Prof. Dr. Robert Gorter, hooggeschoolde kwakzalver

Professor Dr. Willem Betz (Skepp) noemde in een van zijn artikelen Prof. Dr. Robert Gorter verbonden aan het medisch centrum in Keulen (medical Center Cologne) een doortrapte en sluwe hooggeschoolde kwak.

Betz schreef:

maar er bestaat ook nog een ander soort kwakzalvers (Prof Dr. Robert Gorter red.), dat erin slaagt zich een aureool van wetenschap te verlenen [….] Men krijgt eerder de indruk dat deze jongens (Prof. Dr Robert Gorter en het medisch centrum in Keulen; medical Center Cologne red.) zowat alles aanbieden, als het maar verkoopt, en het niet nauw nemen of er nu al dan niet enig bewijs is voor de werking. Aan wanhopige mensen is veel te verdienen.

De rechter in België oordeelde dat dit artikel op sommige punten ‘eerrovend’ was voor Gorter. Ondanks de door de rechter opgelegde eis dat Betz o.a. deze passages uit het artikel moet verwijderen en Betz is veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten is deze uitspraak van de rechter een draai om de oren voor Gorter.

WUT? Leest u maar even mee.

Zoals u van mij gewend bent ga ik u eerst even voorzien van de nodige info. Het gewraakte artikel van Prof. Betz:

DR. ROBERT GORTER EN ZIJN ALTERNATIEF CENTRUM VOOR KANKERBEHANDELING

Omdat Betz zijn artikel moet wijzigen (mits hij in hoger beroep gaat?) hier alvast een spiegeltje met de oorspronkelijke tekst. Dan krijgt u van mij nog een PDF met de tekst van de uitspraak van het Belgische gerechtshof. Met dank aan Gorter-filmpjesmaker Kees Braam. (hoe zit het nu met die aangifte Kees?).

Zoals eerder gezegd mag Betz Gorter geen kwakzalver of woorden van gelijke strekking noemen. De gewraakte passages kunt u allen lezen in het document met de uitspraak. De Belgische rechter weegt in voorkomende gevallen de vrijheid van meningsuiting af tegen de ‘goede naam’ van Gorter. Het hof gaat uit van een woordenboekterm en algemeen taalgebruik.

In het taalgebruik is een kwak immers iemand die het publiek wat op de mouw wil spelden, synoniem voor boerenbedrieger, oplichter of knoeier.

(pag 9 PDF)

Nu geeft het online woordenboek bij het woord kwak geen overeenkomstige resultaten. Gezocht op het woord kwakzalver krijgt men het volgende resultaat.

kwak·zal·ver de; m,v -s iem die onbevoegd de geneeskunde beoefent

In de 14e editie van de grote Van Dale staat dit:

Waarschijnlijk anticiperend schreef Betz voor in het artikel dat hij over Gorter schreef

Voor alle duidelijkheid nog even herinneren aan onze definitie van kwakzalverij: “het regelmatig verkopen of aanbevelen van behandelingen of producten waarvan de werking niet bewezen is”.

Gorter beoefent de geneeskunde niet onbevoegd en het woord kwakzalver of hooggeleerde kwak en afleidingen zijn volgens het Belgisch hof eerrovend. Het hof lijkt hier voorbij te zijn gegaan aan de eerste definitie omschreven in de van Dale. Een vorm van rechtspraak die we ook al eerder in een Nederlands geval m.b.t. de kwestie-Sickesz vs. de Vereniging tegen de Kwakzalverij zagen.

Laten we nu eens naar de echte ‘eer’ kijken. Voor een serieuze professor, dokter of wetenschapper zou de wetenschappelijke eer veel belangrijker moeten zijn dan een dispuut over een term in het woordenboek.

De eis van Gorter m.b.t. het verwijderen van het gehele artikel werd door de rechter niet toegewezen. De rechter zag in dat het artikel van Betz ‘gezien de omstandigheden’, ‘de context’ etc. wel degelijk voldeed aan een ander recht contrair aan de omstandigheid en ‘goede naam’ van Gorter; de vrijheid van meningsuiting.

Gorter wordt door het recht beschermd, niet omdat hij beroep doet op (algemeen aanvaarde Westerse) wetenschap maar omdat hij zwaar leunt op alternatieve ‘geneeswijzen’ ( Antroposofie, acupunctuur, homeopathie en Ayurvedische geneeskunde) en op zijn ‘ervaring’ als kankerpatiënt. Omdat hij daar zelf in gelooft valt hem geen ‘kwade wil’ of sluwheid aan te rekenen.

Zelfs het veel gehoorde verwijt dat Gorter niet publiceert en we daarom niet weten wat (en hoe) Gorter nu precies doet t.a.v. zijn dendritische celtherapie werkt in zijn voordeel. Betz kan in zijn stuk voor wat dit betreft niet aantonen dat wat Gorter doet ineffectief is. Gorter weet dat zelf natuurlijk ook niet als hij niet nauwgezet zijn behandelingen en eventuele successen in kaart brengt en zich beperkt tot het online laten plempen van anecdotisch ‘bewijs’ in de vorm van verfilmde succesverhalen. Kan hij er rustig ‘in blijven geloven’.

In een groter geheel bekeken is het derhalve wetenschappelijk gezien van nul en generlei waarde wat Gorter presteert. Gorter is gezien het proces wat hij aangespannen heeft kennelijk erg bezorgd t.a.v. zijn goede naam. In de medische wetenschap is voor het krijgen van een goede naam wel wat meer nodig dan het aanspannen van een proces tegen een skepticus. Daar is het van belang dat je bijdraagt aan de algehele kennis hieromtrent en in het geval van niet-oncoloog Gorter met betrekking tot de kankerpatiënt in het bijzonder.

Koketteren met antroposofische Professor-titels, je beroepen op ‘niet Westerse geneeskunde’, ‘geloof’ en het uitlokken van woordenboekrechtspraak teneinde je criticasters het zwijgen op te leggen hoort daar m.i. niet bij.

Edit WMZ: 29 juli 2014 I.v.m. fotorechten: De gebruikte foto is van Jos Nijsten Cannaclopedia.be

Advertentie

101 Responses to Prof. Dr. Robert Gorter, hooggeschoolde kwakzalver

 1. wilmamazone says:

  Het was voor mij zo’n enorm lekker gevoel om tussen beide rechtzaken in -met een gerust hart- te kunnen zeggen dat Robert Gorter in België alvast gewoon een kwakzalver genoemd mocht worden……………

 2. Aangevuld met definitie van Dale woordenboek.

 3. wilmamazone says:

  Deze reactie laat me maar niet los, want inderdaad: hoe mag je Gorter nu wèl (be)noemen:

  quote:

  door Geen » 01 jul 2010, 19:01

  Tijd voor een neologisme, om onze woordenschat te verrijken:

  hoe noemt men iemand die wettelijk de geneeskunde mag uitoefenen en die oplossingen “kent” die (wat het niet-in-het-vak-geschoolde publiek niet weet of niet WIL weten) steunen op “een allegaartje van ongetoetste therapieën” (want dat mag dan toch gezegd worden)? Zo iemand is geen kwakzalver, maar iets anders (ik zou niet weten wat, behalve dat hij wettelijk de geneeskunde mag uitoefenen en dus arts is).

  ‘Artsdieopdehoogteisvanbewezentherapieënmaarookonbewezentherapieëntoepasten
  endaarmeeietsdoetofzoudoendatiknietdurfzeg-genomdatiknietrijkgenoegbenomnaarbelieventeprocederenenzovoort’
  lijkt me toch wat lang als woordenschatverrijking.

  http://forum.skepp.be/viewtopic.php?f=2&t=2212&p=60502

  Tja…..Gorter gewoon een roeptoeter noemen lijkt mij intussen voor deze Prof. Dr. dan nog wat te weinig eer, maar wat zou een rechtbank vinden van kankervuvuzelaïst? Net zelf bedacht en valt het dan wèl onder vrijheid van meningsuiting?

 4. Bram says:

  N.a.v. de escapades van ‘dr’ Robert Gorter jegens prof Betz heb ik kwakdokter Gorter eens gegoogled. (naam vaak gehoord hier, nooit uitgevogeld) Ik ben er stil van dat iemand die ooit een studie geneeskunde heeft weten af te maken dergelijke rommel kan publiceren. Bijv: http://www.cologne-model.com/Literature002.php On-ge-loof-lijk. Nee echt. Zo ontzettend slecht, zo kompleet van de pot gerukt… Maar ook zo geslepen, dat je inderdaad ziet dat het geen domme jongen is. Ik ben niet gauw geneigd mensen te veroordelen, maar bij iemand met Gorter’s achtergrond kan ik moeilijk denken: ach, hij weet niet beter. Hij weet prima waar hij mee bezig is. Dergelijke troep is geschreven om mensen een rad voor de ogen te draaien. Kijk, JennyJo moet natuurlijk gewoon even een basiscursus wetenschapsfilosofie volgen (*in vuistje gniffelt*), maar voor iedereen met een half gram verstand zal het direct duidelijk zijn dat je inderdaad een sluwe, hoogopgeleide kwak moet zijn om dergelijke gestyleerde poep te praten.
  Wat het Belgische gerecht heeft klaargespeeld is zo van god los dat ik voorstel België nu officieel tot bananenrepubliek te bombarderen. ‘Eerrovend’? Er is helemaal geen eer te halen aan Gorter, laat staan eer weg te halen. Het is niet eens leuk om de fouten aan te duiden in zijn stuk, omdat je weet wat de doelgroep is van Gorter. Betz slaat de spijker op z’n kop. Alle antikwakdenkers in Nederland en België zouden eigenelijk een fonds op moeten richten om Betz waar mogelijk financieel te ondersteunen. Het Gorter aan Gort fonds ofzo. Iemand enig idee of dat kan?

 5. JennyJo says:

  “Sluw” vind ik een zeer goede kwalificatie.

 6. Pingback: Tweets that mention Prof. Dr. Robert Gorter, hooggeschoolde kwakzalver « Cryptocheilus Weblog -- Topsy.com

 7. wilmamazone says:

  eindquote artikel Crypto:

  Koketteren met antroposofische Professor-titels, je beroepen op ‘niet Westerse geneeskunde’, ‘geloof’ en het uitlokken van woordenboekrechtspraak teneinde je criticasters het zwijgen op te leggen hoort daar m.i. niet bij.

  Pakken we even de CV van Gorter erbij middels de eindquote van het gewraakte artikel van Betz en Bonneux uit 2005:

  De eigenaar en uitbater van dit centrum is dus Dr. Robert Gorter, die zich professor noemt. Zijn CV staat op de website.

  In 1971 studeert hij af als basisarts in Amsterdam en verwerft direct daarna al drie specialiteiten: huisarts, kankerspecialist en specialist in tropische ziekten (“Anschliessend Spezialisation in Allgemeinmedizin, Onkologie und tropischer Medizin”) en studeert ook nog voor antroposofisch arts (1972-1973). Hij doet daarbij nog aan acupunctuur, antroposofie en kunsttherapie. In 1974 opent hij al een privé-huisartspraktijk en in 1975 een acupunctuurkliniek, daarna een centrum voor natuurgeneeskunde en dan een vegetarisch restaurant. Van zijn website http://www.anthroposophic-health.com/ leren we ook nog dat hij bekwaam is in traditionele Chinese geneeskunde, acupunctuur, homeopathie, Ayurvedische geneeskunde, natuurgeneeskunde en phytotherapie. Als we practici in deze alternatieve behandelingen mogen geloven, vraagt elk daarvan op zich al vele jaren studie. Dat in alle Europese landen een opleiding tot kankerspecialist alleen al minstens zes jaar voltijds duurt, maakt deze beweringen toch wel bijzonder sterk.
  Hij mag zich professor noemen want volgens zijn eigen website geeft hij inderdaad les, zij het via internet (distant learning) en in de antroposofische geneeskunde, een alternatief systeem van behandeling waarvan de werking niet bewezen is.
  Dat je bij hem ook nog terecht kunt voor een verjongingskuur maakt nog meer indruk. Het gezegde luidt: “Als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het meestal zo.”

  Volgens de begrippen van de westerse geneeskunde is Gorter m.i. dus niet meer dan een basisarts met voor de rest een opgeleukte, zéér twijfelachtige CV. Jammer -voor met name de kankerpatiënten- dat het niet bij dat vegetarisch restaurant is gebleven, want de potjes die Robert daarna ging koken zijn misselijkmakend voor eenieder die verder kan/wil kijken dan de neus lang is.

  Bram zegt:

  Betz slaat de spijker op z’n kop. Alle antikwakdenkers in Nederland en België zouden eigenelijk een fonds op moeten richten om Betz waar mogelijk financieel te ondersteunen. Het Gorter aan Gort fonds ofzo. Iemand enig idee of dat kan?

  Ik hoop van harte dat -indien nodig- die financiële ondersteuning er komt/kan komen, want het mag niet zo zijn dat geld/het gebrek daaraan bepaalt wie de langste adem heeft.

 8. wilmamazone says:

  Kees Braam bij de Tros 07 jul 2010 11:05:

  http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=82&p=1019378#p1019378

  Re: Nederland is het kankerkwakzalversparadijs van Europa

  Zoals altijd selecteert en interpreteren Betz en andere antikwakkers weer zeer selectief. Nu naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak die aan duideljikheid niets te wensen overlaat. Zie een van mijn vorige berichten de link naar de officiele uitspraak:

  Citaat:

  Gorter heeft deels gelijk gekregen, in die zin dat het hof heeft geoordeeld dat een aantal uitspraken over de persoon van Gorter nodeloos eerrovend zijn en dat er een aantal woorden en zinnen moeten uit verwijderd worden binnen de dertig dagen.
  Zijn eis om het ganse artikel te verwijderen werd afgewezen…..enz.

  Gorter eiste twee dingen, of het hele artikel verwijderen of de lasterljke passages. Als de lasterljke en smadelijke passages zijn verwijderd uit een artikel is er uiteraard geen probleem meer. In principe heeft Gorter dus op dit vlak 100% gelijk gekregen.

  Citaat:

  Hij mag dus niet “kwakzalver” of “hooggeleerde kwak” genoemd worden omdat het hof oordeelt dat dit door de gemiddelde lezer zal begrepen worden als bewuste oplichter, ……

  Hier maakt Betz het natuurlijk helemaal bont. Het Hof heeft heel duideljik gemaakt dat Dr. Gorter geen kwakzalver is, noch oplichter. Het Hof oordeelt dat dr. Robert Gorter een erkende arts is die zowel in Nederland als in Duitsland staat ingeschreven als arts en specialist. Er is nooit ook maar enige klacht tegen hem ingediend als zou hij als arts niet goed functioneren. Dat dr. Gorter geen oncoloog is is van geen enkel belang (Het Hof gebruikt het woord oncoloog ook helemaal niet) omdat in Duitsland maar ook in Nederland internisten en andere artsen kankerpatienten mogen behandelen.
  Ook heeft Dr. Gorter bewezen aan het Hof de titel professor te mogen dragen omdat hij op 5 verschillende universiteiten wereldwijd les geeft of heeft gegeven en zelfs enkele ere doctoraten heeft verkregen.

  Citaat:

  Wat uitdrukkelijk wel in onze tekst mag blijven staan is o.a. ons oordeel dat zijn behandelingen onbewezen zijn, dat het “een allegaartje van ongetoetste therapieën” is, ……..enz.”.

  Dit is weer een pure manipulatieve verdraaiing van de feiten. En ik denk dat als Betz de genoemde passages zal laten staan zoals ze er nu staan Betz in de problemen zal komen. (ik kan geen delen van het PDF kopieren maar zie officiele uitspraak) Het Hof heeft gesteld dat de behandelingen die Dr. Gorter uitvoert en aanbiedt in het Medisch Centrum Keulen alle erkende behandelingen zijn. Het Hof noemt o.a. arts Coby van der Zee in de uitspraak die stelt dat hyperthermie een erkende en bewezen effectieve behandeling is.

  Citaat:

  Omdat Gorter voor een deel gelijk krijgt moeten we wel aan hem een vergoeding voor proceskosten betalen van meer dan 3.000 €

  Skepp en Betz zijn veroordeeld tot het betalen van een geeiste schdevergoeding van € 1,– en alle gemaakte proceskosten = € 3.950,49 . Dit is nog meer bewijs dat Skepp en Betz het hoger beroep verloren hebben. Dat zij geen geeiste rectificatie moeten plaatsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is jammer naar mijn mening maar is de enige eis die is afgewezen. Alle andere eisen van Gorter zijn ingewilligd. De eisen van Skepp en Betz zijn ALLEMAAL afgewezen.

  Conclusie: zo lang VtdK en Skepp en zusterorganisaties in binnen- en buitenland doorgaan met zichzelf belachelijk te maken met verkeerde mensen en organisaties te beschuldigen van kwakzalverij op een manier die de grenzen van het fatsoen ver en ver overschrijden dan zal ook de echte kwakzalverij daarvan profiteren want worden deze antikwakkers organisaties niet serieus genomen. En dat is ook in mijn ogen heel jammer.

 9. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/1082/Strijd_zonder_einde_tegen_kwakdokters

  Strijd zonder einde tegen kwakdokters

  Artsen die patiënten alternatieve geneeswijzen aanpraten, zetten de deur wagenwijd open voor kwakzalvers, die echt gevaarlijk zijn. Piet Borst over ‘complementaire’ en ‘integratieve’ poeha.

  quote:

  De gevaarlijke kwakdokters imiteren reguliere dokters en zij doen dat zo vaardig, dat ze moeilijk van echt zijn te onderscheiden. Een typerend voorbeeld is Robert Gorter, die vanuit zijn medisch centrum in Keulen propaganda maakt voor ‘niet-toxische kankertherapie’ met ‘dendritische cellen’ en ‘hyperthermie’.

  Dendritische cellen tegen kanker zijn op zich geen onzin. Het gaat om een experimentele therapie, die door hoogleraar Carl Figdor in Nijmegen wordt ontwikkeld voor een welomschreven groep patiënten, in de hoop de afweer tegen de tumor te vergroten.

  Ook Gorter past deze therapie toe, alleen laat hij een essentiële stap weg, waardoor de therapie niet werkt en niet werken kán. Maar omdat Gorter bij zijn imitatietherapie dezelfde termen gebruikt als zijn reguliere collega’s en ook naar dezelfde wetenschappelijke literatuur verwijst, is het voor een leek haast onmogelijk deze geraffineerde vorm van kwakzalverij te doorzien.

  Wie oplet, ziet echter de tekenen aan de wand: op de website van Gorter zijn video-interviews te vinden met dankbare patiënten. Wie kent er een reguliere dokter die zijn patiënten uitvent op een website?

  Een ander alarmsignaal is dat Gorter de Nederlandse markt bewerkt vanuit Duitsland. In dat land wordt kwakzalvers weinig in de weg gelegd. In Nederland zou iemand zoals Gorter snel voor de Medische Tuchtraad belanden.

  Vrij spel hebben zulke kwakdokters niet. Zelfs KWF Kankerbestrijding, nooit haantje-de-voorste bij de bestrijding van kwakzalverij, heeft een apart persbericht uitgegeven om tegen Gorter te waarschuwen. En ook de zorgverzekeraars hebben zich schrap gezet tegen de gepeperde Gorterrekeningen van dertigduizend euro. Voor de rechtbank hebben zij met succes betoogd dat het hier om een kwaktherapie gaat, die niet vergoed hoeft te worden.

 10. wilmamazone says:

  http://www.nki.nl/Ziekenhuis/Nieuws/Archief/2006/Dendritische+celtherapie.htm

  Dendritische celtherapie

  In het Algemeen Dagblad van woensdag 4 oktober jl. is een artikel verschenen over de toepassing van dendritische celtherapie. De heer Robert Gorter geeft aan een succesvolle methode ontwikkeld te hebben voor de behandeling van kanker. Het betreft een ‘experimentele behandeling’ die niet wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars.

  In het NKI-AVL wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van experimentele medicijnen bij patiënten met kanker. Primair doel is niet genezen, maar het testen van het middel. De kans op genezing van de tumor als gevolg van de experimentele behandeling is uiterst gering. Voor deze klinische trials gelden strikte richtlijnen.

  De werking van dendritische celtherapie is niet wetenschappelijk getest. Dat betekent dat eventuele ‘succesvolle behandelingen’ niet toegeschreven mogen worden aan dendritische celtherapie.

  06-10-2006 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

  http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=16732

  Het artikel over Robert Gorter in de Ode (september 2006) over dendritische celtherapie roept veel vragen op.

  In het artikel bespreekt Gorter een alternatieve methode voor de behandeling van kanker. Hierbij dient hij dendritische cellen toe aan kankerpatiënten, om het immuunsysteem te stimuleren. De heer Gorter geeft aan dat dit een succesvolle behandelingsmethode is gebleken.

  KWF Kankerbestrijding hecht er aan te benadrukken dat deze behandelingsmethode niet wetenschappelijk is getest. Daarom kunnen geen uitspraken worden gedaan over de werkzaamheid van deze methode.

  In tegenstelling tot wat in het interview staat vermeld, wordt momenteel wel degelijk ……………

 11. wilmamazone says:

  Het artikel uit Ode:

  http://nl.odemagazine.com/doc/0089/Warmlopen-tegen-kanker/

  Warmlopen tegen kanker

  Oncoloog Robert Gorter staat aan de wieg van een doorbraak in de behandeling van kanker. Gorter is opmerkelijk succesvol met een behandeling met een vaccin van vitale afweercellen. Ode bezocht hem in zijn kliniek in Keulen.

  http://nl.odemagazine.com/doc/0089/Robert-Gorter-reageert-op-lezersbrieven/

  In de lijn van onze missie presenteren we in Ode mogelijkheden voor vooruitgang. Op het gebied van gezondheid zoeken we daarom voortdurend naar behandelingen die buiten het gezichtsveld van de gangbare media een veelbelovend perspectief bieden. Zo kwamen wij ook op het pad van Robert Gorter, die met zijn vaccin van vitale afweercellen opmerkelijke successen boekt in zijn kliniek in Keulen (‘Warmlopen tegen kanker’, sept. 2006, p. 28). Dergelijke artikelen worden met grote zorg geschreven. Toch sloop er een storende fout in het artikel. In de eindredactie is op het laatste moment het woord ‘kankerspecialist’ vervangen door ‘oncoloog’. Dat was ten onrechte, omdat Gorter zich tijdens zijn medicijnenstudie niet heeft gespecialiseerd in de behandeling van kanker.

  Van diverse lezers hebben we positieve reacties ontvangen op het artikel, maar ook waren er vragen. Waarom is de behandeling zo duur? Krijg ik de kosten vergoed? Hoe goed is zijn behandeling onderzocht? Hieronder treft u fragmenten uit enkele lezersbrieven. De antwoorden komen van Gorter zelf.

  (vetgedrukt door mij.)

 12. JennyJo says:

  Leugens en verzinsels.

  Gorter is geen oncoloog maar presenteert zich met graagte overal als zodanig. Leugen dus.

  Voor zover ik weet heeft Gorter aan geen enkel wiegje gestaan en zeker niet aan het wiegje van de dendritische celtherapie, want dat is onder andere Carl Figdor. Tweede leugen dus.

  Gorter boekt opmerkelijke successen? Niemand die dat weet, want Gorter geeft geen inzage in wat hij doet. Het is dus zeer wel mogelijk dat hier een verzinsel betreft.

  Leugens en verzinsels verkopen, dat is waar Gorter erg goed in is.

 13. Bram says:

  Odemagazine. Voor ‘intelligente optimisten’.

 14. JennyJo says:

  Oh. Dat zou ik nou nooit gedacht hebben.

 15. wilmamazone says:

  Het hemeltergende gebrek aan niveau van Kees Braam:

  http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=82&p=1019974#p1019974

  Re: Nederland is het kankerkwakzalversparadijs van Europa

  @Wilmamazone
  Citaat:

  Strijd zonder einde tegen kwakdokters….

  Piet Borst is een seniele oude man die zichzelf steeds maar herhaalt en zichzelf bijzonder belangrijk vind maar door bijna niemand meer serieus wordt genomen. Hij heeft zelf nooiit iets bewezen maar wel ervoor heeft gezorgd door al zijn contacten (schoonzusje) dat hij en zijn familie miljoenen onderzoeksgeld erdoor heen hebben gedraaid. Zoals Figdor en Punt ook al miljoenen besteed hebben aan de ontwikkeling van dendritische celtherapie maar bijna geen resultaat hebben. Op de laatste bijeenkomst in Nijmegen begon Figdor met te zeggen dat het nog wel een jaartje of tien zal duren voor dendritische celtherapie iets kan betekenen voor kankerpatienten. Waar Gorter nu al veelbelovende resultaten heeft. Figdor zou een heleboel kunnen leren van de aanpak Gorter.

  Maar om bij het onderwerp te blijven: Nederland is naar mijn mening geen kwakzalversparadijs maar èèn grote belangenverstrengeling. Een heel klein groepje mensen verdeelt het onderzoeksgeld en zorgt ervoor dat echt nieuwe ontwikkelingen die in het buitenland prima resultaten tonen niet in Nederland kunnen worden toegepast en verder ontwikkeld. En daarin spelen ook de antikwakbewegingen een zeer kwalijke rol. Gelukkig is nu een van hun door de rechter terecht gewezen.

  08 jul 2010 19:20

  Hier alvast ‘de seniele oude man’ anno 2010:

  http://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/jury/piet_borst/

  Piet Borst (1934) is biochemicus en (niet praktiserend) arts. Hij werkt als (onbezoldigd) staflid-onderzoeker met zijn onderzoeksgroep bij het Nederlands Kanker Instituut – Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis, waar hij van 1983 tot 1999 part-time onderzoeker, wetenschappelijk directeur en directievoorzitter was. Van 1965 tot 2004 was Borst hoogleraar Klinische Biochemie en Moleculaire Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd in de UvA was Borst lid van de redactie van Propria Cures (samen met o.a. Renate Rubinstein en Aad Nuis) en speelde hij in het studententoneel, o.a. Antigone in Carré. Sinds 1993 schrijft hij een column in de wetenschapsbijlage van de NRC. Borst is lid van Balkenende’s Innovatieplatform.

  http://www.nieuwezijds.nl/Boek/9789057123191/Gezonde-twijfel/

  Gezonde twijfel
  over dokteren, genezen en misleiden
  Piet Borst

  Gezonde twijfel is een optimistisch boek, over vooruitgang in de medische wetenschap en over successen in de strijd tegen kwakzalverij en irrationaliteit. Er gaat wel eens iets mis in de wetenschap, maar toch treft Piet Borsts kritiek eerder de wonderlijke wereld van naïeve politici, onkritische dokters en klunzige onderzoekers dan de ware wetenschappers. Ook als alles tegenzit, blijft wetenschap……….

  Zijn columns in het NRC:

  http://weblogs.nrc.nl/wetenschap-columns/author/borst/

 16. JennyJo says:

  Wie geen argumenten heeft, neemt zijn toevlucht tot beledigingen. Zo gaat het altijd. De uitingen van Braam zeggen genoeg. Over Braam.

 17. iocob says:

  Het is duidelijk dat rechters en rechtbanken geen inhoudelijke kennis hebben op medisch gebied. Ze focussen op formalistische questies en laten de essentie buiten beschouwing. Ook IOCOB, hoewel hier zelf vaak onder schot liggend, heeft Robert Gorter met zijn methode rood licht gegeven. Inhoudelijke argumenten zouden door rechters meegenomen moeten worden in casus zoals die van Gorter. Dan zou Gorter vanzelf door de mand vallen, professor of niet, en de uitspraak zou anders zijn geweest…

 18. @ iocob

  QFT (quotet for truth)!

  De essentie is door u goed gevat. Bijkomend kan men het problematisch noemen dat Gorter de criticaster dreigt met een aanzienlijke schadevergoeding (25.000 Euro). Het lijkt er op dat men alle kritiek, uit welke hoek dan ook, zo snel mogelijk de kop in wenst te drukken.

  Dit zijn toch bedragen waarvan u en ik ‘leuke dingen’ zouden kunnen doen, nietwaar? Men lijkt door deze exorbitante bedragen eventuele critici te willen afschrikken.

  Het is goed te weten dat ik me voor wat dat betreft in goed gezelschap bevindt met u.

 19. Volare says:

  Gorter voor het gerecht slepen heeft geen enkele zin, die man is zo uitgekookt dat blijkt wel als je jarenlang ongestoord en ongecontroleerd je gang kunt gaan met uitbehandelde kankerpatiënten, de meest kwetsbare groep die je maar kunt vinden en die ondertussen gebruikt als proefkonijn voor je onbewezen theorieën en ondertussen flink je zakken vult aan de wanhoop van deze mensen!
  Er zijn verschillende manieren om iemand te duiden als kwakzalver, hier een vrij uitgebreid artikel wat geheel van toepassing is op figuren als Dr.*kuch* Robert Gorter.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwakzalverij

 20. wilmamazone says:

  Deze vrouw stapte in Nederland op hoge poten naar de rechtbank vanwege de titel kwakzalver en zorgde voor gerechtskosten die de VtdK bijna de das omdeed. Nu heeft het tuchtcollege haar -eens eindelijk imo- van het podium afgehaald:

  http://www.kwakzalverij.nl/

  Bij kort nieuws:

  Maria Sickesz uit het artsenvak gezet

  Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te ‘s-Gravenhage heeft de arts Maria Sickesz met onmiddellijke ingang permanent uit de artsenstand gezet; in het BIG-register staat ze met aantekening: geschorst per 14 juli 2010. Ze had een vrouw met klachten ten gevolge van een paardrijongeluk verteld dat ze beginnende schizofrenie had. Alles is na te lezen in de uitspraak, LJN: YG0424.

 21. wilmamazone says:

  Alweer nieuws over een rechtzaak; het heeft m.i. allemaal met elkaar te maken:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1400945.ece

  Jomanda in november weer voor de rechter

  ‘Genezend medium’ Jomanda moet in november samen met twee alternatieve artsen in hoger beroep terechtstaan in de zaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam. Het gerechtshof in Amsterdam verwierp een verweer van de advocaten van de drie verdachten, waarmee zij het proces in hoger beroep in de kiem hadden willen smoren.

  De raadslieden hebben onlangs betoogd dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard, omdat het zich niet aan de regels zou hebben gehouden bij het indienen van de toelichting bij het instellen van hoger beroep. Volgens het hof was er hooguit sprake van ‘misschien een ongelukkige gang van zaken’, maar niet van een zodanig vormverzuim dat het stranden van de zaak zou rechtvaardigen.

  De rechtbank sprak Jomanda ruim een jaar geleden met de nodige kanttekeningen vrij. De rechters stelden in een zeer uitvoerig vonnis vast…………

 22. Volare says:

  Je hoeft maar naar de ‘diagnose’ te kijken om te weten dat Jomanda schuldig is aan het geven van foutieve informatie, een infectie for crying out loud!
  Sylvia Millecam is een ellendige dood gestorven dankzij het vertrouwen dat zij onterecht gesteld heeft in deze toverkol, aanpakken, en goed ook deze keer!

 23. volare says:

  http://nos.nl/artikel/172471-alternatieve-arts-uit-ambt-gezet.html

  De Haagse alternatieve arts Mayta Sickesz (87) is uit haar ambt gezet na een klacht van een patiënte. Het Regionaal Tuchtcollege van Den Haag heeft dat besloten. Het college vindt dat er sprake is van een ernstige mate van disfunctioneren.

 24. volare says:

  Oeps….stond er al. ik dacht even goed nieuws te hebben nou ja, het blijft goed nieuws toch? 😉

 25. wilmamazone says:

  Lees en huiver:

  http://www.kwakzalverij.nl/1240/Borstkanker_en_kwakzalverij

  Borstkanker en kwakzalverij

  Sylvia Millecam was niet de enige borstkankerpatiënte die het slachtoffer van alternatieve genezers was, en ook niet de enige wier dood veel aandacht trok.

  Hier volgt een overzicht van nog dertien gevallen, chronologisch gerangschikt en deels ontleend aan de website What’s the harm’. Deze gevallen maken duidelijk (voor wie het nog niet wist) dat sommige vormen van borstkanker snel verergeren en andere langzaam gaan. De reguliere behandeling kan, ook als genezing niet mogelijk blijkt, het verloop toch aanzienlijk vertragen als men er tijdig mee begint. Ook een gruwelijk einde zoals dat van Millecam of Starck kan met reguliere therapie vermeden worden. Vertrouwen op alternatieve methoden kan tot fataal uitstel leiden. Spontane genezing van onbehandelde borstkanker komt niet voor.

  Op onze site nog de verhalen over Loekie de Boer en Diamental/Willeke Leuver

  Ook Robert Gorter heeft testimonials -reclamefilmpjes geproduceerd door Kees Braam- van enkele borstkankerpatiënten in de aanbieding. Maar als je o.a. dit leest -quote uit link van VtdK-:

  Op het ogenblik is over het geheel genomen de kans om vijf jaar na eerste diagnose nog niet aan borstkanker overleden te zijn ongeveer 85 procent, en na tien jaar nog ruim 70 procent. In deze getallen is al rekening gehouden met sterfte ten gevolge van andere oorzaken, en de getallen berusten op situaties waarin tumoren doorgaans vroeg opgespoord worden en dan zo goed mogelijk worden behandeld. De behandelend oncoloog beschikt over veel meer gegevens. In het geval Millecam, dat hier niet verder uitvoerig wordt besproken, was bij eerste ontdekking (een knobbeltje van ongeveer een cm) de gemiddelde 10-jaars overlevingskans in geval van operatie plus chemotherapie ergens tussen de 75% (snelgroeiende kanker die niet reageert op hormoontherapie) en 97% (langzaam groeiend en reageert op hormoontherapie), en door de bank genomen had uitsluitend operatie haar een kans van 94% geboden om na tien jaar nog in leven te zijn.

  lijkt het mij duidelijk dat de ‘aanvullende behandelingen’ van Gorter niet automatisch DE doorslaggevende factor zijn, want allen waren en/of worden nog regulier behandeld.

  Mijn eigen prognose kwam in 2005 allesbehalve in de richting van die 85%, maar was ong. 50/50, en ik ben er nog steeds en dat zonder een hoop toeters en bellen. Ik slik wel nog elke dag mijn anti-hormoonmedicatie en daar ben ik begin dec. mee klaar.
  Er loopt een studie of het niet beter is om bij hormoongerelateerde borstkanker deze medicatie met enkele jaren te verlengen, maar daar is op dit moment nog niets over bekend.

  Ik heb Kees Braam al eens aangeboden om o.a. van mij een filmpie te maken, maar daar heeft de loopjongen van Gorter geen oren naar. Gek hè?!
  Die gaat gewoon verder met reclame maken voor Gorter op DE ‘actuele’ kankersite:

  20 juli 2010: Lien komt binnen 9 maanden in een totale remissie van een in januari 2009 vastgestelde en in de lever uitgezaaide borstkanker met een bewuste keuze voor een behandeling met dendritische celtherapie in combinatie met totale lichaamshyperthermie en lokale hyperthermie door prof. dr. Robert Gorter in het Medisch Centrum Keulen als aanvulling op een antihormoonbehandeling met femara.
  Deze totale remissie duurt nu zomer 2010 al 7 maanden (een scan eind juni bevestigde de totale remissie van december) en Lien voelt zich uitstekend. Zie voor volledige tekst van de video en verdere achtergronden van haar ziekte onder uw verhaal – Lien

 26. wilmamazone says:

  Skepp heeft de tekst/het hete hangijzer aangepast:

  http://skepp.be/artikels/pseudo-wetenschap/alternatieve-onbewezen-behandelingen/proces-skepp-vs-gorter-follow/dr-rob

  eindquote toelichting:

  Omdat Gorter dan toch op enkele punten gelijk kreeg moet SKEPP vzw wel de proceskosten betalen, bijna 4.000 €.
De eis van Gorter om het arrest te mogen laten publiceren op onze kosten werd afgewezen.

  Vermits er bij niet verwijderen binnen de 30 dagen van de bepaalde woorden en zinnen een dwangsom van 500 € per dag bepaald werd, heeft skepp deze tekst aangepast.

  We beraden ons of we zullen cassatie aantekenen. In afwachting van deze beslissing onthouden we ons van verder commentaar.

  Prof.em. Willem Betz 6/7/2010

 27. volare says:

  Het venijn zit hem in de staart 😉

  Anderzijds oordeelt het Hof uitdrukkelijk dat volgende passages in de tekst wel mogen blijven staan:
  
“de kans op enige terugbetaling van die behandelingen door een ziekenfonds is zo goed als uitgesloten”
  “indien ze er veel geld moeten voor neertellen is het waarschijnlijk dat ze worden afgezet”
  “patienten dienen gewaarschuwd worden voor dit allegaartje van ongetoetste therapieën”
  “ Men krijgt eerder de indruk dat deze jongens zowat alles aanbieden, als het maar verkoopt, en het niet nauw nemen of er nu al dan niet enig bewijs is voor de werking. Aan wanhopige mensen is veel te verdienen.”

 28. wilmamazone says:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/05/30/peter-langendijk-en-loekie-de-boer-slaan-betonpalen/#comment-19222

  iocob zegt:
  juli 18, 2010 om 7:31 pm (bewerken)
  Ik lees deze hele discussie met veel interesse. Misschien dat de meeste van dit blog inmiddels door hebben dat IOCOB geheel niet alternatief is; op onze website zijn meer rode dan groene lichten te vinden… Er is helaas maar een handvol zinvolle vormen van behandelen binnen de alternatieve stromingen en die hopen we uit het moeras van de onzin te lichten. Dat was de enige motivatie om IOCOB op te richten. Lees bijvoorbeeld de laatste twee nieuwe entries op de website..

  Wat mij meteen al stoorde was deze stelling:
  Misschien dat de meeste van dit blog inmiddels door hebben dat IOCOB geheel niet alternatief is; op onze website zijn meer rode dan groene lichten te vinden…

  IOCOB probeert een beeld van zichzelf te scheppen, maar mijn stelling indeze is:
  “Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.’

  Wij van Crypto hebben meer dan eens mogen ervaren dat IOCOB het niet zo nauw neemt met het veranderen/verwijderen van tekst in diverse items en het wissen van comments die hen niet weggevallig zijn/niet in hun straatje passen. Dat alles zonder vermelding daarvan.

  Dit item gaat over hooggeschoolde kwaks die blijkbaar zo niet genoemd mogen worden omdat dat o.a. niet respectvol zou zijn en dat is jammer, want IOCOB gooit hoge ogen wat mij betreft.

  Onder het mom van duidelijk zijn en ‘Kijk eens naar onze stoplichten’ zijn ze voortdurend bezig met op vileine wijze zand in de ogen strooien. Wat is er toch aan de hand met al die basisartsen die voortdurend wat meer van zichzelf willen maken en niet in de eerste leugen gestikt zijn?! Zelfreflectie blijkt steeds/te vaak een grote brug té ver. Dat vind ik nou respectloos naar patiënten toe en dat mag gelezen worden als een understatement.

  Wat dat

  ‘geheel niet alternatief’

  betreft:

  http://www.kwakzalverij.nl/1243/Brief_aan_wetenschappelijk_adviseur_IOCOB

  Brief aan wetenschappelijk adviseur IOCOB

  Twee acupuncturisten schreven een boek vol wartaal en zijn amateurbehandelaars van neuropathie.

  Geachte adviseur,

  Over je adviseurschap bij IOCOB heb ik je gezegd dat dit bijdraagt aan het onjuiste beeld dat bij pers en politici bestaat als zou Keppel Hesselink een wetenschapper zijn als andere hoogleraren in de geneeskunde. Als ik in discussies met journalisten uitlegde dat Keppel Hesselink wetenschappelijk niets heeft gepresteerd wat een hoogleraarschap rechtvaardigde, dat het gaat om een hoogleraarschap aan een wel heel bijzondere universiteit in Duitsland, dat de vakgroep die hem aanstelde niet meer bestaat […] (1), dan wordt niet zelden verwezen naar de adviesraad van IOCOB waarin Nederlandse hoogleraren die hier blijkbaar anders over denken, zitting hebben. Daarom heb ik ……….

  Noten

  1. De hier weggelaten passage was onjuist geformuleerd. Keppel Hesselink is niet geregistreerd als neuropathie-behandelaar, hoewel hij wel regelmatig neuropathieën behandelt, en dan nog wel met therapieën die daarvoor niet zijn aangewezen. Zijn naam komt niet voor in registers van artsen die bekwaam mogen worden geacht tot het behandelen van neuropathieën, namelijk die van de huisartsen, internisten, anesthesiologen en neurologen. In dergelijke specialistenregisters wordt men slechts opgenomen na een opleiding en de registratie moet regelmatig opnieuw worden aangevraagd, waarbij men moet aantonen het vak bijgehouden te hebben. In het BIG-register, waar J.M. Keppel Hesselink (geboren 7-9-1953, wonende te Bosch en Duin) als arts uiteraard in voorkomt, staat duidelijk aangegeven dat hij niet over enige specialisatie beschikt, laat staan over een van de vier genoemde. (Noot van de webredactie, toegevoegd met instemming van de auteur.)

  Jammer die -al jarenlange- woordenmierenneukerij over het woord kwakzalver/hooggeschoolde kwak door rechters die blijkbaar niet echt begrijpen waar het om en over gaat en/of te weinig juridische handvaten ter beschikking hebben om al die ongein een halt toe te roepen.

  Alvast een fel oranje knipperlicht voor IOCOB. ‘Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!’

 29. mallemoeder says:

  “Koketteren met antroposofische Professor-titels, je beroepen op ‘niet Westerse geneeskunde’, ‘geloof’ en het uitlokken van woordenboekrechtspraak teneinde je criticasters het zwijgen op te leggen hoort daar m.i. niet bij.”

  Het is ‘critici’. Criticasters zijn personen die kritiek leveren zonder al te veel verstand van zaken… 😉

  (Piep of geen piep: toevallig was Moeder wel thuis.)

 30. wilmamazone says:

  @Mallemoeder

  😆

  Auriculas asini quis non habet?

 31. mallemoeder says:

  @ Wilmamazone,
  Crypto is begonnen…
  😦

 32. JennyJo says:

  Zo is het maar net!
  🙂

 33. Ah. De ‘dames’ kunnen arme Crypto betrappen op een zwakheidje.

  Dit ga ik niet winnen. Uw Crypto is driestlectisch. Het is fijn dat men mij voor wat dit betreft scherp houdt.

 34. wilmamazone says:

  Dit ga ik niet winnen.

  Voortschrijdende inzichten zijn nooit weg.

 35. mallemoeder says:

  Zwakheidje? Drieslectisch? Criticaster is toch juist gespeld? Waarom eigenlijk zo zuur? Zo plotseling…

 36. Ach, mallemoeder. Het is gewoon een gevoelig puntje voor mij. Neem het me niet kwalijk.

  Weer vriendjes?

 37. mallemoeder says:

  Gaarne weer vriendjes…

 38. JennyJo says:

  @ Wilma,

  In reactie op https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/07/05/prof-dr-robert-gorter-hooggeschoolde-kwakzalver/#comment-19236 (de eerste link in je comment werkt overigens niet):

  20 juli 2010: Lien komt binnen 9 maanden in een totale remissie van een in januari 2009 vastgestelde en in de lever uitgezaaide borstkanker met een bewuste keuze voor een behandeling met dendritische celtherapie in combinatie met totale lichaamshyperthermie en lokale hyperthermie door prof. dr. Robert Gorter in het Medisch Centrum Keulen als aanvulling op een antihormoonbehandeling met femara.
  Deze totale remissie duurt nu zomer 2010 al 7 maanden (een scan eind juni bevestigde de totale remissie van december) en Lien voelt zich uitstekend. Zie voor volledige tekst van de video en verdere achtergronden van haar ziekte onder uw verhaal – Lien

  Gut. Ik heb al 3 jaar remissie. Met alleen maar chemo. Vitaminepillen doe ik ook niet – ook tijdens chemo niet gedaan. Probeer zo gezond mogelijk te eten, dat is al.

  Het zou me niks verbazen als Lien zonder de wonderbehandeling van Gorter er precies zo aan toe was geweest. Had in elk geval een hoop geld gescheeld.

  Maar ja, waartoe is de kankerpatiënt anders op de wereld dan om te worden leeggezogen door de kwakzalvers nietwaar?

 39. wilmamazone says:

  (de eerste link in je comment werkt overigens niet)

  Moet dan toch zijn: werkt niet meer.
  Kan momenteel het artikel niet meer vinden, dus……?
  Zal aan de VtdK vragen hoe het zit.

 40. JennyJo says:

  Ben benieuwd, ik zou het graag willen lezen.

 41. Tja. Vreemd. Het artikel bestond overigens wél.
  http://tinyurl.com/3x33zbw
  In 7 augustus-google-cache al niet meer te bekijken.
  http://tinyurl.com/3y4acpf

 42. wilmamazone says:

  http://forum.skepp.be/viewtopic.php?f=2&t=2212&p=63524

  Re: proces tegen Gorter in beroep
  door willem_betz » 14 okt 2010, 22:26

  Cassatie werd ingediend

 43. JennyJo says:

  Da’s mooi!

 44. Dat ze ‘em aan de schandpaal genageld het vel over de oren trekken en vervolgens in zijn hemd zetten terwijl de pek en veren rijkelijk vloeien.

 45. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Gorter-in-beklaagdenbankje.htm

  Gorter in beklaagdenbankje

  Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de van oorsprong Nederlandse arts Robert Gorter. Gorter biedt in Duitsland behandelingen aan waarvan de werkzaamheid sterk wordt betwijfeld. Hij is al vaker beschuldigd van kwakzalverij.

  Aanleiding voor het onderzoek naar Gorter zijn onrechtmatigheden tijdens en voorafgaand aan de behandeling van een Egyptische patiënt. Deze patiënt……………

 46. JennyJo says:

  Hee, dat is toch wel heel eigenaardig. Volgens Kees Braam zou er een Duitse onderzoektster promoveren op het werk van Gorter en daaruit zou blijken dat het allemaal heel erg effectief was en hij enorm hoge genezingspercentages had. Die promotie zou in mei vorig jaar plaatsvinden, in Duitsland, maar ik heb er niets over kunnen vinden. Wat zou er toch zijn misgegaan vraag ik me af.

  :mrgreen:

 47. Jan Willem Nienhuys says:

  Ha! Ik weet alles van Attalla en Gorter, en ik ga daar binnenkort over berichten. Maar nou ga ik uitrusten van het werk aan mijn Popeye stuk.

 48. JennyJo says:

  O, nou, rust maar lekker uit, maar niet te lang want we willen alles weten.

 49. Ach. Gorter was nog wel zo druk bezig met zijn zelfbevlekkingssite.

  http://www.robertgorter.nl/index.html

 50. Oke, dit is een goede zaak.

  Maar wat me nét precies opvalt aan dat fotootje van Gorter zijn de plantjes aan de linkerkant. Gevalletje Cannabis Sativa? En toen hield ik m’n muisaanwijzertje d’r boven…
  Die doerak van een Crypto ook. Gniffel [/spuit11]

 51. wilmamazone says:

  Kees Braam DE loopjongen en promotor van Robert Gorter die graag een grote bek opentrok als er ook maar wat over zijn afgod gezegd werd, is nu zelf niet helemaal over de man te spreken.

  29 maart 2011: Jaqueline heeft een dramatisch slechte scanuitslag gekregen. Haar tumoren in de lever zijn geexplodeerd. Vandaag gaat ze praten over toch chemo maar het lijkt erop dat Jaqueline haar gevecht tegen haar erfelijke vorm van borstkanker toch gaat verliezen. Een second opinion in de VU Amsterdam van enkele weken geleden, (ik was erbij) was ook enorm teleurstellend. Hoewel er alleen tumoren in de lever zijn wilden ook zij geen TACE laten uitvoeren. Waarschijnlijk is Jacqueline het slachtoffer van een fout die dr. Vogl maakte bij het weglaseren van de laatste tumorresten. Ook toen was ik erbij en het viel mij toen op dat dr. Vogl verschillende keren misprikte. Achteraf zei dr. Vogl dat hij niet zo goed kon zien waar de tumor zat omdat die zo klein was. Wellicht is er toch nog iets blijven zittten en dat lijkt nu explosief gegroeid. Jacqueline wordt nu volkomen aan haar lot overgelaten. Ook door Dr. Robert Gorter die niets meer van zich laat horen nu het slecht met haar gaat. Ik heb heel erg met haar vandoen maar kan weinig tot niets helpen. Helaas.

  (vet door mij)

 52. JennyJo says:

  Ben zeer verbaasd dat ik dit lees. Paleisopstandje?

 53. Jan Willem Nienhuys says:
 54. JennyJo says:

  Wat een verschrikkelijk verhaal. Die arme man.

 55. wilmamazone says:

  Wat een verschrikkelijk verhaal over Abo Zeid en ik hoop ook van harte dat Gorter nu eens eindelijk goed tegen het licht gehouden wordt in Duitsland en er een einde wordt gemaakt aan zijn onsmakelijke praktijken:

  Hopelijk gaat de Duitse justitie nu de zaken van Gorter grondig tegen het licht houden, en misschien komen daarbij de medische praktijken ook aan bod. Er is namelijk wat voor te zeggen dat Gorter overduidelijk de wet overtreedt op medisch gebied, en dat wil wat zeggen in het tolerante Duitsland.

 56. @Crypto,

  Ach so… Mochtet der Gorter gern breit werden oder was?

  Schokkend verhaal op het skepsis blog btw…

 57. wilmamazone says:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/07/05/prof-dr-robert-gorter-hooggeschoolde-kwakzalver/comment-page-1/#comment-22320

  Jacqueline vandaag zelf aan het woord bij Guido Jonkers

  Gezondheid: Dendritische cel en hyperthermie: ‘n ‘ongewenste’ kankertherapie? (UPDATE)
  UPDATE 29 April 2011

  VERVOLG VEHAAL DENDRITISCHE CELTHERAPIE EN HYPERTHERMIE VAN JACQUELINE

  Tot 24 januari 2011 leek alles goed, ik moest weer voor een CT scan bij mijn oncoloog in Holland. De uitslag was niet goed, de tumoren in mijn lever waren erg gegroeid. terwijl ik de behandeling gewoon had gecontinueerd in Duitsland. Mijn oncoloog stelde voor om een andere hormoonremmer te proberen, en dat werd Faslodex, dat zijn injecties die ik om de 2 weken moest nemen en dan 500 mg , dat zijn 2 injecties.

  Na deze injecties van 6 stuks zou er een nieuwe scan gemaakt worden. Ondertussen zijn we ook in gesprek gegaan met Dr Gorter en hij adviseerde om even te stoppen met het toedienen van de dendritische cellen, maar wel door te gaan met de hyperthermie.

  Daar ik erg blij was dat de laatste maanden de hyperthermie om de 2 weken werd gedaan ipv iedere week 2x, was ik wel weer teleurgesteld dat ik nu weer 2 x per week naar Keulen moest.

  Ik zei dat ik dat niet meer kon opbrengen en heb toen besloten om naar het hyperthermiecentrum in amsterdam te gaan. (half uurtje rijden). Had ik veel eerder moeten doen, wat een verademing dat je geen 600 kilometer hoeft te rijden en de methode is precies hetzelfde en de prijs ook. Ik ben dus daar begonnen met de hyperthermie eind januari t/m eind maart 2x per week. inclusief die injecties Faslodex.

  Eind maart werd er weer een controlescan gedaan en wat bleek, niets had aangeslagen, het was nog veel erger geworden. De lever zat helemaal vol met tumoren, en de lever was opgezet. Ik voelde ook steeds meer pijn in mijn buik en dat straalde behoorlijk uit naar mijn rug en schouderblad. Mijn tumormarkers waren inmiddels gestegen van 25 naar 450, en er moest nu acuut iets gebeuren. Een andere alternatieve behandeling, die er legio zijn, had ik geen tijd meer voor, omdat je te lang moet wachten op resultaat.

  Mijn enige optie was chemotherapie, anders zou ik binnen een half jaar en misschien niet meer zijn, dit ook ivm de pijn, waardoor ik dan steeds meer morfine nodig had om dit te bestrijden, en dan ga je daar nog aan ten onder.

  Ik had geen keus, mijn familie heeft mij over te streep gesleept om toch die chemo te starten, wat ik absoluut niet wilde, want het helpt toch niet en is ook alleen maar uitstel van excecutie. Maar ja, wat doe je, als je een prognose hoort en als je voor de chemo kiest je tijd toch wel langer kan worden.
  Ik zei op een goed moment, oke bestel die rommel maar en ik ga er wel voor, maar ik had mij wel voorgenomen dat als ik teveel bijwerkingen zou krijgen, ik er meteen mee zou stoppen.

  Ik ben een paar dagen later begonnen met de 1e kuur van Taxol met Avastin, ik krijg dit iedere week en de Avastin om de week, en , ja je leest het goed, nu na 5x dit gehad te hebben, heb ik helemaal geen bijwerkingen, ik voel mij goed, doe gewoon alles en voel mij fit om de dagelijkse dingen te doen. Wel kaal natuurlijk.

  De tumormarkers zijn tot nu toe gehalveerd tot 235, dit was 2 weken geleden en hoor volgende week weer hoe het er verder mee staat. Zo zie je maar het valt mee deze kuur, en de pijn is weg, met af en toe een Tramal 50 mg, red ik het prima. Verder slik ik op advies van Dr Valstar in Den Haag nog wel allerlei orthomoleculaire supplementen om mijn conditie op peil te houden en de bijwerkingen van de chemo te laten verminderen.

  Ik kan wel zeggen dat ik heel erg boos en teleurgesteld was en ben dat ik na 1 1/2 jaar naar Keulen te hebben gereden 2x per week, dit resultaat heb moeten horen. En dan nog wat het allemaal heeft gekost. Dat loopt wel in de 10 duizende euro’s, ik denk tot nu toe wel 60 á 70 duizend euro in keulen neergelegd en geen resultaat. Misschien is de Femara die ik toen slikte, ook een hormoonremmer, wel de oorzaak geweest dat alles onder controle bleef, ik weet niet waarom ik zo een terug val heb gekregen.

  Ook de behandeling bij Dr. Vögl in Frankfurt kan een oorzaak zijn geweest, deze heeft de laatste tumor weggelaserd, maar heeft wel in de tumor een paar keer geprikt en misschien is het daardoor wel verspreid. Al met al, je krijgt er geen antwoord op, het feit ligt er. Soms denk ik, misschien heb ik gewoon pech omdat ik ook nog het BRCA 2 heb, of te wel het borstkankergen, daar is waarschijnlijk geen kruid tegen gewassen.

  Van Dr Gorter heb ik na het gesprek af en toe nog eens een SMS-je gekregen met de vraag hoe het met mij gaat, maar dat is alweer 2 maanden geleden. Daarna bleef het stil. Ik begrijp het niet en heb zo mij vraagtekens , maar er zijn ook heel veel mensen die goede resultaten hebben gehad bij hem, maar ik ben misschien weer de pechvogel.

  Nou, tot nu toe dus de update en ik ga voorlopig door met de kuren, we wachten af, ben benieuwd wanneer ik mijn stoffelijk jasje uitdoe en overga naar de geestelijke wereld. Ik wil niet, heb net weer een kleinkind erbij, maar ik ben wel nieuwsgierig hoe het daar zal zijn. Dan maar op naar een nieuw avontuur!!!!

  Lieve mensen allemaal het allerbeste en misschien zal ik over een paar maanden weer eens een update schrijven.

  Groeten Jacqueline

 58. wilmamazone says:

  Quote Jacqueline over Gorter:

  Ik begrijp het niet en heb zo mij vraagtekens , maar er zijn ook heel veel mensen die goede resultaten hebben gehad bij hem, maar ik ben misschien weer de pechvogel.

  Het moge intussen duidelijk zijn dat Gorter -in samenwerking met Kees Braam- beweert dat er veel mensen goede resultaten hebben gehad en dat velen zich dat hebben laten wijsmaken/nog wijsmaken
  Jacqueline is dus niet DE pechvogel! Dat zijn de slachtoffers van dit soort zelfbenoemde kankerdeskundigen allemaal.

  Noot:
  Guido Jonkers is niet voor een gat te vangen en haalde vandaag meteen een andere zelfbenoemde kankerdeskundige uit de mottenballen. Gorter uit, Lothar Hirneise in.

  En ze gaan maar door en gaan maar door en gaan maar door en gaan maar door en gaan maar door met de kankerpatiënt als loslopend wild waar met alle mogelijke middelen op geschoten mag worden!

 59. JennyJo says:

  Dit ook, wat Engel zegt:

  Ook de theorie die achter de toediening van de dendritische cellen zit, het opleiden van je eigen dendritische cellen, zodat zij op den duur weer zelf de kankercellen herkennen en zullen opruimen, gaat bij mij dus ook niet op.

  Maar dat doet Gorter dus helemaal niet, dat “opleiden” van de dendritische cellen.

  Bijna 70.000 euro heeft die Jacqueline daar gebracht en het heeft niks geholpen. Dat is toch verschrikkelijk!

 60. Bram says:

  Het beste Jacqueline…

  “Af en toe een SMS’je.”

  godgloeiende….

 61. wilmamazone says:

  Vers van de pers:
  Een waarschuwing van Kees Braam

  9 mei 2011:

  We krijgen heel vaak de vraag voorgelegd of dr. Robert Gorter een betrouwbare arts is. Eerder antwoordde ik altijd ja maar zei ik er ook altijd bij: hij is een wat apart type arts, hij is nogal excentriek maar als je daar doorheen kijkt dan is het een betrouwbare, betrokken en deskundig arts. Maar mijn ervaringen en vooral de ervaringen van veel patienten met hem zijn nu ronduit negatief de laatste tijd. En op dit moment moet ik die vraag dus helaas beantwoorden met nee, dr. Robert Gorter is geen betrouwbare arts.

  Ik zal proberen kort toe te lichten waarom mijn mening over de persoon Robert Gorter veranderd is van positief naar negatief. Over de belangrijkste behandelingen die in het Medisch Centrum Keulen worden toegepast ben ik onveranderd positief. Want zowel dendritische celtherapie, hyperthermie, zowel lokaal als total body hyperthermie, het Newcastle Disease Virus, injecties met de maretak en infusen met o.a. vitamine C en thymus, blijken ook wereldwijd te worden toegepast met goede resultaten en er wordt ook veel nieuw onderzoek naar deze behandelingen gedaan naast de al bestaande studieresultaten.
  Ook over de verpleegkundigen en de andere artsen werkzaam in het MCC blijf ik positief. Echter de eerst verantwoordelijke voor de behandelingen in het MCC, directeur en eigenaar dr. Robert Gorter, is nu dusdanig in opspraak door Duits justitieel onderzoek, zie verderop in dit artikel, als ook heb ik afgelopen half jaar teveel klachten van patienten gekregen en ik heb ook zelf enkele minder prettige ervaringen met hem, dat we vanuit kanker-actueel een waarschuwing willen geven heel voorzichtig en met de nodige scepsis deze arts te benaderen als u toch in het MCC een behandeling wilt.
  Ik distantieer me wel van de misselijk makende manier met halve waarheden en soms pure leugen, waarmee de Vereniging tegen de Kwakzalverij en hun zuster organisatie SKEPP zich uitlaten over dr. Robert Gorter en de behandelingen die in het MCC plaatsvinden. Want alle credits voor dr. Robert Gorter dat hij de combinatie behandeling van hyperthermie met andere behandelingen, zoals met name dendritische celtherapie als eerste ter wereld heeft toegepast en met goede resultaten.

  Waarom dan nu toch negatief over hem geoordeeld?

  Dr. Robert Gorter communiceert slecht en laat patienten in de steek, juist als zij behoefte hebben aan ondersteuning

  De belangrijkste reden voor een negatief oordeel is dat ik steeds vaker van patienten te horen krijg dat……

  Eerste spontane reactie van mij: ook bij Kees Braam heb iig ik aan ’n teiltje alwéér niet genoeg.

 62. JennyJo says:

  Want alle credits voor dr. Robert Gorter dat hij de combinatie behandeling van hyperthermie met andere behandelingen, zoals met name dendritische celtherapie als eerste ter wereld heeft toegepast en met goede resultaten.

  Dit moet luiden:

  Want geen credits voor dr. Robert Gorter dat hij de combinatie behandeling van hyperthermie met andere behandelingen, zoals met name dendritische celtherapie enkel en alleen voor eigen gewin als eerste ter wereld illegaal en onvolledig heeft toegepast en met niet-openbare, zeer twijfelachtige resultaten.

  Ik zit overigens nog steedst te wachten op dat Duitse promotieonderzoek waaruit zou blijken dat Gorter’s behandelingen zulke zeldzaam goede resultaten hebben. Oh, ik zie al hoe het daarmee afgelopen is: de studieresultaten waren bij nader inzien toch niet zo geweldig.

  Deze is ook interessant:

  Twee jaar geleden is op mijn initiatief een contact gelegd tussen drie artsen uit het AMC en dr. Robert Gorter en het SNFK. Er zijn enkele officiele gesprekken geweest en er lag een plan tot het initieren van een studie naar het effect van dendritische celtherapie plus hyperthermie bij hersentumoren. Financiele garanties waren er nog niet maar het zag er allemaal veelbelovend uit, want de artsen uit het AMC hadden wel een ingang bij bepaalde fondsen en ook het SNFK wilde bijdragen aan financiering van zo’n onderzoek. Dr. Robert Gorter moest alleen zijn postprospectieve studie afmaken en een studie omschrijving maken voor een officiele aanvraag bij de ethische commissie en bij fondsen voor financiering. Enkele malen heeft hij ons beloofd dat alles eraan zou komen maar vorig jaar zijn we afgehaakt nadat Dr. Robert Gorter wederom zijn beloftes en afspraken niet was nagekomen. Waarom dr. Robert Gorter deze en andere afspraken niet nakomt weet ik niet, want het zou toch ook in zijn belang zijn als zo’n studie wordt uitgevoerd, zeker als hij zegt zulke goede resultaten te hebben.

  Terwijl Kees ons altijd heeft verteld dat het juist de reguliere arts-onderzoekers zijn die niet met Gorter willen praten en alle pogingen tot onderzoek van Gorter’s werk saboteren.

  Ik denk dat Gorter erg geschrokken is van het feit dat deze artsen juist wél een onderzoek wilden doen naar zijn behandelingen, want dat betekent dat hij opening van zaken moet geven – en dat is natuurlijk een groot probleem als je niks te bieden hebt, dat komt dan allemaal aan het licht!

  Zelfs zijn trouwste paladijn gooit nu de handdoek in de ring en dat wil wat zeggen.

 63. Volare says:

  Enkele weken geleden bracht Medisch Contact het bericht dat de nabestaanden van een Egyptische patient dr. Robert Gorter hebben aangeklaagd. (klik op deze deeplink voor bericht). Hij zou doktersverklaringen hebben vervalst en de patient onder druk hebben gezet extra geld te betalen. De patient is tijdens een behandeling in Keulen onwel geworden, naar een ziekenhuis vervoerd en enkele weken later in Cairo overleden. Nu weet ik wel wat over deze zaak, ik heb deze patient en zijn begeleider ook wel enkele malen ontmoet, maar ik ken niet alle details over waar de rechtszaak over gaat. En ik weet ook niet wie waar aan schuldig is maar de kern van de klachten zoals beschreven in het bericht lijken wel waar., En daarnaast heb ik van dr. Robert Gorter nooit een reactie gehad op het artikel dat ik hem had doorgestuurd. Nu vind ik wel dat iemand pas schuldig is als bewezen is dat iemand schuldig is, maar aan iemand die 3,5 jaar voor hem heeft gewerkt zou hij toch wel een reactie kunnen geven lijkt mij.

  3,5 jaar voor hem gewerkt?

 64. JennyJo says:

  3,5 jaar voor hem gewerkt?

  Dat is inderdaad een wonderlijk zinnetje. Kees beweerde altijd bij hoog en bij laag dat hij alles op geheel vrijwillige basis deed omdat hij Gorter zo bewonderde. Hij kreeg slechts een onkostenvergoeding voor de website.

  Was er dan toch sprake van een soort dienstverband? Heeft Gorter hem soms ontslagen? Of heeft Kees zelf eieren voor zijn geld gekozen nu zelfs hij niet meer kan ontkennen dat er heel veel kritische vragen gesteld kunnen worden ten aanzien van Gorter’s betrouwbaarheid en integriteit?

 65. Volare says:

  Even verderop nogmaals:

  Zoals ik ook heb geprobeerd bovenstaand mijn oprechte mening over dr. Robert Gorter te geven, zonder ook zijn goede kanten te vergeten. Ik heb 3,5 jaar met meestal veel plezier voor hem gewerkt en heb ook echt bijna wonderbaarlijke resultaten gezien, maar de laatste maanden kan ik het niet meer opbrengen voor hem te werken. Hij werd bv. heel boos op mij toen ik hem naar aanleiding van zijn boek vroeg, waarom hij niet meer bewijzen geeft dat hij zelf kanker heeft gehad. En ook weigerde hij de teksten bij de video’s op zijn website aan te passen zoals ik dat doe op kanker-actueel.
  Op de website van het MCC stonden/staan nog steeds video’s gepresenteerd alsof de patienten het erg goed doen of in een totale remissie zijn gekomen terwijl in de praktijk enkelen een recidief hebben of verslechtering van hun situatie. Via de technisch beheerder van zijn site heb ik ervoor gezorgd dat in ieder geval enkele video’s op het Nederlandse deel zijn verwijderd. Maar als je als arts zo met je patienten omgaat en potentiele patienten in feite misleid dan ben je in mijn ogen geen goede betrouwbare arts. Op kanker-actueel staan alle patientenverhalen op video vergezeld van teksten die zover ons bekend de actuele situatie van de patienten wel weergeven.

 66. Tja. En toen stelde Braam eens een keer een paar vragen. Over dingen waar iedereen hier hem al jaren op gewezen heeft. Daar houdt Robbertje niet van.

  Nu pas vallen de schellen van Braams ogen. Laat. Heel laat.

  Ik vind het wel van lef getuigen dat hij het nu onverbloemd in de openbaarheid brengt. Vooral gezien de voorgeschiedenis. Het zal niet makkelijk zijn iets waarvoor je jaren hebt gestreden en je ziel en zaligheid aan hebt gegeven op deze manier af te schrijven.

  Laten we niet vergeten wie hier de werkelijke boosdoener en charlatan is. Ook Braam is in het ootje genomen.

 67. Jan Willem Nienhuys says:

  de nabestaanden van een Egyptische patient dr. Robert Gorter hebben aangeklaagd. (klik op deze deeplink voor bericht).

  http://www.skepsis.nl/blog/2011/04/robert-gorter-en-de-dood-van-generaal-abo-zeid/

  (in feite compact opgeschreven wat de bron was voor het bericht in MC).

  Er heeft ook een stukje gestaan in Focus van 22. Apr. 2011. Wie een pdf daarvan wil moet het maar bij mij vragen.
  J.W.Nienhuys
  AT
  tue.nl

 68. DaSilva says:

  Dat ben ik wel met je eens Cryp maar hoeveel Patiënten zijn dankzij of ondanks Braam richting Duitsland getrokken en financieel en emotioneel naar de donder geholpen?

 69. JennyJo says:

  Ik vind het wel van lef getuigen dat hij het nu onverbloemd in de openbaarheid brengt. Vooral gezien de voorgeschiedenis. Het zal niet makkelijk zijn iets waarvoor je jaren hebt gestreden en je ziel en zaligheid aan hebt gegeven op deze manier af te schrijven.

  Dat vind ik ook. Het is alleen veel te laat, maar goed, beter laat dan nooit moeten we maar zeggen.

 70. DaSilva says:

  (Ik zit met die Gravatars te klooien hou het voortaan maar op DaSilva)
  Ik vind het wel typisch dat Braam uitgerekend nu, terwijl Gorter negatief in het nieuws komt wakker wordt en verwacht dan ook dat dit muisje nog wel eens een flink staartje zal hebben.
  Braam die “ineens” kritisch wordt …..

 71. JennyJo says:

  Maar kijken hoe dit verder gaat. Zal mij benieuwen…

 72. wilmamazone says:

  Crypto:

  Laten we niet vergeten wie hier de werkelijke boosdoener en charlatan is. Ook Braam is in het ootje genomen.

  Laten we vooral niet vergeten dat Braam zich maar al te graag in het ootje liet/laat nemen door dit soort charlatans. Zijn ‘actuele’ kankersite staat niet voorniets boordevol met een berg bagger; zinnige informatie is daar nog steeds met een lampje te zoeken. Kees had intussen allang beter kunnen weten.

  Verder heb ik nooit ervaren dat Kees Braam er moeite mee heeft om mensen te bekritiseren áls dat in zijn eigen straatje te pas komt en zelfs roddelpraat niet schuwt ter eer en meerdere glorie van zichzelf.Tis wat Da Silva ook zegt:

  Braam die “ineens” kritisch wordt …..

  Voor Kees Braam geldt m.i. óók nu: wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

 73. engel says:

  Weet je waar ik nou zo moe van word, van dit soort sites, het is altijd iemand afzeiken in het alternatieve circuit.
  Bestaan er ook sites waar reguliere artsen de grond in worden getrapt, omdat ze wel eens een fout maken of een patient niet kunnen genezen? Nee, want dan zijn het geen kwakzalvers, maar dan wordt er gezegd, ze konden niets meer voor hem doen.
  Mensen denk toch eens na, met mij ging het anderhalf jaar prima met de therapie van Dr. Gorter. Maar het lichaam is onverbiddelijk en de kanker is sterker.
  En O ja is Dr Vögl nu ook een kwakzalver???????, PAS OP hoor met je antwoord, hij is een regulier arts. Maar deed wel wat fout, ja dat gebeurt hoor!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Nou, ik vond het heel fijn dat Robert Gorter mij gisteren thuis heeft opgezocht, en dat moet je waarderen.

  En zijn therapieen werken gewoon en er zijn vele reguliere ziekenhuizen in geïnteresseerd.
  En alles wat ik ten nadele heb geschreven, is uit woede ontstaan, als je te horen krijgt dat je niet lang meer te leven hebt, ga er maar aan staan. Als je het zelf niet hebt mee gemaakt, kun je niet oordelen.

  Ik wil de eerste mens tegen komen die hoort dat hij/zij kanker heeft en dat er hier in Nederland wordt gezegd dat er niets meer aan te doen is, en dan niet naar Gorter rent. Ik denk dat de grootste monden die zeggen dat hij een kwakzalver is, heel hard naar Keulen rennen.

 74. engel says:

  Wat Kees Braam betreft, hij valt zijn therapieën absoluut niet af, die werken gewoon, hij heeft het alleen over de mens Gorter en dat er in zijn gedrag naar andere iets niet klopt, dus wel de dingen uit elkaar houden alsjeblieft.
  Dr Gorter is een heel aardig mens hoor, maar zo heeft iedereen zijn beperkingen.
  En soms is de grens bereikt.

  Sommige therapieën in de reguliere zorg werken ook niet altijd bij iedereen.

 75. wilmamazone says:

  Dag Engel/Jaqueline. Fijn dat je er bent. (Je zat even achter het filter zoals elke nieuwe bezoeker van deze site.)
  Velen van ons maakten zich namelijk al eerder héél bezorgd over je en dat kan je hier lezen:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2011/05/02/alternatieve-kankerbehandelingen-hoe-gaat-dat-eigenlijk/comment-page-1/

  Hopelijk steek je er wat van op, want wij zijn niet tegen je; we willen jou -en anderen- alleen maar waarschuwen voor vanallerhande valkuilen.

 76. JennyJo says:

  Engel,

  M.b.t. Vogl: een aantal patiënten in Denemarken is door Vogl behandeld met een behandeling die in de rest van Europa al jaren niet meer wordt gebruikt en bovendien voor de betreffende ziekte niet geïndiceerd was. Voor zover ik weet zijn twee patiënten daarna overleden. De Deense kranten hebben er over geschreven en de Deense overheid heeft kankerpatiënten afgeraden de betreffende behandeling bij Vogl te volgen.

 77. roos says:

  @Wilma en de rest van de anti kwak
  Nou ik ben helemaal niet blij dat ik er ben, vooral niet als jij er bent en heb geen medelijden hoor, ik red mijzelf wel.

  Makkelijk he alles kopieeren van een andere site.

  Wie belazeren hier nou de boel, jullie zijn allemaal een grote kliek criminelen die mensen op het verkeerde been zetten.

  Laat me met rust, leugenaars

 78. wilmamazone says:

  Engel/Jacqueline:

  Ik wil de eerste mens tegen komen die hoort dat hij/zij kanker heeft en dat er hier in Nederland wordt gezegd dat er niets meer aan te doen is, en dan niet naar Gorter rent. Ik denk dat de grootste monden die zeggen dat hij een kwakzalver is, heel hard naar Keulen rennen.

  Is dat zo? Vreemd dan dat ik persoonlijk nog geen kankerpatiënt ben tegengekomen die naar Keulen rende.

 79. JennyJo says:

  @Engel/Roos

  Niemand legt jou een strobreed in de weg, ook hier niet hoor. Je bent vrij om te doen wat je goeddunkt, dat is je volste recht.

  Maar het is ons recht om de handel en wandel van Gorter kritisch te bezien. Wat Kees Braam in zijn artikel over Gorter zegt, zeggen wij al jaren: Gorter jokt over zijn opleiding, het is niet duidelijk waar zijn behandelingen uit bestaan en het is niet duidelijk wat de resultaten daarvan zijn want Gorter heeft nooit opening van zaken willen geven – en nog veel meer. Er is niks mis mee om vragen te stellen bij wat Gorter doet want het komt allemaal heel schemerig over en hij vraagt er heel veel geld voor.

 80. JennyJo says:

  Is dat zo? Vreemd dan dat ik persoonlijk nog geen kankerpatiënt ben tegengekomen die naar Keulen rende.

  Ik ook niet.

 81. wilmamazone says:

  Wie belazeren hier nou de boel, jullie zijn allemaal een grote kliek criminelen die mensen op het verkeerde been zetten.

  Naar mijn mening belazer jij jezelf voortdurend.

 82. roos says:

  Misschien heeft die gelijk, misschien heeft die gelijk of die of die of die of die odf die of die of die of die of die, maar 1 ding staat vast, IK WIL NIET DOOD. Snappen jullie dat dan niet GODVERDOMME!!!!!!!!!!!!!, Je grijpt toch alles aan, zouden jullie ook doen, en sodemieter nu op uit mijn leven.

 83. JennyJo says:

  Dat jij alles aan wil grijpen, daar is niks mis mee. Maar daar gaat het helemaal niet om, het gaat er om dat daar misbruik van gemaakt wordt.

 84. DaSilva says:

  @Engel/Roos/Jaqueline

  Ik kan begrijpen dat je op het moment wel wat anders aan je hoofd hebt dan commentaar van welke kant dan ook maar realiseer je wel dat je dit aan jezelf te danken hebt?
  Wie schrijft alles op internet dat ben jij toch?
  Jammer dat je de mensen op deze site meent af te moeten schilderen als zijnde criminelen terwijl juist zij willen voorkomen dat mensen zoals jij in handen vallen van criminelen als Gorter.
  Engel zegt:

  Nou, ik vond het heel fijn dat Robert Gorter mij gisteren thuis heeft opgezocht, en dat moet je waarderen.

  Omdat Gorter je nu ineens wel “helpt” moet je hem dankbaar om zijn hals vallen?
  Wat gaat dat geintje je weer kosten?
  Een trap na had je hem moeten geven!

 85. Jan Willem Nienhuys says:

  Engel /Roos,

  nou nou, criminelen… Zou je even het artikel in het Wetboek van Strafrecht willen noemen dat hier overtreden wordt? Als je vindt dat hier criminelen actief zijn, dan moet je maar aangifte bij de politie doen, als jij jezelf slachtoffer van een misdaad acht.

 86. wilmamazone says:

  IK WIL NIET DOOD. Snappen jullie dat dan niet GODVERDOMME!!!!!!!!!!!!!, Je grijpt toch alles aan, zouden jullie ook doen, en sodemieter nu op uit mijn leven.

  Het liefste zou ik nu héél stevig vasthouden meid en zeggen: “huil maar eens flink”. Ik heb al moeten huilen om jouw situatie, maar waarschijnlijk huil ik toch nog met je mee.
  Daarna zou ik samen met jou alle mogelijke scheldwoorden willen bedenken en wellicht schieten we daardoor uiteindelijk in de lach/huilen samen van dat lachen, want ik mocht nooit vloeken en ben daar een kluns in.
  Dan zou ik al die tranen voorzichtig bij je afvegen, maar niet zeggen/je beloven dat het wel goed zal komen, want dat zou niet eerlijk zijn.
  Je gaat dood binnen afzienbare termijn, want je bent nu ongeneeslijk ziek en daar helpt geen lievemoederen aan.

  JennyJo en ik zijn overigens allebei borstkankerpatiënt, dus we weten van wanten uit o.a. persoonlijke ervaring.

 87. JennyJo says:

  IK WIL NIET DOOD. Snappen jullie dat dan niet GODVERDOMME!!!!!!!!!!!!!

  Ja, dat snappen wij. En wij snappen ook dat het helpt om “iets” te doen, iets te proberen, het maakt niet eens zoveel uit wat, maar iets doen geeft hoop, geeft rust, geeft het gevoel dat je het zelf nog in de hand hebt en houdt de angst op afstand. Dat snappen wij heel goed. Maar dat geeft Gorter niet het recht om jou zo tot op het bot uit te benen en daar zelfs nu nóg weer mee door te gaan.

 88. wilmamazone says:

  http://www.radio1.nl/contents/29491-fotografe-karen-vlieger-over-leven-en-lijden

  Fotografe Karen Vlieger over leven en lijden
  22 april 2011

  Fotografe Karen Vlieger is ongeneeslijk ziek en heeft nog maar zeer kort te leven. Vanaf de dag dat zij de diagnose kreeg fotografeerde zij haar ziektetraject. Het fotodocument is de expositie ‘In de wachtkamer van de dood’ geworden. Op deze Goede Vrijdag praat Margreet Reijntjes met haar over leven en lijden.

  Fotografe Karen Vlieger wacht op haar naderende dood:
  audio onder link

  Opmerkelijk is dat ook zij -net als o.a. JJ en ik- van al die vermeende goedbedoelers met positieve opmerkingen ect. allesbehalve steun ondervond en wel troost en erkenning -net als wij- bij b.v. Karin Spaink die niets moet hebben van o.a. de Orenmaffia.

  Heb de 40-jarige Karen met geen woord gehoord over al die andersoortige handelaren in valse hoop, de logica van ‘naar Keulen rennen’/de zoektocht naar en het vastgrijpen van het ene strohalmpje na het andere of een hele bos tegelijkertijd. Ze heeft het wel over acceptatie – niet in de zin dat zij die kunst beheerst-, maar met beide benen op de grond het besef dat dat het enige is dat overblijft. Geen keuze dus; ze zal wel moeten, want er zit niets anders op.

  JJ zegt:

  Dat snappen wij heel goed. Maar dat geeft Gorter niet het recht om jou zo tot op het bot uit te benen en daar zelfs nu nóg weer mee door te gaan.

  Ik kan nog steeds niet echt woorden vinden -geen nette heet dat- voor deze late alsnog actie -in mijn ogen onoprechte reclamestunt- van Gorter. Het gaat door reguliere interventie nu redelijk met Engel/Jacqueline/Roos en daar kan deze schertsfiguur weer een tijdje op meeliften, niet meer en niet minder.

  Niemand zegt dat het gemakkelijk is, óók Karen niet:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Ongeneeslijk-ziek-met-een-missie.htm

  eindquote:

  Vanaf het moment dat haar hoop op leven definitief werd weggenomen, verdween haar toekomstbeeld. ‘Op mijn veertigste ben ik daar niet rijp voor. Het klopt niet. Toch levert het ook een rust op in vergelijking met de zenuwslopende onzekerheid die ik had toen ik nog niet was opgegeven.’ Het lijkt, zegt ze, alsof ze in het verkeerde vliegtuig is gestapt en is afgereisd naar een onbekende plek van witte jassen en mensen die een onverstaanbare taal spreken. ‘Arthur zal straks in zijn eentje in het bed liggen dat wij elf jaar hebben gedeeld. Als ik daaraan denk, word ik zeer emotioneel. Afscheid nemen is zwaar. Mijn dierbaren zullen allemaal afscheid moeten nemen van één persoon, terwijl ik in de laatste maanden al bezig ben met het afscheid nemen van al mijn dierbaren.’

 89. roos says:

  @Wilmamazone zegt

  Je gaat dood binnen afzienbare termijn, want je bent nu ongeneeslijk ziek en daar helpt geen lievemoederen aan.

  Nou, vooruit nog 1 laatste reactie, want deze kon ik toch niet laten zitten. Hahahahahah

  O, ik ga dood???? Ik dacht dat de reguliere therapie zoals chemo juist zou helpen volgens jullie, maar ik ga dus toch dood? O dat wist ik niet, nou dan moet ik toch nog maar eens in het alternatieve circuit kijken.

  Je praat jezelf tegen

  Trouwens,wat kan/kunnen jij/jullie goed plakken en knippen, heb je dat op de kleuterschool geleerd?????

  Dag allemaal. tot nooit

 90. wilmamazone says:

  O, ik ga dood???? Ik dacht dat de reguliere therapie zoals chemo juist zou helpen volgens jullie, maar ik ga dus toch dood? O dat wist ik niet, nou dan moet ik toch nog maar eens in het alternatieve circuit kijken.

  Wat jij krijgt noemt men palliatieve chemotherapie en die is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering van de klachten.
  Curatieve chemotherapie heeft genezing als doel. De tumor kan met deze therapie worden vernietigd. In sommige gevallen is curatieve therapie echter niet mogelijk omdat de ziekte al te ver gevorderd is. Dan moet gekozen worden voor palliatieve chemotherapie.

  Vreemd overigens dat ik jou dat verschil uit moet leggen, want Kees Braam meldde:
  [..Jacqueline werd in augustus 2009 geconfronteerd met een recidief met uitzaaiïngen in de lever en lymfklieren van erfelijke borstkanker waar ze eerder in 2002 voor was behandeld. Jacqueline werkt al jaren op een oncologische afdeling van een streekziekenhuis en voelde niet zoveel voor chemo. In plaats daarvan koos ze..]

  èn de behandelend arts van het ziekenhuis heeft dit óók met je besproken en het vast niet over nog genezen gehad.

  Ik hoop van harte dat je niet al te lang meer in de ontkenning blijft en de tijd krijgt/neemt om op waarde,- en liefdevolle wijze afscheid te nemen van jouw naasten en deze mensen van jou.

  Als ik een toverstokje had, was je morgen weer helemaal gezond, maar we leven nu eenmaal niet in een sprookjeswereld. Een virtuele knuffel kan wel en die krijg je nu van me.

 91. Iets met plukken en een hoed.

 92. wilmamazone says:

  Iets met plukken en een hoed.

  Ben je boos? Pluk een roos,
  zet hem op je hoed,
  dan ben je morgen weer goed!

  Dat moest óók mogelijk zijn ja, want wat zou dat fijn zijn. Nu met name voor Engel/Jacqueline/Roos die zo vreselijk boos is en ook daardoor geen rust kan vinden.

  In november 2010 was ze er nog van overtuigd/liet zich overtuigen klinisch kankervrij te zijn en verleende haar medewerking aan een reclamevideo/testimonial ten behoeve van Robert Gorter en ter eer en meerdere glorie van zijn -toen nog volledig toegewijde- paladijn Kees Braam.

  Intro en quote uit uitgeschreven tekst van die testimonial:

  11 november 2010: video is online gezet klik hier voor videolink

  Jacqueline werd in augustus 2009 geconfronteerd met een recidief met uitzaaiïngen in de lever en lymfklieren van erfelijke borstkanker waar ze eerder in 2002 voor was behandeld. Jacqueline werkt al jaren op een oncologische afdeling van een streekziekenhuis en voelde niet zoveel voor chemo. In plaats daarvan koos ze, naast de Femara, voor dendritische celtherapie in combinatie met hyperthermie (koortstherapie). Al in januari 2010, na 4 maanden behandelen, bleek bij een scan dat 4 van de 5 tumoren in de lever verdwenen waren en ook de lymfklieren waren schoon. Uiteindelijk heeft Jacqueline de laatste tumor uit de lever bij dr. Vogl met RFA – Radio Frequency Ablation, weg laten halen en werd daarmee klinisch kankervrij.

  Lees hier de uitgeschreven teksten van de video. Een prachtig verhaal van iemand die uit ervaring weet dat het bij kanker goed is je goed te laten informeren en op basis daarvan een keuze te maken waar je ook zelf achter kunt staan en je goed bij voelt.

  Jacqueline komt in totale remissie van in de lever en lymfklieren uitgezaaide erfelijke borstkanker

  Jacqueline zegt:

  Ik heb in 2002 borstkanker gehad. Daarvoor ben ik behandeld met een borstamputatie en ik heb daarna een aanvullende chemotherapie ondergaan. En in 2009, augustus 2009, is ontdekt dat ik toch levermetastasen had en een bultje, een uitzaaiing in de lymfklieren bij het sleutelbeen.

  Het advies van mijn oncoloog in het ziekenhuis in Nederland was weer starten met hormoontherapie, wat twee jaar geleden gestopt was omdat dat volgens protocol normaal altijd zo gaat. En daar ben ik mee gestart maar hij zei ook, we gaan na 2 maanden een scan doen en als het dan niet heeft aangeslagen dan moeten we aan de chemo. En dat was iets wat ik eigenlijk niet wilde en ik ben dus verder gaan kijken en zodoende ben ik bij dr. Gorter terecht gekomen en ik heb toen een intakegesprek gekregen, en ja toen ging ik daar gewoon voor. Dat was voor mij duidelijk.

  VO1:

  Dr. Gorter ondersteunt Jacqueline in haar keuze de chemo uit te stellen

  Dr. Gorter zegt:

  Ik zeg nooit nee tegen chemotherapie maar als het verantwoord is zeg ik, laten we het opschuiven. Laten we doen wat wij doen, de lokale hyperthermie, de dendritische cellen en goed vinger aan de pols en maar voor 6 tot 8 weken opschuiven. En dan kijken of wat wij doen intussen aanslaat. Het is ook zo, iedere chemo is immuun onderdrukkend, immune surpressed, en daardoor als we aan de ene kant het immuunsysteem willen verbeteren in de kankerafweer, is het natuurlijk ook niet direct logisch tegelijkertijd iets te doen wat weer voor een deel het effect van de therapie onderuit kan halen.

  VO2:

  Jacqueline krijgt wisselende reacties op haar keuze voor dendritische celtherapie, maar als verpleegkundige die jarenlang zelf op een oncologische afdeling heeft gewerkt, weet ze heel goed waarom ze chemo weigert. Haar familie steunt haar wèl hier in.

  Jacqueline zegt:

  Er zijn mensen die zeggen hartstikke goed van je. Moet je doen. En ze zijn daar inderdaad veel verder dan in Nederland. En er zijn ook mensen die zeggen helemaal niets. En de mensen die met de oncologie bezig zijn houden zich beetje op de vlakte. Omdat ze eigenlijk denk ik niet zo goed weten hoe ze daar mee om moeten gaan, of niet genoeg ervan af weten waarschijnlijk. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is. Ik denk als ze zich erin verdiepen dat er dan veel meer kennis komt en begrijpen waarom ik die keuze gemaakt heb.

  Door wie is Engel/Jacqueline toen klinisch kankervrij verklaard? Door Vogl, Gorter en/of door Braam?
  In opdracht van wie is een scan gemaakt en wie heeft die beoordeeld?

  Of b.v. lymfklieren schoon zijn kan alleen vastgesteld worden door pathologisch onderzoek, maar o.a. een patholoog komt in het hele verhaal niet voor.

  Jacqueline lijkt het allemaal voor zoete koek te slikken, maar de vreugde bleek maar van korte duur, want al in februari komt deze boodschap van Kees Braam:

  21 februari 2011: Jacqueline blijkt toch weer een recidief te hebben in de lever. Of het is in de lever nooit weggeweest. Dat weten ze nu niet. De rest van haar organen zijn tumorvrij. Ook de botten en lymfklieren zijn tumorvrij zover dit is te beoordelen op de scans. Jaqueline is nu begonnen met Faslodex en doet hyperthermie in Amsterdam in het hyperthermie centrum Amsterdam omdat het reizen naar Keulen haar teveel werd. 22 maart a.s. krijgt ze een nieuwe scan. Op basis van die uitslag zal dan gekeken worden wat Jaqueline verder nog gaat doen. Vooraf gaat ze kijken of ze in aanmerking kan komen voor RFA – Radio Frequency Ablation want de tumoren in de lever zijn allemaal niet groter dan maximaal 1,8 cm. Volgens haar Nederlandse oncoloog komt ze niet in aanmerking voor TACE – Trans Arteriele Chemo Embolisatie want volgens deze oncoloog heeft Jacqueline ondanks dat op de scans niets is te zien overal kanker. Terwijl dus recente studies hebben bewezen dat TACE gevolgd door RFA of LITT wel degelijk ook bij borstkanker voor langdurige levensverlenging kan zorgen. Jacqueline vertelde me gisteravond dat ze zo moe wordt van steeds maar vechten dat ze weer erg veel last heeft van depressieve gevoelens en vaak eraan denkt het bijltje er maar bij neer te gooien. Ik hoop dat Jacqueline toch weer de moed kan opbrengen om verder te vechten want als buitenstaander zie ik toch ondanks deze dip nog volop mogelijkheden voor haar. Zeker omdat de tumoren beperkt blijven tot de lever.

  (vet door mij)
  Kees Braam DE zelfbenoemde kankerdeskundige in optima forma en nog steeds peop pratend alsof het niks is, maar sommigen van ons wisten het al: Braam weet altijd alles beter en gaat ook o.a. lasterpraat niet uit de weg

  Engel/Jacqueline:

  Wat Kees Braam betreft, hij valt zijn therapieën absoluut niet af, die werken gewoon, hij heeft het alleen over de mens Gorter en dat er in zijn gedrag naar andere iets niet klopt, dus wel de dingen uit elkaar houden alsjeblieft.
  Dr Gorter is een heel aardig mens hoor, maar zo heeft iedereen zijn beperkingen.
  En soms is de grens bereikt.

  Sommige therapieën in de reguliere zorg werken ook niet altijd bij iedereen.

  Het probleem is dat de ‘therapieën’ van Gorter nooit kúnnen werken omdat het volslagen onzin is:
  http://www.skepsis.nl/blog/2011/04/robert-gorter-en-de-dood-van-generaal-abo-zeid/

  quote:

  Vier neptherapieën

  De therapieën waaraan Hisham is onderworpen waren: dendritische cellen, stamcellen, hyperthermie, en ‘53 infusions for immune restoration’. Gorter biedt nog wel meer onzin op zijn website, maar daar ga ik nu niet op in.

  1. Dendritische celtherapie. Het idee is dat men dendritische cellen (een soort witte bloedlichaampjes) van de patiënt verkrijgt, die buiten het lichaam vermeerdert en bovendien als het ware africht zodat ze kankercellen kunnen herkennen. Meer uitleg kan bijvoorbeeld vinden in het artikel over de Spinozaprijs die Carl Figdor kreeg voor zijn onderzoek op dit gebied. De meeste kankercellen hebben aan hun buitenkant helemaal niets waaraan het immuunsysteem ze zou kunnen herkennen, maar sommige soorten wel. In die gevallen moeten de dendritische cellen in contact gebracht worden met de kankercellen, waarna men de afgerichte cellen weer in de bloedbaan brengt, zodat ze andere delen van het immuunsysteen die voor het feitelijke opruimwerk zorgen kunnen waarschuwen. In het plaatje hierboven ziet men de dendritische cel bezig zijn informatie over te dragen naar een lymfocyt. Dit in contact brengen met stukjes tumor gebeurt niet bij Gorter. Hij lijkt te beweren dat de dendritische cellen de geinfecteerde levercellen herkennen, of dat opgewarmde kankercellen zichzelf adverteren aan de dendritische cellen. Dendritische celtherapie zoals Gorter die doet, is gewoon onzin, en op zijn best is het een experimentele therapie.

  De Europese richtlijnen hebben echter alle lidstaten verplicht om wetten te maken over medisch onderzoek. In Nederland is de ‘Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen’ al sinds 1998 van kracht. Die wet verbiedt dat je onzorgvuldige proeven met mensen doet, en een volwassene zonder ‘informed consent’ aan een experiment laten meedoen is in Nederland een misdaad. Voor de Duitse wetgeving zie de Gesetz über Medizinprodukte, speciaal paragrafen 20-21.

  2. Stamcellen. Het idee van stamcellen bij kanker is dat die kunnen uitgroeien tot specifieke weefsels die verloren zijn gegaan door kanker. De zogenaamde autologe stamcellen uit het beenmerg worden wel gebruikt bij de behandeling van leukemie. Dan doodt men door chemotherapie alle bloedvormende cellen, dus ook de kankercellen, en daarna krijgt men de eigen eerder gewonnen nog gezonde beenmergcellen weer terug. Maar deze stamcellen uit beenmerg kunnen natuurlijk geen nieuwe levercellen maken. Voor zoiets heeft men stamcellen van embryo’s of zo nodig. De stamcellen in het beenmerg hebben slechts heel beperkte mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Het is eigenlijk niet zo goed bekend wat stamcellen ertoe brengt om zich tot een van de honderden specifieke celsoorten te ontwikkelen. Het zal wel iets met signalen van buurcellen te maken hebben. Therapie met dergelijke pluripotente stamcellen is in hoge mate experimenteel. Het is van de gekke dat Gorter die beenmergcellen gewoon per infuus geeft, alsof de stamcellen zelf wel weten waar ze naar toe moeten zwemmen om zich te verder te ontwikkelen en te vermenigvuldigen! Er zijn wel cellen in het menselijk lichaam die dat doen, namelijk kankercellen die zich uitzaaien. Ook hier gelden weer de regels voor experimenten met mensen.

  3. Hyperthermie. Het idee van hyperthermie is dat men de effectiviteit van chemotherapie of bestraling verhoogt door heel nauwkeurig een aangedaan lichaamsdeel te verwarmen. Dit vereist gecompliceerde apparatuur en het is grotendeels nog experimenteel. Rechts ziet men hoe hyperthermie professioneel wordt toegepast. Gorters apparatuur, zo hebben ooggetuigen verklaard, bestaat uit een elektrisch kacheltje in combinatie met een ventilator en soortgelijke primitieve toestanden. Op de MCC-website staat een foto hoe bij Gorter toegaat. Hieronder nog een ander plaatje. In het artikel van Renckens ‘Warmlopen tegen kanker met professor Gorter‘ wordt er meer over uitgelegd, en ook in hierboven gelinkte Skepp-artikel van Betz en Bonneux staat er het een en ander over. De hele kliniek van Gorter maakt zelfs op medische leken een amateuristische indruk.

  4. Immuunversterking via infusen. Dit is in zijn algemeenheid onzin. Het immuunsysteem is niet iets dat je kunt oppeppen zoals het hemoglobinegehalte met een bloedtransfusie. Voor de infectie met hepatitis-C-virus (HCV) bestaat er wel een soort kuur die vaak werkt, maar dat gaat met wekelijkse injecties met PEG-interferon in combinatie met capsules met een middel tegen virussen, Ribavirine. Die behandeling duurt een half jaar. Daardoor gaat het virus wel weg, maar de leverbeschadiging wordt zo niet opgeheven. Het is niet duidelijk wat er in die infusen met immuunversterking heeft gezeten. De website van Gorter is er ook vaag over. Misschien vitamines en mineralen (‘orthomoleculaire middelen’). Dit is niet eens experimenteel, het is gewoon volslagen onzin.

  Engel/Jacqueline is inmiddels ook in de handen gevallen van vitamineboer Valstar. Zie dit comment daarover:

  JJ zegt:

  En zoveel supplementen, dat kán toch gewoon niet goed zijn?!

  Ik heb uiteraard geen idee of Jacqueline óók nog op eigen houtje wat slikt, je weet maar nooit, maar Drs. Drs. Engelbert Valstar staat er om bekend groot uit te pakken.

  Dit is…….

  Ik zou Engel/Jacqueline met klem willen adviseren om vanaf nu alléén nog maar -uiteraard in goed overleg- de adviezen van regulier ter harte te nemen en geen o zo kostbare tijd/energie èn geld meer te steken in een hoop bagger die zijn weerga niet kent, maar vooralsnog lijkt dat tegen dovemansoren gericht.
  Ze is boos, héél erg boos, maar beseft nog niet dat ze haar woede, teleurstelling en verdriet richt op de verkeerde personen. Zou nu -in ruil met haar dikke bos strohalmpjes- een grote bos witte rozen van mij helpen? Elke dag een roos op haar hoed, totdat ze niet meer boos is, lijkt me wel wat.

 93. wilmamazone says:

  Update van/bij Kees Braam:
  Ervaringsverhaal borstkanker: Jacqueline weigerde chemo en kwam toch in totale remissie van in de lever en lymfklieren uitgezaaid recidief van erfelijke borstkanker (BRCA1 en BRCA2) door dendritische celtherapie en hyperthermie naast Femara. Daarna ontstond toch weer recidief, maar nu koos ze wel voor chemo plus aanvullende vitamines en mineralen en deze combinatie heeft goed gewerkt en scan laat zien dat alle tumoren zijn verdwenen. Jacqueline lijkt klinisch kankervrij.

  29 september 2011: Jacqueline is eind augustus gestopt met de chemo en afgelopen week is er een scan geweest en die scan was heel positief. Alle tumoren lijken verdwenen. Bovendien zijn al haar markers normaal. Jacqueline natuurlijk superblij. De oncoloog houdt uiteraard de vinger aan de pols en mocht er zich toch weer activiteit ontwikkelen dan kan Jacqueline nog steeds terug vallen op enkele kuren meer met taxol vertelde hij haar. Ik vind het echt heel mooi dat zij de juiste keuze blijkt te hebben gemaakt. Van Robert Gorter heeft ze nooit meer iets gehoord nadat zij ervoor koos eerst de chemokuren af te maken. Wel heeft ze via arts-bioloog drs. Engelbert Valstar ondersteuning gekregen met bepaalde niet toxische middelen. En alles bij elkaar is Jacqueline nadat ze met de Avastin is gestopt er redelijk doorheen gerold. Met acceptabele bijwerkingen. En dan nu maar hopen dat er geen recidief meer gaat ontstaan.

 94. wilmamazone says:

  http://www.borstkanker.nl/opnieuw_of_nog_steeds_borstkanker

  Opnieuw of nog steeds borstkanker

  En dan wordt er opnieuw borstkanker of worden er uitzaaiingen bij je gevonden. Misschien pas na jaren. Maar je wordt wederom geconfronteerd met een hoofdstuk waarvan je hoopte dat het voor altijd gesloten was. Op dat moment gaat je ziekte een nieuwe fase in. Genezing is meestal niet meer mogelijk, behandeling gelukkig nog wel. Kankerbehandelingen worden constant verbeterd, en wellicht biedt dat een hoopvolle prognose.

  Een uitzaaiing of metastase is een tumor die elders………

  Uitzaaiingen kunnen in principe niet actief opgespoord worden. Als er tumorcellen zijn losgeraakt en gaan zwerven, duurt het lang voordat je deze terugvindt. De uitgezaaide cellen moeten al een nieuwe tumor hebben gevormd van een halve tot een hele centimeter, om te kunnen worden herkend. Alleen in de longen is een tumor sneller te zien, omdat het door luchthoudend weefsel wordt omringd.

 95. LK says:

  Ik ben blij voor Jacqueline!

  (Ik denk dat het aan de vitamines niet gelegen heeft en ik hoop dat ze er niet teveel van heeft gekregen, want dat is ook niet geheel ongevaarlijk…)

 96. wilmamazone says:

  Ik ben ook blij voor Jacqueline/Engel dat de reguliere therapie dit resultaat heeft kunnen boeken en hoop van harte dat ze er langs deze weg nog wat tijd bij krijgt met zoveel mogelijk kwaliteit van leven.

 97. Pingback: Waarschuwing: Kees Braam helpt kankerpatiënten van de regen in de drup « Cryptocheilus Weblog

 98. wilmamazone says:

  Kees Braam:

  21 april 2013: ik krijg net een telefoontje dat Jacqueline afgelopen vrijdag is overleden. Ik weet nog niet hoe en waarom maar dit is wel een heel erg verdrietig bericht. Twee maanden geleden was Jacqueline nog heel vrolijk en optimistisch en dan nu zomaar afgelopen.

 99. wilmamazone says:

  Kees Braam:

  25 april 2013:

  Iedje is vanmorgen ingeslapen. Ik zou heel veel kunnen vertellen want de laatste maanden hebben we heel intensief contact met elkaar gehad, maar ik wil alleen maar zeggen:

  je bent een ongelooflijk goed voorbeeld geweest voor iedereen hoe je ook met die vreselijke ziekte kanker kan leven met steeds de keuze voor het beste uit die twee werelden van regulier en niet-toxisch, zonder dat het de levenskwaliteit teveel heeft aangetast.

  dag lieve lieve vriendin, rust zacht

  Belangrijkste behandelingen waren afgelopen jaren dendritische celtherapie in combinatie met totale lichaamshyperthermie en lokale hyperthermie in het Medisch Centrum Keulen.

  Wat ik dan graag van Kees zou willen weten, is het totaalbedrag dat Iedje heeft moeten ophoesten voor de nepbehandelingen van überkwak Robert Gorter.

  Braam leert het blijkbaar nooit, maar dat wisten we al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: