Scheetje beef

U wilt wel eens weten hoe het er bijstaat met de oudere in uw behandelkamer. Hoe tikt het in de bovenkamer van uw patiënt? Zijn er aanwijzingen dat het daar een beetje achteruitholt?

Alles in één moeite door. U zet het ouwetje op de onderzoekstafel. Hamertje tik; Even de reflexen testen. Gaat u maar liggen. Even kijken…. Gezien hoor! Staat u maar weer op. Huh?

Zo simpel kan klinisch onderzoek zijn.

Onderzoek gepubliceerd in het Britisch Medical Journal onthult dat de positie waarin de oudere zich vleit, aanwijzingen geeft voor het doen van vooronderstellingen m.b.t. cognitieve toestand (mate van dementie) waarin deze zich bevindt.

Lying obliquely—a clinical sign of cognitive impairment: cross sectional observational study, Peter Kraft et al.
[fulltext, BMJ 2009;339:b5273]

Angular deviation of at least 7° predicted cognitive impairment according to the three different tests, with specificities between 89% and 96% and sensitivities between 27% and 50%. [….]Clinicians might suspect cognitive impairment in mobile older inpatients with neurological disorders who spontaneously position themselves obliquely when asked to lie on a bed.

Gaat de oudere scheef (meer dan 7 graden) op het bed of behandeltafel liggen is er een behoorlijke kans dat het ‘mis’ is in de bovenkamer.

4 Responses to Scheetje beef

 1. Carla says:

  Ik vind dit fenomeen toch zo ontzettend intrigerend. Is dit echt waar?

  Ik vraag me nu steeds af, zullen de meeste huisartsen dit weten en daar ook op letten? En wat doen ze daar dan mee? Maar ik denk bijvoorbeeld ook, hoe kun je nu eigenlijk scheef gaan liggen op zo’n ontzettend smal behandel- of onderzoekstafeltje …….?

  Ik heb wel vreselijk moeten lachen om de foto van het oude echtpaar. En hem stiekem gebruikt als e-mail kerstkaart aan een paar mensen. Hij was een groot succes! Dank.

 2. Pingback: Gingko Biloba, de geheugenmythe « Cryptocheilus Weblog

 3. wilmamazone says:

  http://www.limburger.nl/article/20100103/REGIONIEUWS04/100109924/1030

  75-plussers massaal onderzocht

  Naar schatting ruim zesduizend ouderen in de leeftijd van 75 jaar en ouder in de Westelijke Mijnstreek worden dit jaar uitvoerig gescreend en onderzocht op hun sociale en medische kwetsbaarheid. De senioren die daarbij hoog scoren, krijgen een speciaal op maat gesneden behandel- en begeleidingsprogramma aangeboden.

  Dat is de kern van een grootschalig, drie jaar durend proefproject en onderzoek dat is opgezet door circa 25 huisartsen in de regio in samenwerking met de afdeling geriatrie van het Orbis-ziekenhuis (OMC) in Sittard-Geleen. Volgens de Sittardse huisarts en wetenschappelijk onderzoeker Sjoerd Hobma, een van de drie initiatiefnemers, is het project door zijn opzet, invulling en schaalgrootte naar Nederlandse maatstaven ‘hoogst bijzonder’.

 4. Pingback: Hardlopers zijn geen doodlopers « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: