Achterdeurtje

Al jaren probeert uw Crypto wetenschappelijk onderzoek een beetje inzichtelijk te maken voor u. Gewoon in begrijpelijke taal en voor iedereen toegankelijk. Noem het maar popie jopie. I don’t care.

Ein-de-lijk wordt dit ook door de officiële kanalen opgepikt. Op de site http://leesbaaronderzoek.nl kunnen vanaf nu diabetespatiënten terecht voor informatie over (recent) wetenschappelijk onderzoek m.b.t. hun ziekte.

Uw Crypto moest even een traantje wegpinken.

Op LeesbaarOnderzoek.nl staan samenvattingen in eenvoudig Nederlands van internationaal medisch-wetenschappelijk onderzoek. Patiënten en andere geïnteresseerden kunnen op die manier op de hoogte blijven van de nieuwste medische inzichten. LeesbaarOnderzoek.nl slaat zo een brug tussen onderzoeker en patiënt. LeesbaarOnderzoek.nl is een initiatief van het Diabetes Fonds, de ministeries van VWS en OCW, en de uitgeverijen Springer en Elsevier.

Hulde! Prachtig initiatief. Voor nu. Het is namelijk de bedoeling dat na de pilotfase ook andere aandoeningen dan diabetes op de site aan de orde komen.

Na de pilotfase (eind 2010) kunnen ook andere gezondheidsfondsen aansluiten bij LeesbaarOnderzoek.nl. Zij kunnen dan samenvattingen plaatsen over wetenschappelijk onderzoek naar andere aandoeningen.

Het bijzondere van deze site is dat de besproken artikelen in de gerenommeerde vakbladen door de patiënt ook in originele vorm zijn te bekijken. Voor de extra verdieping. Elsevier en Springer (grote uitgevers van medisch georiënteerde artikelen) hebben deze (full-text) artikelen meestal achter een slotje zitten. Moet u eerst inloggen/registreren. Als u dan niet voor een (medische) instelling werkt is het in veel gevallen voor de gewone leek of bijvoorbeeld verpleegkundig personeel niet toegankelijk. Zelfs voor de ‘gewone’ huisarts levert dit in veel gevallen een probleem op.

U heeft achterdeurtje. Via de website van leesbaaronderzoek (wel even registreren) zijn namelijk ook fulltext artikelen van andere journals te bekijken (u klikt op het originele onderzoek op de site van leesbaaronderzoek en dan linksbovenin op de ‘browse’-knop bij Elsevier).

klik voor groter

Bijvoorbeeld van de nieuwste uitgave van de Lancet. Het kán. Dus het mág. Hackuh! Weet u ook weer even waarom u op dit weblog meeleest.

2 Responses to Achterdeurtje

  1. Volare says:

    Ingelogd,een paar zoektermen ingevuld en voilà!
    Piece of cake oftewel een kind kan de was doen, handig Cryp!
    Over de Nederlandse site: ik vind het een geweldig initiatief, de artikelen lezen gemakkelijk weg, precies wat de patiënt die goed geinformeerd wil worden nodig heeft!

  2. Pingback: Crypto nieuwsaflaat « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: