Nanodeeltjes uit chirurgische implantaten schadelijk?

Ziehier het kopiëergedrag van de wetenschapsjournalist:

Hoewel de onderzoekers benadrukken dat bovenstaand idee nog niet bewezen is, staat het nu wel buiten kijf dat metalen nanodeeltjes uit botimplantaten niet goed voor het menselijk lichaam zijn. Dat is niet alleen een waarschuwing voor het gebruik van botimplantaten, maar ook voor het gebruik van andere nanodeeltjes als medicijn.

[kennislink Verrassing: nanodeeltjes nekken DNA, Ronald Velthuizen]

Een ding weten de wetenschappers nu wel zeker: metalen nanodeeltjes uit botimplantaten zijn niet goed voor het menselijk lichaam.

[Nu.nl Nanodeeltjes implantaten schaden lichaam]

Maar is het waar? Moet u zich ernstig zorgen maken over opa, oma of uzelf, met een dergelijk implantaat? Mwah. Nauwelijks. Het is een boel opgeklopte en gebakken lucht.

Laten we eens kijken. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Nanoparticles can cause DNA damage across a cellular barrier

Dat is een abstract. De fulltext zit achter een slotje. Hier de press release.

De onderzoekers halen hier de implantaten aan.

They used this barrier to examine the indirect effects of cobalt-chromium nanoparticles — which are generated from wear and tear of bone implants — on the cells that were lying behind this barrier.

Hier is even wat u moet weten van dit onderzoek.

Nanoparticle DNA damage study: what you should know

# 1

The experimental set-up was entirely artificial, and nothing like it occurs naturally in humans or animals.

Kijk dat ziet er al weer heel anders uit. Het gaat helemaal niet om een onderzoek dat is gedaan in mensen met chirurchische implantaten. Gewoon onderzoek met een metaallegering in nanovorm (erg kleine deeltjes) op cellen in een petrischaaltje.

#2

What is special about these nanoparticles that lets them do this?
Nothing, really. Further experiments showed that there are ways to transmit the ghostly messages without using nanoparticles. Solutions containing cobalt or chromium ions caused the same damage to fibroblasts. So did using much larger particles of cobalt-chromium in place of the nanoparticles.

Het zijn niet alleen nanodeeltjes die deze (onbegrepen) processen kunnen induceren.

#3

Hundreds of thousands of people receive cobalt-chromium implants every year, and there has been no evidence of ill effects reported.

Volgende artikel:

Experts Criticize Nanoparticle Study

What’s more, there are other reasons why the study isn’t applicable to human health, says Andrew Maynard, chief scientist for the Woodrow Wilson International Center for Scholars’ Project on Emerging Nanotechnologies in Washington, D.C. For starters, Maynard and others point out that Case’s team exposed cells to metal particles at a concentration thousands of times higher than could be expected to occur in the body. “They forget completely that it’s the dose that makes a poison and a mechanism of action,”

U ziet dat er weinig reden is om aan te nemen dat chirurchische implantaten de oorzaak zijn van grootschalige DNA-schade in het lichaam van oma of opa.

Kijk nu nog eens naar bovenstaande titels en conclusies van kennislink en nu.nl.

Advertenties

11 Responses to Nanodeeltjes uit chirurgische implantaten schadelijk?

 1. wilmamazone says:

  http://www.rivm.nl/rvs/075_nanotechnologie/vragen/

  Hier zijn antwoorden te vinden op vragen over nanotechnologie. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt.

  1. Wat is nanotechnologie?

  Nanotechnologie omvat een breed scala aan technieken die het mogelijk maakt om structuren op atomaire en moleculaire schaal te ontwerpen, te produceren en toe te passen. Het voorvoegsel nano verwijst naar de nanometer. Dit is 1 miljardste meter. Materialen met afmetingen tussen 100 nm en circa 0,1 nm (de grootte van een enkel atoom) vertonen andere mechanische, optische, elektrische en magnetische eigenschappen dan dezelfde stof in “bulk vorm”(deeltjes met grotere diameter). Nanotechnologie maakt het mogelijk om producten te maken die unieke eigenschappen hebben die met conventionele processen niet kunnen worden verkregen.

  2. Waar worden nanotechnologieën toegepast?

  Nanotechnologieën worden toegepast op allerlei gebieden zoals gezondheidszorg (geneesmiddelen en medische hulpmiddelen), ICT (computerchips), consumentenproducten (cosmetica en vuilafstotende kleding), voeding, milieu (b.v. waterzuivering) en landbouw. Enkele voorbeelden van producten voortkomend uit nanotechnologie zijn het gebruik van titaniumoxide in zonnebrandcrème, ceriumoxide nanodeeltjes in diesel voor het verbeteren van de verbranding (zuiniger rijden) en antibacteriële toepassingen van zilver nanodeeltjes.

 2. wilmamazone says:

  http://www.ser.nl/nl/publicaties/adviezen/2000-2007/2009/b27741.aspx

  Veilig omgaan met nanodeeltjes op de werkplek

  Advies nr. 2009/01 – 20 maart 2009

  Werkgevers en werknemers willen samen met de overheid het omgaan met nanodeeltjes op de werkplek aanpakken. Uitgangspunt hierbij zijn de veiligheid en gezondheid van de werknemers Omdat de risico’s van nanodeeltjes nog onbekend en onzeker zijn, moeten ze behandeld worden als gevaarlijke stoffen. De consequentie hiervan is dat het beleid en de uitvoeringsmaatregelen gericht moeten zijn op het voorkomen of minimaliseren van de blootstelling van werknemers aan nanodeeltjes.

  http://www.tno.nl/images/shared/overtno/magazine/kvl_4_2008_10.pdf

  http://www.ditisbiotechnologie.nl/dossiers/nanotechnologie/nanodeeltjes-welke-zijn-veilig/

  6 augustus 2009
  Door: Ronald Veldhuizen

  Nanotechnologie die van nature in ons lijf zit mag dan wel prima zijn, maar hoe zit het met de door de mens gemaakte nanomachines en –materialen? Kunnen die de natuurlijke nanotechnologie in het menselijk lichaam juist in de war schoppen? Veiligheidsexperts zijn er druk mee bezig. Voorlopige prognose: het valt nu nog mee, maar er moet gauw een veiligheidsrichtlijn komen.

 3. Hans says:

  Volgens mij is het een zogenaamde mocumentary ,toen ik die arts hoorde praten dacht ik al iets van een zeer toneelmatige manier van praten te herkennen .Leuk om te gaan googlen op Metalosis Maligna ,toch knap gemaakt .En gezien de reacties zijn er toch een aantal mensen ingetuind

 4. wilmamazone says:

  De ontknoping van de mecanodoosziekte:

 5. Edward says:

  Als iets nanodeeltjes in allerlei groteske vormen bevat dan is het het ultrakleine deel van het fijnstof van verkeer. Dit bevat ook nog eens zware metalen en carcinogene PAK´s. Uiteraard is er een relatie met asthma

  http://tinyurl.com/yedjktk

  Er is bij senioren zelfs invloed gevonden op hart en longfuncties in Canada

  http://tinyurl.com/yeo9gnt

 6. En dan te bedenken dat de schrijver van het kennislink artikel een Master in Wetenschapscommunicatie heeft…

 7. jennyj0 says:

  @ Bram:

  Aan de UvA gestudeerd? *kuch*
  :mrgreen:

 8. wilmamazone says:

  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/42721331/

  Nanopracht
  Kleine ontwikkelingen, grote consequenties

  No Small Matter brengt de wereld in beeld die voor het menselijk oog (zo goed als) onzichtbaar is. In het boek vind je recente wetenschappelijke ontwikkelingen die tot steeds kleinere micro- en nanotechnologie leiden, en tot nieuwe methoden om nanostructuren te bestuderen. Daarbij worden zowel de kansen als risico’s van micro- en nanotechnologie onderzocht, van de mogelijkheden die quantumcomputers kunnen bieden tot de gevaren van zelfreplicerende nanobots. Het boek komt vandaag uit.

  Felice C. Frankel en George M. Whitesides: ‘No Small Matter: Science on the Nanoscale’, Harvard University Press, november 2009.

 9. Psst, wetenschapsnazi’s…
  Linksbovenaan pagina 12:
  http://digi.spitsnet.nl/2009-11-13/1024/magazine.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: