Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Moehaha. Ze kunnen ook geen onderzoek ontwerpen of we staan weer met z’n allen op nummero 1. Oranje boven…Het is stil aan de overkant… Wat zijn die [vul volk in] stil….

Among the seven nations studied—Australia, Canada, Germany, the Netherlands, New Zealand, the United Kingdom, and the United States [….] The Netherlands ranks first.

Alweer een lange neus maken naar de boeroepertjes, zwartkijkers, azijnpissers en aanverwanten.

En dat verveelt nooit.

Andere onderzoeken komen ook tot dezelfde conclusie. We doen het gewoon goed. Wij van Crypto schreven er al eerder over.

In 2008: Gezondheidszorg Nederland beste van Europa.
En in 2009: Nederlandse gezondheidszorg; boterham tevredenheid

Eerst even het hele rapport. Kan u zelf lezen.

How the Performance of the U.S. Health Care System Compares Internationally 2010 Update [fulltext PDF]

Commentaar Medisch Contact:

Opvallend is dat Nederland op het gebied van patiëntgerichte zorg op de zesde plek eindigt. In vergelijking met de zes andere landen wordt het stellen van vragen slecht aangemoedigd en is er geen duidelijke uitleg over symptomen. Verder wordt de patiënt niet goed betrokken bij het maken van een keuze uit verschillende behandelingsopties.

[bron]

U moet luisteren naar de dokter! Wij weten wel wat goed voor u is.
Next!

Toch valt het voor wat dat betreft best mee hoor. Kijkt u even op pagina 20 van de fulltext PDF; De percentages liggen erg dicht bij elkaar.

Tranen in de ogen momentje?

*snik*

Verder kunt u natuurlijk, als u geen zin/tijd heeft om het hele rapport te lezen even spelen met deze coole interactive webfeature.

Wat viel u op in het rapport?

Advertenties

25 Responses to Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

 1. Annemiek says:

  Wat mij opvalt is dat veel geld spenderen niet altijd tot betere resultaten leidt.

  Ga nog even niet naast je schoenen lopen met Nederland op de 1e plaats 🙂 Er kan in alle landen nog veel verbeterd worden en we kunnen van elkaar leren. Een belangrijke quote uit het artikel: “Any attempt to assess the relative performance of countries has inherent limitations. These rankings summarize evidence on measures of high performance based on national mortality data and the perceptions and experiences of patients and physicians. They do not capture important dimensions of effectiveness or efficiency that might be obtained from medical records or administrative data. Patients’ and physicians’ assessments might be affected by their experiences and expectations, which could differ by country and culture.”

  Het is dus nogal subjectief. Ik denk dat het ook moeilijk is om bijvoorbeeld Nederland met de VS te vergelijken. De staat New York alleen al is 3 keer zo groot als Nederland, en er zijn zoveel verschillen per streek. Zo staat de county waar ik woon bijvoorbeeld op de 3e plaats in New York voor gezondheidszorg en voorzieningen, en een county verderop op de 63e plaats. Dan heb je het nog niet over streken zoals in de Dakota’s waar mensen vaak 2 uur of meer moeten rijden om naar een dokter te gaan.
  In het kort, het is zoals boven in die quote al gezegd, het is maar net wie je vraagt.

 2. Yep, Annemiek. Jij kan ook hier even kijken.

  http://www.commonwealthfund.org/Content/Publications/Fund-Reports/2009/Oct/2009-State-Scorecard.aspx?page=all

  Toch komen we meestal héél goed uit in vergelijkingen. Zie mijn andere twee links. Die uitkomsten zijn niet alleen gebaseerd op vragenlijsten maar ook op objectievere indicatoren zoals kindersterfte en overall sterfte e.d.

 3. wilmamazone says:

  Cijfertjes zeggen inderdaad niet altijd alles:

  http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article3109773.ece

  Verzorgingshuis krijgt te mooi cijfer

  Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen beoordelen hun verblijf en verzorging gemiddeld met een 7,8. Maar achter dat hoge cijfer schuilt soms een werkelijkheid die minder reden tot juichen geeft.

  Dat blijkt uit het grootschalige onderzoek ’Uw mening onze zorg’ van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

  eindquote:

  Jacqueline Baardman, manager kwaliteit en zorg bij de NPCF, verklaart de positieve beoordelingen vanuit „loyaliteit van bewoners naar de instelling, en hun afhankelijkheid”. De discrepantie tussen cijfers en ervaringen geeft te denken, vindt ze: „Het betekent dat we niet alleen naar de cijfers moeten kijken, maar ook altijd naar de persoonlijke ervaringen.”

  Of in zorgcentra die persoonlijke ervaringen overeenkomen met de realiteit/in het juiste perspectief geplaatst worden is dan het volgende bedenkelijke, want inderdaad: het is maar net wie je het vraagt.

 4. wilmamazone says:

  Even weer beseffen hoe goed we het hier hebben:

  http://nos.nl/artikel/172122-rapport-onverdoofd-opereren-noordkorea.html

  Rapport: onverdoofd opereren Noord-Korea

  Noord-Korea slaagt er niet in om de meest elementaire gezondheidszorg te bieden aan de bevolking.

  In een rapport van Amnesty International (pdf) staat dat er zonder verdoving geopereerd wordt, zelfs bij amputaties. Ziekenhuizen opereren alleen overdag of bij kaarslicht, vanwege het tekort aan stroom. Patiënten moeten zelf aan medicijnen zien te komen.

  Amnesty sprak met……………

  update 17 juli:
  http://nos.nl/artikel/172539-whozorg-in-nkorea-niet-zo-slecht.html

  WHO:zorg in N-Korea niet zo slecht

  De gezondheidszorg in Noord-Korea is minder slecht dan Amnesty International beweert. Dat zegt de Wereldgezondheids- organisatie WHO, die er zelf actief is.

  Volgens Amnesty is de zorg in Noord- Korea voor veel mensen te duur, wordt er zonder verdoving geopereerd en hebben epidemieën door ondervoeding vrij spel. De WHO noemt die informatie achterhaald en onwetenschappelijk, omdat Amnesty alleen sprak met mensen die niet meer in Noord-Korea wonen of werken.

  Volgens de WHO is er de laatste jaren veel verbeterd, vooral door hulp uit het buitenland, en is de zorg in Noord-Korea beter dan in veel andere arme landen.

 5. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/172619-geldklopperij-zorginstellingen-moet-stoppen.html

  ‘Geldklopperij zorginstellingen moet stoppen’

  AWBZ-instellingen, zoals verpleeghuizen, verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg, sturen hun bewoners steeds vaker rekeningen voor zorg die gewoon verzekerd is. Het College voor Zorgverzekeringen bepaalt de inhoud van het verzekerde pakket onder de AWBZ, maar instellingen houden zich niet altijd aan die inhoud.

  Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) komt een toenemend aantal klachten binnen over deze illegale handelwijze. Tot vorig jaar ging het om enkele klachten, nu zijn dat er tientallen per week. Die zijn afkomstig van patiëntenorganisaties en van individuele bewoners. De meldingen komen uit………..

  eindquote:

  Koster vindt dat de discussie over de AWBZ nu eindelijk eens echt gevoerd moet worden. “Wat blijven we vergoeden uit de collectieve middelen en voor welke zaken gaan we mensen een eigen bijdrage vragen?”

  De herziening van de AWBZ is al jaren een heet hangijzer in politiek Den Haag. Een hervormingsplan waar oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) aan werkte is door de val van het kabinet niet gepubliceerd.

  Een van de belangrijkste discussiepunten is het scheiden van wonen en zorg. Kort gezegd: mensen die in een AWBZ-instelling wonen moeten reeële woonlasten betalen zoals elke Nederlander huur betaalt of hypotheeklasten. Nu betalen mensen een eigen bijdrage waarin ook een bedrag voor wonen zit.

 6. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/nieuwsartikel/Borstkankersterfte-Nederland-hoog.htm

  Borstkankersterfte Nederland hoog

  In Nederland overlijden relatief veel vrouwen aan borstkanker, in vergelijking met andere Europese landen. Alleen in Ierland en Denemarken is de mortaliteit iets hoger. De Nederlandse sterfte is de afgelopen decennia wél met een kwart afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek naar mortaliteitstrends dat in BMJ is gepubliceerd door Philippe Autier c.s.

  Van 30 Europese landen is tussen 1989 en 2006 bijgehouden hoeveel vrouwen er per 100.000 overleden aan borstkanker. De onderzoekers maakten onderscheid tussen drie leeftijdsgroepen: jonger dan 50, tussen de 50 en 70, en 70 of ouder.

  De mediane afname in de landen was…………

 7. JennyJo says:

  Nou breekt mien klomp! Donderdag was dat uitgebreid in het BBC-ochtendjournaal, maar dan met Engeland als land waar de meeste (borst)mensen aan kanker sterven. Maar ook daar is de sterfte de afgelopen jaren flink teruggelopen.

  ??

 8. @ Jenny

  Comparison with other studies
  Our results contrast with those from the EUROCARE study on survival of breast cancer. The cancer policy of the UK National Health Service has been under scrutiny after the publication of the EUROCARE reports [….] Therefore, the UK NHS cancer policy was successful in reducing breast cancer mortality, and the rather bleak picture of UK cancer policy portrayed using breast cancer survival is likely to be erroneous.

  http://www.bmj.com/cgi/content/full/341/aug11_1/c3620

  Er zit ergens een klok en klepel.

 9. JennyJo says:

  Ja, maar of ze dat bij de BBC helemaal hebben gevat betwijfel ik dus.

 10. wilmamazone says:

  De volgende lijst voor ziekenhuizen:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2610422.ece

  Patiënt ligt steeds korter in ziekenhuis

  Door de marktwerking liggen patiënten steeds korter in ziekenhuizen. Vorig jaar daalde de ligduur met 5 procent tot 3,3 dagen. Sommige ziekenhuizen verminderden hun behandeltijd in 2009 met meer dan 10 procent.

  Dat blijkt uit een onderzoek van Coppa Consultancy. Nooit eerder werden in een studie alle behandelingen meegerekend en correcties aangebracht in te rooskleurige cijfers van ziekenhuizen. Coppa stelt dat patiënten het snelst thuis zijn als ze worden opgenomen in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam: na gemiddeld 2,6 dagen. Het traagst is het UMC Groningen met 5,8 dagen.

  Belangrijkste oorzaak van de gedaalde ligduur is dat na invoering van de marktwerking in 2006 ziekenhuizen een vergoeding krijgen per behandeling. In het oude systeem kregen ze per ligdag betaald. Toen was de gemiddelde ligduur een week. Na 2006 werd het lucratief voor ziekenhuizen om onderdelen van behandelingen beter op elkaar af te stemmen. Vroeger zaten er uren of dagen tussen opname, diagnose, behandeling, beter verklaren en naar huis gaan. „Een patiënt in een ziekenhuis is vooral bezig met wachten”, meent onderzoeker Bas Bouwman. Betere behandelmethoden spelen nauwelijks een rol bij de afname van de ligduur.

  Als ziekenhuizen sneller………..

  http://www.coppa.nl/sitemanager/nieuws.asp?id=233

  Ligduur in ziekenhuizen weer korter, De ligduur in Nederlandse ziekenhuizen: 2009

  De Nederlandse ziekenhuizen staan aan de vooravond van een bezuinigingsronde van ongeveer 700 miljoen in 2011. In het verleden is vaak de kaasschaafmethode gehanteerd om deze bezuinigingen te realiseren. Er is een andere optie, fundamenteler, door in de ziekenhuizen anders te werken met moderne principes uit de bedrijfskunde die zijn aangepast voor de zorg. Daarmee is onder meer de patiëntenlogistiek te verbeteren. Het verkorten van de ligduur is een voorbeeld daarvan. Met betere patiëntenlogistiek is onnodig wachten tijdens een behandeling in het ziekenhuis te voorkomen. Dit kan de ligduur verkorten, blijkt uit ons onderzoek. Klik hier om het onderzoek te bekijken en te downloaden..

 11. wilmamazone says:

  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/44153772/

  Operatiesterfte gehalveerd
  Amsterdamse checklist kan duizenden levens redden

  Een checklist halveerde de sterfte onder operatiepatiënten in zes Nederlandse ziekenhuizen bijna. Dit bewijst dat keurige ziekenhuizen toch nog zo slordig werken, dat er in Nederland ieder jaar duizenden mensen onnodig doodgaan.

  Opzienbarend, noemt chirurg Marja Boermeester de resultaten van het onderzoek dat ze leidde vanuit het Amsterdamse AMC. ‘Zelfs wij zijn verrast door het enorme effect op de sterfte’. En terecht. Het is ronduit spectaculair. Boermeester en haar collega’s bewezen dat het mogelijk is om in Nederlandse ziekenhuizen duizenden levens per jaar te redden. Niet met hoogstaande technologie, maar met een simpele checklist als wapen.

  In het invloedrijke New England Journal of Medicine beschrijven de onderzoekers wat ze hebben gedaan. Zes grote ziekenhuizen, waaronder het AMC, verplichtten hun personeel om voor iedere operatiepatiënt een checklist van 12 pagina’s in te vullen. Voor, tijdens en na elke operatie moesten de artsen, operatieassistenten en verpleegkundigen controleren wat daar op stond en een handtekening zetten als het in orde was.

  Dat leidde tot een enorme afname van sterfte en complicaties (onvoorziene problemen na de operatie). In deze zes ziekenhuizen daalde de sterfte van 1,5 naar 0,8 procent.

  Overtreffen
  Het Surgical Patiënt Safety System (SURPASS; wat niet toevallig ‘overtreffen’ betekent) bevat heel simpele vragen. Liggen de benodigde implantaten en chirurgische instrumenten klaar? Heeft de afdelingsarts de patiënt en zijn medische gegevens bekeken? Krijgt de patiënt de juiste medicijnen, en slikt hij bijvoorbeeld geen bloedverdunners meer? Staat er een bed klaar voor na de operatie? Enzovoort.

  Boermeester: ‘Protocollen zijn er in ieder ziekenhuis, maar meestal is er geen heldere controle op de uitvoering. Iedereen heeft zijn eigen boodschappenlijstjes. Onze checklist loopt van opname tot ontslag. Elf verschillende mensen moeten op vijf momenten in totaal honderd items nalopen. Er zijn nog veel mensen van overtuigd dat dat alleen papieren rompslomp is. Maar onze resultaten laten zien dat het heel effectief is.’

  Van oktober 2007 tot maart 2009 werd deze werkwijze getest. De uitkomsten van de operaties werden zowel vergeleken met de periode daarvoor als met die van vijf vergelijkbare ziekenhuizen, die hun procedures niet veranderden.

  Gigantisch effect
  Hoewel uit steekproeven bleek dat niet elke checklist volledig was ingevuld (20 procent van de aan te kruisen hokjes bleef blanco), was het effect dus gigantisch. Het aantal complicaties…………………..

  http://nos.nl/artikel/197419-minder-sterfgevallen-door-checklist.html

  Minder sterfgevallen door checklist

  Het aantal patiënten dat sterft rondom operaties daalt met de helft, als artsen en verpleegkundigen een nieuwe uitgebreide checklist gebruiken. Ook het aantal complicaties daalt met een derde.

  Met de checklist wordt elke operatiepatiënt van opname tot ontslag een paar keer gecontroleerd. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap.

  De resultaten van het onderzoek naar de nieuwe werkwijze, die door de afdeling Chirurgie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) is ontwikkeld, worden donderdag 11 november gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, een van de toonaangevende wetenschappelijke medische tijdschriften.

  Luchtvaart
  Van elke honderdvijftig ziekenhuispatiënten in de westerse wereld overlijdt er één aan oorzaken die niet direct met zijn of haar ziekte te maken heeft. De helft van al die sterfgevallen is vermijdbaar. In heel veel gevallen gaat het………………………

  eindquote:

  De resultaten zijn vergeleken met die van het Deventer Ziekenhuis, het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn, het UMC Leiden, het Reinier de Graaff Ziekenhuis in Delft en de Ter Gooi Ziekenhuizen in Hilversum. In die vijf ziekenhuizen werd de checklist niet ingevoerd en veranderde in de onderzoeksperiode niets aan de sterftecijfers.

  Het AMC heeft de checklist nu bij alle operaties ingevoerd. Het ziekenhuis integreert de lijst in het interne digitale informatiesysteem en gaat nog een zesde moment om de checklist te gebruiken toevoegen. In de polikliniek. Veertig ziekenhuizen hebben interesse voor SURPASS.

  update 15.39:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Minder-complicaties-door-checklist.htm

  N Engl J Med 2010; 363: 1928-37 en 1963-1965
  Artikel: Effect of a Comprehensive Surgical Safety System on Patient Outcomes

  Commentaar: Strategies for Improving Surgical Quality — Checklists and Beyond

  De checklist kunt u inzien in de aanvullende informatie bij het artikel in de NEJM
  U kunt deze ook verkrijgen via de Surpass-website: http://www.surpass-checklist.nl/

  Eerdere artikelen in MC over dit onderwerp:

  Preoperatief proces met tussenstops

  Veilig opereren

 12. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik sta paf! In de luchtvaart werkt men al heel lang met checklists, dacht ik, en ik meen dat ik zo’n twintig jaar geleden in Medisch Contact of een dergelijk blad een pleidooi las dat artsen een voorbeeld moesten nemen aan de luchtvaart. Na een ongeluk met een vliegtuig wordt er heel goed uitgezocht wat er mis is gegaan, zonder dat de uitkomst meteen strafrechtelijke consequenties heeft, en met het doel procedures te verbeteren.

 13. @ JW

  Wij laten ons nu eenmaal niet gaarne afleiden door dingen als checklists. Dat kost alleen maar tijd. Kostbare tijd die we beter kunnen besteden om een factuurtje te schrijven. Heel DBC. Bovendien zorgen de complicaties ook nog voor extra inkomsten.

  Moet je (lucht) ruim zien.

  If there is one topic that I have no natural affinity for, it is checklists. I don’t use checklists. I’m not interested in checklists.

  Wel eens van Atul Gawande gehoord? Wijlen dokter Lutser was groupie.

 14. wilmamazone says:

  Het kan en ook nog op een vrij eenvoudige manier. Vraag je je toch af waarom het zo lang heeft moeten duren/het project zelfs bijna werd afgeblazen.

  L1 NWS

  Minder medicatiefouten leveren AZM prijs op

  Het AZM in Maastricht heeft het aantal fouten bij het klaarmaken en toedienen van medicatie met 97 procent teruggedrongen. Het project is dan ook winnaar van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010.

  In het Maastrichtse ziekenhuis wordt een barcode gekoppeld aan de patiënt en zijn medicatie. Injectie- en infuusvloeistof worden alleen nog maar klaargemaakt door een apothekersassistent.

  Het project kreeg een krappe meerderheid met 51 procent van de stemmen. Volgende week donderdag wordt de prijs uitgereikt door minister Edith Schipper van VWS.

 15. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/200616-aantal-vermijdbare-ziekenhuisdoden-stijgt.html

  Aantal vermijdbare ziekenhuisdoden stijgt

  Het lukt niet goed om de vermijdbare sterfte in ziekenhuizen omlaag te krijgen. Ondanks allerlei inspanningen overleden in 2008 1960 patiënten door onnodige fouten, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, het Nivel.

  Bij het vorige onderzoek, met cijfers uit 2004, waren er 1735 vermijdbare doden. Ook het aantal mensen dat door medische fouten schade opliep ging omhoog, van 30.000 in 2004 naar 38.600 in 2008.

  Volgens de onderzoekers zou de stijging statistisch gezien toeval kunnen zijn.

  eindquote:

  Minister Schippers zet het streven naar een halvering van het aantal vermijdbare doden in 2012 voort, maar erkent wel dat daarvoor “echt wat extra tandjes moeten worden bijgezet”.

  Waarom zo’n redacteur/journalist er dan niet meteen -op z’n minst- hun eigen recente NOS artikel aan linkt ontgaat mij weer volledig. Tis en blijft toch wat met de huidige media *zucht*:

  http://nos.nl/artikel/197419-minder-sterfgevallen-door-checklist.html

  Minder sterfgevallen door checklist

  Het aantal patiënten dat sterft rondom operaties daalt met de helft, als artsen en verpleegkundigen een nieuwe uitgebreide checklist gebruiken. Ook het aantal complicaties daalt met een derde.

  Met de checklist wordt elke operatiepatiënt…….

  update:
  Ook bij de Volkskrant wordt de checklist niet genoemd al is dit artikel wat genuanceerder:
  1 op 20 doden in ziekenhuis valt te voorkomen

  eindquotes:

  Volgens de onderzoekers ligt het echter genuanceerder. ‘Patiënten worden steeds complexer’, zegt Wagner. ‘Ze hebben meerdere ziektes, ze zijn ouder en zwakker. Daardoor worden ziekenhuisopnamen gecompliceerder en stijgt de kans dat er iets misgaat.’ Ook worden volgens haar meer fouten gemeld doordat de openheid toeneemt.

  Bovendien doet Nederland het met 5,5 procent nog relatief goed; internationaal ligt de vermijdbare sterfte tussen de 3 en 12 procent. ‘We waren eerder bijna de besten. Nu zijn we iets gezakt, maar we staan nog steeds goed.’

  Bestuurder Wim van Harten van de vereniging van ziekenhuizen (NVZ) stelt dat elk sterfgeval er een te veel is. ‘Ziekenhuizen doen alles om dat te vermijden. Maar de technologie gaat snel. Processen worden complexer. Er kan meer en daardoor verbetert er veel, maar daardoor kunnen er ook fouten insluipen.’ Doordat ziekenhuizen sterk inzetten op veiligheid, verwacht hij dat er veel zal verbeteren.

 16. wilmamazone says:

  Aan de andere kant van ‘de grote plons’ is het gras i.i.g. niet groener:

  Study Finds No Progress in Safety at Hospitals

  Efforts to make hospitals safer for patients are falling short, researchers report in the first large study in a decade to analyze harm from medical care and to track it over time.

  The study, conducted from 2002 to 2007 in 10 North Carolina hospitals, found that harm to patients was common and that the number of incidents did not decrease over time. The most common problems were complications from procedures or drugs and hospital-acquired infections.

  “It is unlikely that other regions of the country have fared better,” said……..

 17. wilmamazone says:

  Hier kan de gemiddelde journalist alvast/weer een puntje aan zuigen:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Vermijdbare-sterfte-toegenomen.htm

  Vermijdbare sterfte toegenomen
  Het aantal gevallen van vermijdbare sterfte in ziekenhuizen is tussen 2004 en 2008 gestegen.

  quote:

  Wagner wijst erop dat de kwaliteit van zorg wel is toegenomen. Zo is het aantal doorligwonden, urineweginfecties en gevallen van ondervoeding gedaald. Verdere verbetering ligt in het verschiet, want pas sinds 2008 wordt er in ziekenhuizen gericht gewerkt binnen het landelijke veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’.

  Minister Schippers van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat zij vasthoudt aan een halvering van de vermijdbare sterfte in 2012. Volgens haar moeten Alle instellingen goede voorbeelden uit de praktijk snel invoeren. Als voorbeelden noemt zij het project van het het Universitair Medisch Centrum in Maastricht om het aantal medicatiefouten te verminderen. Dat krijgt vandaag de Veiligheidsaward 2010. Ook de OK-checklist van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam verdient snel navolging, aldus Schippers.

  Hier wel het volledige rapport van Nivel en aanvullende artikels:

  Monitor Zorggerelateerde Schade 2008

  Lees ook:
  •Onbedoeld en te voorkomen
  •Concreet verbeteren
  •Verbeterpunten voor patiëntveiligheid

 18. wilmamazone says:

  Aanvulling van:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/06/23/spiegeltje-spiegeltje-aan-de-wand/comment-page-1/#comment-20842

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Aandacht-voor-veiligheid-levert-weinig-op.htm

  Aandacht voor veiligheid levert weinig op

  Uitgebreide aandacht besteden aan patiëntveiligheid levert in de Verenigde Staten niet veel op. Tenminste, afgaand op het gebrek aan verbetering in tien Amerikaanse ziekenhuizen, in een periode dat veel aandacht en geld is ingezet om schade bij patiënten te voorkomen. Christopher Landrigan c.s. komen tot die conclusie op basis van onderzoek dat zij in NEJM publiceerden.

  De onderzoekers richtten hun pijlen op ziekenhuizen in de staat North-Carolina, omdat juist daar een grote betrokkenheid is bij pogingen om veiligheid te verbeteren. 96 procent van de ziekenhuizen deed mee aan een nationale verbetercampagne, terwijl dat in andere staten 78 procent was.

  Externe en interne reviewers bekeken per ziekenhuis……..

  eindquote:

  Dat wil niet zeggen dat alle moeite voor niets is geweest, zeggen ze erbij: op sommige gebieden is wel degelijk gebleken dat vermindering van vermijdbare schade te bereiken is – denk aan ziekenhuisinfecties en chirurgische complicaties. Maar om echt een omslag te bereiken is verder onderzoek nodig naar wat effectief ingrijpen is.

  N Engl J Med 363; 22: 2124-34: Temporal Trends in Rates of Patient Harm Resulting from Medical Care

 19. wilmamazone says:

  U houdt van lijstjes. In afwachting van de oliebollenlijst van dit jaar, alvast deze in de aanbieding:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Franse-vrouwen-worden-het-oudst.htm

  Franse vrouwen worden het oudst

  Europese vrouwen worden gemiddeld 80,8, mannen 74,3 jaar. De Fransen worden gemiddeld het oudst: 84,4 (vrouwen) en 77,2 jaar (mannen). Nederland staat met respectievelijk 82,1 en 77,7 jaar op een twaalfde plaats.

  Dat staat in Health at a Glance 2010, van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Het rapport vergelijkt data uit 31 Europese landen over een groot aantal onderwerpen die met gezondheid en zorg te maken hebben. Aan bod komen onder meer risicofactoren, kosten en personeel in de gezondheidszorg.

  De onderzoekers berekenden bijvoorbeeld………

  Nog meer vergelijkingen in het rapport van de OECD: Health at a Glance – Europe 2010

 20. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/210472-korting-ziekenhuizen-kost-paar-duizend-banen.html

  Korting ziekenhuizen kost paar duizend banen

  Ziekenhuizen overwegen de komende tijd een paar duizend banen schrappen. Dat is één van de maatregelen die ze nemen om een door het ministerie van VWS opgelegde korting van dik 300 miljoen euro het hoofd te bieden.

  Een aantal ziekenhuizen denkt dat gedwongen ontslagen onontkoombaar zijn. Dat blijkt uit een……….

 21. wilmamazone says:

  Het zal me benieuwen….:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/1828465/2011/01/27/Minister-wil-maximale-concurrentie-in-de-zorg.dhtml

  Minister wil maximale concurrentie in de zorg

  De concurrentie in de zorg wordt sterk uitgebreid. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten onderling ‘maximaal’ gaan concurreren. Zij mogen voor veruit de meeste medische behandelingen zelf de prijzen gaan bepalen.

  Dit heeft minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag aangekondigd. In een brief aan de Tweede Kamer geeft zij een beschrijving van haar plannen voor deze kabinetsperiode.

  Zij wil zo snel mogelijk ziekenhuizen, in overleg met zorgverzekeraars, zelf verantwoordelijk maken voor…..

  eindquote:

  Met plannen voor zorg in de buurten stelt Schippers plannen voor uit het gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV. ‘Ik wil de patiënt weer het vertrouwen geven dat de zorg beschikbaar is als iemand zorg nodig heeft. Ook ’s avonds en in het weekeinde. Mensen die in dorpen of op het platteland wonen, moeten erop kunnen vertrouwen dat er een zorgverlener in de buurt is.’

  Schippers wil ook paal en perk stellen aan fusies in de zorg. ‘Centraal wat moet, maar decentraal wat kan’, zou volgens haar het uitgangspunt moeten zijn.

 22. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Toekomst-radiotherapie-begint-in-Utrecht.htm

  Toekomst radiotherapie begint in Utrecht

  Bij de Universiteit Utrecht is samen met Philips een apparaat ontwikkeld waarmee het mogelijk is gelijktijdig een scan te maken en te bestralen. Deze MRI-versneller betekent een revolutie in de radiotherapie, omdat hiermee tumoren bestraald kunnen worden die voorheen niet in aanmerking kwamen voor radiotherapie, vertelt prof. dr. ir. Jan Lagendijk in Medisch Contact van deze week.

  Bij het bestralen van patiënten is onzekerheid over …………..

 23. Pingback: Preventie redt veel meer levens dan verwacht. « Cryptocheilus Weblog

 24. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/242019-kankerzorg-niet-overal-gelijk.html

  ‘Kankerzorg niet overal gelijk’

  In de kankerzorg is sprake van ongelijkheid. De ene patiënt krijgt bepaalde dure onderzoeken en geneesmiddelen wel, de andere niet, hoewel die vaak wel in de richtlijnen van de beroepsgroep zijn opgenomen. Dat leidt tot ongelijke kansen op genezing en overleving voor patiënten.

  Dat stelt onderzoeker Carin Uyl in haar oratie (.pdf) waarmee ze vanmiddag hoogleraar Health Technology Assessment wordt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  In een Europese vergelijking scoort Nederland met de overleving na kanker slechter dan……..

 25. JennyJo says:

  Hier word ik erg treurig van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: