nog met rust worden gelaten, zolang er maar niet in geboord of gezaagd wordt

 36. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1338569.ece

  Ziekenhuis bepaalt helft prijzen zelf

  Ziekenhuizen mogen volgend jaar van de helft van de behandelingen zelf de prijzen vaststellen. Kwaliteit wordt het centrale criterium voor de prijs van alle behandelingen.

  Dit heeft het kabinet vrijdag besloten. De plannen die CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft opgesteld, geven de marktwerking in de ziekenhuiszorg een enorme zet. De komende dagen worden nog details uitgewerkt, waarna de plannen volgende week officieel worden gepresenteerd.

  Concurrentie in de zorg
  De afgelopen weken botste Klink met vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA). Die zet kanttekeningen bij concurrentie in de zorg en maakt zich vooral…….

  eindquote:

  Onderhandelingsvrijheid
  Daarnaast mogen ziekenhuizen zelf met verzekeraars onderhandelen over de prijs van de helft van de behandelingen. Nu wordt over eenderde van de prijzen onderhandeld. Het kabinet wil het effect van deze onderhandelingsvrijheid evalueren, voordat het later dit jaar een definitief besluit neemt.Tenslotte wil het kabinet dat voor alle behandelingen de kwaliteit bepalend wordt voor de prijs. Nu wordt jaarlijks een budget vastgesteld voor behandelingen.

 37. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2460416.ece

  Ziekenhuis selecteert niet bij spoedhulp

  Ziekenhuizen sturen patiënten niet weg als zij bij de spoedeisende hulp komen zonder iets acuuts. Dat is in strijd met het beleid van minister Klink (Volksgezondheid, CDA).

  Volgens de minister slaan veel mensen het bezoek aan de huisarts over en gaan zonder noodzaak meteen naar de eerste hulp. Dat kost veel geld. Om dit tegen te gaan, kort dit jaar 48 miljoen euro op het ziekenhuisbudget, wat oploopt tot 78 miljoen euro in 2011.

  De koepel van Nederlandse ziekenhuizen NVZ zegt geen nieuw beleid te hebben om het aantal ‘zelfverwijzers’ terug te dringen. De koepel is tegen Klinks maatregel. Ziekenhuizen weigeren patiënten op de spoedeisende hulp (SEH) weg te sturen.

  eindquote:

  Zorgverzekeraars moeten beoordelen of verleende zorg rechtmatig is geweest. Alleen dan mogen ze ziekenhuisdeclaraties vergoeden. Ook de verzekeraars waren niet blij met de bezuiniging die Klink op Prinsjesdag bekendmaakte. Een woordvoerder laat weten dat zij niet kunnen beoordelen of patiënten al dan niet terecht naar het ziekenhuis gaan.

 38. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/economie/article2461588.ece

  Kabinet wil 1,8 miljard euro besparen op zorgtoeslag

  Het kabinet wil 1,8 miljard euro besparen op de zorgtoeslag. Dat blijkt uit een notitie van het Centraal Planbureau. De verdere liberalisering van de ziekenhuiszorg levert waarschijnlijk een half miljard euro op in 2018, stelt het CPB in opdracht van minister Klink (Volksgezondheid, CDA).

  In september 2009 plaatste het CPB nog grote vraagtekens bij de opbrengst van Klinks plannen. Afgelopen vrijdag werd het kabinet het eens over een forse uitbreiding van de marktwerking in de zorg.

  In 2011 vervangt Klink……

  Eindquote:

  Eerder sprak het CPB nog de vrees uit dat ziekenhuizen door concurrentie veroorzaakte prijsdalingen compenseren met extra behandelingen, die medisch niet noodzakelijk zijn. Het CPB schetste een beeld van „een opwaarts effect op het volume zodat de kans groot is dat het totaal van de uitgaven hoger uitkomt.” Dan zou marktwerking de zorg niet goedkoper, maar juist duurder maken.

  Om risico’s voor te zijn, komt er binnenkort een evaluatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen van het eerder vrijgegeven van een deel van de zorg. De Kamer wil pas instemmen met verdere liberalisering na een positieve evaluatie dit jaar. In oktober 2010 zal het kabinet beoordelen of aan alle voorwaarden voor meer markwerking is voldaan.

  Ziekenhuizen protesteerden vooral tegen inkomstenbegrenzing die het rijk hun de komende drie jaar wilde opleggen. Dat is nu beperkt tot één jaar.

 39. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1338936.ece

  Nieuwe poli voor gebruikers anabole steroïden

  VU medisch centrum in Amsterdam begint op 1 februari met een speciale polikliniek voor gebruikers van anabole steroïden

  Het gebruik van deze prestatieverhogende middelen kan onder meer leiden tot onvruchtbaarheid, borstvorming, acne, schade aan de lever en een scala aan psychische verschijnselen. Het ziekenhuis hoopt met de poli beter inzicht te krijgen over de omvang en aard van de gezondheidsrisico’s.

  Er wordt op de poli geen doping voorgeschreven, benadrukt……..

 40. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1339410.ece

  ‘Stop met versterven baby’s’

  Kinderartsen in Nederland willen ruimere regels voor actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen met zeer ernstige handicaps. Dat stelt kinderarts Eduard Verhagen namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

  Sinds een paar jaar durven veel kinderartsen het vanwege nieuwe regelgeving niet meer aan om over te gaan tot actieve levensbeëindiging met medicijnen bij pasgeborenen. In plaats daarvan kiezen ze voor een omweg: ze laten het kind ‘versterven’.

  Dat houdt in dat alle levensverlengende behandelingen worden gestaakt. De sondevoeding stopt, en de baby raakt langzaam uitgemergeld totdat hij uiteindelijk sterft aan de hongerdood. Dat kan soms wekenlang duren. ‘Voor sommige ouders is het heel moeilijk om dat aan te zien’, zegt Verhagen.

  Ondraaglijk en uitzichtloos
  In de richtlijnen staat dat het leven van een baby alleen actief mag…….

 41. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2966414.ece

  Nederlands systeem van bevallen is niet veilig

  Babysterfte komt mede doordat verloskundigen en gynaecologen met elkaar bekvechten.

  De Stuurgroep zwangerschap en geboorte kwam onlangs met een advies om de babysterfte te verminderen. Zo’n 200 sterfgevallen denkt de stuurgroep te voorkomen, onder meer door een betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen.

  Te vaak verloopt die samenwerking stroef. En dat kan leiden tot babysterfte. In het Westfriesgasthuis in Hoorn stierf afgelopen voorjaar zeker één baby door onvoldoende onderlinge communicatie. Het is niet het enige.

  De stuurgroep erkent het probleem. Maar…..

  eindquote:

  Een mooie theorie. Maar om dit en-en principe overeind te houden moet er kolossaal geïnvesteerd worden. Nu al verdwijnen in dunbevolkte gebieden, zoals Schouwen-Duiveland, afdelingen verloskunde omdat ze niet rendabel zijn. Thuis bevallen is er niet meer mogelijk. Gaat dit veranderen omdat de stuurgroep dat wenst? Ik vrees van niet.

  De stuurgroep meent dat beide beroepsgroepen ‘alerter moeten zijn op medische risico’s’. Wat betekent dat in praktijk? Stel, een zwangere heeft een zeldzame maar voor de baby levensbedreigende ziekte. Als alle zwangeren standaard bij de gynaecoloog komen, zal deze ziekte wellicht op tijd worden opgemerkt. Maar gevolg is dat ook gezonde zwangeren meer – wellicht onnodige – testen en ingrepen krijgen. Als de verloskundige daarentegen de belangrijkste selectie doet, wordt de afwijking misschien niet op tijd herkend. Met alle gevolgen van dien. Bovendien: zullen de beroepsgroepen nu ineens wel meer zeggenschap van de ander accepteren? Het lijkt een retorische vraag.

  Door het advies van de stuurgroep verandert er niets aan het fundament van ons verloskundig systeem. De kans is groot dat we in de toekomst opgescheept blijven met kibbelende verloskundigen en gynaecologen. En daar zijn moeders en baby’s de dupe van.

 42. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2967207.ece

  IGZ: farmaceuten fêteren artsen niet

  Farmaceutische bedrijven houden zich ‘over het algemeen’ goed aan de regels als het gaat om het geven van cadeaus aan huisartsen. De vrees bestaat dat de bedrijven artsen fêteren in de hoop dat de artsen hun medicijnen vaker voorschrijven. Maar uit een steekproef blijkt volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat dit niet gebeurt.

  De inspectie bezocht van april tot en met juni vorig jaar onaangekondigd twaalf nascholingsbijeenkomsten die door de farmaceutische industrie waren georganiseerd en betaald. De enige klacht die de IGZ heeft is dat vertegenwoordigers van bedrijven op de bijeenkomsten niet altijd als zodanig herkenbaar zijn. Iemand die een toespraak houdt kan daardoor als objectieve bron worden gezien in plaats van iemand die zijn medicijn aanprijst.

  Ook moet duidelijker worden gemaakt wat voor afspraken de bedrijven hebben gemaakt met de arts die zij laten optreden als spreker. De IGZ roept artsen op overtredingen van de regels te melden.

 43. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2166487/geen-strafheffing-spoedhulp-ziekenhuis.html

  ‘Geen strafheffing voor spoedhulp ziekenhuis’

  De overheid mag patiënten niet op extra kosten jagen als ze in geval van nood naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag geadviseerd aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

  Volgens een woordvoerster moeten mensen niet belemmerd worden als ze in noodgevallen aankloppen voor medische zorg.

  Klink kondigde in september vorig jaar met Prinsjesdag aan dat mensen voortaan extra moesten betalen als ze zonder verwijsbriefje van de huisarts naar de spoedeisende hulp gingen.

  Volgens de regels moeten ze zich immers eerst melden bij een huisarts of huisartsenpost. Hij hoopte met de extra heffing 48 tot 78 miljoen euro binnen te halen om de tekorten op zijn begroting te dekken.

  De NZa vindt het niet de juiste weg. Als de acute zorg binnen……

 44. wilmamazone says:

  http://www.gezondheidsnet.nl/relatie/nieuws/3888/nieuw-systeem-stelt-oorzaak-doodgeboortes-vast

  Door een nieuw classificatiesysteem wordt het voor artsen mogelijk om bij 80 procent van de doodgeboren kinderen de doodsoorzaak vast te stellen.

  Het systeem is ontwikkeld en getest door gynaecoloog in opleiding Fleurisca Korteweg in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het systeem zal landelijk ingevoerd gaan worden.

  In ontwikkelde landen eindigt 1 op de 200 zwangerschappen in een doodgeboorte; in Nederland zijn dit jaarlijks……

  eindquote:

  De gynaecoloog schreef ook een duidelijke richtlijn over hoe dit classificatiesysteem gebruikt moet worden. Ze introduceerde dit systeem inmiddels bij 50 Nederlandse ziekenhuizen, waarna ze 1025 doodgeboortes onderzocht. In 65 procent van de gevallen bleek het slecht functioneren van de placenta de doodsoorzaak te zijn.

 45. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/130570-ziekenhuis-introduceert-valsimulator.html

  Ziekenhuis introduceert val-simulator

  Het UMC Sint Radboud in Nijmegen heeft een apparaat ontwikkeld om mensen expres ten val te brengen. Dat moet duidelijk maken wat er precies gebeurt bij een val en met hoeveel kracht iemand probeert de balans te herstellen.

  De proefpersonen hangen in een tuigje om ongelukken te voorkomen. De simulator bestaat uit een platform dat net als een cakewalk op de kermis in alle mogelijke richtingen kan bewegen.

  In Nederland komen elk jaar gemiddeld een miljoen mensen ten val, vooral ouderen en mensen met een neurologische aandoening.

 46. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?id=9751

  Afweer en prostaatkanker: vriend of vijand?

  Over het ontstaan van prostaatkanker en de behandeling ervan, zijn de afgelopen jaren veel nieuwe ontdekkingen gedaan. Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA, laat in zijn oratie ‘Afweer en prostaatkanker: vriend of vijand?’ zien hoe natuurlijke afweer een belangrijke rol speelt bij de genezing van prostaatkanker.

  eindquote:

  Winald Gerritsen spreekt zijn inaugurele rede uit op 22 januari 2010, hiermee wordt Gerritsen geïnstalleerd als hoogleraar translationele oncologie, in het bijzonder gen-immunotherapie aan VUmc. De rede wordt voorafgegaan door het symposium ‘Fighting the blues, Symposium on prostate cancer’.

 47. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1340756.ece

  Kliniek voor zeer zware psychische patiënten

  In Amsterdam komt een kliniek voor de allerzwaarste psychiatrische patiënten, die overal vastlopen. De stoornissen bij deze patiënten zijn zo ernstig dat de behandelaars hen doorgaans niet aankunnen. De nieuwe kliniek van Inforsa, die in februari open gaat, is de eerste in Nederland die dergelijke patiënten langdurig gaat opvangen.

  ‘Deze mensen zijn zeer agressief en manipulatief. Sommigen doen bijna continu zelfmoordpogingen’, zegt psychiater Marion van Bruggen, hoofd behandelzaken bij Inforsa. ‘Ze ontwrichten hele afdelingen. Het personeel is eigenlijk alleen maar bezig met crisisbestrijding. Daardoor komen ze niet toe aan de behandeling van de stoornis. Deze patiënten worden…

  eindquote:

  In Nederland zijn zo’n 250 tot 300 van deze zwaarste psychiatrische patiënten, aldus Van Bruggen. Ze hebben meerdere stoornissen, en zijn vaak verslaafd. Inforsa hoopt uiteindelijk op 50 plaatsen, maar begint noodgedwongen met 8 bedden. ‘Elke instelling heeft wel een paar van dit soort patiënten. De nood is zo hoog, dat we zo snel mogelijk wilden beginnen.’

 48. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2466141.ece

  Ziekenhuis Maastricht voert postcodebeleid

  Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) heeft sinds oktober vorig jaar de behandeling van tientallen patiënten geweigerd omdat ze niet in de omgeving van het ziekenhuis wonen. Het gaat om patiënten met zeldzame immunologische ziekten, die voor het AZM relatief duur zijn om te behandelen.

  Om kosten te besparen verplicht de raad van bestuur van het ziekenhuis de afdeling klinische immunologie bij alle nieuwe patiënten een ‘postcodecheck’ te doen. Wie niet in Maastricht of het aangrenzende Heuvelland woont, wordt niet geholpen, blijkt uit onderzoek van deze krant.

  Het is voor het eerst dat een academisch ziekenhuis…

  eindquote:

  Guy Peeters, voorzitter van de raad van bestuur van het AZM, sluit niet uit de ‘postcodecheck’ ook voor andere specialismen wordt ingevoerd: „Binnenkort nemen we een besluit over het verder inperken van specialismen. Dat betekent afwegingen maken: we kunnen deelspecialismen stoppen of alleen nog regionaal aanbieden. Mogelijk dat dan de hele klinische immunologie verdwijnt; ik sluit niets uit.”

 49. BenZeeland says:

  Er doen geruchten de ronde dat de gezondheidszorg voor heel Nederland eigenlijk als te duur moet worden beschouwd…….

 50. jennyj0 says:

  Wat is te duur? Het brood moet recht doen aan de honger en niet aan de prijs, zei mijn grootmoeder dan.

 51. BenZeeland says:

  Maar die kwam niet uit Maastricht?

 52. jennyj0 says:

  Mijn grootmoeder? Nee, die kwam ergens vandaan waar ze weinig te eten hadden. 😆

 53. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1341429.ece

  Klink wil opheldering van AZM over weigering

  Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil opheldering van de directie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) dat weigert patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen te behandelen als zij niet in de directe omgeving wonen.

  Hij zal de leiding uitnodigen voor een gesprek, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

  Volgens het ziekenhuis is de……

 54. Da silva says:

  http://binnenland.nieuws.nl/583324/klink__meer_medische_studenten_geen_oplossing
  Klink meer medische studenten geen oplossing
  Het toelaten van meer studenten op medische opleidingen helpt niet bij het oplossen van het tekort aan personeel in de zorg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof gezegd. De roep om meer mensen toe te laten op zorgopleidingen om de vergrijzing het hoofd te bieden neemt toe.

 55. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=9796

  Zorgverzekeraars Nederland gematigd positief over besluit prestatiebekostiging
  Het besluit van minister Klink om de prestatiebekostiging voor ziekenhuizen per 2011 in te voeren, is bij ZN gematigd positief ontvangen.

  “Nu kan iedereen hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het nieuwe bekostigingssysteem begin 2011 ook daadwerkelijk draait, want er moet nog heel wat gebeuren”, geeft Pieter Hasekamp, algemeen directeur ZN, als reactie op dit besluit. “Voordat we op prestatiebekostiging kunnen overgaan , moeten de prestaties van de behandelingen eerst goed omschreven zijn. Daaraan wordt al hard gewerkt in het project DBC’s op weg naar Transparantie (DOT). ” Dat project houdt in dat de huidige 30.000 DBC’s worden vervangen door zo’n 3.000 DBC-zorgproducten. Met het nieuwe bekostigingssysteem wordt niet langer het ziekenhuisbudget vastgesteld op basis van onder meer ligdagen en polikliniekbezoeken, maar zullen de goede prestaties beloond worden.

  eindquote:

  Het kabinet bekijkt uiterlijk 1 oktober 2010 of aan de noodzakelijke voorwaarde voor daadwerkelijke invoering is voldaan, namelijk het gegarandeerd in de hand houden van de kosten van prestatiebekostiging. Dit is van belang om prestatiebekostiging zo verantwoord en zorgvuldig mogelijk in te kunnen voeren.

 56. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=9793

  NZa: bekostiging acute zorg moet eenvoudiger

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de minister om de bekostiging van de acute generalistische zorg voor huisartsen, Huisartsendienstenstructuren (HDS) en spoedeisende hulp te vereenvoudigen om de zorg doelmatiger en meer patiëntgerichtheid te maken.

  Zo kan het onderscheid in tarief tussen acute en niet-acute zorg vervallen en komt er een uniform tarief voor beschikbaarheid buiten kantooruren.

  De NZa adviseert om bij……

  eindquote:

  Deze wijziging in de bekostiging zal in fasen ingevoerd worden. In 2010 stelt de NZa beleidsregels en tarieven vast naar aanleiding van kostenonderzoek. In 2011 kan de nieuwe bekostiging worden ingevoerd voor HDS en huisartsen, in 2012 voor ziekenhuizen.

 57. wilmamazone says:

  Limburger

  CZ: AZM moet stoppen met ‘postcodecheck’

  Het academisch ziekenhuis in Maastricht moet onmiddellijk stoppen met het aan de hand van postcodes selecteren van wel of niet te behandelen patiënten op zijn afdeling klinische immunologie. Dat eist zorgverzekeraar CZ in een brief aan bestuursvoorzitter Guy Peeters van het AZM.

  In de brief wijst directeur zorg Joël Gijzen van CZ het academisch ziekenhuis nadrukkelijk op zijn leveringsplicht, die met de academische functie verder reikt dan het postcodegebied van Maastricht en het omringende heuvelland. De zorgverzekeraar geeft in haar brief aan dat ze meerdere klachten heeft ontvangen van cliënten over de ‘postcodecheck’ van het AZM, een beleid dat ze onrechtmatig noemt. CZ wil ook van Peeters horen of dezelfde methodiek ook voor andere afdelingen en behandelingen wordt gehanteerd.
  Mocht het zo zijn dat zich op de afdeling klinische immunologie een groot aantal patiënten meldt van buiten het verzorgingsgebied van het AZM omdat andere academische centra deze behandeling niet langer aanbieden, dat vraagt Gijzen de ziekenhuisbestuurder hem dat te melden. In dat geval kan de verzekeraar de andere centra daarop aanspreken en zou, aldus CZ, het onderwerp ook op de agenda moeten komen van het eerstvolgende NFU-overleg tussen de academische ziekenhuizen in Nederland.

 58. wilmamazone says:

  L1 NWS

  ‘Afgewezen patiënten beter begeleiden’

  Het AZM in Maastricht had de afgewezen patiënten beter moeten begeleiden en informeren. Dat zegt bestuursvoorzitter Guy Peeters. Hij heeft geen spijt van de beslissing om een selectie toe te passen bij sommige ziektebeelden. Dat is nodig als bezuinigingsmaatregel. Het ziekenhuis moet dit jaar tientallen miljoenen euro’s besparen.

  Het academisch ziekenhuis is geschrokken van de media-aandacht van de afgelopen dagen. Desondanks blijft het bestuur bij de beslissing om sommige behandelingen alleen voor patiënten uit de regio toe te staan.

  Audio

 59. wilmamazone says:

  http://mednet.nl/actueel/regionale-traumazorg-vermindert-sterfte-48525.html

  Regionale traumazorg vermindert sterfte

  In regio Utrecht hebben patiënten sinds de invoering van regionale traumazorg 16 procent minder kans om te overlijden als ze na een ongeluk het ziekenhuis worden binnengebracht. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht onder leiding van traumachirurg prof. dr. Loek Leenen, waarvan de resultaten worden gepubliceerd in Annals of Surgery.

  eindquote:

  Nederland telt elf Traumacentra die beschikken over speciale faciliteiten als een high leven ic. Binnen de regio worden traumapatiënten verdeeld over een gewoon ziekenhuis of het traumacentrum. Vóór de invoering van regionale traumazorg bestonden er geen afspraken over de verdeling van patiënten. Het is voor het eerst dat een Europees land op deze manier de effectiviteit van regionale traumazorg aantoont.

 60. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/132059-azm-neemt-weer-alle-patienten-aan.html

  AZM neemt weer alle patiënten aan

  Update: dinsdag 26 jan 2010, 15:25

  Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) behandelt voorlopig weer alle patiënten die zich tot de afdeling klinische immunologie wenden. De laatste maanden werden patiënten geweigerd die niet in de buurt van het AZM woonden.

  Vooruitlopend op bezuinigingen had het ziekenhuis het werkgebied van de afdeling verkleind. Onder anderen minister Klink en zorgverzekeraar CZ tikten het ziekenhuis op de vingers.

  Het AZM blijft bij het besluit om de afdeling klinische immunologie in te krimpen, maar stelt de uitvoering uit. Het ziekenhuis erkent dat het niet zorgvuldig genoeg heeft gehandeld.

 61. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=9795

  Palliatieve sedatie: normaal medisch handelen

  Palliatieve sedatie, als sluitstuk van palliatieve zorg, is in Nederland onderdeel geworden van normaal medisch handelen. Omdat er belangrijke ethische waarden van onze samenleving in het geding zijn, is het van groot belang, dat artsen bij palliatieve sedatie zeer zorgvuldig en transparant handelen.

  De medische richtlijn, die in 2005 tot stand is gekomen, heeft hieraan een positieve bijdrage geleverd. Maar artsen maken nog te weinig gebruik van de bestaande expertise voor palliatieve sedatie. Dit concludeert Jeroen Hasselaar, als onderzoeker verbonden aan het UMC St Radboud, in zijn proefschrift over de Nederlandse praktijk van palliatieve sedatie.

  Belangrijke functie
  Palliatieve sedatie begint in de Nederlandse medische praktijk een steeds belangrijker……

  eindquote:

  Patiënten in diepe slaap brengen tot aan het overlijden raakt direct aan de ethische waarde van respect voor de zelfexpressie en de autonomie van de patiënt. Daarom is het zaak dat palliatieve sedatie proportioneel, dat wil zeggen: niet langer en dieper dan nodig, wordt toegepast. Dit maakt palliatieve sedatie tot een complexe medische ingreep. Hasselaar pleit voor meer aandacht voor tijdelijke en lichte vormen van palliatieve sedatie. Daarvoor is scholing van hulpverleners en het gebruik van expert-consultatie noodzakelijk.

 62. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/132228-klink-wint-en-wordt-op-de-vingers-getikt.html

  Klink wint en wordt op de vingers getikt

  Minister Klink mag vooralsnog 375 miljoen bezuinigingen op de honoraria van vrijgevestigde specialisten. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde dat het publieke belang boven dat van de specialisten gaat.

  Het College bepaalde in kort geding dat de minister “niet onmiskenbaar onrechtmatig” heeft gehandeld. Daarom ziet de rechter geen reden om een voorlopige voorziening te treffen.

  Ondoorzichtigheid
  De rechter stelde vast dat……..

 63. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1342445.ece

  ‘Openingstijden huisartsen niet toereikend’

  Dat blijkt uit een peiling van Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en de Zorgbelangorganisaties. Van de bijna vierduizend mensen die een vragenlijst invulden, meldde bijna twee derde dat de openingstijden van de artsen niet altijd toereikend zijn.

  Verder had de helft ‘s ochtends ‘enige mate’ problemen om de huisarts telefonisch te bereiken.

  Het beeld is vergelijkbaar met dat van……

 64. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1343375.ece

  ‘Niet meer loten voor studie medicijnen’

  Wie dokter wil worden, hoeft niet meer te loten voor de studie medicijnen. Wel mogen universiteiten studenten zelf selecteren. Studenten moeten gaan meebetalen aan de opleiding tot medisch specialist.

  Dit adviseert de Raad voor de Volksgezondheid vandaag aan de ministers Ronald Plasterk (PvdA) van Onderwijs en Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid. Meer specialisten zijn nodig om de zorg op peil te houden.

  De Raad adviseert…….

 65. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2471145.ece

  Klink tegen hogere premie voor rokers

  De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) wil dat rokers, drinkers en te dikke mensen meer premie betalen voor hun zorgverzekering. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wijst dit RVZ-advies af.

  RVZ-voorzitter Rien Meijerink maakte gisteren bekend voorstander te zijn van een differentiatie van premies op een congres in Scheveningen. Een woordvoerder van Klink liet vanochtend weten dat het voorstel „de solidariteit in de zorg ondermijnt”.

  Mensen die niet gezond leven, zouden van de RVZ-voorzitter meer zorgpremie moeten betalen. Degenen die sporten en bijvoorbeeld trainingen volgen waardoor ze beter leren leven met hun chronische ziekte, betalen dan minder zorgpremie, vindt Meijerink.

  De RVZ-voorzitter zei……

  eindquote:

  Rob Oudkerk, arts en lector leefstijlverandering jongeren aan de Haagse Hogeschool is het niet met hem eens: „Geld is altijd een motiverende factor.” Hij vindt het RVZ-idee „zeer de moeite waard”. Oudkerk: „We zullen iets moeten doen om de zorg betaalbaar te houden.” Hij denkt wel dat het moeilijk is iemands leefstijl te controleren.

  Uit RIVM-onderzoek blijkt dat ongezonde mensen mogelijk minder zorgkosten maken. „Dikke mensen zijn iets goedkoper en rokers zijn nog goedkoper. Maar harde conclusies zijn niet te trekken”, aldus Wanda Bemelmans van het RIVM.

 66. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2975605.ece

  Weer uitleg geëist over postcodebeleid ziekenhuizen

  Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) moet opnieuw tekst en uitleg geven in de Tweede Kamer over het postcodebeleid van academische ziekenhuizen. Dat zei SP-Kamerlid Henk van Gerven vrijdag in het Radio 1-programma ‘De Praktijk’.

  NRC Handelsblad schreef zaterdag dat de afdeling klinische immunologie van het academisch ziekenhuis in Maastricht (AZM) alleen patiënten uit het eigen postcodegebied aanneemt. Maandag zei een woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra daarnaast in ‘De Praktijk’ dat het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam in geval van wachtlijsten alleen patiënten die aankloppen voor basiszorg aanneemt uit het eigen postcodegebied.

  In de uitzending van vrijdag werd dit……

 67. Da silva says:

  http://www.nu.nl/economie/2173571/huisartsen-verliezen-zaak-declaraties.html
  Huisartsen verliezen zaak om declaraties

  De Vereniging van Gedupeerde Huisartsen heeft vrijdag een kort geding tegen de zorgverzekeraars om de uitbetaling van achterstallige declaraties verloren.

 68. Da silva says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2470288.ece
  Weeën inwendig meten is onnodig riskant

  Gynaecologen moeten stoppen met het gebruik van weeënmeters in de baarmoeder, vinden verloskundigen en onderzoekers uit zeven Nederlandse ziekenhuizen.
  De weeën kunnen net zo goed aan de buitenkant van de buik worden gemeten, blijkt uit onderzoek dat vandaag in The New England Journal of Medicine staat

  http://content.nejm.org/cgi/content/short/362/4/306

 69. Da silva says:

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/459746/2010/01/28/Negen-aangiftes-tegen-omstreden-maagchirurg.dhtml
  Negen aangiftes tegen omstreden maagchirurg

  Tegen de omstreden maagchirurg Nick R. zijn bij het Openbaar Ministerie (OM) in Assen inmiddels negen aangiftes binnengekomen. Dat heeft een woordvoerster van het OM donderdag bekendgemaakt.
  De chirurg, die werkte in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, wordt verdacht van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld

 70. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?id=9840

  Meer meldingen van bijwerkingen uit ziekenhuizen

  In 2009 werden door het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb 70% meer meldingen van bijwerkingen bij het gebruik van geneesmiddelen in ziekenhuizen ontvangen ten opzichte van het peiljaar 2007. Dit betekent niet dat er meer bijwerkingen waren, maar dat medisch specialisten bijwerkingen vaker melden.

  eindquote:

  Gezien het grote aantal ontvangen meldingen kan geconcludeerd worden dat de campagne succesvol is geweest. Lareb zal het melden van bijwerkingen door medisch specialisten blijven stimuleren. Hiertoe is onder meer een meldmodule ontwikkeld, die in de automatiseringssystemen in ziekenhuizen kan worden ingebouwd. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch wordt hier binnenkort als eerste mee van start gegaan.

  Het totaal aantal meldingen dat Lareb in 2009 ontving was ruim 9000, een record. Daarnaast werden door Lareb ruim 7000 meldingen van vermoede bijwerkingen van de griepvaccins beoordeeld.

 71. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/133832-eerste-hartooroperatie-in-nederland.html

  Eerste hartoor-operatie in Nederland

  Cardiologen van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaan vandaag voor het eerst een hartoor afsluiten. De afsluiting voorkomt dat patiënten die last hebben van hartritmestoornissen, een beroerte krijgen. Per jaar zijn dat zo’n 2500 mensen.

  Een hartoor is een kleine uitstulping van de hartboezem.

  De hartritmestoornissen ontstaan vaak door…..

  eindquote:

  Het afsluiten van een hartoor, bijna altijd het linker hartoor, omdat de bloedstolsels negen op de tien keer in de linkerboezem van het hart ontstaan, is tot nu toe alleen gebeurd in enkele Duitse cardiologische centra, in een Zwitsers ziekenhuis, in een Belgisch ziekenhuis en in de Verenigde Staten.

  De ingreep gebeurt onder volledige narcose en wordt via de lies uitgevoerd met behulp van de zogeheten percutane operatietechniek. Via de lies wordt een holle catheter in de rechterboezem gebracht.

  Na een punctie door het tussenschot van het hart wordt de catheter in de linkerboezem gebracht. Daar wordt de hartoorstop geplaatst in de opening van het hartoor.

  Opleidingscentrum
  De cardiologen Boersma en Rensing gaan samen het Europese trainingscentrum vormen voor deze ingreep. Europese cardiologen kunnen in Nieuwegein hun opleiding komen doen.

 72. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=9903

  Kosten antidepressiva gehalveerd

  Nederlandse apothekers verstrekten in 2009 voor € 43 miljoen aan antidepressiva. Dat is bijna de helft van de kosten voor die groep in 2008, die € 85 miljoen bedroegen. Het aantal verstrekte dagdoseringen bleef in 2009 nagenoeg gelijk.

  De Nederlandse openbare apothekers verstrekten in 2009 bijna 242 miljoen dagdoseringen (DDD’s) aan antidepressiva, dat is nauwelijks een procent meer dan in 2008. Ondanks deze geringe groei daalden vooral ten gevolge van het preferentiebeleid de uitgaven aan deze middelen met 30%, van € 121 miljoen in 2008 tot € 84 miljoen in 2009. Als de kosten voor de vergoeding van de werkzaamheden van de apotheker buiten beschouwing blijven, blijken de kosten van de antidepressiva in 2009 (€ 43 miljoen) gehalveerd ten opzichte van de kosten van het jaar daarvoor (€ 85 miljoen).

  Het aantal verstrekkingen antidepressiva was in 2009 met bijna…….

 73. wilmamazone says:

  http://www.zorgkrant.nl/read.html?source=rss&id=9892

  Nadelige gevolgen van late diagnose

  Patiënten met de zeldzame, aan reuma verwante botziekte Sterno-costo-claviculaire hyperostose (SCCH) lopen vaak jaren met klachten rond voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

  Onderzoekers van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzochten voor het eerst de consequenties van een late diagnose. Hoe later de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans dat een patiënt chronische pijn ontwikkelt of zelfs gedeeltelijk gehandicapt raakt. De resultaten van het onderzoek zijn vorige week online gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Arthritis Care & Research

  SCCH is een chronische, steriele ontstekingsziekte aan delen van het skelet. Patiënten hebben last van…..

 74. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1348208.ece

  Alzheimer kan eerder worden vastgesteld

  Patiënten met geheugenklachten kunnen voortaan eerder te horen krijgen of ze lijden aan de ziekte van Alzheimer.

  Met behulp van de PET-scan is het mogelijk om de eiwitplaques en kluwens, typerend voor de ziekte van Alzheimer, in het hoofd van patiënten zichtbaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Nelleke Slotboom, die vrijdag promoveert aan het VU mc in Amsterdam.

  Na de dood
  Tot nu toe konden die eiwitophopingen alleen worden…..

 75. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2999195.ece

  Opendicht op de OK

  Chirurgen merken vaak pas tijdens de operatie dat het te laat is om een tumor weg te halen. Ze maken de patiënt dan weer dicht. Niemand weet hoe vaak zulke drama’s zich voltrekken. Groningse artsen willen het nu gaan bijhouden.

  Onder elkaar spreken chirurgen kortweg van een ’opendicht’. Ze doelen dan op een operatie die ze wilden uitvoeren om bij een patiënt een tumor te verwijderen, maar die ze kort na aanvang moesten afbreken omdat de tumor toch te vergevorderd bleek. Dan naaien ze de patiënt maar weer dicht.

  Voor de zieke is zoiets een drama, weet Victor Verwaal, chirurg in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. „Patiënten leven vaak helemaal naar zo’n operatie toe. Na afloop worden ze wakker. Ze zien op de klok dat het uren vroeger is dan gepland… En dan voelen ze nattigheid.”

  Vreemd genoeg weet niemand precies hoeveel patiënten per jaar zo’n opendicht ondergaan. Je zou verwachten dat er exacte cijfers worden bijgehouden waar artsen lessen uit kunnen trekken, zodat ze onnodige en belastende ingrepen in het vervolg kunnen voorkomen. Maar dat blijkt niet het geval.

  De Vereniging voor Integrale Kanker Centra (VIKC) registreert veel gegevens:……

 76. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/gezondheid/2202130/miljoenen-reuma-onderzoek.html

  Miljoenen voor reuma-onderzoek

  Overheid, universiteiten, bedrijven en het Reumafonds leggen gezamenlijk 12,5 miljoen euro op tafel voor onderzoek naar snelle herkenning van reuma bij mensen. De partijen hebben dat woensdag bekendgemaakt.

  Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan de patiënt veel leed worden bespaard. Het geld moet worden besteed aan het ontwikkelen van een zogenoemd patiëntenprofiel.

  Zo’n profiel kan worden………

 77. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/cz/2010/dwang-in-de-zorg-live.asp?rss

  Website Dwang in de zorg ‘live’

  De nieuwe website Dwang in de zorg is een laagdrempelig informatiepunt over de Wet bopz. Patiënten, direct betrokkenen én professionals vinden er antwoord op hun vragen over onvrijwillige zorg. De website is op 11 maart 2010 geopend door de ministeries van VWS en Justitie.

  De Wet bopz (bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) ziet op gedwongen opnames en beschermt mensen die hiermee te maken krijgen. Dwang in de zorg kan leiden tot emotionele situaties voor patiënten, hun familie en hun naasten. Tegelijk ervaren betrokkenen de wet vaak als ingewikkeld en versnipperd.

  eindquote:
  De website Dwang in de zorg is tot stand gebracht door de ministeries van VWS en Justitie. Zij hebben daarbij samengewerkt met patiënten, betrokkenen, zorgprofessionals en juristen. De inbreng van hun kennis en ervaring is duidelijk af te lezen aan de website.

  Kortom, het Informatiepunt Dwang in de zorg is hét middel om complexe wet- en regelgeving in vaak emotionele situaties te verhelderen. Het is een belangrijke nieuwe wegwijzer naar ondersteuning en hulp in de praktijk.

  Website Dwang in de zorg

 78. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1369613.ece

  UMCU opent nieuw type intensive care

  Het UMC Utrecht opent vrijdag een nieuwe, hypermoderne intensive care die is ingericht volgens de laatste inzichten: alleen nog maar eenpersoonskamers en voor elke patiënt een eigen, persoonlijke verpleegkundige aan het bed. En in plaats van 24 uur per dag piepjes en alarmbellen die afgaan, heerst er stilte op de kamer van de patiënt –in tegenstelling tot in veel andere ziekenhuizen.

  ‘Patiënten op een intensive care zijn vaak ernstig gedesoriënteerd’, zegt medisch manager Margriet Schneider van het IC Centrum. ‘Ze leven tussen droom en realiteit. Op andere intensive cares liggen in Nederland liggen ze vaak met meerdere mensen op een kamer. Daar horen ze allerlei piepjes waarvan ze geen idee hebben voor wie die bedoeld zijn. Als het alarm bij de buurman afgaat, en er ineens allerlei personeel rond rent, raken mensen soms erg in de war.’

  Overnachten
  Het IC Centrum in Utrecht, dat 25 miljoen euro kostte, heeft……….

 79. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1368807.ece

  Streep door AMC-proef met eicellen

  Het AMC mag voorlopig geen eicellen invriezen van vrouwen die ze later willen gebruiken om kinderen te krijgen. Maar volgens een toetsingscommissie is het onderzoek niet voldoende onderbouwd. Het AMC gaat tegen de beslissing in beroep.

  Het Amsterdamse ziekenhuis wilde in het kader van wetenschappelijk onderzoek zo’n 200 vrouwen op deze manier zwanger laten worden en hun kinderen vier jaar volgen.

  ‘Als je zo’n onderzoek wil doen, moet je goed beschrijven wat de resultaten zijn van eerder onderzoek uit het buitenland of proefdieronderzoek’, stelt secretaris Marcel Kenter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). ‘Maar dat was onvoldoende in de aanvraag verwerkt. Het gaat hier niet om een behandeling, maar om wetenschappelijk onderzoek waarbij kinderen worden geboren.’

  Het AMC was al vanaf het begin van plan om de kinderen te volgen die……

 80. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1375977.ece

  ‘Coöperatie ideale vorm voor bestuur zorg’

  De coöperatie kan het alternatief worden voor stichtingen als eigenaar van zorginstellingen. Volgens ouders van kinderen met een verstandelijke handicap en de Rabobank is de coöperatie voor de gehandicaptenzorg de ideale bestuursvorm.

  Doordat ouders en cliënten meer zeggenschap krijgen, kunnen bijna-faillissementen zoals van gehandicapteninstelling Philadelphia, worden voorkomen.

  Goed alternatief
  De Rabobank is een coöperatie zonder winstdoelstelling. Alle instellingen in de zorg zijn nu stichtingen, omdat zij geen winst mogen maken. De coöperatie is een goed alternatief voor de zorgstichting, vinden Rabobank en KansPlus, het belangennetwerk verstandelijk gehandicapten.

  Bij een coöperatie hebben de leden de zeggenschap. Aan de ledenraad zijn de raad van toezicht en raad van bestuur verantwoording schuldig. ‘Dat heeft een disciplinerende invloed’, zegt een Rabo-bestuurder.

  De bijna-faillissementen van het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad en van de landelijk werkende gehandicapteninstelling Philadelphia illustreren dat de stichting niet de ideale bestuursvorm is.

  Desastreus
  ‘De stichting is de meest gesloten bestuursvorm denkbaar’, vindt een directeur van een gehandicapteninstelling. De directie legt verantwoording af aan de raad van toezicht, klanten hebben geen zeggenschap. ‘Natuurlijk zijn er cliëntenraden. Maar je hebt pas echt een probleem als het wrikt met de raad van toezicht’, zegt de bestuurder. Bij Philadelphia kozen de bestuurders een koers die desastreus uitpakte, terwijl de cliënten en hun ouders het nakijken hadden.

  Bestuurders van instellingen en ouders hebben ook moeite met de groeiende kaste van toezichthouders. Die hebben van toezichthouden hun beroep gemaakt, maar hebben geen band met de instelling. Een toezichthouder kan jaarlijks tot tienduizend euro verdienen voor, als het rustig blijft, zo’n zes vergaderingen.

  Dat wrikt ook omdat……

 81. wilmamazone says:

  http://www.mednet.nl/politiek/ziekenhuizen-onzorgvuldig-bij-introductie-robotchirurgie-57504.html

  Ziekenhuizen onzorgvuldig bij introductie robotchirurgie

  De introductie van robotchirurgie in Nederlandse ziekenhuizen is niet goed verlopen. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een maandag verschenen rapport.

  Na onderzoek bij acht ziekenhuizen constateert de IGZ dat de veldnormen voor minimaal invasieve chirurgie (MIC) onvoldoende zijn toegepast bij de aanschaf van operatierobots. Het lijkt erop dat de robotchirurgie onterecht wordt gezien als een techniek die buiten de voorzorgen voor MIC valt. Verder werden ……

 82. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/nieuwsartikel/Kankerpatienten-krijgen-dure-medicatie-wel.htm

  Kankerpatiënten krijgen dure medicatie wél

  Patiënten met borstkanker en met de ziekte van Kahler krijgen dure geneesmiddelen als ze er baat bij hebben. Er is geen sprake van onderbehandeling, zo blijkt uit onderzoek.

  Het ministerie van Volksgezondheid liet het voorschrijfbeleid voor trastuzumab (Herceptin) bij borstkanker en bortezomib (Velcade) bij multipel myeloom diepgravend onderzoeken door onderzoeksinstituten EMGO en Nivel.

  In een beperkt aantal ziekenhuizen zijn patiëntendossiers gelicht en is de behandeling getoetst. Er is gekeken of artsen zich aan de richtlijnen hielden. Bij afwijkingen van de richtlijn werd de motivatie onderzocht.

  De conclusie van de onderzoekers luidt…….

 83. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/nieuwsartikel/Acute-opnameafdeling-beinvloedt-sterftecijfer.htm

  Acute opnameafdeling beïnvloedt sterftecijfer

  De zes Nederlandse ziekenhuizen die een speciale afdeling voor acute opnames hebben ingericht, zijn zeer te spreken over de resultaten. De sterftecijfers gaan omlaag.

  Met een acute opnameafdeling (AOA) kunnen ziekenhuizen hun acute en planbare patiëntenstromen scheiden. In theorie is dat gunstig voor zowel de logistiek als de kwaliteit van zorg. Sinds 2005 hebben Medisch Centrum Alkmaar, het Rode Kruis Ziekenhuis, het Zaans Medisch Centrum, ziekenhuis Gelderse Vallei, Maxima Medisch Centrum en Atrium MC Parkstad een AOA ingericht.

  In de praktijk blijkt…..

  eindquote:

  Volgens Dillmann zouden de meeste Nederlandse ziekenhuizen baat kunnen hebben bij deze innovatie. ‘Er is een simulatiemodel beschikbaar waarmee vrij nauwkeurig is na te gaan welke patiëntenstroom er te verwachten is.’

  Dillmann benadrukt dat het succes staat of valt met geprotocolleerde werkwijzen. ‘Je moet de uitstroom goed regelen. Aan het begin van de dag moet de afdeling leeg zijn, anders raakt de boel verstopt.’ Daarnaast is een gedegen training van verpleegkundigen cruciaal. ‘Gelukkig blijken ze de acute afdeling een professionele uitdaging te vinden. Het is toch het paradepaardje van het ziekenhuis.’

 84. jennyj0 says:

  Ja dat kan wel zijn met ook die dure medicatie, maar baksoda is veel goedkoper hoor en wie zegt dat de supplementen van Valstar niet net zo goed zijn? He? Reageer daar maar eens op met dat gekokerdenk van jullie. Ha!

 85. wilmamazone says:

  @JJ

  Ach…er wordt door sommigen nu eenmaal nooit een boterham tevredenheid gegeten!

 86. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/159628-nederlandse-zorg-goed-maar-kan-veel-beter.html

  Nederlandse zorg goed, maar kan veel beter

  De Nederlandse gezondheidszorg doet het over het algemeen goed, maar er valt nog veel te verbeteren. Dat zijn enkele conclusies van de Zorgbalans 2010. De Zorgbalans is een tweejaarlijkse rapport van het RIVM over de toegankelijkheid, de kwaliteit en de kosten van de zorg dat sinds 2006 verschijnt.

  De toegankelijkheid is een grote troef van de Nederlandse gezondheidszorg. Zorgvoorzieningen zijn altijd dichtbij en er bestaan geen financiële drempels voor de toegang ertoe.

  Er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit tussen individuele zorgverleners. De meeste Nederlanders die zorg gebruiken zijn uitgesproken positief over de kwaliteit ervan, maar de afstemming en coördinatie van de zorg tussen zorgverleners laat nog te wensen over.

  eindquote:

  Om iets te zeggen over de opbrengst van de zorguitgaven vergelijkt de Zorgbalans de stijging van de kosten met de daling van de vermijdbare sterfte. Vermijdbare sterfte is de sterfte aan ziekten waarvoor een effectieve behandeling beschikbaar is.

  In de meeste landen is de daling van de vermijdbare sterfte samen gegaan met een stijging van de zorguitgaven. Nederland scoort internationaal gezien gemiddeld, maar de stijging van de zorguitgaven is hier sinds 2007 toegenomen van gemiddeld 4,5 in het eerste deel van de eeuw naar gemiddeld 7 procent in de laatste jaren.

  http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o7830n38735.html

  http://productie.gezondheidszorgbalans.nl/onderwerpen/

  Zorgbalans 2010
  Vanuit het perspectief van de overheid is het van belang te weten hoe goed de verschillende onderdelen van de gezondheidszorg functioneren en of iedereen in Nederland in gelijke mate van de ingezette middelen profiteert. Gezien de toenemende uitgaven aan de gezondheidszorg is de vraag naar de relatie tussen de ingezette middelen en de opbrengsten die er mee worden bereikt relevant:….

 87. Extragratis link:

  http://www.vtv2010.nl/

  Hier het fulltext kernrapport in PDF

  http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270061005.pdf

  Kan Wilma even samenvatten? 😆

 88. Pingback: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… « Cryptocheilus Weblog

 89. Pingback: Preventie redt veel meer levens dan verwacht. « Cryptocheilus Weblog

 90. wilmamazone says:

  En we doen het weer. Het gras is over de grens in ieder geval niet groener:
  http://nos.nl/artikel/580371-nederlandse-zorg-beste.html

  Nederland heeft de beste gezondheidszorg van Europa.

  einquote:

  Het toonaangevende onderzoeksbureau vergelijkt elk jaar de gezondheidszorg in Europa. Nederland is het enige land dat in de top drie van de ranglijst staat sinds het vergelijkingsonderzoek in 2005 voor het eerst werd gehouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: