Avandia (Rosiglitazon), dood en doek

Wat hebben we het druk gehad met de hele soap omtrent Avandia. Intrige’s, geheime geluidsopnamen, indoctrinatie, zwartmakerij, bedrijfsspionage, overheidsmanipulatie, afleidingsmanoeuvres en doofpotoperaties. En natuurlijk vooral teveel patiënten die dood gingen aan een hartaanval door dit ‘blockbuster’ diabetesmiddel van GlaxoSmithKline. Hoewel laatst de Amerikaanse FDA nog besloot het middel (met extra waarschuwing en beperkingen) op de markt te laten, is de kogel in Europa door de kerk. De EMA trekt Avandia van de markt. Avandia (rosiglitazon) is dood.

Avandia is not pinin’! ‘It’s passed on! This medicine is no more! Avandia has ceased to be! Rosiglitazone is expired and gone to meet ‘is maker!’ Avandia is a stiff! Bereft of life, it rests in peace! If you hadn’t nailed it to the perch Avandia be pushing up the daisies! ‘Its metabolic processes are now history! Rosiglitazone is off the twig! It’s kicked the bucket, it’s shuffled off ‘is mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin’ choir invisibile!!

This. Is. An. Ex-Medicine!!

The European Medicines Agency today recommended the suspension of the marketing authorisations for the rosiglitazone-containing anti-diabetes medicines Avandia, Avandamet and Avaglim. These medicines will stop being available in Europe within the next few months.

European Medicines Agency recommends suspension of Avandia, Avandamet and Avaglim

Hier nog een additionele PDF met vragen en antwoorden.
Questions and answers on the suspension of rosiglitazone-containing medicines (Avandia, Avandamet and Avaglim)

We zagen het aantal patiënten dat Avandia voorgeschreven kreeg in de loop der jaren al sterk dalen.

]

Vooral in 2007, toen het onderzoek van Nissen et al gepubliceerd werd en bleek dat Avandia de kans op een hartaanval met 43% verhoogde. Toch zijn er nog duizenden patiënten die Avandia gebruiken. Sommige artsen konden het niet laten Avandia voor te schrijven. Als u patiënt bent en dit leest, overleg even met uw arts over de te volgen strategie.

Uw Crypto heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vond dat dit middel zo snel mogelijk van de markt gehaald moest worden. Al in 2007 schreef ik hierover toen de studie van Nissen gepubliceerd werd in het NEJM. Helaas is dat artikel niet meer te lezen vanwege het ter ziele gaan van het blog van onze dokter Lutser. In juni 2008 schreef ik over de Accord studie. Die werd stopgezet omdat er abnormaal veel patiënten stierven. Ook in juni een jaar later schreef ik een artikel over een studie van Prof Philip D Home et al, gepubliceerd in de Lancet.  Aan die studie zat een luchtje. In Februari van dit jaar begon het balletje in Amerika te rollen. Een aantal FDA- functionarissen pleitte voor het van de markt halen van Avandia. Daarna rollebolde men nog lang maar niet zo gelukkig met elkaar in de medische arena. Daar kwamen ook nog drie stukjes van mijn hand over.

Commentaar van GlaxoSmithKline?

The company continues to believe that Avandia is an important treatment for patients with type 2 diabetes and is now working with the FDA and EMA to implement the required actions.

Forget it. Avandia is besmet. Avandia is dood. Lang leve de wetenschap.

Eerdere artikelen op Cryptoweblog over Avandia (rosiglitazon)

3 Responses to Avandia (Rosiglitazon), dood en doek

 1. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1422684.ece

  Diabetespil teruggetrokken

  Ruim 18 duizend Nederlandse diabetes-2-patiënten die het medicijn Avandia slikken, moeten uitzien naar een alternatief. De Europese toezichthouder voor medicijnen EMA zal de Europese Commissie adviseren de toelating van het omstreden middel op te schorten.

  ‘De voordelen wegen niet op tegen de nadelen’, concludeerde Hans-Georg Eichler, medisch directeur van de EMA, donderdag in Londen. Avandia ligt zowel in Europa als de VS onder vuur. Gebruikers zouden een flink verhoogde kans hebben op een hartinfarct of hartfalen.

  eindquote:

  Het Britse tijdschrift The Lancet vergeleek de gang van zaken met een boek van John Grisham. Volgens het tijdschrift intimideerde GlaxoSmithKline onderzoekers en manipuleerde het onderzoek. Door alle commotie liep de omzet van Avandia terug tot 1,2 miljard dollar in 2009.

  In Nederland waren volgens het College voor de Toelating van Geneesmiddelen vorig jaar nog ruim 18 duizend patiënten die het medicijn slikken. Volgens Joost Hoekstra, diabetes-hoogleraar in het AMC in Amsterdam, zijn er genoeg alternatieven.

  Het Diabetes Fonds wil niet inhoudelijk reageren op het besluit in Londen. ‘Wij volgen uiteraard de beslissing van de EMA. Patiënten die het middel gebruiken raden we aan niet meteen te stoppen maar contact op te nemen met hun arts.’

  (dikgedrukt door mij)

 2. wilmamazone says:

  Opmerkelijke eindquote uit het buitenland 😉 :

  Voor een gedetailleerd overzicht doorspekt met Nederlandse humor verwijs ik u naar de blog van Cryptocheilus

  http://journalclubnl.wordpress.com/2010/09/23/europa-adviseert-om-rosiglitazon-avandia-van-de-markt-te-halen/
  Europa adviseert om rosiglitazon (Avandia) van de markt te halen

 3. wilmamazone says:

  http://www.nytimes.com/2010/09/24/health/policy/24avandia.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

  F.D.A. to Restrict Avandia, Citing Heart Risk

  WASHINGTON — In a highly unusual coordinated announcement, drug regulators in Europe and the United States said Thursday that ………………..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: