De sokpoppen van het IOCOB

Weet u nog? Cryptoweblog was een vampier. Volgens wie? Nou, volgens Ludwig von Feyermorgen. Op iocob.wordpress.com (LOL) verscheen een artikel over de illustere von Feyermorgen waarin gesteld werd dat deze figuur verzonnen was.

Maarrrrr, we hebben beeld! Von Feyermorgen heeft zich op de site van het IOCOB gematerialiseerd.

Beam me up Scotty.

[Update 8-11-10]

Even een beetje geschiedenis. Het IOCOB schreef een artikel over vampieren op het internet. Uw Crypto schreef een artikel over de schone schijn van het IOCOB.

Nu is het gebruikelijk dat het IOCOB zijn website/pagina’s om de haverklap aanpast. Zo ook nu weer. Er werd een plaatje toegevoegd van een man in een jurk met een raar petje op de kop. In de commentaren bij het stuk zegt ene PeterEBM op vragen van Paula:

uit de literatuur die ik van von Feyermorgen ken, blijkt dat deze man helemaal niet dood is Paula, maar behoorlijk heftige inzichten heeft die de EBM in een nieuw daglicht stellen…Lees maar eens wat zijn hand! Hij zit in Berlijn begrijp ik […] Nou Paula, we zien hem toch duidelijk staan daarboven,….een echte duitse prof zo te zien..

De onbekende schrijver op iocob.wordpress.com (lol’d again) roept vertwijfeld

Zou het dan toch?

Uw Crypto zocht het uit. De man op de foto is niet von Feyermorgen. Het is de zoveelste goedkope grap uitgehaald in zijn naam.

De man op de foto is DI Dr. Dr. h.c. Bernhard Hofmann-Wellenhof, Universitätsprofessor, van de universiteit van Graz. Gevraagd om zijn commentaar zei hij

Ich bin kein Berliner! Und auch kein IOCOB’er

De foto op de site van het IOCOB is een stukje van een foto gemaakt ter ere van Kinderuni Sponsion an der Med UNI Graz.

klik voor website

Als het IOCOB serieus genomen wil worden -en dat willen ze gezien de hoogdravende wetenschapsfilosofische commentaren op deze site- zouden ze hun tijd niet moeten verdoen met deze sokpopperij. De schone schijn is er nu wel af.

[Update 8-11-10]

Zoals ook in het artikel al aangehaald is de pagina bij het IOCOB (alweer) veranderd. Uw Crypto is niet alleen een kundig detective maar ook een verwoed archivaris. Schade en schande, een ezel stoot zich… en fool me once….
Dussss. Hier een spiegeltje van de originele pagina, de bewerkte pagina met de foto en een spiegeltje van de broncode hiervan. De foto staat overigens, voor zolang het duurt, ook nog op de server van het IOCOB.

132 Responses to De sokpoppen van het IOCOB

 1. Hephaistos says:

  Hephaistos is dankbaar.

  Ik zal een goed woordje bij Zeus voor u doen.

 2. Pingback: Beeldmateriaal van prof. dr. Ludwig von Feyermorgen? « IOCOB weblog

 3. JennyJo says:

  Ik vind dit behoorlijk ziek eh… deviant eigenlijk – en dan bedoel ik het opvoeren van de nepprofessor Feyermorgen met zijn nepcommentaren.

  Het doet me denken aan Ryke Geerd Hamer’s nep-opperrabbijn “Dr.” Ezra Iwan Götz, die de “holocaust” op niet-joden (door het geheim houden van de GNM voor niet-joden) zou hebben bekend. Ook zo gestoord eh… deviant.

 4. LOL @ sokpoppen en LOL @ sinterklaas

  Ik ben altijd erg voorzichtig met het gebruiken van het woord ziek in de dergelijke context, maar het begint wel zieke vormen aan te nemen ja. Wat bezielt die lui?

  Of doen ze een Boudewijn Büchje bij IOCOB?

 5. JennyJo says:

  Zo dan?

 6. Ohw, zo was het niet bedoeld hoor JennyJo! 😉

  Ik ben er voorzichtig mee omdat ik op persoonlijke titel blog en reageer. Maar op een dergelijke wijze volharden in een confabulatie is het deviante duidelijk voorbij.
  In dit soort gevallen ben ik meer dan eens geneigd te vertellen over mijn ervaringen in het psychiatrisch ziekenhuis, maar die houd ik maar voor me. Behalve dan dat ik m’n vriendin d’r 4 jaar geleden heb leren kennen.

 7. JennyJo says:

  Ik vond ziek zelf eigenlijk ook wat ver gaan. Bovendien kan ik dat helemaal niet beoordelen, ben immers geen arts.
  🙂

 8. wilmamazone says:

  Het gaat er m.i. meer om en over dat Stichting IOCOB alles in het werk stelt/werkelijk niets schuwt om een zo’n mooi mogelijk beeld van zichzelf te scheppen/ te laten zien en het waarom is doodeenvoudig te vinden met: zoek het geld. Het gaat niet goed met de Stichting en op de reclame die o.a. wij nu voor ze verzorgen zit men allesbehalve te wachten. Ik zei het al eerder: een kat in het nauw maakt rare sprongen.

  Jammer genoeg lukt het mij niet om te quoten:

  http://www.iocob.nl/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=27&Itemid=86

  Let vooral ook op de eindquote. Daaruit blijkt dat er eigenlijk niets aparts is aan IOCOB of Keppel Hesselink. Het merendeel van artsen in een ziekenhuis staat achter IOCOB, maar durft er nog niet voor uit te komen. Dat wordt door Jan Marius opgevoerd als hoopvol.

  Laat b.v. Kees Braam van DE ‘actuele’ kankersite dat toevallig óók ong. zo zeggen i.v.m. de ‘behandelingen’ van een andere dubieuze Professor: Dr. Robert Gorter. Braam mag trouwens ook graag selectief quoten/met niet of maar half begrepen Pubmeds e.d smijten. Zich airs geven is Braam dus ook wel toevertouwd net als Keppel Hesselink en het zijn de enigen niet. Drs. Drs. Engelbert Valstar kan er b.v. ook wat van (understatement) weet ik uit persoonlijke ervaring en zo zijn er nog velen/ teveel om op te noemen.

  Met links en rechts wat variatie is het gebezigde jargon binnen het alternatieve veld in de kern overal hetzelfde. Jan Marius Keppel Hesselink is – al zijn ijverige gewichtig doen ten spijt – gewoon een van de vele roeptoeters die Nederland rijk is. Het verneukeratieve van Jan Marius/IOCOB is dat men af en toe ook wat zinnigs laat horen tussen al die valse deuntjes door.

 9. wilmamazone says:

  Ik vind het zelf een beetje te gemakkelijk om het kenmerkende gedrag in de alternatieve hoek te bestempelen als ziek/gestoord. Het zou betekenen dat deze lieden dus nooit verantwoordelijk zijn/gesteld kunnen worden voor hun doen en/of nalaten.
  Alternatieve genezers met een artsdiploma zijn extra gevaarlijk, omdat de patiënt nog gemakkelijk misleid kan worden en de alternatieve artsen die daarbij ook nog een dubieuze professortitel opvoeren hebben het misleiden al helemaal tot kunst verheven.

  Het is m.i. niet per ongeluk/een uit de hand gelopen grap/gestoord of whatever dat nepprofessor Keppel Hesselink een nepprofessor in het leven heeft geroepen en dat stelselmatig blijft doen. Het had/heeft de vooropgezette bedoeling om deze leugen zo te verpakken dat die een eigen leven gaat leiden en voor waarheid wordt aangenomen. Von Feyermorgen is logischerwijs steeds èrg te spreken over Prof. Jan en zijn hele doen en laten.
  Jammer dan dat dat hele doen en laten niet gewoon klip en klaar kwakzalverij genoemd mag worden in de zin van oplichterij, want ik zou maar wat graag!

  Door de manco ’s in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) kunnen zelfs tuchtrechtelijk veroordeelde alternatieve artsen hun kwakzalverspraktijken ongehinderd voortzetten.
  IMO maakt Jan Marius daar handig en bewust gebruik van en zo lang er (nog) genoeg mensen zijn die in zijn verkooppraatjes trappen/hij er profijt van heeft, zal geen haar op zijn hoofd er over denken om van gedrag te veranderen.

 10. Jan Willem Nienhuys says:

  Kijk ook even naar het blad waar dit uit komt: Reflexzone: ‘Reflexzone is het toonaangevende vakblad op het gebied van (voet)reflexzonetherapie….De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten plaatst haar nieuws in dit vakblad. ‘ . Reflextherapie, of voluit voetreflexologie, is een tenenkrommende wetenschap, zoals lezing van het artikel van Dirk Koppenaal in Skepter duidelijk maakt.

  En de journalist doctorandus Toine de Graaf is ook een van de auteurs van Hebt u HPU? De ontdekking van een vrouwenziekte (2000).

 11. JennyJo says:

  O ja, HPU, een ziekte die iedereen eigenlijk wel zou kunnen hebben, gezien de veelheid en diversiteit aan symptomen.

  Typisch kwak.

 12. JennyJo says:

  Ik vind het zelf een beetje te gemakkelijk om het kenmerkende gedrag in de alternatieve hoek te bestempelen als ziek/gestoord.

  Ik heb het aangepast hoor!

  Het zou betekenen dat deze lieden dus nooit verantwoordelijk zijn/gesteld kunnen worden voor hun doen en/of nalaten.

  Niet per se. Niet elke stoornis of afwijking leidt per definitie tot volledige ontoerekeningsvatbaarheid.

 13. iocob says:

  Aplaus voor de detective!!!

 14. wilmamazone says:

  @iocob

  Na dat applaus ook nog een inhoudelijke reactie?
  Hier b.v. op om mee te beginnen:

  Als het IOCOB serieus genomen wil worden -en dat willen ze gezien de hoogdravende wetenschapsfilosofische commentaren op deze site- zouden ze hun tijd niet moeten verdoen met deze sokpopperij. De schone schijn is er nu wel af.

 15. henk says:

  Applaus voor de oplichters van het Iocob, het plaatje van ‘prof Feyermorgen’ is intussen verwijderd :
  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/vampieren-op-het-internet.html
  Nu staat er een plaatje van een andere nep-professor.

 16. JennyJo says:

  Zijn visie was van grote waarde voor zijn aandachtige gehoor.

  Kleutertje luister…?

 17. wilmamazone says:

  Nu staat er een plaatje van een andere nep-professor.

  Dan moet je toch nog eens goed kijken d.m.v. pijl muis op foto van Jan Marius. Lees je feyermorgen jpg.. Tot nu toe heet dat.
  Maar maakt niet uit. We hadden al een Drs. Drs. en nu dus officieel een Nep-Nep-Professor.

 18. wilmamazone says:

  Intermezzo:

 19. wilmamazone says:

  Zou Mallemoeder ondermeer inspiratie hebben opgedaan bij de enige Nep-Nep-Professor die Nederland rijk is?
  Het zou zomaar kunnen, want heel wat gedrag van Nep-Nep is herkenbaar:

  http://mallemoeder.wordpress.com/category/kwakzalverij/

  Inleiding
  Om de werking van Tradionele Chinese Medicijnen – de kruidenkunsten in het bijzonder – ten volle te kunnen begrijpen, dient de cursist en de patiënt deze holistische tak van medicatie in de juiste context te plaatsen.
  Behalve dat u experimenteert met gifige stoffen, is het zeer onwaarschijnlijk dat uw patiënt al denkt het kruidenmengsel ook echt werkt. Uw patiënten zijn niet onder de indruk van al die moderne, vermaledijde high-tech-snufjes. Uw patiënt vertrouwt niet zo op opmerkelijke inzichten, zorgvuldige analyses, uitgebreid onderzoek en lange, dure klinische studies, met veel valse starts en verkeerde afslagen voordat er vooruitgang wordt geboekt. En u, mijn beste cursist, heeft daar de tijd, het geld en het intellect toch niet voor.
  Het eerste deel van de tweede les van Mallemoeders Masterclass TCM geeft u daarom 8 holistische tips waar Jezus Christus nog jaloers op zou zijn geweest.

  Tip 1: Minimaliseer specifieke effecten
  Richt zo weinig mogelijk schade aan. Zorg er voor dat uw kruidenmengsel zo inert, neutraal en onbeduidend mogelijk is. Haal uw inspiratie uit andere al bestaande additieve (zie tip 4) geneeskunde: homeopathie (water), acupunctuur (speldenprikken),…………..

  Tip 2: Maximaliseer placebo-effecten
  Presenteer uw behandeling theatraal. Geef uw patiënt het gevoel dat u luistert, dat u de patiënt serieus neemt en dat u veel moeite heeft gedaan om ………………….

  Tip 3: Kies zorgvuldig wie of wat je wilt genezen
  Hooikoorts, griep, ochtendmisselijkheid en de chronische, maar variabele en cyclische kwalen als ‘een slechte rug’, artritis en milde depressie genieten de voorkeur. Deze kwalen vormen ‘de nummer een’ als het er om gaat dat mensen geloven in additieve (zie tip 4) kruidenkunde. En het werkt ook nog voor hen.
  Chronische zieken zijn ideaal:…………………………..

  Tip 4: Omarm de taal van de ‘integratieve’ wetenschap
  ‘Holistisch’ is waarschijnlijk de belangrijkste term. ‘Natuurlijk’ is het andere verplichte woord. Vermijd liever het gebruik van de term ‘alternatieve’ om uw ‘medicijn’ te beschrijven. Ook ‘complementaire’ geneeskunde is uit de gratie. Gebruik ‘integratief’, want u wilt uw kruidenbedrijfje geïntegreerd zien met de zorgverlening van overheid en de particuliere sector. U wilt een ‘keuze’ worden – een ‘lifestyle’ – voor de moderne gezondheid van de consument en ze kunnen u kiezen uit een ‘geïntegreerde’ markt.

  Tip 5: Vaststellen van de slachtoffer-houding
  Vroeg of laat kan u worden gevraagd waarom een nieuw kruidenmelange niet wordt aanvaard en niet wordt erkend door het medisch establishment. Het antwoord is simpel: u wordt onderdrukt door diezelfde instelling. Een krachtige kliek van gevestigde belangen probeert te voorkomen dat het publiek te weten komt over………..

  Tip 6: Draag de mantel van de wetenschap
  Mensen houden van de ‘wetenschap’. Ze begrijpen er geen hol van, maar ze houden van ‘het gezag van de wetenschap’. De meeste patiënten vormen hun visie op basis van verschillende autoriteiten in hun leven. Dus omhels het gezag van de wetenschappelijke taal, maar negeer tegelijkertijd ‘de methoden’ van de wetenschap (want die laten zien dat u poep praat). Uw patiënten zijn niet geïnteresseerd in details. Ze controleren uw referenties nimmer en nemen al helemaal geen tijd om te begrijpen wat je bedoelt. Maar ze zullen onder de indruk raken door uw ‘wetenschappelijk’ gewauwel.
  Noot:…………………….

  Tip 7: Meet uw kunde een oude, wijze oorsprong aan
  Nu uw patiënt uw wetenschappelijke autoriteit heeft aanvaard, zult u dieper moeten ingaan op de historische oorsprong van uw behandelingen. Zeg nooit dat u………………………..

  Tip 8: Sla af en toe hard terug
  Bekende mensen als acteurs en sporters maken gratis reclame voor u. Toch zit er af en toe een spelbrekertje tussen…………..

 20. wilmamazone says:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=8151

  Answering a criticism of science-based medicine

  Attacks on science-based medicine (SBM) come in many forms. There are the loony forms that we see daily from the anti-vaccine movement, quackery promoters like Mike Adams and Joe Mercola, those who engage in “quackademic medicine,” and postmodernists who view science as “just another narrative,” as valid as any other or even view science- and evidence-based medicine as “microfascism.” Sometimes, these complaints come from self-proclaimed champions of evidence-based medicine (EBM) who, their self-characterization otherwise, show signs of having a bit of a soft spot for the ol’ woo. Then sometimes there are thoughtful, serious criticisms of some of the assumptions that underlie SBM.

  The criticism I am about to address tries to be one of these but ultimately fails.

  eindquote:

  I realize that others have said it before here (and probably said it better than I), but we at SBM are not hostile to EBM at all. Rather, we view EBM as incomplete, a subset of SBM. It’s also too easily corrupted to provide an air of scientific legitimacy to fairy dust like homeopathy and reiki. These problems, we argue, can be ameliorated by expanding EBM into SBM. Personally, I suspect that the originators of EBM, as I do (and, I suspect, Simon does), never thought of the possibility of EBM being applied to hypotheses as awe-inspiringly implausible as those of CAM. It simply never occurred to them; they probably assumed that any hypothesis that reaches a clinical trial stage must have good preclinical (i.e., basic science) evidence to support its efficacy. But we know now that this isn’t the case. I can’t speak for everyone else here, but after agreeing with Kimball that EBM ought to be synonymous with SBM I also express the hope that one day there will be no distinction between SBM and EBM. Unfortunately, we aren’t there yet.

  NOTE: There will be one more post later today; so don’t go away just yet.

 21. wilmamazone says:

  NOTE: There will be one more post later today; so don’t go away just yet.

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=8109

  Integrating patient experience into research and clinical medicine: Towards true “personalized medicine”

  We advocate science-based medicine (SBM) on this blog. However, from time to time, I feel it necessary to point out that science-based medicine is not the same thing as turning medicine into a science. Rather, we argue that what we do as clinicians should be based in science. This is not a distinction without a difference. If we were practicing pure science, we would be theoretically able to create algorithms and flowcharts telling us how to care for patients with any given condition, and we would never deviate from them. It is true that we do have algorithms and flowcharts suggesting guidelines for care for a wide variety of conditions, but there is wide latitude in them, and often a physician’s “judgment” still ends up trumping the guidelines. While it is also true that sometimes physicians have an overinflated view of the quality of their own “clinical judgment,” sometimes to the point of leading them to reject well-established science, as Dr. Jay Gordon frequently does, what I consider to be physician’s judgment is knowing how to apply existing medical science to individual patients based on their circumstances and, yes, even desires and values.

  Indeed, if there’s one area where SBM has all too often fallen short in the past, it’s in taking into account the patient’s experience with various treatments. What got me thinking (again) about this issue was an article by Dr. Pauline Chen in the New York Times last Thursday…………………..

  eindquotes:

  Once again, these decisions and the trade-offs patients decide to accept should be informed by the science. The options presented to the patient and their cost in terms of potential complications and impact on the patient’s ability to go about his daily activities and in essence live his life must be based on science. However, that does not mean that the final determination will always be purely based on estimates of efficacy. If the patient decides, for instance, that the survival advantage that chemotherapy will provide after her breast cancer surgery is not sufficient to be worth months of hair loss, fatigue, and the risk of heart damage, then that is her choice. The key is that we as clinicians must make sure that she has accurate, science-based information upon which to base that choice. Informed consent must be based on sound, scientifically verified information. Anything else, such as the sorts of “informed consent” advocated by “health freedom” groups is in reality misinformed consent. It is our responsibility as science-based practitioners to do our best to make sure that the treatments we offer our patients are based in science and that the information about the relative benefits, risks, and costs about these treatments is also based in science.

  The second thing that comes to my mind is the complete contrast between the sorts of efforts that Wu et al are undertaking and what purveyors of unscientific so-called “complementary and alternative medicine” (CAM) do. SBM is, through CER, undertaking systematic measurements of quality of life measures, and the use of genetic tests that provide information about prognosis and predict response to therapy, making its first real steps towards truly “personalized” medicine. Yes, these steps are halting — stumbling at times, even — but they are steps towards the day when SBM can offer patients treatment options based on science and personalized to the characteristics of the biology of their disease that are unique to them, all while taking the patients’ own values and desires into account. Contrast that to so-called CAM, where “personalized medicine” basically means making it up as the practitioner goes along, and I think you’ll see what I mean. Whatever the deficiencies and faults of SBM (and it’s impossible not to concede that there are many), SBM is far closer to true “personalized medicine” than any CAM, and it is using CER to come even closer still. CAM has nothing to compare.

 22. wilmamazone says:

  Een overzichtje tot nu toe is altijd handig:

  http://nl.wordpress.com/tag/jan-keppel-hesselink/

  Blogs over: Jan Keppel Hesselink

  Daar hoort nog bij:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/11/15/rectificatie/

  Rectificatie
  (die bij nader inzien niet nodig bleek)

 23. wilmamazone says:

  Dat vraag ik me ook al een hele tijd af over de alternatieve hoek: als al dat boerenbedrog niet werkt waarom mag het dan (nog steeds) in hemelsnaam?!

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=7826

  CAM and the Law, Part 1: Introduction to the issues

  When I write or talk about the scientific evidence against particular alternative medical approaches, I am frequently asked the question, “So, if it doesn’t work, why is it legal?” Believers in CAM ask this to show that there must be something to what they are promoting or, presumably, the government wouldn’t let them sell it. And skeptics raise the question often out of sheer incredulity that anyone would be allowed to make money selling a medical therapy that doesn’t work. It turns out that the answer to this question is a complex, multilayered story involving science, history, politics, religion, and culture.

  While we science types tend to be primarily interested in what is true and what isn’t, that is a sometimes surprisingly minor factor in the process of constructing laws and regulations concerning medicine. What I hope to do in this series of essays is look at some of the major themes involved in the regulation of medical practice, particularly as they relate to alternative medicine. I will begin by touching on some of the general philosophical and legal issues that have defined the debate among the politicians and lawyers responsible for shaping the legal environment in which medicine is practiced. The I will review some of the specific domains within this environment, including: medical licensure and scope-of-practice laws; malpractice law; FDA regulation of drugs, homeopathic remedies, and dietary supplements; truth-in-advertising law; and anti-trust law.

  eindquotes:

  If we are to be effective at promoting scientific medicine and containing unscientific approaches and ineffective or unsafe therapies, we must be aware of the limitations of scientific and fact-based arguments in persuading legislators and judges, as well as the general public. Though science and facts derived from scientific knowledge and investigation must be the foundation of our medical approach, they are not always the most effective means of making the case for this approach, even with our colleagues much less with the citizens, politicians, and legal professionals who ultimately control what sort of influence and oversight government has on medicine. Non-scientists tend to view debates about regulation of CAM in terms of individual rights, consumer protection, truth-in-advertising, fair competition in the marketplace, and other such political and philosophical frames which are as important, or even more important, to them as the issue of what is factually true about CAM and whether particular therapies help or harm.

  In this series of essays, I will look at laws and regulations concerning CAM primarily from these perspectives. The kinds of questions that arise in this process may initially seem odd to those of us accustomed to a straightforward emphasis on the relevant facts and evidence. Are doctors allowed to offer unproven or even clearly bogus therapies? Are they required to offer them if a patient wants them? Can a mainstream doctor, be sued for providing or failing to provide an alternative therapy? Can an alternative practitioner be sued for providing, or failing to provide, mainstream scientific medical care? Can and should patients have whatever care they want regardless of whether science supports it? And from my perspective as a veterinarian, since pets are legally property not persons, is there any legal or regulatory control over alternative veterinary medicine at all? Such questions and the reasoning behind asking and answering them, shapes the landscape within which we operate as healthcare providers and advocates for science-based medicine, so I hope an examination of them will be interesting and useful.

 24. henk says:

  Laatste versie van het verhaal ; Von Feyermorgen is nu toch maar gewoon het alterego van Keppel Hesselink.
  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/vampieren-op-het-internet.html
  er waren tijden dat mensen begrepen wat de essentie is van een alter ego…maar nu is de humor uit de wereld en neemt iedereen alles serieus…terwijl er eigenlijk niets serieus is

 25. JennyJo says:

  Ach, het was toch zo’n leuk idee van Keppel Hesselink en nou hebben die humorlozen alles weer bedorven.

  Tjonge jonge.

 26. wilmamazone says:

  Héél apart die humor van Keppel Hesselink. Daar moet je vast lang voor gestudeerd hebben/professorabel voor zijn.
  Geen wonder dan dat hooggekwalificeerde dijenkletsers de wereld uit gaan; die zijn nu eenmaal niet besteed aan het klootjesvolk. 😉

  Bij de weg:
  Er staat ook alweer een andere ‘pasfoto’ van Nep-Nep.

 27. JennyJo says:

  Een zielige vertoning is het.

 28. wilmamazone says:

  Deze snap ik gelukkig wel:

  Een professor zegt tegen een boer:”Zullen we raadsels oplossen?”
  De boer: “Maar dat is niet eerlijk, want jij bent slimmer dan ik.”
  De professor: “Oké, als ik jouw raadsel niet weet krijg je van mij 10 euro, en als jij mijn raadsel niet weet, dan betaal jij mij 5 euro.”
  De boer: “Oké, het komt uit de lucht en het is rood. Als het een klein stukje valt dan wordt het groen en als het helemaal beneden is dan wordt het pimpelpaars met witte stippen. Ra ra ra, wat is dat?”
  De professor antwoordt: “Ik weet het niet. Hier heb je 10 euro.”
  De boer: “Ik weet het ook niet, hier heb je 5 euro”

 29. Bij de weg:
  Er staat ook alweer een andere ‘pasfoto’ van Nep-Nep.

  Deze Prof was easy.

  http://www.nvsh.nl/maatschappij/wetenschap

  er waren tijden dat mensen begrepen wat de essentie is van een alter ego…maar nu is de humor uit de wereld en neemt iedereen alles serieus…terwijl er eigenlijk niets serieus is

  Doen we er een essentie tegenaangooien.

  Verschillende identiteiten bij de ziekte DIS worden ook wel alter ego’s genoemd.

 30. Hephaistos says:

  Oh oh. Een alter ego? Dus meneer de Wilde heeft over een alter ego zitten oreren in Tandarts in Praktijk?

  Brief in Tandarts Praktijk

  Dat vraagt om opheldering!

 31. Dit is de website van Tandarts/acupuncturist E.J.L. de Wilde

  Op mijn website geef ik allerlei informatie. Over mijn soort tandheelkunde, over mijn acupunctuur en voor welke patiënten dat allemaal toepasbaar is.

  LOL

 32. henk says:

  Een stukje over Feyerabend waar het feyermorgen alter ego op gebaseerd is (schreef o.a. ‘against method’) :
  http://plato.stanford.edu/entries/feyerabend/#2.13

  What’s so great about knowledge? What’s so great about science? What’s so great about truth?

  Een alter ego van het iocob op NuJij.nl
  http://www.nujij.nl/complementair.8134359.lynkx?tab=News

 33. Jan Willem Nienhuys says:

  De Wilde is lid van de NAAV. Daar staat hij aldus vermeld:

  Acupunctuur Artsen

  Naam: Drs E.J.L. de Wilde
  Provincie: LIMBURG
  Straat+Huisnummer: ****
  Postcode/Woonplaats: ******
  Telefoon: *******
  Specialisatie: tandarts(auriculo)
  Neemt nieuwe patienten: Ja
  E-mail: info@tandartsdewilde.nl
  Website: http://www.tandartsdewilde.nl

  CryptoEdit: Aangepast. Sorry JW, geen NAW op de site. Gewoon policy hier. Als iemand zijn adres wil hebben of hem op wil bellen is dat niet moeilijk uit te vogelen. http://www.acupunctuur.com/?pid=zoeken

 34. wilmamazone says:

  Waar het om en over gaat is dat ook de Wilde Feyermorgen ten tonele voerde.

  Dus meneer de Wilde heeft over een alter ego zitten oreren in Tandarts in Praktijk?

  Het moge duidelijk zijn dat de meeste lezers van IOCOB niet in de gaten hadden/hebben dat er een klucht werd/wordt opgevoerd door Keppel Hesselink en het is de vraag of de Wilde -betrokken bij IOCOB- dat wèl had/heeft. Dat is wat Hephaistos -en nu ook wij- graag willen weten.

  Sowieso: hoe kluchtig is deze hele manier van doen?!
  Na ontmaskering anderen gebrek aan kennis, begrip en humor verwijten is de zoveelste Ad Hominem. Keppel Hesselink lijkt daar patent op te hebben en dat is pas lachwekkend. Een parmantig prof. dr. Haantje die geen enkel niveau blijkt te hebben wat dat betreft.

  Kortom:
  ook bij duur doen: ouwehoeren= ouwehoeren blijft ouwehoeren.
  Voor iemand die meent te mogen adviseren/informeren over gezondheidszaken vind ik dat allesbehalve humoristisch. Patiënten zitten er niet op te wachten dat er spelletjes met ze gespeeld worden t.b.v. een ego/een alter ego (andere ik), integendeel.

  Update:
  Sorry zie ik nu pas:
  http://iocob.wordpress.com/2010/11/09/prangende-vragen-aan-stichting-iocob/

  Prangende vragen aan stichting IOCOB!

  Beste Jan Keppel Hesselink,

  Enkele schijnbaar nieuwe ontwikkelingen in de kwestie von Feyermorgen hebben op mij een verbazing wekkende uitwerking gehad. Ik ben dan ook zéér benieuwd naar uw reactie op onderstaande.

  U, of iemand die onder de naam iocob reageert op uw website, impliceert dat prof. dr. Ludwig von Feyermorgen een ‘alter ego’ is. Via uw website is de volgende reactie te vernemen op het bericht ‘Vampieren op Internet‘:…………………….

 35. JennyJo says:

  Ik ben het helemaal met je eens. Het is gewoon een vorm van patiëntenbedrog en ik zie eerlijk gezegd niet in wat daar grappig aan is.

 36. wilmamazone says:

  De stand van zaken op dit moment:

  Nieuwste artikelen

  •Von Feyermorgen graaft kuil onder medische wetenschap
  •Gember bij zwangerschap en misselijkheid
  •CCSVI: Valse Hoop MS patienten
  •Von Feyermorgen: Vampieren op het Internet!
  •Acupunctuur, met het oog op de naald
  •Acupunctuur moduleert zenuwnetwerken in hersenen
  •Sprokkelen en Selecteren van Medische Feiten
  •Water Moet? door Dr Batmanghelidj

  Uit dit comment blijkt dat er zéér recent (gisteravond laat?) een ouder artikel naar boven is gehaald:

  Erik 19-04-2009 21:29:14

  Dan zou deze geweldige man eens in ons land moeten worden uitgenodigd om zijn verhaal te houden.
  Een ‘Uitgedokterd-2’ of een goed medisch congres.

  Keppel Hesselink wil/kan nog geen afscheid nemen van z’n sokpoppen(en vindt uiteraard wat meer bezoekers op z’n site/gratis reclame niet te versmaden)?!
  Eigengeilerij kent dus inderdaad geen grenzen (noot: of die doorprikkende wesp ook in het oorspronkelijke artikel rondvloog valt te betwijfelen):

  http://www.iocob.nl/maatschappij/fayermorgen-graaft-kuil-onder-medische-wetenschap.html

  Von Feyermorgen graaft kuil onder medische wetenschap

  Zoals in de Japanse en internationale bestseller Kafka on the shore, van Haruki Murakami contemporaine taboes doorgeprikt worden, zo weet von Feyermorgen zich momenteel als een doorprikkende wesp in het westerse wetenschapsbolwerk.

  Muß man eigentlich alles glauben, was die Wissenschaft an Überlieferungen anbietet? Zo vraagt Prof. dr. Ludwig von Feyermorgen, de moderne wetenschapsfilosoof, zich af. Moet men alles geloven wat de wetenschap ons vertelt? Von Feyermorgen is momenteel in Duitsland enorm HOT.

  We zien ook waarom hij HOT is. Hij gaat namelijk behoorlijk verd met zijn kritiek op de geneeskundige wetenschap: Ein extrem hoher Anteil wissenschaftlicher Veröffentlichungen enthält statistische Fehler. Vrijwel alle medische publicaties bevatten statistische fouten.

  Deze hoogleraar uit Berlijn weet dus van wanten. En hij durft zich uit te spreken! Hij is degene die de Duitse Vereniging tegen de Kwakzalverij lik op stuk gaf, zodat uit deze vereniging in luttele maanden vele honderden leden stapten. Dat komt omdat deze hoogleraar in Duitsland een autoriteit is op het gebied van de wetenschapsfilosofie van de moderne geneeskunde. En de vloer aanveegt met de kritiek van antikwakkers. We meten niet met twee maten, is een van zijn gevleugelde uitspraken!

  quote:

  Von Feyermorgen is met zijn kritiek op de hedendaagse wetenschap en de medische wetenschap in het bijzonder een belangrijke propagonist van de nieuwe waardering die in Duitsland ontstaat van de niet reguliere geneeskunde. En hij is een geducht tegenstander van de reguliere geneeskunde in haar huidige pretenties, die hij rucksichtslos vermaalt tussen zijn filosofische kaken.

  (Noot: een propagandist bestaat wel. 😉 )
  quote:

  Feyermorgen tegen anti-kwakkers en hij vertrouwt onderzoeksestablishment niet!

  Professor von Feyermorgen is ook heel expliciet over de rol van de anti-kwakzalvers beweging binnnen de hedendaagse geneeskunde. Hij meent dat deze lieden een remmende factor zijn bij de toename van medische kennis. Hij vergelijkt hen met de oude zedenridders. Hij is ook duidelijk zeer literair en citeerde in een recent interview over de moderne zedenridders van de Duitse Vereniging tegen de Kwakzalverij een variant van een oud drinklied:

  ‘Moderne Sitten, moderne Sitten – oje! Ich schon doch bitten – oje! Die mag ich nicht!’

  Maar achter de scherts waarmee Von Feyermorgen zich uit, zit een vlijmscherpe kritiek op de hedendaagse geneeskunde verborgen. Von Feyermorgen is een geestverwant van de bekende Professor Ian Chalmers, een andere bekende criticus van de moderne geneeskunde, die we op deze site uitgebreid aan het woord hebben gelaten. Von Feyerabend onderschrijft ook geheel de opvatting van zijn medestander Chalmers, “Ik geloof niet dat het publiek het onderzoekestablishment nog kan vertrouwen.”

  eindquote:

  Door het werk dat IOCOB in Nederland doet, is een van haar bestuursleden ook al gevraagd mede zitting te nemen in Resurrection. Zo heeft onze stichting de mogelijkheid om vaker met Professor Von Feyermorgen van gedachten te wisselen. Zijn opvattingen over de hedendaagse medische wetenschap zijn zeer kritisch en liberaal, en onze stichting zal de mogelijkheid krijgen zijn baanbrekende analyses in Nederland te presenteren.

 37. wilmamazone says:

  . Zo heeft onze stichting de mogelijkheid om vaker met Professor Von Feyermorgen van gedachten te wisselen. Zijn opvattingen over de hedendaagse medische wetenschap zijn zeer kritisch en liberaal, en onze stichting zal de mogelijkheid krijgen zijn baanbrekende analyses in Nederland te presenteren.

  Klik om toegang te krijgen tot 20101021%20Medisch%20Contact.pdf

  J.T. Lumeij

  Medische wereld zou interne discipline beter moeten bewaken

  Kwakzalver komt nog te makkelijk weg

  Kwakzalverij is een stuk makkelijker te bestrijden als medici zelf orde op zaken gaan stellen. Leven zij hun
  eigen regels beter na en spreken zij elkaar hierop aan, dan zijn veel onverkwikkelijke rechtszaken, onder
  leiding van niet-medici, te voorkomen.

  quote:

  Als de medici zelf orde op zaken zouden stellen in plaats van uitspraken over medische zaken over te laten aan niet medisch geschoolde juristen, dan hoefden rechters geen woordenboeken te raadplegen om te besluiten of iets kwakzalverij is of niet. Medici zouden dan ook een strengere interne discipline binnen de eigen beroepsgroep moeten handhaven, waarbij men elkaar gemakkelijker en vaker dan nu zou aanspreken op disfunctioneren of afwijken van de professionele standaarden.
  De KNMG heeft al vrij vergaande gedragsregels betreffende alternatieve behandelwijzen door artsen. Die regels moeten goed worden nageleefd en vaker worden beproefd in klachtenprocedures. Dan kan de buitenwereld zien wat de beroepsgroep acceptabele geneeskunde vindt. Het wordt dan voor rechters erg moeilijk om nog ruimte te maken voor aberrante behandelaars. De verenigingsrechtspraak van de KNMG stelt niet veel meer voor, maar die kan zonder veel moeite meer leven worden ingeblazen.

  Daarnaast zouden de medisch-wetenschappelijke verenigingen zich vaker moeten uitspreken over kwakzalverij voor zover die zich voordoet op hun respectieve deskundigheidsgebieden.
  Bijvoorbeeld de oncologen over moermandieet of dendritische celtherapie, de neurologen over zogenaamde stamcellen bij MS en ALS of acupunctuur bij neuropathieën, de orthopeden over chiropraxie en craniosacraaltherapie.

  Samenvatting

  #De bestrijding van medische kwakzalverij is een lastige zaak, zoals onder meer
  blijkt uit de rechtszaken Gorter versus Skepp, Sickesz versus de Vereniging
  tegen de Kwakzalverij en British Chiropractic Association versus Singh.
  #Het grootste probleem is dat de rechterlijke macht onvoldoende is gekwalificeerd
  om medische zaken te beoordelen.
  #Voorts zijn patiënten als direct belanghebbenden vaak terughoudend bij het
  indienen van klachten.
  #Als medici een strengere discipline binnen de eigen beroepsgroep zouden
  handhaven, dan kunnen rechters geen ruimte bieden aan kwakzalvers.

 38. wilmamazone says:

  @iocob

  Dacht je nou werkelijk dat ik dat zgn. ingezonden stuk over het hoofd had gezien Nep-Nep?!

  Onderstaande interessante bijdrage ontving het bestuur van Stichting IOCOB van een belangstellende lezer.

  Ik verwachtte al dat je er hier reclame voor zou komen maken; je bent intussen nog makkelijker voorspelbaar dan het weer. Die bijdrage van een belangstellende lezer is m.i. het zoveelste ‘fantasierijke’ product van jouzelf Jan Marius. Sowieso net zo ‘interessant en inhoudelijk’ als een artikel bij b.v. Guido Jonkers.

  Als je veronderstelt dat je op onze site het vuurtje van jullie vete met de VtdK kan komen opstoken, ben je aan het verkeerde adres wat mij betreft. We hebben het hier over jouw eigen valse vlaggen en die zijn wèl echt. Punt.
  Je stuurt je bedenkingen -indien nog nodig/prangend- maar naar de juiste plek, want daar is geen belangenverstrengeling gemeld:

  J.T. Lumeij,
  hoofd afdeling Vogels en
  Bijzondere dieren, faculteit
  Diergeneeskunde, Utrecht

  Correspondentieadres:
  j.t.lumeij@uu.nl;

  c.c.: redactie@medischcontact.nl

  Geen belangenverstrengeling
  gemeld.

 39. Jan Willem Nienhuys says:

  @wilmamazone

  Dat oude artikeltje van 19-4-2009 stond er altijd al. Het vormde de aanleiding voor mijn stukje Nepprofessoren plegen plagiaat’ van 21 april 2009.

  Overigens merk ik op dat Marius Jan slecht is in namen. Hij spelt Lumeij verkeerd, en in de URL van zijn Feyermorgen-introductie staat fayermorgen.

  Hoe onbetekenend IOCOB is, blijkt wel uit het feit dat als je googelt op “Umso wichtiger ist eine saubere statistische Auswertung der Daten”, dan vind je wel de VtdK en de bron van het citaat en zelfs Cryptocheilus, maar niet waar het citaat geplagieerd gejat werd op de IOCOB-site. Als Google je niet eens weet te vinden, dan ben je toch wel een loser.

 40. Als ik het zonder haakjes google kom ik het de ene keer wel, de andere keer niet tegen in de resultaten op google JW.

  Ze hebben iig een vreemde relatie met google. Zoals Bram ook al eens aanhaalde vinden we nergens text op de opgeslagen cachepagina’s m.b.t. het IOCOB.

 41. wilmamazone says:

  @JW

  Dat oude artikeltje van 19-4-2009 stond er altijd al

  Dat weet ik, want ik zei november 11, 2010 om 7:09 am :

  Uit dit comment blijkt dat er zéér recent (gisteravond laat?) een ouder artikel naar boven is gehaald:

  Voor alle duidelijkheid:
  Dat artikel van Lumeij is van vorige maand: 65 nr. 42 | 21 oktober 2010 | Medisch Contact | 2253
  Daar zou dan nu opeens -na alle kritiek hier- gisteren ofzo iets over ingezonden zijn en dat is mij net iets té toevallig. De gebruikelijke spelfouten/ de slordigheden van Jan Marius zijn eveneens kenmerkend.

  Wat mij stoort is dat hij op de site van IOCOB indirect commentaar blijft leveren en blijkbaar niet mans genoeg is om dat hier rechtstreeks te komen doen. Er is inmiddels alweer iets gepost daar dat als een weerwoord langs een omweg beschouwd kan worden. Over schone schijn gesproken!
  De stand van zaken op dit moment:

  Nieuwste artikelen

  •Van EBM tot handelen: Valkuilen en misleidingen!
  •Onder valse vlag. Weerwoord aan J.T. Lumei
  •Gember bij zwangerschap en misselijkheid
  •CCSVI: Valse Hoop MS patienten
  •Von Feyermorgen: Vampieren op het Internet!
  •Acupunctuur, met het oog op de naald
  •Acupunctuur moduleert zenuwnetwerken in hersenen
  •Sprokkelen en Selecteren van Medische Feiten

  Bij dat artikel over gember bij zwangerschap en misselijkheid vallen ook nog heel wat kanttekeningen te plaatsen en het gaat maar door en gaat maar door met dezelfde broddelwerkmethode.
  Als dat voor baanbrekend moet doorgaan mag mijn portie alvast aan Fikkie gegeven worden.
  Dit blijft voor mij dan ook DE giller:

  Door het werk dat IOCOB in Nederland doet, is een van haar bestuursleden ook al gevraagd mede zitting te nemen in Resurrection. Zo heeft onze stichting de mogelijkheid om vaker met Professor Von Feyermorgen van gedachten te wisselen. Zijn opvattingen over de hedendaagse medische wetenschap zijn zeer kritisch en liberaal, en onze stichting zal de mogelijkheid krijgen zijn baanbrekende analyses in Nederland te presenteren.

  Over dijenkletsers gesproken! Rotflderotfl.

 42. wilmamazone says:

  Door het werk dat IOCOB in Nederland doet, is een van haar bestuursleden ook al gevraagd mede zitting te nemen in Resurrection.

  Dikke van Dale:

  res·ur·rec·tion1 [‘rezf’reksn] (eigennaam; Resurrection; the) (religie)
  de verrijzenis
  de opstanding

  resurrection2 (telbaar zelfstandig naamwoord)
  herleving
  opleving, opstanding

  resurrection3 (niet-telbaar zelfstandig naamwoord)
  het opgraven
  het opdiepen, het weer voor de dag halen

  Maakt dit dat zelfingenomen gedoe extra moppig:

  res·ur·rec·tion·ist [‘rezf’reksfnist] (telbaar zelfstandig naamwoord)
  lijkenrover

 43. wilmamazone says:

  Lumeij:

  #De bestrijding van medische kwakzalverij is een lastige zaak, zoals onder meer
  blijkt uit de rechtszaken Gorter versus Skepp, Sickesz versus de Vereniging
  tegen de Kwakzalverij en British Chiropractic Association versus Singh.

  Met dank aan: http://skepp.be/

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=6R31UJN5&subsection=173
  dinsdag 09 november 2010

  De prijs van kritiek op alternatieve geneeswijzen
  Britse criticus Simon Singh overleeft smaadproces

  Een proces wegens smaad dat de Britse vereniging van chiropractors had aangespannen tegen een bekende criticus van de alternatieve geneeskunde, is als een boemerang in het gezicht van de krakers teruggekeerd. Zij, en andere beoefenaars van alternatieve therapieën, komen niet meer zomaar weg met mooie praatjes en misleidende beloften. Ook de versmachtende Britse smaadwet staat nu ter discussie.

  In het Verenigd Koninkrijk bestaat de zogenaamde libel law of smaadwet. Wie zich ten onrechte van iets beschuldigd voelt, kan een klacht wegens smaad indienen. Deze oude wet heeft ernstige gevolgen voor de vrije meningsuiting en voor de voortgang van de wetenschappelijke kennis, en dat over de hele wereld. Het proces van de Britse chiropractors tegen de schrijver Simon Singh laat zien tot wat dat kan leiden.

  Simon Singh is fysicus en gevierd auteur van boeken als Code en De oerknal. Hij schreef samen met professor Ernst in 2008 het boek Bekocht of behandeld?, dat onlangs ook in het Nederlands verscheen. Naar aanleiding van dat boek schreef hij in april 2008 een artikel in The Guardian over de bedenkelijke status van de chiropraxie. De bekende ‘krakers’ deden volgens hem aan ‘pseudo-therapie’. Hij had het met name over ………

  eindquote:

  Misleidende beloften

  Ondertussen kregen de Britse chiropractors hun aanklacht als een boemerang terug. Het proces heeft zoveel aandacht getrokken dat patiënten en consumenten de beweringen van de chiropractors kritisch zijn gaan bekijken en dat liet niets heel van de pseudo-wetenschappelijke claims van de chiropractors. Een kwart van de 2.400 chiropractors in het Verenigd Koninkrijk is ondertussen aangeklaagd wegens misleidende beloften in hun advertenties. De meeste chiropractors hebben hun websites gesloten of minstens alle claims verwijderd. Een los front van het British Medical Journal en kritische bloggers hebben voor iedereen duidelijk gemaakt dat Singh gelijk had met zijn beschrijving van chiropraxie als pseudo-geneeskunde.

  Voor meer over de actie voor hervorming van de Britse smaadwet: http://www.libelreform.org , waar u ook de petitie kunt ondertekenen die ondertussen door steeds meer mensen, ook van alle Britse politieke partijen, wordt gesteund.

  Ik heb die petitie al maanden geleden ondertekend, dus vooral ff doen; het is de moeite waard óók vanuit Nederland. Samen er voor zorgen dat al die roeptoeters i.i.g. heel wat toontje’s lager (moeten) gaan zingen.

 44. wilmamazone says:

  Nieuwste artikelen

  •Van EBM tot handelen: Valkuilen en misleidingen!

  Genuanceerd leesvoer voor met name Jan Marius:

  12 nov. 2010
  Published by Kimball Atwood
  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=8198

  Of SBM and EBM Redux. Part I: Does EBM Undervalue Basic Science and Overvalue RCTs?

  During the most recent kerfuffle about whether or not Evidence-Based Medicine can legitimately claim to be science-based medicine, it became clear to me that a whole, new round of discussion and documentation is necessary. This is frustrating because I’ve already done it several times, most recently less than a year ago. Moreover, I’ve provided a table of links to the whole series at the bottom of each post…Never mind, here goes, and I hope this will be the last time it is necessary because I’ll try to make this the “go to” series of posts for any future such confusions.

  The points made in this series, most of which link to posts in which I originally made them, are in response to arguments from statistician Steve Simon, whose essay, Is there something better than Evidence Based Medicine out there?, was the topic of Dr. Gorski’s rebuttal on Monday of this week, and also from several of the comments following that rebuttal. Mr. Simon has since revised his original essay to an extent, which I’ll take into account. I’ll frame this as a series of assertions by those who doubt that EBM is deficient in the ways that we at SBM have argued, followed in each case by my response.

  eindquotes:

  Uh, talk about “suggesting that EBM ignore scientific mechanisms”! When the principles of EBM and those of a priori plausibility clash spectacularly in the realm of CAM, it is a priori plausibility that should take precedence—not merely because the latter renders RCTs unnecessary, but because for such questions RCTs tend to confuse rather than clarify, as will be discussed further in the next part of this series.

  I am happy to report that Dr. Ernst wrote me privately about that passage, with the answer that I’d mostly hoped for:

  Have I changed my mind? I am not as sure as the sceptics seem to be that I ever was a supporter of CAM and I am still a bit sceptic about the sceptics [which perhaps makes me the “ueber-sceptic”]. Would I argue for more Laetrile studies? NO.

  Even more to the point, perhaps, is a recent editorial by Dr. Ernst in which he calls homeopathy “absurd” and compares it to other, obvious absurdities, which I doubt he’d have done only a few years ago:

  Should we keep an open mind about astrology, perpetual motion, alchemy, alien abduction, and sightings of Elvis Presley? No, and we are happy to confess that our minds have closed down on homeopathy in the same way.

  This kind of clear thinking, as easy as it ought to be for intelligent people, seems oddly difficult for those steeped in EBM. I’ll offer another example in part 2, as part of my response to Mr. Simon’s assertion that “There is some societal value in testing therapies that are in wide use, even though there is no scientifically valid reason to believe that those therapies work.”

 45. Hephaistos says:

  IOCOB heeft een stuk geproduceerd waarin iemand er van wordt beticht ‘onder valse vlag’ te schrijven?

  IOCOB. Valse vlag. Von Feyermorgen.

  Wat bezielt die lui?

  Ik vraag me echt sterk af of zulke misleiding reden is tot een berisping door het tuchtrecht. Aangezien Jan Keppel Hesselink, evenals meneer de Wilde geregistreerde artsen zijn, hebben ze ooit een eed afgelegd.

  de Nederlandse artseneed (2003)

  Ik zweer / beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens.
  Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.
  Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen.
  Ik zal aan de patiënt geen schade doen.
  Ik luister en zal hem goed inlichten.
  Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.
  Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen.
  Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden.
  Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving.
  Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.
  Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.
  Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.

  Dat beloof ik; Zo waarlijk helpe mij God almachtig.

  Zoek de fout…

  Door het propageren van een in het geheel niet bestaand figuur, het niet bieden van openheid over de oorsprong van hun artikeltjes en het op deze manier afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de Nederlands arts bezigen Jan Keppel Hesselink en meneer de Wilde, opperhoofd van het IOCOB cq tandarts, praktijken die indruisen tegen de eed.

  Het afleggen van een eed is geen kinderspel meneren Keppel Hesselink en de Wilde.

  Misschien wordt het eens tijd het functioneren van de prefrontale cortex aan te tonen en de dwaalwegen openlijk toe te geven? Dit is zo’n grote schande dat er eigenlijk geen woorden voor zijn. U bedriegt de zaak. Hoe dient dat het Algemeen Nut dient te Bevorderen?

  Verwerpelijk.

 46. iocob says:

  jongens….wordt eens wakker in plaats van dat verzuurde.. en doe eens inhoudelijk….ipv dat gedoe over de voorzitter van IOCOB, die een eminent geleerde is..:

  For example, a recommendation to use spironolactone to reduce blood pressure in people with hypertension was based on an RCT in which the participants initially had congestive heart failure with normal blood pressure. Another 59 recommendations were downgraded because they were based on evidence from RCTs that had not focused on clinical measures of effectiveness….

  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/van-ebm-tot-handelen-valkuilen.html

 47. wilmamazone says:

  jongens….wordt eens wakker in plaats van dat verzuurde.. en doe eens inhoudelijk….ipv dat gedoe over de voorzitter van IOCOB, die een eminent geleerde is..:

  @iocob
  We waren/zijn al wakker, dankjewelasteblieft. Ik constateer dat er weer vanalles veranderd is in het artikel onder de gegeven link. Von Feyermorgen geeft b.v. opeens acte de présence, dus weer spelletjes aan het spelen?! Om het maar eens over inhoudelijk zijn te hebben! *kuch*
  Om de artikels van ‘de eminente geleerde’ nog te kunnen volgen zou er meerdere malen een screenshot gemaakt moeten worden en das pas ‘vertrouwenwekkend’. Door al dat gegoochel met tekst zeker geen tijd gehad om dit aandachtig te lezen of zelfs over het hoofd gezien?:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/11/06/de-sokpoppen-van-het-iocob/comment-page-1/#comment-20730

  november 13, 2010 om 11:19 am

  Nieuwste artikelen

  •Van EBM tot handelen: Valkuilen en misleidingen!

  Genuanceerd leesvoer voor met name Jan Marius:

  12 nov. 2010
  Published by Kimball Atwood
  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=8198

  Of SBM and EBM Redux. Part I: Does EBM Undervalue Basic Science and Overvalue RCTs?

  Geef daar o.a éérst maar eens een inhoudelijke reactie op, want dat gedoe van de voorzitter van IOCOB -die zichzelf een eminent geleerde vindt, een nog eminenter alter ego denkt te hebben als von Feyermorgen en die nog wat andere alter ego’s ten tonele voert- hangt menigeen intussen mijlenver de keel uit. Als er toch sprake zou mogen zijn van enig niveau, wordt het nu toch de hoogste tijd om het eens eindelijk te tonen. Tot nu toe is iocob/DE eminente geleerde hier slechts afgegaan als een gieter.

 48. wilmamazone says:

  @iocob

  Is het slinks toevoegen van Von Feyermorgen een indirekt antwoord hier op?!
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/11/06/de-sokpoppen-van-het-iocob/comment-page-1/#comment-20731

  quote:

  Zoek de fout…

  Door het propageren van een in het geheel niet bestaand figuur, het niet bieden van openheid over de oorsprong van hun artikeltjes en het op deze manier afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de Nederlands arts bezigen Jan Keppel Hesselink en meneer de Wilde, opperhoofd van het IOCOB cq tandarts, praktijken die indruisen tegen de eed.

  Het afleggen van een eed is geen kinderspel meneren Keppel Hesselink en de Wilde.

  Misschien wordt het eens tijd het functioneren van de prefrontale cortex aan te tonen en de dwaalwegen openlijk toe te geven? Dit is zo’n grote schande dat er eigenlijk geen woorden voor zijn. U bedriegt de zaak. Hoe dient dat het Algemeen Nut dient te Bevorderen?

  Verwerpelijk.

  Jan Marius blijft dus gewoonweg – met voorbedachte rade- de zaak bedriegen alsof het niks is, maar inderdaad is het afleggen van een eed geen kinderspel; al lijkt het daar voor Keppel Hesselink & Co. duidelijk wel op.

 49. Begint het IOCOB nu ook al te roepen dat iedereen “Wakker moet worden”? Het kenmerk van de verstokte complotter.

  Over inhoudelijk gesproken. Waar kunnen we de inhoudelijke reacties vinden van de eminente en geniale voorzitter van het IOCOB? Niet hier iig. Het is weer het zelfde liedje. Linkspammen. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Bij deze een waarschuwing. U kunt mij van een werkende RRS voorzien en ik zal deze op mijn pagina plaatsen. Om u nog even aan te moedigen voor wat dat betreft van uw eminente luie reedt af te komen zal ik de RRS van de VtdK er even bijzetten. Als dat voor u geen motivatie is.

  Weer etaleert het IOCOB zijn dubbelhartige opstelling naar de wetenschap en het onderzoek. Als het onderzoek in het straatje past is het goed genoeg om een vermelding te krijgen op de eminente *kuch* website. Dat het onderzoek daarbij niet onderworpen wordt aan een rigoureuze screening, zoals al meerdere malen hier aangetoond, schijnt van ondergeschikt belang te zijn.

  In tegenstelling hiervan cherrypickt men onderzoeken die de mening van het IOCOB ten aanzien van EBM (=onzin) onderschrijven. Dit waarschijnlijk mede ingegeven door het gebrek aan EBM t.a.v. de door het IOCOB zelf gepropageerde prikpraktijk.

  Make up your mind!

  Dergelijke lafhartige want eenzijdige, navelstarende en conflictmijdende berichtgeving is helaas nu eenmaal de trade-mark van de alternatieve scene. Bah!

 50. Jan Willem Nienhuys says:

  Jan Marius geeft alweer een staaltje weg van wapperen met niet bestaande professors. Deze keer is het Professor Schwaab: acupunctuur meer dan placebo. Het gaat over een boek getiteld Wij zijn ons brein: van baarmoeder tot alzheimer.

  Nou heb ik toevallig een boek met precies die titel, alleen staat daar met letters van 15 mm hoog de naam van de beroemde onderzoeker Dick Swaab op.

  Onze dyslecticus heeft geprobeerd de tekst van dat boek op p. 370-374 te begrijpen. Dat Swaab schrijft

  ‘In hoeverre dat van klinische betekenis is en in hoeverre de klassieke acupunctuurpunten hiervoor essentieel zijn, moet voor iedere klacht afzonderlijk bekeken worden om er “gewone” op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde geneeskunde van te maken.’

  dat horen we niet van Jan Marius. Waar professor Nep-Nep zo blij over is, is het volgende. In een proefje werden patiënten met osteoartritis behandeld met drie soorten acupunctuur (een echt en twee soorten nep). Het maakte geen moer uit voor de pijn, maar in de hersen kon je met een PET-scan zien dat de echte acupunctuur (waarbij de huid doorboord werd i.t.t. bij de beide nepvormen) wel een of andere effrect in de hersenen had.

 51. wilmamazone says:

  Voor wie nader kennis wil maken met professor Swaab is deze uitzending de moeite van het bekijken/beluisteren waard:
  http://player.omroep.nl/?aflid=10289858

  Afl.: Het brein (2/4): Dick Swaab. ‘Wij zijn ons brein’ is een gevleugelde uitspraak van Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en tot 2006 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. De hersenen bevatten onze persoonlijkheid en dat is de reden dat wat je ook doet emotioneel geladen is. Swaab ontneemt ons de illusie van een vrije keuze of wil: ons brein leidt ons, in plaats van wij het brein. Swaab ging van dierexperimenteel onderzoek over op het doen van onderzoek bij hersenen van overleden mensen. Hij zette daartoe in 1985 de Nederlandse Hersenbank op, destijds een unicum in de wereld. Het hersenonderzoek kreeg hierdoor een enorme impuls. De hersenbank verstrekt hersenmateriaal van meer dan 3000 obducties aan zo’n 500 onderzoeksgroepen over de hele wereld, met als resultaat honderden publicaties met nieuwe inzichten in neurologische en psychiatrische ziektebeeden. De resultaten van zijn onderzoek leiden vaak tot weerstand en emotionele reacties. Toen Swaab college gaf over de verschillen in hersenstructuur van mannen en vrouwen, vroegen feministen om een vrouwvriendelijker docent. Hij en zijn gezin werden bedreigd toen hij onderzoek publiceerde met betrekking tot verschillen in hersenen van homoseksuele mensen vergeleken met hersenen van niet-homoseksuele seksegenoten. Hij is vooral bekend door zijn onderzoek naar de invloed die hormonale en (bio)chemische factoren al in de baarmoeder op de hersenontwikkeling hebben. Omdat veel al in zo’n vroeg stadium wordt vastgelegd, kun je je afvragen waarvoor iemand verantwoordelijk kan worden gehouden. Swaab is ervan overtuigd dat het opsluiten van adolescenten in jeugdgevangenissen weinig zin heeft. Beter is het te zoeken naar de meest effectieve manier om te zorgen dat ze de rest van hun leven goed doorkomen. Op wetenschappelijk gebied is Swaab een van de belangrijkste, ook internationaal bekende, Nederlandse onderzoekers. Al jaren is hij bezig met onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en naar het ontstaan van depressies. Swaab draagt zijn bevindingen met overtuiging uit en schuwt het maatschappelijk debat niet.

 52. JennyJo says:

  Jan Willem, als ik mijzelf per ongeluk prik met een speld, zou er dan ook iets op een PET-scan te zien zijn?

  Zo ja, zou Jan Marius dan ook vinden dat ik dan maar moet gaan promoten als behandeling voor – ja, voor wat eigenlijk?

  Er zijn ooit twee interessante onderzoeken geweest van Dr. Lixing Lao naar het effect van acupunctuur op pijn als gevolg van verwijdering van een verstandskies. In het eerste onderzoek werd met twee vormen van placebo gewerkt en bij beide vormen werd daadwerkelijk geprikt, zij het iets minder diep dan bij echte acupunctuur. Daaruit kwam naar voren dat er geen verschil was tussen echte acupunctuur en placebo voor wat betreft pijnbeleving en dat er ook geen verschil was tussen de beide placebovormen voor wat betreft pijnbeleving.

  Het eerste onderzoek is herhaald met een grotere groep patiënten. Gekozen werd voor een van de twee placebo-vormen van het eerste onderzoek; De placebo bestond uit prikken in de buurt van de meridianen er er werd er iets minder diep geprikt dan bij echte acupunctuur. De acupunctuurgroep rapporteerde iets minder pijnbeleving, maar het verschil was niet significant.

  Na afloop werd aan patiënten gevraagd welke behandeling zij dachten te hebben ondergaan: acupunctuur of placebo. Uit de antwoorden bleek ten eerste dat de placebobehandeling effectief was: 30,5% van de ondervraagden die placebo had ontvangen, meende de echte behandeling te hebben ontvangen, 50% wist niet of zij echt of placebo hadden ontvangen en slechts 19,5% van de ondervraagden was ervan overtuigd de placebo te hebben gekregen.

  De vergelijking van deze antwoorden met de antwoorden over pijnbeleving wees ondubbelzinnig uit dat het de verwachting was die bepalend was voor de mate van pijnbeleving en niet de behandeling als zodanig: patiënten die meenden de echte acupunctuur te hebben ondergaan, meldden iets minder maar niet statistisch significant minder pijn dan patiënten die meenden de placebo te hebben ondergaan.

  Aangezien bij een echte behandeling zowel het effect van de behandeling optreedt PLUS het placebo-effect, zou je, als acupunctuur werkelijk effectief is, bij de echte acupunctuurgroep een veel groter verschil verwachten dat dit minieme en niet significante verschil.

  Maar zelfs dit niet significante verschil wordt door alterneuten vaak enorm opgeblazen en over het belangrijke laatste deel van het onderzoek, namelijk de vraag welke behandeling men denkt te hebben ontvangen, wordt niet gerept.

 53. Jan Willem Nienhuys says:

  Hoe het zit met die PET-scans weet ik niet. Er is geen enkele reden om te denken dat een specifieke plek geactiveerd moet worden. Als het gegaan is zoals bij ander alternatief onderzoek, hebben ze naar heel veel plekken gekeken, en de plek geselecteerd die het grootste verschil gaf tussen de “echte” groep en één van de nepgroepen. Toevallig was dat de ipsilaterale insula.

  Je ziet bij ander alternatiefs ook dat graaien naar strohalmen. Zo deed Rey een proef met diepgevroren schudverdund zwaar water. Hij keek hoeveel licht dat afgaf als je het voorzicht opwarmt (tot boven de temperatuur van vloeibaar stikstof). Ingevroren kristaldefecten geven dan bij herschikking fotonen af. Het is een subtiele proef op zuiverheid. De beschrijving van de proef van Rey geeft geen enkele informatie over wat hij zoal gedaan heeft om de zuiverheid en de vergelijkbaarheid van de wel en niet schudverdunde sampeltjes te garanderen. Dit resultaat wordt dan gebruikt om te zeggen ‘zie je wel, er is effect van hoge verdunningen’.

  Maar daar gaat niet om (afgezien dat het waarschijnlijk het een of ander artefact was). Het gaat erom dat je met de “echte” behandeling meer zieke mensen beter maakt dan met een zo goed mogelijke imitatie.

 54. JennyJo says:

  Het gaat erom dat je met de “echte” behandeling meer zieke mensen beter maakt dan met een zo goed mogelijke imitatie.

  Juist.

  Zelfs al zou water een geheugen hebben van hier tot Tokio, als je er niemand beter mee kan maken heb je er helemaal geen drol aan.

 55. wilmamazone says:

  Om het onderwerp niet uit het oog te verliezen en vanwege een kopietje nu het ter sprake is:

  Professor Schwaab: acupunctuur meer dan placebo

  De bekende en momenteel beroemde hersenonderzoeker Professor Dick Schwaab schreef een bijzonder lezenswaardig boek, met de titel Wij zijn ons Brein. Boeiend om te lezen hoe pedosexualiteit een hersenafwijking is en vermoedelijk veel meer voorkomt dan alleen in de kerk. Wat dat betreft dus hebben we ook als gemeenschap boter op ons hoofd. Ook boeiend dat in zijn dikke boek Schwaab een lans breekt voor acupunctuur. Op basis van hersenstudies en zijn inzicht komt Schwaab namelijk tot de conclusie dat acupunctuur meer is dan alleen een placebo effect.

  Hij bespreekt verschillende onderzoeken, waaronder een studie met een beeldvormende methode, de PET scan. Uit die proef bleek, en we citeren professor Schwaab, dat:

  …de acupunctuurnaald een specifiek fysiologisch effect kan hebben dat losstaat van de verwachting van de patient….

  Ook verwees Schwaab naar de verschillende dierproeven die aangeven dat acupunctuurnaalden specifieke biologische effecten hebben.

  Het boek is een aanrader!

  Jan Willem kan ons ook vertellen over het verwijzen van Swaab naar die verschillende dierproeven met acupuntuurnaalden?

 56. Jan Willem Nienhuys says:

  Swaab schrijft:
  Dierexperimenten die het mechanisme van acupunctuur bestuderen zijn hiervoor ook van groot belang. Zo bleek elektro-acupunctuurpijnstilling bij de rat samen te gaan met een verhoogde concentratie vasopressine in de nucleus paraventricularis, terwijl oxytocine en de opiaatpetiden daar geen verandering lieten zien.

  Swaab geeft in zijn boek nauwelijk literatuurverwijzingen, maar misschien verwijst dit naar het volgende artikel:

  J Yang, WY Liu, CY Song, BC Lin, Through central arginine vasopressin, not oxytocin and endogenous opiate peptides, glutamate sodium induces hypothalamic paraventricular nucleus enhancing acupuncture analgesia in the rat, Neurosci Res. 2006 Jan;54(1):49-56. Epub 2005 Nov 28 (abstract)

  of het Chinese artikel:

  Gong S, Yin WP, Yin QZ, .Involvement of vasopressinergic neurons of paraventricular nucleus in the electroacupuncture-induced inhibition of experimental visceral pain in rats Sheng Li Xue Bao. 1992 Oct;44(5):434-41 (abstract)

  Of naar

  Aihui Li et al., Electroacupuncture activates corticotrophin-releasing hormone-containing neurons in the paraventricular nucleus of the hypothalammus to alleviate edema in a rat model of inflammation, BMC Complementary and Alternative Medicine. 2008, 8:20 (full text)

  maar zeker niet naar het Chinese artikel

  Jun Y., Effect of acupuncture on the contents of vasopressin and oxytocin in the rat Zhen Ci Yan Jiu. 1992;17(3):217-20, want daar wordt beweerd dat er wel een effect is op oxytocine bij gewone acupunctuur.

  Het curiueze van dit soort onderzoeken is dat er allerlei acupunctuurpunten bij de rat worden gebruikt in de veronderstelling dat de acupunctuurpunten bij de rat wel op dezelfde overeenkomstige plek zullen liggen als bij de mens. Maar er is geen enkel objectief kenmerk waaraan men een acupunctuurpunt kan herkennen.

  Elektroacupunctuur is hier niet de diagnostische methode van Voll, maar acupunctuur plus spanning op de naalden (bijvoorbeeld tien maal per seconde een pulsje van 0,01seconde).

  In geen van die artikelen zie ik staan dat ze vergeleken met ‘zomaar ergens prikken’ of alleen maar stroom zonder prikken.

 57. Jan Willem Nienhuys says:

  Ondertussen heeft Jan Marius zijn fouten hersteld, maar in de URL komt nog steeds de foute spelling voor. Dat trouwens een opvallend punt. Nogal wat pagina’s bij IOCOB hebben een rare URL bijvoorbeeld http://www.iocob.nl/natuurgeneeswijze/colon-hydortherapie-hoge-darmspoelingen.html.

 58. iocob says:

  Het bestuur van IOCOB laat weten dat de voorzitter een klassieke dyslecticus is, dus Jan Willem verdient een diagnostische pluim!

 59. Crypto = Keppel Hesselink? *hevig verschrikt is*

  Lekker boeie verder, vind het eerlijk gezegd niet zo terzake doen. Er is meer dan genoeg op de inhoud van zeg het stelselmatig gedurende langere tijd opvoeren van een von Feyermorgen, aan te merken, dan te bakkelijen over de vorm. Daar is al veel te veel de aandacht mee afgeleid!

  Misschien wil men bij IOCOB daarom eens inhoudelijk reageren op de kwestie von Feyermorgen en de daarmee gepaard gaande schending van de beroepswaarden? Kleine rectificatie richting Tandartspraktijk?

 60. wilmamazone says:

  Wanneer is dit kinderachtige gedoe eens eindelijk afgelopen?
  Het bestuur van IOCOB laat helemaal niets weten, dat doet Keppel Hesselink in eigen persoon en die wil een/de zoveelste kapstok om nu wéér zijn verregaande slordigheid aan op te hangen? Waar is dan DE Neerlandicus van IOCOB gebleven/de eerdere Hoelulikmijeruit?!:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/10/28/de-elektroacupunctuur-van-jan-keppel-hesselink/comment-page-1/#comment-15815

  Jullie springen zo snel naar conclusies met meestal zulke nare schaduwen eromheen: we hebben een niet-medicus Neerlandicus die veel van onze teksten bekijkt en corrigeert, deze keer heeft hij het Herz gebeuren foutief aangevuld van Hz naar Herz ipv Hertz…dus dank zij jullie tip kon ik dat veranderen………

  Jan Marius hangt van smoesjes aan elkaar en anders niks! Steeds maar weer proberen om de aandacht af te leiden van waar het echt om en over gaat op een niveau dat van een brugklasser niet eens meer geaccepteerd zou worden. En ‘ons’ Jannemannetje gaat maar door en gaat maar door, en is er van overtuigd dat ie zich dat kan permiteren.
  Inhoudelijk is hier geen punt of komma veranderd en dát had wel gemoeten:

  Professor Swaab: acupunctuur meer dan placebo

  De bekende en momenteel beroemde hersenonderzoeker Professor Dick Swaab schreef een bijzonder lezenswaardig boek, met de titel Wij zijn ons Brein. Boeiend om te lezen hoe pedosexualiteit een hersenafwijking is en vermoedelijk veel meer voorkomt dan alleen in de kerk. Wat dat betreft dus hebben we ook als gemeenschap boter op ons hoofd. Ook boeiend dat in zijn dikke boek Swaab een lans breekt voor acupunctuur. Op basis van hersenstudies en zijn inzicht komt Swaab namelijk tot de conclusie dat acupunctuur meer is dan alleen een placebo effect.
  Hij bespreekt verschillende onderzoeken, waaronder een studie met een beeldvormende methode, de PET scan. Uit die proef bleek, en we citeren professor Swaab, dat:

  …de acupunctuurnaald een specifiek fysiologisch effect kan hebben dat losstaat van de verwachting van de patient….

  Ook verwees Swaab naar de verschillende dierproeven die aangeven dat acupunctuurnaalden specifieke biologische effecten hebben.

  Het boek is een aanrader!

  Snel terug dus naar de kern van de zaak:
  Professor Keppel Hesselink/Von Feyermorgen: niet meer dan een vileine roeptoeter.

 61. wilmamazone says:

  De stand van zaken op dit moment:

  Nieuwste artikelen
  •EBM: what a mess…!
  •Meditatie effect meetbaar aan melatonine
  •Statines zinloos voor primaire preventie
  •Ernstig zieke patienten gebaat bij acupunctuur
  •Professor Swaab: acupunctuur meer dan placebo
  •Van EBM tot handelen: Valkuilen en misleidingen!
  •Onder valse vlag. Weerwoord aan J.T. Lumei
  •Gember bij zwangerschap en misselijkheid

  Na een tijdje stilte twee weinig zeggende berichtjes -zoals gebruikelijk-.
  Nu gooit Jan Marius een grotere stok in het hoenderhok en voert weerus von Feyermorgen ten tonele.
  ‘Ons’ Jannemannetje/Ludwigje is blijkbaar z’n nodige aandacht te kort gekomen, ocherm toch!
  Doe ik ‘m maar ff de lol zodat ie voorlopig weer vooruit kan:

  EBM: what a mess…!

  Er zijn vele gelovigen van EBM, alhoewel dat bouwwerk met loze fundamenten wankelt. Meer en meer wetenschapstheoretici en denkers geven aan dat het niet is wat het lijkt te zijn, oftewel het is geen goud dat er blinkt. Dat wordt in sommige recente artikelen mooi verwoord: When it comes to these details, the evidence-based medicine (EBM) movement has got itself into a mess….

  Om die chaos weer op te ruimen is een teruggang noodzakelijk naar de moederschoot der medische wetenschappen, de filosofie … ‘back to basics’; and that means turning to the philosophy of science.

  Het gaat daarbij om de verheldering van enkele kernvragen, wat is eigenlijk bewijs, en zijn er bepaalde soorten bewijs die zwaarder wegen dan andere bewijzen, en zo ja, waarom eigenlijk? Vragen die op deze website diverse malen opgeworpen zijn bij monde van Ioannides, Chalmers en Von Feyermorgen.

  Met dat soort vragen in het achterhoofd wordt het boeiend om……….

  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/ebm-what-a-mess.html

  (bericht aangepast op 2 dec. 09.45u. door mij/Wilmz)

 62. wilmamazone says:

  Jannemannetje/Ludwigje houdt van puzzeltjes, dus…………:
  quote:

  Er is (toevallig?) nog iemand die van voren af aan wil beginnen.
  Ra ra wie is dat?

 63. wilmamazone says:

  JMKH zegt:

  Met dat soort vragen in het achterhoofd wordt het boeiend om naar het in ons land doorlopende discours rondom de complementaire geneeskunde te kijken. Enkele vileine critici immers menen steeds weer dat reguliere geneeskunde EBM zou zijn en alternatieve of complementaire geneeskunde in het geheel niet.

  Artikelen zoals deze brengen mogelijk een soort bescheidenheid in die discussie. Hoewel?

  Achteraf huiswerk *zucht* voor Jan Marius via:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/11/23/science-het-zout-in-de-pap-van-evidence-based-medicine/

  Science, het zout in de pap van Evidence Based Medicine
  november 23, 2010

  Jan Willem Nienhuys legt u op Skepsis Blog (zie ook rrs link in rechterkolom) haarfijn het verschil tussen Science Based Medicine en Evidence Based Medicine (en veel meer) uit.

 64. wilmamazone says:

  Stand van zaken op dit moment:

  Nieuwste artikelen
  •Kletspraat van Frits van Dam
  •Treating neuropathic pain: Congress Berlin 2010
  •EBM: what a mess…!
  •Meditatie effect meetbaar aan melatonine
  •Statines zinloos voor primaire preventie
  •Ernstig zieke patienten gebaat bij acupunctuur
  •Professor Swaab: acupunctuur meer dan placebo
  •Van EBM tot handelen: Valkuilen en misleidingen!

  http://www.iocob.nl/tegengif/kletspraat-van-frits-van-dam.html

  Kletspraat van Frits van Dam

  In de Telegraaf van 7 december 2010 verscheen op de pagina ‘Gezond en wel’ een column van Frits van Dam, secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, onder de titel ‘Kwaliteitseisen ook voor alternatieve behandelaars’, ook gepubliceerd op http://www.antikwak.nl dd 8 december 2010. Daarin betoogt deze gepensioneerde psycholoog dat de alternatieve behandelaars ‘als deze willen integreren’ aan dezelfde kwaliteitseisen moeten voldoen als die in het reguliere circuit. Dezelfde kwaliteitseisen, het klinkt alleszins redelijk, maar wie even doordenkt komt tot de onontkoombare conclusie dat het pleidooi van Frits van Dam louter kletspraat behelst.

  quote:

  Vergeleken met de incidenten in de CAM-sector is sprake van een jungle tegenover een oase.
  Wie a la Van Dam meent de CAM-artsen de maat te kunnen nemen, geeft onmiskenbaar blijk van een ontstellende vooringenomenheid en vooral van een gebrek aan bescheidenheid.

  (dikgedrukt door mij)

  Tis moeilijk bescheiden te blijven als je zo goed bent als Jan Marius.*kuch*

 65. JennyJo says:

  Vergeleken met de incidenten in de CAM-sector is sprake van een jungle tegenover een oase.

  Nou, dat vind ik nogal meevallen hoor, je moet de incidenten in de CAM-sector natuurlijk wel afzetten tegen een succespercentage van CAM van NUL. Elke vergelijking met regulier gaat daarom echt volkomen mank.

 66. JennyJo says:

  Lezenswaardig, Andy Lewis van The Quackometer: Escaping the Cult of Homeopathy http://bit.ly/i0bBev

 67. wilmamazone says:

  Het weerbericht van vandaag:

  Nieuwste artikelen
  •Lichaamseigen pijnstillende stof beter dan ibuprofen
  •Integrative Care for the future congres 2011
  •Kletspraat van Frits van Dam
  •Treating neuropathic pain: Congress Berlin 2010
  •EBM: what a mess…!
  •Meditatie effect meetbaar aan melatonine
  •Statines zinloos voor primaire preventie
  •Ernstig zieke patienten gebaat bij acupunctuur

  De gevoelstemperatuur daalt meteen naar minstens min 20 bij het lezen van dit artikel:

  http://www.iocob.nl/nieuws/integrative-care-for-the-future-congres-2011.html

  Integrative Care for the future congres 2011

  Na een groot succes in 2009 met het congres ” Care for the Future” heeft Supplement dit jaar tevens een congres georganiseerd met als thema integrale oncologie. Op 11 en 12 maart 2011 organiseert Supplement het 2e internationale “Integrative Care for the Future” congres: The Future in Cancer Care.

  quote:

  Complementaire interventies zijn essentieel in oncologie om de volgende reden: Chemotherapie en andere kankerbehandelingen kennen zeer zware bijwerkingen die vaak de oorzaak zijn van het voortijdig stoppen met de behandeling. Dit gegeven vermindert de voordelen van de kankertherapie.

  eindquote:

  Dit congres is een unikum op het gebied van integrale geneeskunde.

  Hier word je ook niet warmer van:

  http://www.iocob.nl/chronische-pijn/lichaamseigen-pijnstillende-stof-beter-dan-ibuprofen.html

  Lichaamseigen pijnstillende stof beter dan ibuprofen

  eindquote:

  Palmitoylethanolamide is inmiddels bij vele duizenden patienten met chronische pijnen getoetst, bijvoorbeeld bij ernstige herniapijn en pijn bij diabetische neuropathie en blijkt steeds weer effectief te zijn, zonder problematische bijwerkingen en zonder problemen met interacties. Vandaar een groen-oranje licht. Nog niet geheel groen, want er is slechts een positieve studie bij het syndroom van Costen, maar daarnaast vele studies dus bij andere chronische pijnsyndromen.

  (dikgedrukt door mij)
  Opmerkelijk is wel dat professor Jan ook Italiaans blijkt te kunnen lezen – de 1e referentie is in die taal- of is het toch von Feiermorgen die dat kan?

 68. Jan Willem Nienhuys says:

  Ook op een andere website van Jan Marius staat er een stukje over Normast: http://www.neuropathie.nu/gliopathic-pain/normast-palmitoylethanolamide-in-neuropathic-pain-clinical-re.html

  Het artikel zal wel een preprint zijn en de taal is Engels, kijk maar op de grafiek. Als het al gepubliceerd was, dan zou de referentie er wel bij staan.

  De 1ste referentie is een ander, ouder onderzoek dat gaat over sciatica (?) en is in het Spaans. Op http://en.wikipedia.org/wiki/Sciatica zie ik staan dat NSAIDs voor acute sciatica niet beter zijn dan placebo. Ik vind opvallend aan de grafiek dat er de eerste week geen verschil is tussen het ene en het andere middel.

  Omdat Jan Marius dit middel kennelijk in zijn neuropathiekliniek gebruikt is hij natuurlijk alert op nieuwe publicaties. Zorgelijker is natuurlijk dat hij zo’n kliniek heeft zonder neuroloog te zijn. Zijn kennismaking met de neurologie heeft bestaan in het schrijven van een proefschrift over de geschiedenis van de ziekte van Parkinson.

 69. wilmamazone says:

  De 1ste referentie is een ander, ouder onderzoek dat gaat over sciatica (?) en is in het Spaans

  Ow ja scheel en te snel gekeken, want er staat onder:
  Mallorca, 310 – 08037 Barcelona – España

  Doet aan mijn boodschap niks af, want wat moet een lezer van IOCOB met teksten in óók nog het Spaans of Italiaans?
  Waar het om en over gaat is dat Jan Marius zoveel mogelijk referenties probeert te produceren/deze er meermaals met de haren wist bij te slepen. Dat alles in de hoop dat toch niemand zo’n link aanklikt en/of snapt wat er staat.

 70. @ JWN

  Het tabelletje is waarschijnlijk een foto van een pubchempagina.

  Hier die van Palmidrol = synoniem.

  http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=4671&loc=ec_rcs

  Palmitoylethanolamide (Normast®, Pelvilen®) heeft zijdelings (stimulator/remmer; enzymenkwestie) te maken met NSAIDs. Het is een lichaamseigen cannabinoïde (vetzuur). Het grijpt aan op PPARα en GPR55 receptoren en heeft waarschijnlijk een rol m.b.t. de synthese van acyldopamines op de TRPV1 receptoren (don’t get me started).

  Feit is dat we nog weinig weten van al deze interacties en het naar mijn idee ook nogal voorbarig is mensen (buiten de clinical trails) vol te stoppen met dit goedje. Vergelijk rimonabant (Acomplia), hoewel weer een andere (CB1) receptor. We kennen echter allemaal de voorliefde van Keppel Hesselink voor cannabinoïden en het dedain voor eventuele bijwerkingen in de alterneute wereld.

  Op een congres in Berlijn was hij ook al onverdeeld enthousiast.

  meer hier…..

  http://www.youtube.com/user/Neuropathyinfo4u?feature=mhw4

 71. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe van Jan Marius:

  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/science-bad-science-weak-science-junk-science.html

  Science , Bad Science , Weak Science , Junk Science

  Science , Bad Science , Weak Science , Junk Science, zo vatte de hooggeleerde von Feyermorgen kortgeleden de wetenschap samen. Er is wetenschap, slechte wetenschap, zwakke wetenschap en nonsense wetenschap, om het eens te vertalen. Een boeiende classificatie die tot nadenken noopt. Dat het merendeel van de medische wetenschap ergens tussen de Bad science, de Weak science en de science drijft, wordt allengs duidelijker. Deze week weer in een medisch vaktijdschrift waar het onderwerp van ghostwriters werd besproken. Geesten achter……….

  quote:

  Von Feuermorgen verwees naar de oude wetenschapstheoretische literatuur waarin duidelijk is gemaakt, dat ook wetenschappers zich verenigen in clans, net zoals onze voorvaderen de holenmensen in clans leefden.

  quote:

  zo betoogde von Feyermorgen, tussen bad science en weak science.

  Hij lichtte een tipje van de sluier op………..

  eindquote:

  Bad Science , Weak Science en Junk Science, aldus von Feyermorgen, doordringen de algemeen geachte fatsoenlijke wetenschap op een veel essentieler niveau dan in het algemeen gedacht wordt. Het clan principe binnen de medische wetenschape zou door een medisch antropoloog verder bestudeerd moeten worden.

  Dit keer zelfs geen enkele referentie te bespeuren en dat is opmerkelijk.

  Voor de mindere goden onder ons vertel ik dan maar ff over welk artikel ons aller Sokpoppie von F. het hoogstwaarschijnlijk heeft. Dat Jan Marius die link -uiteraard per ongeluk- oversloeg lijkt mij een freudiaanse vergissing, want in het artikel is sprake van gezonde scepsis……..

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Actie-tegen-ghostwriting-nodig.htm

  16 december 2010

  Actie tegen ghostwriting nodig

  Het effect van ghostwriting in de medische literatuur wordt onderschat. Verschillende partijen zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar ook universiteiten en vakbladen, moeten zich hard maken om dit fenomeen terug te dringen.

  Dit stelt het initiatief Gezonde Scepsis in het rapport ‘Ghostwriting en medische literatuur’ dat deze week verschijnt. Onder ghostwriting wordt verstaan het schrijven van een artikel door iemand die weinig of niets heeft bijgedragen aan het onderliggende onderzoek en ook niet genoemd wordt in de auteurslijst.

  Gezonde Scepsis deed onderzoek naar ghostwriting in opdracht van de IGZ. Volgens Martine van Eijk, adviseur bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en een van de opstellers van het rapport, maakt het deel uit van een groter geheel, namelijk ghostmanagement: het laten opzetten, uitvoeren en analyseren van onderzoek door de farmaceutische industrie. Van Eijk: ‘Het is een heel verweven, diffuus proces, waarbij vele schakels betrokken zijn.’

  Publicaties die uit ghostmanagement voortkomen……….

 72. JennyJo says:

  Valt een verschijnsel als Von Feyermorgen ook onder ghostwriting? Of mag dat wel?

 73. Jan Willem Nienhuys says:

  Je moet eens opletten hoe vaak Jan Marius dingen boeiend vindt! Het is een van zijn stopwoordjes.

 74. JennyJo says:

  Ja, vol verwondering kijkt ’t ventje de wereld in!

 75. wilmamazone says:

  Je moet ook eens opletten hoe vaak Jan Marius addertjes onder het gras verstopt! Dat is ook een van zijn handelsmerken:

  Science , Bad Science , Weak Science , Junk Science, zo vatte de hooggeleerde von Feyermorgen kortgeleden de wetenschap samen. Er is wetenschap, slechte wetenschap, zwakke wetenschap en nonsense wetenschap, om het eens te vertalen

  (schuin en dik door mij)
  Jan Marius leest hier niet mee hoor!
  Jan Marius denkt ook niet dat ie leuk is!
  Jan Marius is hélemaal niet kinderachtig!
  Jan Marius is absoluut geen lafaard, want
  Jan Marius strijdt altijd met open vizier!
  Jan Marius is dus o.a. geen regelrechte klier!

 76. wilmamazone says:

  Omdat Jan Marius meent lullig lollig te moeten blijven doen o.a. deze vraag nog maar eens in de herhaling:
  http://iocob.wordpress.com/2010/11/09/prangende-vragen-aan-stichting-iocob/

  Vraag 3.2: Hoe plaatst u dit alter ego in de serieuze informering van de lezers van uw website? Men andere woorden: wat vindt u in deze en met betrekking tot informatie zoekende zieken en naasten werkelijk serieuze zaken? Er wordt in geen enkele van uw berichten expliciet duidelijk gemaakt dat het een alter ego betreft.

 77. Jan Willem Nienhuys says:

  Uit: http://www.iocob.nl/science/ziekten-zijn-.schuivende-panelen.html

  Professor Ludwig von Feyermorgen, die we in 2009 in Bayreuth uitgebreid spraken, wees tijdens onze ontmoeting op het feit dat veel mensen, en dus ook artsen, voorbijgaan aan het feit dat ziekten ‘as such’ niet bestaan. Hij wees daarbij, en dat was voor de interviewer lovend, op het boek van Keppel Hesselink over de neurologische ziektebeelden in de 19de eeuw, ‘Beelden in de Mist’.

  (Vet van mij.)

 78. JennyJo says:

  Ik vind dit echt ontzettend raar.

 79. Schrijven over spoken lijkt me absoluut een gevalletje ‘ghostwriting’…

 80. wilmamazone says:

  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/von-feyermorgen-over-adorno-en-het-vijandbeeld.html

  Von Feyermorgen over Adorno en het vijandbeeld

  Von Feyermorgen haalde in zijn kerstvoordracht de Duitse wetenschapstheoreticus professor T. Adorno aan met zijn: “Es gibt kein Richtiges im Falschen”. De strijd die binnen de geneeskunde gestreden wordt tussen voor- en tegenstanders (over welk thema dan ook), zo liet Adorno weten, is een gevecht tussen ‘der Eigengruppe und der Fremdgruppe’. Dit gevecht dat bij voetbal, het voorbeeld van Adorno, zo schokkend op de tribune waarneembaar is, is een sociologisch fenomeen dat ook in de wetenschap op een mildere wijze herkenbaar is. De wellis-nietis discussie lijkt van het 3-jarige niveau weliswaar in vorm geëvalueerd, maar qua structuur geheel niet. De argumenten om gelijk te hebben en te krijgen worden vrijwel altijd erbij gezocht, en het vereist een groot karakter om van standpunt te kunnen veranderen. Anderen zien dat snel als kameleon-gedrag, om de eigen rigiditeit zo te vergoelijken.

  eindquote:

  Een ei hoort erbij?
  Tenslotte wees von Feyermorgen op de argumentatie rond het te hard gekookte ei, dat een duidelijk mene mene tekel in de filosofie is, en een excelent voorbeeld van argumentatie theorie. Deze verwijzing helpt om een en ander in perspectief te zien, zo meende de hooggeleerde:

  De kerstvoordracht van von Feyermorgen was weer zeer boeiend, en de kleine lezertjes van de tegenpartij hebben inmiddels rode oortjes gekregen.

  Een goed 2011 gewenst door IOCOB, met wat meer relativiteit en respect in de ransel!

 81. wilmamazone says:

  De stand van zaken bij IOCOB tot nu toe:

  Nieuwste artikelen
  •Von Feyermorgen over Adorno en het vijandbeeld
  •Ernstige omissie in Medisch Contact door IOCOB rechtgezet
  •Feldenkrais-therapie tegen chronische pijn
  •Tomaat voor de prostaat!
  •Emotional Freedom Techniques
  •Groene thee voor tandvleesontsteking
  •Science , Bad Science , Weak Science , Junk Science
  •Integrative Care for the future congres 2011

 82. wilmamazone says:

  Eerlijk is eerlijk, soms verdient IOCOB een veertje in den reedt, dus bij deze:

  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/kinderen-zijn-de-klos.html

  Kinderen zijn de klos…de kinderneuropsyrurgie

  Op de eerste dag van het nieuwe jaar werden we uitgenodigd voor een gratis cursus kinder neuropsyrurgie, de electronische folder in onze email bus vermeldde: ‘De aanvullende studie voor kinder neuropsyrurgie is nu gratis toegevoegd. (1.250, – euro)’. We waren verheugd dat er een nieuwe ingang gevonden was voor probleemkinderen en dat we gratis zo een cursus mochten volgen, zo meenden we te mogen schertsen. Wel dachten wel dat er een typfout opgetreden was, en dat het moest gaan om kinderpsychochirurgie, een omstreden methode leek ons. Maar we moesten wel ons inschrijven voor een integrale studie van: psychosomatische geneeskunde, evolutiepsychologie en neuropsyrurgie voor kinderen en volwassenen en de kosten van de gehele studie bedroegen 4750,00 euro…
  Gelukkig werd in de flyer uitgelegd hoe de studie opgebouwd was:……..

  eindquote:

  Het vergelijken van een soort bioresonantie of Vollse meting met een EEG of ECG apparaat geeft al aan dat het inzicht van de schrijver in deze materie niet noemenswaardig hoog genoemd mag worden.

  We moeten dan ook constateren dat deze methode alsmede de meetmethode geheel niet getoetst zijn en vooralsnog een rood licht behoeven. Het gaat om een methode die door een niet-wetenschapper bedacht is (grondlegster is verpleegkundige en beeldend kunstenaar), de uitgangspunten zijn moeilijk inzichtelijk, de uitspraken over de effecten niet natrekbaar en evalueerbaar en evaluatieonderzoek is niet gepubliceerd.

  Ga ik ff verder.

  De grondlegster is verpleegkundige *kuch* Agnes van Enkhuizen:
  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-zevende-zintuig/1001004006740721/index.html?Referrer=ADVNLBES00200800099#product_description

  Autobiografische beschrijving van de ervaringen van de auteur en de daaruit voortgekomen praktische geneesmethoden met de mogelijkheid tot paranormale uitbreiding daarvan. Ondanks de uitgebreide medische terminologie kan de tekst toch door de onwetende lezer begrepen worden omdat de taal recht voor zijn raap is. Zodanig zelfs dat de mening van de auteur soms aardig kort door de bocht blijkt. Dit maakt het boek echter ook sympathiek. In haar eigen woorden vat ze dit boek samen als: ‘Ik probeer met dit verhaal over mijn eigen leven en verworven inzichten te pleiten voor nieuwe wegen in de geneeskunde.’ De parasymphaticus speelt daarbij een grote rol. Het zesde zintuig is de intuitie. Met het zevende zintuig kunnen kosmische waarheden waargenomen worden. Het boek bevat ook veel informatie over haar paranormale waarnemingen en beschrijft gevallen uit haar praktijk. De auteur schreef samen met Pieter Langedijk al zestien eerdere boekjes over haar geneesmethoden.

  Pieter Langedijk:
  http://www.pieterlangedijk.nl/

  Daar op het eerste oog al heel wat nonsense voorbij zien komen.

  Kinderen mogen al hélemaal nooit de klos worden van dit soort flauwekul. Punt.

 83. Jan Willem Nienhuys says:

  Agnes van Enkhuizen noemt zich tegenwoordig ook Esmea Ramirez Navarro.

  Ze woont volgens de telefoongids in Rosmalen, op het adres waar het Institute of Human Development is gevestigd. Ik heb even in het BIG-register gezocht, maar er is geen BIG-geregistreerde verpleegkundige in Rosmalen die Enkhuizen, Navarro, Ramirez of Ramirez Navarro heet, althans het BIG-register geeft daar nul op het request.

  Ik heb ook post van haar IHD gekregen (misschien omdat ik in 2005 met haar gecorrespondeerd heb), maar wat ze zoal over het zenuwstelsel schrijft is zo’n warwinkel van onzin, dat er niet aan te beginnen valt om deze woordenbrij van zo’n eenpitter te analyseren.

  Op 5 januari 2005 mailde ik haar ongeveer het volgende (na een verzoek aan Skepsis om contactgegevens voor professor Cees Dekker):

  Uw opvattingen over de zaken die u noemt lijken mij van dubieus waarheidsgehalte, en wat u vermeldt over energie, zonnestelsel, kwantumfysica en Descartes geeft de indruk dat u van deze onderwerpen in het geheel niets weet, of erger nog, dat wat u daarover denkt te weten op meerdere manieren fout is, zodat uw kennis per saldo minder dan nul is.

  U schrijft dat u visionaire gaven heeft. Dat vindt Skepsis wel interessant.

  Daarop deelde Agnes van Enkhuizen mee: ‘Ik heb de oerknal beleeft en wilde vanuit de kosmologie begrijpen of het klopte wat ik had ervaren.’
  EN:
  ‘En ben zeker bereid wetenschappers met mijn mogelijkheden te helpen.’

  Aan laten toetsen van haar visionaire gaven wilde ze niet beginnen: ‘Ik heb geen behoefte mijzelf te bewijzen.’ (Maar wel het ene na het andere boek schrijven en impliciet van de lezer verlangen dat hij al die visioenen gelooft.)

  Mei 2005: ‘Ik heb in een aantal visionaire ervaringen de evolutie beleeft en heb dit uitgewerkt in een manuscript.’ (Dat was toen Maria van der Hoeven een discussie over evolkuytietheorie had verordend.)

 84. JennyJo says:

  JW, het is toch ook wel heel erg vermakelijk af en toe, dit soort zaken. Zo moest ik vreselijk lachen om het “ik bedacht de kuur zelf” van die mevrouw Vd Assum. In al zijn rarigheid heeft zo’n mededeling ook nog wel iets aandoenlijks. En nu weer iemand die de oerknal heeft meegemaakt. Als een mens daar niet raar van wordt dan weet ik het niet meer.

  Ik moet nu even een zakdoekje halen om mij de lachtranen uit de ogen te wissen.

 85. JennyJo says:

  Wel heel mooi van mevrouw Agnes dat ze de wetenschap wil helpen. Gottegottegot, hoe komt een mens zo mal, dat zou ik nou weleens willen weten.

 86. Jan Willem Nienhuys says:

  Aandoenlijk. Ik heb maar een klein deel van Agnes haar mededelingen weergegeven. Je kunt haar cv bekijken op http://www.neuropsyrurgie.nl/curriculum.htm .

  Ze beweerde dat Descartes een uittredingservaring had gehad. Dat had ze opgemaakt uit werk van ene Rupert Scheldrake [sic]. En haar kennis van psychologie komt gedeeltelijk uit Grote Mysteries van de Droom van Lekturama.

  Nog een juweeltje: ‘Het zonnestelsel is als een lichaams cel waarbinnen we als deeltjes daarvan gedwongen worden ons in die processen aan te passen.’ Ze had het in dit verband over ‘ons jonge zonnestelsel’. Als je een leeftijd van vijf miljard jaar jong noemt, wat zou oud dan wel zijn?

 87. JennyJo says:

  Ze geeft ook managementtrainingen las ik. Dat lijkt me een bijzondere ervaring.
  Dit vond ik ook: http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=7855

 88. JennyJo says:

  Agnes heeft samen met een psycholoog ontdekt dat je via nekmassage (bijna) overal van af kunt komen:
  http://www.ankh-hermes.nl/shop/product.html?De%20parasympathicus&productid=3323

 89. JennyJo says:

  Hier staat hoe het allemaal werkt met die neuropsyrurgie:

  Klik om toegang te krijgen tot NPR%20NL%20FOLDER%202010.pdf

  Bij de uitleg over de behandeling staat dat de therapie begint met een “grootconsult” waarin het levensverhaal van de patiënt vanaf diens conceptie wordt besproken.

  Ze zeggen ook:

  Bij veel problemen blijkt het deel van het autonome zenuwstelsel, dat moet zorgen voor ontspanning en herstel, geblokkeerd.

  Je kunt het autonome zenuwstelsel heel eenvoudig weer op gang brengen door snel over de huid te wrijven.

  Het autonome zenuwstelsel is de brug tussen lichaam en geest. Als er geestelijk iets schort, reageert het autonome zenuwstelsel daar onmiddellijk op en raakt geblokkeerd. Dat geldt echter niet voor hartslag en ademhaling, want ik lees niks over mensen die zomaar dood neervallen. Gelukkig maar!

  Dit kost het allemaal:
  Groot consult/behandeling €195,-
  Vervolgconsult/behandeling € 110,-
  Gespreksconsult per uur € 55,-
  Regressie per uur € 55,-

  Het schijnt dat een aantal verzekeraars deze onzin ook vergoedt!

 90. 1960-1963

  Opleiding tot verpleegkundige Wilhelmina Gasthuis.
  Stage kliniek voor interne zieken en psychosomatiek van prof. Dr. Groen.
  Stage orthopedie, o.a. van Dr. van Zwol.
  Hoorcolleges van Dr. van Zwol aan de Gemeente universiteit Amsterdam.
  Stage Chirurgie volw. en kinderen Prof. ten Cate.
  Stage Hart en vaat ziekten Prof. Durrer en Dr Dunnink.
  Scriptie afsluiting 1e jaar theorie. Studie Muziek als therapie. Geschiedenis van de muziek.

  http://www.neuropsyrurgie.nl/curriculum.htm

  I Lolled. Bij verpleegkundige stages de namen van professoren cardiologie e.d. noemen. Beetje zoals Feyermorgen, alleen dan met (ex-)bestaande professoren. Anyway; ze is wel een die-hard: een kwantumsprong in de evolutieleer. Nou nou. Zou ze weten dat ‘kwantumwetenschappen’ zich doorgaans met zaken op hele kleine schaal bezighouden? 🙂 En natuurlijk was in 2005 Cees Dekker wel de man om aan te schrijven over de evolutietheorie, of was het Intelligent Design?

  Ik stem trouwens voor een algemeen verbod op het lettertype comic sans ms.

 91. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik vond op http://familie-enkhuizen.toeto.com/

  Aagje van Enkhuizen geboren 13 dec. 1942 te krommenie, de vlus Onderzoeker therapeut. Ontwikkelde een psychosomatische geneeswijze. Schreef onder de naam Agnes van Enkhuizen 16 boeken en 7 onder de naam Esmea Ramirez Navarro. Bijgedragen door Ihd op 2010-09-28 13:07:53

  Ihd is natuurlijk “Institute of human development”. De Vlus heet op de kaart van Krommenie Vlusch.

  Wat betreft de evolutietheorie: ‘De mens stamt niet af van de apen maar ontwikkelde zich bewust vanaf de oerknal’. EN:
  ‘Het eerste functionerende lichaam was het atoom. Door middel van fusie in de kosmische fase ontwikkelde de huidige menselijke wezens de ervaring om stapsgewijs alle informatie in te safen in het DNA.’

  Haar filosofie op dit punt is een een halfverteerd afkooksel van de gedachten van Teilhard de Chardin, die nogal in de mode was toen Agnes net van school kwam.

  Tegen zulke onpeilbare afgronden van onkennis helpt helemaal niets meer.

  “Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens.” – Friedrich Schiller, Die Jungfrau von Orleans (III, 6 Talbot), 1801.

 92. JennyJo says:

  Tegen zulke onpeilbare afgronden van onkennis helpt helemaal niets meer.

  Nee, daar is geen beginnen aan, vanwege het grote aantal dwalingen en omdat elke rechtzetting weer allerlei nieuwe dwalingen genereert. Gek word je er van als je het probeert.

 93. wilmamazone says:

  Het was een tijdje stil bij IOCOB/rondom Jan Marius en zijn sokpoppen.
  Er werd nieuwe energie opgedaan in het buitenland bij Ratu Bagus: healer en wijze.

  Dit keer is het Ivan Wolffers die ‘in het zonnetje’ wordt gezet:

  Ratu Bagus, een naam die enkele weken geleden in Medisch Contact stond. De bekende hoogleraar Ivan Wolffers was bij hem in zijn Ashram terecht gekomen, omdat hij op Bali verdwaald was. Hij beschreef het werk van Ratu Bagus zonder daadwerkelijk de meditatie die Ratu ontwikkeld heeft te proberen, maar zijn beschrijving was voldoende positief om er zelf een kijkje te gaan nemen. Verlichte meesters en healers zijn immers zeldzaam en moeilijk te vinden.

  Zoals gewoonlijk geen link, dus bij deze:
  Everybody want happy

  16 december 2010
  Jaargang 2010
  Rubriek twee werelden
  Auteur Ivan Wolffers

  Waarom deze opmerking van JM dan nodig is? Wie het weet mag het zeggen.

  Mensen van de heke wereld komen hier en herkennen de waarde van wat hier geboden wordt. Maar je moet wel meteen in het diepe duiken, en niet aan de kant blijven zitten, zoals Ivan Wolffers het deed, om dan tot een oordeel te komen. Wat Wolffers deed in Medisch Contact is de smaak van chocolade beschrijven zonder het zelf geproefd te hebben. In de komende dagen zal ik dit stuk aanvullen met wat beschrijvingen van gebeurtenissen. Eerst de verwantschap van het schudwerk met de bioenergetica.

  Informatie over die Bagus -ik had er nog niet over gehoord-:
  http://www.ratubagus.com/Nederlands

  en ook alvast wat tegengeluiden:
  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMA09022010_001
  woensdag 10 februari 2010

  ‘Wij zijn geen gedrogeerde sekteleden’

  Het tv-programma ‘In Godsnaam’ blijft voor controverse zorgen. De reportage van maandag schetste een verontrustend beeld over de ‘shakers’, volgelingen van de Indonesische hogepriester Ratu Bagus. Vlaanderen telt er 150.
  Ze schudden zichzelf in trance, steken zware tabak in hun mond en dwepen met ‘goeroe’ Ratu Bagus. Zo’n 150 Vlamingen noemen zich spirituele ‘shakers’ en schudden zichzelf door elkaar om zich te genezen van lichamelijke en geestelijke pijn.
  eindquotes:

  ‘Ik ging er helemaal onbevangen naartoe en ben correct met die mensen omgegaan, maar ik ben wel erg geschrokken, bijvoorbeeld toen ik ze zo hysterisch zag lachen’, vertelt Annemie Struyf aan onze krant. ‘Ik kende alleen dat shaken, maar heb daar ook veel andere dingen gezien. Dingen waar ik geen goed gevoel bij had. Ik kreeg dikwijls te horen dat we dit of dat niet mochten filmen. Natuurlijk wou ik daar dan meer over te weten komen.’

  Vooral het geheimzinnige gedoe rond de tabak intrigeerde Struyf. ‘De camera- en de geluidsman hebben het vloeibare aftreksel van die tabak eens geprobeerd. Ik moet zeggen: die twee mannen hadden veel tijd nodig voor ze weer met beide voeten op de grond stonden. Dat was straf spul.’

  Maar wat Annemie Struyf het meest verontrustte, was de reactie op haar ziekte. ‘Ik kreeg te horen dat het een goed proces was en dat ik zeker niet naar de dokter mocht gaan. Maar ik liep die hele week rond met 40 graden koorts. Ik heb in België twee weken in het ziekenhuis gelegen en ik weet niets meer van die periode.’

  ‘Ze hebben me achteraf verteld dat het gedaan was geweest als ik één dag later was opgenomen. Ik draag nog altijd de gevolgen van die ziekte. Ik wilde dus zeker niet dat mensen na mijn reportage op het idee zouden komen om naar daar te gaan om te genezen.’

  en:
  http://baardwijks-worldview.blogspot.com/2010/02/in-godsnaam.html
  quote:

  Annemie werd samen met Cathy als koninginnen onthaald op de ashram. De goeroe en zijn vrouw zijn (of in ieder geval doen) uitzinnig van vreugde en zeggen dat ze iedereen gelukkig willen maken. Het was een geweldige reportage, vooral door de vele, zeer kritische vragen van Annemie. Al snel zie je de goeroe en zijn (Engelse) vrouw steeds chagrijniger worden en uiteindelijk zelfs ronduit vijandig. De vragen van Annemie zijn helder en zeker niet beledigend, maar ze kijkt goed en vraagt vooral verder dan het oppervlakkige utopische plaatje. En als ze dan ook nog eens de vinger op de zere plek legt van het geheimzinnige “tabak” snuiven, worden Annemie en haar cameraploeg zonder pardon de ashram uitgezet, waarbij nog wordt gedreigd een rechtzaak tegen hen te beginnen als het materiaal uitgezonden zal worden. Annemie blijft, heel terecht, zeggen dat het vreemd is dat ze over veel dingen zo geheimzinnig doen als er zogezegd niets te verbergen zou zijn. Aan het eind van het programma is er van het motto van de goeroe (“Light, Life, Love, Laughter”) niets meer over.

  Jan Marius gaat dus zo’n jaar na dato evengoed op de promotietoer met tot nu toe slechts een kritische noot richting Wolffers, maar verbaast dat nog iemand?

 94. wilmamazone says:

  Goeroe Bagus is ook gekoppeld aan het fenomeen Orbs en daar had ik wel al van gehoord, want Guido Jonkers vraagt zich af :Orbs, zie jij ze ook vliegen..?

 95. JennyJo says:

  Het wordt steeds gekker daar bij WTK, die mensen zijn werkelijk totaal van het padje af.

 96. wilmamazone says:

  Ons Jan Willem ziet ze gelukkig nooit vliegen 😉 :
  http://www.skepsis.nl/orbs.html

  De invasie van de lichtbollen

  door Jan Willem Nienhuys

  In het kielzog van de aandacht voor het medium Robbert van den Broeke ontving Skepsis veel vragen over zogeheten lichtbollen: ronde witte, soms halfdoorzichtige schijfjes die op foto’s staan, zonder dat men dergelijke objecten zag tijdens het maken van de foto.

  De verklaring hiervoor is tamelijk eenvoudig, en zowel allerlei groepen die zich met spokenjacht bezighouden als de firma Fuji leggen het op hun websites uit. In het Engels worden deze lichtbollen orbs genoemd, mocht u er op internet naar willen zoeken. De verklaring is in één woord: stof.

  Dat vereist natuurlijk nog wel wat toelichting. Als een stofje……….

  Heel andere koek dan:

  “Dit is het gouden tijdperk voor het spirituele. Elk jaar stijgt het spirituele niveau. Nu hebben we al het negende niveau bereikt. Daarom worden we nu één met de planeten. Als de ziel de planeten bereikt, verrijst er een hoger bewustzijnsniveau. Dit hoge bewustzijn werkt dan samen met de natuur en de planeten. De orbs die we hier zien zijn bollen van licht en energie. Het zijn planeten. In de filosofie staan ze symbool voor de kracht van de deva’s.” Ratu Bagus

 97. Jan Willem Nienhuys says:

  Toen ik bij Jan Marius die Ratu Bagus zag staan, dacht ik eerst dat het een persiflage was, weer zo’n Feyermorgen, nu met een duidelijke knipoog naar ‘ratbag’. Ratbag betekent rare kwibus of schorriemorrie, maar

  http://www.ratbags.com/rsoles/comment/homeopathy.htm

  is interessante lectuur.

  Helaas, het was geen persiflage. Mijnheer RatBag bestaat echt.

 98. JennyJo says:

  ROTFL! Vooral de homeopathische calciumkuur sprak mij zeer aan!

 99. JennyJo says:

  En die homeopathische cursus!

 100. Tevens says:

  Jullie kritiek op ratubagus zonder er zelf van kennis te nemen klopt geheel met de oproep van jullie om een lettertype, sans serif geloofik, te verbieden. Tevens meen ik dat de zuurgraad van jullie visie onder het lakmoespapier voorbij rood uitkomt….

 101. JennyJo says:

  Onze kritiek op ratubagus? Misschien kan meneer Bagus wat controleerbare informatie leveren over het effect van zijn schudtherapie, in plaats van uitsluitend anonieme testimonials.

  Tegen rutabaga hebben wij overigens helemaal niets, wij eten het regelmatig en aardige bijkomstigheid van rutabaga is dat het niet alleen lekker is, maar ook nog eens zeer gezond.

 102. wilmamazone says:

  En daar issie weer DE sokpop van Jan Marius:
  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/feyermorgen-hoogste-instrument-geneeskunde-rot.html

  Von Feyermorgen: hoogste instrument geneeskunde rot

  Professor Ludwig von Feyermorgen is zelf omstreden. Maar de criticus van de moderne ‘evidence based medicine’ deinst dan ook nergens voor terug. In een vraaggesprek met IOCOB was hij weer behoorlijk vilein. Zoals altijd is Von Feyermorgen niet alleen vlijmscherp, maar ook zeer bij de tijd en op de hoogte van alle moderne ontwikkelingen op het gebied van de geneeskunde. Nu verwees hij naar een recent artikel in de JAMA, een vooraanstaand medisch tijdschrift. Von Feyermorgen: HET instrument van de moderne geneeskunde, de meta-analyse is net bewezen totaal onbetrouwbaar te zijn! Het fundament is rot.

  Hij verwijst daarvoor naar………..

 103. Jan Willem Nienhuys says:

  Onze dokter Nasobem zegt ook nooit waar-ie door betaald wordt.
  Hij maakt van het JAMA-artikel “niet vertellen wie je betaalt = totaal onbetrouwbaar” dus ….

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2011/01/27/bugs-in-medicine-op-de-grote-berg-schijten/comment-page-1/#comment-21962

 104. JennyJo says:

  Nou, als dat al vlijmscherp is…

  Maar ja, een kinderhand is gauw gevuld zullen we maar zeggen. Maar wat wil je ook, als je als volwassen man nog met (sok)poppen en denkbeeldige vriendjes speelt.

 105. LOL@ JW: “Onze dokter Nasobem”

  Het gaat in de JAMA-analyse dan ook over “patented pharmacological treatments”. Het is nogal logisch dat daar een heleboel door de Big Parma gesponsorde trails tussen zitten (69% were industry funded).

  Michelle Roseman uit Canada; zij heeft samen met haar collegae bekeken hoeveel van de toonaangevende meta-analyses echt onafhankelijk zijn… Oeps, dat is niet na te gaan omdat slechts een uitermate klein aantal van alle meta-analyses aangeeft of daar tegengestelde financiele belangen in het spel waren.

  Ik denk dat je dan alle meta-analyses en RCT’s als onbetrouwbaar kunt wegzetten. Keppel Hesselink vertrouwt blijkbaar alleen RCT’s en meta-analyses die niet ‘afhankelijk’ d.w.z. niet door de industrie (lees belanghebbenden) gesponsord zijn. De vraag is hoe hij dan over RCT’s denkt die door andere ‘belanghebbenden’ (ik noem bijvoorbeeld acupuncturisten) zijn gedaan.

 106. wilmamazone says:

  Crypto:

  De vraag is hoe hij (Jan Marius Keppel Hesselink red.) dan over RCT’s denkt die door andere ‘belanghebbenden’ (ik noem bijvoorbeeld acupuncturisten) zijn gedaan.

  De grondlegger van acupunctuur in het Westen deed i.i.g. niet onder wat fantasie betreft:

  Acupunctuur in het Westen
  Het begon met een charlatan.

  De Fransman George Soulié de Morant geldt als vader van de westerse acupunctuur. Alles wijst er echter op dat hij in China nooit een naald zette en vermoedelijk zelfs nooit een acupunctuursessie meemaakte.

  quote:

  Eigenlijk klopt er helemaal niets. Zelfs zijn naam was verzonnen. Hij werd geboren op 2 december 1878 als George Soulié. Later noemde hij zich “George Soulié de Morant” – een adellijke naam. Blijkbaar om zich van zijn broer Maurice af te zetten, alsof Thomas Mann zich Tomaso Mann von Hohenstein zou noemen om zich van zijn broer Heinrich te onderscheiden. Kennelijk leed Soulié, zonder universiteitsopleiding of noemenswaardige scholing op zijn conto, onder zijn lage status. Op die manier kon hij zich tenminste op vlak van naam verheffen.

  eindquote:

  De Fransman George Soulié de Morant geldt als vader van de westerse acupunctuur. Hij beweerde acupunctuur geleerd te hebben in China. Alles wijst er echter op dat hij in China nooit een naald gezet heeft en waarschijnlijk zelfs nooit een sessie heeft bijgewoond. Zijn acupunctuur was in essentie een fantasieproduct. De TCM draagt nog steeds de gevolgen van dit bedrog. Van rationele leerinhouden is net zoals voorheen geen sprake. De invoering van acupunctuur als erkende specialisatieopleiding in Duitsland was voorbarig. Ze cementeerde speculatieve leerinhouden, die vaak meer te maken hebben met bijgeloof dan met wetenschap.

  (vet door mij)

 107. JennyJo says:

  Hee, allemaal verzonnen? Dat moet JMKH toch wel aanspreken lijkt mij. Misschien dat Von Feyermorgen een onderzoek kan sponsoren. Geheel verzonnen uiteraard.
  :mrgreen:

 108. wilmamazone says:

  Misschien dat Von Feyermorgen een onderzoek kan sponsoren. Geheel verzonnen uiteraard.

  Dit artikel kan DER Ludwig zich alvast in de zak steken:
  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=11713

  How popular is acupuncture?

  Everybody’s Doing It
  One argument that often comes up when skeptics and proponents of so-called complementary and alternative medicine (CAM) debate is the question of the popularity of various CAM practices. Advocates of CAM often claim these practices are………….

  eindquotes:

  The research data on acupuncture utilization suggests that from about 5-25% of people, regardless of nationality or ethnicity, will at some time try acupuncture for, mostly for some kind of musculoskeletal pain. Conventional therapies are often used along with acupuncture, and they are far more popular overall, especially for serious or acute conditions. So the little research there is suggests that acupuncture occupies a niche common to many CAM therapies. It is used at a low level by a small to moderate proportion of the population for conditions that are either mild, self-limiting, or without a definitive conventional treatment, and it is rarely used in lieu of conventional medical care. This is hardly a mounting wave of enthusiasm for acupuncture itself, much less the mystical theories and postmodern cognitive relativism often associated with it.

  So when proponents of acupuncture say it must work because it has been widely used for thousands of years in Asia and is growing rapidly in popularity in the West, rebutting the argumentum ad populum and argumentum ad antiquitatem fallacies may not be the skeptic’s only option. It may be worthwhile, and simpler, just to point out that acupuncture is neither as old nor as popular as is commonly supposed.

 109. JennyJo says:

  Verzonnen dus, al die miljoenen trouwe gebruikers.

 110. iocob says:

  niet dat jullie veel van farmacologie zullen snappen, maar toch is het mogelijk een eye opener als jullie ons artikel eens regel voor regel meelezen:
  http://www.iocob.nl/acupunctuur/pijn-nog-beter-te-behandelen-met-acupunctuur-en-naltrexone.html

 111. iocob says:

  en mag ik dit nog even citeren:

  “If it works, it’s medicine. If it doesn’t work, it’s neither complementary nor alternative, it’s just nonsense.”

 112. Jan Willem Nienhuys says:

  Ja een eye-opener: een artikel waar te oordelen naar de samenvatting geen enkele patiënt aan te pas is gekomen!

  Ondertussen is het volgende artikel ook heel interessant:

  Acupuncture For Pain No Better Than Placebo And Not Without Harm – korte bespreking van twee artikelen:

  “Acupuncture: Does it alleviate pain and are there serious risks? A review of reviews” by E. Ernst, Myeong Soo Lee and Tae-Young Choi (DOI: 10.1016/j.pain.2010.11.004).
  ABSTRACT:

  http://www.painjournalonline.com/article/S0304-3959%2810%2900689-5/abstract

  Met uitvoerig commentaar:
  “Acupuncture’s claims punctured: Not proven effective for pain, not harmless” by Harriet Hall, MD (DOI: 10.1016/j.pain.2011.01.039

  Allebei in PAIN®, Volume 152, Issue 4 (April 2011)

 113. Toe Iocob,

  Ligt een tipje van de sluier: ik neem aan dat een kijkje in de fulltext toch wel kan aangezien jullie de auteur zijn?

  De hooghartigheid is van een godvergeten niveau trouwens:

  niet dat jullie veel van farmacologie zullen snappen

  klapstuk:

  Het voor de hand liggende vertrekpunt van de meest optimale pijnbehandeling met minimale bijwerkingen is binnen de reguliere geneeskunde niet doorgedrongen, helaas.

  Ik moest mezelf even knijpen, maar het staat er echt. Ga alsjeblieft weer mensen verzinnen of zo. Dit is ten hemel schreiend. Moet een pas afgestudeerd verpleegkundige nu echt uit gaan leggen wat hier fout aan is?

 114. Jan Willem Nienhuys says:

  “meest optimaal” , is dat minder optimaal dan “het meest optimaal mogelijke”. Schrijvers die ‘zo optimaal mogelijk’ en ‘meest optimaal’ neerpennen, zouden een schrijfverbod moeten krijgen. Optimaal betekent namelijk al ‘zo goed mogelijk’.

 115. JennyJo says:

  “Het meest optimaal mogelijke” vind ik wel bijzonder lelijk.

 116. wilmamazone says:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=11765

  Acupuncture Revisited

  Believers in acupuncture claim it is supported by plenty of published scientific evidence. Critics disagree. Thousands of acupuncture studies have been done over the last several decades, with conflicting results. Even systematic reviews have disagreed with each other. The time had come to re-visit the entire body of acupuncture research and try to make sense out of it all. The indefatigable CAM researcher Edzard Ernst stepped up to the plate. He and his colleagues in Korea and Exeter did an exhaustive study that was published in the April 2011 issue of the medical journal Pain:………………………

 117. @Ook (en al eerder) bij Jan Willem.
  http://www.skepsis.nl/blog/2011/03/acupunctuur-tegen-pijn-dubieus-en-riskant/

  De Editorial van de studie van Ernst in Pain (Hall) staat in de link van Wilma.

  Hier fulltext van de metanalyse in Pian van Ernst et al.

 118. wilmamazone says:

  Hier een eerdere post over hetzelfde onderwerp:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/11/06/de-sokpoppen-van-het-iocob/comment-page-1/#comment-22270

  Hoort Jan Marius Keppel Hesselink/IOCOB het vandaag ook nog eens van een andere kant:
  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=10254

  The Forefather of Acupuncture Energetics, a Charlatan?

  En maar in sprookjes blijven geloven en/of ze zelf de wereld in sturen. Von Feyermorgen zal dat vast fantástisch vinden.

 119. Jan Willem Nienhuys says:

  Ha! ik heb die Kavoussi in contact gebracht met het artikel van Lehmann en ook met Lehmann zelf.

 120. wilmamazone says:

  Ha! ik heb die Kavoussi in contact gebracht met het artikel van Lehmann en ook met Lehmann zelf.

  Daar zal DER Ludwig von Feyermorgen niet over te spreken zijn! Rotflderotfl.

 121. wilmamazone says:

  Daar istie weer! ‘De enige echte Ludwig von Feyermorgen’:
  http://www.iocob.nl/tegengif/von-feyermorgen-lacht-om-anti-kwakzalvers.html

  Von Feyermorgen lacht om anti-kwakzalvers

  Professor Ludwig von Feyermorgen, de beroemde hoogleraar die de vloer aanveegt met de medische wetenschap, moest enorm lachen toen hij vernam dat de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij Drs Catherine de Jong benoemd had als nieuwe voorzitster. Hij zette de bril nog eens recht op zijn neus en sprak:……..

  quote:

  Professor von Feyermorgen was in Nederland op een invitational congress dit weekend, te Bosch en Duin, over de essentie van de medische wetenschap. Von Feyermorgen zelf hield hier een knallende voordracht met als titel:

  Wissenschaftliche Interpretationshoheit, oder Wissenschaftsdiktatur

  Onder die veelzeggende titel gaf de hoogleraar aan, geadstrueerd met vele historische feiten, dat de medische wetenschap geheel aan elkaar vast hangt van belangen en zogenaamde feiten, die elk jaar verschuivende panelen blijken te zijn. De wetenschap van vandaag is morgen als as, zo illustreerde hij zijn indringende visie.

  Hij verwees naar……

  eindquote:

  De inzichten van professor von Feyermorgen zijn zoals altijd weer uitermate boeiend en alleszins waard om er kennis van te nemen!

 122. JennyJo says:

  Von Feyermorgen lacht om anti-kwakzalvers

  Von Feyermorgen bestaat niet, evenmin als de genezingen van de kwakzalvers, ’t is allemaal verzinsel.

 123. Renate says:

  Bestaat meneer von Feyermorgen nu wel of niet? De ene keer is het een eminent geleerde en de andere keer is het een alterego voor….

 124. wilmamazone says:

  Opmerkelijk is ook dat ik- iig tot nu toe- nog geen enkele informatie hebben kunnen vinden over een congres/invitational congress dit weekend in Bosch en Duin. ‘Onze’ NepNeP professor verzint óók nepconcressen?!

  Zou Jan Marius (Keppel Hesselink) dit weekend nou thuis de hele tijd Duits gesproken hebben of issie niet zo rolvast als ie weer eens zijn von Feyermorgen-bevlieging krijgt?

 125. JennyJo says:

  @Renate,

  Nee, hij bestaat niet. Daarom kan hij ook zo gemakkelijk elke keer weer anders zijn. Dat gaat alleen met mensen die niet bestaan.

 126. Renate says:

  Ik heb naar ‘m gegoogled, maar ik krijg alleen de bekende pagina’s. Ik heb zelfs Google Duitsland geprobeerd en alleen naar pagina’s in het Duits gezocht, maar afgezien van wat filmpjes uit Bayreuth, vind ik toch maar weinig Duits. Als de man zo hot is in Duitsland, dan is daar op internet bitter weinig van te merken.

  Ik had ook al begrepen dat hij niet bestond. M’n vraag was min of meer retorisch, omdat de IOCOB de ene keer beweert dat het een eminent professor is die spreekt op een congres en de andere keer beweert dat het hier om een alterego gaat.

 127. Renate says:

  Als ik de volledige naam van meneer Ludwig von Feyermorgen google in het Duits, krijg ik zelfs maar 2 resultaten, wat ik toch wel heel erg mager vind. Zelfs naar het googlen van m’n eigen naam in het Duits, krijg ik nog meer resultaten.

 128. OMG. Niet von Feyermorgen. *ogen uitkrabt*

 129. wilmamazone says:

  Bram:

  OMG. Niet von Feyermorgen. *ogen uitkrabt*

  Sorry Bram dat ik jou alwéér moet plagen:
  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/negentig-procent-van-de-geneeskunde-is-immers-niet-of-slechts-zeer-ten-dele-bewe.html

  Negentig procent van de geneeskunde is immers niet of slechts zeer ten dele bewezen…

  Dat wat professor Ludwig von Feyermorgen al jaren roept, namelijk dat de fundamenten van de geneeskunde ontbreken, staat nu als citaat zwart op wit in Medisch Contact van 16 september 2011, en we citeren een anesthesioloog van het Nijmeegse universitaire ziekenhuis die richtlijnen schrijft voor mede anesthesiologen:……

  eindquote:

  Wij, samen met professor von Feyermorgen die dit weekend in Nederland was, vragen ons mede af, wat de nieuwe voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, anesthesiologe en doctoranda de Jong daarvan zal vinden….

 130. JennyJo says:

  Och nee, krijgen we dat verhaal weer. Ik heb er vandaag de kracht niet voor, misschien een andere keer.

 131. wilmamazone says:

  Zoals bijna altijd gebruikelijk doet Jan Marius/Ludwig niet aan linken, dus hier zijn quote in de juiste context:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/102033/Kritiek-op-anesthesierichtlijn-onterecht.htm

  ‘Kritiek op anesthesierichtlijn onterecht’

  Het is jammer dat anesthesiologen de nieuwe hygiënerichtlijn voor de anesthesiologie afdoen met de standaardargumenten ‘te duur’ en ‘onbewezen’. Dat zegt Martin Bucx, anesthesioloog in het UMCN die namens de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen aan de richtlijn heeft bijgedragen.

  quote:

  Bucx vindt het ontbreken van wetenschappelijk bewijs geen goed argument om een maatregel af te wijzen. ‘Negentig procent van de geneeskunde is immers niet of slechts zeer ten dele bewezen.’ Ook het financiële argument snijdt volgens hem geen hout. ‘Het gaat om de vraag of de betreffende maatregel naar verwachting het aantal dramatisch verlopende infecties zal verminderen en de investeringen daarmee in verhouding zijn.’ Bucx pleit niet voor acuut invoeren van de richtlijn als dat onbetaalbaar blijkt te zijn. Hij had echter graag gezien dat zijn collega’s zich constructiever hadden opgesteld, bijvoorbeeld met een voorstel voor een meer geleidelijk invoertraject.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: