Wie maakt het baasje beter?

doggie!
Wie het baasje beter maakt? Cryptocheilus weblog natuurlijk… Met zure liefde brengen we de bugs in medicine onder uw aandacht. Alternatieve blabla in de diergeneeskunde is daarbij een ondergeschoven kindje, maar waar geneeskunde wordt gezegd, wordt alternatief of complementair gezegd. In de Gelderlander stond hierover eind februari een interessant artikel dat ik bij toeval ontdekte: ‘Wie maakt het dier echt beter?‘ (Gelderlander 26 februari 2011, p.12-13) En daar gaan de alternaturisten hopeloos de mist in.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is bij monde van Ludo Hellebrekers helemaal niet blij met de groei in de dierenzweverij. Al doen de ‘naturisten’ natuurlijk hard hun best om anders te doen lijken, wie door de façade heen kan prikken ziet de gebruikelijke verzameling holle vaten: het is ‘natuurlijk’, we ‘vullen aan’, we stellen geen diagnose, we gebruiken ons gezond verstand. Etcetera.

Een interessant voorbeeld van de tweeslachtigheid wordt gegeven door het Silverlinde instituut, een CRKBO-geaccrediteerde instelling (niet als HBO erkend door OC&W!) waar men voor de somma van 3000 per jaar als student welkom is. Een redelijk bedrag voor een dagje per week kwakzalven en een waardeloos diploma, maar dat terzijde. In de Gelderlander preekt Jozien van der Pligt dat ‘handopleggers enzo’ enge mensen zijn, tenminste als ze dieren behandelen met kanker. Nu komen de cursussen van het Silverlinde Instituut gevaarlijk dicht in die richting. Neem bijvoorbeeld de TTouch-cursussen die er gegeven worden. Men is nogal terughoudend met het verstrekken van informatie over deze onnozelaarij maar als we mogen afgaan op Google staat Ttouch voor Tellington-Touch. Hierover lezen we:

De TTouch geeft oplossingen, gebaseerd op de filosofie dat de meeste lichamelijke problemen en weerstanden komen door onbegrip bij angst, spanning en pijn.
Bij Tellington Touch willen we het dier bewust maken van zijn lichaam, dit doen we door middel van

 • 1 en ¼ cirkelvormige, liftende en strijkende bewegingen die allemaal dierennamen hebben.
 • geleidetraining
 • hindernistraining (ook wel grondwerk genoemd)

Vaak beginnen we door te voelen over het lichaam van het dier of er ongewone plaatsen met veel spanning te vinden zijn of we kijken naar de houding van het dier, dit geeft meestal zijn psychische staat aan.

Uw curcusleidster Angele van Tilburg is overigens ook nog cranio sacraal therapeute. Wel nu, filosofie is leuk en belangrijk, maar missen we niet een stukje WETENSCHAP? Ik wel. De mensen van Silverlinde schijnbaar niet. Zo kunt u via de webshop terecht voor voorwerpen ten behoeve van stralingsreductie. Of wat dacht u van celzouten om de ontbrekende mineraalzouten in de cellen van uw Bello, Minoes of Bonfire aan te vullen? Een negentiende eeuwse arts (Schüssler) beweerde dat alle ziekten worden veroorzaakt door tekorten aan deze zouten en daaruit kwam deze therapie voor. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Veel blabla, nul onderbouwing. Voor wetenschap kunt u overigens wél terecht in de workshop energie en welzijn voor mens en dier: daar gaat men nl. richting de kwantummechanica! Jaja, de kwantummechanica. In dezelfde workshop krijgt u ook uitgelegd hoe dat allemaal samenhangt met chakra’s en dieptepsychologie en dat ook nog eens ‘verrassend concreet’. Allemaal in een 6 uur durende workshop. Neemt u wel een foto van uw huisdier mee? Dat is dus afkomstig van het instituut dat ‘HBO-opleidingen’ *kuch* aanbiedt waarop mensen leren uw lieve dieren beter te maken… Natuurlijk is de canard aller canards ook te vinden in het Gelderlander artikel: Judith Adriaansens, ook iemand die druk in de weer is met natuurlijke diergezondheidszorg, beweert namelijk het volgende:

De dierenartsen houden vast aan de ‘evidence based’ geneeskunde, alles moet bewezen worden. Maar wat wij doen is meestal op die manier niet te bewijzen.

Verder zijn ze geen vrienden van de farmaceutische industrie en ‘denken ze niet in middeltjes’. Waar heb ik dergelijks eerder gehoord… Maar wat is er dan zo speciaal aan ‘wat jullie doen’ Judith? Jullie zorgen niet voor dieren die eerst ziek zijn en daarna beter worden? De groene leem waarmee jullie dieren schijnen te behandelen voor een betere weerstand heeft geen meetbare werking en is geen ‘middeltje’? En de dingen die wél op die manier te bewijzen zijn, hoe staat het daarmee? Judith sluit af met:

Op basis van respect zouden we samen met dierenartsen heel veel voor dieren kunnen doen.

Helemaal mee eens. Ophouden met die alternatieve onzin lijkt me het meest probate. Baasjes zouden beter moeten weten. And now you do!

28 Responses to Wie maakt het baasje beter?

 1. Rie Prins says:

  Die z.g.n. HBO scholen die dierenkwakzalvers opleiden zijn geen echte HBO. Ze zijn niet aangesloten bij de HBO Raad en zijn niet erkend door het Ministerie.

  Rie Prins

 2. Inderdaad, ze zijn wel door het CRKBO geaccrediteerd, maar vallen niet onder regelgeving van OC&W. De KNMvD wil ze hier ook voor op de vingers tikken.

 3. kleine aanpassing gemaakt om duidelijk te maken hoe het met de accreditatie zit 🙂

 4. JennyJo says:

  Wat een zelfingenomenheid toch van die mensen, “op basis van respect”, bah. Laten zij eerst eens leren respect te hebben, om te beginnen voor de dieren. Kortgeleden las ik nog bij SBM over een oude rottweiler met botkanker die behandeld werd met homeopathie tot aan zijn dood. Je moet er toch niet aan denken wat dat arme dier aan pijn heeft moeten doorstaan. Ik snap die baasjes trouwens ook niet, bij ons in de buurt lopen ook een paar halve garen die hun zieke dieren behandelen met bachbloesems en andere alterneutenonzin, waaronder een herdershond die amper meer kan lopen van de tumoren.

  Een vriendin van mijn dochter met een lastige hond kwam bij iemand terecht die zich hondentherapeut noemt en homeopathie verkoopt voor gedragsproblemen.

  Vandaag heb ik weer eens zo’n dag dat ik vind dat sommige vormen van domheid strafbaar zouden moeten zijn.

 5. Alleen homeopathie bij botkanker? Ohw god…

 6. JennyJo says:

  Tja, de hond kan niet praten dus… bovendien willen honden graag braaf zijn, waardoor ze de neiging hebben gedrag te vertonen waar het baasje blij van wordt, dus…

  Heel zielig, inderdaad.

  Ik ken ook een heel erg dik hondje dat homeopathie kreeg om af te vallen. Tja, je zal eens moeten wandelen nietwaar.

 7. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik denk dat dat dierenverhaal in alle GPD-bladen stond of alleen de Wegener-bladen (de Leeuwarden Courant en het Dagblad van het Noorden en het Nederlands Dagblad zijn bijvoorbeeld niet van Wegener).

 8. Charlie says:

  Ik ga binnenkort een workshop volgen bij de Silverlinde en heb er erg veel zin in.

 9. een dagje per week kwakzalven en een waardeloos diploma

  Hou je ons op de hoogte Charlie?

 10. Charlie says:

  Heeft dat zin dan? Jullie zijn zo negatief, ik heb niet echt het idee dat jullie ruimdenkende mensen zijn.
  Ooit eens zo’n workshop gevolgd? Zo niet dan kan je er ook niet over oordelen lijkt mij.

  Laat iedereen in zijn waarde, heb je er niets mee ok, vind je het interresant ook goed toch!

 11. JennyJo says:

  Zo vrijblijvend is het niet Charlie. Mensen van deze opleiding worden op weerloze dieren losgelaten. Die hebben het al moeilijk genoeg, zonder dat ze ook nog eens door homeopaten en andere alterneuten worden lastiggevallen.

  Overigens hoeven wij niet per se een workshop te volgen om te weten of iets onzin is of niet. Ik hoef ook niet elke zondag in de kerk te zitten om te weten dat de paus niet de plaatsvervanger van God op aarde is.

 12. Ruimdenkendheid houdt ook in dat men openstaat voor het feit dat sommige dingen inderdaad onzin zijn, ook als die heel interessant en mooi lijken. Zoals de shit die Silverlinde verkoopt en aanbiedt: dat is van het standaard patroon kwakzalverij, alleen dan op dieren toegepast.

 13. Ooit eens zo’n workshop gevolgd? Zo niet dan kan je er ook niet over oordelen lijkt mij.

  Vandaar mijn vraag Charlie. Er gaat niets boven ‘inside information’.

 14. Charlie says:

  Haha, Nou ik zal kijken of er dieren mishandeld worden, en ik zal jullie laten weten hoe het was.

  Eind april horen jullie meer!

 15. @ Charlie

  Beloofd is beloofd. Misschien dat je n.a.v. het artikel van Bram wat kritische vragen kunt stellen.

  Succes!

 16. Om welke workshop gaat het trouwens Charlie?

 17. JennyJo says:

  Nou ik zal kijken of er dieren mishandeld worden, en ik zal jullie laten weten hoe het was.

  Zieke dieren onwerkzame behandelingen geven vind ik een vorm van mishandeling.

 18. Orac heeft de 23e een shot van zijn bekende (not so) respectful insolence aan de dierenkwak gegeven:

  Reiki for Fido

  What have our four-legged friends ever done to us to deserve the same sorts of woo to which humans are subjected??

 19. wilmamazone says:

  Bericht van gisteren of vandaag, iig zeer recent:
  http://www.iocob.nl/chronische-pijn/syringomyelie-pijn-behandelen-met-lichaamseigen-pijnstillend-supplement-no.html

  Syringomyelie pijn behandelen met lichaamseigen pijnstillend supplement Normast

  Syringomyelie is een nare afwijking van het ruggenmerg rond het hals/nekgebied met daardoor veel pijn. Moeilijk te behandelen pijn. Nu is in Nederland met medewerking van het Instituut voor Neuropathische Pijn een studie gedaan op dit gebied. Met 12 honden die een diermodel zijn voor syringomyelie.

  Het gaat om de Cavalier king Charles spaniels. Door de te korte schedel hebben deze beestjes……..

  quote:

  Normast wordt bij mensen in een dosering van 600 mg twee maal daags gegeven.

  Normast is een supplement en een lichaamseigen stof welke in Nederland sinds 2010 verkrijgbaar is, en bij mensen bij heel veel chronische pijnaandoeningen werkzaam is, zonder nare bijwerkingen of negatieve effecten op andere middelen.

  Het lijkt Jan Marius/IOCOB alvast wat voor kankerpatiënten zo blijkt uit een al eerder bericht over Nomast.

  update:
  http://www.neuropathie.nu/neuropathie-diverse-oorzaken/syringomyelie.html
  Syringomyelie en neuropathische pijn

  De volgende patient heeft heftige pijnklachten en gevoelsstoornissen tegevolge een syringomyelie in de nekwervels, aandoening van hetruggenmerg. Hier zijn verhaal:…….

  eindquote:

  Wij behandelden samen met de baasjes van deze hondjes 12 pijnlijdende hondjes. Alle twaalf knapten enorm op van een behandeling met Normast. Er was een hondje die had nog nooit gekwispeld in zijn leven, op Normast was het rond rennen, enthousiast zijn en kwispelen. Een ander hondje had sterke aanrakingspijn en kon liggen tegen andere honden niet velen. Nu ligt het hondje gezellig tegen de andere hondjes aan!

  Nomast blijkt dus syringomyelia pijn bij deze hondjes sterk te verminderen.

  December 2009 geschreven door Prof. dr. J.M. Keppel Hesselink

  Revisie april 2011

 20. wilmamazone says:

  Ons rare gedrag richting dieren

  Hal Herzog schreef een boek over de verhouding mens-dier. ‘Wat kun je er rationeel op tegen hebben om je dood- gereden hond op de barbecue te leggen?’

  ‘De Nederlandse vogelbescherming wil dat ganzen afgeschoten worden, maar de jagers weigeren. Wat is er nou grappiger dan dat’, glundert de Amerikaanse psycholoog Hal Herzog. “Het geeft perfect aan hoe bizar wij in elkaar zitten.” Afgelopen week was Herzog in Nederland voor de promotie van zijn boek ‘We aaien ze, we haten ze, we eten ze’.

  Als we een muis als huisdier hebben, vertroetelen we hem. Maar als een exemplaar ons huis ongevraagd binnendringt, doen ook muizenbezitters er alles aan om hem te verdrijven. Ons gedrag richting dieren zit vol met dit soort inconsistenties, betoogt Herzog.

  quote:

  “Kijken naar hoe wij met dieren omgaan, geeft je een blik in de menselijke psyche en onze morele verwarring in het algemeen”, zegt Herzog.

  “Het boek gaat ook eigenlijk niet over dieren, maar over mensen. In onze omgang met dieren zie je zowel het slechtste als het beste in de mens. Aan de ene kant zijn er dierenmishandelaars, aan de andere kant zijn er mensen die zich uit de naad werken om dieren te helpen. Het geeft hen een reden om te leven.

  Hoewel er ook mensen zijn voor wie het dierenleed te veel is. Zij gaan eraan onderdoor.”

 21. Neuropathic pain says:

  Fijn dat jullie eindelijk serieus een bericht citeren over de werkzaamheid en de veiligheid van palmitoylethanolamide, Normast, bij ernstige pijn bij honden, door syringomyelie.

  Inmiddels zijn er bijna 100 honden in Nederland behandeld met Normast, en op de diverse Fora over deze pijn bij de King Charles Spaniels staan uitgebreide ervaringen van wat dit natuurlijke middel voor die honden deden.

  Als honden duidelijk op pijnstilling van een simpel supplement als Normast reageren, zijn jullie het vast er nu ook mee eens, dat de bewijzen vanuit de humane hoek overweldigend zijn. Normast is ons insziens, samen met het supplement alfa liponzuur een giga stap voorwaarts in de behandeling vaan chronische (neuropathsiche) pijnen.

 22. Als honden duidelijk op pijnstilling van een simpel supplement als Normast reageren, zijn jullie het vast er nu ook mee eens, dat de bewijzen vanuit de humane hoek overweldigend zijn.

  Jullie willen zo graag evidence based zijn, maar ook weer niet, want jullie denkbeeldige speelkameraad annex sokpop von Feyermorgen vindt dat maar niets. En nee, de bewijzen (von Feyermorgen, kon d’r maar in!) uit humane hoek zijn niet overweldigend. (althans, wat heb ik gemist? Een RCT?) En dan ook nog eens correlatie en causatie verhaspelen?

  LoL.

 23. @Neuropathic pain/IOCOB/Keppel Hesselink/

  Misschien zou het handig zijn als u alvorens reclame te maken voor het door u aanbeden middel eens over de brug komt met uw achterliggende belangen voor wat dit betreft. Vragen die hierbij in mij opkomen zijn:

  Bent u op enigerlei manier verbonden met de fabrikant van het middel? (conflict of interest). Is het waar dat u nauw verbonden bent met de importeur van het goedje in Nederland?

  Waar kunnen we de resultaten m.b.t. het (doorgefokte) ‘hondjesexperiment’ vinden? Op hondenfora? Blaffen ze u de resultaten toe?

  Indien er op deze vragen geen antwoord komt laat ik geen letter meer door over uw Normast-projectje. Ik zie middels een googleopdrachtje dat u daarvoor immers al vele andere wegen heeft gevonden. Hoe ik hierover denk laat zich raden.

 24. Afgelopen week nog zo’n fraaie testimonial gehad mbt de werkzaamheid van acupunctuur etc bij dieren. Hond van de buren had constant zeer pijnlijke heupen en kon zich niet meer bewegen. Het hele alternatieve circuit werd doorlopen, waardoor humane behandeling (euthanasie) uit werd gesteld. A lot of pain for a load of bullshit

 25. JennyJo says:

  Arme hond.

 26. wilmamazone says:

  Bram:

  A lot of pain for a load of bullshit

  http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/seizoen_2012/afleveringen/04-03-2012/fragmenten/geen_hond_gezond

  Geen hond gezond

  De uitzending is 04-03-2012 22:15 op TV op NL2.

  Jaarlijks gaat er 35 tot 40 miljoen euro om in de fok van rashonden. Liefhebbers betalen veel geld voor een hond die voldoet aan alle raskenmerken. Het gevolg van die extreme fixatie op uiterlijk is grootschalige inteelt, omdat neven en nichten en soms zelfs vader en dochter met elkaar worden gekruist. Daardoor worden er op steeds grotere schaal dieren geboren met ernstige afwijkingen als verlamming of epilepsie. Doodziek, maar wel raszuiver, en daar draait het allemaal om. Hoe ons geliefde huisdier ziek is gemaakt in de drang naar geld, status en aanzien.

 27. JennyJo says:

  Hetzelfde geldt helaas voor raskatten. Ik snap niet wat die mensen bezielt, maar ja, een gewone hond of kat is blijkbaar niet mooi genoeg.

 28. wilmamazone says:

  Namens Renate die ruzie heeft met WordPress:

  Tja, inderdaad. Ook bij raskatten is men volgens mij te ver doorgegaan met het doorfokken van bepaalde raskenmerken. Als je Siamezen van vroeger vergelijkt met de huidige dieren, dan hebben de beesten nu een veel spitsere kop. Voor Perzen geldt naar ik meen hetzelfde, al is daar de kop dus platter geworden.
  Ik denk dat mensen ook voor een bepaald ras kiezen, omdat de dieren een specifiek karakter hebben. Siamezen zijn bijvoorbeeld nogal spraakzaam.

  In ‘Brandpunt’ zei iemand dat ze een rashond wilde, omdat ze dan een gezond dier verwachtte. De opmerkingen van de heer van de rasvereniging vond ik wel fraai. Eigenlijk gold dat voor alle reacties. Het kwam toch vooral neer op het afschuiven van de verantwoordelijkheid en dan natuurlijk de opmerking dat men geen zieke dieren wilde leveren. Tja, maar als je door blijft fokken met een dier dat ziek is, dan vraag je volgens mij om problemen en dat is dan nog maar een aspect van de zaak. Iets anders is natuurlijk het doorfokken op bepaalde uiterlijke kenmerken, die helemaal niet zo goed zijn voor het dier, zoals te kleine schedels, waardoor er te weinig ruimte is voor de hersenen, wat niet leuk is, of te platte koppen, die voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen en er voor zorgen dat er te weinig ruimte voor de tong is.
  Dat lijkt me nu echt iets voor de dierenpolitie, maar ja, om de een of andere reden worden deze zaken door verschillende betrokkenen niet echt als mishandeling gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: