IG-Nobelprijzen 2010; onwaarschijnlijk onderzoek beloond

Voorafgaand aan de uitreiking van de ‘echte’ Nobelprijzen worden de Improbeble research prijzen uitgereikt. Be-re-belangrijk onderzoek met uiterst praktische toepassingen. We zijn er weer uit mensen. De prijzen voor het onwaarschijnlijk onderzoek 2010 zijn gisteravond verdeeld.

Nederland viel ook in de prijzen. We zijn er bij en dat is prihima! Psychologen Simon Rietveld en Ilja van Beesd hebben de IG-Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen. Ze krijgen de alternatieve Nobelprijs voor onderzoek waarin ze aantonen dat achtbaanritten helpen tegen astma.

Interview met Ilja van Beesd:

Maar er is meer.

De Public Health-prijs werd uitgereikt voor onderzoek dat uitwees dat microben zich aan de baarden van mannen hechten en een gevaar vormden en de prijs voor de vrede ging naar Richard Stephens et al van de Keele Universiteit in Engeland. Ze toonden aan dat vloeken pijn verlicht.

Nog een paar? Omdat het zo leuk is? Nu vooruit.

In de categorie Natuurkunde werd de prijs uitgereikt aan wetenschappers die nu eindelijk bewezen dat het over de schoenen aantrekken van sokken helpt tegen het vallen op gladde wegen.

Categorie Biologie. Vleermuizen hebben langer sex als ze tegelijkertijd fellatio bedrijven.

Voor de managers onder u. U kunt de promotie van uw medewerkers het beste willekeurig doen. Dat is goed voor de organisatie.

U ziet het. Allemaal echt uitgevoerd onderzoek. De prijzen worden uitgereikt door het blad Improbable Research. Ook vorig jaar schreef ik er al eens een stukje over.

Heeft u trouwens onze voormalige winnaar in de categorie Biologie, Prof. Dr. Johanna E.M.H. van Bronswijk van de technische Universiteit in Eindhoven (onderzoek met welke beestjes we het bed we nu eigenlijk delen) bij Pauw en Witteman gezien? Vooral even kijken!

Andere winnaars staan hier. Uw favoriet (vergeet de referentie niet) in de comments.

Advertenties

2 Responses to IG-Nobelprijzen 2010; onwaarschijnlijk onderzoek beloond

  1. jetje says:

    ja, die mevrouw van Bronswijk heb ik gezien. Enig! Zijzelf ook bijna een reliqie van ouderwetse eruditie gekoppeld aan zoiets als ‘van goeden huize”.

  2. Pingback: Ig Nobelprijzen 2011; onwaarschijnlijk onderzoek beloond « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: