Rondje Alternatief.

Over het eerste onderwerp kan ik kort zijn. Minister Klink en staatssecretaris de Jager hebben een brief doen uitgaan m.b.t. het verlaagde btw tarief voor complementaire en alternatieve behandelingen en hun onderzoek daaromtrent. Ga ik hier niet helemaal uitspitten; Dat heeft Jan Willem van de VtdK al gedaan. Lees daar de “vreselijk bevooroordeelde samenvatting”. De complete brief is daar in PDF te downen. U houdt van kort en/of niet van de VtdK ga dan even langs bij buuf Budding van Medicalfacts.

Gaan wij verder met Prince Charles of Wales. Kroonpretendent en kwakpusher.

Prince Charles of Wales is van het ontgiften. Met een tinctuurtje. Een paar druppeljes paardenbloem en artisjokken-extract per dag en de troonpretendent hoopt langer te leven dan de Queen Mother.

Lees u eerst eens even in. Ik schreef hier al eerder een artikel over. Ik besloot toen met een update dat er een onderzoek kwam naar de claims van de tinctuurtjes van prince Charles. Dat onderzoek is er geweest.

After an investigation, the Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), the licensing body responsible for assessing herbal medicines for safety, ruled Duchy Herbals to change the wording of the ads and remove claims the £10 tinctures can rid the body of toxins.

[bron; Prince-Charles-tincture-ads-rapped-misleading-claims]

Busted. De prins geeft het echter niet op. Hij had “a spirited exchange” met Andy Burnham, health secretary, waarin hij als een waar vertegenwoordiger van Duchy’s (een firma waarin hij ook belangen heeft) een aantal proefmonstertjes voor de secretary achterliet. Kan de secretary ook lekker ontgiften.

Dat Professor of Complementary Medicine Edzard Ernst Charles betichte van kwakzalverij en hem toevoegde dat de hele opzet rook naar “financially exploiting the vulnerable” deert hem niet.

Charles heeft geen Greet Hofmans nodig. Charles ís Greet Hofmans.

5 Responses to Rondje Alternatief.

 1. marer says:

  http://tinyurl.com/yc9zpap

  Prince Charles clearly doesn’t understand science. So why is he taken seriously on climate change?

  Wat is er toch met kroonprinsen? Oh, het is gewoon een beetje dom.
  Maar HRH verdient een lekkere stuiver met kwakdrank.

 2. wilmamazone says:

  http://www.iocob.nl/politiek/groot-succes-btw-vrijstelling-voor-cam-artsen-blijft-gehandhaafd.html

  Groot succes: BTW-vrijstelling voor CAM-artsen blijft gehandhaafd

  De minister van VWS heeft, mede namens de staatssecretaris van Financien, bij brief van 29 oktober 2009 aan de voorzitter van de Tweede Kamer medegedeeld dat de medische BTW-vrijsstelling voor CAM-artsen gehandhaafd blijft. Daarmee hebben beide bewindslieden, mede onder grote druk van de door IOCOB georganiseerde en massaal gesteunde actie: Ga voor CAM, politiek diep gebogen voor de breed gedragen wens van de Tweede Kamer om de huidige BTW-vrijstelling voor CAM-artsen te continueren. Daarover is IOCOB uiteraard zeer verheugd.
  Oorspronkelijk waren de beide bewindslieden op grond van Europeesrechtelijke fiscale rechtspraak van plan om…..

  Eindquote:

  Na de veldslag

  Uiteraard stemt het IOCOB tot grote voldoening dat het oorspronkelijke, en met grote geestdrift door de Vereniging tegen de Kwakzalverij begroete, voornemen om CAM-artsen BTW-plichtig te maken thans van tafel is. Temeer een zwarte dag voor Renckens c.s. omdat nu ook voor het eerst in de fiscale historie de BTW-vrijstelling ook toegankelijk wordt voor niet-BIG geregistreerde alternatieve therapeuten met een solide opleidingsniveau dat via grondige toetsing wordt gegarandeerd door de minister van VWS. Hiermee wordt dus uitdrukkelijk van overheidswege erkend dat complementaire behandelzorg van voldoende kwaliteitsniveau in een maatschappelijke behoefte voorziet en dat deze zorg voor de belastingheffing op gelijke wijze wordt behandeld als reguliere behandelzorg. Renckens moet dus nu gedwongen afstand doen van zijn favoriete term (‘kermisgeneeskunde’) en leren leven met de daarvoor in de plaats tredende uitdrukking ‘erkende complementaire geneeskunde’. Proost, Cees, en zodra je van de schrik bekomen bent, schenk dan de volgende alvast in ……

  Er wordt weer aardig in het eigen voordeel geïnterpreteerd door oom Jan en Co.

  Update bij VtdK:

  http://weblogs.nrc.nl/geld/2009/10/30/sigarettenroker-betaalt-voor-goedkopere-alternatieve-behandeling/comment-page-1/

  Sigarettenroker betaalt voor goedkopere alternatieve behandeling

  Van alle alternatieve behandelaars hebben alleen complementaire artsen, osteopaten en chiropractoren recht op de medische btw-vrijstelling. Dat geldt overigens ook voor antroposofen mits die een een gewone (para)medische opleiding achter de rug hebben. Anderen moeten vanaf 1 januari 2010 19% btw berekenen, zie eerder blog met uitgebreide discussie.

  eindquote:

  Het kabinet heeft na twee jaar zoeken, objectieve criteria geformuleerd voor de medische btw-vrijstelling. Ook andere complementaire behandelaars zoals acupuncturisten, kunnen in de komende jaren aan die kwaliteitsnormen gaan voldoen. Maar dan hoeven er geen mensen met slechte leefgewoonten meer gestrikt te worden om voor de belastingschade van de schatkist op te draaien. Dan gaat het namelijk om de nadere invulling van een bestaande regel. Niet om een wetswijziging. Dat is niet zozeer een kwestie van Ying en Yang maar van hocus pocus; op z’n Haags.

  Op 2 en 9 november 2009 debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) over onder meer deze btw-maatregel.

  quote:

  Ook andere complementaire behandelaars zoals acupuncturisten, kunnen in de komende jaren aan die kwaliteitsnormen gaan voldoen.

  Er is nu dus nog allesbehalve sprake van: ‘kat-in-het-bakkie!’

 3. jennyj0 says:

  Over de kwaliteit van de behandelingen zegt dit niks. Het zegt alles over de knietjes van onze regering kamerleden, die zich keer op keer laat overrulen door voor het karretje van de lobby van CAM-fabrikanten laten spannen. Nou nooit meer zeggen dat er geen geld verdiend wordt in die kringen. Wanneer gaan ze nou es fatsoenlijk wetenschapppelijk onderzoek doen die al hun claims kunnen onderbouwen? Er wordt namelijk heel dik verdiend in die business. Zielig zijn ze allerminst, in geen enkel opzicht.

 4. Het kabinet was tegen Jenny. De kamer heeft de regering in deze gordiaanse knoop gelegd.

  Bovendien is het meer een belastingtechnische dan een medische zaak

 5. jennyj0 says:

  Dan zeg ik heel hard sorry. Heel erg hard. SORRY KABINET!!!

  Bovendien is het meer een belastingtechnische dan een medische zaak

  Dat is waar, dat weet ik. Maar deugen doet het niet. En je ziet het, het kwakzoodje grijpt het meteen weer aan om zichzelf onmisbaar te verklaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: