Antivaccinatieterroristen

Nog meer staartjes aan het volledig uit de hand gelopen debat in de Rode Hoed. Behalve een uiterst serieus te nemen klacht *kuch* van Arend Zeevat over Simon Rozendaal bij de Raad voor de Journalistiek schreeuwen de antivaccinatiehordes hun ‘overwinning’ door het verstoren van dit debat van de daken.

Wetenschapper en socioloog Michael van den Berg van het RIVM liet namelijk verstek gaan op een debat georganiseerd door hoezoradio in museum Boerhave.

Update 19 feb.

Van der Berg stond inderdaad op 11 februari nog op de lijst maar kreeg na het uit de hand gelopen debat met Roel Coutinho in de Rode hoed blijkbaar koude voeten.

Micha Kat omschrijft (anonieme link hierrr) het recalcitrante en uiterst irritante en bedreigende gedrag van de antivaccinatiekliek als triomf.

Het is natuurlijk gewoon terreur. Terreur van een beperkt groepje idioten die ogenschijnlijk niet beters te doen heeft dan dit soort bijeenkomsten te verstoren. Wetenschappers worden, behalve op het internet, helaas steeds vaker ook in het ‘echte leven’ mee geconfronteerd. Want wie vertrouwt de dokter nog? Zwaai maar dag met je handje over openheid en transparantie waar deze antivaccinatieterroristen zo vaak om roepen. Ze maken het zelf onmogelijk.

Een openbaar debat is volgens de zeloten van de anti-wetenschap pas geslaagd als deze onmogelijk gemaakt kan worden. By all means possible.

Update: beluister hier het debat van Hoe?Zo! Radio in museum Boerhave.

Advertenties

7 Responses to Antivaccinatieterroristen

 1. wilmamazone says:
 2. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1351027.ece

  Angst voor bijwerkingen vaccinatie is ongegrond

  De vaccinatieangst die Nederland dit najaar in zijn greep hield, is ongegrond. Tal van actiegroepen waarschuwden voor de gevaarlijke inhoud van de vaccins tegen de Mexicaanse griep, maar een analyse van landelijke en Europese cijfers wijst uit dat die vaccins geen ernstige bijwerkingen hebben veroorzaakt.

  De afgelopen maanden zijn ruim 36 miljoen Europeanen ingeënt met een pandemisch vaccin. Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA heeft tot nu toe ruim 13 duizend meldingen van bijwerkingen verzameld, afkomstig van meldpunten uit de lidstaten. Ruim zevenduizend daarvan komen uit Nederland. Dat relatief grote aantal heeft te maken met de opstelling van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, dat gevaccineerden opriep mogelijke bijwerkingen te melden.

  Veruit de meeste meldingen zijn onschuldig.

 3. wilmamazone says:

  Ter herinnering:
  02 februari ’10

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1344922.ece

  The Lancet trekt artikel over vaccinaties en autisme terug

  Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet heeft een twaalf jaar oud artikel over het verband tussen autisme en vaccinaties dinsdag teruggetrokken.

  Dat gebeurde nadat het Britse tuchtcollege de hoofdonderzoeker, de Britse arts Andrew Wakefield, vorige week berispte wegens ernstige professionele nalatigheid.

  In zijn onderzoek beweerde Wakefield dat hij bij twaalf kinderen een verband had aangetoond tussen de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) en autisme. De publicatie veroorzaakte paniek en vaccinatie-angst bij ouders. Vooral in Groot-Brittannië daalde de vaccinatiegraad aanzienlijk.

  Nu blijkt dat gegevens uit de studie niet kloppen. Wakefield wordt beschuldigd van belangenverstrengeling: hij zou tienduizenden euro’s hebben ontvangen van advocaten. Die wilden rechtszaken aanspannen tegen vaccinproducenten namens ouders die meenden dat hun kind na vaccinatie autistisch was geworden.

  Het tuchtcollege verwijt de arts bovendien dat hij respectloos met de kinderen is omgegaan. Zij moesten soms pijnlijke onderzoeken ondergaan die achteraf onnodig waren. Tien van de twaalf mede-auteurs van Wakefield hebben inmiddels afstand genomen van de conclusies van toen.

 4. wilmamazone says:

  Nog meer ‘leuk’ nieuws voor de anti-vaccers:

  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/43118274/

  Zoete gevangenis
  Vaccin ongekoeld houdbaar dankzij suikerlaagje

  Britse farmaceuten hebben makkelijke en goedkope manier gevonden om vaccin te maken dat je buiten de koelkast kunt bewaren. Ze sluiten de virusdeeltjes op in een suikerlaagje.

  Eeuwenlang teisterden ze de mensheid: pokken. Maarliefst één op de tien mensen die stierf, overleed aan deze ziekte. Inmiddels is de ziekte bijna vergeten. Hij is namelijk praktisch uitgeroeid, dankzij grootschalig vaccinatiecampagnes. Ook andere infectieziektes, zoals polio en de mazelen, hebben we dankzij vaccinaties onder de duim gekregen. Tenminste, in de Westerse wereld.

  In ontwikkelingslanden is het een stuk lastiger om grootschalige vaccinatiecampagnes op te zetten. Dat ligt niet alleen aan de kosten van de vaccins. Er speelt ook een logistiek probleem mee: vaccins moeten gekoeld worden vervoerd en bewaard. Anders gaan de virusdeeltjes die erin zitten kapot. Ze wekken dan geen afweerreactie op in je lichaam, waardoor je niet beschermd raakt tegen de betreffende ziekte.

  Maar in arme, afgelegen streken in bijvoorbeeld Afrika zijn lang niet altijd koelkasten aanwezig. Of zelfs maar elektriciteit. Het ontwikkelen van een methode waardoor je vaccins buiten de koelkast kunt bewaren, wordt daarom wel genoemd als een van de belangrijkste hedendaagse uitdagingen voor de wereldwijde gezondheidszorg.

  Britse farmaceuten zijn er nu in geslaagd zo’n methode te ontwikkelen, valt deze week te lezen in Science Translational Medicine. Het principe is uitgedacht door Nova Bio-Pharma Technologies en getest door onderzoekers van de Oxford University. En, niet onbelangrijk als het gaat om vaccins voor arme landen: de methode is simpel en goedkoop. Het belangrijkste dat je nodig hebt is suiker.

  Beschermlaagje
  De Britse geneesmiddelenmakers mengden vaccins met twee…….

  Het onderzoek:
  http://stm.sciencemag.org/content/2/19/19ra12.abstract

  Sci Transl Med 17 February 2010:
  Vol. 2, Issue 19, p. 19ra12
  DOI: 10.1126/scitranslmed.3000490
  Research Article
  Long-Term Thermostabilization of Live Poxviral and Adenoviral Vaccine Vectors at Supraphysiological Temperatures in Carbohydrate Glass

 5. Xander says:

  Producent vaccin baarmoederhalskanker overtrad de marketingregels

  Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline heeft regels geschonden bij het aanprijzen van een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

  De producent van het kankervaccin Cervarix heeft de Geneesmiddelenwet overtreden bij de promotie van het middel. Het bedrijf heeft onder meer verboden reclame gemaakt bij verpleegkundigen en inkoopkortingen gegeven aan bedrijven die het vaccin wilden verkopen.

  Daarnaast heeft GlaxoSmithKline (GSK) bij promotieactiviteiten onder artsen verscheidene keren het accent gelegd op vaccinatie bij vrouwen ouder dan 25 jaar, hoewel het middel voor die leeftijdscategorie niet is toegelaten. Ook werden te hoge bedragen betaald aan artsen die als adviseur werden ingeschakeld.

  Zie verder: http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2999352.ece?comments#comments

  CryptoEdit: dubbelposts verwijderd.

 6. wilmamazone says:

  @Xander

  Dat bericht stond al in onze nieuwsbox met vervolgens aanvullende informatie van Crypto daarover:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/cryptonieuwsbox/#comment-18179

  Dus geen enkele noodzaak om het alweer te plaatsen en al helemaal niet bij 3 items tegelijk zoals jij nu gedaan hebt.

 7. Drie items? Op mijn weblog is precies dezelfde reactie binnengekomen.

  Helaas heeft Xander niet door dat ik ‘denialism’ niet voor ‘debate’ aanzie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: