Homeopathie… quote van de dag

Vertrouw nooit een homeopathische huisarts. Wie gelooft in homeopathie, begrijpt niets van geneeskunde.

Van Miep, uit Bussum in dit Telegraafartikel. Homeopathie is uit bij huisartsen berichten een aantal kranten. Aanleiding voor de berichtgeving is een onderzoek uitgevoerd door dr. Luc Quadackers, lid van de Skepsis-werkgroep en gepubliceerd in Medisch Contact.


U heeft last van slapeloosheid, allergie, onbegrepen of psychische klachten? Dan schrijft de (reguliere) huisarts voor u wel eens een prettig in het gehoor liggend ‘medicijn’ voor. Suikerpilletje of geheugenwater. Keiharde placebo natuurlijk (sic). U vraagt. Wij draaien.

Volledig artikel in MC onder de streep.

Voorschrijfgedrag naar arts:

klik voor groter

klik voor groter

Samenvatting:

– Een onderzoek onder huisartsen in de provincie Utrecht toont een diepe verdeeldheid tussen wel- en niet-homeopathisch werkende huisartsen over de werkzaamheid van homeopathie.
– Huisartsen hebben steeds minder belangstelling voor homeopathie en ze staan er steeds minder welwillend tegenover.
-Homeopathie wordt relatief beperkt voorgeschreven en wordt door niet homeopathisch werkende huisartsen relatief vaak toegepast als placebo. Dit is een verandering ten opzichte van eind jaren tachtig toen huisartsen veel positiever waren over homeopathie.
– De onderzoekers vinden dat vanwege de ontbrekende wetenschappelijke onderbouwing van homeopathie meer duidelijkheid voor de patiënt gewenst is.

Lees vooral even het volledig artikel in Medisch Contact [PDF-alert met dank aan Wilma]

Lees ook mijn verwante recente posts en de reacties daarbij hierover.
Hierrr en hierrr

We schrijven (voor)!

23 Responses to Homeopathie… quote van de dag

 1. Cluny says:

  Er is nog veel werk aan de winkel.
  Onder andere hier.
  http://www.diabetesforum.be/
  Doe ik een beetje info geven over homeopathie en dan worden de diabetici boos.

  Kreeg ik na 1 dag al dit bericht op mijn monitor.
  Systeembericht
  You have been banned for the following reason:
  No reason was specified.

  Date the ban will be lifted: Nooit

  Wat zou ik doen?
  Haddock eropaf sturen?

  CryptoEdit:
  http://www.diabetesforum.be/diabetes-medicatie-hulpmiddelen/3301-homeopathie-diabetes.html

 2. Whahaha. Nooit gehoord van de eend van 20 miljoen daar.

 3. wilmamazone says:

  Niet te filmen Cluny, je hebt daar geen onvertogen woord gezegd, slechts netjes en juist tegengas gegeven, en dan een ban?
  Sommige zeepbellen mogen onder geen voorwaarde doorgeprikt worden, daar weten wij -jammer genoeg- ook alles van.

 4. Cluny says:

  Ach ja.
  Het doet me denken aan een paar jaar geleden.
  Ik noemde op het Vriendinforum Echinaforce kwakzalverij. En Herr Vogel een oplichter.
  Toen kreeg ik toch zomaar een withete woedende meute vriendinnen achter me aan.
  Want dat lieten ze echt niet afpakken, dat therapeutische gemeut met die alcoholdruppeltjes.

 5. puma73/Ton says:

  ja cluny, stiekeme alcoholisten zijn zeer gevaarlijk 🙂

 6. Cluny says:

  http://www.vriendin.nl/conversation/class_id=11/thread=71385/comments.html

  Het is toch niet te geloven!
  Geef ik feitelijke informatie over wondergeneesmiddel voor honden, wordt ik zomaar in ene keer geband.

  Hecla lava
  Herkomst
  Dit homeopathisch geneesmiddel wordt bereid uit lava van de vulkaan de Hekla. Hekla is de actiefste vulkaan van IJsland. Eén tot tweemaal in de 10 jaar is ze actief. De lava bevat aluminium, magnesium en calciumsilicaten.

  Persoonsbeeld
  Hekla lava past het best bij mensen met een explosief temperament. Gewoonlijk onderdrukken ze hun woede, maar op een bepaald moment barsten ze uit.

  Opvallende symptomen

  ontstoken en gezwollen beenweefsel
  ontstoken kaak
  ontstoken hielen
  aangezichtspijn na het trekken van een kies of kiesbederf

  Modaliteiten Erger
  Aanraken en druk (zwellingen).

  Modaliteiten Beter
  Onbekend.

  Toepassing
  Botproblemen zoals exostose en ontsteking van het beenweefsel, hielspoor, aangezichtspijn.

  Potentie en dosering
  D6, 3x daags 2 tabletten. Dit geneesmiddel uitsluitend gebruiken op advies van een arts of therapeut.

  Woef zullen we maar zeggen.

 7. marer says:

  Het is natuurlijk moeilijk voor de baasjes, die al (veel) geld hebben uitgegeven en een heilig geloof hebben.
  Ben je echt geband?

 8. Hans says:

  Als iemand dit *Accepteer de dingen die je niet kunt veranderen, maar verander de dingen waarop je invloed kunt uitoefenen.*
  Met doel van vandaag: *Vandaag hoeft niets anders, beter of sneller te gaan dan het gaat* … onder haar posts zet dan weet je toch al hoe laat het is .

  “Hallo allemaal,

  Ik ben erover aan het denken om een studie alternatieve geneeswijze te gaan volgen met als doel erna een eigen praktijk op te zetten. Iemand ervaring hiermee? En is het lucratief?”

  Is al een heel verdachte vraag ,het gaat alleen maar om geld .
  Precies het niveau dat je kunt verwachten van deze “vriendinnen” het is alleen jammer dat dit de doorsnee is van de Nederlandse bevolking .

 9. Cluny says:

  ====================================================
  Het is natuurlijk moeilijk voor de baasjes, die al (veel) geld hebben uitgegeven en een heilig geloof hebben.
  Ben je echt geband?
  ====================================================
  Het is waarschijnlijk een marktverkenning van de topicopener.
  Na deze positieve reacties is haar keuze nu een stuk gemakkelijker.
  Ik kan niet meer inloggen met de nick Cluny.
  Het lijkt dus op een stiekeme ban.
  Wellicht heeft het niet dulden van kritiek op de kwakzalverij te maken met de advertentie-inkomsten van het vrouwenblad.

 10. Cluny says:

  Laat maar verder.
  De moderatie van het Vriendin Forum heeft het hele topic gewist.

 11. jennyj0 says:

  Wat een slappe zooi toch. Sorry hoor.

 12. Op Pharyngula een goede gedachte: je hebt een uur nodig om 8 minuten homeopathische onzin te weerleggen. http://scienceblogs.com/pharyngula/2009/10/physics.php

  Iets dat ik vaker heb gemerkt: de weerlegging van homeopathie is voor de ingewijde duidelijk tot en met, maar vergt enige basale kennis over wetenschap, anatomie, fysiologie, scheikunde en natuurkunde. Dit geldt ook voor andere (pseudowetenschappelijke) onzin, zoals acupunctuur, creationisme, antivaxxers, etc.

  Volgens mij is dat één van de grootste problemen voor personen die zich tegen dergelijke onzin opstellen: hoe maak je de wetenschap achter dergelijke kolder net zo behapbaar als de kolder die kwakguru’s verspreiden? Statistiek is SAAI, maar snelle, risicoloze en effectieve behandelingen scoren direct, evenals fear mongering.

 13. Cluny says:

  Voor een kwakzalverijgelovige is de waarheid altijd te hard.
  Elke info vanuit de realiteit is een aanval op hun geloof.
  Geloof dat laat een mens zich niet afpakken

 14. Hans says:

  Lawrence Krauss is trouwens een aanrader voor diegenen die wat meer van natuurkunde willen lezen op een leuke toegankelijke manier . The physics of Star Trek bijvoorbeeld er is dacht ik ook een vertaling van .
  Ik moest wel lachen om dat eerste filmpje http://scienceblogs.com/pharyngula/2009/10/physics.php ,maar het is ook eigenlijk wel heel erg treurig dat iemand die dr .voor haar naam heeft staan zo veel lulkoek kan produceren .

 15. jennyj0 says:

  Nou ja, een echte dokter is ze niet en ook geen doctor. Dan zou het helemaal erg zijn. Ze naturopatisch dokter. Dat kan in Amerika. Maar vreselijk inderdaad.

  Heb je dit blog weleens gelezen?
  http://nieuwetijdskinderen.wordpress.com/2009/10/26/mind-control-daarom-doen-we-mee-aan-ascensie/
  Deze mevrouw is drs. Zij gelooft ook heilig in de nanochip. Ze weet zelfs te vertellen op haar volkskrantblog dat ze die al via een handdruk kunnen overbrengen. Stel je toch eens voor! En nut case Trentelman is ook drs.

 16. marer says:

  Is Trentelman niet drs. in de economie? Nou dan weet je al dat er niet veel geleerd wordt door bepaalde economen, gezien de kredietcrisis.

 17. @jennyj0
  Mensen die anderen, die geloven in natuurlijke middelen, beledigen, hebben bijna zonder uitzondering een zeer respectloze stijl van schrijven. Hier weer bewijs daarvan.

  Bovendien heeft mevrouw Kritiek mijn weblog niet goed gelezen, want ik geloof niet heilig in een nanochip, ik zeg alleen dat er een kans in zit dat die in de vaccins zit. En iemand die dan wél Dr. is, arts ook nog, vertelt in het artikel waarnaar zij verwijst, over deze chips. Zij heeft daar vele tientallen jaren onderzoek naar gedaan en zuigt het dus niet uit haar duim.

  @marer
  Wat dom om mee te lopen met mensen die roddelen over anderen. Als je iets vindt van iemand, zeg het die dan in zijn/haar gezicht.

 18. jennyj0 says:

  Ik denk dus wel dat die Finse mevrouw het uit haar duim zuigt, hoewel ik zeker niet uitsluit dat zij niet bewust duimzuigt: zij gelooft het mogelijk allemaal zelf. Maar daarom is het nog niet waar. Ik denk dat die mevrouw psychisch gestoord is.

  Bij mij in de buurt woont een mevrouw die heilig in kabouters gelooft. Sterker nog, zij is er vast van overtuigd dat kabouters bestaan en ze ziet ze ook regelmatig. Toch denk ik dat de kans dat het tussen haar oren zit, oneindig veel groter is dan de kans dat kabouters werkelijk bestaan. Hetzelfde geldt voor die Finse mevrouw.

  Als je zegt dat er een kans is dat er een nanochip in de vaccins zit – of in een handdruk – zou je je misschien ook eens moeten verdiepen in de vraag of dit allemaal eigenlijk wel technisch mogelijk is. Je doet een nogal extreme en onwaarschijnlijke bewering maar onderbouwt die helemaal niet. Ook die Finse mevrouw heeft geen enkel bewijs.

 19. marer says:

  @Sophia: Gelukkig weten meneer drs. Trentelman en meneer Bica Ton al heel lang hoe ik over ze denk. Onze “geschiedenis” gaat al wat jaren terug, toen zij begonnen met liegen en bedriegen van de kankerpatiënten onder het mom van vrijheid blijheid genezen op “natuurlijke” manier onder de bezielende leiding van meneer Simoncini. Dus het is geen kwestie van roddelen, alleen vaststellen.

  En mevrouw Sophia als u enig verstand had van nanochips zou u geen enkel geloof hechten aan toevoeging aan vaccins. Dus houdt u verre van dingen waarvan u geen verstand heeft.
  En doorvertellen omdat u klakkeloos gelooft dat iemand dr., drs. of ik weet niet wat voor titel voert op internet en daarmee de wijsheid in pacht zegt te hebben getuigt niet van het lang meelopen in beweringen van zichzelf benoemde “deskundigen” op het internet.
  Maar door schade en schande wordt u misschien ook nog wel wijs.
  Wat u nu doet noem ik “roeptoeteren”.
  En toont het van respect dat u iemand die hier post niet gewoon bij de naam noemt waaronder gepost wordt? Is dat een teken van respect, die mensen die (terecht) kritiek leveren worden bejegend?

 20. Hans says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rauni-Leena_Luukanen-Kilde is een leuk artikeltje over deze mevrouw die arts was en nu niet meer ,sinds de jaren tachtig niet meer en nog steeds haar titel gebruikt waar ze gezien haar geestelijke toestand eigenlijk geen recht meer op heeft.

  “@jennyj0
  Mensen die anderen, die geloven in natuurlijke middelen, beledigen, hebben bijna zonder uitzondering een zeer respectloze stijl van schrijven. Hier weer bewijs daarvan.”

  Beetje vreemde zinsconstructie ,er is een groot verschil tussen beledigt zijn en beledigt worden.Mijn ervaring is dat mensen die ergens in geloven vaak heel erg snel beledigt zijn,kwestie van onzekerheid waarschijnlijk .
  Ik denk niet dat hier sprake is van beledigd worden ,maar van beledigd zijn.ik weet ook niet of je überhaupt kunt spreken van een respectloze stijl van schrijven als er geen sprake hoeft te zijn van respect . Respect ontvangen is iets dat gebeurt op grond van verdiensten .Ik vind het geen verdienste om flauwekul te verspreiden die op niets gebaseerd is en jammer genoeg gebeurt dat veel te vaak bij mensen die geloven in natuurlijke middelen.het een is geen excuus voor het ander .En gelovigen die vragen om respect worden overgeslagen .

 21. Edward says:

  @Sophia, mij viel juist op toen ik op Internet naar alternatieve kankergenezingen zocht dat de circa 1000 alternatieve methodes die claimen kanker in hun eentje te genezen, zonder uitzondering respectloos en grof als een SOP (Standard Operation Procedure) de reguliere geneeskunde ten onrechte heftig en onder de gordel aanvielen, diverse burgers mogelijk op het dodelijke verkeerde been zettend.

  Toppunt van respectloosheid gekoppeld aan paranoia: beschuldigingen aan adres USA regering een 3e wereldoorlog te willen starten om de farmaceutische industrie te dienen, beschuldiging aan bondskanselier Angela Merkel betrokken te zijn geweest aan het maken en verspreiden van de H5N1 vogelgriep, beschuldiging aan de farmaceutische industrie het aantal wereldburgers van 6,5 miljard naar 500 miljoen gestuurd en vooropgezet te willen terugbrengen, het nogal lafhartig en abject koppelen van antisemitisme aan aanvallen op regulier, etc.

  Ikzelf ben alternatief, maar eerlijk is eerlijk, het polariseren en beledigen is aan die kant tot nationale sport verheven. Immers de grootste nitwit en boerenknarhengst kan gerespecteerd meehuilen in dit altijd eensgezinde koor van huilende wolven. Ook het domste keffertje doet hier dus gretig aan mee, want we willen zo graag ergens bijhoren.

  Als de alternatieve geneeskunst respect wenst, zal zij eerst dit interne valse ongenuanceerde koor tot rede dienen te brengen, op zijn minst tegengas geven zou ik zeggen. Hiervoor zijn groepen nodig, eenlingen worden weggehoond! Probeer maar eens voorzichtig als je me niet gelooft.

 22. jennyj0 says:

  “…boerenknarhengst…”

  Die kende ik nog niet. 😆

 23. jennyj0 says:

  Ik vind het geen verdienste om flauwekul te verspreiden die op niets gebaseerd is

  Nou, dat vind ik nou ook. En ik vind al helemaal niet dat je daar dan ook nog eens respect voor zou moeten hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: