De kinderen van Andrew Wakefield

Andrew Wakefield mag zichzelf geen arts meer noemen. De General Medical Council verwijderde hem gisteren uit het Engelse BIG-register.

MMR doctor struck from register

The doctor who first suggested a link between MMR vaccinations and autism is to be struck off the medical register.

Antivaccinatie-held Wakefield valt steeds dieper.

Wakefield publiceerde in 1988 in de Lancet een onderzoek waarin hij een verband legde tussen vaccinatie tegen de bof, de mazelen en de rode hond en autisme.

RETRACTED: Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children
, Dr AJ Wakefield FRCS [abstract]

Wakefield werd een held voor de antivaccinatiebeweging. Maar Wakefield zakte steeds dieper. Hoewel er al sinds de publicatie kritiek was op het onderzoek van Wakefield en acht van de tien onderzoekers in 2004 hun handen aftrokken van dit onderzoek, cumuleerde zich het ‘onheil’ voor Wakefield dit jaar.

De GMC beoordeelde zijn onderzoek als oneerlijk en onverantwoordelijk. De Lancet trok het onderzoek in.

Een prima samenvatting van die gebeurtenissen vindt u hier.

Nu is ook zijn artsentitel afgepakt.

Verwacht maar niet beste Cryptolezers dat er iets gaat veranderen in de antivax-beweging. Andrew Wakefield zal misschien nog wel luider bezongen worden. Hij is immers een held die opkomt voor de vaccinatieslachtoffers, de (toekomstig) autistische kindersjes en niet te vergeten hun ouders. Andrew Wakefield zal geëerd worden als de man die in z’n eentje in het geweer kwam tegen de mondsnoerende BigFarma en de gesloten medische stand die dit soort dissidenten veroordeelt.

De wetenschap mag dan nog zo hard roepen dat er geen verband is gevonden tussen autisme en vaccinaties, niets kan de antivaxxer overtuigen.

Het gaat om de kinderen! [/emo]

Dat Wakefield door zijn malicieuze gedrag en dito onderzoek de vaccinatiegraad heeft doen dalen en daardoor vele kinderen heeft opgezadeld met te vermijden ziektes en de complicaties hiervan, mag niet hinderen.

Advertenties

30 Responses to De kinderen van Andrew Wakefield

 1. Jurjen says:

  Ik ril bij de gedachte hoeveel doden en zwaar zieken deze man op zijn naam heeft staan.

 2. wilmamazone says:

  @Jurjen

  Ik ook Jurjen, maar Wakefield geeft nog niet op/weet zich gesteund door de anti-vaccinatiefanaten:

  http://autism.about.com/b/2010/05/24/andrew-wakefield-struck-off-medical-register.htm

  quote:

  Already, Wakefield has appeared on the Today Show, and he has plans for more television apearances. The Left Brain/Right Brain blog, which is strongly anti-Wakefield, has published a post entitled Dr. Wakefield, Turning Disgrace Into Publicity. And just this morning I received an email blast from the National Autism Association (which strongly supports Wakefield) saying “Today’s decision by the UK’s General Medical Council (GMC) to strike Dr. Andrew Wakefield from the medical registry provides further evidence that science linking vaccines and autism is being suppressed at the expense of children’s health…”

 3. wilmamazone says:

  Alle ogen zijn nu gericht op Wakefield , maarre……hij heeft het niet in zijn eentje voor elkaar gekregen.
  Er zijn een tal aan medeschuldigen te benoemen.

  Column van Piet Borst van jan. 2009:

  http://www.kwakzalverij.nl/817/Valse_profeten

  Valse profeten

  Wat is het risico van vaccinatie? Wie de tv-show van Oprah Winfrey in 2007 heeft gezien weet het antwoord: autisme, natuurlijk. Dat antwoord is fout. Autisme is een aangeboren hersenafwijking met een sterke erfelijke component. Met vaccinatie heeft autisme niets te maken. Het zijn valse profeten die een verband tussen autisme en vaccinatie blijven verkondigen, zoals Paul Offit in zijn meesterlijke boek Autism’s false prophets (Columbia University Press, 2008) laat zien.

  Een mogelijk verband tussen vaccinatie en autisme zingt al lang rond. Juist tegen de tijd dat kinderen hun eerste prikken krijgen, worden de symptomen van autisme onmiskenbaar, al hebben oplettende ouders vaak al eerder door dat er een probleem is in het contact met het kind. Als ouders de problemen echter pas zien ná de vaccinatie, valt te begrijpen dat ze denken dóór de vaccinatie.
  Die argwaan tegen vaccinatie kreeg een schijnbare wetenschappelijke onderbouwing tijdens een persconferentie in februari 1998. Gastro-enteroloog Andrew Wakefield kondigde daarin aan dat hij een verband had ontdekt tussen autisme en de vaccinatie met het tripelvaccin tegen mazelen, bof en rode hond. Wakefield wist ook hoe het verband in elkaar stak: hij had ontstekingsverschijnselen gevonden in de darm van gevaccineerde autistische kinderen en zijn interpretatie was dat het vaccin een chronische darminfectie had veroorzaakt, waardoor de darm lek raakte. Zo konden toxines het lichaam binnendringen en de normale hersenontwikkeling verstoren.

  De toegestroomde journalisten waren geïmponeerd. Andrew Wakefield was geen halvegare fantast, maar een jonge, charismatische specialist, werkzaam in een academisch ziekenhuis. Bovendien werden zijn resultaten diezelfde dag gepubliceerd in de Lancet, een van de beste medische tijdschriften. De persconferentie resulteerde in grote koppen in de Britse kranten: ‘Verbiedt het tripel-vaccin!!!’ Tegenpruttelende dokters werden weggezet als lakeien van de farma-industrie. Die fabrikanten verdienden 2 miljard per jaar met vaccins en zo’n markt laat je niet lopen vanwege een paar zielige kinderen. De gevolgen bleven niet uit: de vaccinatiegraad in Engeland en Ierland zakte hier en daar tot 50% en kinderen gingen dood aan de mazelen, net als vroeger.

  Verzonnen
  Toch was in 1998 al duidelijk dat Wakefields waarnemingen weinig bewijskracht hadden. Ook Richard Horton, de Lancet-hoofdredacteur, wist dat. Daarom liet hij twee epidemiologen in hetzelfde Lancet-nummer uitleggen………

  quote:

  Zo kon een charismatische dokter, die eerder onbetrouwbaar was gebleken, in zijn eentje de vaccinatiegraad van de Britse bevolking drastisch ondergraven. Zijn medeplichtigen gaan echter niet vrij uit. Zijn collega’s hadden beter op moeten letten wat de meeslepende Wakefield uitspookte. Richard Horton, hoofdredacteur van de Lancet, had nooit een stuk met zo weinig bewijsmateriaal voor zo’n verstrekkende conclusie mogen publiceren tegen het advies van experts in. De Britse Juridische Diensten Commissie had nooit aan een schadeadvocaat de verantwoordelijkheid voor gecompliceerd medisch onderzoek over moeten laten. De meelopers is minder te verwijten. De tweederangsonderzoekers die tegen betaling Wakefield bijvielen met hun waardeloze gegevens, hadden dat waarschijnlijk niet gedaan als er niet eerst een stuk in de Lancet had gestaan. En de pers, tja, die rapporteert nieuws. Vaccin veilig is geen nieuws, vaccin onveilig wel. Het is uiteindelijk toch een vasthoudende journalist geweest die Wakefield van zijn voetstuk heeft getrokken, niet zijn medische collega’s.

  eindquote:

  Offits boek is ook ontnuchterend. Wat zijn bezorgde ouders vaak onnozel, wat komen ze makkelijk tot rotsvaste overtuigingen op basis van minimale aanwijzingen, en wat reageren ze agressief als iemand het waagt om die overtuigingen ter discussie te stellen. Brave onderzoekers, die gegevens aandragen die het vaccinatie-autismeverband onderuit halen, worden zo bedreigd dat ze hun werkterrein verleggen. Onscrupuleuze dokters en advocaten verdienen goud ten koste van angstige ouders. Emotie en hebzucht regeren de wereld en het duurt soms lang voor de waarheid komt bovendrijven.

  (dikgedrukt door mij)

  Naschrift 5 februari 2010 door webredactie:

  Op 2 februari 2010 kondigde de Lancet aan dat het artikel van Wakefield et al. uit 1998 ingetrokken was. Beter laat dan nooit, maar zoals bovenstaande bespreking duidelijk maakt, er waren voor publicatie al redenen genoeg om het artikel te weigeren. Waarschijnlijk wordt geen antivaccinatiegelovige door deze intrekking overtuigd, maar het doet misschien wel iets af aan de overtuigingskracht van deze beweging.

 4. wilmamazone says:

  http://barracudanls.blogspot.com/2010/05/gewipt.html

  Gewipt

  Ere wie ere toekomt: Cryptocheilus Weblog meldde gisteren dat Andrew Wakefield zichzelf geen arts meer mag noemen………..

 5. As expected the GMC has today shamefully removed the license to practice medicine from Dr Wakefield and Professor Walker-Smith, two good and caring doctors, thereby callously denying children with autism and bowel disease scarce treatment.

  Hier…

  http://www.ageofautism.com/

 6. wilmamazone says:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=5343

  Andrew Wakefield Fights Back

  Dr. Andrew Wakefield was almost single-handedly responsible for frightening the public about a possible association between autism and the MMR vaccine. His alarmist recommendations directly led to lower vaccination rates and a resurgence of measles to endemic levels in the UK. The MMR/autism interpretation of his 1998 article in The Lancet was retracted by 10 of his 12 co-authors. The article itself was “fully retracted from the public record” by The Lancet. And now Wakefield has lost his license to practice medicine after the General Medical Council’s exhaustive 2½-year review of his ethical conduct.

  His career was in shreds and there was only one way left for him to fight back: to write a book…………

 7. wilmamazone says:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/05/27/anneke-bleeker-minder-verontruste-moeder/#comment-18972

  quote:
  science not only does not support the belief that vaccines cause autism but provides us with copious evidence that there almost certainly no link between the two.

 8. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/2011/01/piltdown_medicine_andrew_wakefields_scie.php

  “Piltdown” medicine: Andrew Wakefield’s scientific fraud was worse than previously thought

  Pity poor Andrew Wakefield.

  2010 was a terrible year for him, and 2011 is starting out almost as bad. In February 2010, the General Medical Council in the U.K. recommended that Wakefield be stripped of his license to practice medicine in the U.K. because of scientific misconduct related to his infamous 1998 case series published in The Lancet, even going so far as to refer to him as………………………………….

  Maar het maakt voor sommigen -‘Wakefield fights on. Worse, he is still feted by the anti-vaccine movement’- nog steeds niet uit:

  For Wakefield, even 13 years later, fraud pays.

 9. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/2011/01/as_andrew_wakefields_defenders_circle_th.php

  As Andrew Wakefield’s defenders circle the wagons

  If my post today is a bit shorter on the usual Respectfully and not-so-Respectfully Insolent verbiage that you’ve come to know and love (or hate), I hope you’ll forgive me. It’s hard not to sit back, rest a bit, and enjoy the spectacle of Andrew Wakefield being pilloried in the press in the wake of the BMJ’s article documenting his scientific misconduct in gory detail. He’s gotten away far too long with trying to split the difference when credulous journalists “tell both sides of the story” so that to those not knowledgeable about his scientific fraud and incompetence it seems as though there really are two sides to the story of whether or not the MMR vaccine causes autism. I realize that schadenfreude is generally considered a less than honorable emotion, but, you know what? Sometimes it’s not only justified, but necessary.

  This is one of those times.

  Of course, we all knew…………………………..

 10. wilmamazone says:

  http://www.skepsis.nl/blog/2011/01/autisme-en-vaccinatie/

  Door Jan Willem Nienhuys – 07 January 2011

  Autisme en vaccinatie

  Het verhaal dat vaccinatie (in het bijzonder de gecombineerde vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond) autisme kan veroorzaken gaat allemaal terug op een onderzoek van de arts Andrew Wakefield uit 1998. Dat onderzoek was al dubieus. Maar nu blijkt dat Wakefield (die betaald werd door een letselschadeadvocaat om dit bewijs te leveren) gewoon willens en wetens gefraudeerd heeft. Het resultaat is dat vele angstige ouders afzagen van vaccinatie, met voorspelbaar ziekte en dood als gevolg. Wakefield vindt zichzelf een slachtoffer van de journalist Brian Deer (foto) die erachter kwam, en die, zo stelt Wakefield, wordt betaald (door Big Pharma) om dit bewijs te leveren. Zoals de waard is…

  De geschiedenis van Wakefields artikel staat samengevat in ………………..

  quote:

  Hopelijk zullen deze onthullingen de antivaxers wat wind uit de zeilen nemen, maar de ervaring met tal van andere soorten onzin is dat ze gewoon maar door blijven gaan, al worden ze nog zo sterk ontkracht.

 11. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/2011/01/jenny_mccarthy_weighs_in_about_andrew_wa.php

  Jenny McCarthy weighs in about Andrew Wakefield–with predictable results

  The fallout from Brian Deer’s further revelations of the scientific fraud that is anti-vaccine hero Andrew Wakefield continues apace.

  quote:

  Let’s see how much nonsense Jenny can lay down in less than 700 words. Actually, let’s see how much nonsense whoever Jenny’s ghostwriter from AoA is can lay down in less than 700 words:….

 12. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/

  Andrew Wakefield to speak at Brandeis University

  Calling all Boston area skeptics! Calling all Boston area skeptics! The Bat Signal is up!

  Your fair city is being invaded by the man who, arguably more than anyone else, sparked the latest incarnation of the anti-vaccine movement, is about to metastasize to your fair city (well, to its suburb of Waltham) and invade one of your universities, specifically Brandeis University. That’s right, Andrew Wakefield is invading your town, apparently invited by that one trick pony of a blogger for the anti-vaccine crank blog Age of Autism, namely Jake Crosby:

  Struck off the UK’s medical register after writing a paper on the patient reports of 12 children with severe bowel disease and neurological disorders – 8 of whom developed autism shortly after their MMR vaccines – Dr. Andrew Wakefield now lives in the U.S. He is at the center of the vaccine/autism controversy, along with two of the most respected pediatric gastroenterologists in the UK.
  Learn about the pressure on the Lancet to retract their paper. Discover the connections between the MMR vaccine makers, the Lancet, the panel that struck Dr. Wakefield off, and the British journalist that called him a fraud. Hear the side of the story the national media won’t tell you. Find out why Dr. Wakefield and others have been made examples of, and the chilling effect this has had on doctors and scientists who dare to do research that calls vaccine safety into question.

  I wonder if………………………..

 13. wilmamazone says:

  http://www.nytimes.com/2011/04/24/magazine/mag-24Autism-t.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

  Autism Guru Fights for His Reputation and Theory

  quote pagina 2:

  “To our community, Andrew Wakefield is Nelson Mandela and Jesus Christ rolled up into one,” says J. B. Handley, co-founder of Generation Rescue, a group that disputes vaccine safety. “He’s a symbol of how all of us feel.”

 14. wilmamazone says:

  Ik zat al op ‘m te wachten en hier is Orac al:
  http://scienceblogs.com/insolence/2011/04/the_anti-vaccine_movement_as_a_religion.php

  The anti-vaccine movement as a religion with Andrew Wakefield as its prophet?

  Several of you have been sending me this; so I would be remiss not to note that there is a rather lengthy profile of Generation Rescue’s favorite “martyred” anti-vaccine hero, disgraced and discredited British gastroenterologist Andrew Wakefield, in this weekend’s New York Times Magazine entitled The Crash and Burn of an Autism Guru (de koptekst blijkt inmiddels veranderd. red.). By and large, it’s not bad, but what caught my attention wasn’t so much the story of Andrew Wakefield, with which I have, sadly, become intimately familiar, or the usual self-pitying, self-serving excuses and denials of Wakefield himself. Rather, it’s what the anti-vaccine movement inadvertently revealed about itself to reporter Susan Dominus.

  Actually, it’s more about what our old buddy and pal J.B. Handley revealed. Remember how frequently I compare anti-vaccine views to a religion? It’s not, of course, just because the anti-vaccine movement is not at all based on science. After all, there are lots of things that aren’t based on science that are are reasonable, or at least not batshit insane. Nor is it just because anti-vaccine views are clearly based far more on belief than on evidence or science, although that certainly helps. Rather, it’s…well, let’s set the scene with the opening of the story, which describes a talk at the raceview Baptist Church in Tomball, TX:…………
  eindquote:

  Perhaps the best summary of the phenomenon that is Andrew Wakefield comes at the end of this article, where Dominus writes:

  It seems very unlikely that any study, no matter how carefully conducted, will assure Wakefield of the safety of M.M.R. at this point: numbers can lie, or be manipulated, and even paranoids have enemies. Didn’t they laugh at the researcher who said bacteria caused ulcers? Doesn’t he owe it to the children to continue on?
  Before leaving for the airport with Wakefield and his son, I took in the view from the deck. The hills looked lofty, peaceful, a little bit blurred in the distance — you could believe, as Wakefield had promised, you were in Tuscany. With a little effort, you can believe almost anything.

  Just like a religion. Because it really is all about faith far more than science and evidence.

 15. wilmamazone says:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=12148
  David Gorski Apr 25 2011

  The curious case of Poul Thorsen, fraud and embezzlement, and the Danish vaccine-autism studies

  If there’s one thing about the anti-vaccine movement, it’s all about the ad hominem attack. Failing to win on science, clinical trials, epidemiology, and other objective evidence, with few exceptions, anti-vaccine propagandists fall back on attacking the person instead of the evidence. For example, as I’ve noted numerous times, Paul Offit has been the subject of unrelenting attacks from………….

  eindquote:

  Conclusion

  To a certain extent, I understand the assertion of “once a cheat, always a cheat.” I understand that the lead author (Madsen) and Thorsen’s other co-investigators might now want to check over Thorsen’s contribution to the two papers (as relatively small as it appears to be compared to the other authors), even for the paper whose work was not funded by the CDC at all and therefore has zero financial dependency on the CDC. That’s normal caution. However, normal caution is most definitely not what these attacks by Safeminds and AoA are about. They’re about the denialist technique of spreading FUD (fear, uncertainty, and doubt) about vaccines. Let’s just put it this way. Let’s say the anti-vaccine movement’s wet dream about Thorsen came true and it was somehow discovered that his science was also falsified and that, further, his fraud was enough to call the conclusions of every study for which Thorsen was a co-author in doubt. Even in that highly unlikely scenario, in which both studies were somehow completely discredited as a result of Thorsen’s financial chicanery with grant funds, it would not be nearly enough for scientists to call into question the scientific consensus that neither the MMR nor thimerosal are associated with an increased risk for autism. The reason is that there’s so much other evidence that is consistent with the Danish studies and similarly shows that neither the MMR nor thimerosal in vaccines is associated with autism.

  What AoA, Safeminds, and other denialists refuse to understand is that science is rarely, if ever, a matter of a scientific consensus being based on one study, two studies, or a handful of studies. A scientific consensus is based on examining all the evidence from all relevant studies, deciding which studies are most methodologically powerful, and then synthesizing it all into a conclusion. Contrast this to how the anti-vaccine movement treats its “brave maverick doctors” like Andrew Wakefield, Mark Geier, Rashid Buttar, et al, and the difference between real science and anti-vaccine pseudoscience couldn’t be clearer.

 16. Pingback: Grieptopic: autisme en thimerosal, thiomersal, kwik in (griep)vaccins voor kinderen « Cryptocheilus Weblog

 17. wilmamazone says:

  Reuters

  Vaccines largely safe, U.S. expert panel finds

  After a close review of more than 1,000 research studies, a federal panel of experts has concluded that vaccines cause very few side effects, and found no evidence that vaccines cause autism or type 1 diabetes.

  The report, issued on Thursday by the Institute of Medicine, part of the National Academies of Sciences, is the first comprehensive report on vaccine side effects since 1994.

  Fears that vaccines might cause autism or other health problems have led some parents to skip vaccinating their children, despite repeated reassurances from health authorities. The concerns have also forced costly reformulations of many vaccines.

  “We looked at more than……..

 18. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/2011/08/yet_another_bad_day_for_the_anti-vaccine_1.php#more

  Yet another bad day for the anti-vaccine movement 2011

  Here we go again.

  Having been in the blogging biz for nearly seven years and developed a special interest in the anti-vaccine movement, I think I’ve been at this long enough to make some observations with at least a little authority. One thing that I’ve noticed is a very consistent pattern in which, every time a new study or report released that either fails to find evidence that vaccines cause autism or significant harm or that even concludes that vaccines do not cause autism, the anti-vaccine movement is right there, ready to attack it with pseudoscience, misinformation, and exaggerations of the study’s or report’s shortcomings. Indeed, outside of anthropogenic global warming (AGW) denialists, I can’t think of another group of science or medicine denialists besides anti-vaccine loons who have such an efficient “rapid response team.” Inevitably, any time a major study or report is released exonerating vaccines, it’s a sure bet that within 24 hours one of the major anti-vaccine groups will have a press release ready or that wandering home of happy anti-vaccine sycophants, toadies, and lackies, Age of Autism, will have pseudoscience-laden pseudo-rebuttal.

  This time around, it’s a major report by the Institute of Medicine (IOM), entitled…………

 19. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/2011/08/haunted_by_memories_of_the_consequences.php

  Haunted by memories of the consequences of not vaccinating
  Category: Alternative medicine • Antivaccination lunacy • Autism • Medicine
  Posted on: August 29, 2011 12:01 AM, by Orac

  Whenever I refer to an anti-vaccine activist as an “anti-vaxer” or an “anti-vaccinationist,” I can always count on outraged and self-righteous denunciations from the the person who is being labeled as “anti-vaccine.” “Oh, no,” she’ll say, “I’m not ‘anti-vaccine.’ I’m pro-safe vaccine.” or “I’m a vaccine safety activist.” Of couse, over the years, I’ve learned that the vast majority of such people are deluded in that they probably do really believe that they aren’t anti-vaccine, but everything they do and say is pretty much always anti-vaccine. It’s easy enough to tell just by asking a couple of simple questions. Often only one will suffice, and that question is: “What would it take to reassure you that vaccines are sufficiently safe that you would vaccinate your children?” Quite often, the answers will be levels of safety that are not feasible in the real world, such as……….

 20. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/268234-niet-vaccin-maar-griep-oorzaak-narcolepsie.html

  ‘Niet vaccin, maar griep oorzaak narcolepsie’

  Niet het vaccin tegen de Mexicaanse griep, maar de griepvariant zelf is verantwoordelijk voor de uitbraak van de slaapziekte narcolepsie begin dit jaar. Eerder concludeerden Finse onderzoekers dat de griepprik verantwoordelijk was voor de ziekte. Chinese onderzoekers ontkrachten dat en pleiten het vaccin nu vrij.

  Zowel de Finse als de Chinese onderzoekers constateerden………

 21. wilmamazone says:

  http://www.kloptdatwel.nl/2011/08/31/vaccinaties-niet-oorzaak-autisme/

  Vaccinaties niet oorzaak autisme

  We hebben het er al verschillende keren over gehad op Kloptdatwel – de angst dat vaccinaties de oorzaak zouden zijn van autisme. Onlangs is er een nieuw onderzoek gepubliceerd waaruit opnieuw blijkt dat er geen relatie is tussen autisme en vaccinaties. Toch zal ook dit onderzoek de anti-vaccinatiebeweging vermoedelijk niet overtuigen. De gevolgen zijn afschuwelijk. Niet ingeënte kinderen zullen onnodig ziek worden en overlijden.

  eindquote:

  De anti-vaccinatie gelovigen trekken zich niets aan van feiten. We kunnen alleen maar hopen dat dit onderzoek helpt om twijfelaars op het goede spoor te brengen of te houden. Het gaat namelijk om mensenlevens.

  Dat hoop ik ook van harte.

 22. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3014561/2011/11/04/Mazelen-is-terug-van-weggeweest.dhtml

  ‘Mazelen is terug van weggeweest’

  De extreem besmettelijke ziekte mazelen waart al geruime tijd door Europa. Vaccinatieprogramma’s en blijvende inspanningen zijn nodig om deze epidemie te bestrijden. Dat stelt Mark Geels van SciencePalooza.

  Een paar maanden geleden stonden alle autoriteiten en de media op de banken toen onze taugé besmet bleek met de EHEC bacterie. Maar geruime tijd al waart er een andere vergelijkbare dodelijke epidemie door Europa en blijft het doodstil. De score tot nu toe: 14.000 patiënten in Frankrijk, 4330 in Italië, 1480 in Duitsland en een verdriedubbeling in Nederland ten opzichte van 2010. In Europa zijn nu al 400 mensen opgenomen in ziekenhuizen, 24 mensen kregen hersenvliesontsteking en 8 zijn overleden. Het meerendeel daarvan zijn kinderen. Mazelen is terug van weggeweest.

  quote:

  In het westen weigeren echter steeds meer mensen de vaccinatie. Soms uit religieuze overwegingen, maar soms ook omdat men het vaccin niet veilig acht. Een belangrijke gebeurtenis daarin was een door een zekere heer Wakefield gepubliceerd artikel. Hij suggereerde in 1998 dat BMR vaccinaties tot autisme en darmproblemen zouden leidden. Ondanks dat dit verhaal later volledig frauduleus bleek, heeft het tot toename in ongevaccineerde mensen geleid, waardoor Europa nu onnodig onder de vaccinatiedrempel zakt.

  eindquote:

  Vanaf het moment dat Jenner in 1796 de eerste echte vaccinatie plaatste waren er mensen die kritische vragen stelde over vaccinatie. Dat is volkomen terecht, want gezonde mensen een medicijn toedienen doe je alleen als je heel zeker van je zaak bent. Vaccins blijven echter het meest succesvolle medisch instrument ooit. De huidige Europese mazelenrevival toont echter aan dat ook als er een effectief vaccin voorhanden is, blijvende inspanningen nodig zijn om vaccinatie programma’s succesvol te houden. Mazelen moet geen Heintje Davids worden.

  Mark Geels

 23. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/

  Brian Deer strikes again: More evidence of the worthlessness of Andrew Wakefield’s “research”

  Artikel in BMJ
  http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6823

 24. wilmamazone says:

  Hoe diep kan Andrew Wakefield nog verder zinken?!:

  http://scienceblogs.com/insolence/2012/01/legal_thuggery_antivaccine_edition_andre.php

  Legal thuggery, antivaccine edition: Andrew Wakefield sues Brian Deer, the BMJ, and Fiona Godlee

  quote:

  So what is in Wakefield’s complaint against Brian Deer? Well, it’s the usual stuff, in particular claiming that the content of the BMJ articles by Deer and BMJ editors was not only just false but knowingly false, stating:

  The Defamatory Statements were and are false and written and published with actual malice and intended to cause damage to Dr. Wakefield’s reputation and work as a researcher, academic, and physician and to permanently impair his reptation and his livelihood.

  Wakefield’s attorney even has the audacity to play the “pharma shill” gambit:

  Interestingly, at the time of the editorials and the Deer article were Published, the Defendents failed to disclose the fact that the BMJ received significant revenue from the very vaccine manufacturers whose products need further investigation. It was only monthslater, after the issue was raised by others, that the BMJ posted the following: “The BMJ should have declared competing interests in relation to this editorial by Fiona Godlee and colleagues. The BMJ Group receives advertising and sponsorship revenue from vaccine manufacturer, and specifically from Merck and GSK, which both manufacture MMR vaccines.”

  eindquote:

  Whatever Wakefield’s motivation, this move reeks of desperation. After all, if this was such obvious libel, why did Wakefield wait nearly a full year after the publication of Deer’s BMJ articles until filing this lawsuit? In taking this action, Wakefield is both demonstrating the characteristics of a crank (the need to silence using the courts rather than to refute using science) and showing just how far he’s fallen.

 25. wilmamazone says:

  Posted on: January 11, 2012 7:00 AM, by Orac:
  The antivaccine crankosphere rallies around his hero, and Brian Deer strikes back

  When I wrote last week about the latest legal thuggery against an opponent of antivaccine pseudoscience, this time by hero of the antivaccine movement, who sued investigative reporter Brian Deer for defamation, there was one thing about the case that confused me, one aspect that didn’t add up to me. Part of it was why Wakefield sued Brian Deer over an article he wrote for the BMJ a year ago, although in retrospect it’s become apparent to me that it was almost certainly because the statute of limitations for a libel action in Texas is one year. More importantly, the silence of the antivaccine movement in general and the propaganda organ of the antivaccine group Generation Rescue, Age of Autism, was utterly deafening. Usually, AoA is Wakefield’s biggest cheerleader. As I mentioned before, …….

 26. wilmamazone says:

  Andrew Wakefield: Recognized as the Great Science Fraud that he is
  Posted on: January 14, 2012 10:00 AM, by Orac

  eindquote:

  Great going, Andy! Keep it up, and maybe you can be on more lists like this in 2012!

  In the meantime, we are reminded of the power of vaccination by this story, which points out that it’s been a year since the last case of polio was recorded in India. Although it has been delayed by antivaccine sentiments based on religion and paranoid conspiracy theories, the eradication of polio is now–finally!–potentially achievable. Just as smallpox was eradicated. Compare and contrast: Thousands of cases of measles in the U.K. and Europe, largely thanks to the fear of the MMR stoked largely by Wakefield’s fraudulent research. No matter how much Wakefield’s antivaccine fans try to spin it otherwise, that is how Wakefield will be remembered by history, and, in my opinion, rightly so.

 27. wilmamazone says:

  Hier ook de stichting ‘Steun Andrew Wakefield in proces’ in het leven roepen of wat?!:
  Andrew Wakefield hits up his supporters for cash

 28. Pingback: Feiten en fabels over de jaarlijkse griepprik | Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: