Med-ia

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Even een paar centjes bijbeunen met een paar exclusieve beelden op de intensive care in Tripoli. Zo werkt dat in het Libische ziekenhuis.

Met een hoofdredactioneeltje van Hans Laroes als gevolg.

We zien namelijk zoveel beelden van kinderen. Na ongelukken, aardbevingen, andere drama’s. Dan wordt geapplaudisseerd als een kind wordt gevonden, opgetild en de ambulance in gedragen, en wordt –voorzover ik kan nagaan- de privacydiscussie niet gevoerd […] Waarbij overigens ook moet worden aangetekend dat het mediaoptreden soms onderdeel is van herstel, of ordening.

Tringgg, tringgg. Hallo? Met de verslaggever van de Telegraaf. Hoe gaat het met het patiëntje dokter?

Hier……

Heeft u hem zelf even….

Advertenties

26 Responses to Med-ia

 1. WTF? Wat u en mij opviel in de media:

  Die gast met die witte jas (is het een arts?) komt binnen ZONDER mondkapje en begint met een MOBIELE TELEFOON (OP DE I.C. !!) het patiëntje te filmen.

  Deze gast wordt dan weer gefilmd door een andere(crew).

  Hier nog meer:

  Ook de operatie was al in beeld:

  http://edition.cnn.com/2010/WORLD/africa/05/12/libya.planecrash/index.html

  Hoeveel mensen zijn daar volstrekt onnodig in het ziekenhuis/op die operatiekamer of ic-unit geweest?

 2. Oh. Nog even een verklaring van de Telegraaf….

  Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6714080/__Verklaring_Hoofdredactie__.html

 3. Volare says:

  Het is echt schofterig om dit kind zo in beeld te brengen,het mag dan wereldnieuws zijn dat hij als enige de crash heeft overleefd maar hoe haal je het als arts in je harses om zo’n weerloos kind te filmen en dan de beelden naar buiten te brengen?
  Ik heb er geen woorden voor.

 4. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/binnenland/2305872/interview-ruben-was-ontoelaatbaar.html

  ‘Interview Ruben was ontoelaatbaar’

  De Raad voor de Journalistiek vindt een interview dat De Telegraaf in mei publiceerde met de 9-jarige Ruben, enige overlevende van de vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli, ontoelaatbaar.

  Dat schrijft de Raad, die gevraagd en ongevraagd oordeelt over het optreden van journalisten, in een uitspraak waarin wordt teruggeblikt op verschillende publicaties na de crash. Een verslaggeefster van De Telegraaf kreeg Ruben naar eigen zeggen ongevraagd aan de telefoon toen ze in gesprek was met een van de Libische artsen van het jongetje.

  Ruben was op dat moment nog niet op de hoogte van de dood van zijn ouders, en de journaliste van het ochtendblad heeft hem daar ook niet over ingelicht. Niettemin kwam de publicatie……….

 5. wilmamazone says:

  Vliegramp-overlever Ruben is voorspoedig hersteld

  Ruben, de enige die op 12 mei 2010 de vliegramp in Libië overleefde, is de afgelopen twaalf maanden lichamelijk boven verwachting hersteld. De onmisbare basis daarvoor is direct na het tragische ongeval gelegd in het ziekenhuis in de Libische hoofdstad Tripoli.

  In een exclusief interview met het ANP zegt Rubens tante, Ingrid, dat de inmiddels 10-jarige jongen in het Libische ziekenhuis is gered. Niet alleen is zijn leven gered, maar zonder de operaties aan zijn benen, was hij er nu niet zo goed aan toe geweest. De Nederlandse artsen delen die mening. Zij vinden dat het herstel voorspoediger is verlopen dan ze hadden durven hopen.

  eindquote:

  In februari had het gezin naar Libië willen afreizen. Volgens Ingrid wilde Ruben zelf graag terug, al voordat zijn medische toestand dit toeliet. ‘Hij wil weten wat er is gebeurd’, aldus Ingrid. Ook wilde hij de Libiërs laten zien hoe goed het met hem gaat. De in Libië uitgebroken opstand tegen het bewind van dictator Kadhafi doorkruiste de reisplannen.

  Ruben zal niet aanwezig zijn bij de aanstaande herdenking van de ramp. Zijn tante en oom willen niet dat er foto’s van de jongen worden genomen, omdat zij hem een ‘veilige jeugd’ willen geven.

 6. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3190740/2012/02/20/NRC-deed-bij-Friso-hetzelfde-als-de-Telegraaf-bij-Ruben.dhtml

  ‘NRC deed bij Friso hetzelfde als de Telegraaf bij Ruben’

  OPINIE – Maarten Keulemans − 20/02/12, 13:53

  Toen de Telegraaf Ruben, het jongetje dat de vliegramp in Tripoli als enige overleefde, aan de lijn kreeg, was NRC Handelsblad er als de kippen bij om dat te veroordelen. Maar nu, met het ski-ongeluk van prins Friso, doet die krant min of meer hetzelfde, betoogt Maarten Keulemans.

  quote:

  Waar deed het me toch aan denken? Opeens wist ik het. Aan Ruben natuurlijk. Het jongetje dat twee jaar geleden als enige de vliegramp in Tripoli overleefde, en toen de wakkerste krant van Nederland aan de lijn kreeg. Vuile stinkmazzelaars van De Telegraaf.

  Ik heb de zaak eens teruggezocht in de archieven: destijds was het NRC er als de kippen bij om dat te veroordelen. ‘In hun jacht op het jongetje (…) hebben enkele media alle resterende terughoudendheid laten varen’, beschikte de krant op 14 mei in een hoofdredactioneel commentaar. En intussen liet de krant zijn columnisten los: ‘ranzig’ (Jan Blokker), ‘slachtofferporno’ (Youp), ‘hypocriet, met slijm overdekt’ (Elsbeth Etty).

  quote:

  De Telegraaf de emotionele troost, het NRC de accurate informatie. Een zwaarwegend belang. En dat je als krant met zoiets lekker scoort, daarover hoor je het op dit soort momenten natuurlijk niet te hebben.

  update 15.45:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/3190860/2012/02/20/Mag-dat-uit-nieuwsgierigheid-Friso-s-medische-privacy-schenden.dhtml

  Mag dat: uit nieuwsgierigheid Friso’s medische privacy schenden?

 7. wilmamazone says:

  Aanvullende vraag over álle media:
  Mag dat: uit nieuwsgierigheid en/of sensatiezucht de privacy van een heel gezin schenden?

  Ik was tegen vrijdagavond al zowat schijtziek van het losgebarste mediacircus.

 8. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht-1/110798/Tulleken-schond-beroepsgeheim-niet.htm

  Tulleken schond beroepsgeheim niet

  Neurochirurg Kees Tulleken heeft het medisch beroepsgeheim afgelopen weekend niet geschonden. Doordat de journalist de details over de medische situatie van de prins rechtstreeks van de behandelend arts heeft gekregen, speelt het beroepsgeheim van Tulleken geen rol, stelt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

  eindquotes:

  Volgens Legemaate valt Tulleken daarom niets te verwijten. ‘Als het klopt dat de journalist de informatie rechtstreeks heeft gekregen, is er geen sprake van een beroepsgeheim dat Tulleken geschonden zou hebben. Wel is duidelijk dat de Oostenrijkse dokter tegenover het echtpaar zijn mond had moeten houden. Hij schond zijn beroepsgeheim wel.’

  Zelfs als Tulleken de informatie wel had doorgespeeld aan zijn echtgenote was het nog maar de vraag of hij in dat geval het beroepsgeheim had geschonden, stelt Legemaate. ‘Het uitgangspunt is dat je als arts een beroepsgeheim hebt in relatie tot je patiënt. En daar was in dit geval geen sprake van. Verder kan erover worden gediscussieerd of indien een arts iets hoort als toerist of cursusleider, hij gebonden is aan het beroepsgeheim. Of je als dokter onder alle omstandigheden gebonden bent aan het beroepsgeheim, is niet helemaal duidelijk.’

 9. Renate says:

  Dat beroepsgeheim lijkt dan dus op verschillende momenten verschillend geïnterpreteerd te worden. Bij de schutter in Alphen a/d Rijn werd er wel geschermd met het beroepsgeheim, maar bij Friso geldt dat ineens niet?
  Het hele mediacircus ben ik ook al heel lang beu, maar ik heb sowieso al niets met het koningshuis. Voor mij is Friso gewoon een jongen die met een gouden lepel in de mond is geboren.

 10. JennyJo says:

  Ik vind het een overbodige, smakeloze en kwetsende actie van Jannetje Koelewijn. Natuurlijk had die Oostenrijkse arts zijn klep moeten houden, maar daarom hoeft Jannetje het nog niet in de krant te schrijven. Ik had beter verwacht van Jannetje!

 11. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/343252-igz-wil-tulleken-spreken-over-friso.html

  IGZ wil Tulleken spreken over Friso

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft neurochirurg Kees Tulleken opgeroepen om op gesprek te komen. Via zijn vrouw, NRC-journalist Jannetje Koelewijn, kwam zaterdag naar buiten dat prins Friso geen schedelbasisfractuur had opgelopen bij de lawine, afgelopen vrijdag.

  eindquote:

  De IGZ wil van neurochirurg Tulleken horen wat er precies is gebeurd. Volgens de inspectie wordt er vaker een arts opgeroepen voor een gesprek, maar het komt zelden voor dat de aanleiding het schenden van het medisch beroepsgeheim is.

  Wanneer het gesprek is, is nog niet duidelijk. Volgens de IGZ is Tulleken telefonisch uitgenodigd en heeft hij daarop positief gereageerd.

 12. Renate says:

  Ik vind de actie van mevrouw Koelewijn ook nogal smakeloos. Vooral het excuus dat ze voor zichzelf verzint. Ja, het is toch mooi dat het volk gerustgesteld wordt? Kom mevrouw Koelewijn, als u iets anders had gehoord, dan had u het ook geschreven. Laat de familie maar uitmaken wat de mensen mogen weten. Dat lijkt me niet meer dan normaal.

 13. Jan Willem Nienhuys says:

  Legemaate heeft gelijk. Het beroepsgeheim is van toepassing op de arts-patiëntrelatie. Wanneer de betrokkene geen patiënt is van de arts is het beroepsgeheim niet van toepassing.

 14. wilmamazone says:

  Nog een opinie:
  Malou van Hintum:
  ‘Jannetje Koelewijn moet haar excuses aanbieden en zich gaan schamen’

  quote:

  Ik vind het laf om je als journalist te verschuilen achter de rug van artsen, terwijl je weet dat ze iets doen wat niet door de beugel kan. Kopen van spullen waarvan je kunt vermoeden dat ze gestolen zijn, is strafbaar. Publiceren van nieuws waarvan je weet dat de verstrekker iets onoorbaars heeft gedaan zodat jij het kon krijgen, is eigenlijk niets anders.

  Je gedraagt je zoals een heler: je koopt als het ware een gestolen fiets. Dat is geoorloofd als er een – groot – maatschappelijk belang in het geding is. Maar daarvan was hier geen sprake.

  eindquote:

  In dit geval werd er een gerucht ontzenuwd dat Nederland niet eens had bereikt, is tegen alle regels in de privacy van een patiënt geschonden en is, zo doende, de koninklijke familie geschoffeerd. Een gevalletje egotripperij waarop maar één reactie past: excuses aanbieden, en je ver weg in een hoekje gaan zitten schamen.

  In deze richting gingen mijn gedachten gisteravond ook al. Mooie bak als een vertrouwenspersoon -al of niet bewust- hardop iets zegt als bij wijze van spreken de muren oren hebben. Dan mogen privézaken van jan en alleman op straat komen te liggen als die spreekwoordelijke muren hun mond niet houden? Jan en alleman zullen daardoor zelden wereldnieuws worden, maar lullig blijft het toch.

 15. wilmamazone says:

  Bij Medisch Contact intussen ook wat reacties en deze Houtepen zegt wat ik ook bedoel:

  “De stelling van Legemaate gaat alleen op als je het gezondheidsrecht naar de allersmalste letter interpreteert en niet naar de geest. Het behoeden van de vertrouwelijkheid van informatie over patiënten hoort een tweede natuur van artsen te zijn. Alleen een ‘conflict van plichten’, waarbij een arts zwaar onheil meent te kunnen afwenden, kan onder omstandigheden tot een nadere afweging leiden. Als het beroepsgeheim beperkt zou blijven tot de directe behandelaar(s) van de patiënt, zou iedere arts die in een ziekenhuis iets opvangt over andere patiënten dan de eigen een vrijbrief hebben om uit de school te klappen. Dat kan niet de bedoeling zijn van het geozndheidsrecht in dezen.”

  Rob Houtepen, Medisch Ethicus, Amsterdam / Maastricht (UM) – 21-02-2012 10:59

 16. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/343547-knmg-laakt-handelwijze-tulleken.html

  KNMG laakt handelwijze Tulleken

  De artsenfederatie KNMG neemt afstand van de handelwijze van neurochirurg Tulleken.

  Noot:
  In de comments een hele discussie.

 17. JennyJo says:

  Het doet er voor mij helemaal niet toe dat het om iemand van de koninklijke familie gaat en ik doel ook niet op het beroepsgeheim, ik vind de actie van Jannetje Koelewijn en haar echtgenoot gewoon tactloos en ongemanierd. Iedereen die een adequate opvoeding heeft genoten, weet dat hij over bepaalde zaken zijn mond moet houden en doet dat dus ook. Dat deze twee ijdeltuiten dat niet weten – of dat het hen gewoon niet kan schelen – vind ik verbijsterend. Friso ligt in coma en kan dientengevolge de regie over zichzelf niet voeren, dus dat gaan Kees en Jannetje ongevraagd dan wel even voor hem doen. Hoe verzin je het?!

 18. wilmamazone says:

  Godgloeiende en nog zo vanalles dat niet netjes is:
  http://www.ad.nl/ad/nl/9664/Prins-Johan-Friso-bedolven-onder-lawine/article/detail/3193442/2012/02/21/Openheid-over-situatie-Friso-is-het-beste-voor-zijn-kinderen.dhtml

  ‘Openheid over situatie Friso is het beste voor zijn kinderen’

  Pedagoge Riet Fiddelaers-Jaspers, verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies, meent dat de kinderen van prins Friso er het meest bij gebaat zijn als het ‘gewone leven’ doorgaat en ze op de hoogte worden gehouden van wat er gaande is.

  ‘Het moet er allebei zijn. Het gewone leven en het informeren over de ziekte. Kinderen zoeken vooral veiligheid in die situaties. Als de structuur van alledag zoveel mogelijk gehandhaafd kan blijven, is dat heel fijn’, zei de pedagoge in Nieuwslijn Magazine van de Wereldomroep. Gewoon gaan skiën is heel belangrijk voor de dochters van prinses Mabel en prins Johan Friso, meent ze.

  De familieleden doen er goed aan……

  De link naar Nieuwslijn Magazine geef ik dit keer apart weer vanwege de koptekst:
  Kinderen van prins Friso blijven vakantievieren

  http://www.rnw.nl/nederlands/radioshow/kinderen-van-prins-friso-blijven-vakantievieren

  Ik zal maar ff wachten met aanvullend nog wat te zeggen.

 19. Renate says:

  Dat de kinderen iets te horen moeten krijgen, lijkt me nog geen excuus om dit ook breeduit in de media te brengen.

 20. wilmamazone says:

  (link weer weggehaald. Zoek deze bagger -indien nog behoefte- zelf maar op)
  wo 22 feb 2012, 11:30

  Koningin en prinses Mabel weer naar Friso

  (..)Opvallend was dat ze vandaag later zijn vertrokken dan eerdere dagen.(..)

  (..)Om kwart over elf in plaats van elf uur stapten..(..) (..)Ze zijn opnieuw in het zwart gekleed..(..)

  Via ander rioolblad die het weer viavia heeft:
  22/02/12 09u57

  Volgens goed ingelichte bronnen in Oostenrijk wordt de lichaamstemperatuur van prins Friso sinds gisteren langzaam omhoog gebracht om hem te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma.

  Tis en blijft toch wat met die goedingelichte bronnen. In het roddelcircuit weet men altijd alles zeker uit zeker te weten goedingelichte bron(nen).

  De NOS kon het gisteravond óók weer niet laten:
  21 feb 2012, 21:39:
  Ski-vriend bezoekt prins Friso
  21 februari 2012, 23:21:
  Ski-vriend verlaat ziekenhuis

  Weet iemand een onbewoond eiland voor me? Daar wil ik nu best een tijdje naar toe met voor de eerste dagen iig een flinke voorraad closetpapier.

  Ik heb niks speciaals met het koningshuis, maar wel met medemensen en dit gun je een hond nog niet en het gaat maar door en door en door en door x tig. Alles schaamteloos uitmelken tot de laatste drup.

 21. JennyJo says:

  Gut, iemand bezoekt het ziekenhuis en verlaat het vervolgens ook weer. Dat hadden we toch echt niet zelf kunnen bedenken.

 22. wilmamazone says:

  Dit is meer dan voldoende tot het volgende bericht van de RVD:
  http://nos.nl/koningshuis/artikel/343957-situatie-prins-friso-onveranderd.html

  De gezondheidstoestand van prins Friso is niet veranderd. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte vanmiddag bekend dat zijn situatie nog altijd stabiel is, maar dat de prins niet buiten levensgevaar is.

  De artsen die prins Friso behandelen zullen meer bekend maken over de prognose zodra dat kan, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Op dit moment kunnen daar nog geen mededelingen over worden gedaan.

  en de laatste zin had weggelaten mogen worden, dankjewelasteblieft:

  Vandaag kreeg de prins opnieuw bezoek van Koningin Beatrix en prinses Mabel.

  Wie zou dat in hemelsnaam niet zelf kunnen bedenken?

 23. wilmamazone says:

  Bram postte hier een foto van een bericht uit de papieren NRC met de koptekst:
  Meer nieuws als er nieuws is

  Sindsdien is het NRC inderdaad zowat het braafste jongetje van de klas en dat verbaasde me al.

  Dit had ik wel al eerder geschoten, maar nu kan ik de link op de home-pagina van NRC beter niet posten omdat mijn computer tot twee keer toe compleet is blijven hangen na het aanklikken daarvan. Het is inmiddels ook een groot bestand geworden met 666 reacties:

  Weblog Hoofdredacteur Peter Vandermeersch 666 (reacties red.)

  Waarom wij over prins Friso in het ziekenhuis publiceerden
  Publiceren we informatie die we hebben over de gezondheidstoestand van prins Friso of doen we dat niet? Dat was de vraag die we ons gisteravond op de redactie stelden.

  Wat ik wel weet is dat in de eerste reacties nou niet bepaald lovende woorden te horen waren.

  Opmerkelijk is ook dat ik dit bericht zomaar gemist had en het net pas ontdekte:
  http://www.nu.nl/media/2745843/ruim-40-opzeggingen-nrc-artikel-friso.html

  Ruim 40 opzeggingen na NRC-artikel Friso
  Laatste update: 20 februari 2012 21:27

  De NRC heeft zo’n 700 reacties ontvangen na het publiceren van een omstreden artikel over de gezondheidstoestand van prins Friso.

  Het merendeel van de reacties was negatief. Tot nu toe zegden 43 mensen hun abonnement op vanwege de publicatie.

  Dat heeft maandagavond gemeld. Journaliste Jannetje Koelewijn schreef zaterdag dat de prins onder meer geen schedelbasisfractuur heeft na zijn ski-ongeval.

  eindquote:

  De uitgever staat overigens nog steeds achter het besluit het omstreden artikel te plaatsen. ”Ik haal graag het motto van The New York Times aan: publish and be damned. Dat had ik ook gezegd als een paar duizend mensen hun abonnement hadden opgezegd.”

  Is dat zo? De meeste kranten zien hun oplage al jaren zienderoge dalen voor zover ik weet.

  Zou uitgever Hans Nijenhuis na de hele tsunami kritiek -die nog niet voorbij is- nu nog steeds van harte zeggen:’publish and be damned’?

 24. Pingback: Beroepsgeheim en het recht op privacy van patiënten « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: