Aspirine en kankerpreventie, met de NRC slikt u mee

met de groeten van uw wetenschapshoernalist

Bericht in de NRC van gisteren.

Uw Crypto kennende kunt u het al wel raden. Het bericht klopt niet. De wetenschapsredactie van de NRC slaat weer eens de plank mis. Klok en klepel. Stront in de oogjes.

We geven eerst even de studie.

Effect of daily aspirin on long-term risk of death due to cancer: analysis of individual patient data from randomised trials, Prof Peter M Rothwell et al, doi:10.1016/S0140-6736(10)62110-1

U krijgt later van mij wat verdieping want de studie is best de moeite waard. Eerst nog een plaatje.

met de groenten van uw copycat hoernalist

Via Joop

En nog een plaatje…

de prof zelf

Via de BBC

Ziet u hem?

U moet ook even het filmpje bekijken op de BBC website. Daarin zegt Rothwell ook niet dat hij mensen adviseert dagelijks aspirine te slikken.

Verdieping? Daarvoor moet u zoals u ziet niet bij de Nederlandse kwaliteitskranten en websites zijn. Het is weer eens ongelofelijk om te zien hoeveel berichten er op de netz klakkeloos worden overgenomen.

Ook zonder de fulltext te lezen valt er genoeg verdieping te lezen.

“Our analyses show that taking aspirin daily for five to 10 years would reduce all-cause mortality (including any fatal bleeds) during that time by about 10%,” the researchers wrote.

But they also cautioned that the findings, by themselves, do not prove that aspirin prevents cancer or even cancer death.

They noted that before either conclusion would be fully justified, additional studies would be needed […]

Medpage today, Long-Term Daily Aspirin Cuts Cancer Deaths

But even as some experts hailed the new study as a breakthrough, others urged caution, warning people not to start a regimen of aspirin without first consulting a doctor about the potential risks, including gastrointestinal bleeding and bleeding in the brain (hemorrhagic strokes).

“Many people may wonder if they should start taking daily aspirin, but it would be premature to recommend people starting taking aspirin specifically to prevent cancer,” said Eric J. Jacobs, an epidemiologist with the American Cancer Society.

While Dr. Jacobs said the study design was valid, relatively few women were included in the trials, making it difficult to generalize the results to women.

“It’s hard to assess effects on mortality from just one study,” he said.

The New York Times, Aspirin Helps in Reducing Cancer Deaths, a Study Finds

Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat we op basis van verdere onderzoeken alsnog besluiten lage dosis aspirine voor te schrijven aan mensen van middelbare leeftijd. Het is echter een gotspe dat een krant als de NRC woorden in de mond van een onderzoeker legt en op de stoel van de dokter gaat zitten.

4 Responses to Aspirine en kankerpreventie, met de NRC slikt u mee

 1. Instant reactieupdate.

  Navraag bij NRC wetenschapsredacteur Wim Köhler leert dat het hier inderdaad belangrijk nieuws betreft […] Köhler benadrukt wel dat het hier alleen om Brits onderzoek gaat en dus demografisch beperkt is. Maar hij verwacht dat resultaten uit Scandinavisch of Amerikaans onderzoek snel zal volgen. Morgen verschijnt er een follow-up op het bericht in de middagkrant van NRC Handelsblad van vandaag.

  http://honk.nrc.nl/nieuws/2010/12/07/elke-dag-aspirientje-helpt-tegen-kanker-in-engeland-tenminste/

 2. wilmamazone says:

  Ik had er net voor willen gaan zitten om iets soortgelijks te schrijven, want ik zag gisteren onder die link van de Lancet in het NRC al in de 1e zin dat het weer eens niet klopte *zucht*:

  Treatment with daily aspirin for 5 years or longer reduces subsequent risk of colorectal cancer. Several lines of evidence suggest that aspirin might also reduce risk of other cancers, particularly of the gastrointestinal tract, but proof in man is lacking

  Mogelijk, wellicht, maar bewijs is afwezig.
  (dik,- en schuingedrukt door mij)

  MC was vandaag een stuk genuanceerder, maar ook daar een suggestieve koptekst/beginquote:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Aspirine-vermindert-kankersterfte.htm

  Aspirine vermindert kankersterfte

  Dagelijks gebruik van aspirine vermindert de sterfte aan verschillende veel voorkomende kankers. Dit blijkt uit onderzoek van Peter Rothwell c.s. dat in The Lancet verscheen. Rothwell kwam eerder dit jaar al in het nieuws met onderzoek naar het effect van aspirine op darmkanker.

  eindquote:

  Volgens de auteurs verandert deze vinding de afweging bij het voorschrijven van aspirine. Tegenover het verhoogde risico op bloedingen bij aspirinegebruik, staat nu dus naast minder ischemische vasculaire aandoeningen, ook een verlaagde kankersterfte, stellen zij. Daarnaast is het interessant om na te gaan wat dit eigenlijk zegt over de pathogenese van met name adenocarcinomen.

  Sophie Broersen

  Ook daar dezelfde link naar het abstract: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)62110-1/abstract

  Kees Braam van Kanker-Actueel aan het woord met zijn versie:

  Algemeen: Dagelijks een aspirine (75 – 100 mg. mg.) geeft minder kans op overlijden aan enkele soorten kanker, maar effect is pas na minimaal 5 tot 10 jaar te merken. Aldus overzichtstudie gepubliceerd in The Lancet. Artikel geplaatst 8 december 2010

  8 december 2010: Bron The Lancet en Medscape

  Mensen die dagelijks een aspirientje (75 tot 100 gr. ) nemen hebben minder kans om aan kanker te overlijden. Dit blijkt uit een overzichtstudie van 8 grotere studies van afgelopen jaren. Er zou een verschil zijn van 21% tot 35% overall en tot 60% bij slokdarmkanker. Echter er moet bij worden aangetekend dat de grote verschillen pas ontstaan na minimaal 5 jaar en vaak pas na 10 en 20 jaar. En zeker niet bij alle vormen van kanker. Het hoge cijfer bij slokdarmkanker wordt verklaard omdat er zo weinig sterfgevallen aan slokdarmkanker zijn op langere termijn dat enkele doden verschil al een hoog percentage oplevert. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat ook andere factoren als levenswijze, voedingspatroon enz. hierbij ook een rol spelen. Bovendien kwamen de resultaten uit een onderzoek naar het effect van een aspirientje op hartkwalen. Uit deze studie werd dan het effect op kanker gehaald. Niettemin zijn de resultaten spectaculair al is er met goede voeding en een gezonde levenswijze ook een heleboel winst te halen in preventie van kanker. Hier een stukje uit de studie, het volledige studierapport is te lezen in The Lancet van 7 december 2010:………….

 3. wilmamazone says:

  http://weblogs.nrc.nl/dag/2010/12/10/aspirine-alsof-het-drop-was/

  Aspirine alsof het drop was

  Ieder mens is blij als hij zich als ervaringsdeskundige kan melden, het is het enige terrein van deskundigheid waarop hij zelf de baas kan blijven. Ik veerde dan ook verheugd op bij het artikel dat Wim Köhler gisteren in deze krant over aspirine en kanker schreef. Ha! Eindelijk kon ik mijn bescheiden medische ervaring inzetten voor een goed doel: voorlichting.

  Niet dat ik eigen ervaring met kanker heb – gelukkig maar. Maar aspirine, ja, daar heb ik een tijdje wel pap van gelust. Achteraf mag ik dat als een van de grote zegeningen van mijn leven beschouwen, begrijp ik nu. Britse artsen zouden hebben aangetoond dat de kans op kanker met zeker 20 procent afneemt als je langer dan vier jaar achtereen dagelijks een aspirine met 80 milligram acetylsalicylzuur slikt. Het beschermende effect zou nog twintig jaar duren. Aspirine beschermt vooral tegen kankers in het spijsverteringskanaal.

  „Hoe langer iemand aspirine slikt, hoe beter hij tegen kanker is beschermd”, schrijft Köhler. De onderzoeker Peter Rothwell slikt al een paar jaar iedere dag een aspirine.

  Ach, had mijn moeder dit nog mogen meemaken. Zij strooide met aspirine (‘aspro’s’) alsof het Engelse drop was. Voor elk pijntje een asprootje. Niemand hoefde………..

 4. Ik moet vermelden dat de NRC nog wel iets aan duiding gedaan heeft. De reactie van Abrahams is n.a.v. dit stuk van vrijdag door Köhler:

  Klik om toegang te krijgen tot NRC_20101209_1_012_article5.pdf

  (ja u kunt de NRC voorlopig nog he-le-maal graties op the netz lezen).

  Toch houdt Köhler vol:

  Iedereen tussen de 50 en 75 jaar doet er goed aan dagelijks zo’n licht aspirientje te slikken, vindt Rothwell.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: