Huisartsen en gebedsgenezing

Hup. We hebben er weer een paar. Eerder schreven we al over Daniël van Santen, een huisarts die een huis, een gezin, een gelukkig huwelijk en salarisverbetering van de pinkstergod kreeg.

Via de Amsterdamse huisartsenpraktijk van Jan Boogaard en Cornelie Scheeres in Osdorp worden mensen doorgesluisd naar de bidteams van ‘healingrooms’ in Amsterdam. Mensen met ziektes als alzheimer, parkinson, kanker en aids kunnen er terecht voor ‘genezing’.

In de wachtkamer liggen tientallen getuigenissen van patiënten die door bidteams van deze ziektes zijn ‘genezen’. Gelovigen worden via de site healingrooms-amsterdam.nl naar ‘de christelijke duopraktijk’ van Jan Boogaard en Cornelie Scheeres in Osdorp geleid.

Huisarts ‘geneest’ zieken door gebed (Parool 29-05-10)

De journalist van het Parool wendde een HIV-besmetting voor en werd door de huisartsenpraktijk doorverwezen. De behandelaars verzekerden hem dat genezing mogelijk was.

Huisarts Jan Boogaard vindt niet dat hij patiënten valse hoop geeft.

Ziehier het bewijs.

U wilt meer? U krijgt meer. Wurm u hier maar eens onderuit met uw ‘weten’schap!

Dat zouden ze nu eens moeten onderzoeken!

Twee jaar geleden stond een van zijn patiënten op uit haar rolstoel na een bezoek aan gebedsgenezer Jan Zijlstra. Huisarts Dick Kruijthoff roept op tot een onderzoek naar gebedsgenezingen. „De Bijbel maakt duidelijk dat je daarvoor open moet staan.”

(Wist u trouwens dat evangelist Lucas arts was?)

Ga ik u toch weer vermoeien met wetenschappelijke ‘details’.

The religious belief that praying to a god can help those who are prayed for may be studied scientifically in randomised trials, but it raises important problems. One of the problems is that researchers who investigate interventions that have no credible mechanism need to interpret positive results very carefully [….] From a scientific perspective, the a priori likelihood that prayer could be effective is extremely small, as it involves three assumptions that are all unlikely to be true. First, the existence of a god; second, that prayer can somehow travel in space and reach this god, or that it works through another mechanism unknown to science; third, that this god is responsive to prayer and can influence at a distance what would otherwise have happened.

Divine intervention? A Cochrane review on intercessory prayer gone beyond science and reason, Karsten Juhl Jørgensen et al. [fulltext]

Een (Cochrane) commentaar op een Cochrane review

RCT’tje erbij?

De ‘Mantra’ studie (lol) gepubliceerd in de Lancet deed onderzoek naar de helende effecten van gebedsgenezing voor mensen na een hartoperatie.

Music, imagery, touch, and prayer as adjuncts to interventional cardiac care: the Monitoring and Actualisation of Noetic Trainings (MANTRA) II randomised study, Mitchell W Krucoff et al [fulltext PDF]

Neither masked prayer nor MIT therapy significantly improved clinical outcome

Soortgelijke studie:

Study of the Therapeutic Effects of Intercessory Prayer (STEP) in cardiac bypass patients: A multicenter randomized trial of uncertainty and certainty of receiving intercessory prayer, Herbert Benson et al. [abstract]

LOL conclusie:

Intercessory prayer itself had no effect on complication-free recovery from CABG, but certainty of receiving intercessory prayer was associated with a higher incidence of complications.

Tijd voor de moraal van het verhaal.

Wat huisartsen willen geloven is hun eigen zaak. In de huisartspraktijk is daar echter geen plaats voor. Daar gaat het om wetenschap. Punt. Binnen je praktijk verwijzen naar gebedsgenezers die zeggen allerlei (ongeneselijke) ziektes te kunnen genezen getuigt van een diepgaande minachting hiervoor.

14 Responses to Huisartsen en gebedsgenezing

 1. jennyj0 says:

  Helemaal mee eens. Zo iemand mag eigenlijk geen arts zijn vind ik.

 2. Petra van Zuilen van de Inspectie:

  Je kunt je afvragen of deze gebedsdiensten ethisch verantwoord zijn. Maar zolang ze patiënten niet van de reguliere medische zorg afhouden, kunnen wij niet ingrijpen

 3. jennyj0 says:

  Kan de inspectie ooit wél ingrijpen?

  Echter, zeg ik dan: je moet er als patiënt van uit kunnen gaan dat je arts het beste weet wat goed voor je is. Als hij je adviseert om naar een gebedsgenezer te gaan, houdt hij de patiënt dan af van de reguliere zorg, zelfs al zegt hij dat niet met zoveel woorden?

  Mevrouw Van Zuilen? Zegt u er eens iets van?

 4. Even een updeet:

  Huisarts Jan Boogaard vindt de berichtgeving van Het Parool over de gebedsgenezing binnen zijn praktijk tendentieus en negatief[…] Boogaard vertelt dat er sinds vijf jaar bijeenkomsten worden gehouden in zijn praktijk. Deze vinden plaats op donderdagavond als de praktijk gesloten is en hij is hierbij aanwezig, maar nadrukkelijk niet in zijn rol als huisarts, stelt hij.

  Boogaard zegt dat hij geen beloften doet over de bijdrage van het gebed aan de genezing. ‘Ik geloof er wel in dat bijvoorbeeld hiv genezen kan worden door gebed, maar het is de verantwoordelijkheid van God of het gebed wordt verhoord

  Right. Wel geloven dat God hiv kan genezen.

  Tijd voor een facepalm:

 5. jennyj0 says:

  Nou ja, dat is toch de limit zeg!

 6. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article3082806.ece

  Dankzij een vrolijk vuur tot bijna alles in staat

  God is dood, zegt de filosoof. De kerken lopen leeg, telt de statisticus. Maar religie leeft, constateert de godsdienstpsycholoog. Hoe dat in de praktijk werkt, toont Stichting Alpe d’HuZes. „Ik zou niet meer zonder deze gemeenschap kunnen”, zegt ex-kankerpatiënt Thomas Zijlma.

  Drieduizend wielrenners zullen donderdag tegen een uur of vijf ’s ochtends aan de voet van de Alpe d’Huez staan. Allen hopen zij tijdens wielerevenement Alpe d’HuZes één, twee, drie of zes keer de ’Hollandse berg’ te beklimmen, om zo geld op te halen voor het goede doel: kankerbestrijding.

  „In de lente van 2002 vond ik bij het grofvuil een oude racefiets”, zegt Thomas Zijlma. „Een……….

  DE stelling:
  Thomas Zijlma: ‘Acht keer op één dag Alpe d’Huez opfietsen, dat red je alleen met behulp van iets dat buiten jezelf staat.’

 7. Genezingen door gebed komen tegenwoordig steeds vaker voor, en ook steeds vaker komen er bewijzen van! Getuige onze site.

 8. Ik geloof niet dat men bij gebedsgenezing.be snapt wat het begrip ‘bewijs’ inhoudt. Een wonder laten checken door een ‘bevriende kinesist’ valt daar volgens mij niet onder.

  En waarop baseer je de uitspraak dat genezingen tegenwoordig steeds meer voorkomen? Steeds meer dan wanneer? En welke ziekten? Loze woorden zonder goede onderbouwing.

 9. volare says:

  Boogaard vertelt dat er sinds vijf jaar bijeenkomsten worden gehouden in zijn praktijk. Deze vinden plaats op donderdagavond als de praktijk gesloten is en hij is hierbij aanwezig, maar nadrukkelijk niet in zijn rol als huisarts, stelt hij.

  Dus dan is hij ineens geen arts meer maar een goedgelovige sukkel die de wetenschap waar hij zijn brood mee verdient aan de kant schuift?
  Hypocriet stuk vreten!

 10. Gisteren in de krant opgepikt: Onderzoek naar ‘pentecostal’ (=evangelische) gebedsgenezing voor visus- en gehoorproblemen in Mozambique

  http://journals.lww.com/smajournalonline/Fulltext/2010/09000/Study_of_the_Therapeutic_Effects_of_Proximal.5.aspx

  Geen controle, geen blindering, geen niks. Alleen een zeer arme omgeving en powerhungry voorgangers. Moet iemand nog even herinnerd worden aan de invloed van religie in Afrika?

  God, this hurts my eyes. (sic) Om met de woorden van Cleveland (Family Guy) the spreken: ‘there is nothing good in what you are’!

 11. volare says:

  Mozambique is van zichzelf al vergeven van de gebedsgenezers dus daar haken de gristenen handig op in, het is alleen een kwestie van het stokje overnemen….

 12. Volare, ik heb even behoefte aan geestelijke ondersteuning, even niet van dergelijke evidente waarheden. Ik heb het einde van het fulltext gehaald, maar vraag niet hoe.

  Godnogantoe. Het enige waar die lui heel hard om moeten bidden is inzicht in methodologie. Nou ja, eigenlijk zouden ze gewoon naar school moeten. Laat dat bidden maar zitten. Mocht ik christen zijn, dan zou ik me de ogen uit de kop schamen dat zoiets zou gebeuren. Nu ben ik geen christen en heb ik alleen de schaamte te torsen van de domheid van de mens, maar dat is in dit geval meer kruis dan ik kan opnemen.

  FUUUUUUUUUUUUUUUUCK. Zou de meneer of mevrouw van Gebeds Genezing hierboven dergelijke prullaria in de bibliotheek van genezingen willen opnemen? Of wordt de goegemeente aangespoord om dit onderzoek te verbranden, of op z’n minst te negeren? (aangezien we toch geen korans gaan verbranden, lijkt me deze onzin een uitgelezen kandidaat) Gaat evangelisch christelijk Nederland op de bres voor fatsoenlijke wetenschap? Of blijven ze hangen in de conclusie van de onderzoeksleidster dat als mensen denken dat ze ‘geheeld’ zijn door gebed ze veel meer geneigd zijn om te blijven plakken?

 13. volare says:

  De HELE fulltext? Men….ik voel met je mee.
  Ik moet helaas bekennen dat ik het niet gehaald heb sorry sorry zodra ik het woord gebedsgenezing lees of hoor gaat mijn verstand op slot en weigert mijn toch al beperkte brein de info op te nemen.

  Maar goed, nu over tot jouw probleem.
  Ga maar zitten en doe je oogjes dicht en vouw je handjes te saam (je weet wel net als in de film)
  Euh..God, hoe bid je ook al weer?
  Effe googelen heur….bidden, here ,jezus, maria… ow ja.
  Onze vader die in de hemelen zit…
  Geef ons dagelijks onze beaudschappen en onze tweede auto.
  Vergeet onze schulden en zorg ervoor dat de banken ze ook vergeten..
  Verlos ons van onze kwalen zoals u dat elders *lees Mozambique* ook doet.
  Want u bent de vader en de moeder geloof ik…
  Nou ja doe je best en euh de groeten!
  Ow en vergeet @Bram Hengeveld niet!

  Uw naam worde ontheiligd tot in de oneindigheid amen!
  Zeau en hoe voel je je nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: