NDM-1 superbacterie, oude wijn in nieuwe zakken

afb. via cartoon-a-day (klik)

NDM-1. Dé superbacterie gaat ons doodmaken. In augustus doken de eerste berichten op over deze superbacterie. Nu gaan we voor de tweede ronde. De persmachines draaien weer op volle toeren. Hoe dat komt? Nou, simpel. Vandaag is het de “European Antibiotic Awareness Day (Nederlandse link)” van het European Centre for Disease Prevention and Control (Engelse link).

Gelukkig verspreidt het nieuws zich sneller dan deze bacterie. Het grote knippen en plakken is weer eens regel. De verschillende nieuwssite’s vallen over elkaar heen deze bacterie tot volksvijand nummer één uit te roepen. Daarbij wordt gerefereerd aan de bacterie New Delhi Metallo-beta-lactamase (NDM-1)

Hoewel bacterie, het is helemaal geen bacterie.

NDM-1 is geen bacterie maar een enzym. Het gen verantwoordelijk voor deze enzymproductie (blaNDM-1) kan worden doorgegeven door bacteriën. Dat gen zorgt er voor dat bacteriën een enzym produceren wat ze ongevoelig maakt voor een groot deel van onze antibiotica inclusief de carbapenems die we meestal gebruiken als superkiller voor beta-lactamase producerende bacteriën.

Dus. Geen specifieke bacterie. Al langer bekend. Opgepoetst i.v.m. Antibiotic Awareness Day. Gevaarlijk? Mwah. Er zijn in sommige gevallen behandelopties met Colistin en Tigecycline. Van de 77 bevestigde gevallen zijn er 7 overleden. De overgrote meerderheid had onderliggende problemen.

Einde bericht.

Verdieping onder de volgende links.

NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase) (vijf pagina’s in het Engels over wat, hoe en waarom.)
New Delhi metallo-beta-lactamase (Wiki)
Beta-lactam antibiotic (Wiki)
Guidance for Control of Infections with Carbapenem-Resistant or Carbapenemase-Producing Enterobacteriaceae in Acute Care Facilities (CDC)
Detection of Enterobacteriaceae Isolates Carrying Metallo-Beta-Lactamase — United States, 2010 (CDC)

3 Responses to NDM-1 superbacterie, oude wijn in nieuwe zakken

  1. wilmamazone says:

    http://nos.nl/artikel/199214-meer-mensen-immuun-voor-antibiotica.html

    Veel meer Nederlanders dan gedacht dragen bacteriën met zich mee die resistent zijn tegen de meeste antibiotica. Onderzoek van ontlasting van vijfhonderd anonieme Amsterdammers wijst uit dat 10,6 procent van hen zo’n bacterie met ESBL’s bij zich hebben. De ontlasting was ingestuurd vanwege lichte buikpijnklachten. Er is geen verband bekend tussen buikpijn en antibioticaresistentie.

    Wie zo’n bacterie bij zich draagt hoeft niet ziek te worden, maar als de bacterie een infectie veroorzaakt is die heel lastig te behandelen. Soms lukt dat niet voor de bacterie in de bloedbaan komt en daar bloedvergiftiging veroorzaakt. Als dat gebeurt is er nog een paar uur tijd om in te grijpen, anders overlijdt de patiënt. Vooral oudere en ernstige zieke mensen lopen risico als ze resistente bacteriën dragen.

    Eerder dit jaar overleed voor het eerst een patiënt ……..

    quote:

    Vooral door reizen naar ontwikkelingslanden als India en Pakistan, maar ook naar sommige Europese landen als Griekenland en in het bijzonder door medisch toerisme, komen er veel multiresistente bacteriën naar Europa. In Engeland maken de gezondheidsautoriteiten zich ernstige zorgen over de risico’s die het frequente reisverkeer met India en Pakistan met zich meebrengt.

    NDM-1
    Daarbij gaat het om bacteriën met ESBL’s, maar ook om bacteriën met de enzymen KPC en NDM-1. Die beide laatste maken bacteriën ook nog resistent tegen de paar antibiotica waarmee bacteriën ESBL’s nog bestreden kunnen worden. Uit Engeland kwamen deze zomer berichten over een aantal sterfgevallen van patiënten die een bacterie droegen met NDM-1.

    eindquote:

    Al die gevallen hadden gemeen dat de betrokken patiënten kort voor hun ziekte in India waren geweest, in de Amerikaanse gevallen en veel van de Britse gevallen om een operatie te ondergaan.

    In India bestaat een medisch-toeristische branche die binnenkort ook in Nederland actief klanten komt werven. De kwaliteit van de zorg is in India – zeker voor wie kan betalen – prima. Maar het risico op de import van de antibioticaresistentie lijkt levensgroot.

  2. wilmamazone says:

    http://www.artsennet.nl/Kennisbank/Medisch-op-tv/Uitzending/Superbacterie-NDM1-gaat-niet-weg.htm

    19 november 2010

    ‘Superbacterie NDM-1 gaat niet weg’

    Virologen en andere medische experts maken zich grote zorgen om de verspreiding van het NDM-1. ‘Ik geloof echt niet dat het weggaat’, verklaart VU-hoogleraar Jan Kluytmans in een reportage van Uitgesproken.

    ‘Ik heb weinig vertrouwen dat het wordt uitgebannen’, zegt Kluytmans, bijzonder hoogleraar microbiologie en infectiepreventie. Het antibioticumresistente NDM-1 is al op grote schaal aanwezig in Azië. ‘En ik zie niet waarom het minder zou worden.’

    Verontrustend
    Ook microbioloog Paul Savelkoul vindt de situatie ‘verontrustend’, zeker gezien de omvang en de snelheid waarmee de ziekteverwekker om zich heen grijpt. ‘Als je er niet op tijd bij bent, kan het kwaad geschied zijn voor je het in de gaten hebt.’

    Geen paniek
    ‘Ik zou niet panikeren’, relativeert microbioloog Naswan Al Naiemi, al maakt ook hij zich zorgen. Volgens Al Naiemi kunnen medici de zogeheten superbacterie het hoofd bieden met strakke afspraken en richtlijnen.

    Uitzending Uitgesproken:
    http://player.omroep.nl/?aflID=11715723

    NDM-1
    De opmars van NDM-1 heeft in Groot-Brittannië al enkele slachtoffers gemaakt. Tientallen mensen zijn met ermee besmet. Ook in Nederland zijn vijf besmettingen. Eén persoon is overleden.

  3. Pingback: Kiloknallers kip en resistente bacteriën « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: