Geweld, intimidatie en bedreiging in het ziekenhuis

Hoe beoordeelt u het dat een gewelddadige Marokkaanse familie
zich in een ziekenhuis schuldig heeft gemaakt aan geweld, intimidatie en
bedreiging? […] Deelt u de mening dat dit onacceptabel is en dat het niet mag gebeuren dat werkzaamheden in een ziekenhuis worden ontregeld?[…] Hoe zorgt u er voor dat een situatie als deze in de toekomst wordt voorkomen en dat ziekenhuispersoneel rustig haar belangrijke werk kan doen?

Vragen van de PVV [PDF-alert] op een voorval van woensdag in het Lievensberg-ziekenhuis in Bergen op Zoom.
Marokkaanse familie dwingt reanimatie af (Telegraaf wo 13 jan 2010)

Een beetje voorbarig naar het schijnt.
‘Marokkanen hebben artsen niet bedreigd’ (Telegraaf vr 15 jan 2010)

U zult er vast wel over gelezen hebben. Gisteren was het weer raak. In Nijmegen. Welja. Scooterklootzakjes Nijmegen bedreigen arts (lees vooral de reacties).

“Ies koeltoer” zegt PvdA-Stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaart Ahmed Marcouch.
Bedreigen hulpverleners is deel Marokkaanse cultuur (Elsevier zaterdag 6 september 2008 09:05)

Gewoon onbegrip zegt het VUmc.

Het doel is uiteindelijk dat zorgverleners gevoeliger worden in de omgang met deze patiënten […] Doel is het speerpunt krijgen van begrip voor elkaars perspectief en nieuwe manieren ontwikkelen om om te gaan met interculturalisatie in het beleid van VUmc […] In 2010 krijgen praktijkopleiders en verpleegkundigen verschillende cursussen aangeboden op het gebied van interculturalisatie

Wat zegt u? Keihard aanpakken of pamperen?

Advertenties

6 Responses to Geweld, intimidatie en bedreiging in het ziekenhuis

 1. Keihard aanpakken komt ná de situatie waarin een zorgverlener de pineut is. Wat dat aangaat zie ik een cursus conflicthantering o.i.d. apart van het bestraffen van dergelijke vergrijpen en dus niet als ‘pamperen’.

  Hoe zit het trouwens met die verzwaarde straffen voor het lastigvallen van zorgverleners?

  Natuurlijk is dit voor de PVV weer een prachtige aangelegenheid om over de ruggen van zorgverleners hun xenofobe standpunten te verkondigen.

 2. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/130369-personeel-st-radboud-het-is-zon-schok.html

  Personeel St. Radboud: het is zo’n schok

  Hij heeft het vaker meegemaakt. Michael Edwards, chirurg en hoofd van de afdeling Spoedeisende Hulp van het UMC Sint Radboud in Nijmegen. Bedreigingen en gescheld, als je bezig bent je vak uit te oefenen. “Helaas wel”, zegt hij.

  Afgelopen vrijdag was hij er zelf niet bij toen zijn mensen ernstig werden bedreigd door twee patiënten. Het ziekenhuis overweegt aangifte te doen. De naweeën van de gebeurtenissen maakt Edwards nu mee. Zijn mensen worden, als ze daar behoefte aan hebben, begeleid door het BOT. Het Bedrijfs Opvang Team is er sinds enkele jaren, voor artsen en verpleegkundigen die een verdrietige gebeurtenis meemaakten. Of, zoals vrijdag, regelrechte bedreigingen.

  eindquotes:

  Hondengeleider
  Buiten had zich ondertussen een groep vrienden, kennissen en familie van de twee verdachten verzameld. Het gerucht ging dat een van de jongens zwaargewond was. Men wilde duidelijkheid over hun situatie en wilde naar binnen. Politie met versterking en met een hondengeleider achter de hand hield samen met de Dienst Beveiliging van het ziekenhuis de zaak onder controle.

  “Uiteindelijk is onder politiebegeleiding een arts naar buiten gegaan”, vertelt Van Herwijnen. De arts informeerde de buiten verzamelde groep dat het met de verwondingen van de jongens wel mee viel. Uiteindelijk vertrok men.

  Kogelvrij glas
  Binnen vochten de artsen voor het leven van de aangereden voetganger. Tevergeefs. Hij overleed.

  Het Nijmeegse ziekenhuis vernieuwt veel van de gebouwen en is bezig met nieuwbouw. Ook de Spoedeisende Hulp krijgt een nieuw onderkomen. Nog ruimer, nog moderner. Veel veiligheidsvoorzieningen. En daarbij hoort ondermeer een receptie achter kogelvrij glas.

 3. Tealon says:

  Ik ken bijna alleen maar mensen in de zorg die bikkelhard werken met als doel mensen te HELPEN. Ik heb nog nooit iemand gehoord die graag arts wou worden voor het geld. Dat soort type mensen gaan wel bij een bank werken. Daarom ook iedereen die de hulp van medewerkers in de gezondheidszorg niet kunnen waarderen gewoon streng straffen en misschien gewoon een extra toelage op de zorgverzekering laten betalen voor een jaartje. Kan dat geld weer gestoken in die strenge, maar misschien nodige veiligheidsmaatregelen.

 4. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1340230.ece

  Nog geen aangifte Radboud na bedreiging personeel

  Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen denkt samen met twee medewerkers nog na over een aangifte wegens bedreiging door twee jonge mannen.

  De twee bedreigden vrijdagavond een arts en verpleegkundige, nadat zij eerder een voetganger hadden aangereden. De voetganger overleed in het ziekenhuis.

  Het ziekenhuis en de betrokken medewerkers willen ‘in alle rust tot een weloverwogen besluit komen’, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Over de kwestie is overleg geweest met het Openbaar Ministerie en de politie.

  Bij een aangifte worden de betrokkenen met naam en toenaam genoemd. ‘Zij weten nog niet of zij daar behoefte aan hebben. Volgende week volgt er een besluit.’

  De twee mannen van 18 en 19 jaar bedreigden het personeel met de dood toen zij zelf met verwondingen op de eerste hulp terechtkwamen. De twee zitten vast wegens de dodelijke aanrijding.

 5. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1342283.ece

  Aangifte na bedreigingen in Nijmeegs ziekenhuis

  Bij de politie in Nijmegen is alsnog aangifte gedaan van bedreiging van twee ziekenhuismedewerkers door twee mannen van 18 en 19 jaar. Dat gebeurde twee weken geleden in het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC).

  De politie bevestigt de aangifte. Zowel het ziekenhuis als het Openbaar Ministerie (OM) wil uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen van wie de aangifte afkomstig is.

 6. Er is in Nijmegen inmiddels aangifte gedaan.

  In BoZ niet.

  Het heeft nogal voeten in aarde gehad.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/01/waarom_ziekenhuis_lievensberg.html

  713 comments op een dag….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: