Zelfmoord door homeopathie

Goed nieuws voor homeopaten. Op 30 januari om 10.23 (LOL) zijn weer er honderden homeopathie-skeptics minder.

Ze gaan allemaal een keiharde overdosis aan homeopathische pilletjes slikken. Potten tegelijk gaan er in.

Sceptics and consumer rights activists will publicly swallow an entire bottle of homeopathic ‘pillules’ to demonstrate that these ‘remedies’, prepared according to a long-discredited 18th century ritual, are nothing but sugar pills.

De actie is opgezet in reactie op het in de UK vertrouwde merk Boots, wat klanten en medici maar op het verkeerde been blijft zetten m.b.t. homeopathie.

[…] in evidence given recently to the Commons Science and Technology Committee, you admitted that you do not believe homeopathy to be efficacious. Despite this, homeopathic products are offered for sale in Boots pharmacies – many of them bearing the trusted Boots brand.

An Open Letter to Alliance Boots

Check de website met handig aftelklokje.
The 10:23 Event
Meer bij Merseyside Skeptics Society.

Zijn dit soort dingen nieuw? Welnee. Zelfs uw Crypto bood al iets dergelijks aan en zette zijn leven op het spel:

Je mag elk gif kiezen dat je kent. Neem het gif van een pofadder of een cobra. Neem arsenicum of DDT. De verdunning is te bespreken. Wat houd je nu werkelijk tegen?

Ik weet het wel. Ik drink gewoon die liter verdunde meuk van je op. Zonder problemen. Gewoon omdat het kan.

Omdat jij zo nodig je mythe in stand wilt houden gaat dit er dus niet van komen. Aan bewijzen hebben homeopaten namelijk een broertje dood.

(11-10-2009 om 01:11 en hierrr)

Op instignatie van Jan Willem Nienhuys en Rob Nanninga is er al eens een keer zoiets in Nederland geprobeerd.
Homeopathische uitdaging

Na eerst een grote mond te hebben opgezet, haakten de verdunners af.

Alsof ze zelf beseften dat dit alleen zou leiden tot publieke vernedering.

79 Responses to Zelfmoord door homeopathie

 1. Ohw god, als ik bedenk dat 1 febr een HBO CAM opleiding waar je kunt kiezen voor eens specialisatie tot ‘klassiek homeopaat’ dan staat het plaatsvervangende schaamrood met tot over de kaken. On-ge-loof-lijk. Zouden ze op de hoogte zijn van deze massa-suïcide?

  Briljante naam van de campagne ook trouwens. 10:23

 2. Zo, ik ben wel wakker dus ja. Avogadro wordt in het artikel genoemd en ik bedoel in m’n vorige reactie: ‘Ohw god, als ik bedenk dat 1 febr een HBO-CAM opleiding start‘.

 3. Carla says:

  Het KAN wel hoor. 😆

  In oktober 2009 is een schadevergoeding uitbetaald aan de nabestaanden van een vrouw die 2 jaar eerder was overleden aan een “overdosis” water drinken (wedstrijd). Dus als je maar genoeg van het verdunde verdunde verdunde verdunde verdunde “medicijn” (= water) inneemt; bingo!

  http://www.nu.nl/algemeen/2112644/miljoenen-dood-overdosis-water.html

 4. @Carla: en dan roepen we in koor: correlation doesn’t imply causation! 😀

 5. Carla says:

  😉

 6. Homeopaten gaan dan voor het zingen de kerk uit Bram.

 7. jennyj0 says:

  Homeopaten zingen niet eens.

 8. wilmamazone says:

  Homeopaten zingen niet eens.

  Oh dat wist ik niet!
  En ik maar steeds denken dat die nodig eens héél wat toontjes lager moesten gaan zingen.

 9. jennyj0 says:

  Ze zeggen alleen maar dat ze zingen. Maar ze doen helemaal niks.

 10. BenZeeland says:

  Als er maar genoeg deelnemers zijn is er een gerede kans dat iemand ziek wordt, zelfs overlijdt.
  Bovendien moet je natuurlijk ook de effecten op wat langere termijn niet uit het oog verliezen: hoeveel ziektegevallen en doden zijn er na 2 jaar?

 11. jennyj0 says:

  Ja, maar of dat dan door homeopathie komt is maar zeer de vraag. Er zit om te beginnen al niks dan wel vrijwel niks in.

 12. @ BenZeeland:

  Daarom. Juist daarom. Daarom vinden de halleluhjahverhalen van die waterverkopers dragers ook gretig aftrek en kunnen in de annalen worden bijgeschreven….

  Oorzaak en gevolg my dear Watson.

 13. BenZeeland says:

  @Jenny: (Of een bezoek aan de dokter helpt is ook nog maar de vraag, ha, ha.) Misschien maakte mijn opmerking een al te serieuze indruk, al acht ik homeopathische artsen in staat tot gelijkende conclusies aangaande eventuele incidenten.

 14. jennyj0 says:

  Ik begrijp helemaal niet hoe iemand homeopatisch arts kan zijn. Het enige dat ik kan bedenken is om de volgende reden: een arts mag geen placebo voorschrijven zonder dat hij de patiënten moet vertellen dat er geen werkzame bestanddelen in zitten. Maar omdat een placebo best wel vaak handig kan zijn denkt hij misschien: dan word ik gewoon homeopaat en dan gebruik ik die rommel als placebo.

 15. @ Jenny:

  Wedden op twee paarden. Gespreid risico. Holistische visie. Er zijn nog meer(drog)redenen.

  Gemakzucht en geen aansprakelijkheid aanvaarden (=risico). Daar komt het op neer m.i.

 16. BenZeeland says:

  Mijn ervaring met nogal wat werkers in de gezondheidszorg is dat ze graag iets plausibels omarmen, al dan niet zelf bedacht. Teveel artsen menen dat ze door hun dagelijkse praktijk een betere dan de wetenschappelijke kijk hebben gekregen. Intercollegiale toetsing moet dat verhinderen, maar het lijkt erop dat collegialiteit zwaarder telt dan het patientenbelang.
  Een homeopathische arts belazert zijn patienten als hij beter weet en werkt ondermaats als hij niet beter weet.

 17. Carla says:

  Hear, hear!

 18. Teveel artsen menen dat ze door hun dagelijkse praktijk een betere dan de wetenschappelijke kijk hebben gekregen. Intercollegiale toetsing moet dat verhinderen, maar het lijkt erop dat collegialiteit zwaarder telt dan het patientenbelang.

  Een betere dan de wetenschappelijke kijk Ben? Verklaar je nader. Patiëntenbelang is gebaat bij een goede wetenschappelijke kijk op zaken in combinatie met de praktijk. Iemand die iets anders beweert is een rare boeroeper en terecht uitkostbaarwaardig (3x woordwaarde) door z’n beroeps groep. Dat gebeurt dan ook. Terecht m.i.

  Een homeopatisch arts is m.i. een contradictio in terminus. Je kunt hem natuurlijk een domme lul noemen. Omdat hij niet weet. Hij zou echter kunnen weten. Niets mis mee als zijn beroepsgroep hem daar op wijst.

 19. BenZeeland says:

  @crypto: er staat “menen”, ikzelf acht de eigen theorietjes van die gezondheidswerkers niet beter (ken jij geen in de gezondheid werkenden met nogal merkwaardige opvattingen die niet stroken met zelfs basale wetenschap?).
  Dat de beroepsgroep in voldoende mate de verkeerd werkende collega’s uit de gelederen verwijdert betwijfel ik. Hoeveel homeopathische, acupuncturele en chiropractische artsen zijn er wel niet, om maar te zwijgen over de manueel therapeuten met hun wonderbaarlijke praatjes en apparaatjes.

 20. Brt says:

  Ik en een familielid hebben ooit zelf per ongeluk een homeopatisch arts gehad. Hij noemde zichzelf ook antroposofisch arts en wat al niet meer.
  Bij hem had ik het idee dat hij er vooral hard op ging een sociaal succes te zijn bij mensen met vage klachten. Die voelden zich enorm geholpen door hem. Hij wist altijd wel een behandeling voor ze uit de hoge hoed te toveren.

 21. @ BenZeeland:

  ken jij geen in de gezondheid werkenden met nogal merkwaardige opvattingen die niet stroken met zelfs basale wetenschap? […] Dat de beroepsgroep in voldoende mate de verkeerd werkende collega’s uit de gelederen verwijdert betwijfel ik.

  Het is op basis van de huidige regelgeving niet mogelijk deze ‘artsen’ uit de beroepsgroep te weren. Kritiek is de enige mogelijkheid. Dat deze figuren hier zich niets van aantrekken is praktijk. Doe je niets aan verder. Je kunt zo vaak zeggen dat praatjes geen gaatjes vullen….het naast je neer leggen en volharden in je onwetenschappelijke mening is niet ongebruikelijk, zelfs regel, in dit soort kringen.

  Patiënttevredenheid wordt veelal aangehaald als rechtvaardiging. Dat is niet verboden hoewel het aangemerkt kan worden als speculatief.

  De dikte van het bord voor je kop is bepalend. Geen ander criterium hoeft je dan ook maar iets in de weg te staan.

 22. wilmamazone says:

  @Crypto

  Jij wil hiervoor 3x de woordwaarde :uitkostbaarwaardig?
  Afgekeurd! Zo kan ik ook scrabble winnen. Als het nou uitkotsbaarwaardig was geweest. 😆

  CryptoEdit: Zoutopslakkenleggermierenneukerspijkersoplaagwaterwaterzoeker (x3)

 23. puma73/ton says:

  wat zijn we toch weer aardig tegen elkaar, foei kinders

 24. wilmamazone says:

  wat zijn we toch weer aardig tegen elkaar, foei kinders

  Jezusmariajozefonzelieveheerenallenietgevallenengelenindehemelstaonsbij (x3)

 25. jennyj0 says:

  Ja we gaan hier altijd heel leuk met elkaar om bij Crypto. 😆

 26. wilmamazone says:

  Het lijkt mijn niet verstandig om dezelfde stunt uit te halen/te protesteren met deze middelen, want dat zou makkelijk niet goed kunnen bekomen:

  http://www.kwakzalverij.nl/1193/Kwik_lood_en_arseen_in_ayurveda_en_TCM_middelen

  Kwik, lood en arseen in ayurveda- en TCM-middelen
  Onderzoek van VWA: Twintig procent Aziatische kruidenpreparaten bevat te veel zware metalen

  Een recent rapport van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) toont voor de zoveelste keer aan dat oosterse ‘geneeskrachtige’ kruidenmiddelen niet te vertrouwen zijn.

  Veel traditionele geneeswijzen uit Azië zijn gebaseerd op het gebruik van kruidenpreparaten. Dergelijke preparaten bestaan vaak uit een wilde mix van allerlei obscure kruiden en zware metalen.

 27. Jurjen says:

  Ik ben eens aan die “oscillococcinum” gaan rekenen. Dat spul is wel heel extreem.
  Wist je dat de kans dat je één molecuul werkzame stof tegenkomt kleiner is dan de kans dat je de komende drie jaar iedere maand de staatsloterij wint? (Als je meedoet, natuurlijk.)
  Reken maar na, of vraag een wiskundige vriend (of vijand).

 28. jennyj0 says:

  Homeopathische zelfmoord is dan ook uitsluitend weggelegd voor de echte doorzetters.

 29. wilmamazone says:

  Met liters van dat spul in korte tijd wil dat wellicht toch lukken, maar dan is de doodsoorzaak watervergiftiging.

  http://www.lenntech.nl/watervergiftiging.htm

  Ook teveel water kan nare gevolgen hebben

  Tot voor kort werd altijd beweerd dat je maar niet genoeg water kunt drinken. Maar net als met ieder voedingsmiddel kan je er ook teveel van binnenkrijgen. Watervergiftiging kan al bij drie liter per uur optreden. Nu denk je waarschijnlijk “Zoveel drinkt toch niemand?”, toch is het voorgekomen.

  In 2005 moest een Groningse student tijdens een ontgroening bij een studentenvereniging steeds een glas water achterover slaan als hij verloor. Helaas verloor hij behoorlijk vaak, en kreeg hij watervergiftiging. Na een epileptische aanval raakte hij bewusteloos en werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleefde het maar net.

  Eerder zijn al eens…..

  eindquote:

  Het mechanisme van watervergiftiging heeft alles te maken met de osmotische druk in onze cellen. Wanneer het zoutgehalte in het bloed daalt, passen de cellen zich daarop aan. Dan gaan ze dus steeds meer water opnemen, en zwellen ze steeds verder op. Als veel water van het bloed naar de hersenen wordt getransporteerd kan dat erg gevaarlijk zijn. Doordat de opgezwollen hersencellen tegen de zenuwen drukken krijgt iemand vaak hoofdpijn. Maar als de cellen de bloedvaten dichtdrukken, ontstaat zuurstofgebrek en raakt iemand bewusteloos. Bij overlijden aan watervergiftiging is dat vaak een gevolg van hersenoedeem.

 30. @ Wilmamazone:

  Het zijn (suiker)pilletjes

  @ Jurjen

  60D 10-60

  Verdunning aanbevolen door Hahneman voor de meeste doeleinden; een dergelijke verdunning is een even grote verdunning als 1 molecule actieve stof in 20 biljoen keer de inhoud van alle oceanen .

  80D 10-80

  Dezelfde verdunning als ongeveer 1 molecule in het observeerbare heelal (het heelal bestaat uit zo’n 10-80 atomen).

  oscillococcinum 400D

 31. wilmamazone says:

  Het zijn (suiker)pilletjes

  Was even in de war met de druppeltjes, maarre… gaan die pilletjes zonder vloeistof naar binnen dan?
  Vooral als je jezelf ermee van kant wil maken?

  *www.hoekletsikmijeruit.nl*

 32. jennyj0 says:

  Nee hoor, klopt wel. Je moet misschien wel 30 kilo suiker naar binnen werken. Lijkt me ook niet goed.

 33. jennyj0 says:

  100 kilo.

  Of nog meer.

 34. Ja, misschien krijgt er wel eentje tijdens die proef een hypo.

  Misschien kan één van jullie iets aan mij uitleggen.

  Ze verdunnen die verrotte eendelevertjes tot D400. Je moet volgens deze mensen goed tussendoor schudden. Gaan ze een soort quantumtechnisch verhaal houden over het geheugen van dat water.

  Vervolgens gooien ze dat water over die suikerpilletjes heen en laten dat verdampen.

  Hoe krijgen ze dat geheugen nu in die pilletjes?

 35. jennyj0 says:

  Dat is een hele goeie vraag waar zelfs de homeopaten het antwoord niet op weten. Het is zogezegd een geloofsmysterie. Net zoiets als de transsubstantiatie. Begrijp je?

 36. Da silva says:

  Hoe krijgen ze dat geheugen nu in die pilletjes?,

  Telepathie

 37. jennyj0 says:

  Knap van die pilletjes. Zo klein en dan toch zoveel hersentjes om dat allemaal te bevatten. De homeopathie is inderdaad zeer wonderlijk.

 38. Brt says:

  Die pilletjes hebben ook intelligentie. En empathie. Want hoewel ze een herinnering hebben aan een hele hoop verschillende stoffen, snappen ze precies welke herinnering aan welke stof ze naar voren moeten halen om je te helpen.

 39. jennyj0 says:

  Je verstand staat er bij stil, werkelijk waar.

 40. wilmamazone says:

  Er is weer heel wat te doen rondom Homeopathie en hopelijk zet het eens eindelijk zoden aan de dijk.

  http://www.kwakzalverij.nl/1310/Consumenten_in_Nederland_plannen_inname_homeopathische_overdosis_

  Consumenten in Nederland plannen inname homeopathische ‘overdosis’

  Consumentenrechtenactivisten vanuit heel Nederland hebben vandaag aangekondigd dat zij volgende maand meedoen aan een massale overdoseringactie, als onderdeel van een wereldwijd protest tegen alternatieve geneeswijzen.

  De deelnemende activisten zullen in Amsterdam hele flessen homeopathische drankjes en pillen achterover slaan op 5 februari 2011 met de bedoeling het publiek er op te attenderen dat homeopathische middelen niet effectief zijn. Apothekers, artsen en andere medewerkers in de gezondheidszorg dienen de grens tussen werkzame middelen en homeopathie duidelijker uit te leggen aan het publiek.

  Catherine de Jong, aanspreekpunt voor deze actie, zegt:…………………………..

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=9762

  1023 2011

  The 1023 campaign is a UK based organization whose purpose is to raise awareness of the actual claims of homeopathy. The name is a reference to Avogadro’s number (6.02214179×10^23), which is the number of atoms or molecules of a substance in one unit called a mole. This is an important basic concept in chemistry, for it means that there are a finite number of bits of a substance in any solution, which further means that solutions cannot be infinitely diluted. You cannot have fractions of a molecule of any substance. There is therefore a dilutional limit – a point beyond which if you further dilute a solution you are increasingly likely to have removed all of the original substance.

  Homeopathic preparations frequently use…………

  Willem Betz legt uit hoe het zit met de huidige wet,- en regelgeving:

  http://www.skepsis.nl/blog/2011/01/de-eu-consumentenbedrog-en-homeopathie/

  De EU, consumentenbedrog en homeopathie

  Er zijn Europese regels voor consumentenbescherming en gezondheid die in nationale wetten verwerkt zijn. Die zeggen onder meer dat elke claim van genezing of gezondheid goed onderbouwd moet zijn. De regels over geneesmiddelen bevatten een deel dat daarmee lijnrecht in tegenspraak is. Fabrikanten van homeopathische middelen mogen allerlei oncontroleerbare claims doen over het water, de alcohol en de suiker die zij duur verkopen onder allerlei suggestieve benamingen, en overheden worden zelfs verplicht aan zulk bedrog mee te werken.

  quote;

  Het gevolg van deze richtlijn is dat homeopathische medische producten (HMP) door de lidstaten geregistreerd moeten worden als geneesmiddel, ook als er niets meetbaars in zit behalve suiker, water of alcohol. Ze hebben ook vrijstelling van de verplichting om de samenstelling te vermelden. Het volstaat om de uitgangsstof te vermelden gevolgd door een code die het aantal keren en aard van de schudverdunningen aangeeft.

  Deze HMP vallen onder de wetten voor geneesmiddelen, en zij ontsnappen daarom aan de regels voor voedsel en voedingssupplementen, en wellicht ook aan de wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP).

  quote:

  In aanmerking genomen dat niemand homeopathische producten kan onderscheiden (als het oplosmiddel, namelijk water, alcohol of suiker hetzelfde is) vragen wij aan alle betrokkenen of het aanvaardbaar is zulke producten onder verschillende namen en met verschillende indicaties te adverteren en te verkopen.

  We doen daarom een beroep op de Europese Parlementsleden om hun verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de bescherming van de burgers, om deze onaanvaardbare maas in de wetten voor consumentenbescherming te dichten, waardoor producten zonder enige inhoud zich kunnen onttrekken aan de regels tegen consumentenbedrog, over voedsel en voedselveiligheid en over medische producten. We moeten uniforme, niet-discriminerende wetten hebben, en niet bepaalde industrieën voortrekken ten koste van gezond verstand en eerlijkheid.

  •Als HMP geneesmiddelen zijn, dan moeten ze vallen onder dezelfde regels als alle andere geneesmiddelen.
  •Als HMP voedsel of voedingssupplementen zijn, hetgeen wij aanbevelen, dan moeten alle regels voor die groep van toepassing zijn, in het bijzonder moeten gezondheidsclaims worden goedgekeurd door de EFSA.

 41. Jan Willem Nienhuys says:

  Een van de idiote dingen van “de homeopathie” is dat ze weliswaar zeggen dat ze door verdunnen de effecten omkeren, maar dat ze daarbij in werkelijk afgaan op ‘effecten’ waargenomen met hoogverdund spul bij enkele negentiende-eeuwers. Het wordt telkens beweerd dat de homeopaten van die lange therapeutische gesprekken voeren, maar de drijvende krachten achter de homeopathie zijn de grote farmaceutische bedrijven (in Nederland Biohorma en VSM) die middeltjes via de drogist en de handverkoop verkopen. Oscillococcinum van Boiron ‘tegen griepachtige verschijnselen’: niks gesprekken van een uur bij de apotheek, gewoon meteen betalen, meenemen en slikken. En zelfs van die verdunningen is niet waar, want er wordt oertinctuur (vrijwel onverdund plantensap) ook als homeopathie verkocht.

 42. wilmamazone says:

  Ik zag onlangs bij de drogist dat zo’n doosje Oscillococcinum bijna € 10,- kost en dan hebben we het over de vele andere dubieuze middeltjes niet eens gehad.
  Zelfs bij de apotheek hangen regelmatig posters voor het raam t.b.v. ‘Dr.’ Vogel en toen ik daar vorig jaar wat van zei keek de apothekersassistente me aan alsof ze water zag branden en nu hangt er weer een. *zucht*

 43. Jan Willem Nienhuys says:

  IK heb wel eens redelijk lang in een apotheek moeten wachten terwijl de klant voor mij uitvoerig met de tamelijk jeugdige apothekersassistente besprak welk homeopathisch middel het beste was voor een kinderkwaaltje (pijn van tandjes krijgen of iets dergelijks).

 44. Brt says:

  Voor de echte ergernis over homeopathie kan je ook naar de biologische winkel bij mij om de hoek gaan. Daar is een soort alternatieve apotheek ingericht. En een van de kassamedewerkers heeft zichzelf na het jarenlange lezen van de bijsluiters gepromoveerd tot alternatieve arts.
  Die alternatieve apotheek is vlakbij de kassa. En omdat je in een biologische winkel per definitie (lijkt het) overal lang moet wachten, vang je daar hele medische gesprekken op.
  Dan merk je meteen de kracht van de homeopathie: geen enkele klacht is vaag. Overal is een antwoord op. En voor elke kwaal is een middel voorhanden.

 45. @ Brt:

  LOL. Wat jammer dat je daar geen opnames van hebt.

 46. volare says:

  We hebben bewijs dat homeopathie werkt!

  http://www.klassiekehomeopathie.nl/nieuws/30/wetenschappers-bewijzen-werking-van-homeopathie

  Eind 2010 hebben een aantal Indiase wetenschappers met gebruikmaking van een zeer sterke electronenmicroscoop nieuw onderzoek gedaan naar de effecten van hoog gepotentieerde homeopathische verdunningen. Met behulp van nanotechnologie werd vastgesteld dat een C200-potentie (1 op 10 tot de 400e) nog steeds nanodeeltjes bevat van de oorspronkelijke uitgangsstof.

  http://tinyurl.com/4agkhn6

  Ik ben weer eens weg toedels;-)

 47. @ Volare

  Had er ook al wat over gelezen. Zie hier voor meer:

  http://scienceblogs.com/insolence/2010/11/measuring_contaminants_and_concluding_th.php

  Ze meten de vervuiling van het water van de homeopatische fabriek.

  Those nasty, skeptical, reductionistic “modern” scientists! How could they not see the beauty and power of homeopathy?

 48. volare says:

  Ik lig hier onder mijn stoel van het lachen!

  Clearly, the mental contortions homeopaths can undergo would make their brains eligible to get a job with Cirque du Soleil.

  *Gaat verder lachen lezen*

 49. volare says:

  Duidelijk artikel heel helder en humoristisch uitgelegd daar hou ik nu van.

  In the end, it’s truly amusing how a group of homeopaths can take a result that almost certainly is nothing more than detecting heavy metal contamination in homeopathic remedies manufactured in India, a country known for having heavy metal conatmination in herbal remedies and ayruvedic medicines it manufactures and then run with it straight off the end of the plank into a sea of woo.

 50. JennyJo says:

  ’s Kijken hoe lang het duurt voor Riny Weistra de goegemeente hiermee om de oren gaat slaan: homeopathische verdunningen bestaan, het is bewezen!!!

 51. volare says:

  Volgens mij hoor ik een toetsenbord rammelen 😉

 52. Jan Willem Nienhuys says:

  We hebben bewijs dat homeopathie werkt!

  In het geciteerde stukkie wordt gesproken over

  Op basis van de wet van Agovadro werd tot nu toe gesteld dat potenties boven C12 (1 op 10 tot de 12e macht) geen deeltjes meer van de oorspronkelijke uitgangsstof bevatten.

  1. het is Avogadro – die kennen ze dus echt niet.
  2. C12 is 100 tot de macht 12 dus 10 tot de macht 24; de auteur merkt ook niet dat 10 tot de macht 12 echt veel minder is dan het getal van Avogadro. Maar mischien wel het getal van Agovadro, wie weet is dat de wortel uit het getal van Avogadro.

 53. JennyJo says:

  Maar mischien wel het getal van Agovadro, wie weet is dat de wortel uit het getal van Avogadro.

  Ja, wie weet…

  Ik weet inmiddels dat in de wondere wereld der homeopathie veel, zo niet alles mogelijk is – als we de homeopaten moeten geloven tenminste.

 54. Het is de vraag wat de homeopaten nu willen met dit onderzoek. Nemen ze het voor waar dan kunnen/moeten ze afstappen van de geheugen van water-mythe. Er zit immers ‘iets’ in.

  Mijn gok is dat ze op twee paarden blijven wedden.

 55. JennyJo says:

  Als ik homeopaat was zou ik hier een paar tellen over nadenken en dan zou ik bijvoorbeeld zeggen: dat er iets in het water zit, wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat het geen geheugen heeft: het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Dat blijkt ook wel uit het feit dat óók oplossingen waar niets meer in zit, toch werken. Dat bewijst dat een verdunning voorbij Avocado Agovadro wél iets kan bevatten maar dat dit niet noodzakelijk is voor de werking van het middel.

  Als mensen dit niet willen inzien, dan komt dit doordat zij vastzitten in het paradigma van de wetenschap, waarbinnen alleen die dingen bestaan die gemeten kunnen worden met de wetenschappelijke methodes.

  Buiten de homeopathie geldt Agavodra Avocado Darthvadro, binnen de homeopathie geldt hij niet. Dat is heel logisch en volkomen normaal.

 56. wilmamazone says:

  Jan Marius/IOCOB vandaag:

  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/antikwakkers-zijn-in-water-de-weg-kwijt.html

  Antikwakkers zijn zelfs in water de weg kwijt!

  Zinvolle dingen bedenken kunnen ze al lang niet meer bij de antikwakkers. U gelooft het niet, maar hun laatste actie getuigt van meer dan minimal brain damage alleen. Ze gaan namelijk in Amsterdam publiekelijk liters homeopathische middelen opdrinken om te bewijzen dat homeopathie onzin is.

  De antikwakkers hebben duidelijk nog nooit wetenschappelijke literatuur gelezen, want…………

 57. wilmamazone says:

  Jan Marius heeft blijkbaar gemist dat het om een wereldwijde actie gaat:

  http://www.skepsis.nl/blog/2011/01/1023-tegen-homeopathie-er-zit-niets-in/

  1023 tegen homeopathie: Er zit niets in!

  Op zaterdag 5 februari 2011 gaan betogers in Amsterdam een ‘overdosis’ homeopathische middelen innemen. Datzelfde gebeurt in andere steden elders in de wereld. Het wordt een ludiek protest tegen het idee dat homeopathie meer is dan suiker met suggestie (1). De actie heet 1023, naar het getal van Avogadro.

  Vorig jaar 30 januari 2010 begon de Britse sceptische organisatie…….

 58. wilmamazone says:

  Ook de Belgen doen een oproep:
  http://skepp.be/nieuws/1032-homeopathie-er-zit-niets-in

  10²³ Homeopathie – Er zit niets in

  Kom mee homeopathische zelfmoord plegen!
  Op zaterdag 5 februari om 10 uur op het Luxemburgplein in Brussel.

  Vlak voor het Europees Parlement, gaan we massaal homeopathische producten te slikken om voor het grote publiek te tonen wat goed geïnformeerde mensen al lang weten: er zit niets in.
  Dit optreden past in een wereldwijde 10:23-actie, die op dezelfde dag in 25 landen plaatsvindt. (zie http://www.1023.org.uk/)

  Waarom voeren wij actie?
  Wij willen het grote publiek erop wijzen dat een bepaalde industrie er in geslaagd is gewoon water (of alcohol of suikerbolletjes), waar absoluut niets in zit te mogen adverteren en te verkopen als medicijnen, zonder te moeten bewijzen dat het werkt. Tientallen vrijwilligers, professoren, BV’s, gewoon mensen die niet graag bedrogen worden, zullen een grote dosis van dergelijke nepmedicijnen ineens innemen om aan te tonen dat het niets doet omdat er niets in zit. Daarmee zullen ze aantonen dat ze meer geloof hechten aan de wetenschap en gezond verstand dan aan bizarre theorieën van een industrie die illusies verkoopt.

  quote:

  Waarom het Luxemburgplein?
  Dit plein ligt in de schaduw van het enorme gebouw van het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft een verpletterde verantwoordelijkheid gehad in de erkenning van deze waardeloze producten. Door de besluitvorming van het Parlement mogen homeopathische middelen in de hele Europese Unie worden verkocht, als medicijn, maar zonder hun werking te moeten bewijzen. Terwijl echte geneesmiddelen – gelukkig maar – aan zware tests onderworpen worden.

  Met deze actie……

 59. Wim Jansen says:

  5 februari, zal de Vereniging tegen Kwakzalverij (VtK) demonstreren dat een overdosis homeopathische geneesmiddelen geen schade toebrengt. Het innemen van een grote hoeveelheid van een homeopathisch middel is volledig zinloos, maar zal geen schadelijke neveneffecten hebben. Het is volledig duidelijk waarom de VtK niet ter vergelijking een overdosis nemen van een regulier geneesmiddel, want dat zou wel eens de dood tot gevolg kunnen hebben.

  Ieder jaar belanden er ruim 40.000 mensen in het ziekenhuis, omdat ze verkeerde medicijnen of een gevaarlijke combinatie of dosis van pillen slikken. Ruim 1200 patiënten overleven een dergelijke misser niet. 1800 mensen blijven last houden, ook na ontslag uit het ziekenhuis. Dat is gebleken uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in 2006. Verkeerd medicijngebruik kost jaarlijks zo’n 85 miljoen euro.
  Met deze actie zet de VtK chronische medicijngebruikers misschien aan het denken. Wat is het dat homeopathische geneesmiddelen, waarvan ook wordt gezegd dat ze het zelfgenezende vermogen ondersteunen, geen schade toebrengen? En, kunnen ze dan wel werkzaam zijn? De VtK beweert dat homeopathische middelen niet werken, dat ze hooguit een placebo zijn, wat wil zeggen dat ze alleen suggestief een werking hebben. Als dat zo zou zijn, waarom hebben dan zoveel mensen en ook dieren zo veel baat bij homeopathie?
  Werkt homeopathische behandeling dan altijd? Nee, net zo min als een reguliere behandeling. Werkt het beter dan regulier? Nee, het werkt anders, soms met betere resultaten, maar soms ook minder. Wat in het laatste geval in ieder geval vast staat, is dat het geen schade toebrengt.

  Wetenschappelijk bewijs
  Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek voor de werkzaamheid van homeopathische middelen, maar hier wordt buiten de complementaire sector zelden naar verwezen. Bij een grootschalig onderzoek in 2010 onder 200.000 verzekerden bij Azivo bleken er kostenbesparingen tot 15% bij de behandeling door artsen die ook homeopathie toepasten. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de onderzoekers Baars en Kooreman, respectievelijk van de universiteit van Leiden en Tilburg. Tot een vergelijkbare conclusie kwam een homeopathisch werkend huisarts die in 2010 aantoonde dat hij de zorgverzekeraar € 750.000,- per jaar bespaart door de helft van zijn patiënten homeopathisch te behandelen. De besparing betrof o.a. minder kosten voor ziekenhuisopname, verwijzingen en reguliere medicatie.
  Homeopathie bespaart de zorgverzekeraars veel kosten.

  Het beste van twee werelden
  Complementaire en reguliere gezondheidszorg hebben beiden hun waarde: de een werkt op het ene terrein wat beter of effectiever, de andere op het andere terrein. De gezondheidszorg zou veel winst kunnen behalen door het beste van twee werelden te gebruiken. De Vereniging tegen Kwakzalverij toont dat -onbedoeld – aan.

 60. wilmamazone says:

  http://www.kloptdatwel.nl/2011/02/04/marketplace-over-homeopathie/

  Marketplace over homeopathie

  ‘Marketplace’ is het Canadese equivalent van ons eigen TROS Radar en besteedde een uitzending aan homeopathie.

  In de eerste twee minuten zie je……..

 61. wilmamazone says:

  Bijbehorende link comment Wim Jansen en daar ook een reactie van dezelfde Wim:

  http://www.frie-vit.nl/onverwachte-steun

  Noot:
  Wim Jansen zou makkelijk een broer kunnen zijn van Riny/Janna/Pietje 😉

 62. JennyJo says:

  Ja, dat was mij ook al opgevallen!

 63. Jan Willem Nienhuys says:

  Wim Jansen is van Het Zeepaardje
  http://www.homeopathieweesp.nl/

  Hij voert de NVKP (Kritisch Prikken) op als beroepsvereniging, en ook Homeopaten zonder Grenzen. de club die het misdadige idee propageert om voor profylaxe en behandeling van tropische ziekte zoals malaria te vertrouwen op homeopathie.

  Zie
  http://medischcontact.artsennet.nl/blad/Tijdschriftartikel/Misdadige-hulp.htm

  Wim Jansen heeft zijn ei ook bij Kloptdatwel gelegd:
  http://www.kloptdatwel.nl/2011/01/18/een-10-23-recept-maak-je-eigen-homeopathische-wodka/

 64. JennyJo says:

  Meneer Jansen zegt dit in zijn comment:

  Wist u dat de wetenschapscriticus James Randi in overleg met het tijdschrift Nature een prijs van honderdduizend dollar uitloofde voor het bewijs dat homeopathie bestaat!?Het leek dat niemand durfde maar tenslotte nam de homeopaat Vithoulkas de handschoen op. En toen… bleek dat Randi de benodigde gelden van de sponsors niet bij elkaar kreeg, de voorwaarden eenzijdig wilde veranderen en ineens onbereikbaar was. De held!

  Dat klopt – uiteraard – niet helemaal; hier meer.
  Maar nog afgezien daarvan: wat let meneer Vitoulkhas eigenlijk om zélf een betrouwbaar experiment uit te voeren, onder toezicht van onafhankelijke getuigen?

 65. JennyJo says:

  Homeopaten zonder grenzen vreten de meest verschrikkelijke dingen uit. Deze mevrouw, Wendy Pollock, gaat naar Afrika onder andere om AIDS-patiënten zover te krijgen hun reguliere anti-AIDSmedicijnen te laten staan ten faveure van homeopathie.

 66. JennyJo says:

  En met hun dieren vreten ze ook verschrikkelijke dingen uit. Gisteren las ik bij SBM over een oude Rottweiler met botkanker in zijn hele lichaam. Maar zijn baasje liet hem niet inslapen en gaf hem ook geen effectieve pijstillers, maar homeopathie.

  Een aantal jaren geleden was er ook een baasje bij ons in de buurt die zijn hond met kanker vreselijk heeft laten lijden met alleen maar homeopathie.

  Wat mankeert die mensen toch.

 67. wilmamazone says:

  Hier een overzicht van alle landen/steden morgen deelnemen aan de actie:
  http://www.1023.org.uk/

  The 10:23 Challenge 2011

  The 10:23 Challenge is a follow-up to the ‘overdose’ protest staged by the 10:23 Campaign in 2010. International protesters from more than 10 countries, and more than 23 cities will gather for over the weekend of February 5-6 2011, to make the simple statement: Homeopathy – There’s Nothing In It.

  The challenge will culminate on February 6th at the QED conference in Manchester, where 300 protesters will participate the largest ever single demonstration against homeopathy.

 68. Jan Willem Nienhuys says:

  Wim Jansen van Het Zeepaard heeft ook op Kloptdatwel een dergelijk stuk geplaatst.

  Het zit (evenals het bovenstaande stuk) vol met fouten. Ik heb er een antwoord onder geschreven. Hier:
  http://www.kloptdatwel.nl/2011/02/02/homeopaat-discussieert-mee-over-adhd-medicatie/

  Bij het soort van proeven die Vithoulkas wil zie ik een ernstig probleem, namelijk dat je een aantal patiënten die misschien wel behoorlijk ziek zijn (ze komen in een ziekenhuis) eigenlijk met niks behandelt. Je krijgt dan verder te maken met patiënten die ook nog andere middelen krijgen én met patiënten die misschien daarnaast ook nog andere homeopathische middelen krijgen. Ga je die weglaten?

  Maar het grootste probleem is de blindering. Je moet voorkomen dat degenen die de loterij doen het resultaat doorbrieven aan de homeopaat, en je moet toch kunnen garanderen dat er geen kwaadaardige sceptici zijn die stiekem de middelen nog wat verder randomiseren. Dat is speciaal lastig wanneer elk middel helemaal apart gemaakt moet worden.

 69. De homeozeloten hebben weer een nieuwsbriefje rond laten gaan zo te zien.

  Bron?:
  http://www.vereniginghomeopathie.nl/nieuws/2011/49/homeopathie-krijgt-onverwachte-steun-van-vereniging-tegen-de-kwakzalverij

  (Dit persbericht is van de Nederlandse homeopathie verenigingen KVHN, VHAN, NVKH, HzG, NWP en SHH.)

  Wim hierboven doet een beetje knip en plakwerk. That’s all. Hij is niet de enige.
  http://tinyurl.com/homeozeloten

 70. wilmamazone says:

  Ff lachen met de homeozeloten?
  Dat kan met een voorlopig overzicht van: De beste homeopathie grappen

 71. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/1317/Homeopathische_overdosis_in_Amsterdam_een_groot_succes

  Homeopathische overdosis in Amsterdam een groot succes

  Vandaag werd er op vele plekken in de wereld een overdosis homeopathische middelen ingenomen in het kader van de 10:23 Campagne. Ook in Nederland werd aan deze actie meegedaan.

  Vanochtend om 10:23 uur werd in Amsterdam bij het beeld van Multatuli door een groep leden van Skepsis, de Vereniging tegen de Kwakzalverij en andere belangstellenden, een overdosis homeopathische medicatie ingenomen.

  Voor deze locatie was gekozen omdat de bekende schrijver Multatuli ook lid was van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

  Met deze actie, die gecoördineerd werd vanuit Engeland, werd wereldwijd aandacht gevraagd voor…….

  http://skepp.be/nieuws/10%C2%B2%C2%B3-overzicht

  Met onze actie willen we de aandacht trekken op de oneerlijke voorkeursbehandeling die de homeopathische industrie heeft bekomen en we vragen aan het Europees Parlement de intrekking van die voorkeursbehandeling.

  Sfeerbeelden op Flickr: http://www.flickr.com/skepp/

  eindquote:

  Een product zonder enige actieve stof, zonder enige aantoonbare werking, zonder enige bewezen medische werking is geen medicijn, maar een voedingsproduct of water, en moet aldus geregistreerd worden.
  Niemand pleit om homeopathie te verbieden, net zo min dat we zouden pleiten om bedevaarten te verbieden. We vragen wel eerlijke voorlichting van de consument.

 72. wilmamazone says:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=10655

  Randi issues a challenge

  Lest I be left out of the fun, I can’t help but point out that yesterday the Amazing One himself, James Randi, issued a challenge to manufacturers of homeopathic remedies and retail pharmacies that sell such remedies, in particular large national chains like Walgreens and CVS and large national chains that include pharmacies in their stores, such as Walmart and Target. This was done in conjunction with the 10:23 Challenge, which is designed to demonstrate that homeopathy is nonsense. All over the world……

 73. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/drayer/article3416777.ece

  Believers
  Elma Drayer

  Zelf noemden de kwakzalverijbestrijders hun flash mob action een ’groot succes’. Afgelopen zaterdag verzamelden ze zich aan de Amsterdamse Torensluis bij het beeld van Multatuli. Heel toepasselijk. De beroemde vrijdenker was immers ooit een van de eerste leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Doel van het samenzijn: door het innemen van indrukwekkende overdoses aantonen dat homeopathische middelen consumentenbedrog zijn.

  Alleen al de aankondiging bezorgde menigeen een rood waas voor ogen. De verzamelde homeopatenverenigingen lieten daags ervoor een persbericht uitgaan waarin ze de uitkomst op hoge toon bij voorbaat in twijfel trokken. Bij IOCOB (’grootste objectieve website voor complementaire en alternatieve geneeskunde’) heette het dat de protestactie getuigde van ’hersenversmalling op een essentiële plaats’. En een zesregelig berichtje op de debatsite Joop.nl genereerde zevenhonderd, reacties – een score die zelfs een gepeperd item over de duivelse streken van Geert Wilders er zelden haalt.

  Het was naar ik begrijp………..

  Noot:
  Bij De Joop blijkt Riny Weistra/Janna/Pietje actief en dan wil de teller wel lopen. Desnoods tot Pinksteren en Pasen op een dag valt.

 74. wilmamazone says:

  http://skepp.be/artikels/pseudo-wetenschap/alternatieve-onbewezen-behandelingen/homeopathie/bizarre-homeopathische-argumenten

  Bizarre homeopathische argumenten

  Er was heel wat aandacht toen we vorige zaterdag in Brussel met enkele tientallen massaal homeopathische middelen innamen, om aan te tonen dat er niets inzit.

  Voor alle duidelijkheid. We dronken arsenicum en slangengif dat dertig keer na elkaar tienmaal verdund was in water. De uiteindelijke verdunningsfactor was dus gelijk aan een één gevolgd door dertig nullen.; Van het oorspronkelijke gif bleef zo weinig over, dat zo goed als zeker vrijwel niemand van ons ook maar één molecule van die stof heeft ingenomen. Zelfs als er een miljoen mensen hadden meegeslikt, zou dat wellicht niet het geval zijn geweest. Toch beweren homeopaten dat dergelijke extreem verdunde stoffen gebruik om mensen te genezen.

  We stellen ons niet dogmatisch op. Als aangetoond wordt dat homeopathie inderdaad werkt, zouden we zeker moeten onderzoeken of dergelijke verdunningen toch werkzaam zijn. Maar het resultaat van tientallen jaren klinisch onderzoek is dat homeopathische middelen het niet beter doen dan een placebo. Niet te verwonderen als er niets inzit.

  De homeopaten zijn het daarmee niet eens. Naar aanleiding van onze actie kwamen ze af allerlei uitleg te horen waarom hun middeltjes wel zou werken. Als er geen werkzame stof meer in die middeltjes zit, gebeurt de werking op een andere wijze, beweren ze. Hoe, dat is voor de wetenschap volkomen onduidelijk. Maar blijkbaar weten sommigen beter.

  Zo vertelde homeopaat dr. Bob Nys op VTM:………

  eindquote:

  Heren en dames homeopaten, kunnen we iets afspreken? Wij als skeptici hebben goede redenen om aan te nemen dat homeopathie niet werkt. Maar als het bestaan van zo’n mirakel zwart op wit wordt aangetoond, beloven we om in alle boetvaardigheid daarvoor op onze knieën te vallen. Wilt u van uw kant intussen stoppen met te verwijzen naar Einstein, energie, elektromagnetisme en waterstructuren, begrippen waar u zo te horen niets van afweet en die u wellicht ook niet echt interesseren? Misbruik de wetenschap niet om de indruk te geven dat u het beter begrijpt dan wij, en erken nederig dat de werking van de homeopathie tot de mysteriën van uw geloof behoort. Dan kunnen we in vrede verder naast elkaar leven.

  Tim Trachet, erevoorzitter van SKEPP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: