Ben Goldacre, a nerd mocking morons

Leuker en leerzamer dan een gemiddelde oudjaarsconference of lezingen van niet bestaande professors. Rocketmouth Goldacre van Bad Sience

Deel II onder de streep

Advertenties

One Response to Ben Goldacre, a nerd mocking morons

 1. wilmamazone says:

  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/juni/Wetenschap-of-kwakzalverij.html

  Wetenschap of kwakzalverij
  NRT-recensie: Ben Goldacre trekt van leer tegen onzin en onwetendheid

  Door: Sander van Zijl – Noorderlicht recensieteam

  In het boek ‘Bad Science’, nu in het Nederlands vertaald als ‘Wetenschap of kwakzalverij’, maakt Ben Goldacre duidelijk hoe het komt dat zo veel mensen zo veel onzin geloven, als het om geneeskunde gaat.

  Mensen denken, doen, geloven en vertellen soms de gekste dingen. Nu hoeft dat geen probleem te zijn. Je doet er niemand kwaad mee als je vol overtuiging een slokje water of suikerpilletje neemt en daarmee je verkoudheid denkt te verlichten. Natuurlijke genezing, aangevuld met een placebo effect, kan al binnen enkele dagen voor de benodigde verbetering zorgen.

  Het is redelijk onschuldig als je hier een onterechte oorzaak-gevolg relatie ziet tussen het pilletje en de genezing. Maar hoe zit het met de mensen die de pilletjes maken, en het water verkopen als ware het vloeibaar goud? Zij hebben er belang bij dat mensen denken dat ze het laatste wondermiddel in huis halen – anders blijft het placebo effect immers uit – en hier grof geld voor willen betalen. Met wetenschappelijke onderzoeken en resultaten voegen ze geloofwaardigheid toe aan hun producten, en we trappen hier allemaal in.

  Correctie: bijna allemaal. Ben Goldacre trapt er niet in en schrijft in………………………………

  eindquote:

  Dit boek poogt verandering te brengen in wat je wel of niet gelooft. De beschreven voorbeelden zijn erg leuk voor de lezers die toch al niet geloven in alternatieve therapie. Zij krijgen er een assortiment aan argumenten bij, die ze kunnen gebruiken in discussies met mensen die deze alternatieve therapieën wel aanhangen. Deze laatsten zullen dit boek ook niet snel oppakken. Wat overigens niet verstandig is. Ook zij kunnen veel leren van dit boek, zoals veel betere onderzoeken opzetten en beargumentering geven. Wellicht dat er dan wat minder onzin de media bereikt. Het is beangstigend hoeveel mensen in de wereld blijven geloven in medicijnen en behandelingen die geen (bewezen) werking hebben.

  Ben Goldacre heeft overigens ook een populaire column in de Engelse krant The Guardian, ook te lezen op zijn weblog Bad Science.

  Titel: Wetenschap of kwakzalverij
  Auteur: Ben Goldacre (Vertaling: Marjolein Stoltenkamp)
  Uitgever: De Geus, 2011 (origineel 2009)
  Paperback, 446 pagina’s, EUR 19,95
  ISBN: 978-90-445-1730-9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: