jodiumtabletten

pssst
(klik)

U bent te laat. Alles is opperdepop. Als die Japanse gigaradioactieve wolk deze richting op waait bent u de sigaar. Geen Kaliumjodidetabletten meer te koop.

Hoe zit dat nu precies?

Inname van radioactief jodium verhoogt de kans op het krijgen van schildklierkanker bij kinderen en jongeren. De toename van de kans is het grootst bij kinderen, die ten tijde van het binnenkrijgen van radioactief jodium jonger dan circa 10 jaar zijn. Bij volwassenen is de toename van de kans op schildklierkanker zeer gering en bij mensen boven 40 jaar is er geen verhoogd risico op schildklierkanker aangetoond.

Een gecombineerde analyse van zeven studies van kinderen die om verschillende, medische redenen bestraald zijn en overlevenden van Hiroshima en Nagasaki geeft een risico voor kinderen onder de 15 jaar van 1,3% per Gy. Follow up gegevens van kinderen na Tsjernobyl levert een risico van 2 x 10–4 per jaar per Gy. Deze waarden komen overeen met het risico op kankerinductie volgens de ICRP, namelijk minder dan 1% (0,75%) kankerincidentie bij 1 Gy. Aangezien deze tumoren momenteel zeer goed te behandelen zijn, is de sterfte ten gevolge van schildkliertumoren minder dan 5%.

Thyroid Cancer after Exposure to External Radiation: A Pooled Analysis of Seven Studies, Elaine Ron et al [fulltext PDF]

Het belangrijkste, bekendste nuclide uit de jodiumgroep van een kernreactor is I. Dit isotoop heeft een halfwaardetijd van acht dagen, wat aanzienlijk langer is dan de halfwaardetijden van de andere radioactieve jodiumisotopen die geloosd worden bij een ongevalscenario.
Een ander voor de schildklierdosis belangrijk radionuclide, is Te. Dit vervalt met een halfwaardetijd van ruim drie dagen naar I. Ook dit isotoop draagt bij aan de hoeveelheid radioactief jodium die de schildklier zal belasten

Op dit moment liggen er bij het Logistiek Centrum Zoetermeer (LCZ) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 45 miljoen tabletten kaliumjodaat van 170 mg opgeslagen; 170 mg kaliumjodaat komt overeen met 100 mg jodide. De tabletten zijn verpakt in aluminium-PVC strips van 10 stuks, in een volume van 600 strips per ompakking.
Er zijn tabletten uitgedeeld onder de bevolking van Nederland die ‘onder de rook’ van een kerncentrale wonen.

De noodzakelijke dosering kaliumjodaat is afhankelijk van de leeftijd en is als volgt:
Kinderen van 0 tot en met 3 jaar : ½ tablet
Kinderen vanaf 4 jaar en ouder : 1 tablet
Volwassenen tot en met 40 jaar : 1 tablet
Zwangere vrouwen : 1 tablet
Een eenmalige dosering van 170 mg kaliumjodaat, overeenkomend met 100 mg jodium, biedt voldoende bescherming tegen de eventuele opname van radioactief jodium bij blootstelling door inhalatie tijdens het overtrekken van de radioactieve wolk.

Is er met het oog op een mogelijke kernramp in Japan noodzaak om KI-tabletten te slikken? Welnee. De hoeveelheid radioactief Jodium die in Nederland kan aankomen is zo ontzettend klein, mede door de korte halfwaardetijd, dat profylaxe met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zinloos is.

Verdere verdieping (tevens bron) vindt u hier.

Jodiumprofylaxe bij kernongevallen, MEC Leenders et al, RIVM rapport 348804004/2004 [fulltext PDF]

15 Responses to jodiumtabletten

 1. Pingback: Homeopathie tegen radioactieve besmetting en stralingsziekte: kan het nog gekker? « Cryptocheilus Weblog

 2. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Veel-vragen-over-jodiumpillen.htm

  Veel vragen over jodiumpillen

  Apothekersorganisatie KNMP wordt overstelpt met vragen over jodiumpillen, zo stelt zij in een persbericht van 18 maart. De pillen zijn nu niet nodig in Nederland, want volgens de metingen van het RIVM is de straling laag.

  Alleen voor mensen die naar de regio rond Fukushima in Japan gaan, valt het slikken van kaliumjodide te overwegen. In die regio, waar ook Tokyo in ligt, wordt het advies van de Japanse overheid gevolgd. De Nederlandse ambassade deelt daar jodiumpillen uit aan landgenoten.

  Kaliumjodide is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts. De kaliumjodide………..

 3. wilmamazone says:

  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/44564177/

  Vrijdag update nucleaire crisis Japan
  Achtergrond en update van de laatste ontwikkelingen

  Er wordt hard gewerkt om stroom naar de Fukushima centrale aan te leggen. Daarbij wordt er nog hard gewerkt om koeling te genereren. Hier de laatste ontwikkelingen. Die veranderen echter per uur, dus kan sommige informatie verouderd zijn. We pogen om updates te geven van geverifieerde bronnen.

  eindquote:

  Straling en besmetting
  Een extra opmerking wil ik maken over het woord besmetting en stralingsgevaar. Op het nieuws hoor ik vaak dat straling eng is omdat je het niet kan horen, ruiken of zien. Dat is waar, maar dit geldt ook voor bacteriën en giftige stoffen. Ik wil niets bagatelliseren, maar straling is heel goed te meten met diverse detectoren. Bacteriën en giftige stoffen kunnen onderweg niet zo makkelijk gemeten worden. De Japanse bevolking wordt steeds onderzocht met stralingsmeters. Besmetting is niet iets dat je kan vergelijken met een virus. Het is niet zo dat je het hebt of niet. Ook als er één enkel stralingsdeeltje op je jas zit, ben je besmet met radioactiviteit. Is dit specifieke voorbeeld dan een gevaar voor dat persoon? Waarschijnlijk niet. Straling, zoals alles wat slecht is voor de mens, is een kwestie van dosis. Van een eetlepel zout kan een kind doodgaan en door vier liter water te drinken speel je ernstig met je leven. Nogmaals, straling is een zeer vervelend en gevaarlijk gegeven. Maar besmetting en straling komt in alle gradaties voor en niet allemaal zijn die gradaties gevaarlijk.

  Er zijn op dit moment meer mensen gestorven tijdens de Japanse tsunami dan de WHO raamt dat er in totaal ooit dood zullen gaan door straling van Chernobyl. Dit blijven schattingen. De schattingen lopen ook uiteen. En straling is gevaarlijk. Ik probeer alleen aan te geven waarom ik denk dat sommige dingen meevallen. Dat heeft niets te maken met een pro kernlobby (ik heb inmiddels mailtjes en reacties gehad, dat pro kernenergie motieven mij deze dingen doen zeggen), maar met natuurkundige feiten. Het is zaak om nu af te wachten en die dappere mensen in Fukushima hun werk te laten doen en ze op alle mogelijke manieren bij staan.

  Stel gerust vragen en ik zal mijn best doen om ze uit te zoeken en te beantwoorden.

  Diederik Jekel.

 4. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/226747-live-na-de-tsunami-in-japan.html

  Live: na de tsunami in Japan

  Terwijl het dodental in Japan stijgt, wordt geprobeerd om de situatie in de Fukushima I-kerncentrale onder controle te krijgen. De centrale is inmiddels weer op het stroomnet aangesloten, een belangrijke stap in het tegengaan van een meltdown. Volg hier de gebeurtenissen van minuut tot minuut. Een kaart van Japan staat onderaan deze pagina.

 5. wilmamazone says:

  Als het 3 x nergens over gaat staat menig Nederlander wèl met de neus vooraan:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/1863772/2011/03/23/Run-op-geigertellers-en-jodiumpillen-in-Nederland.dhtml

  Run op geigertellers en jodiumpillen in Nederland

  Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de Nederlandse kaart gevuld met gifgroene bolletjes: de straling is op alle meetpunten veilig onder de 200 nanosievert en er is geen toename in radioactieve straling gemeten. Toch kopen Nederlanders, in reactie op de ramp in Japan, massaal stralingsmeters en noodpakketten.

  eindquote:

  Totaal zinloos, noemt Ronald Smetsers van het RIVM de aanschaf. Volgens hem komen de stralingsdeeltjes uit Japan morgen of overmorgen in Nederland aan. ‘De lucht heeft dan over de Stille Zuidzee en Amerika gereisd en is ontzettend verdund. Als de straling zelfs met onze geavanceerde technologie bijna niet te meten is, dan kun je het met die handgeigertellers vergeten.’ Ook als de straling in Japan verergert, is de afstand volgens Smetsers te groot en de oostelijke windrichting te ongunstig om Nederland te bedreigen.

 6. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik snap de frase ‘de straling is op alle meetpunten veilig onder de 200 nanosievert’ helemaal niet. De natuurlijke achtergrondstraling ten gevolge van allerlei invloeden (kosmische straling, kalium in het lichaam, enzovoorts) zorgt voor een stralingsbelasting. Een sievert is een dosis, namelijk van 1 joule aan energie in de vorm van ioniserede straling gedeponeerd in een kilogram levend weefsel, vermenigvuldigd met nog een factor om de schadelijkheid van het type straling (20 voor alfadeeltjes, 5 voor protonen onder de 20 MeV, 1 voor lichte deeltjes, enzovoorts). Als de straling niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld is, moet je nog weefselfactoren in aanmerking nemen. Hoe dat laatste gaat snap ik niet, maar het schijnt zo te zijn dat bij gelijkmatige bestraling van het hele lichaam 20% van de schade voor de hele persoon moet worden toegerekend aan de geslachtsorganen en 1% aan de huid.

  Voor straling speelt de tijd waarin je die dosis krijgt. De normale stralingsbelasting ten gevolge van de achtergrondstraling in Nederland bedraagt ongeveer 2 millisievert per jaar, dus 2 miljoen nanosievert per jaar.
  Daarvan is 200.000 nanosievert van het kalium-40 en 200.000 van andere radioactieve isotopen zoals uranium en vervalproducten in ons lichaam. Ongeveer 1,5 miljoen nanosievert is afkomstig van vervalproducten van radon (dat uit de grond komt). Die vervalproducten hechten zich aan stof en komen in onze longen terecht, waar ze hun dosis afgeven aan het longweefsel. Het edelgas radon zelf ontstaat door verval van uranium (-> thorium -> radium -> radon) in de grond en ontwijkt dan als gas.

  Zijn ze nu op meetpunten in Nederland de stralingsbelasting van mensen aan het controleren (nagaan hoeveel kalium-40 ze in hun lichaam hebben en hoeveel radondochters ze inademen)? Ik denk het niet. Misschien dat men de hoeveel straling van diverse soorten in de lucht nameet en dan omrekent (hoe?) naar stralingsbelasting.

  Op de website in kwestie
  http://www.rivm.nl/milieuportaal/dossier/meetnetten/radioactiviteit/resultaten/

  staat dan ook niet zoiets doms als 200 nanosievert. Daar staat nanosievert per uur. 200 nanosievert per uur is 1,75 millisievert per jaar. Het gaat ook om omgevingsdosisequivalenttempo, wat niet staat uitgelegd, maar wat waarschijnlijk betekent, dat men de straling in de lucht (onderscheiden in alfadeeltjes en de rest) op de een of andere manier omrekent naar een totale stralingsbelasting voor een hypothetische persoon die zich daar zou bevinden).

  Een tijdseenheid ergens vergeten bij te zetten is begrijpelijk maar dom. Als je een auto koopt en de verkoper zegt dat die 100 kilometer kan rijden, zou ik maar oppassen. Als het karretje dan na 100 km de geest geeft, kun je je niet beklagen. Als iemand zegt dat ze 15.000 euro verdiend heeft, zou je natuurlijk wel willen weten of dat bij een eenmalige transactie (een dosis) is, dan wel of het een maand- of jaarsalaris (een dosistempo) is. Een kilowatt is wat anders dan een kilowattuur. Enzovoorts.

 7. LK says:

  En wat nou als je je geigerteller aanzet en je hoort een hele hoop bliepjes? Wegrennen? Ingraven?
  Of denken die mensen dat een geigerteller de straling wegvangt?

 8. henk says:

  Leuk overzicht op XKCD over de hoeveelheid Sievert (niet altijd per tijdseenheid zoals het zou horen) van verschilende dingen, van bananen eten tot 10 minuten na de meltdown van Chernobyl .
  http://xkcd.com/radiation/

 9. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik heb die tabel ook bekeken, maar ik heb er geen dingen bij zien staan waar de tijdseenheid ontbreekt als die er wel bij moest staan. Overigens staat daar dat kalium-40 in het lichaam in een jaar tijd 390.000 nanosievert is, terwijl mijn bron (Radioactiviteit door Adriaan van der Woude en Rob de Meijer) zeggen dat 400.000 nanosievert (= 0,4 millisievert) voor de helft afkomstig is van K-40. Maar het menselijk lichaan bevat 2 gram K per kg, en 1 gram K heeft ongeveer een activiteit van 30 becquerel en elke desintegratie levert nominaal 1,33 MeV op in de vorm van een elektron en een gammafoton. Ik weet niet hoe de energie over die twee verdeeld wordt. Zo’n gammafoton gaat vaak het hele lichaam door zonder interactie. Als ik even aanneem dat de volle 1,33 MeV wordt geabsorbeerd, dan kom ik inderdaad op 0,4 mSv.

  Maar de 1,33 MeV is volgens http://www.orau.org/ptp/collection/consumer%20products/potassiumgeneralinfo.htm eigenlijk 1,31 MeV en het is de maximumenergie. De energie wordt doorgaans min of meer volgens het toeval verdeeld tussen een elektron en een (anti)neutrino. Het verval kan ook plaatsvinden doordat een elektron wordt ingevangen + emissie van een foton van 1,46 MeV. Als je die twee modussen optelt krijg je inderdaad 1,33 MeV. Ik denk dat het boek correct is. Rob de Meijer is een kernfysicus, die zou zich toch niet verrekenen door de antineutrino-energie mee te tellen als geabsorbeerde energie.

 10. Pingback: Radioactieve wolk Fukushima bereikt Nederland « Cryptocheilus Weblog

 11. hetty says:

  die jodiumpillen zijn niet te krijgen, een recept van een arts en ff halen bij een apotheek, nee werkt niet dan krijg je niets. dat vond ik uit. ze kunnen het niet eens bestellen, voor ziekenhuizen zijn er drankjes, geen pillen. ik heb een hele speurtocht gemaakt t/m de fabriek in zwitserland, gemeenten in zeeland-waar mensen ze wel krijgen- t/m ministerie. omdat ik een nichtje had in japan van 5 jaar oud. maar nee, niet te krijgen. als ze een ned. paspoort zou hebben zou ze van de ned. ambassade wel iets hebben gekregen. haar moeder, die wel, maar zij niet. bizar!

 12. wilmamazone says:

  @Hetty

  Eerlijk gezegd begrijp ik jouw verhaal niet helemaal. Je had op eigen initiatief vanuit Nederland jodiumtabletten naar Japan willen sturen t.b.v. een nichtje van 5 jaar oud en kreeg daar geen officiële medewerking voor als ik het goed begrijp en dat vind je niet logisch?

  Hier een bericht van 18 maart j.l.:
  http://www.rnw.nl/nederlands/article/ambassade-tokio-verstrekt-preventief-jodiumtabletten

  Ambassade Tokio verstrekt preventief jodiumtabletten

  De Nederlandse ambassade in Tokio gaat preventief jodiumtabletten uitdelen aan Nederlanders in Japan en hun gezin. De ambassade benadrukt dat het om een preventieve maatregelen gaat, met het oog op de onzekere ontwikkelingen rond de kerncentrale Fukushima I

  quote:

  Wanneer innemen?
  De ambassadeur schrijft in de begeleidende brief: ‘De opname van radioactief jodium in de schildklier wordt geremd door kort vóór of tijdens de besmetting een jodiumtablet in te nemen.

  De Japanse overheid zal u op de hoogte brengen via boodschappen op de radio, TV, internet of via luidsprekers wanneer de inname van de tabletten noodzakelijk is. Jodiumtabletten zijn geneesmiddelen, neem de tabletten daarom nooit in op eigen initiatief.

  Meer informatie over jodiumpillen verwijst de ambassade naar de internetpagina van Zeelandveilig, een initiatief van de veiligheidsregio Zeeland, waar de kerncentrale Borssele onder valt.

  (vet door mij)

  quote:

  Geen paniek
  De ambassade wijst er op dat er vooralsnog geen reden is voor paniek: ‘Er is volgens experts op dit moment geen aanwijzing dat het stralingsniveau voor de volksgezondheid gevaarlijke niveaus zal bereiken buiten het door de Japanse overheid aangegeven gebied rond de kerncentrale Fukushima I.’

  ‘Uitgangspunt is echter om blootstelling aan radio-actieve straling zoveel mogelijk te voorkomen. Blijft u vooral alert en blijf de aanwijzingen van de Japanse overheid op dit punt volgen’, aldus ambassadeur Flip de Heer.

  Het RIVM over de situatie in Nederland:
  http://www.rivm.nl/milieuportaal/nieuws/2010-03-15-verspreiding-jodiumtabletten.jsp
  15 maart 2010

  Vanaf maandag 15 maart kunnen inwoners van acht Nederlandse gemeenten in de omgeving van kerncentrale Borssele en de Belgische kerncentrale in Doel jodiumtabletten ophalen. Deze tabletten kunnen bescherming bieden bij een zwaar kernongeval waarbij radioactief jodium vrijkomt.

  Het gaat om kinderen en volwassen tot en met 45 jaar in (delen van) de gemeenten……..

 13. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/2961141/2011/10/10/Kinderen-Fukushima-leven-lang-getest-op-schildklierafwijkingen.dhtml

  Kinderen Fukushima leven lang getest op schildklierafwijkingen

  Artsen in de Japanse stad Fukushima, waar in maart de grootste kernramp sinds Tsjernobyl plaatsvond, zijn een grootschalig onderzoek begonnen naar schildklierproblemen bij kinderen. Ze willen zo’n 360.000 personen, die tijdens het begin van de nucleaire crisis onder de 18 jaar waren, testen op afwijkingen en ze hun hele leven blijven volgen.

  Vergiftiging met radioactief jodium kan afwijkingen van de schildklier veroorzaken. Velen zijn bezorgd over hoe de besmetting op de lange termijn gevolgen heeft voor kinderen, die gevoeliger zijn voor radioactief jodium dan volwassenen.

  Het testprogramma is bedoeld om die zorgen weg te nemen. Gisteren testten……

 14. wilmamazone says:

  Na de kernramp in het Japanse Fukushima na de aardbeving en tsunami van maart 2011 was er angst voor meer gevallen van schildklierkanker en misvormde baby’s. Maar volgens de Verenigde Naties is deze angst ongegrond en zijn er geen extra gezondheidsproblemen. .

  Zowat 180 wetenschappers uit 27 landen hebben een diepgaand onderzoek ingesteld naar de gevolgen van de in Fukushima vrijgekomen straling.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3450516/2013/05/31/VN-Geen-toename-kanker-na-ramp-Fukushima.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: