Onwaarschijnlijk onderzoek; de prijzen

Onderzoek is goed, onderzoek moet. Voorafgaand aan de uitreiking van de ‘echte’ Nobelprijzen worden de Improbeble research prijzen uitgereikt. Be-re-belangrijk onderzoek met uiterst praktische toepassingen.

Apetrots zijn wij natuurlijk op Prof. Dr. Johanna E.M.H. van Bronswijk van de technische Universiteit in Eindhoven (de gheksta!). Zij kreeg de prijs in de categorie Biologie voor haar onderzoek met welke beestjes we het bed we nu eigenlijk delen.

De prijs in de categorie ‘Medicine’ gaat naar een onderzoek gewijd aan het krijgen van arthritis als je je vingers ‘knakt’. De onderzoeker knakte 60 jaar lang, elke dag, consequent alleen de vingers van zijn linkerhand en liet de rechter ongemoeid.

Zo weten we nu dat u bij de voorkomende kroegruzie iemand beter op het hoofd kunt tikken met een leeg bierflesje. Dat blijft namelijk in tegenstelling tot een volle wél heel. Dat fles baanbrekend onderzoek leverde dan ook prompt de prijs voor de vrede op.

Boeren geven hun koeien bij voorkeur namen. De koe zonder naam produceert minder melk.

Nog een Nederlands tintje in de uitreikingen. Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon and Núria Sebastián-Gallés van de Universitat de Barcelona ontdekten dat ratten soms het onderscheid niet konden maken tussen mensen die Japans of Nederlands praten. Achteruit wel te verstaan.

Verder lezen over het maken van diamanten van tequilla of vanille extract uit mest kunt u op de pagina’s van Ig Nobel Prize. De winnaars (met referenties) staan hier:

Winners of the Ig® Nobel Prize.

Advertenties

4 Responses to Onwaarschijnlijk onderzoek; de prijzen

 1. dood linkje aan het einde.

  Vreemd onderzoek is vet. De Ig Nobel Prijs geniaal. Raar volk hoor, die wetenschappers.

  Er ligt een alleraardigst boek van Reto U. Schneider genaamd ‘Bizarre Wetenschap’ in de winkels. Een bijbehorende website biedt het nodige aan vreemdsoortige onderzoeken. http://www.weirdexperiments.com/

  CryptoEdit: Link fixed, thanks.

 2. wilmamazone says:

  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/42562064/

  Falende bankiers: lachwekkend en nuttig
  Ig Nobelprijzen 2009 uitgereikt

  Als je bewijst dat minuscule banken in no-time kunnen veranderen in enorme banken – en vice versa – en daarbij de economie van hele landen kan meeslepen, dan heb je een prijs verdiend. De Ig Nobelprijs. Afgelopen nacht om 01.30 uur Nederlandse tijd werden ze weer uitgereikt, onder meer aan een aantal IJslandse bankiers.

  Sinds jaar en dag worden, in de week voorafgaand aan de bekendmaking van de Nobelprijzen, de ludieke Ig Nobelprijzen uitgereikt, ‘voor onderzoek dat je eerst doet lachen, en daarna aan het denken zet’.

  De prijs werd in 1991 in het leven geroepen door de Amerikaanse wiskundige Marc Abrahams. Abrahams’ clowneske, Mad-achtige humor leidde al eerder tot de oprichting van het satirische vakblad ‘Annals of Improbable Research’, bedoeld voor ‘onderzoek dat niet kan en niet zou moeten worden herhaald’. Maar voor de Ig Nobelprijzen hanteert Abrahams een vriendelijker omschrijving: de prijzen zijn bestemd voor ‘prestaties die mensen eerst laten lachen, en daarna laten denken.’

  eindquote:

  Echt waar?

  Voor de duidelijkheid: de prijs is écht. De uitreiking vindt plaats aan de échte, statige Harvard University. Op een plechtigheid vol luidruchtige, Abrahamsiaanse grappen: zo worden geleerden genodigd hun onderzoek uit te leggen eerst in 24 seconden en dan in zeven woorden, terwijl prijswinaars die te lang praten door een schreeuwend meisje tot zwijgen worden gebracht. Het in laboratoriumjassen gehulde publiek gooit intussen met vliegtuigjes of blaast op feesttoeters.

  Ieder jaar zijn er tal van verrassingen. Dit jaar waren dat onder meer ‘The Big Bank Opera’ en een keynote lecture van één minuut door wiskundige en fractal-vader Benoît Mandelbrot. Nog een week, en dan worden de echte Nobelprijzen bekendgemaakt. Belangwekkend, maar ongetwijfeld minder vermakelijk.

  Bouwe van Straten

 3. Mooi is dat je de uitgaven van Improbable Research gewoon GRATIES kunt downloaden.

  hierrr:

  http://improbable.com/magazine/#IssuesOnline

  Gewoon klikken op gewenste magazine en voor de Cheesy PDF kiezen. Je krijgt de full text met lo-res plaatjes.

  Is wel een bookmarkje waard.

 4. Pingback: IG-Nobelprijzen 2010; onwaarschijnlijk onderzoek beloond « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: