Groenten en fruit ter preventie van kanker

Veel groenten en fruit eten is gezond. De schijf van vijf. Twee ons groenten en twee stuks fruit. Dat is een gevleugelde uitdrukking. Er wordt heel vaak aangenomen dat het eten van veel groenten en fruit het risico op kanker helpt verkleinen. Percentages van 35 tot 50% preventie van kanker door het eten van voldoende groenten en fruit waren niet abnormaal. Nieuw onderzoek uit de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) werpt een wat genuanceerder beeld op.

Het lijkt (veel) minder te helpen dan voorheen werd aangenomen.

Eerst even wat achtergrond. Leest u zich even in m.b.t. de EPIC studie. Ruim 500.000 mensen tussen 25 en 70 jaar, verdeeld over Europa, deden hier vanaf 1992 aan mee. Het is het grootste en beste onderzoek voor wat dit betreft gedaan. Ook in Nederland werden patiënten gerecruteerd.

De studie werd gepubliceerd in the Journal of the National Cancer Institute (JNCI).
Fruit and Vegetable Intake and Overall Cancer Risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) [abstract]

A very small inverse association between intake of total fruits and vegetables and cancer risk was observed in this study. Given the small magnitude of the observed associations, caution should be applied in their interpretation.

Zo vonden de onderzoekers dat een verhoogde inname van groenten en fruit (+200 gram) een risicoreductie van slechts 3% opleverde.

Het bijzondere van deze studie is dat er gekeken wordt naar risico op alle soorten kanker. Veel eerdere onderzoeken keken naar een specifieke invloed op één of enkele kankersoorten. Verder was het een prospective studie i.p.v. retrospectieve studie.

Voordat ik er hier nog veel woorden aan vuil maak nodig ik u uit een uitstekende analyse van deze studie door Orac van Respectful Insolence te lezen. Heb ik verder niet veel aan toe te voegen en kan me er aldus even makkelijk van af maken.

Nog meer verdieping vindt u hier en hier.

Geen reden om te stoppen met het eten van voldoende groenten en fruit maar ook een reden om een kritisch te kijken naar de heilige huisjes van de voedingstheorieproponenten m.b.t. kanker. Als het al weinig helpt m.b.t. het voorkomen van kanker wordt het al héél moeilijk vol te houden dat groenten en fruit helpen m.b.t. het genezen van kanker.

Advertenties

10 Responses to Groenten en fruit ter preventie van kanker

 1. Volare says:

  Voor mij is het een opluchting ik ben al niet zo’n tussendoor-eter en heb me altijd een beetje “schuldig” gevoeld dat ik niet veel fruit at.
  Heb je nog meer goed nieuws ? 😉

 2. wilmamazone says:

  Heilige huisjes laten zich nog niet zo gemakkelijk omblazen *zucht*:

  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2523554.ece

  Voeding werkt tegen alzheimer

  Het eten van veel vis, kip, noten, fruit en bepaalde soorten groenten kan ouderen tijdelijk beschermen tegen het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. De bejaarden moeten dan wel weinig volvette melkproducten en weinig rood vlees eten. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in Archives of Neurology (12 april, online).

  Bejaarden met dit gunstige voedingspatroon hebben 38 procent minder kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen dan mensen met juist tegenovergestelde eetgewoonten: weinig groente, veel rood vlees, enzovoorts. Mensen met een voedingspatroon dat tussen deze twee uitersten in zit, hebben 19 procent minder kans op de ziekte – opnieuw in vergelijking met mensen die veel rood vlees en weinig groenten nuttigen.

  Het voedingspatroon dat nu gekoppeld is aan een kleinere kans op alzheimer bevat……

 3. Houten Speelgoed says:

  Ben benieuwd wat het volgende is wat kanker voorkomt.

 4. Pingback: Het echte antikankerdieet? « Cryptocheilus Weblog

 5. wilmamazone says:

  Het verband tussen voedsel en kanker is niet aangetoond.

  Het merendeel van de studies naar het verband tussen voeding en kanker levert, anders dan de onderzoekers vaak suggereren, weinig op. Onderzoek waarin zo’n verband werkelijk niet wordt gevonden, verdwijnt waarschijnlijk in een la.

  Dit schrijven de Amerikaanse onderzoekers Jonathan Schoenfeld en John Ioannidis in het jongste nummer van de The American Journal of Clinical Nutrition. Zij waarschuwen dat op deze manier veel stoffen ‘als beschermend tegen kanker’ worden aangeprezen of juist als ongezonde ingrediënten worden gedemoniseerd.

  Voor hun studie kozen……..

  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/11/27/ajcn.112.047142.abstract

 6. wilmamazone says:

  Vandaag ook zomaar even in het nieuws alsof het niks is, vooral geen research doen (en o.a. bovenstaande studie van vanmorgen vinden), vrolijke foto erbij, dikke chocoladeletters erboven, en hoppakee:
  WORTELEN VOORKOMEN BORSTKANKER

  http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3359921/2012/12/07/Wortelen-voorkomen-borstkanker.dhtml

  Het gaat maar even om moeilijk te behandelen borstkankers, maar dat zal de boulevardjournalistiek worst wezen; bladvulling is bladvulling! Maakt niet uit als je als borstkankerpatiënt voor de zoveelste keer zoiets als dit onder de neus geduwd krijgt:

  (..)De resultaten suggereren dat een gezond dieet op basis van planten een van de makkelijkste manieren is om je risico om deze mogelijk dodelijke ziekte voorkomen.

  Professor en onderzoekster A. Heather Eliassen: ‘We weten weinig over types van borstkanker die onafhankelijk van oestrogeen zijn.’ Experte Sue Friedman zegt dat vooral vrouwen die genetisch gezien meer risico lopen op kanker er baat bij zullen hebben om gezonder en vooral meer kleurrijke groenten te eten.

  Ik heb nog geen groente of whatever gevonden die helpt tegen krommen tenen en/of het schijtziek worden van dit soort berichtgeving.

  Naar verluidt wordt er vervolgens een hoop tijd en geld verknoeid een studie opgezet om uit te zoeken wat voor Nederlandse vrouwen in de risicogroep het beste helpt: minstens drie maal per week een pond rauwe wortels of een flink bord hutspot zonder jus en vlees. Winterwortels net zo goed als peentjes, en mogen uien in de hutspot wel of werkt dat tegen? Pink Ribbon nl staat te trappelen om het onderzoek te financieren. [/sarcasme]

 7. wilmamazone says:

  Het volgende verwarrende punt uit bovenstaande ‘worteltjesstudie’:

  Degenen met het hoogste niveau van carotenoïden hadden een lager risico op borstkanker in vergelijking met dames met het laagste niveau had. Dit verband leek sterker voor rokers dan voor niet-rokers en voor slanke vrouwen in vergelijking met dikkerds. Het is niet duidelijk of deze carotenoïden rechtstreeks het risico op borstkanker verlaagden.

  Pak ik dit artikel van Martijn Katan van 10 mei 2008 er als voorbeeld bij:
  Het Wortelsap-dilemma

  Het onderzoek had een onverwachte uitkomst. De caroteenslikkers kregen 18% méér longkanker dan de mensen die lege capsules hadden geslikt. Twee jaar later werd hetzelfde gevonden in een Amerikaanse studie bij 18000 mannen en vrouwen die rookten of met asbest hadden gewerkt. Bij hun veroorzaakten de caroteencapsules zelfs 36% meer kans op longkanker.

  Dat viel tegen. Welk onderzoek moest je nu geloven? Bij ratten en muizen werkte caroteen beschermend, maar een mens is geen muis. De vergelijking tussen broccoli-eters en fastfood-eters suggereerde ook dat caroteen beschermde tegen kanker maar die mensen verschilden in zoveel andere dingen. Tegen de Finse en Amerikaanse experimenten was daarentegen niets in te brengen: het enige verschil was de caroteen. Het waren twee grote, zorgvuldig uitgevoerde experimenten van hoge kwaliteit, uitgevoerd door onafhankelijke wetenschappers, en uit allebei bleek onweerlegbaar dat caroteen kanker veroorzaakte bij mensen.

  eindquote:

  Het staat echter als een paal boven water dat pillen met grote hoeveelheden caroteen kanker veroorzaken bij rokers. Bruiningspillen kunnen twee keer zoveel caroteen bevatten als de capsules die in het Finse onderzoek kanker veroorzaakten. Neem die dingen dus niet als je rookt. Als je niet rookt trouwens ook niet, want wie bewijst dat ze voor niet-rokers wel veilig zijn?

  Een Salomonsoordeel over worteltjes is minder eenvoudig te vellen. Het caroteen in worteltjes is hetzelfde als dat in capsules. Maar in worteltjes zit veel minder caroteen dan in capsules. Wie twee keer per week worteltjes eet krijgt daaruit twintig keer minder caroteen binnen dan de vrijwilligers in de Finse en Amerikaanse studies binnenkregen uit hun capsules. Worteltjes eten zal geen kwaad doen. Een glas wortelsap levert echter evenveel caroteen als een Finse capsule. Doe daarom kalm aan met de wortelsap, want teveel caroteen is niet gezond.

  Maar wel vrouwen -en met name die roken- nu adviseren om zoveel mogelijk caroteen binnen te krijgen. Lust je dan nog peultjes?

  En alvast wat info over ‘experte’ Sue Friedman -een gewezen dierenarts voor het kleine grut- die de oprichtster blijkt van de zoveelste borstkankerorganisatie, dus die is van alles behalve een afgestudeerd (borst)kanker- en/of voedseldeskundige. Het blijkt wel vaker dat met name zelfbenoemde deskundigen adviseren niet uit de weg gaan:
  http://www.facingourrisk.org/about_us/board/sue-friedman.php

 8. Renate says:

  Inderdaad een zeer onzorgvuldig geschreven artikel. Controleert men geen bronnen? Legt men de gegevens niet naast de gegevens van ander onderzoek? O nee, het is nieuws en dat moet zo snel mogelijk met chocoladeletters in de krant. En het blijft natuurlijk nog lang rondzingen, terwijl alle onderzoeken die het tegendeel beweren al lang vergeten zijn. Dan krijg je weer opmerkingen van mensen dat je vooral veel worteltjes moet eten als je weet dat je een erfelijke borstkanker hebt. Weten deze mensen niet wat ze aanrichten?
  En mevrouw Friedman een expert? Waarom, omdat ze een erfelijke vorm van borstkanker heeft? Dan ben ik zeker een katten expert, omdat ik veel voor katten zorg.

 9. JennyJo says:

  Het allergevaarlijkst voor kankerpatiënten zijn nog altijd de zelfbenoemde deskundigen, dat blijkt maar weer.

 10. wilmamazone says:

  Het kost ook tijd om een en ander uit te zoeken; soms gaat het snel en dan duurt het weer wat langer, en dan met name als er geen werkende links in het artikel verwerkt zijn.
  Hier het oorspronkelijke artikel:
  http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20121204/carotenoid-breast-cancer

  klikkerdeklik:
  http://www.cancer.gov/newscenter/cancerresearchnews/2012/WomenCarotenoidLevelsBreastCancerRisk

  en na wat langer klikkerdeklik eens eindelijk de studie zelf:
  http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2012/12/05/jnci.djs461.abstract?sid=99cef078-9871-4a96-8090-91cbf594dbbe

  Background Carotenoids, micronutrients in fruits and vegetables, may reduce breast cancer risk. Most, but not all, past studies of circulating carotenoids and breast cancer have found an inverse association with at least one carotenoid, although the specific carotenoid has varied across studies.

  eindquote:

  Conclusions This comprehensive prospective analysis suggests women with higher circulating levels of α-carotene, β-carotene, lutein+zeaxanthin, lycopene, and total carotenoids may be at reduced risk of breast cancer.

  Er wordt dus weer eens ver voor de muziek uit gelopen en in dit geval mag zelfs afgevraagd worden óf er überhaupt sprake is van muziek. Er is in ieder geval geen enkele reden om te koppen met:

  WORTELEN VOORKOMEN BORSTKANKER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: