Grieptopic: Kindervaccinatie tegen seizoensgriep

Onze Nederlandse onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum gooien een knuppeltje in o.a. het Amerikaanse hoenderhok en zetten vraagtekentjes bij het vaccineren van jonge kinderen tegen seizoensgriep.

Titel? Yearly influenza vaccinations: a double-edged sword? Het mes snijdt aan twee kanten.

Although annual vaccination against seasonal influenza is beneficial for all patients at high risk, including children, vaccination of the 6—59 month age group every year against seasonal influenza might have a downside that has not been given much thought.

De publicatie in de The Lancet Infectious Diseases kan gelezen worden als een discussiestuk en een brainstorm voor de toekomst van kindervaccinaties m.b.t. de seizoensgriep en het onderzoek hiernaar.

Niet bang zijn. Lees maar rustig mee onder de streep. Crypto legt het een beetje uit en heeft de fulltext voor u in de aanbieding.

Spijkers met koppen. Niet inloggen, geen abstracts, boter bij de vis. Komtie. De fulltext van het stuk in de Lancet (PDF). Dat leest en praat wat makkelijker.

Vooraleerst even dit. Het is in Nederland, in tegenstelling tot in de U.S.A. en sommige andere landen, niet de gewoonte kinderen van 6 maanden tot vijf jaar in te enten tegen seizoensgriep. Waar het hier om gaat is dat er, hoewel daar ontegenzeggelijk voordelen aan zijn, ook nadelige gevolgen aan zouden kunnen kleven. Het gaat hier ook niet over de aanstaande vaccinatie van kinderen tegen de Mexicaanse griep!

Waar gaat het dan wel over?

Het gaat over de ‘weerstand’ (ik noem het hier voor de duidelijkheid maar even weerstand, het is in feite een complex geheel van met elkaar interacterende antilichaampjes) die kinderen in hun vroege leven tegen griepvirussen opbouwen.

Als een kind een vaccinatie tegen de seizoensgriep krijgt bouwt het weerstand op die op de (menselijke) virusstrains (de geïsoleerde virussen op dat moment) van het vaccin gericht is. Onderzoek (op muisjes en fretten) wijst uit dat deze weerstand vrij éénzijdig is.
Weerstand tegen andere griepvirussen of strains (dierlijke, zoals vogelgriep) wordt op deze manier niet of nauwelijks opgebouwd.

Anders is het als de muisjes gewoon de (menselijke) griep krijgen. Dan worden er ook antilichaampjes tegen andere virusstrains opgebouwd. In tabel 1 van de fulltext is te zien dat de muisjes die van tevoren de infectie met ‘gewone’ griep (A H3N2) hebben doorstaan een betere prognose hadden toen ze daarna geïnfecteerd werden met de veel gevaarlijkere vogelgriep (H5N1, H7N7, H9N2).

Dan rijst de vraag. Is het dan wel zo verstandig kinderen op zo jonge leeftijd in te enten tegen seizoensgriep? Ze bouwen immers door het krijgen van de relatief ongevaarlijke griep mogelijk wél weerstand op voor het geval als een gevaarlijke pandemische variant de kop op steekt.

Het is te makkelijk om maar gelijk te concluderen dat we de kinderen maar niet meer moeten inenten tegen seizoensgriep. Kwetsbare kinderen hebben mogelijk meer baat bij een vaccinatie en minder kwetsbare kinderen niet. Ook kinderen die bijvoorbeeld dichtbij broedhaarden van vogelgriepvirussen zitten kunnen misschien beter niet tegen seizoensgriep gevaccineerd worden.

Dat moet goed onderzocht worden. In feite pleitten de onderzoekers hier ook voor. De huidige H1N1 pandemie is een uitgelezen kans gevaccineerde kinderen en niet gevaccineerde kinderen voor wat dit betreft te onderzoeken.

Verder pleitten de opstellers van het document voor het onderzoek naar andere vaccins. Levende vaccins zijn voor wat dit betreft beter in het opwekken van hetrogene immuniteit en er zijn verschillende ontwikkelingen m.b.t. andere vaccins met deze voordelen. Ook zou onderzocht moeten worden wanneer kinderen precies voor het eerst met griepvirussen in aanraking komen.

Al met al een prima discussiestuk en een goede aanzet tot het overdenken van ontwikkelingen en het inslaan van nieuwe wegen voor wat dit betreft. Het Erasmus Medisch Centrum zet zich weer eens op de kaart en we mogen in Nederland trots zijn op deze kanjers als het gaat om virussen en vaccinaties.

Kunnen we nu in discussie in de comments.

Advertenties

5 Responses to Grieptopic: Kindervaccinatie tegen seizoensgriep

 1. jennyj0 says:

  Er staat mij bij dat ze in de USA kinderen standaard tegen griep enten, maar ik weet het niet zeker.

 2. jennyj0 says:

  Ja, lees het nu ook in het stuk, sorry. Ga het morgen verder lezen, ben nu te moe. Heel interessant Cryps!

 3. Annemiek says:

  Er wordt lang niet altijd gevaccineerd tegen seizoensgriep in kinderen in de VS: mijn kinderen hebben die spuit nooit gehad (wonend in de VS). Hun dokter gaf ook nooit die aanbeveling.

 4. jennyj0 says:

  Dank je. Ik wist het ook niet zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: