HCG, IGZ, het OM, dikke wijven en kwakzalvers

Pssst. hCG kuurtje kopen?

hCG? Dat was toch verboten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg? Die zou zonder verdere waarschuwing keihard optreden tegen artsen die nog het lef hadden om dit hormoon als afslankkuur voor te schrijven. De IGZ dreigde met boetes tot wel 150.000 euro voor de eerste de beste arts of apotheker die het nog zou gebruiken. Dat zou ze leren.

Alternatieve artsen die het medicijn voorschrijven of verkopen als onderdeel van de zogeheten dr. Simeonstherapie zullen zich niets aantrekken van het verbod, zeggen ze. ‘Dat slaat op die vreselijke schoonheidsklinieken, maar niet op mij’, vindt arts Marcel Menko uit Ooij. ‘Bovendien is het is niet verboden om een middel off label voor te schrijven.’

Als u niet weet wat hCG is gaat u eerst even koekeloeren bij Jan Willem Nienhuys op het Skepsisblog. Daar kunt u dan ook gelijk een lijstje bekijken van artsen die dus gewoon peop hebben aan de IGZ. Ook Annabel Nanninga schreef onlangs “Geen pis voor dikke wijven” op de Jaap.

Maar het wordt nog leuker. Leest u even mee.

Afgelopen dinsdag eindigde de eerste rechtszaak tegen twee Groningse handelaren en een gepensioneerde huisarts uit Peize echter in een opmerkelijk mild vonnis: duizend euro boete en een korte taakstraf.
De lage straf lijkt mede veroorzaakt door een fout van officier van justitie W.H. Frank. Hij verzuimde het woordje ‘opzettelijk’ in de dagvaarding op te nemen, waardoor het economisch delict veranderde van een misdrijf in een overtreding. Dat had ook gevolgen voor de verjaringstermijn, waardoor de rechtbank het merendeel van de vergrijpen moest schrappen.

[bron quotes: Volkskrant, 11 maart 2011, Jeroen Trommelen]

Moehahaha. Ergo: kwakzalvers blijven gewoon voorschrijven en dikke wijven kunnen dus gewoon bij die gasten terecht voor een shotje Moeders voor Moeders-hormoon en een hongerdieet (500 kcal). Jan Willem Nienhuys had het bij het rechte eind:

Te vrezen valt dat dit de zoveelste dooie IGZ-mus is.

Zo rolt de IGZ in Nederland. Zo rolt het OM inzake medische rechtspraak.

Tijd voor de republiek. En een banaantje.

Naschrift.

In het kader van naming and shaming kunnen wij melden dat het hier waarschijnlijk gaat om gepensioneerd Harense arts O.H.W.P Zersch en de afslankpraktijk van Desiree Celant (ook eigenaar van de bekende Harense modezaak Papillon [sic]) die met haar zaak Svenska-Sol Noord Nederland , nu AFSLANKINSTITUUT LIJN 23, meenden (te) dikke mensen de helpende hand te kunnen bieden. Meer hier. Google cache Svenska-Sol Noord Nederland van Desiree Celant hier. CryptoSpiegel hier.

Het bedrijf Svenska-Sol Noord Nederland is overigens in 2010 overgenomen door WorldMediTour en directrice is de Turkse Derya Uygun (Svenska-Sol bestaat al meer dan twintig jaar en is oorspronkelijk opgericht door de Assendelftse pionier Frans Heijne.)

WorldMediTour richt zich op cosmetische en medische behandeling in Nederland en Turkije. Zo regelt en verzorgt WMT al jaren reguliere behandelingen in ziekenhuizen in Istanbul, waar de gezondheidszorg sneller en goedkoper werkt zonder in te leveren op kwaliteit. Behandelingen worden uitgevoerd onder Nederlandse begeleiding en de kosten worden gedekt door de Nederlandse verzekering.

Staat u er in dit kader niet van te kijken dat u straks op uw vlucht naar Turkije een beetje krap zit op uw economyclass plekje.

11 Responses to HCG, IGZ, het OM, dikke wijven en kwakzalvers

 1. Jan Willem Nienhuys says:

  Dank, ik heb meteen een extra aanvulling van mijn berichtgeving gemaakt.

 2. Heb het even opgezocht. Hier staat het hele verhaal:

  http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BP7140

 3. Jan Willem Nienhuys says:

  Het is wel moeilijk leesbaar, maar een van de dingen die Olaf Z. heeft gedaan, zo lees ik, is dat hij zelf medicijnen heeft bereid. Maar dat mag alleen een apotheker of een apotheekhoudend huisarts. Dat was al zo in de wet van 1865 dat dokters niet zelf medicijnen mogen verkopen.

  De stommiteit om te vergeten ten laste te leggen dat een en ander opzettelijk is gebeurd moet eigenlijk de Inspectie worden aangerekend, in zo’n medische zaak leunt het OM voilgens mij zwaar op de Inspectie die het heeft aangebracht. Ik snap ook niet hoe zoiets onopzettelijk kan zijn.

 4. maar een van de dingen die Olaf Z. heeft gedaan, zo lees ik, is dat hij zelf medicijnen heeft bereid

  Volgens mij is dat niet zo. Olaf Zersch gaf alleen aanwijzingen. Hij dacht slim te zijn maar de rechtbank trapte daar niet in.

  De injectiespuiten werden gevuld door medeverdachten [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2]. Zij mengden de van de apotheek ontvangen hCG met natriumchloride en verdeelden de aldus verkregen vloeistof over meerdere injectiespuiten. Verdachte heeft voor hen berekend hoeveel natriumchloride er voor 1500 IE (Internationale Eenheden) hCG nodig was. Geen van de verdachten beschikte over een vergunning om geneesmiddelen te mogen bereiden […] Verdachte heeft zelf geen geneesmiddelen bereid of ter hand gesteld. Hij heeft een volstrekt onafhankelijke rol gespeeld en kan daarom niet als medepleger worden aangemerkt.

  De rechtbank verwerpt dit verweer. Hoewel verdachte zelf geen uitvoeringshandelingen heeft verricht, was verdachte volledig op de hoogte van de gang van zaken binnen de onderneming en heeft hij daaraan zijn medewerking verleend.

  Overigens doe ik niet aan het censureren van namen als mensen veroordeeld zijn.

 5. Jan Willem Nienhuys says:

  Merk op dat Afslankinstituut Lijn 23 nu werkt met BioHCG+, zeg maar ingestraald water. Overigens woont Olaf Z. (als ie veroordeeld is, heeft hij geen recht meer op een gewone achternaam) tegenwoordig in Peize. Hij staat gewoon in het telefoonboek, en ook volgens het BIG-register (is gekoppeld aan de gemeentelijke basiadministratie) woont hij in Peize. Volgens het Geneeskundig Adresboek van 2001 woonde hij toen in Haren, maar was al geen huisarts meer.

 6. KC says:

  Dus eigenlijk is die Frans Heijne die de HCG kuur toen aanbood via Svenskasol en nu nog steeds onder zijn eigen naam in AMstelveen een gewone ordinaire oplichter? Hij beweert in eerste instantie BIG geregistreerd te zijn en later zegt hij dat hij eea heeft opgericht met dr. F. Menko om vervolgens te melden dat hij met dermatoloog H. Bruining nauw samenwerkt. Hoe kan het dat dit soort mensen en praktijken nog steeds doorgang kunnen hebben in Nederland?

 7. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik kan het alleen maar verklaren doordat ze bij IGZ wel woorden maar geen daden hebben als het over kwakzalverij gaat.

 8. wilmamazone says:

  http://www.skepsis.nl/blog/2011/05/kamervragen-over-hcg-afslankkuren/

  Kamervragen over HCG afslankkuren
  Door Jan Willem Nienhuys – 24 May 2011

  Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de Socialistische Partij vindt het maar vreemd dat nu, een half jaar nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) krachtige maatregelen had aangekondigd tegen illegale kwakzalverij met HCG als afslankmiddel, er nog steeds maar weinig gebeurd lijkt te zijn.

  Hij vraagt vandaag de minister om opheldering. Hier zijn de vragen (kleine foutjes verbeterd).

 9. wilmamazone says:

  Vers van de Skepsispers

  HCG: ‘de aanbieders het hardst treffen’

  Door Jan Willem Nienhuys – 28 June 2011

 10. dael says:

  ja KC! frans heijne zit nog in amstelveel en krommenie
  alles kan toch hier in nederland!

  dael

 11. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik heb mijn stukkie over de HCG bijgewerkt. Er zijn weer enkele websites verdwenen, maar het interessantst is dat Van Lith wel met de noorderzon vertrokken lijkt te zijn maar niettemin toch via via actief lijkt te blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: