Schoonheid in de wetenschap

.
Zijn de wereld van de verifieerbare feiten en de eigen werkelijkheid die de kunst schept met elkaar te verenigen? Prof. dr. Hans Galjaard doet in museum Boijmans van Beuningen een poging, met een tentoonstelling waarin de schoonheid van de wetenschap centraal staat. Gewoon gaan bekijken natuurlijk, maar hier is vast een voorproefje.

Werkelijk magnifiek om te zien en voor mij nog steeds verbazingwekkend dat dit tegenwoordig mogelijk is met moderne technologie:

In Museum Boijmans Van Beuningen zijn nu eens geen kunstwerken te zien, maar in een aantal zalen zijn op de muren en plafonds beelden en films geprojecteerd uit de wetenschap. Prachtige beelden van (sub)atomaire deeltjes, het effect van geluid op materie, kristallen van kleine en grote moleculen en veelkleurige slijpsels van gesteenten. Maar ook een indrukwekkende diversiteit van eencelligen, planten en schimmels. Met moderne technologie werden in hogere organismen de geboorte van een stamcel, de cel- en chromosoomdeling en celdood zichtbaar gemaakt. Tenslotte zijn er ontroerende beelden van de menselijke foetus en overweldigende opnamen van het heelal.

Advertenties

2 Responses to Schoonheid in de wetenschap

  1. JennyJo says:

    Dat is ook toevallig, daar gaan wij zaterdag naar toe. Lijkt me heel mooi.

  2. wilmamazone says:

    http://www.kennislink.nl/publicaties/schoonheid-in-de-wetenschap-muizen-en-mensen

    Schoonheid in de wetenschap – Muizen en mensen

    In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. Het menselijk lichaam is een van de wonderlijkste ‘machines’ die er bestaan en steeds meer van haar mysteriën worden in beeld vastgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: