Q-koorts, vooruit met die geit!

Deze Q kon nog wel eens heel groot worden [….] De gezondheidsraad is het allemaal op het gemakje aan ‘t bekijken. Testje voor zwangeren. Screening bij bloeddonoren in die gebieden. Verder een beetje downplayen en de boertjes een boete geven als ze de regels niet naleven […..] Ziet u de ruimingsteams al weer optreden op het journaal? Boeren in tranen? De hele mikmak? Kamervragen! Anyone?

Ik zei het anderhalf jaar geleden al . Maar nu is de geit beer los. Men is wakkerder dan wakker en zit er boven op. Inmiddels zijn we een aantal doden en dui-zen-den besmettingen verder.

Hoedt u voor de geit en des geitens hoeder!

Zembla bracht een aantal zeer boze medewerkers van GGD’s en anderen in beeld.

Arts microbioloog K. Verduin uit Helmond:

We hebben geen tijd, we zitten middenin een epidemie. Dan ga je toch eerst de epidemie aanpakken.

Kijkt en leest u hier even de in’s en outs van de uitzending:

DE Q-KOORTS EPIDEMIE – 6 DECEMBER 2009

Heeft u nog vragen m.b.t. de Q-koorts? Hierrr het dossier Q-koorts in Medisch Contact.

Gaan wij over tot de orde van de dag. Is het nu afgelopen met het downplayen van die Q-koorts? Welnee.

Afgelopen zaterdag meldde minister Gerda Verburg (Landbouw) nog dat Volksgezondheid voorop staat bij de bestrijding van Q-koorts. De minister vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder heeft laten wegen bij de aanpak van de ziekte tot nu toe.

Eergisteren werd een beslissing om publicatie van de ‘vlekkenkaart’ m.b.t. de Q-koorts (een kaart die de besmettingshaarden toont) uit te stellen. Chaos rond aanpak Q-koorts

In afwachting van maatregelen van de bewindslieden is maandag een bijeenkomst over de Q-koorts met bestuurders en vertegenwoordigers van onder andere de GGD in Noord-Brabant afgeblazen. Ook de kaart met besmette gebieden die maandag op internet zou verschijnen, gaat pas later online, meldde het ministerie van LNV.

Tevergeefs. Net als de bacterie in een intensieve geitenhouderij lekte de kaart. Hieruit blijkt dat het probleem inmiddels de grote rivieren is overgestoken.Q-koorts 4-12-2009 [PDF]

Voor de patiëntenkaart kunt u hier terecht: Gemelde Q- koortspatiënten 2009

De experts adviseren onder meer voor 2010 alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven te ruimen [….] Dierenartsen zijn tegen het ruimen van alle drachtige geiten op met Q-koorts besmette bedrijven om de verspreiding van Q-koorts onder mensen in te perken [….] Epidemioloog Jim van Steenbergen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de landbouworganisatie LTO Nederland na de uitbraak van de Q-koorts in 2007 een vervoersverbod voor geiten en schapen had moeten afkondigen.[….] LTO stelt in een reactie dat in 2007 de status van bedrijven, al dan niet besmet, niet bekend was.

Bron.

Het grote zwarte Pieten en delibreren is (weer) begonnen. Toch lijkt er nu schot te komen in de zaak. Ruimen van zwangere geiten, vervoersverbod en vaccineren. Dat werd tijd. Het lammerseizoen is aanstaande.

Vooruit! (of kunnen we beter zeggen achteruit!) met die geit.

31 Responses to Q-koorts, vooruit met die geit!

 1. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2433650.ece

  Hardere aanpak Q-koorts, ruiming melkgeiten

  De ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (Volksgezondheid, CDA) zijn het vandaag eens geworden over ingrijpende maatregelen om de Q-koortsepidemie te bestrijden. Zij hebben besloten om drachtige melkgeiten wegens deze ziekte te laten doden.
  Dit hebben aan het begin van de middag bronnen in Den Haag bevestigd. Het zou gaan om alle drachtige melkgeiten van besmette bedrijven. Later vandaag zouden de ministers het definitieve besluit bekendmaken en de Tweede Kamer inlichten.

  De overheid volgt daarmee in grote lijnen het advies dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afgelopen vrijdag aan het ministerie van Landbouw stuurde na analyse van mogelijk scenario’s. Het RIVM adviseerde „zo spoedig mogelijk” alle drachtige geiten op besmette bedrijven af te voeren, ongeacht besmetting van het dier zelf. Ook al zou dat resulteren in het ruimen van „tienduizenden dieren”, deze maatregel zou het „grootste effect” hebben, stelde het RIVM.

  Er is de laatste tijd veel kritiek op het beleid dat de regering tot dusver heeft gevoerd in de strijd tegen….

 2. Carla says:

  Een vriendin van me zei bij haar HBS examen (ja ja, lang geleden) in haar zenuwen voor het examen al “gapen en schijten” i.p.v. “schapen en geiten”. Ze was haar tijd ver vooruit.

 3. marer says:

  Hoe gaat het nu verder met scheitjes en gaapjes?
  Zij kunnen zich niet voortplanten. Is dan een vaccinatie genoeg?

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/53857/2006/03/03/Geen-geit-of-schaap-een-gaap.dhtml

  Docent Henk Sanders van de afdeling dierenverzorging van het college stond wel even raar te kijken, toen het jonge leven zich had aangediend. De lammetjes waren zogeheten gaapjes, een kruising tussen een geit en een schaap.
  ,,Toen ik goed naar de lammetjes keek, was ik erg verrast. Ik ben eerst maar een kop koffie gaan drinken.’’ Sanders vroeg een collega om mee te gaan om in het hok de bijzondere nakomelingen van het Rotterdamse schaap te bekijken. ,,Ik wilde even zeker weten dat ik niet gek geworden was,’’ aldus de docent. ,,Ik had zoiets nog nooit eerder gezien.’’
  Samen kwamen ze tot de conclusie dat de lammetjes inderdaad gaapjes waren. De geboorte van een gaap is zeldzaam. Het diertje heeft het lichaam en de vacht van een schaap. De pootjes zijn echter overduidelijk van een geit. Het kopje is een mengelmoes van beide dieren. De diertjes blaten als een schaap. De vader van de Rotterdamse gaapjes is een geit. Als het andersom was geweest, hadden de diertjes scheiten geheten.
  De gaapjes zullen geen nieuwe soort voortbrengen. ,,Ze zijn namelijk onvruchtbaar,’’ legt Sanders uit. ,,Hier op school is dat geen probleem, maar bij een fokkerij zouden ze onmiddellijk worden geslacht.’’

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gaap/scheit

  Gaap/scheit
  Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  Een gaap (of ook wel scheit genoemd) is een kruising tussen een geit en een schaap. Een gaap is het jong van een vrouwtjesschaap (ooi) en een geitenbok. Het resultaat van de andere combinatie, het jong van een geitevrouwtje (sik) en een mannetjesschaap (ram), noemt men scheit. Beide combinaties zijn onvruchtbaar. Geiten behoren tot het geslacht Capra en bezitten 60 chromosomen terwijl schapen tot het geslacht Ovis behoren welke maar 54 chromosomen hebben. Het verschil in chromosomen zal in de meeste gevallen na een paring tussen een schaap en een geit leiden tot doodgeboren nageslacht. Praktijkvoorbeelden bewijzen echter, dat een nakomeling levensvatbaar kan zijn.

  In 2005 lukte het docent dierenverzorging Henk Sanders van het Wellantcollege een aantal gaapjes te fokken.[1] In 2009 werd er een scheitje geboren te Joppe, en een tweede is op komst.[2]

  In het dierenrijk bestaan meer aparte kruisingen. Zo heet een kruising tussen een leeuw en een tijger een lijger. Een zezel is de combinatieg van een zebra met een ezel. De gaapjes hebben nog geen namen. Wie een suggestie heeft, kan terecht op de website www. wellant.nl.

 4. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1326284.ece

  Twijfel over optreden kabinet

  Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onafhankelijk onderzoek naar de bestrijding van de Q-koorts. De partijen hebben grote twijfels of het kabinet de afgelopen jaren adequaat heeft opgetreden, bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

  Regeringspartij de PvdA en de oppositiepartijen vragen zich af of de ministers Verburg (Landbouw) en Klink (Volksgezondheid) niet te laat hebben ingegrepen. De ziekte verspreidde zich vanaf 2007 snel. Dit jaar werden 2.300 patiënten geregistreerd onder wie zes doden.
  ‘Het blijkt niet uit de daden dat de ……

 5. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1326308.ece

  GGD sloeg al veel eerder alarm over Q-koorts

  Al in 2007 sloeg de GGD in Brabant alarm over de Q-koorts. Het ministerie van Landbouw vond maatregelen niet nodig.

  De Q van Q-koorts komt van het Engelse woord ‘query’, dat vraag betekent. De veroorzaker is inmiddels bekend (de bacterie Coxiella burnetii). Maar waarom de ziekte opeens zo hardnekkig in Nederland rondwaart, is nog steeds een vraag. Het is nog nooit vertoond in de wereld. ‘We weten het gewoon niet’, zegt RIVM-directeur Roel Coutinho herhaaldelijk.

  De ziekte sloeg voor het eerst op enige schaal toe in het Brabantse dorp Herpen (2.500 inwoners, dichtbij Oss), in het voorjaar van 2007. Vele tientallen bewoners meldden zich bij hun huisarts met griep- en vermoeidheidsverschijnselen. In Herpen leidde de uitbraak tot grote onrust, daarbuiten niet of nauwelijks.

  Volgens het RIVM werden in 2007 zo’n 190 ziektegevallen in Brabant gemeld. Vóór dat jaar kwam Q-koorts slechts af en toe voor in Nederland; gemiddeld 15 mensen per jaar liepen de ziekte op.

  De GGD Hart voor Brabant was wel gealarmeerd. Hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande besefte…

  eindquote:

  Begin deze maand adviseerde een commissie van deskundigen de besmette drachtige geiten af te maken. Woensdag bereikten Klink en Verburg eindelijk een akkoord over een drastische aanpak: de ruiming van duizenden geiten.

  Bijna iedereen is het ermee eens dat het de hoogste tijd is voor rigoureuze maatregelen. Maar velen vragen zich ook af waarom de ministers zo lang hebben getalmd. Veel Brabantse bestuurders vinden dat ‘dit al een jaar eerder had moeten gebeuren’

 6. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1326371.ece

  Hoe krijg ik Q-koorts?

  Wat is Q-koorts? Hoe kun je het oplopen? Wat kun je er tegen doen? Acht vragen en antwoorden over de Q-koorts.

 7. Carla says:

  Groeiend verzet tegen doden gezonde geiten 12-12-2009

  HEERDE – Landbouworganisatie LTO Noord is tegen het doden van gezonde geiten. En ook de Partij voor de Dieren voert actie tegen de overheidsmaatregelen tegen Q-koorts. De ziekte is de afgelopen week vastgesteld op drie bedrijven in de gemeente Midden-Drenthe……

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/43055/groeiend-verzet-tegen-doden-gezonde-geiten

 8. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/120578-qkoorts-35000-dieren-afmaken.html

  Q-koorts: 35.000 dieren afmaken

  De komende tijd worden zo’n 35.000 dieren gedood om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen.

  De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hebben bepaald dat op bedrijven waar de ziekte heerst, niet alleen zieke drachtige geiten en schapen worden afgemaakt, maar ook gezonde drachtige dieren.

  Eerst wilden ze onderscheid maken tussen……

 9. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1332132.ece

  ‘Boeren gaan ten onder aan gevolgen Q-koorts’

  Een groot deel van de door Q-koorts getroffen melkgeitenhouders gaat de komende jaren financieel ten onder aan de gevolgen van het ruimen van al hun drachtige geiten en het fokverbod. Daarvoor waarschuwt boerenorganisatie LTO Nederland. De organisatie wil meer schadevergoeding van minister Verburg van Landbouw, maar die laat weten dat Europese regels dat verbieden.

  eindquote:

  ‘Koortsachtig gesprek’
  LTO zegt nog in ‘koortsachtig gesprek’ te zijn met Verburg over compensatie van deze ‘vervolgschade’, maar een woordvoerder van de minister benadrukt dat zij weinig mogelijkheden heeft. ‘Vergoeding van de vervolgschade wordt door de Europese Commissie gezien als verboden staatssteun. Al zou de minister willen, dan mocht ze het niet vergoeden.’ De minister hoopt wel ‘op andere manieren te kunnen bijdragen aan een toekomst voor de geitenhouders’. Details kan het ministerie nog niet geven. ‘Het ruimen heeft nu prioriteit. De volksgezondheid staat voorop. Daarna zien we verder.’

  Na de eerste drie ruimingsdagen van vorige week werd het doden van drachtige geiten maandag hervat. In de strijd tegen de Q koorts worden in totaal zeker 35 duizend drachtige dieren gedood op minstens 61 boerderijen.

 10. Carla says:

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/43607/verzet-tegen-ruimen-geiten

  Verzet tegen ruimen geiten 29-12-2009

  ASSEN – Het verzet groeit tegen het ruimen van gezonde geiten op bedrijven waar Q-koorts heerst..
  Op internet is een petitie te vinden, waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen om een einde te maken aan het ruimen van gezonde dieren. De petitie was dinsdagochtend al door 6500 mensen ondertekend. Ook vanuit de sector zelf mag de petitie op steun rekenen. Komende maandag worden in Drenthe de eerste geiten geruimd. Het gaat om 250 dieren van Chris Stokkers in Hoogersmilde.

 11. Iemand al een EBM overzichtje aangaande de Q-koorts?

 12. Carla says:

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/43615/geitenhouder-vecht-ruiming-aan

  Geitenhouder vecht ruiming aan 29-12-2009

  ASSEN – Een Drentse geitenhouder vecht de ruiming aan van drachtige opfokgeiten die op een onbesmette locatie staan.

  Landbouwminister Verburg wil de geiten ruimen omdat ze administratief behoren bij een besmet bedrijf. Maar de opfokgeiten staan ruim anderhalve kilometer van het melkgeitenbedrijf waar een positief melkmonster is genomen. Advocaat Johan van Groningen vecht de ruiming aan via een voorlopige voorziening bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, zo meldt het Agrarisch Dagblad.

 13. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/129690-qkoorts-boerenbelangen-wonnen-het-lang-van-volksgezondheid.html

  Q-koorts: boerenbelangen wonnen het lang van volksgezondheid

  De Q-koorts epidemie lijkt onnodig uit de hand gelopen. Dat beeld rijst in ieder geval op uit verslagen van beleidsoverleg tussen hoge ambtenaren van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid, die in het bezit zijn van de NOS.

  Met de eerste signalen dat er wel eens een volksgezondheidprobleem zou kunnen ontstaan door de Q-koorts is niets gedaan. Die waren er al eind 2005 en in het voorjaar van 2006.

  Al op 23 juli 2007 wordt door de mensen die de Nederlandse bevolking moeten beschermen tegen uitbraken van infectieziektes, gevraagd om gegevens van besmette bedrijven. Die krijgen ze niet. Hierdoor ontbreekt het ze aan inzicht om de verspreiding van de ziekte goed in de gaten te houden.

  Meldplicht
  Ook een meldplicht voor besmette bedrijven blijft in eerste instantie uit, ook al is….

  eindquote:

  Stinkende wonden
  De hele reconstructie, gemaakt door redacteuren Rinke van den Brink en Rob Koster, leest als een spannend boek. Hoe zachte heelmeesters stinkende wonden maakten. Hoe Landbouw de boerenbelangen heel lang liet voorgaan.

  Hoe de bacteriejagers van Volksgezondheid wisten wat er moest gebeuren maar lange tijd toch niet doordrukten. Hoe er lang gepraat werd en te weinig werd gedaan. Hoe het zover kon komen dat mensen ziek werden en dieren dood moesten.

  De hele reconstructie vindt u hier.

 14. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1338819.ece

  Duizend demonstranten bij protest tegen Q-koortsruimingen

  Een kleine duizend mensen hebben zondagmiddag een protestmars gelopen door het Gelderse Laren. Ze betoogden tegen het ruimen van gezonde geiten en schapen in verband met Q-koorts. De demonstratie verliep rustig, liet een woordvoerster van de gemeente Lochem (waar Laren onder valt) na afloop weten.

  De mars begon rond het….

 15. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1340741.ece

  Groeiende zorg om Q-koorts bij schapen

  Er is geen enkele twijfel dat vleesschapen bij direct contact de Q-koorts kunnen overbrengen op mensen. Dat stelt de GGD Hart voor Brabant. Volgens hoofd infectiebestrijding Jos van de Sande is het ‘evident’ dat dit vorig jaar in Nuenen is gebeurd, waar 46 mensen ziek werden na een bezoek aan een schapenstal. ‘Ik heb de rapportages gezien. Om het verband aan te tonen is echt geen verder onderzoek nodig’, aldus Van de Sande.

  Minister Klink van Volksgezondheid kondigde eerder deze week een onderzoek aan door gezondheidsinstituut RIVM naar het verband tussen de besmette mensen en de schapen. Als het verband wordt aangetoond wil hij de dieren in Nuenen ‘wellicht’ ruimen, zoals nu gebeurt met alle drachtige geiten. Boerenorganisatie LTO-Nederland zegt zeer bezorgd te zijn over dit onderzoek en vreest een ‘giga-probleem’ als Klink die lijn doortrekt naar andere schapenhouders met besmette dieren. Nederland telt 1,4 miljoen vleesschapen – het is een veel grotere sector dan de geitenhouderij.

  De GGD benadrukt wel dat het in Nuenen om een zeer….

  eindquote:

  Voorzitter Nico Verduin van de LTO-vakgroep schapenhouderij hoopt dat ‘rigoureuze maatregelen’ tegen de schapen achterwege blijven. ‘Uiteraard moet er eerst worden gevaccineerd voordat er weer bezoek op die bedrijven mag komen. Maar er is geen reden voor een heksenjacht op schapen. Bij direct contact met dieren is er altijd een risico op besmetting. Dat geldt ook voor honden en katten. Maatregelen zijn pas gepast als het risico in een specifiek geval veel groter is dan normaal.’

 16. Da silva says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/5926503/__Klink__onderzoek_Q-koortsmedicijnen__.html?p=2,1
  Klink wil onderzoek @-koortsmedicijnen

  Minister Klink (Volksgezondheid) wil dat de Gezondheidsraad zo snel mogelijk onderzoekt of mensen met hartklepprotheses die in gebieden wonen waar Q-koorts heerst, een preventief medicijn kunnen krijgen. Dat medicijn is nog niet in Nederland geregistreerd.

 17. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1355361.ece

  Q-koortsbacterie bij mens geïsoleerd

  Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI), onderdeel van Wageningen Universiteit, zijn er voor het eerst in geslaagd om de Q-koortsbacterie bij mensen te isoleren. Daarmee wordt het mogelijk om het onderzoek naar het ontstaan van de ziekte en naar het effect van de behandeling van patiënten uit te breiden.

  De bacterie Coxiella burnetii, die de Q-koorts veroorzaakt, is bij mensen uiterst lastig op te sporen.

  Cellen
  De bacterie houdt zich vaak schuil in speciale cellen. De CVI-onderzoekers wisten de bacterie te isoleren uit de hartklep van een chronische Q­koortspatiënt en uit slijm van een patiënt met acute klachten, waarna ze de bacterie konden laten groeien.

  Vorig jaar lukte het de CVI-onderzoekers al om de Q­koortsbacterie te isoleren en op te kweken uit de nageboorte van een geit. Het genetisch materiaal van de bacterie uit de patiënten zal daarmee worden vergeleken.

 18. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/141480-droge-omgeving-zorgt-voor-meer-qkoortspatienten.html

  Droge omgeving zorgt voor meer Q-koortspatiënten

  Q-koorts wordt in een droge omgeving met weinig begroeiing veel sneller overgedragen op mensen dan in gebieden waar de bodem vochtig is en de vegetatie rijker.

  Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Future Water in opdracht van het RIVM. De onderzoekers hebben de vochtigheidsgraad van de bodem en de vegetatie bekeken in een straal van vijf kilometer rond 25 melkgeitenbedrijven en twee melkschapenbedrijven.

  Doel van het onderzoek was om na te gaan welke omgevingsfactoren een rol spelen bij de verspreiding van Q-koorts. Op de onderzochte bedrijven woedde in de periode van 2006 tot en met 2009 een abortusstorm. Bij abortussen en in minder mate bij geboorten komt de Q-koortsbacterie in enorme hoeveelheden vrij.

  Stof
  Zowel de begroeiing als de vochtigheidsgraad van de bodem als het weer blijken een belangrijke rol te spelen. De Q-koortsbacterie, zo is intussen wel duidelijk…………

 19. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1357810.ece

  Bloeddonor risicogebied wordt getest op Q-koorts

  Alle bloeddonoren in risicogebieden worden vanaf maandag getest op de Q-koorts. Als de infectieziekte bij hen wordt aangetroffen, mogen zij geen bloed meer geven. Dat heeft Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening regelt, besloten.

  Vooralsnog moeten zevenduizend donoren worden getest, een aantal dat kan oplopen als de epidemie voortschrijdt. Sinds 2007 is de ziekte al bij 3.500 patiënten vastgesteld. Uitsluiting van alle donoren uit de risicogebieden is geen optie, omdat daardoor de bloedvoorziening in gevaar kan komen. Sanquin heeft 400 duizend donoren.

  Het risico op overdracht van de bacterie via besmet bloed is zeer gering. In de wetenschappelijke literatuur is……..

  eindquote:

  Het bloed van donoren wordt al standaard getest op een aantal ziekten en besmettingen. De Q-koortstest komt daar nu bij. Als de ziekte wordt aangetroffen, worden donoren ‘voorlopig permanent’ uitgesloten, aldus de Sanquin-woordvoerder. Bij sommige patiënten kan de bacterie zich na een infectie jarenlang schuil houden en later weer opduiken.

 20. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/pg/2010/www.qkoortsinnederland.nl-live.asp?rss

  Site over Q-koorts live

  Vandaag gaat de publieksversie van http://www.qkoortsinnederland.nl live. Op de site kunnen burgers terecht voor informatie over de symptomen van Q-koorts en hoe je besmetting kunt voorkomen.

  http://www.qkoortsinnederland.nl fungeerde eerst als portal naar verschillende bronnen op het web over Q-koorts. Nu is de site omgebouwd voor het algemene publiek. Er is informatie te vinden over de ziekte bij mensen en dieren, het laatste nieuws over de verspreiding van Q-koorts, veelgestelde vragen en de adressen van GGD’en.

 21. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/146019-laboratorium-qkoortspoli-kan-het-werk-niet-aan.html

  Laboratorium Q-koortspoli kan het werk niet aan

  Het laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch bezwijkt bijna onder de druk van het vele werk door de Q-koorts.

  Dagelijks komen honderd mensen naar de Q-koortspoli voor een bloedtest. Al die tests moeten vervolgens onderzocht worden.

  Elke week melden zich op de Q-koortspoli twintig nieuwe patiënten uit het hele land met ernstige klachten die samenhangen met Q-koorts. Ook het aantal chronische Q-koortspatiënten dat de poli bezoekt stijgt gestaag. Intussen zijn dat er ongeveer 45.

  Door de grote hoeveelheid werk ontstaan vertragingen in de behandeling van patiënten. Een tijd lang is de beste testmethode niet toegepast om tijd te winnen.

  “Het loopt ons over de schoenen”, zegt medisch microbioloog Nicole Renders, een van de initiatiefnemers van de Q-koortspoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Bernhoven Ziekenhuis in Oss. “De werkdruk is enorm.”

  Die hoge werkdruk heeft verschillende oorzaken:……

 22. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/146897-artsen-qkoortspoli-willen-vaccin-voor-risicogroepen.html

  Artsen Q-koortspoli willen vaccin voor risicogroepen

  De artsen van de Q-koortspoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch bepleiten vaccinatie van patiënten met bepaalde hart- en vaatziekten tegen Q-koorts.

  In een brief van begin februari aan minister Klink dringen zij erop aan haast te maken met die vaccinatie. De Bossche artsen willen dat een in Australië gebruikt vaccin om mensen in te enten versneld ook in Nederland wordt toegelaten.

  De Gezondheidsraad buigt zich momenteel op verzoek van minister Klink van VWS over…….

 23. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2518323.ece

  Expert: groeiende problemen Q-koorts

  De overheid is de strijd tegen Q-koorts te traag begonnen. De bacterie die de ziekte verwekt, zit nu overal in de natuur.

  Dat zegt Jan Hendrik Richardus, universitair hoofddocent maatschappelijke gezondheidszorg aan het Rotterdamse Erasmus MC en de eerste kenner van Q-koorts in Nederland.

  Richardus voorziet toenemende problemen voor……

  eindquote;

  Richardus concludeert dat op de huidige intensieve manier geen veehouderij in Nederland mogelijk is. „Het kan gewoon niet. Niet alleen wegens dierenwelzijn, maar ook niet omwille van menselijk welzijn en de volksgezondheid.”

  Volgens hem kan er van alles gebeuren. „Dat klinkt misschien fatalistisch. Maar het evenwicht in de natuur dat we vóór 2007 hadden, is doorbroken.”

 24. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2519328.ece

  Ook bodem resistent tegen antibiotica

  Niet alleen in stallen en in vlees, maar ook in de Nederlandse bodem leven steeds meer bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Nederlandse wetenschappers. Volgens onderzoeksleider David Graham komen de bacteriën „waarschijnlijk uit de landbouw”.

  Graham denkt dat het antibioticagebruik in de veehouderij de resistentie bevorderd heeft, vooral de laatste decennia. Hij vreest dat resistente bacteriën uit de bodem een extra bron kunnen zijn voor infecties die moeilijk met antibiotica te behandelen zijn. Het onderzoek van Graham, hoogleraar aan Newcastle University, verscheen onlangs online in het vakblad Environmental Science & Technology.

  Meer resistente bacteriën

  Het gehalte resistente bacteriën is vijftien keer zo groot als………

 25. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/172144-geitenboeren-kunnen-weer-aan-de-slag.html

  Geitenboeren kunnen weer aan de slag

  Melkgeiten- en melkschapenhouders mogen vanaf vandaag weer dieren vervoeren en fokken. Het vervoersverbod en fokverbod dat was ingesteld om de Q-koorts tegen te gaan is opgeheven. Het intrekken van die maatregelen betekent niet dat de problemen voor de sector nu voorbij zijn.

  Er zijn minder geiten op de markt beschikbaar dan er nodig zijn om de 89 geruimde bedrijven opnieuw te bevolken. De sector heeft afgesproken dat de nieuwe dieren alleen Nederlandse beesten mogen zijn die twee zijn keer gevaccineerd tegen de Q-koorts.

  Dit jaar is er een tekort van zo’n 35.000 geiten heeft ZLTO, de zuidelijke afdeling van de boerenorganisatie LTO, berekend. Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) bevestigt dat aantal.

  Voorzitter Jeanette van der Ven van de vakgroep geiten van LTO zegt, net als het LEI dat…………

 26. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/199889-zware-kritiek-op-aanpak-qkoorts.html

  Zware kritiek op aanpak Q-koorts

  De ministeries van Landbouw (LNV) en Volksgezondheid (VWS) hadden doortastender kunnen én moeten optreden tijdens de uitbraak van de Q-koorts. Dat staat in het ……..

 27. wilmamazone says:

  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/345985-rivm-zeker-24-mensen-overleden-aan-qkoorts.html

  RIVM: zeker 24 mensen overleden aan Q-koorts

  24 Mensen zijn de afgelopen jaren overleden aan de Q-koortsbacterie. Roel Coutinho (RIVM) zegt dat dit aantal een onderschatting is. Van die 24 staat vast dat Q-koorts de doodsoorzaak is, maar niet iedere arts denkt aan Q-koorts. “Het zullen er meer zijn, misschien twee, drie keer zo veel”, aldus Coutinho.

  De Nationale Ombudsman zal in maart of april beginnen met een openbare hoorzitting (onder ede) over de Q-koorts. De Ombudsman onderzoekt hoe patiënten, die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn, genoegdoening kunnen krijgen van de overheid.

 28. wilmamazone says:

  Onderzoek Q-koorts: ‘Minister veegt met grove bezem haar stoep schoon’

  De oud-ministers Ab Klink en Gerda Verburg zijn opgeroepen voor de openbare hoorzitting over de Q-koorts op 24 april in Den Bosch. Ze zullen onder ede worden gehoord door Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

  Dat heeft de Nationale ombudsman donderdagavond bekendgemaakt.

  eindquote:

  Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en gehoord door de overheid. Volgens de ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht voor de financiële schade die Q-koortspatiënten hebben gelopen als gevolg van hun ziekte.

  Noot:
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/359514-qkoorts-ombudsman-hoort-oudministers.html

 29. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/365961-meldingsplicht-qkoorts-kwam-laat.html

  ‘Meldingsplicht Q-koorts kwam laat’

  Oud-minister Verburg vindt dat het kabinet bij het aanpakken van de Q-koorts op één punt sneller had kunnen handelen. De meldingsplicht had volgens haar sneller moeten worden ingevoerd.

  Over die plicht werd eind 2007 voor het eerst gesproken, maar hij kwam er pas in juni 2008. “Dat had sneller gemoeten”, zei Verburg in een verhoor door Nationale Ombudsman Brenninkmeijer.

  eindquote:

  Aan het slot van haar verhoor zei Verburg dat ze vanochtend het gevoel had dat ze naar een rechtbank ging die zijn vonnis al had geveld.

 30. DaSilva says:

  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/383557-ministerie-verzweeg-besmetting-qkoorts.html

  Vierduizend zieken en minstens 25 doden. Dat zijn de trieste cijfers van de Q-koorts-epidemie. Een groot deel van die besmettingen was mogelijk voorkomen als
  informatie, al een half jaar bekend op het ministerie van Landbouw, niet was verzwegen. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur. Henk van Gerven, Kamerlid voor de SP, reageert in de studio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: