Cryptocheilus weblog, cijfers en trends 2010

Het laatste topic van het jaar. U krijgt weer wat cijfers en trends en we halen wat oude koeien uit de sloot.

(klik alle plaatjes voor groot)

Er sneuvelden in 2010 geen records. De bezoekersaantallen zijn een pietsie teruggelopen. Dat is verklaarbaar. Uw Crypto en co-auteurs publiceerden dit jaar niet zo veel artikelen. Bovendien was vorig jaar een topjaar wat bezoeken betreft i.v.m. de Mexicaanse griep, tacohoest of hoe u het ook noemen wilde.

Wat wekte uw belangstelling u in 2010? Hier de lijst met meest bekeken stukjes.

Waar komt u vandaan?

We mochten ons verheugen op ongeveer 4000 comments dit jaar. Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar (ruim 8000). Reden? Geen idee. Wel dat een aantal commenters is afgevallen. We noemen er een paar. Edward (jaar sabbatical), Marer (??), Ollie B. Bommel (ondanks goede voornemens), Carla (leest overigens nog wel driftig mee), Volare/Silva (pik getrapt), Grootvader, Fan, Puma, Riny, Haddock en Agnostinus (geband), Cluny en alle anderen die ik vergeten ben te noemen. Onnodig te zeggen dat ons dit (uitzonderingen daargelaten) spijt. We zwaaien ook even naar veelbelovende nieuwe reaguurders. Hoi Jan Willem en jetje.

Gaan we nu, at random en zo chaotisch mogelijk, wat oude koeien uit de sloot halen.

De vitaminepreparaten en mineralen, probioticadrankjes, gezonde oliën, omega-3 capsules, knoflookpillen, rode of groene bessen met exotische namen, groene, bruine, gele, rode en paarse thee en de alom bekende of minder bekende kruidenextracten vlogen u ook dit jaar om de oren.
Aanbieders bestoken u met de voordelen van die middelen. Soms met ‘overtuigende’ ‘wetenschappelijke’ referenties. U ziet door de bomen het bos en door de kruiden het veld niet meer.

Wat is waar? Welke claims kloppen? De European Food Safety Authority hielp u een handje. Claims gedaan door producenten/aanbieders worden op hun wetenschappelijke merites beoordeeld. Ginko Biloba helpt niet tegen aftakeling van uw hersenen. Er wordt heel vaak aangenomen dat het eten van veel groenten en fruit het risico op kanker helpt verkleinen. Dat ligt toch een beetje anders. Een groep Engelsen slikte een keiharde overdosis aan homeopathische pilletjes. Fillempie. The Institute of Medicine deed een groots onderzoek naar vitamine D en calcium. Bottom line? Er is over het algemeen geen reden om aan te nemen dat we er niet genoeg van binnenkrijgen. Interessant is het als er ook een beetje Science achter de Evidence Based Medicine staat. Dat was in het geval van de vitamine’s B (6 en 12) en in het bijzonder foliumzuur (B11) het geval. Deze vitamines spelen een rol als co-enzym bij de afbraak van methionine. Als die methionine niet genoeg wordt afgebroken krijgen we hoge homocysteïne- waarden in het bloed. Hoge waarden voor wat dit betreft, zo werd gehypothetiseerd, geven een grotere kans op hart en vaatziekten. Myth plausible. Als gevolg hiervan versterkten vele landen (USA) hun voedsel met foliumzuur. Een nieuwe meta-analyse in de Archives of Internal Medicine zet de bijl aan de wortels van deze mythe.

We schreven veel artikelen over de ondergang van Avandia. Lang gewacht en toch gekomen. Medische soap in optima forma. Intrige’s, geheime geluidsopnamen, indoctrinatie, zwartmakerij, bedrijfsspionage, overheidsmanipulatie, afleidingsmanoeuvres en doofpotoperaties. En natuurlijk vooral teveel patiënten die dood gingen aan een hartaanval door dit ‘blockbuster’ diabetesmiddel van GlaxoSmithKline. Uw Crypto heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vond dat dit middel zo snel mogelijk van de markt gehaald moest worden. Al in 2007 schreef ik hierover toen de studie van Nissen gepubliceerd werd in het NEJM. Een overzicht van alle artikelen van Cryptoweblog vind u onder dit voorlopig laatste artikel over Avandia.

Weet u het nog. De vliegramp in Tripoli. Een overlevende. Een klein jochie dat op zijn ziekbed werd gefotografeerd. Uw Crypto belde met het ANP over de berichtgeving n.a.v. een artikel in de Lancet m.b.t. de inzet van anti-malarianetten, inentingen en preventiemaatregelen om te voorkomen dat kinderen van moeders met hiv worden geboren met de aandoening.

We schreven over een sterk staaltje van de knutselaars in de US. Dr. Venter cs slaagden er in een levende cel te maken met gesynthetiseerd DNA. De General Medical Council verwijderde Andrew Wakefield uit het Engelse BIG-register.

Tinus Smits ging van ons heen. Nieuw onderzoek gepubliceerd in ‘Pediatrics’ komt tot de conclusie dat de door hem gepropageerde uitgestelde vaccinatie helemaal niets bijdraagt aan gunstiger Neurofysiologische uitkomsten op lange termijn. We stelden Anneke Bleeker gerust en keken naar de manipulaties en misleiding van Bleeker zelf. Uit dezelfde hoek komt Arts Jannes Koetsier. Hij deed een gooi naar een ministerspost onder Bruin I. Koetsier kletste, niet gehinderd door enige kennis, weer eens uit zijn nek. Jannes Koetsier en Anneke Bleeker preekten hel en verdoemenis. Gaitie schreef hoe Bleeker en Koetsier een kind van veertien bangmailen.

Op vrijwel elke website over alternatieve behandelingen voor kanker kom je de verontrustende mededeling tegen dat “uit onderzoek blijkt” dat 75% van alle artsen elke vorm van chemotherapie zou weigeren voor zichzelf. JennyJo debunkte dat verhaal.

Professor Dr. Willem Betz (Skepp) noemde in een van zijn artikelen Prof. Dr. Robert Gorter verbonden aan het medisch centrum in Keulen (medical Center Cologne) een doortrapte en sluwe hooggeschoolde kwak. De rechter in België oordeelde dat dit artikel op sommige punten ‘eerrovend’ was voor Gorter. Uw Crypto maakte spiegeltjes.

De vrije verkoop van Paracetamol moet aan banden. Rian Lelie-van der Zande klaagt er in het radio-interview over dat ‘de overheid’ en het CVZ hier al jaren geen oog voor heeft. Terecht vond uw Crypto. Het invoeren van een beperking op de vrij te kopen hoeveelheid paracetamol leidt, hoewel het logisch lijkt, niet eenduidig of langdurig tot ‘drastische daling van het aantal ziekenhuisopnames‘.

Glucosaminepillenpusher Maarten de Boer alias AxiMedic (spiegel) van Orthoklinika maakte geen vrienden op Cryptoweblog. Hij zette zich later nogmaals te kijk met een gevalletje domeinkaping. Nu we het daar toch over hebben Glucosamine, Chondroitine of combinatiepillen slikken als u lijdt aan knie of heupartrose helpt niet. U krijgt er niet minder pijn door en het heeft geen effect op de afstand tussen uw pijnlijke gewrichten. Niet aan beginnen.

Op 19 augustus 2010 overleed drs. H.J. (Henk) Trentelman, mede-initiatiefnemer van de landelijke Werkgroep Welzijn Kankerpatiënten (WWK) en auteur van de boeken ‘Voor en na de Diagnose‘ en ‘Chemo? Of kan ik zéllf kiezen?’. Cryptoweblog heeft een aantal artikelen zijn gevolgde therapieën, zijn werkgroep en de leden daarvan besteed. We waren het namelijk niet (altijd) eens met de werkwijze, werkgroep, keuzes of therapieën van Trentelman.

We kregen bezoek van de hartstichting. Sandra kwam haar PR-praatje bij uw Crypto ophangen. Aanleiding was een artikel over Omega-3-vetzuren na hartinfarct. In het kader van de waardevolle kritische blik, flink in de materie duiken en enthousiasme stelden we wat vragen en deden we Sandra een aantal artikelen toekomen voor in het mapje ‘relevante stukken’. Toen werd het stil.

Wilma werd emotioneel over hoe de aansporingen tot vechtlust kunnen gaan voelen als een ‘een tweede ziekte’, uitgelokt door de tirannie van het positief denken. Ze schreef een bericht over een van de oudste mythes over kanker.

Het IOCOB maakt zich erg druk over de tendentieuze berichtgeving. Uw Crypto leverde kritiek op tendentieuze berichtgeving. Van het IOCOB. Vanaf eind oktober werd het tijd voor een stukje onvervalst IOCOB-bashing. De domheid en ignorantie was inmiddels met bakken van de site te scheppen. Crypto liet zien dat het IOCOB verworden is tot een naar binnen gekeerde groepering. Bram Hengeveld walste daar over heen met een stuk over de visie op acupunctuur en ‘omega-3 bij diabetes’ van het IOCOB. Want ook daar ging het nodige fout. Cryptoweblog stak verder. Auw-auw en huilie-huilie waren het gevolg. Aderlatingen werden gevreesd. Sokpop Ludwig von Feyermorgen werd ontmaskerd. Hephaistos richtte het IOCOB Observerend, Controlerend & Onderzoekend Bolwerk op. IOCOB.wordpress.com . Uw Crypto lolde.

XMRV is hot. Uw Crypto chargeerde: zeg XMRV en de CVS-patiënt hypert, hoaxt en hypt. Is actief op elk forum dat de zaak bespreekt. Geloof me. Alle remmen gaan los. Na jarenlang voor gek te zijn uitgemaakt -het zat immers ‘tussen de oren’- slaat de patiënt nu wild om zich heen naar alles met een gezonde ho, ho, rustig, rustig-mentaliteit. Een overzicht van de artikelen over XMRV vind u onderaan dit laatste artikel.

Ophef, spanning en sensatie. Ziektekostenverzekeraar CZ stak zijn nek uit. Ze lieten hun eigen berekeningen er op los en wilden met een lijst komen waarin ze duidelijk maakten dat bepaalde ziekenhuizen voor wat hun betreft niet meer in aanmerking kwamen m.b.t. het doen van borstkankeroperaties. Uw Crypto schreef over de spagaat in de kankerzorg. Deel 2 staat hier.

De lucht was bezwangerd met berichten over het Nederlandse systeem van bevallen. Aanleiding hiervoor was het artikel wat in het BMJ verscheen over onze methoden. Uw Crypto beet zich vast.

Speciale vermelding verdient Bram Hengeveld. Bram schreef het in 2010 meest bekeken artikel. Over de Medinose. Een apparaat van een paar cent met ledlichtjes die u van uw hooikoorts ging afhelpen. Later dit jaar schreef hij nog iets over suiker als pijnstilling bij pasgeborenen. Een carrière als columnist bij het blad Nursing was het gevolg. Crypto feliciteerde reaguurder en colomnist Bram Hengeveld met zijn toetreding tot een vak met een bonte historie, een turbulent heden en een toekomst vol mogelijkheden. Verder schreef Bram over de oude strot, het doordrukken en biologisch voedsel , werd kampioen udates met zijn artikel over Homeopathie & dialyseren en meester van de alliteraties: MMS: Meditech, Misleiding en de Stormram der stomheid. Alle stukken van Bram vindt u hier. Daar worden wij blij van.

Genoeg over ons zelf. Nog een paar andere trends m.b.t. onze gewaardeerde buren. Anax houdt een winterslaap. We missen de uitstekende artikelen. Barracuda blijft complottertjes bunken (jaaroverzicht). Michaël Laurent (De Nederlandse Journalclub) schreef dit jaar ongeveer 350 artikels (!). Kernboodschappen in Evidence Based Medicine 2010 die U moet onthouden uit 2010 vindt u hier. Mallemoeder is een andere favo-hangout van uw Crypto. Haar fotofucks zijn onovertroffen en de lezingen over TCM heel inzichtelijk. Bedankt voor alle verwijzingen moeders! DrShock blogt onverstoorbaar door. Props ouwe! Opvallend en verheugend is de revival van Scepsisblog. Geen dooie mus. Uw Crypto heeft een beetje spijt van een harde opmerking geplaatst bij Laika. Sorry Jackeline. Je blijft een van mijn toppers. Hengeveld hebben we al genoeg veren in de kont gestoken. De cijfers en trends van 2009 kunt u hier bekijken.

That’s all folks. Dingen die ik vergeten ben of andere lijstjes kunt u natuurlijk in de comments kwijt. Cryptoweblog ziet u graag in het nieuwe jaar terug. We schrijven!

19 Responses to Cryptocheilus weblog, cijfers en trends 2010

 1. Wow, wat een eer. 😀 U is te goed.

  Voornemens voor 2011:

  * Uit het ziekenhuis blijven
  * Meer schrijven voor Crypto, GeriatriCare en Nursing (laatste weken weinig fut gehad, vergeeft u me. Naast de veren even een goedbedoelde schop plaatsen?)
  * Aan het werk komen
  * Classical Gas leren spelen
  * Masteropleiding beginnen

  U allen de beste wensen voor 2011.
  Het was me weer een eer met u te mogen samenwerken, door u van repliek voorzien te worden en vooral een berg wijzer te worden. Cryptocheilus FTW.

  p.s. Er is een bewerkte/verkorte versie van het sucrose-pijnstilling stuk in de Nursing van december verschenen! Zonder Cryptocheilus weblog zou dat zéér waarschijnlijk niet gebeurd zijn. (ik zie althans weinig reden om op een weblog over ouderenzorg dergelijke dingen te bespreken)

 2. JennyJo says:

  Nee hoor Bram, de lof van Cryps is volkomen terecht!

  Ik wens iedereen van harte een gezond en gelukkig 2011!

 3. Jan Willem Nienhuys says:

  Allemaal ook een gelukkig nieuwjaar toegewenst! In het jaaroverzicht mis ik de ‘affaire Millecam’. Die is niet zo uitvoerig behandeld. Maar de zaak tegen Jomanda en twee alternatieve artsen is nu voor de rechter gekomen: eerst de rechtbank en vervolgens het hof.

  Jomanda is uiteindelijk ook door het hof vrijgesproken, op andere gronden dan de rechtbank dat deed. Dat betekent niet dat ze onschuldig is. Het hof maaklt duidelijk (zie http://jure.nl/bo7698 2.4.4 en de tweede alinea onder het kopje Jomanda in http://www.rechtspraak.nl/Actualiteiten/Uitspraak+in+de+zaak+Sylvia+Millecam.htm ) Jomanda wel degelijk een misdrijf heeft begaan, namelijk van overtreding van art. 96 lid 2 van de wet BIG en mogelijk ook toebrengen van zwaar letsel of schade aan de gezondheid, maar dat deze misdrijven inmiddels verjaard zijn. Jomanda verkeert dus in de situatie van een boef die pas na 17 jaar voor de rechter komt. Als die iemand opzettelijk een hele harde klap heeft gegeven waardoor het slachtoffer dood bleef, is na 17 jaar alleen nog van belang of het wel ‘met voorbedachten rade’ was, dus moord. Zelfs al was de boef van plan het slachtoffer eens goed mores te leren, dan nog kan hij worden vrijgesproken, omdat hij niet het plan had het slachtoffer om te brengen. De enige uitweg is de juridische kunstgreep van voorwaardelijke opzet. Als iemand redelijkerwijs kon weten dat een harde klap misschien dodelijk zou kunnen zijn (bijvoorbeeld als het slachtoffere een dunne schedel zou hebben), maar niettemin geen rekening daarmee houdt, is sprake van voorwaardelijke opzet.

  Jomanda gaf ontegenzeggelijk geneeskundige adviezen, en had ontegenzeggenlijk een relatie met Millecam die viel onder de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst WGBO. Gezien de wet BIG had zij daartoe het volste recht, en uiteraard had Millecam ook het recht om Jomanda als behandelaar te kiezen.

  Maar wie behandelt (ook als het, zoals Jomanda, een leek is die geen snars verstand van geneeskunde heeft) is er verantwoordelijk voor dat de behandeling geen schade aanricht. Men begaat zelfs een misdrijf als men art. 96 lid 2 overtreedt:

  Indien de in het eerste lid bedoelde persoon weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat hij schade of een aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid van een ander veroorzaakt, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

  Dit heeft Jomanda overduidelijk gedaan. Ze wist dat er een diagnose kanker voorlag, gesteld door een reguliere en daartoe bekwame arts. Millecams gezondheid is ernstig geschaad door het opvolgen van deze adviezen.

  In een andere wereld zouden Jomanda en de hele rataplan van altogenezers op 21 augustus 2001 van hun bed gelicht zijn, en grondig verhoord zijn. Maar dat is niet gebeurd en het enige waarvoor ze nog berecht kon worden is of Jomanda opzettelijk de gezondheid geschaad heeft.

  Het hof moest dus beoordelen of Jomanda de opzet of de voorwaardelijke opzet heeft gehad om Millecams gezondheid te schaden. Het hof oordeelt uiteindelijk (zie de uitspraak in 2.4.7) dat Jomanda die opzet niet gehad heeft, en wel omdat ze toch ook verwees naar artsen. Ik kan niet zien op welke wijze het hof ook voorwaardelijke opzet uitsluit.

  Het OM wil nog heel goed op het arrest studeren en heeft vast cassatie aangevraagd, maar laat de mogelijkheid open dat ze zich na grondige studie alsnog bij de uitspraak neer zullen leggen.

  Hoewel Jomanda Millecam dus naar artsen stuurde, bleef ze hameren op ‘geen kanker’. Daarmee nam ze het risico dat Millecam meteen zou afhaken als die artsen in bedekte bewoordingen over kanker begonnen. Niemand kan meer achterhalen waarom Millecam elke keer afhaakte dat ze bij een arts kwam die de diagnose kanker stelde of suggereerde, bijvoorbeeld door een punctie voor te stellen. Eigenlijk denk ik dat er geen ‘voorwaardelijke opzet’ in zit. Daarvoor is ten minste nodig dat er opzet om iets lelijks te doen was.

  Althans, in de voorbeelden van voorwaardelijke opzet zie ik altijd het element zitten van een intentie om iets te doen wat niet mag. Als je iemand probeert te vermoorden, maar je raakt de verkeerde, dan is dat typisch voorwaardelijke opzet. Als je flink gas geeft om de politie te ontlopen en je rijdt dan een fietser dood, is het voorwaardelijke opzet. Maar als er drugs in je koffer worden gevonden, en je hebt die koffer tijdens je reis ergens onbeheerd laten staan, dan telt dat ook als voorwaardelijke opzet. Dus je een drugstransport wilt organiseren door zogenaamd niet te weten dat er met je koffer geknoeid is (‘ik moest even plassen edelachtbare’): daar trapt het OM niet in.

  Ik meen dat bij een aantal van die toepassingen het oordeel dat er van voorwaardelijke opzet sprake was uiteindelijk van de Hoge Raad kwam. Het is denkbaar dat de Hoge Raad zal vinden dat een lekengenezer die ondeskundige dodelijke adviezen geeft (en die in de positie was te weten die adviezen dubieus waren) die ook nog eens verkeerd aflopen, iets heeft gedaan dat onder voorwaardelijke opzet valt.

  Maar eigenlijk is het niet juist als er juridische spitsvondigheden aan te pas moeten komen. Eigenlijk moet de wet veel duidelijker zijn over wat lekengenezers wel en niet mogen. Wie geflitst wordt en 20 km/u te hard rijdt, krijgt geen proces aan de broek waarbij het OM moet aantonen dat die snelheid op die plaats een verhoogde kans op schade (van 1 op een miljoen naar 2 op een miljoen, ik zeg maar wat) oplevert. Nee, die krijgt een acceptgiro thuisgestuurd.

 4. Om je eerlijk de waarheid te zeggen ben ik een beetje Millecam-moe en heb de indruk dat ik hierin niet alleen sta. Onterecht wellicht. Het blijft een voorbeeldproces waar naar mijn mening – en dat heb ik ook in het verleden meermalen aangehaald- bruikbare jurisprudentie uit kan voortvloeien.

  Ik vind ook die verjaring nogal stuitend. Als je gaat bekijken hoe lang het duurt voordat er weer een volgende stap in het proces gemaakt wordt.; daar gaan jaren overheen. Zoals ik het begrijp is dat ook een van de redenen waarom Damman niet de straf krijgt die haar toekomt. Als we hier een ding van moeten leren is dat dit soort zaken sneller afgehandeld zal moeten worden of dat die verjaringstermijn zal moeten worden opgerekt.

  Uitermate teleurstellend en laf is het natuurlijk ook dat Damman zich niet persoonlijk komt verantwoorden voor haar daden. Dat had wat publiciteit betreft wel gescheeld naar mijn mening.

 5. JennyJo says:

  Er waren teveel negatieve emoties, dat is niet goed en daarom kwam Damman niet.
  🙂

 6. Al die negatieve emoties weerhielden Jomanda er echter niet van daarvoor (23 september) nog wél in Nederland aanwezig te zijn. Als er al een vervolgproces komt gelieve niet eind augustus 2011. Dan staan we namelijk allemaal met de voeten in het water.
  http://www.everyoneweb.com/nieuwsbulletin/

  Toch voelt Joke Damman de nattigheid ook nu al. Ze laat elke performance op video zetten en refereert telkenmale aan het feit dat mensen altijd een arts moeten raadplegen. Toch blijft ze volhouden…..

  Ook Sylvia Millecam passeert de revue. De aan kanker overleden actrice heeft kenbaar gemaakt dat er een einde moet komen aan de leugens over de oorzaak van haar dood. “Ik noem één woord”, zegt Jomanda. “Siliconen. De waarheid komt vanzelf wel naar buiten.

  http://www.limburger.nl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090710/REGIONIEUWS01/754242508/1056

  Ook op haar officiële webzijde staat zo een waarschuwing:

  Belangrijk
  Het wordt hoog tijd dat het kaf van het koren gescheiden wordt in de alternatieve sector, maar ook in het reguliere circuit.

  Let goed op
  1. Blijf weg bij alternatieve hulpverleners die je weghouden bij reguliere artsen, maar ga wel naar artsen toe die naar je willen luisteren en je niet als nummer behandelen, maar vanuit het hart hun vak uitoefenen.
  2. Kom op voor jouw recht. Jij bepaalt zelf in feite wat er met jouw lichaam gaat gebeuren. Er moet een wederzijds vertrouwen en respect zijn zodat je samen op zoek kunt gaan naar de therapie of behandeling die het beste bij je past.
  3. Laat je niet beïnvloeden door mooie praatjes of misschien door iemand die zichzelf belangrijker vindt en/of veel geld aan je wil verdienen.
  4. Als een arts of hulpverlener handtastelijk gaat worden: dien een aanklacht in!

  Vooral nummer 3 is natuurlijk een gotspe.

 7. JennyJo says:

  Dat is inderdaad een gotspe! Die vierde vind ik ook apart – heel logisch ook, hoort hier echt helemaal thuis. Knepen die kwakkers soms de hele tijd in vrouwen heur borsten ofzo?
  ???

 8. Als je in retrospectief nog even wilt walgen moet je vooral even de inmiddels verwijderde paginas op haar website bekijken. Bijvoorbeeld:

  Via Jomanda mag de oorzaak van een ziekte of kwaal worden opgespoord. Haar overleden vader is daarbij haar begelieder en tevens bemiddelaar voor zgn. spirituele artsen die haar als kanaal/medium kunnen gebruiken om ziektes van lichaam en geest te genezen. Dat kan gebeuren via Jomanda’s handen, stem of totale fysieke uitstraling.

  Ook vinden genezingen plaats via zogeheten “spirituele operaties”. Alle boodschappen die via Jomanda worden doorgegeven zijn, evenals alle lichamelijke reacties tijdens de bijeenkomsten, Altijd positief. Of u het wilt en kunt aanvaarden is uw eigen beslissing. Jomanda en haar spirituele helpers laten u wat dat betreft altijd in uw waarde. U hoeft het niet te geloven, u mag het ondervinden. Bedenk dat iedere ziekte te genezen is, maar niet iedere zieke. De arts verbindt de wonden, maar God alleen geneest…

  http://web.archive.org/web/20040623100437/www.jomanda.nl/overjomanda/Index+over+Jomanda.html

  Of haar recept voor het genezen van kanker.

  http://web.archive.org/web/20010209022738/www.jomanda.nl/recept.html

  Voor de zoekers op webarchive .org

 9. JennyJo says:

  Erg boeiend!

  Wel jammer dat er een paar heel interessante pagina’s verdwenen zijn, als deze, over “Verandering van Jomanda’s gezicht”. Er is ook een verwijderde pagina over verkleuring van Jomanda’s haar, handen of omgeving. Had ik ook graag meer over willen weten.

  Hele enge site vind ik het.

 10. Jan Willem Nienhuys says:

  Even een citaat van eigen werk:

  Jomanda: Het medium Joke D. (1948 -) beval in mei 2000 een combinatie van levertraan, salie en honing (‘genezende koolhydraten’) aan op haar website als middel tegen kanker. Na kritiek verwijderde Jomanda de tekst weer. Dezelfde tekst is echter in 2004 op internet in omloop gebracht door een zekere Hélène van den Assum (1921) uit Spanje.

  zie: http://www.skepsis.nl/pararit13.html#132e voor het recept plus commentaar;
  Een versie uit 2004 vindt men op dit candida forum.
  Dezelfde onzin met de twee genezende koolhydraten ziet men ook in een brief van Hélène van den Assum zelf, geciteerd op een ander forum.

  Ik vraag me af wat de bron van al dit moois is. Zou HvdA dit al in 2000 aan JOmanda hebben ingefluisterd?

 11. JennyJo says:

  Zou HvdA dit al in 2000 aan JOmanda hebben ingefluisterd?

  Als HvdA dood is en aan “gene zijde” vertoeft, zou dit zeer wel mogelijk zijn, want als ik het goed begrijp is het gene zijde waar de influisteringen aan Jomanda vandaan komen.

 12. JennyJo says:

  Maar ja, in 2000 leefde ze nog. Dus hoe het zit is een raadsel – onbegrijpelijk raar.

 13. Jan Willem Nienhuys says:

  Op http://www.smulweb.nl/149569/koken/recept/Kanker-genezend-recept staat hetzelfde recept gedateerd 8-8-99

 14. wilmamazone says:

  De link naar Kanker-Actueel (via candida forum) in bericht Jan Willem werkt niet (meer).
  Ook op de site van Kees Braam nu niets meer gevonden, maar het stukkie op dat forum is duidelijk zijn stijl.

  Ook hier die hele brief (ff scrollen):

  Klik om toegang te krijgen tot nieuwsbrief%2045.pdf

  H. v.d. Assum Urb. Don Pedro lagaspara / Calle del etelo 195 296580 Estepona (Malaga) / Spanje

  Geachte mevrouw, meneer, 58 personen zijn geregistreerd van kanker genezen, van mond~ en keelkanker, slokdam~, long~,maag~, alvleesklier~, borst~, darm~, anus~, prostaat~ en lymfekanker.

  Ik bedacht de kuur zelf. Als eerste heb ik de kuur op mezelf uitgeprobeerd. In sept. 1984 had ik borstkanker, een gat, ingetrokken tepel en tepelhof linkerborst. Volgens de artsen operatie noodzakelijk, 3 foto‟s gemaakt maar… ik weigerde de operatie. Twee maanden later november 1984 was de borst normaal gegroeid. Ik meldde mij bij het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis te Am-sterdam. Er werden 3 nieuwe foto‟s gemaakt en daar waren de foto‟s uit Zeist opgevraagd en vergeleken. Prof. Van Dongen was verbaasd. Zoiets was nog nooit gebeurd. Er was niets meer te zien.

  Toen had een vriendin in…………………….

 15. JennyJo says:

  Ik bedacht de kuur zelf

  Het is niet te bevatten wat sommige mensen toch bezielt. En de kritiekloosheid waarmee dat alles wordt ontvangen is al even verbijsterend.

 16. wilmamazone says:

  Ik bedacht de kuur zelf

  Het is niet te bevatten wat sommige mensen toch bezielt. En de kritiekloosheid waarmee dat alles wordt ontvangen is al even verbijsterend.

  En Jomanda maar blijven toejuichen en feliciteren met haar terechte vrijspraak!

 17. wilmamazone says:

  Wie zoekt zal vinden.
  Hier Kees Braam over v.d. Assum:

  http://tst.kanker-actueel.nl/index.asp?blz=on_vo.honing&nieuws=7775

  Honing werkzaam als anti-oxidant bij kanker. Artikel geplaatst april 2004 d.d. 4 april 2004: bron:
  Nutraingredients.

  Onderzoekers in Californië hebben bewezen dat een lepel honing per dag een anti-oxidante werking heeft bij kankerpatiënten. Er is al langer bekend dat honing de inname en effect van bepaalde anti-oxidanten versterkt maar in deze studie blijkt dat honing op zichzelf ook een anti-oxidante werking heeft. Aldus de bevindingen uit een studie bij 25 proefpersonen verdeeld in twee groepen. De ene groep nam vier lepels honing per dag, de andere groep niet. Opmerkelijk is dat op internet een Nederlandse mevrouw die in Spanje woont een zeer simpel recept rondstuurt van het bestrijden van kanker met o.a. honing. Deze vrouw heet Helena van den Assum. Zij beweert zelf door deze aanpak genezen te zijn van borstkanker en noemt in haar schrijven ook enkele anderen met naam en toenaam en telefoonnummer en ook adressen van artsen erbij. Nu wordt op internet wel meer beweerd maar met grote voorzichtigheid en verwijzend naar onze onze disclaimer plaatsen we dit recept toch maar hierbij onderaan artikel over honing. Of het waar is allemaal weten we echt niet en raadpleeg altijd een arts of beter wellicht orthomoleculaire arts voor u hieraan begint.
  (vet van mij)

  quote:

  Recept van Helena van den Assum:

  Het onderstaande recept moet nuchter worden ingenomen. Twee uren erna niet drinken of eten. Bij medicijngebruik twee uur van tevoren innemen. De rest van de dag gewoon verstandig eten, veel groenten, fruit, vooral veel vette vis, weinig of geen vlees, niet roken, geen alcohol enz. In principe dus conform het Moermandieet en/of Houtsmulerdieet.

  Nodig: 1 eetlepel levertraan (Noorse uit fles) , 1 afgestreken eetlepel honing met daarop een afgestreken theelepel met gemalen salieblaadjes in droogvorm.

  Inname: Noorse levertraan proeft men niet in de mond wel als het doorgeslikt wordt. Dus leg vantevoren een eetlepel met honing met de gemalen salie gereed. Neem eerst de levertraan in de mmond en darop in kleine beetje de honing met de salie tot alles op is.

  Waarom zou dit effect hebben volgens Helena van Assum? Levertraan bevat geen koolhydraten. Voeg er twee genezende koolhydraten aan toe, neem honing en salie. Het lichaam maakt hiermee volgens Helena van Assum genezend linolzuur. De tumoren nemen dit gretig op en eenmaal verzadigd eten ze zichzelf op. Dit vernietigt de kanker in zijn geheel en maakt ook nieuw weefsel.

  Helena van den Assum (83 jaar) (wij hebben haar telefoonnummer voor wie meer inlichtingen wilt)

  En met de zoekterm honing (je moet er maar op komen) hier het origineel op DE actuele site van ‘ons aller’:
  http://www.kanker-actueel.nl/NL/on-vohoning-7775.html

 18. Mike says:

  Teruglopende kijkcijfers? Trek het je niet aan. Kwakzalverij is helemaal uit, derhalve geen winst meer te behalen bij de bestrijding ervan. In de vijf jaar dat ik werkzaam ben in de medisch specialistische zorg ben ik nog nooit een slachtoffer van alternatieve geneeswijzen tegen gekomen. Dat kan ik helaas niet zeggen over de reguliere geneeskunde – puntje van de orde. Om het een en ander niet al te zwaar aan te willen dikken
  zou ik jullie willen attenderen op de grappige website http://dimitri.nu (helaas de eerstkomende 4 jaar niet bewonderen). Houd moed mijn medestrijders!

 19. @Mike

  Je was in het filterT beland. Is Sjonnie toch iets te ver gegaan. Zat er natuurlijk aan te komen. De arm van de witjas in Nijmegen is lang…héél lang.

  Laat je eens wat vaker zien hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: