Gezondheidsclaims USA

Uw aandacht graag voor een overzeesch initiatief van the Food and Drug Administration. De FDA vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de gezondheidsclaims die fabrikanten maken op hun voedsel. U wilt als consument een verantwoorde keuze maken met betrekking tot wat u eet en de FDA heeft nu een aantal (gezondheids) claims die producenten op hun verpakkingen zetten als misleidend beoordeeld.

Grote producenten als Néstle werden aangeschreven. Het lijkt er op dat men een stevig voorbeeld wil stellen.

Bovenstaande sluit goed aan bij wat ik hier al eerder over gezondheidsclaims schreef. Resultaten van monikkenwerk van de European Food Safety Authority druppelen voor wat dat betreft ook in Europa binnen. De laatste ontwikkeling was een uitgebreide toevoeging aan de lijst van verboden gezondheidsclaims.

Waarom die brieven van het FDA aan de producenten geschreven zijn kunt u hier in het kort even bekijken.
Understanding Front-of-Package Violations: Why Warning Letters Are Sent to Industry. De brieven zelf staan hierrr .

Veel claims m.b.t. vetten en met name transvetten op de verpakkingen van de fabrikanten worden aangepakt. Dat heeft een reden.

Today, ready access to reliable information about the calorie and nutrient content of food is even more important, given the prevalence of obesity and diet-related diseases in the United States. This need is highlighted by the announcement recently by the First Lady of a coordinated national campaign to reduce the incidence of obesity among our citizens, particularly our children.

Michele Obama en Margaret A. Hamburg, M.D. (Commissioner of Food and Drugs) gaan er namelijk persoonlijk voor zorgen dat de kindesjes in de USA een paar kilootjes afvallen. Zie brief: Open Letter to Industry from Dr. Hamburg.

Waar instanties als de Reclame Code Commissie (RCC) en Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) zich tot nu toe beperken met het achterover leunen en wachten op de klachten die u als consument indient om daarna actie te ondernemen, zouden ze zich misschien kunnen verwaardigen zich ook hier in Nederland eens wat pro-actiever op te stellen.

Goed voorbeeld doet goed volgen.

Advertenties

4 Responses to Gezondheidsclaims USA

  1. Right fucking on! Dit zijn heel hoopvolle initiatieven: Putting science in its rightful place.

  2. jennyj0 says:

    Wat veel mensen zich niet realiseren is hoeveel geld er wordt verdiend door producenten van supplementen en andere “gezondheidsproducten”. Dat is net zulke big business als big farma, met vaak veel minder kosten voor onderzoek dus meer pure winst. Het is terecht dat de farmaceutische industrie op zijn fouten wordt gewezen en daar eindelijk eens de consequenties van moet gaan dragen. Maar ik zie geen enkele reden waarom de vitamine- en de voedingsindustrie zouden moeten worden ontzien; het aantal niet-onderbouwde claims daar is niet te tellen.

    En dan heb ik het nog niet eens over een de kankeruitvretende supplementenpushers die hun spullen in grote hoeveelheden aanbevelen aan kankerpatiënten, waardoor deze dan langer zouden leven of een grotere kans op genezing zouden hebben – waar geen enkel bewijs voor is, integendeel zelfs. Ik noem er zomaar een paar: Gonzalez, Holford, of hier in Nederland: een Engelbert Valstar.

  3. jennyj0 says:

    O pardon, drs. drs. Valstar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: