Adenovirussen in de strijd met kanker.

lutserUw Crypto ziet nog wel eens wat over het hoofd de laatste tijd. U kent het wel, druk, druk, druk. Vandaar weinig posts in de laatste weken. Hij belooft beterschap. Om nu maar eens met de deur in huis te vallen voor wat betreft de gemiste berichten even dit.

Verkoudheidsvirussen zijn mogelijk in te zetten tegen alvleesklierkanker. Promovendus Michael van Geer laat zien dat expressie van het YSA-peptide op het virusoppervlak de opname van het virus in tumorcellen verbetert. […] Michael van Geer promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Adenovirus targeting for gene therapy of pancreatic cancer’.

[bron]

Nou, feli Michael/Mike!

UPDATE proefschrift van Geer online.

Van Geer? Kennen we die? Sure we do! Hij was een beetje anders maar nu gewoon doctor.

Michael is bezig om met een virus een eind te maken aan een van de moeilijkst te bestrijden kanker; pancreatische kanker. Dat is een verhaal van vallen en opstaan, trail and error. Hoe dat werkt? Ik zal een poging doen het onderzoek van van Geer zo simpel mogelijk uit te leggen.

De bedoeling is om te zorgen dat het Adenovirus zodanig aangepast wordt dat het zich vermenigvuldigt in (pancreatische) tumorcellen en niet in de gezonde cellen. Daarvoor moeten aan het virus bepaalde eigenschappen worden meegegeven. Eerdere pogingen stuitten voor wat dat betreft op problemen. De zoektocht is/was naar een ‘ingang’ voor de virussen.

We pakken de laatste (recente) publicatie van van Geer et al er even bij.

A fiber modified adenovirus vector that targets to the EphrinA2 receptor reveals enhanced gene transfer to ex vivo pancreatic cancer, Michael A. Van Geer et al, International Journal of Oncology, January 2010, Doi: 10.3892/ijo_00000494 [abstract] [fulltext PDF]

Vier mogelijke doelwitten (receptoren) werden onderzocht op de verschillende pancreatische cellijnen en controls. Daarvoor gebruikte men in eerste instantie celkweken en later plakjes pancreatisch tumorweefsel om dat te onderzoeken.
Door deze experimenten kwam men er achter dat de meest veelbelovende ‘targets’ de EphA2 receptor en de VEGFR-II receptor waren. De VEGFR-II receptor was gelieerd met het K237 peptide. Er waren twee peptiden die affiniteit hadden met de EphA2 receptor; het YSA peptide en het SWL peptide. Het YSA peptide bleek daarvan de meest veelbelovende.

These results reveal that the Ad-YSA and the Ad-K237 display a specific increase in transduction efficiency of human PC cell lines and therefore seem promising for targeting pancreatic cancer.

In een head to head competitie tussen die twee mogelijke ‘ingangen’ werd geconstateerd dat het K237 peptide niet specifiek was voor de VEGFR-II receptor.

De ex-vivo experimenten op plakjes humaan pancreasweefsel onthulden meer. Deze experimenten geven een beter beeld van de situatie omdat ze de werkelijkheid (in vivo) meer benaderen. Kanker is hetrogeen. Veel cellen, die gezamenlijk de kanker vormen, hebben verschillende eigenschappen. Van Geer et al tonen aan dat de ingebrachte vectoren (YSA) inderdaad in staat zijn specifieke cellen met de EphA2 receptor te ‘infecteren’. De effecten waren het grootst op een gemiddeld gedifferentieerd kankerspecimen (T3, tabel II).

Ad-YSA seems to enhance infectivity of normal pancreas. However taken together the targeting indices by Ad-YSA in normal pancreas (1.76±0.43) was significantly lower than in pancreatic cancer (3.55±1.58; p=0.027), which suggest that insertion of the YSA peptide does provide specific targeting to pancreatic cancers.

Uit het onderzoek bleek dat ook ‘normale’ pancreascellen geïnfecteerd werden maar specifieke kankercellen ook gevoeligheid vertoonden hoewel men daarvoor ook een ‘hogere dosis’ moest gebruiken. Van Geer et al toonden ook aan dat normale pancreascellen makkelijker te ‘targetten’ waren dan kankercellen. Omdat ook andere (niet kanker) cellen EphA2 receptoren hebben is het mogelijk dat veel Adenovirussen hieraan verloren gaan. Verder bestaat het vermoeden dat de specifieke receptoren ‘pendelen’ tussen het membraam en de binnenkant van de cel.

Uit het onderzoek bleek ook dat de specifieke receptoren niet gelijkelijk zijn verdeeld over de verschillende kankerweefsels die men onderzocht. Ook in een en hetzelfde stukje kankerweefsel zijn deze receptoren niet altijd even sterk vertegenwoordigd. Daardoor zijn er gebieden die meer en minder ‘gevoelig’ zijn.

Conclusie:
Het onderzoek van van Geer is een stukje van de puzzel. Het toont maar weer eens de complexiteit van kanker aan en het draagt bij tot het begrijpen van deze vorm van therapie. Door aan te tonen dat het gemodificeerde (YSA) Adenovirus succesvol is voor wat betreft het binden aan specifieke receptoren is weer een stap gezet. Toch werpt dit onderzoek misschien wel meer vragen op dan het beantwoord heeft. Van Geer geeft dit ook al aan in het stukje discussion. Het lukte om zowel normale pancreascellen als kanker-pancreascellen te ‘infecteren’ met het ‘wild type’ adenovirus. De kankercellen zijn hier echter veel minder gevoelig voor.

The presence of all receptors involved in adenoviral entry agrees with our finding that all pancreatic cancers slices could be transduced with wild-type adenovirus. These observations suggest that pancreatic cancer cells are not entirely refractory to adenovirus transduction. However, we also showed that compared to normal pancreas tissue adenoviral transduction efficiency is 5-fold less in cancer specimens.

Hetzelfde fenomeen zien we m.b.t. de ‘infectie’ van de cellen met de specifieke ‘target’ component.

In our study we also found high expression of the EphA2 receptor but did not observe a tight correlation between the EphA2 status and targeting index.

Er zijn klaarblijkelijk meer variabelen/onbekenden die dit proces beïnvloeden. Van Geer et al stellen voor e.e.a. te onderzoeken in in vivio experimenten.

Kom er maar in Mike! *bukt*

UPDATE het volledig proefschrift van Michael van Geer is te bekijken op de site van het UVA.

Adenovirus targeting for gene therapy of pancreatic cancer, Michael van Geer. [fulltext]

Verdieping en extra info:

(voor text erbij, druk op view on slideshare)

Cancer Gene Therapy Group, Use gene therapy and oncolytic viruses to improve the treatment of cancers lacking currently available effective modalities

Oncos Therapeutics,
Oncos Therapeutics develops novel cancer therapies based on its next generation oncolytic viruses.

Oncos wordpressblog

11 Responses to Adenovirussen in de strijd met kanker.

 1. JennyJo says:

  Michael, ons is trots op jou!

 2. Wat is dat voor lelijke man op die foto? Ik ben veel knapper!

  Voor straf lezen jullie voor het slapen gaan alle hoofdstukken en beloven altijd in gentherapie te zullen geloven.

  http://dare.uva.nl/record/366037

 3. ROFLOL @

  Michael van Geer is een gevaarlijke gek die met genen en virussen experimenteert.

  Wat een idioot.

  Ik kon het proefschrift niet vinden op de site van het UVA. Is het er recentelijk opgezet soms? Had had mij een hoop werk kunnen besparen. De samenvatting is duidelijk en prima te lezen.

  Ik geloof dat ik het aardig heb samengevat. Heb je daar nog op/aanmerkingen over?

  Ook gefeliciteerd met je aanstelling als fellow Medische oncologie op het Antoni van Leeuwenhoek. SNP’s eh?

 4. wilmamazone says:

  Wat is dat voor lelijke man op die foto? Ik ben veel knapper!

  Pffffffffffffffffffffffffffffffff gelukkig dan maar.
  Èn dan ook nog knap werk afleveren èn een aanstelling bij het AVL!
  Het is wat JJ ook al zegt:

  Michael, ons is trots op jou!

 5. Wat is dat voor lelijke man op die foto? Ik ben veel knapper!

  Pics or it aint true.

 6. JennyJo says:

  Wat een idioot, inderdaad. Een hele erge rotschop zou ik zo iemand kunnen verkopen. Ik doe het niet, want ik ben netjes opgevoed. Maar mijn bloed kookt bij zoveel domme, gemene onzin.

  En Tevens, heeft je moeder je niet verteld dat je echt ELKE DAG je bijdehandjes moet eten? Nou zie je wat er van komt als je dat niet doet. Je kunt je wel verbeelden dat je ze niet nodig hebt, maar helaas, wel dus.

 7. Mike says:

  Ik weet niet wat de achtergrond van meneer Cryptocheilus is, hij heeft deze taaie materie zich snel eigen weten te maken. De EphA2 receptor is een interessant eiwit, wat verhoogd tot expressie komt op vele agressieve moeilijk te behandelen tumoren, die bij veel kankeronderzoekers hoog op de lijst staat om te targeten. Fijn dat het ons gelukt is. Ik hoop dat dat YSA peptide wordt opgepikt door groepen die intensief met virusontwikkeling bezig zijn.
  Afgezien van dat zijn oncolytische virussen aan een gestage opmars bezig in de kliniek. Zie ook deze interessante website van het Finse bedrijf Oncos Therapeutics http://oncolyticvirus.wordpress.com
  In het kader van compassionate use worden veel kankerpatienten behandeld met virussen en de resultaten worden netjes opgeschreven en gepubliceerd.
  Wat betreft de idioterie van Janine Budding en co; we zullen netjes laten toetsen of dit soort Morbus Micha Kat-achtige teksten vallen onder de vrijheid van meningsuiting of smaad en laster. Het is natuurlijk wel opvallend dat dit soort lieden zoveel juridische en financiële risico’s nemen met het publiceren van zoveel niet met feiten te onderbouwen beschuldigingen.

 8. @ Mike

  Dank voor de aanwijzingen voor extra info. Heb er wat van bijgeplempt in de blogpost. Ga je hier nog naar toe?

 9. Mike says:

  Die dr Russell is nogal bezig met het mazelenvirus, en laat ik daar nou net niet voor gevaccineerd zijn. Ik lees heel veel op internet weet u. Vaccinaties schijnen LEVENS gevaarlijk te zijn.

 10. Whehe. Jij bent zeker ook constant verkouden?

  Over die vaccinaties, daar zeg je me wat. Negentig meloen Chinezen op de H1N1 gezet. Geen centje pijn.
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1008553

 11. Mike says:

  Meneer Cryptocheilus, dit soort studies worden zwaar gesponsord door de farmaceutische industrie. U weet toch dat ze niet te vertrouwen zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: