Skepsis-congres; Jan Willem Nienhuys over complottheorieën

Aan de hand van een lezersvraag hadden wij het op deze website al eens over complottheorieën. Aardig was dat Jan Willem Nienhuys in de comments opdook met zijn visie op deze theorieën.

In onze genen zit nog iets, namelijk dat we ons met het grootste gemak voorstellingen kunnen maken van wat we niet concreet voor ons zien. Het is de combinatie van dat “hiërarchiegen” met het “fantasiegen” dat leidt tot ons vermogen om ons onzichtbare leiders voor te stellen, die dan in onze levendige fantasie ook van alles doen wat we van een overheid verwachten: de wereld besturen, het goede belonen en het kwade straffen, wetten uitvaardigen, en de onderdanen doorgaans via tussenpersonen toespreken. In een tijd waarin bestuurders vanzelfsprekend despotische dictators zijn, een soort maffiabazen, zullen de goden wispelturige rotzakken zijn, die men maar beter gunstig kan stemmen.

Op de site kloptdatwel.nl, een initiatief van sceptici sKeptici, verscheen vandaag ook een video van de presentatie van Nienhuys die hij hield op het Scepsis congres van 13 November 2010. Nienhuys is niet alleen vaardig m.b.t. het geschreven woord, hij is ook een uitermate boeiende spreker. Ook het aansluitende vragengedeelte met o.a. een cameo van Luc Bonneux, is amusant. Kijken dus!

U kunt de video en de powerpoint hier vinden:

2e spreker Skepsis-congres 2010: Jan Willem Nienhuys


(bron plaatje ufowijzer)

P.S. Wij hadden het ook al over de lezing van Luc Bonneux m.b.t. de Mexicaanse griep bij de TU in Delft. Op het Skepsiscongres deed hij deze lezing nog eens dunnetjes over. Alle info over het Skepsiscongres vindt u hier.

58 Responses to Skepsis-congres; Jan Willem Nienhuys over complottheorieën

 1. De komende weken komen ook de laatste twee sprekers online op Kloptdatwel.nl.

  ps, in dit geval zijn we natuurlijk skeptici, met een k 😉

 2. @ Maarten

  Aangepast.

  We houden jullie in de gaten!

 3. JennyJo says:

  O jee, ik ben ook niet in Bielefeld geweest!

 4. Ik ken daar mensen van de uni en heb daar natuurlijk bij mijn bezoek uitgebreid laten rondleiden door Atlantis. Ich gehöre zu IHNEN

  Er is in 2010 een heuse film over gemaakt.

  Bielefeld gibt es nicht!!!

 5. Dikke LOL @ ufocomic

 6. Mike says:

  Die JW moet je niet geloven heur. Wordt zwaar betaald door de farmaceutische industrie om paradoxale verhaaltjes op te hangen en dito centjes te cashen.

 7. Pingback: Mallemoeders schalkje: JW Nienhuys… « Maak dat je mallemoer maar wijs!

 8. Jan Willem Nienhuys says:

  Dat is nou al de tweede binnen vijf minuten die dat zegt. Het is niet waar en degenen die dat beweren hebben ook geen schijn van bewijs. Het is niet eens aannemelijk dat ‘de farmaceutische industrie’ zo iets zou doen. Wij van Skepsis schrijven toch geen medicijnen of supplementen of ingestraald water voor?

 9. JennyJo says:

  Ach JW, volgens de kwakkeloresen wordt iedereen behalve zij zelf betaald door de farmaceutische industrie.

 10. Mike says:

  Ik zit JW alleen maar wat te pesten, wetende dat hij dat kan hebben. Wetenschappers als hij en de jongens van de antikwakclub onder leiding van Cees Renckens hebben een lederen huid en kunnen wel tegen stoten, ook als ze onder de gordel zijn. Een discussie over bewijzen ga ik tegenwoordig liever uit de weg. De hele kwakzalverij discussie boeit mij gek genoeg niet meer, en dat na een behoorlijk intensieve periode als bestuurslid binnen de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De discussie betitel ik als kansloos en niet te winnen door een der partijen. Met andere woorden, patiënten en professionals redeneren op een dergelijke verschillende golflengte dat zij nooit tot elkaar zullen komen. Gelukkig kwam ik nimmer een patiënt tegen die omwille van mijn opvatting in dezes geen heil zag in onze behandelrelatie.
  JW en zijn medestrijders van de Vereniging tegen de Kwakzalverij worden vaak van cynisme beschuldigd. Echter zij doen niet meer dan wetenschappelijke principes toepassen, waarbij zij de gewone mens een spiegel voorhouden. De boodschap dat het gebruik van alternatieve geneeswijzen misleiding impliceert is dermate confronterend dat patiënten affectie genereren voor de kwakzalver. Waar het op neer komt is dat de reguliere arts dit respect niet heeft weten op te roepen.
  De farmaceutische industrie is volledig verweven met de academische wereld. Natuurlijk is er sprake van belangenverstrengeling. Het kan ook niet anders want noch de patiënt noch de verzekeraars kunnen de benodigde euro’s ophoesten voor klinische trials. Laten we met zijn allen niet vergeten dat geneesmiddelenonderzoek en ontwikkeling gigantisch veel geld kost. Dat is niet op te brengen uit gemeenschapsgeld/belastingen. Het is niet voor niets dat toponderzoekers die verbonden zijn aan academische ziekenhuizen uiteindelijk zijn genoodzaakt spin-off biotech bedrijfjes op te richten, met als doel gelden te genereren om klinische trials te kunnen verrichten. Met name als het nieuwe middelen betreft zijn de safety regulations zeer strikt omschreven. Naleving ervan kost miljoenen euro’s die alleen zijn op te brengen door de inbreng van investeerders. Is het gek dat zij, na een lang en risicovol investeringsproject vol onzekerheid, uiteindelijk hun inleg terug willen in de vorm van winst?
  Het wordt tijd dat patiënten meer respect krijgen voor de farmaceutische industrie. Een goede gezondheid en dito levensverwachting lijkt een vanzelfsprekendheid te worden maar dat is het niet. De mondige burger lijkt de dokter, middels informatievoorziening via internet, van zijn autoritaire voetstuk gestoten te hebben.
  Echter in de huidige tijdgeest behoort de medisch specialist, als onderdeel van de hogere orde, waartoe ook politici, juristen en advocaten behoren, slechts tot de groep die door de mondige burger aan zijn verantwoordelijkheden en plichten wordt gehouden opdat het verkwisten van gemeenschapsgeld wordt voorkomen. Prima ontwikkeling. Geef hem eens ongelijk.
  Echter, de ontevreden patiënt vergeet nog wel eens dat hij als Nederlander de beste gezondheidszorg ter wereld krijgt voor een acceptabele prijs. Hij betaalt zelfs mee aan de onkosten die gemaakt worden voor vele immigrerende lieden die aan de poort (Schiphol) niet te weigeren zijn. De medisch specialistische top bestaat uit artsen die hun kennis voornamelijk heeft opgedaan in het buitenland zoals de USA, Engeland, Duitsland. Voor een relatief laag loon zijn zij vervolgens werkzaam in Academische ziekenhuizen. Helaas gaan de jongens in de periferie ervandoor met jaarsalarissen tot wel 700.000 euro per jaar, zonder dat daar extra kwaliteit voor terug komt. Het is daarom goed dat deze praktijken aan banden worden gelegd en het geld toekomt aan hen die goede patiëntenzorg hoog in het vaandel hebben.

 11. JennyJo says:

  Ik ben het helemaal met je eens, maar dat zal je niet verbazen.

  Een tijdje geleden kwam ik de volgende uitspraak tegen:

  Vroeger werden de mensen niet veel ouder dan een jaar of veertig; tegenwoordig halen ze, al kankerend op de farmacie, steeds vaker de negentig.

 12. JennyJo says:

  De hele kwakzalverij discussie boeit mij gek genoeg niet meer,

  Dat vind ik niet zo gek hoor. Het is ook vaak een deprimerende en moedeloos makende aangelegenheid vind ik, want je ziet steeds maar weer dezelfde drogredenen, onkunde, misvattingen en onbenullige onzin voorbij komen.

 13. wilmamazone says:

  JW zegt:

  Dat is nou al de tweede binnen vijf minuten die dat zegt. Het is niet waar en degenen die dat beweren hebben ook geen schijn van bewijs. Het is niet eens aannemelijk dat ‘de farmaceutische industrie’ zo iets zou doen. Wij van Skepsis schrijven toch geen medicijnen of supplementen of ingestraald water voor?

  Tja….dat heb je dan niet handig bekeken JW.
  JJ en ik worden betaald door Big Farma èn het RIVM èn de Nederlandse regering voor het aanprijzen van o.a. chemotherapie en vaccinatie. Ons luxe jacht ligt in de buurt van Jamaica en daar is Crypto nu een dikke week naar toe op onze kosten; wij kijken al tijden niet op een cent meer of minder.

 14. JennyJo says:

  Ik zit net mijn bankafschriften na te kijken en wat dacht je wat: een donatie van Ab Osterhaus!

 15. Jan Willem Nienhuys says:

  Vroeger werden de mensen niet veel ouder dan een jaar of veertig

  Dat is niet helemaal correct, maar het was wel zo dat er om te beginnen een enorme kindersterfte was. Als ik kijk bij mijn eigen voorouders (beslist niet onbemiddeld) dan zie ik dat mijn betovergrootvader zes kinderen had waarvan er 3 de 35 niet haalden. Mijn grootvader had 7 kinderen, die resp. de leeftijd van 2, 3, 88, 67, 89, 20, 83 werden, daarna kwam nog een kind levenloos ter wereld. De sterfte op alle leeftijden was hoog. Dus de gemiddelde leeftijd was misschien wel veertig, maar er waren toch nog veel ouderen onder de volwassenen.

 16. JennyJo says:

  Er had natuurlijk “gemiddeld” moeten staan in het eerste deel van de zin.

  De gemiddelde leeftijd van een fabrieksarbeider in het Victoriaanse Engeland was bijvoorbeeld maar 35 jaar en men had een zeer hard en zwaar leven voordat men eindelijk bezweek.

  Alleen al de zuigelingensterfte in Nederland is sinds 1900 met meer dan 90% afgenomen.

  Nu weet ik wel dat dat deze verbeteringen niet allemaal alleen door de farmacie komen, er spelen daarbij ook andere factoren een belangrijke rol.

  Maar ik denk dat de uitspraak bedoeld is om aan te geven dat de idealisering van “vroeger”, toen het leven nog “natuurlijk” was en daarom zoveel beter dan nu, niet getuigt van heel veel werkelijkheidszin.

  Ik las onlangs ook een artikel over een onderzoek waaruit bleek dat het verzet tegen vaccinaties zich voor het overgrote deel voordoet bij jonge, goed-opgeleide mensen in westerse landen met een goede gezondheidszorg.

  Waarschijnlijk beseft men helemaal niet meer wat die ziektes teweeg kunnen brengen en hoeveel kinderen er vroeger aan bezweken.

 17. Jan Willem Nienhuys says:

  Op http://www.infoplease.com/ipa/A0005131.html kun je zien hoe de sterfte in de VS daalde. De levensverwachting rond 1900 in de VS was ca. 50 jaar, in 1950 was die 69 en in 1990 bijna 76. Van de 17 per 1000 die er in 1900 doodgingen was ca. 5 van de tuberculose, toen na longontsteking plus griep de voornaamste doodsoorzaak, gevolgd door ‘Diarrhea, enteritis, and ulceration of the intestines’.

  Terzijde: allerlei paranormaal bijgeloof blijkt in verhoogde mate aanwezig bij jonge goed opgeleide mensen.

 18. Interessante studie:

  Hak, E., Schonbeck, Y., Melker, H., Essen, G., & Sanders, E. (2005). Negative attitude of highly educated parents and health care workers towards future vaccinations in the Dutch childhood vaccination program. Vaccine , 23 (24), 3103-3107.
  http://dx.doi.org/10.1016/j.vaccine.2005.01.074

  It is unknown whether further expansion of the Dutch childhood vaccination program with other vaccines will be accepted and whom should be targeted in educational strategies. To determine attitudes of parents towards possible future vaccinations for their children and the behavioural determinants associated with a negative attitude. Questionnaire study. Parents of children aged between 3 months and 5 years of day-care centres were asked to fill out a questionnaire. Determinants of a negative attitude to comply with possible future vaccinations against example diseases such as pneumonia or influenza, hepatitis B, TBC, smallpox and SARS were assessed using polytomous logistic regression analysis. Of the 283 respondents, 123 (43%) reported a positive attitude towards all vaccinations, 129 (46%) reported to have a positive attitude to have their child vaccinated against some diseases and 31 (11%) had no intention to comply with any new vaccination. Determinants of a fully negative attitude were a high education of the parent (odds ratio [OR] 3.3, 95% confidence interval [95% CI]: 1.3–8.6), being a health care worker (OR 4.2, 95% CI: 1.4–12.6), absence of religion (OR 2.6, 95% CI: 1.0–6.7), perception of vaccine ineffectiveness (OR 6.9, 95% CI: 2.5–18.9) and the perception that vaccinations cause asthma or allergies (OR 82.4, 95% CI: 8.9–766.8). Modifiable determinants for a negative attitude to comply with new vaccinations are mainly based on lack of specific knowledge. These barriers to vaccinations might be overcome by improving health education in the vaccination program, especially when targeted at educated parents and health care workers.

 19. JennyJo says:

  allerlei paranormaal bijgeloof blijkt in verhoogde mate aanwezig bij jonge goed opgeleide mensen.

  Ja, dat heb ik ook gelezen. Ik vind het erg raar.

 20. Jan Willem Nienhuys says:

  ik vind het curieus dat kennelijk ook werd gevraagd naar bereidheid om toekomstige vaccinaties tegen pokken en SARS te accepteren. De pokken zijn uitgeroeid en SARS is voor het laatst waargenomen in 2003 (nou ja, het artikel is van 2005). Hoe realistisch de andere voorbeelden zijn weet ik niet. Opvallend is dat de anti’s kennelijk op zeer grote schaal denken dat je allergische klachten krijgt van inenten, en dat werken in de verpleging nog sterker voorbestemt (?) tot bijgeloof dan het niet hebben van geen religie of het wel hebben van een hoge opleiding.

  Een van de effecten van het hebben van een opleiding is dat men denkt het allemaal net zo goed te weten (of beter) dan de deskundigen.

 21. JennyJo says:

  Een van de effecten van het hebben van een opleiding is dat men denkt het allemaal net zo goed te weten (of beter) dan de deskundigen.

  Omdat ze veel verstand hebben van één onderwerp, ze daarom denken dat ze overal verstand van hebben?

  Nb: ik neem aan dat je bedoelt: het niet hebben van een religie – in plaats van het niet hebben van geen religie.

 22. Jan Willem Nienhuys says:

  ja, ja, van GEEN religie wordt men eigenwijs.

 23. JennyJo says:

  Bij een aantal religies heeft men het niet zo op paranormale zaken. Dat is van de duivel o.i.d. Dat vind ik dan ook weer heel paranormaal, maar goed.

  En bij de katholieken is het paranormale al een soort van ingebouwd, dus dan hoef je niet te gaan shoppen.

 24. wilmamazone says:

  En bij de katholieken is het paranormale al een soort van ingebouwd, dus dan hoef je niet te gaan shoppen.

  Ik ben katholiek opgevoed en nog op de ouderwetse manier -jaren 50 vorige eeuw- , dus behoorlijk fundementalistisch.
  Als 6-jarige de hele mis leren in het latijn en uiteraard de catechismus van buiten ect..
  Nog veel nonnen voor de klas -dat heet op de kleuterschool en meisjes lagereschool-, want alleen kleuters gemengd in de klas.

  Iedereen had een engelbewaarder die de hele dag op je lette en ik zal nooit de non vergeten die zowat spuugspetterend met een grote wijsvinger waarschuwde dat God ook nog precies wist wat je dacht.
  Sowieso was eenieder eigenlijk al bij voorbaat een hopeloos geval door de erfzonde; het vagevuur was nog wel een haalbare kaart als je je stinkende best deed.

  Hardop iets zeggen/vragen en/of in twijfel trekken was al uit den boze en daar kwam dus nog bij: ‘Dit mag ik niet denken of voelen/aanvoelen.’
  Om een lang verhaal kort te maken: ik had meestal een negen voor gedrag, vlijt en godsdienst op mijn rapport en dat waren de punten die toentertijd echt telden en al hélemaal voor meisjes.

  Toen ik op latere leeftijd hoorde van b.v. meerdere entiteiten en dat die door sommigen gezien en/of gehoord konden worden, vond ik dat heel aannemelijk. Het lag aan mezelf/mijn mindere ziel dat ik dat niet kon. De rode draad was constant een van: ‘ Je bent niet goed genoeg’ en dat in combinatie met verregaande vrouwendiscriminatie óók buiten de kerk………juist ja!

  Ik zou er een boek, zelfs een hele encyclopedie over kunnen schrijven………

 25. JennyJo says:

  en ik zal nooit de non vergeten die zowat spuugspetterend met een grote wijsvinger waarschuwde dat God ook nog precies wist wat je dacht.

  Ik heb enige tijd op een christelijke school gezeten, omdat het waar wij toen woonden dit de enige school was di enigszins in de buurt was.

  Ik was als kind linkshandig en dat mocht niet van de juf. Dus met grote moeite rechts schrijven, met veel gemopper en boze opmerkingen in mijn schriftjes van de juf omdat het netjes schrijven niet zo vlotten wilde.

  Tijdens het spelen thuis ben ik een keer op mijn linkerarm gevallen waarbij ik een gecompliceerde breuk opliep. Lang in het gips dus. Toen ik op school kwam met mijn linkerarm in het gips zei de juf: zie je nou wel, de Here Here vindt het ook niet goed dat je links schrijft!

  Totaal verbijsterd was ik. Ik heb me ook vrij lang ongemakkelijk gevoeld op de wc, met God die dat allemaal zag.

 26. Mike says:

  Weet iemand nog een alternatief middeltje tegen een tamiflu resistente ongoing H1N1 superinfectie?

 27. JennyJo says:

  Ik zou dit nemen Mike: Oscillococcinum, een 200C product “voor het verzachten van verkoudheid en grieperige symptomen.”

  De “werkzame stof” van Oscillococcinum wordt gemaakt door de incubatie van kleine hoeveelheden verse eendenlever en hart voor een periode van 40 dagen. De resulterende oplossing wordt dan gefilterd, gevriesdroogd, gerehydrateerd, meermaals opgelost, en dan doordrenkt in suikerkorrels. Als een enkele molecule van het eendenhart of lever het verdunningsproces zouden overleven, zou de concentratie 1 op de 100200 zijn. De verdunning 200C is een enorm getal met 400 nullen en is vele malen groter dan het geschatte aantal moleculen in het hele universum (ongeveer 1 googol, een 1 gevolgd door 100 nullen). In de uitgave van 17 februari 1997, stelt U.S. News & World Report dat slechts één eend per jaar nodig is om dit product te maken, dat een omzet genereerde van US$ 20 miljoen in 1996. Het blad noemde die pechvogel, “De eend van $20 miljoen.”

  Indrukwekkend, vind je niet? Zoiets bijzonders moet toch wel werken!

 28. Jan Willem, wat betreft SARS en pokken:

  Finally, we evaluated the attitude of parents towards compliance with example vaccinations that are currently available, but not included in the program for all children such as vaccines against pneumococcal disease or influenza [10,11], hepatitis B [12] and tuberculosis [13] as well as diseases that may occur by bio-terrorism (smallpox) [14] or in case of a pandemic (SARS) [15]. The respondents were asked to answer all propositions on a five-point scale ranging from‘I certainly agree’ to ‘I certainly disagree’ [4].

  also interesting:

  […]the percentage of parents that had a positive attitude towards vaccination against pneumonia or influenza was much lower (36%) than for the other proposed diseases (ranging from 62% [hepatitis B], 64% [SARS], 67% [tuberculosis] to 79% [smallpox][…]

  Overigens dient vermeld te worden dat er een respons van 35% was (totaal aantal verzonden vragenlijsten: 800) De demografische eigenschappen van personen die de vragenlijst terugstuurden worden beschreven als redelijk overeenkomstig de Nederlandse populatie:

  […]minor differences in the mean age of parents of these children (35 years versus 32 years) and the percentage of children vaccinated in the program (100%versus 97%)[…] For other demographic variables as mean number of children and percentage of parents with a religion there were no differences between the study group and the Dutch population [22].

  maar wel:

  […] The precentage of highly educated parents (48% versus 30%) and health care workers (18% versus 8%) was higher than compared with the Dutch parental population […]

  Is wel dik factortje 2 voor HCW. Dat kan de resultaten scheeftrekken, maar niet in het voordeel van zorgverleners volgens mij. (you’re the mathdude 😀 ) Of dit ook daadwerkelijk verpleegkundigen zijn is overigens niet uit de studie te halen. Al staan die niet bekend om de wijze waarop ze staan te springen om influenzavaccinaties. (saillant: op mijn opleiding was er een respons van zo’n 99% voor de hepatitis B vaccinatie)

 29. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik zie dat er 283 formulieren werden teruggestuurd. Circa 64 (8% van 800) zouden dan statistisch gesproken bij HCW terecht zijn gekomen, en daarvan werden er 51 (18% van 283) teruggestuurd. Je kunt dat ook opvatten als een respons van ongeveer 80% bij de HCW. De verhouding ‘negatief’: rest was in de hele groep respondenten 31: 252 en in de groep HCW lag die verhouding een factor 4,2 verschoven naar ‘negatief’. dus 130.2 : 252, als we dat even terugerekenen naar een totaal van 51 (links en rechts delen door 7,49) komt er 17: 34. (Ik weet niet of de odds ratio -OR- voor de HCW’s is berekend ten opzichte van de hele groep respondenten of de respondenten min de HCW’s, in dat laatste geval zouden de odds bij de HCW 12:39 zijn, en dus bij de overigen 19:213)

  Hoe je dat moet interpreteren weet ik niet. Als er zoveel meer HCW’s (80 procent i.p.v. nog geen 40 procent) hebben gereageerd en als je eigenlijk niet weet waarom, dan weet je niet genoeg. Het zou kunnen zijn dat het percentage antivaxers in de totale bevolking onderschat is maar dat de modale antivaxer veel minder gemotiveerd is om zo’n enquête in te vullen dan een positievere niet-HCW.

 30. Jan Willem Nienhuys says:

  rekenfoutje: in het alternatieve geval heb je 13:38 tegen 18:214 ; in beide gevallen komt de OR op 4,06… uit. Overigens zou het aantal HCW ook 50 kunnen zijn (17:33 in de ene interpretatie en 13:37 vs 18:215 in de andere). Dan klopt de odds ratio 4,2 beter.

 31. I like mathdudes 🙂

 32. wilmamazone says:

  http://www.kloptdatwel.nl/2011/01/22/3e-spreker-skepsis-congres-2010-stef-aupers/

  3e spreker Skepsis-congres 2010: Stef Aupers

  Dit is een samenvatting van de lezing:

  “De paranoïde samenleving, naar een sociologie van de complottheorie”

  door Stef Aupers, universitair hoofddocent aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

  Paranoia
  DSM-IV, het classificatiesysteem dat door de meeste hulpverleningsinstellingen gebruikt wordt om vast te stellen of sprake is van een psychiatrische stoornis, omschrijft een paranoïde persoonlijkheidsstoornis als volgt:

  “Een diepgaand wantrouwen en achterdocht ten opzichte van anderen waardoor hun beweegredenen worden geïnterpreteerd als kwaadwillig (…)”.

  Op het moment dat veel mensen deze eigenschap vertonen en de samenleving erdoor verandert, wordt het onderwerp van sociologisch onderzoek. Of een samenzweringstheorie nu waar is of niet, is voor een socioloog niet relevant; het gaat erom wat mensen voor waar houden en hoe die ‘waarheid’ verklaard kan worden vanuit bredere maatschappelijke ontwikkelingen.

  Collectief wantrouwen
  Dat complottheorieën niet iets zijn van de laatste eeuwen, bleek al uit het……….

 33. wilmamazone says:

  JW zegt:

  Terzijde: allerlei paranormaal bijgeloof blijkt in verhoogde mate aanwezig bij jonge goed opgeleide mensen.

  Wat vinden we hier dan van? Handige zakenman die zich kapot lacht of wat?!

  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article3396615.ece

  Hollandse graancirkels als voedsel voor de ziel

  Hij trekt volle zalen in Spanje, Duitsland, Zwitserland, Rusland, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Het personeel van de Verenigde Naties nodigde hem twee keer uit voor zijn spirituele workshop. De Nederlandse kunstenaar Janosh boeit een nieuw publiek: dames op hakken, mannen in pakken.

  quote:

  Tot een jaar of acht geleden was Janosh („mijn bijnaam in een familie vol Jannen”) grafisch ontwerper met een eigen reclamebureau in Amsterdam. Een snelle jongen met een mooie auto en dure kleren. Maar het werk, zegt hij, stond hem hoe langer hoe meer tegen. „Als reclamemaker wil je emoties raken en mensen op die manier ertoe overhalen iets te kopen; energiedrankjes, kleding. Ik ervoer dat steeds meer als manipulatie waaraan ik niet wilde meewerken. Ik deed dingen die niet bij me pasten.”

  Hij raakte overwerkt, overspannen. En ’dus’ kwamen de levensvragen: wie ben ik, wat doe ik hier, wat wil ik met mijn leven, is er iets na de dood?

  Noot:
  Janosh is een graag geziene gast bij Guido Jonkers en heeft wat van doen met Tessa Koop die de site WantToKnow mee oprichtte.

 34. JennyJo says:

  Oh, zijn die kitschplaatjes daar van Janosh!

 35. Mike says:

  @JennyJo
  Ik heb het middeltje in huis weten te halen en, alvorens het voor te schrijven, eerst toegediend aan onze Siberische husky. Deze is nu helemaal kaal. Het aanzicht van een wandelende Frankfurter die zich een weg baant door de Januari koude is dermate meelijwekkend dat er bij ons in huis enige scepsis is gerezen over de werkzaamheid van het goedje.

 36. JennyJo says:

  O dat is wel heel erg sneu voor de Husky, arm beest! Maar het goedje hééft dus werkzaamheid, wat op zich al vreemd is, want het is heumeëupatisch en dat zou helemaal niks moeten doen. Het lijkt er op dat de heumeëupaat heeft zitten te slapen of te lui was voor het schudverdunnen. Dat laatste kan ik me overigens wel voorstellen, je schudverdunt je helemaal het schompes en dat gaat op een gegeven moment natuurlijk gruwelijk vervelen.

 37. wilmamazone says:

  Ik heb het middeltje in huis weten te halen en, alvorens het voor te schrijven, eerst toegediend aan onze Siberische husky

  Arme hond.
  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=10236

  The English government cracks down on alternative pet remedies

  One cannot play charades forever.

  European veterinary groups have long been more skeptical about “alternative” veterinary practices than their American counterparts. For example, the European Board of Veterinary Specialties refuses to grant continuing education credits for non-scientific endeavors attempting to masquerade as a way to improve one’s clinical knowledge, and the practice of veterinary homeopathy is forbidden in Sweden.

  Now comes good news (for pets, and pet owners), out of the UK. In an………….

 38. wilmamazone says:

  http://barracudanls.blogspot.com/2011/02/onder-professoren.html

  Onder professoren

  Jan-Willem van Prooijen van Vrije Universiteit van Amsterdam biedt een inkijkje in de hersenpan van de complotter.

  update 08.10:
  Samenvatting van de lezing:
  http://www.kloptdatwel.nl/2011/01/29/4e-spreker-skepsis-congres-2010-jan-willem-van-prooijen/

 39. wilmamazone says:

  http://www.scientias.nl/the-truth-is-out-there-de-maanlanding-was-nep/70693

  The truth is out there: ‘De maanlanding was nep’

  Iedere week bespreekt Scientias.nl een bekende of minder bekende complottheorie. Deze week: De maanlanding zou in scène zijn gezet om gezichtsverlies te voorkomen en de ruimterace te winnen.

  Om in de gaten te houden:
  Volgende week behandelen we op Scientias.nl de theorie dat het aidsvirus door de overheid zou zijn gecreëerd.

 40. wilmamazone says:

  Het artikel over het aidsvirus kwam wat later, op 21 okt, en had m.i. wat genuanceerder gekund:
  http://www.scientias.nl/the-truth-is-out-there-het-aidsvirus-is-een-genocide/74388

  The truth is out there: ‘Het aidsvirus is een genocide’

  Deze week: de overheid zou het aidsvirus hebben gecreêerd om zwarten en homo’s uit te roeien.

  Begin jaren ’80 hield een mysterieuze epidemie de wereld in haar greep. Het was onbekend wat de ziekte precies was. Dokters vonden een ongewoon hoog aantal gevallen van zeldzame vormen van kanker, longonstekingen en andere ziekten, en schaarden alle gevallen bij elkaar onder de naam acquired immunodeficiency syndrome (afgekort ‘aids’) om aan te geven dat het ging om een afbraak van weerstandssystemen. In 1982 begon de medische wereld deze gevallen in de gaten te houden, en een jaar later, in 1983, werd het HIV1-virus gevonden – het prominente virus dat aids veroorzaakt.

 41. JennyJo says:

  Er is ook een theorie waarin wordt beweert dat het aidsvirus helemaal niet bestaat. Hoe moet ik dat nou weer duiden in relatie tot de theorie dat het virus een genocide is? Wat ik raar vind is dat complotters het vaak helemaal geen probleem blijken te vinden dat complottheorieën elkaar zo vaak tegenspreken. Ook met de maanlandingen bijvoorbeeld: de maanlandingen zijn fake/tijdens de maanlandingen zijn bewijzen gevonden dat de maan bewoond wordt dan wel bezocht is door aliens en die bewijzen worden geheimgehouden. Ja, wat is het nou?

 42. wilmamazone says:

  Over de achtergronden van dit complot/de Vaatstra doofpot kan ik kort zijn, want daar heeft Barracuda het al uitgebreid over gehad in meerdere berichten: http://barracudanls.blogspot.nl/

  In het NRC las ik daarnet dat iig een complotter van het clubje daadwerkelijk flyers is gaan verspreiden in Oudwoude . Net als je denkt dat het niet erger kan dan van de pot gerukt…………juist ja!
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/25/jasper-s-is-onschuldig-man-in-oudwoude-verspreidt-complottheorie/

  In het Friese Oudwoude, waar de 45-jarige verdachte van de moord op Marianne Vaatstra woont, zijn flyers verspreid met een complottheorie over de aanhouding. Volgens de flyers is Jasper S. het slachtoffer van een poging om de echte daders te beschermen.

  Het is wat Barra ondermeer in deze post op het einde zegt:

  Ronduit stuitend is het dat Micha Kat voor de camera’s van Pownews verklaart dat de vader van Marianne met drank is omgekocht door justitie. Daar spreekt weinig respect uit voor de familie en de treurige omstandigheden waarin Marianne om het leven is gekomen. Terwijl het daar dan zogenaamd om gaat.

  Het maakt weer eens duidelijk dat Kat en zelfbenoemde Vaatstra-speurders Wim Dankbaar en André Vergeer toch vooral bezig zijn met hun eigen egotripperij over de rug van een vermoord kind. Niet de oplossing van een gruwelijke moord, maar hun eigen gelijk lijkt belangrijk.

 43. Renate says:

  Op dit punt verschillen de complottertjes dus van andere mensen. Ze kunnen absoluut geen ongelijk erkennen en grijpen dus iedere strohalm (inclusief fictieve exemplaren) aan om aan hun complot vast te houden. De complotter heeft gelijk en als de complotter ongelijk lijkt te hebben, dan zit daar weer een nieuw complot achter.

 44. JennyJo says:

  Ik las net dat Zeevat op staande voet ontslagen is, naar aanleiding waarvan hij nu natuurlijk uitgebreid de onschuldige martelaar uithangt op zijn website.

 45. wilmamazone says:

  Arend Holvat Zeevat is inderdaad flink de zielepoot aan het uithangen, en blijft de kat op het spek binden wat de zaak Vaatstra betreft door het morgenavond organiseren van een debat op Argusoog Radio (..)WE DURVEN NIET NAAR FRIESLAND TE KOMEN UIT ANGST TE WORDEN GELYNCHD DANKZIJ DE HETZE VAN PETER K. DE VRIES, POWNED, GEENSTIJL EN DE TELEGRAAF: NEDERLAND ANNO 2012(..):

  Het panel van ‘komplotdenkers’: Andre Vergeer, Micha Kat en ‘Diewer’,
  zal vragen van luisteraars uit Friesland beantwoorden’ Gastheer is Arend Zeevat.

  Wim Dankbaar (van de flyer) meldde gisteren dat hij de Vaatstra-strijd zou staken en lijkt dus voorlopig z’n mond te gaan houden: http://barracudanls.blogspot.nl/2012/11/strijd.html

  De reacties bij de diverse recente items op Argusoog zijn nu nog gekker dan te gek om te vertellen. Zeevat heeft nu aangekondigd mogelijk (zonder paspoort/heeft ie uit principe niet meer) het land te gaan verlaten vanwege een andere kwestie waarmee hij zijn boekje ver te buiten ging en veroordeeld is tot het betalen van een fiks bedrag waarvoor door een incassobureau o.a. via zijn werkgever beslag werd gelegd op zijn loon.

  Het is precies wat Renate ook zegt:

  De complotter heeft gelijk en als de complotter ongelijk lijkt te hebben, dan zit daar weer een nieuw complot achter.

  Met het bijbehorende vreemde idee over vrijheid van meningsuiting.

 46. JennyJo says:

  Als je er goed over nadenkt is het toch onbegrijpelijk dat het moreel kompas van Nederland – wat zeg ik, van gans de wereld – Arend Holvat Zeevat op staande voet ontslagen wordt, zijn werkgever zou juist een standbeeld moeten oprichten voor deze dappere klokkenluider!

 47. wilmamazone says:

  Barra doet verslag:

  Dinsdag zat het complotterteam – Peppie & Kokkie Micha Kat en André Vergeer – bij Argusoog klaar om die oliedomme Friezen aan hun verstand te brengen dat Vaatstra-verdachte Jasper S. toch echt onschuldig was. Maar al wie er reageerden, geen boze Friezen, doch louter parochianen van Kat en Vergeer zelf. Van wie een enkeling nog maar eens wilde benadrukken dat ‘justitie niet te vertrouwen is’. Om die reden werden essentiële vragen in de dik drie uur weer niet beantwoord – zoals ……..

 48. JennyJo says:

  Een virtueel gekkenhuis als je het mij vraagt, dat Argusoog.

 49. wilmamazone says:

  Vers van de pers: http://www.nu.nl/binnenland/2976256/jasper-s-bekent-moord-marianne-vaatstra.html
  Jasper S. heeft de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra bekend. Het Openbaar Ministerie liet dat donderdag weten.

  En nee ik ga niet posten welke broekafzakkende uitspraken in de tussentijd gedaan zijn door de Fa. Complotter & Co., want die zijn té erg voor woorden. Een herhaling van de quote van Renate dekt de lading meer dan voldoende:

  De complotter heeft gelijk en als de complotter ongelijk lijkt te hebben, dan zit daar weer een nieuw complot achter.

  http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@159911/verdachte-moord/

 50. JennyJo says:

  Ik heb net al een even gekeken op Nu.nl en Argusoog en het is weer allerverschrikkelijkst.

 51. wilmamazone says:

  Barracuda is er snel bij en doet verslag van het slagveld.

 52. wilmamazone says:

  De zelfbenoemde speurder, Wim Dankbaar uit Overveen haalde vandaag de gewone pers als stalkende complotdenker.

  Barracuda heeft er ook een extra post over.

  We zullen maar zeggen dat tegenwoordig ook zowat iedere dorpsgek internet heeft en dat Dankbaar daar een van is.

 53. Renate says:

  Ik wist niet dat er zoveel dorpsgekken en aanhangers van dorpsgekken bestonden.

 54. wilmamazone says:

  Je hoopt steeds dat het er maar een paar zijn, maar deze getallen uit Amerika zijn -áls ze kloppen- toch wel opmerkelijk en verontrustend:

  Toch zijn er nog altijd mensen die de bizarste theorieën aanhangen. 4 procent van de Amerikanen denkt bijvoorbeeld dat van gedaanteverwisselende reptielmensen de macht in de wereld in handen hebben en 13 procent vermoedt dat president Obama de antichrist is in hoogsteigen persoon. 28 procent van de ondervraagden denkt dat een geheime elite stiekem de macht in de wereld zal overnemen om de Nieuwe Wereldorde te stichten.

  http://nos.nl/artikel/491680-helft-vs-gelooft-kennedycomplot.html

 55. wilmamazone says:

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/5/Complottheorieen-meest-populair-bij-SP–en-PVV-stemmers-1260831W/

  Stemmers op politieke uitersten als de PVV en de SP zijn het meest vatbaar voor complottheorieën. Christelijke stemmers geloven het minst vaak in een samenzwering.

  Dat zou blijken uit een onderzoek van de Vrije Universiteit, maar dat heb ik tot nu toe nog niet gevonden.

 56. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3445352/2013/05/22/Complotdenkers-per-partij.dhtml

  Complotdenkers per partij

  De cirkels staan voor de verschillende politieke partijen. Iedere gekleurde ‘taartpunt’ staat voor het percentage kiezers van deze partij dat gelooft in de betreffende complottheorie. Iedere theorie heeft een eigen kleur. .

 57. wilmamazone says:

  Nu nog de vraag welke complotter het verzoek ingediend heeft. Een oude bekende?:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21588204/__Wob-verzoek_over__chemtrails___.html

  Complotdenker dient Wob-verzoek in over chemtrails

  Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft openheid verschaft over de mysterieuze vliegtuigstrepen die ontstaan door luchtverkeer, door complotdenkers vaak aangeduid als ‘chemtrails’. Zij hebben een zogeheten Wob-verzoek ingediend bij de overheid, waarin ze vragen om informatie over de sporen in de lucht.

  Tot nu toe pas een reactie:

  23-05-2013, 15:35 nickster (gast)

  dat is het aloude de-bunk argument. Normale contrails verdwijnen na een aantal minuten. Deze sporen blijven uren en uren. bovendien is de opbouw van het bijna perfecte rooster wel erg opvallend. Het is erg naief van de wobber om te denken dat hij een eerlijk antwoord krijgt.

 58. Renate says:

  Inmiddels meer reacties, zowel van gelovigen, als van verstandiger mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: