IOCOB, Nonsens !!!

Het IOCOB maakt zich erg druk over de tendentieuze berichtgeving m.b.t. een nieuw Nederlands onderzoek, gepubliceerd in Cancer Cell, dat een enzym heeft ontdekt wat verantwoordelijk is voor groei agressieve hersentumoren.

Ze schrijven hierover: [UPDATE: Het bericht op de site van het IOCOB is inmiddels aangepast; “We zijn het helemaal met Crypto eens dat het stuk aangepast moet worden, hetgeen inmiddels gebeurd is.” Voor de volledigheid nog even een mirror van het oorspronkelijke artikel]

Behandeling dodelijke kankersoort ontdekt…Zo staat het breeduit op het web en in de media [….] miskleun van de medische journalistiek […] Misleiding van kankerpatienten […] Waarom gaan PR afdelingen van universitaire centra en ziekenhuizen en medisch jounalisten toch altijd zo op de loop met laboratoriumgegevens en voegen zij dan van die snoevende koppen erbij? Juist, om geld te krijgen, en om in de ratrace weer een goede indruk te maken.

Uw Crypto zocht het op verzoek van het IOCOB (zie commentaar 143, 165 ) even uit hoe het nu precies zit met deze tendentieuze berichtgeving. Fasten your seatbelts!

Er is precies 1 (zegge één) website die (oorspronkelijk) vermelding maakt van het woord “behandeling” in de kop. Dat het de site van artsennet betreft is m.i. erg genoeg. Ik denk dat er een stagiair aan de knoppen heeft gezeten.
De rest van de berichtgeving heeft zich netjes beperkt tot het overnemen van het (uiterst correcte) persbericht hieromtrent van het VU Medisch Centrum. Ik geef direct toe dat dit ook wel eens vaak anders is.

M.i. meer onderwerp voor een strongly worded letter in de richting van artsennet dan voor een tendentieus artikel op de site van het IOCOB.

Tja. Wie zeurt krijgt een beurt.

Overigens kunt u het betreffende Cancer Cell-artikel hier vinden.
In Silico Analysis of Kinase Expression Identifies WEE1 as a Gatekeeper against Mitotic Catastrophe in Glioblastoma, Shahryar E. Mir et al, Cancer Cell, Volume 18, Issue 3, 244-257, 14 September 2010, 10.1016/j.ccr.2010.08.011 [fulltext]

Mooi werk en een prachtig artikel.

7 Responses to IOCOB, Nonsens !!!

 1. Feuermorgen says:

  De Iocob is natuurlijk niet serieus te nemen. Als voorbeeld, hier speelt voorzitter “prof” (?) Keppel Hesselink met z’n smurfjes :

 2. Ik ga er van uit dat ‘complementair’ (de poster van reactie 143, 165) een vertegenwoordiger is van het IOCOB? Klopt? Mooi.

  Uit het nu.nl berichtje: ‘Knap toch he, die mensen van de universiteit’

  Kwestie van ff een Calimerootje doen? Maar goed van iemand die berichten achterlaat als: Acupunctuur: goed voor het hart! Het werkt bij hartfalen.

  mag je natuurlijk niet anders verwachten, dan scherpzinnige spitsvondigheden. Lol. Niettemin zou het artsennet sieren om de titel aan te passen. Kan je ook een e-mailtje voor sturen.

 3. iocob says:

  We zijn het helemaal met Crypto eens dat het stuk aangepast moet worden, hetgeen inmiddels gebeurd is. Het principe dat de VU mensen ontdekt hebben is inderdaad een doorbraak, en het leggen van te veel zout op een deel van de slak was overkilling van de overselling. Dank voor de terechtwijzing!

 4. volare says:

  Het principe dat de VU mensen ontdekt hebben is inderdaad een doorbraak

  Ach ja, iedereen kan zout op slakken leggen niet waar?
  Geintje!

 5. iocob says:

  we zijn te snel…en IOCOB moet het hele web in de gaten houden en elke keer mensen corrigeren in hun opvattingen….lol

 6. Henk says:

  Keppel Hesselink van het IOCOB is, naast de acupunctuur, ook lekker aan het kwakzalven als hypnotherapeut. Zie :
  http://www.hypnotherapie.nl/therapeuten/therapeut_detailinfo.aspx?id=1130

 7. iocob says:

  Ha Henk, gelukkig is KH wel erkent en over hypnotherapie bestaat een boel EBM, maar dat terzijde, en wat boeiend eigenlijk ook dat de bijzondere spinnenwesp als latijnse naam Cryptocheilus bicolor heeft…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: