Oorkaarsen of Antivax? Vind de alterneut die het beste bij u past!

Klik voor groter!

Het alternatieve circuit kent vele verschillende therapieën. De een is nog vreemder, dommer of gevaarlijker dan de ander, maar u wilt natuurlijk wél  een weloverwogen keuze kunnen maken! Wordt het homeopathie of zijn mega-doses vitaminen uw ding? Of toch liever chiropractie, al dan niet gecombineerd met acupunctuur? En: moet ik mijn kinderen wel laten vaccineren?

Wij van het Cryptocheilus weblog bieden natuurlijk graag de helpende hand in een stukje informed consent. Daarom de flowchart ‘Find your ideal Alternative Therapy’. Klik hiernaast voor groter en bepaal welke therapie het beste bij u past!

Een tikje tegen de hoed voor Aliette JonkersNadine Boke en Kirsten Vegt voor hun getwitter. Props gaan naar skepticus Crispian Jago die de afbeelding publiceerde op z’n weblog Science, Reason and Critical Thinking

Disclaimer: voor degenen die zijn gevallen voor Poe’s law: ondergetekende wil u op het hart drukken dat de genoemde therapieën bogus zijn en dat u uw kinderen moet laten vaccineren.

28 Responses to Oorkaarsen of Antivax? Vind de alterneut die het beste bij u past!

 1. Marie Prins says:

  Geloof het of niet, maar http://kuur.roompot.nl/lichaam&lng=nl biedt oorkaarsen behandeling aan. Indiaanse ontspanningsceremonie die weldoend en rustgevend werkt door een brandende Hopi kaars in het oor te plaatsen. Het resultaat werkt lichaamszuiverend en geeft een weldadig gevoel.
  Ideaal bij sinussen, verstopte neus, regelmatige oorontstekingen, migraine en voor een beter reukvermogen.
  (± 20 min.)
  De Hopi indianen deden daar helemaal niet aan en je kunt er mooi je haar mee in de brand steken.
  In het volgende nummer van Wonder en is gheen Wonder (het Vlaamse skeptische kwartaalblad) zou, als het goed is, een artikel van mij over oorkaarsen staan (en over de Hopi)

  Rie

 2. Toen ik voor het eerst over oorkaarsen las viel ik praktisch van mn stoel. Ik geloof dat de was ook niet echt ‘heilzaam’ of rustgevend is voor je trommelvliezen…

  Ik geloof ook dat ik niet snel meer bij Roompot te vinden ben…

 3. JennyJo says:

  Zeker extra duur ook vanwege die Opi hoorkaarsen. Er wordt wat afgezwateld in de alternatieve wereld, ’t is niet te bevatten – voor een niet-alternatief persoon dan.

 4. Marie Prins says:

  Kijk ook eens naar http://www.hc-sc.gc.ca/hl-vs/iyh-vsv/med/ear-oreille-eng.php. Voor de Franse versie eng. vervangen door fra. Dit is van 2004!

  Rie

 5. wilmamazone says:

  Ik heb geen alterneut nodig, want ga 2x per week zwemmen.
  Gisteren voor het eerst wat slokjes genomen en wat ik je brom: werkt net zo goed als MMS èn kost niks extra.
  Heb nu al het gevoel dat ik volgende week met gemak over het salontafeltje kan springen terwijl ik dat van tevoren hélemaal niet kon.

 6. Bram says:

  Hmz heeft de RIVM site een waarschuwing tegen oorkaarsen e.d.?

 7. Jan Willem Nienhuys says:

  Op de site van de VtdK staat een artikel Encyclopedie: Oorkaarsen, met een aantal links voor verdere informatie. Leuk diagram hierboven trouwens.

 8. JennyJo says:

  Die encyclopedie is geweldig JW, daar hebben we hier al eens een lovend stukje over geschreven. 🙂
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/09/13/encyclopedie-van-alternatieve-kankerbehandelingen/

 9. wilmamazone says:

  Ach acupunctuur lijkt me eigenlijk toch wel wat in het kader van: baat het niet dan schaadt net niet.

  http://www.kwakzalverij.nl/

  Doden door acupunctuur

  Volgens Edzard Ernst kwamen er in 45 jaar zo’n 86 doden door acupunctuur aan het licht, waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Dat is veel voor een nepbehandeling. Zie verder de Abstract en de Guardian van afgelopen maandag 18 oktober 2010.

  IN ‘T KORT | 21 okt 2010 | Van de Webredactie

 10. wilmamazone says:

  Ik was daar ook al kwaad over: Jonkers presteert het -na ook wat felle hernieuwde rondjes antivax- zich wéér met de behandeling van kanker te bemoeien/een middel -voor de 2e keer overigens- aan te prijzen
  Mallemoeder grijpt de l*l -namens velen- stevig bij z’n ballen:

  http://mallemoeder.wordpress.com/2010/10/23/als-guido-jonkers-prostaatkanker-krijgt/

  Als Guido Jonkers prostaatkanker krijgt…

  Als Guido Jonkers prostaatkanker krijgt, dan is er niets aan de hand. Voor hem is prostaatkanker slechts een jeuk in de erogene zone. Want wat zal het geval zijn? Het miskende genie Jonkers heeft een keuze uit de volgende alternatieven:

  Acupunctuur, aloë vera, alsihum, amalgaamverwijdering, antineoplastontherapie, toegepaste kinesiologie, aromatherapie, Astragalus, aveloz, bijengiftherapie (apitherapie), bio-energetische therapie, biofeedback, zilverkaars, zwarte walnoot, carrosserie, cancell, kankerzalven, cassave (tapioca), ricinusolie, Cat’s Claw, celtherapie, Centella (Gotu Kola), chaparral, chelatietherapie, chiropractie, chlorella, colon-therapie, smeerwortel, craniosacrale therapie, kristallen, cupping, curanderismo, cymatic therapie, DHEA, Di Bella therapie, DMSO, elektromagnetische therapie, enzym-therapie, Essiac-thee, teunisbloemolie, gebedsgenezing, vasten, feng shui, lijnzaad, bloesemremedies, Fu Zhen-therapie, germanium, Gerson-therapie, ginkgo biloba, ginseng, goldenseal, geneesdruiven, de Griekse methode kanker te genezen, geleide verbeelding, Hansi, holistische geneeskunde, homeopathie, Hoxsey kruiden-behandeling, humor therapie, waterstofperoxide, hydrotherapie, hyperbare-zuurstof-therapie, hypnose, visualisatie, immuno-ondersteunende therapie, inosine pranobex, Kampo, kombucha-thee, Krebiozen, labyrint lopen, Laetrile, lariks, lichttherapie, liponzuur, Livingston-Wheeler- therapie, macrobiotisch dieet, magnetische therapie, Maitake-paddestoel, meditatie, metabole therapie, moxibustion, bijvoet, Native American-genezing, natuurgeneeskunde, neuro-linguïstisch programmeren, Noni (Morinda) plantaardige producten, ohashiatsu, oleanderblad, orthomoleculaire geneeskunde, osteopatische manipulatie, zuurstof-therapie, Pau d’Arco, polariteit therapie, poly-MVA, kaliumsupplementen, pregnenolon, psychische chirurgie, Qigong, rabdosia rubescens, rode klaver, reflexologie, reiki, Revici geleid chemotherapie, Rosen-methode van de carrosserie, Rubenfeld synergie methode, Saw Palmetto, zeekomkommer, 714-x, sjamanisme, haaienkraakbeen, Siberische ginseng, snakeroot, tai chi, Tui-Na, urotherapie, Vitae Elixxir, vitamine K, Watsu, tarwegras producten en yoga.

  Inkijk-exemplaar…

  P.s.
  Jij gaat Mallemoeder niet fokken, Jonkers! Mallemoeder geeft niemand advies! Mallemoeder kan er slechts over berichten. Maar mocht je prostaatkanker krijgen, mag Mallemoeder je dan insmeren met aloë vera? Rectaal? Oraal? Oraal via rectum? Niets alternatiefs is Mallemoeder te gek…

  En ohja, Gwiedo: Kanker is een koekie, maar ik verlang zo naar je aura…

 11. wilmamazone says:

  Interessant artikel bij onze zuiderburen:

  http://skepp.be/artikels/artikel-van-skepp-uit-wonder/pseudowetenschap-en-democratie

  Pseudowetenschap en democratie

  In een democratie worden wetten en besluiten goedgekeurd door een parlement en uitgevoerd door een regering. Daarbij gaat men ervan uit dat een meerderheid van de vertegenwoordigers van het volk de wil van dat volk uitdrukt.

  Onze samenleving is echter complex en wordt met de dag complexer.

  Ingewikkelde problemen over feiten kan men doorgaans slechts door wetenschappelijk onderzoek oplossen. Daartoe doet de overheid een beroep op wetenschapsmensen die men deskundigen noemt. In algemene regel zou men verwachten dat de parlementsleden en ministers de adviezen van deskundigen zullen volgen, aangezien die de laatste stand van het wetenschappelijk onderzoek voorleggen en dus het dichtst de betrouwbare kennis benaderen. In feite staan we nochtans regelmatig voor het probleem dat een belangrijk deel van het volk het met het oordeel van de deskundigen oneens is of weigert hun advies te volgen. Dat kan verschillende redenen hebben.

  quote:

  De noodzaak van een duidelijk standpunt van de overheid lijkt zeker onontkoombaar in verband met het toepassen van de ‘alternatieve geneeswijzen’. Hier kunnen zware gezondheidsrisico’s en zelfs de dood in het geding zijn.
  In een eerste benadering zou men kunnen betogen dat een paternalistisch optreden toch niet aanvaardbaar is: iedere volwassene heeft het recht, als men de kans heeft gehad zich voldoende in te lichten, risico’s te lopen zoals men wil. Toch is dat standpunt – dat wel geldt voor een individu op een onbewoond eiland – in het huidig maatschappelijk bestel niet meer houdbaar. (i) Als iemand zijn leven in gevaar brengt, hebben zijn medemensen de ethische en wettelijke plicht om hulp te verlenen aan een persoon in nood, en ook de betrokkene kan ons van die plicht niet ontslaan. Het spreekt dus vanzelf dat een volkomen vrijheid op dat vlak niet bestaat, aangezien men er onvermijdelijk anderen bij betrekt. (ii) Meer algemeen zijn openbare instanties zoals politie, brandweer, hospitalen en uiteindelijk de ziekteverzekering onvermijdelijk genoodzaakt hun rol te spelen bij zware risico’s of gezondheidsproblemen, bij alle burgers. Hieruit volgt dat de overheid het recht en de plicht heeft op te treden wanneer de volksgezondheid in gevaar is. Als men dat optreden evident vindt, bijvoorbeeld in het geval van epidemieën, dan geldt dat ook als zou blijken dat de alternatieve geneeswijzen schade berokkenen.

  eindquotes:

  Een aanloop tot het streven naar dit evenwicht tussen wetenschap en volkswil kunnen we in een aantal criteria vinden.

  (i) De wetenschap krijgt voorrang (dus het parlement richt zich daarnaar), zolang uitspraken over waarheid in het geding zijn: men kan niet bij wet een onomstootbaar wetenschappelijk inzicht afschaffen. Zo is een wet die de werkzaamheid van een geneesmiddel veronderstelt, wanneer de wetenschap die radicaal uitsluit, uiteraard absurd.

  (ii) Men kan zich afvragen of het ook de taak van de overheid is op alle terreinen de waarheid effectief te doen zegevieren en het verspreiden van onjuiste denkbeelden te beteugelen. Bij zo’n algemene benadering zou de maatschappij echter een totalitair karakter krijgen. De vrijheid van opinie en van meningsuiting verliest elke zin indien men alleen ‘juiste’ opinies mag verspreiden. Zolang denkbeelden, zoals geloof in astrologie, paranormale fenomenen, creationisme of verschijningen, geen manifeste maatschappelijk nadelige gevolgen hebben, is een optreden van de openbare instanties niet noodzakelijk en zelfs niet gewenst. Ze kunnen wel initiatieven stimuleren die de wetenschappelijke inzichten op die gebieden propageren.

  (iii) Wel is het een opdracht van de overheid om via het onderwijs – zeker voor minderjarigen – een degelijke opleiding tot wetenschappelijk denken te verschaffen en op die wijze foute denkbeelden, zoals creationisme en het geloof in astrologie, de wereld uit te helpen. Het actief bestrijden van para en pseudo (uitsluitend via rationele overreding!) binnen het onderwijs is helemaal geen aantasting van de vrijheid van meningsuiting, ook al kunnen sommigen zich daardoor gekrenkt voelen. Hierbij moet men echter een duidelijk inzicht verschaffen in de mate van betrouwbaarheid van de diverse wetenschappelijke resultaten.

  (iv) Zodra het uitbuiten van bijgeloof aanleiding geeft tot bedrieglijke praktijken, ontstaat een nieuwe situatie: de bescherming van de burger tegen benadeling door anderen staat dan centraal. In sommige gevallen moet de burgerlijke rechtspraak hier haar rol spelen, maar zo nodig moet men ook via de strafwet kunnen ingrijpen.

  (v) In verband met de alternatieve geneeswijzen moet de overheid alles in het werk stellen om de suggestie van hun werkzaamheid te vermijden. De mutualiteiten zouden dus het verbod moeten krijgen om die prestaties terug te betalen.

  (vi) Het lijkt echter binnen de huidige mentaliteit contraproductief om de bestaande praktijk inzake die geneeswijzen via de strafwet volledig te beteugelen, zoals dat vroeger met kwakzalverij het geval was. Noch de wetenschap noch de overheid kunnen momenteel opboksen tegen de ruim verspreide belangstelling voor deze therapieën. Het geniet daarom de voorkeur een genuanceerde aanpak te verkiezen, die het onheil maximaal reduceert zonder op al te veel weerstand te stuiten. Ook hier geldt de leuze: “le meilleur est l’ennemi du bien” of, om het met een inzicht van Lenin uit te drukken: je kunt niets opleggen dat het ‘maximaal bereikbaar inzicht’ van de burgers te boven gaat.

  Dit compromisvoorstel zou erin bestaan dat het toepassen van de alternatieve geneeswijzen niet wordt beteugeld:
  (a) als ze worden uitgeoefend door houders van een standaarddiploma in een van de gezondheidswetenschappen (arts, kinesist…).
  (b) Als men aan de patiënten uitdrukkelijk mededeelt dat ze met deze methode worden behandeld; dat die volgens de Academie voor Geneeskunde niet werkzaam is, en als ze hiertoe hun informed consent geven.
  (c) De practicus blijft verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen van het toepassen van de alternatieve geneeswijze als zodanig en van het niet volgen van de standaardtherapie in ernstige gevallen.
  (d) De zogenaamde geneesmiddelen moeten uitdrukkelijk als ‘alternatief’ worden aangeboden en ze mogen niet met werkzame geneesmiddelen worden vermengd.
  (e) De apothekers moeten erop toezien dat de voorwaarden onder (d) vervuld zijn, maar zijn niet geacht de exacte productiewijze van de homeopathische middelen te garanderen, aangezien dit wetenschappelijk gezien onmogelijk is.

  Deze bijdrage is slechts een poging om wegwijs te raken in het ingewikkeld probleem van de relatie tussen wetenschap, pseudowetenschap en democratie. Verdere discussie is uiteraard gewenst.

  Prof. em. dr. Etienne Vermeersch is wetenschapsfilosoof, ethicus en stichtend lid van SKEPP.

  Etienne Vermeersch, 2010 – Copyleft, artikel uit het tijdschrift “Wonder en is gheen Wonder”, SKEPP. Woordelijk kopiëren en distribueren van dit artikel is toegestaan in elke vorm, mits behoud van deze copyleft-noot – 21-10-10

 12. wilmamazone says:

  Vandaag geprikkelde reactie van het IOCOB op dit bericht:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/10/18/oorkaarsen-of-antivax-vind-de-alterneut-die-het-beste-bij-u-past/comment-page-1/#comment-20351

  Volgens Edzard Ernst kwamen er in 45 jaar zo’n 86 doden door acupunctuur aan het licht, waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Dat is veel voor een nepbehandeling. Zie verder de Abstract en de Guardian van afgelopen maandag 18 oktober 2010.

  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/acupunctuur-is-nep-en-rechters-neppers.html

  Acupunctuur is nep en rechters neppers!

  Wij, Nederlanders, zijn een totaal verzuurd stelletje wezens aan het worden. We kunnen alleen klagen lijkt het wel en ons gezamenlijke gif uitstorten op steeds andere beroepsgroepen. Nu weer de rechters. En hand in hand daarmee de acupuncturisten. Want volgens de aanvankelijke homeopaat en nu kwakbuster Edzard Ernst is het weer de hoogste tijd om ONHEIL te roepen en er op te wijzen dat er in 45 jaar zo’n 86 doden door acupunctuur aan het licht gekomen zijn….Hij heeft het goed geteld blijkbaar…

  Natuurlijk, vroeger steriliseerden ze de naalden niet goed, prikten ze in de longen of het hart, of in het ruggemerg en hoe minder men wist van de bouw van de mens en hoe langer de naalden, hoe duidelijker de risico’s.

  Nu zijn er honderden artsen in Nederland, die kennen het lichaam dus wel. En zij prikken, na jaren op de acupunctuur gestudeerd te hebben na hun medische studie voorzichtig en met kennis. Hoeveel doden vielen er door de naalden van Westers opgeleide acupunctuur-artsen? Ik zal verklappen dat ik er geen een ken.

  Wel is duidelijk dat acupunctuur bij bijvoorbeeld chronische pijnen een zeer zinvolle behandeling is, zonder noemenswaardige bijwerkingen en vaak even effectief als de farmaceutische pijnstillers die wel bijwerkingen hebben en waarbij vele mensen per jaar sterven door maagbloedingen en zo.

  Maar ja, dat hoor je niet van kwakbuster Ernst, en perspectief brengen is niet handig als je in het nieuws wilt komen!

  Voor het leuke nieuws nu het volgende: acupunctuur bij frozen shoulder…..Bij honderden patienten effectief en even goed als de orthopedische standaard behandeling!

  The German Randomized Acupuncture Trial for chronic shoulder pain (GRASP) comprised 424 outpatients with chronic shoulder pain (CSP) > or =6 weeks and an average pain score of VAS > or =50 mm, who were randomly assigned to receive Chinese acupuncture (verum), sham acupuncture (sham) or conventional conservative orthopaedic treatment (COT).

  Descriptive statistics showed greater improvement of shoulder mobility (abduction and arm-above-head test) for the verum group versus the control group immediately after treatment and after 3 months. The trial indicates that Chinese acupuncture is an effective alternative to conventional orthopaedic treatment for CSP.[1]

  Referenties
  [1]: Molsberger AF, Schneider T, Gotthardt H, Drabik A. | German Randomized Acupuncture Trial for chronic shoulder pain (GRASP) – a pragmatic, controlled, patient-blinded, multi-centre trial in an outpatient care environment. | Pain. | 2010 Oct;151(1):146-54. Epub 2010 Jul 23.

  Abstract van Ernst:
  http://iospress.metapress.com/content/5178037868k43029/

  Context: Several fatalities after acupuncture have been reported. But no critical analysis of these data is currently available. Objective: This systematic review is aimed at summarizing these reports and putting them into a broader context. Data sources: Four electronic databases and my own files were searched for such reports. No restrictions in terms of language or time were imposed. Study selection: Case reports, case series and other types of articles reporting fatalities were considered. Data extraction: Key data were extracted according to pre-defined criteria. Results: Reports of 86 deaths after acupuncture were found. Many are incomplete and causality may therefore be occasionally uncertain. Due to under-reporting, these reports are likely to merely describe the tip of a larger iceberg. Conclusion: Acupuncture has been associated with numerous deaths. These fatalities are avoidable and a reminder of the need to insist on adequate training for all acupuncturists.

  http://www.guardian.co.uk/science/2010/oct/18/dozens-killed-acupuncture-needles

  Dozens killed by incorrectly placed acupuncture needles

  Professor of complementary medicine calls for adequate training for all acupuncture practitioners after survey reveals punctured hearts and lungs among causes of death over past 45 years.
  quote:

  A review of patients who died soon after acupuncture found a history of punctured hearts and lungs, damaged arteries and livers, nerve problems, shock, infection and haemorrhage, largely caused by practitioners placing their needles incorrectly or failing to sterilise their equipment.

  Many of the 86 patients, aged between 26 and 82 years old, died after being treated by acupuncturists in China or Japan, but a handful of fatalities were recorded in the US, Germany and Australia. The most recent death, of a 26-year-old woman in China, occurred last year.

  Tja….:
  Nepbehandeling = nepbehandeling blijft nepbehandeling óók hier in Nederland.

 13. De mensen van het IOCOB moeten natuurlijk wel netjes details boven tafel halen, ook als dat vraagjes doet rijzen bij de zeggingskracht van de uitkomsten van de GRASP studie, die er op het eerste gezicht (abstract) erg interessant uitziet. Ik geef toe dat ik enigszins ‘puzzled’ was.

  De eerste vraag die in me opkwam: wat was de shambehandeling? Om daar achter te komen heb je toegang tot de fulltext nodig. En die heb ik – en 99% van Nederland niet. En da’s mooi voor Keppel Hesselink en z’n prikbrigade.

  Gelukkig zijn er altijd wel fanatieke bloggerTs te vinden:

  http://bodyinmind.com.au/acupuncture-and-chronic-shoulder-pain/

  For real acupuncture (for shoulder pain, remember) the needles are spread around the shoulder and upper arm. In the sham group they are placed in the lower leg. Now put yourself in the patient’s position. If you are suffering with chronic shoulder pain which treatment would seem more credible to you? Treatment credibility is at the heart of the placebo effect and I think this represents a real issue. Unfortunately participants’ perceptions of treatment credibility were not measured (they often are these days) so we can’t quantify their effects in this study.

  Now consider that the needles were inserted twice to four times as deep in the real acupuncture group, and twiddled by the acupuncturist throughout the treatment to elicit sensation (but not twiddled in the sham group) and it strikes me that you might have a much more convincing piece of therapeutic theatre. Then add the problem that it is clearly not possible to blind the therapists using this design and we can see that the real acupuncture group had a number of paths towards a bigger treatment effect that have nothing to do with the theories of Chinese Medicine.

  Dát vertelt men er op de IOCOB website dan weer niet bij. As always: an elobrate placebo

 14. JennyJo says:

  Je zou bijna denken dat dit opzettelijk zo gedaan is. Effectieve sham-acupunctuur is wel degelijk mogelijk en is ook in meerdere onderzoeken toegepast. Opvallend is dat in dergelijke onderzoeken de acup. het niet beter doet dan placebo.

  Wat een verspilling van tijd, geld en moeite weer.

 15. wilmamazone says:

  Nog een recent -nou ja weer uit de kast gehaald heet dat- bericht bij IOCOB over Bioresonantie om aan te geven hoe ‘eerlijk’ deze te werk gaat als dat in het eigen straatje past.

  In het bericht over acupunctuur het denigrerende:

  Want volgens de aanvankelijke homeopaat en nu kwakbuster Edzard Ernst is het weer de hoogste tijd om ONHEIL te roepen en er op te wijzen dat er in 45 jaar zo’n 86 doden door acupunctuur aan het licht gekomen zijn….Hij heeft het goed geteld blijkbaar…

  en:

  Maar ja, dat hoor je niet van kwakbuster Ernst, en perspectief brengen is niet handig als je in het nieuws wilt komen!

  http://www.iocob.nl/bioresonantie/bioresonantie-kritische-bespreking.html

  Bioresonantie doorgelicht

  Bioresonantie: een hausse. Veel therapeuten, veel producenten, veel patienten….

  Het doel van de bioresonantie-therapie is volgens de beoefenaars ervan het meten en corrigeren van (elektromagnetische) trillingen in het menselijk lichaam. Binnen de bioresonantie-theorie wordt onderscheid gemaakt tussen gezonde trillingen, afwezigheid of verzwakte vorm van trillingen en trillingen die duiden op ziekte of disbalans in het lichaam. Op basis van de metingen wordt dan via een bioresonantie-apparaat de bijpassende therapie uitgezocht. Bioresonantie-behandeling is echter nooit geevalueerd op klinische werkzaamheid. Ook is het onbekend of bioresonantie bijwerkingen heeft. Enkele studies laten zien dat de resultaten onbetrouwbaar zijn. Door Professor Ernst, hoogleraar complementaire behandelvormen in Engeland, werd aangegeven dat binnen de bioresonantie eigenlijk alleen pseudowetenschappelijke termen gebruikt worden en dat de bioresonantie dus bogus is. Hij vindt de bioresonantie gebaseerd op obscure, verborgen en onbewezen aannames. Dat vinden wij met hem!
  quote:

  Professor Ernst: bioresonantie maakt indruk met pseudowetenschappelijke taal

  Professor Ernst, de reeds genoemde deskundige inzake complementaire behandelvormen, stelt over bioresonantie:

  “Een duidelijk taalgebruik is een essentiële voorwaarde voor effectieve communicatie. Gebruikmakend van het voorbeeld resonantietherapie maakt dit artikel duidelijk hoe pseudowetenschappelijk taalgebruik ertoe kan leiden dat belangrijke kwesties verdoezeld worden. Men kan dit zien als een opzettelijke poging om onzin te presenteren als wetenschap. Omdat dit patiënten misleidt en zodoende hun gezondheid in gevaar kan brengen moeten er manieren gevonden worden om dit probleem te minimaliseren”.

  (dikgedrukt door mij)

 16. @ Bram

  Je haalt me de wind uit de zeilen. Dat stond op de planning voor vandaag. Volgens mij hebben ze ook eindeloos met dat artikel lopen leuren langs de bladen. Recruitement was al in 1997. De laatste patiënt out was in 1999. Article history: Received 11 March 2009 Received in revised form, 14 June 2010 Accepted 30 June 2010. Kortom tien jaar leuren en meer dan een jaar revisies.

  The patients received 15 treatments, one to three per week,each lasting for 20min. Sham acupuncture was carried out by the same physicians as verum acupuncture and was standardized to 8 needles at defined non-acupuncture points, 4 needles above the medial part of the tibia bilaterally, with depth of needle inser-tion less than 5 mm (Fig. 1). Other than that, management of thesepatients and information provided to them was identical to that in the verum group.

  LOL. Acht naalden in je beide scheenbenen t.o.v. acht in je schouder en arm aan de goede kant. Bovendien weet je dan als patiënt natuurlijk dat je de naalden niet diep kan steken daar. Dan nog 12% verbetering.

  Het is een schande dat PAIN dat artikel geplaatst heeft.

 17. @Cryp

  Lijkt me nog steeds absoluut een stukje Cryptodeconstruction waard; erg interessante evidence based medicine materie, maar dan in de foute zin.

  Laat Keppel het dekkel maar op de neus krijgen. Beetje zeiken op Edzard en dan triomfantelijk afsluiten met dergelijke bagger. ’t Zal ‘m leren! *wensvol denkt*

  @JennyJo

  Bij het neuzen naar artikel over de GRASP studie kwam ik dit stukje ‘not-so-respectful insolence’ tegen:

  Sham acupuncture is better than “true” acupuncture!
  Orac heeft de tijd van z’n leven met: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18287826

  LOL

  @wilamamazone: LOL^2 Wat een ‘objectieve’ site is het ook WHAHHAHA.

  Crypto: in de pen wat mij betreft! Deze kans mag je niet laten liggen. (ik herinner me ook nog een uitdaging die Keppel hier ooit dropte?)

 18. wilmamazone says:

  (ik herinner me ook nog een uitdaging die Keppel hier ooit dropte?)

  En ik wist meteen waar:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/12/02/is-de-evidence-in-evidence-based-medicine-betrouwbaar-bewijs/#more-3087

  quote:

  Nu werd er aan mij ook al eens uit een andere hoek gevraagd eens in te gaan op dit onderwerp.

  ik daag jullie uit de laatste 3 topics op IOCOB over Evidence Baised Medicine te lezen en te becommentarieren

  Bij dezen. Ik vind overigens de benadering van de IOCOB een beetje dubbelhartig. Het schoppen naar regulier onderzoek en het aantonen van de zwaktes hiervan, is nog geen reden om hier maar van af te zien en ons te concentreren op de zogenaamde ‘zachte wetenschap’ aangehaald door Keppel Hesselink in zijn commentaar op die pagina. Temeer omdat Keppel Hesselink er ook niet vies van is ‘harde wetenschap’ aan te halen als deze in zijn straatje past. Bovendien antwoordt Keppel Hesselink wijselijk niet op mijn vraag wat ik dan moet verstaan onder deze ‘zachte wetenschap’.

 19. JennyJo says:

  In een frumpelig truitje in een rommelige huiskamer – sprekend in Dunglish.

  Ferrie impressif.

 20. wilmamazone says:

  Hou op, ik pis mien kats de bokse vol WHAHHAHHAHA

  Ik houd wel van dit soort nattigheid, dus maar ff het volgende dat oom Jan recent uit de kast haalde:
  Nieuwste artikelen
  •Acupunctuur is nep en rechters neppers!
  •Bioresonantie doorgelicht
  •Migraine
  •Alfa-liponzuur
  •Polyneuropathie
  •Q10, een bijzonder supplement
  •MSM bij artrose
  •Reincarnatietherapie

  http://www.iocob.nl/algemeen/polyneuropathie.html

  Polyneuropathie

  Tekst overgenomen van http://www.neuropathie.nu

  Er zijn in Nederland vermoedelijk 400.000 patienten die last hebben van een polyneuropathie. Wat is dat? Een neuropathie is een aandoening waarbij de lange zenuwen naar de benen, de voeten en de armen en handen minder goed functioneren. Vrijwel altijd begint deze stoornis van het functioneren in de voeten. Je merkt dan allereerst op dat het gevoel in de voeten minder wordt, bijvoorbeeld alsof je op zand loopt, of alsof je op wolken loopt. Het gevoel van een sok die je aanhebt, of een handschoen. Alsof je niet meer goed de omgeving kan aftasten. Deze gevoelsstoornis is vrijwel altijd symmetrisch, dat wil zeggen zowel links als rechts voel je veranderingen van wat je gewend bent. En langzaamaan kruipt de aandoening naar boven, eerst alleen voet, en dan onderbeen tot aan de knie. De handen volgen meestal wat later. Maar niet alleen het gevoel kan gestoord zijn, ook kan de spierkracht verminderd zijn.

  Naast gevoelsstoornissen kunnen ook pijnen lastig zijn. Die pijnen kunnen…….

  De bijbehorende testimonialsHet wetenschappelijke bewijs/deugdelijke onderbouwing:

  Behandeling pijnlijke neuropathie

  Er zijn veel verschillende invalshoeken om pijnlijke neuropathie te behandelen. Bij het combineren van reguliere middelen en minder bekende middelen kan vaak een goed effect ontstaan. Hier enkele patienten verhalen, van patienten die zowel met reguliere als met niet reguliere middelen behandeld werden:

  en:

 21. wilmamazone says:

  Doet ik de migraine d’r ook maar ff bij:
  http://www.iocob.nl/ziekten/migraine.html
  quote:

  Complementaire migrainebehandeling
  Mocht de reguliere therapie niet voldoende effectief zijn, dan zijn er verschillende behandelingen in de complementaire zorg, die mogelijk effectief kunnen zijn. Met acupunctuur zijn goede resultaten geboekt.
  Verder is er onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende supplementen* en kruiden. De bewijsvoering voor deze behandelingen is veel minder duidelijk. Het voedingssupplement Q10 is in een kleine studie onderzocht en lijkt effect te kunnen hebben bij het gebruik van 3 maal daags 100 mg. [1,2]

  Groot Hoefblad is onderzocht als preventief middel in een paar placebo-gecontroleerde studies. Uit deze studies bleek dat 50 tot 75 mg per dag veilig is en een positief effect heeft op de hoeveelheid aanvallen ten opzichte van de placebo. [3,4] Ook bij kinderen en adolescenten zijn er aanwijzingen dat Groot Hoefblad als profylaxe zou kunnen werken en dan bij een dosering van 50 en 150 mg per dag. [5] Bij de kinder- en adolescentengroep moeten echter nog placebogecontroleerde studies uitgevoerd worden.

  Literatuur
  [1] Sandor PS, Di Clemente L, Coppola G, Saenger U, Fumal A, Magis D, Seidel L, Agosti RM,Schoenen J. Efficacy of coenzyme q10* in migraine* prophylaxis: a randomized controlled trial. Neurology. 2005 Feb 22;64(4):713-5.

  [2] Rozen TD, Oshinsky ML, Gebeline CA, Bradley KC, Young WB, Shechter AL, Silberstein SD. Open label trial of coenzyme q10* as a migraine* preventive. Cephalalgia. 2002 Mar;22(2):137-41.

  [3] Lipton RB, Gobel H, Einhaupl KM, Wilks K, Mauskop A. Petasites hybridus root (butterbur) is an effective preventive treatment for migraine. Neurology. 2004 Dec 28;63(12):2240-4.

  [4] Grossmann M, Schmidramsl H. An extract of Petasites hybridus is effective in the prophylaxis of migraine. Int J Clin Pharmacol Ther. 2000 Sep;38(9):430-5.

  [5] Pothmann R, Danesch U. Migraine* prevention in children and adolescents: results of an open study with a special butterbur root extract. Headache. 2005 Mar;45(3):196-203.

 22. JennyJo says:

  Ik voel nu ook een hele erge lachstuip opkomen.

 23. Deel I inmiddels up and running.

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/10/27/iocob-naar-binnen-gekeerde-groepering/

  Deel II over die acupunctuurstudie in voorbereiding.

 24. wilmamazone says:

  Mallemoeder gaat u gratis helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

  http://mallemoeder.wordpress.com/2010/10/27/masterclass-traditionele-chinese-medicijnen/

  Masterclass Traditionele Chinese Medicijnen

  quote:

  Cursus
  Mallemoeder gaat een lans breken voor Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) waarvan de ingrediënten zijn gebaseerd op oude wijsheden van even oude, vooral nederige mystieke wijsgeren die soms Confuckiaans geschoold zijn, dan weer autodidact.
  De cursus, die gratis op dit blog te volgen zal zijn, bestaat uit drie delen:

  Les 1, speciaal voor de carnivoren onder ons: “Zo dood als een pier? Meng hem met alcohol en u voelt zich weer fier!” Deze les gaat over medicijnen met louter dierlijke ingrediënten.

  Les 2 is bestemd voor de vegetariër, dan wel de veganist: “Ben je een beetje oud en er een beetje uit?Smeer hem of haar in met een Aziatisch kruid!”, waarin wij dieper ingaan op de gangbare plantaardige versies.

  Les 3 is voor de verstokte omnivoor: “Met mest en hoorn van de rhinoceros ga je helemaal los!”

 25. wilmamazone says:

  En daar istie al: Les 1 van Mallemoeder.

  http://mallemoeder.wordpress.com/2010/10/29/mallemoeders-masterclass-tcm-les-1/

  Mallemoeders Masterclass TCM (les 1)

  Paragraaf 1
  Moderne geneesmiddelen deugen niet, sterker nog: ze hebben nimmer gedeugd. Behalve dat ze vol zitten met giftige stoffen, worden ze immer geproduceerd onder frauduleuze, op zijn minst toch verdachte omstandigheden. Het super-kartel Big Pharma, dat zich mag verheugen op talloze beschermheren en -vrouwen binnen talloze overheden, produceert aan de lopende band ‘medicijnen’ met maar een oogmerk: de wereldbevolking decimeren en de vertegenwoordigers van de Nieuwe Wereldorde in het zadel helpen.

  Paragraaf 2
  De moderne, intelligente, maar spirituele en zelfbewuste mens heeft het Big Pharma-spelletje echter door. Zij weet dat er geen nieuwe medicijnen hoeven te worden aangemaakt om de eenvoudige reden dat sinds mensenheugenis voor elke kwaal, aandoening en ziekte, naast het zelfreinigend vermogen van lichaam en geest, al een medicijn bestaat. Wie kent niet “De weking der voeten in ene mostertbad ter verlichting vande jeuck der aambei”? Het is slechts een van de ontelbare wijsheden die stammen uit een ver verleden.

  Paragraaf 3
  Tradionele medicijnen kunnen ook bogen op een rijke geschiedenis die bol staat van oude wijsheden. Regel is:………………………………

 26. Pingback: IOCOB, a fishy story continues to sting « Cryptocheilus Weblog

 27. wilmamazone says:

  Ons Rie:

  Oorkaarsen

  Van alle komische kwakzalverspraktijken is oorkaarstherapie misschien wel de meest lachwekkende. De reclame voor deze therapie, ook wel heel geleerd klinkend thermo-auriculaire therapie genoemd, beweert dat het gebruik oeroud is en door de Hopi-indianen in stand werd gehouden. Een oorkaarsbehandeling zou niet enkel oorsmeer verwijderen, maar ook allerlei gezondheidsklachten doen afnemen of zelfs genezen. De kaarsen worden onder meer verkocht door natuurgeneeskundigen, gezondheidstherapeuten, natuurtherapeuten, drogisterijen, natuurvoedingswinkels, schoonheidsinstituten en kapsalons. De behandeling zou gemakkelijk thuis uitvoerbaar zijn. Over de mogelijke risico’s, zoals brandwonden en erger, hoor je echter niets.

  eindquotes:

  Wat doen oorkaarsen wél?

  Zoals te verwachten valt, veroorzaken oorkaarsen soms brandwonden, zowel buiten als binnenin het oor. Ook verstopping van het oor door de kaarswas is mogelijk, en zelfs een lek in het trommelvlies komt voor. Om van dat laatste te genezen zonder blijvende gehoorschade, moet je naar een oorchirurg. Deze verwondingen zijn de echte “kracht van het vuur”, een term waar de voorstanders van oorkaarsen graag romantisch mee adverteren. Chirurgische ingrepen worden wel gemeld, maar brandwonden meestal niet, tenzij men ermee in het ziekenhuis belandt. En hoe zit het met huisbranden? De brandweer van Alaska meldde twee huisbranden als gevolg van het gebruik van oorkaarsen. Bij één daarvan kwam de gebruikster van de kaars, die er astma mee wilde behandelen, om het leven.9

  Het is niet voor niets dat de invoer en het medisch gebruik van oorkaarsen zowel in Canada als in de VS verboden zijn. Ook advertenties die medische termen hanteren, zijn niet toegestaan. Dat laatste geldt trouwens ook voor België en Nederland. Niettemin verstrekte de Amerikaanse Food and Drug Administration in februari dit jaar nog maar eens een waarschuwing voor consumenten met betrekking tot oorkaarsen,10 tegelijk met waarschuwingsbrieven aan vijftien firma’s wegens medische claims voor hun oorkaarsen. In Canada mag men zelfs niet “alleen voor ontspanning” op de verpakking zetten, omdat iedereen weet dat de kaarsen in werkelijkheid voor (nep-)medische doeleinden worden gebruikt. De FDA benadrukt ook nog het gevaar voor baby’s en kinderen. Die blijven namelijk geen kwartier lang stil liggen, wat de procedure extra gevaarlijk maakt. Ook worden hun oren gemakkelijker blijvend beschadigd. Het zijn allemaal redenen om er vooral thuis niet aan te beginnen, maar ook niet bij de een of andere therapeut.

  Besluit

  Oorkaarsen baten niet, maar kunnen wel schaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: