jodiumtabletten
maart 16, 2011 15 reacties
U bent te laat. Alles is opperdepop. Als die Japanse gigaradioactieve wolk deze richting op waait bent u de sigaar. Geen Kaliumjodidetabletten meer te koop.
Hoe zit dat nu precies?
Inname van radioactief jodium verhoogt de kans op het krijgen van schildklierkanker bij kinderen en jongeren. De toename van de kans is het grootst bij kinderen, die ten tijde van het binnenkrijgen van radioactief jodium jonger dan circa 10 jaar zijn. Bij volwassenen is de toename van de kans op schildklierkanker zeer gering en bij mensen boven 40 jaar is er geen verhoogd risico op schildklierkanker aangetoond.
Een gecombineerde analyse van zeven studies van kinderen die om verschillende, medische redenen bestraald zijn en overlevenden van Hiroshima en Nagasaki geeft een risico voor kinderen onder de 15 jaar van 1,3% per Gy. Follow up gegevens van kinderen na Tsjernobyl levert een risico van 2 x 10–4 per jaar per Gy. Deze waarden komen overeen met het risico op kankerinductie volgens de ICRP, namelijk minder dan 1% (0,75%) kankerincidentie bij 1 Gy. Aangezien deze tumoren momenteel zeer goed te behandelen zijn, is de sterfte ten gevolge van schildkliertumoren minder dan 5%.
Thyroid Cancer after Exposure to External Radiation: A Pooled Analysis of Seven Studies, Elaine Ron et al [fulltext PDF]
Het belangrijkste, bekendste nuclide uit de jodiumgroep van een kernreactor is I. Dit isotoop heeft een halfwaardetijd van acht dagen, wat aanzienlijk langer is dan de halfwaardetijden van de andere radioactieve jodiumisotopen die geloosd worden bij een ongevalscenario.
Een ander voor de schildklierdosis belangrijk radionuclide, is Te. Dit vervalt met een halfwaardetijd van ruim drie dagen naar I. Ook dit isotoop draagt bij aan de hoeveelheid radioactief jodium die de schildklier zal belasten
Op dit moment liggen er bij het Logistiek Centrum Zoetermeer (LCZ) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 45 miljoen tabletten kaliumjodaat van 170 mg opgeslagen; 170 mg kaliumjodaat komt overeen met 100 mg jodide. De tabletten zijn verpakt in aluminium-PVC strips van 10 stuks, in een volume van 600 strips per ompakking.
Er zijn tabletten uitgedeeld onder de bevolking van Nederland die ‘onder de rook’ van een kerncentrale wonen.
De noodzakelijke dosering kaliumjodaat is afhankelijk van de leeftijd en is als volgt:
Kinderen van 0 tot en met 3 jaar : ½ tablet
Kinderen vanaf 4 jaar en ouder : 1 tablet
Volwassenen tot en met 40 jaar : 1 tablet
Zwangere vrouwen : 1 tablet
Een eenmalige dosering van 170 mg kaliumjodaat, overeenkomend met 100 mg jodium, biedt voldoende bescherming tegen de eventuele opname van radioactief jodium bij blootstelling door inhalatie tijdens het overtrekken van de radioactieve wolk.
Is er met het oog op een mogelijke kernramp in Japan noodzaak om KI-tabletten te slikken? Welnee. De hoeveelheid radioactief Jodium die in Nederland kan aankomen is zo ontzettend klein, mede door de korte halfwaardetijd, dat profylaxe met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zinloos is.
Verdere verdieping (tevens bron) vindt u hier.
Jodiumprofylaxe bij kernongevallen, MEC Leenders et al, RIVM rapport 348804004/2004 [fulltext PDF]
Pingback: Homeopathie tegen radioactieve besmetting en stralingsziekte: kan het nog gekker? « Cryptocheilus Weblog
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Veel-vragen-over-jodiumpillen.htm
Veel vragen over jodiumpillen
Apothekersorganisatie KNMP wordt overstelpt met vragen over jodiumpillen, zo stelt zij in een persbericht van 18 maart. De pillen zijn nu niet nodig in Nederland, want volgens de metingen van het RIVM is de straling laag.
Alleen voor mensen die naar de regio rond Fukushima in Japan gaan, valt het slikken van kaliumjodide te overwegen. In die regio, waar ook Tokyo in ligt, wordt het advies van de Japanse overheid gevolgd. De Nederlandse ambassade deelt daar jodiumpillen uit aan landgenoten.
Kaliumjodide is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts. De kaliumjodide………..
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/44564177/
Vrijdag update nucleaire crisis Japan
Achtergrond en update van de laatste ontwikkelingen
Er wordt hard gewerkt om stroom naar de Fukushima centrale aan te leggen. Daarbij wordt er nog hard gewerkt om koeling te genereren. Hier de laatste ontwikkelingen. Die veranderen echter per uur, dus kan sommige informatie verouderd zijn. We pogen om updates te geven van geverifieerde bronnen.
eindquote:
http://nos.nl/artikel/226747-live-na-de-tsunami-in-japan.html
Live: na de tsunami in Japan
Terwijl het dodental in Japan stijgt, wordt geprobeerd om de situatie in de Fukushima I-kerncentrale onder controle te krijgen. De centrale is inmiddels weer op het stroomnet aangesloten, een belangrijke stap in het tegengaan van een meltdown. Volg hier de gebeurtenissen van minuut tot minuut. Een kaart van Japan staat onderaan deze pagina.
Als het 3 x nergens over gaat staat menig Nederlander wèl met de neus vooraan:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/1863772/2011/03/23/Run-op-geigertellers-en-jodiumpillen-in-Nederland.dhtml
Run op geigertellers en jodiumpillen in Nederland
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de Nederlandse kaart gevuld met gifgroene bolletjes: de straling is op alle meetpunten veilig onder de 200 nanosievert en er is geen toename in radioactieve straling gemeten. Toch kopen Nederlanders, in reactie op de ramp in Japan, massaal stralingsmeters en noodpakketten.
eindquote:
Ik snap de frase ‘de straling is op alle meetpunten veilig onder de 200 nanosievert’ helemaal niet. De natuurlijke achtergrondstraling ten gevolge van allerlei invloeden (kosmische straling, kalium in het lichaam, enzovoorts) zorgt voor een stralingsbelasting. Een sievert is een dosis, namelijk van 1 joule aan energie in de vorm van ioniserede straling gedeponeerd in een kilogram levend weefsel, vermenigvuldigd met nog een factor om de schadelijkheid van het type straling (20 voor alfadeeltjes, 5 voor protonen onder de 20 MeV, 1 voor lichte deeltjes, enzovoorts). Als de straling niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld is, moet je nog weefselfactoren in aanmerking nemen. Hoe dat laatste gaat snap ik niet, maar het schijnt zo te zijn dat bij gelijkmatige bestraling van het hele lichaam 20% van de schade voor de hele persoon moet worden toegerekend aan de geslachtsorganen en 1% aan de huid.
Voor straling speelt de tijd waarin je die dosis krijgt. De normale stralingsbelasting ten gevolge van de achtergrondstraling in Nederland bedraagt ongeveer 2 millisievert per jaar, dus 2 miljoen nanosievert per jaar.
Daarvan is 200.000 nanosievert van het kalium-40 en 200.000 van andere radioactieve isotopen zoals uranium en vervalproducten in ons lichaam. Ongeveer 1,5 miljoen nanosievert is afkomstig van vervalproducten van radon (dat uit de grond komt). Die vervalproducten hechten zich aan stof en komen in onze longen terecht, waar ze hun dosis afgeven aan het longweefsel. Het edelgas radon zelf ontstaat door verval van uranium (-> thorium -> radium -> radon) in de grond en ontwijkt dan als gas.
Zijn ze nu op meetpunten in Nederland de stralingsbelasting van mensen aan het controleren (nagaan hoeveel kalium-40 ze in hun lichaam hebben en hoeveel radondochters ze inademen)? Ik denk het niet. Misschien dat men de hoeveel straling van diverse soorten in de lucht nameet en dan omrekent (hoe?) naar stralingsbelasting.
Op de website in kwestie
http://www.rivm.nl/milieuportaal/dossier/meetnetten/radioactiviteit/resultaten/
staat dan ook niet zoiets doms als 200 nanosievert. Daar staat nanosievert per uur. 200 nanosievert per uur is 1,75 millisievert per jaar. Het gaat ook om omgevingsdosisequivalenttempo, wat niet staat uitgelegd, maar wat waarschijnlijk betekent, dat men de straling in de lucht (onderscheiden in alfadeeltjes en de rest) op de een of andere manier omrekent naar een totale stralingsbelasting voor een hypothetische persoon die zich daar zou bevinden).
Een tijdseenheid ergens vergeten bij te zetten is begrijpelijk maar dom. Als je een auto koopt en de verkoper zegt dat die 100 kilometer kan rijden, zou ik maar oppassen. Als het karretje dan na 100 km de geest geeft, kun je je niet beklagen. Als iemand zegt dat ze 15.000 euro verdiend heeft, zou je natuurlijk wel willen weten of dat bij een eenmalige transactie (een dosis) is, dan wel of het een maand- of jaarsalaris (een dosistempo) is. Een kilowatt is wat anders dan een kilowattuur. Enzovoorts.
En wat nou als je je geigerteller aanzet en je hoort een hele hoop bliepjes? Wegrennen? Ingraven?
Of denken die mensen dat een geigerteller de straling wegvangt?
Leuk overzicht op XKCD over de hoeveelheid Sievert (niet altijd per tijdseenheid zoals het zou horen) van verschilende dingen, van bananen eten tot 10 minuten na de meltdown van Chernobyl .
http://xkcd.com/radiation/
Ik heb die tabel ook bekeken, maar ik heb er geen dingen bij zien staan waar de tijdseenheid ontbreekt als die er wel bij moest staan. Overigens staat daar dat kalium-40 in het lichaam in een jaar tijd 390.000 nanosievert is, terwijl mijn bron (Radioactiviteit door Adriaan van der Woude en Rob de Meijer) zeggen dat 400.000 nanosievert (= 0,4 millisievert) voor de helft afkomstig is van K-40. Maar het menselijk lichaan bevat 2 gram K per kg, en 1 gram K heeft ongeveer een activiteit van 30 becquerel en elke desintegratie levert nominaal 1,33 MeV op in de vorm van een elektron en een gammafoton. Ik weet niet hoe de energie over die twee verdeeld wordt. Zo’n gammafoton gaat vaak het hele lichaam door zonder interactie. Als ik even aanneem dat de volle 1,33 MeV wordt geabsorbeerd, dan kom ik inderdaad op 0,4 mSv.
Maar de 1,33 MeV is volgens http://www.orau.org/ptp/collection/consumer%20products/potassiumgeneralinfo.htm eigenlijk 1,31 MeV en het is de maximumenergie. De energie wordt doorgaans min of meer volgens het toeval verdeeld tussen een elektron en een (anti)neutrino. Het verval kan ook plaatsvinden doordat een elektron wordt ingevangen + emissie van een foton van 1,46 MeV. Als je die twee modussen optelt krijg je inderdaad 1,33 MeV. Ik denk dat het boek correct is. Rob de Meijer is een kernfysicus, die zou zich toch niet verrekenen door de antineutrino-energie mee te tellen als geabsorbeerde energie.
Pingback: Radioactieve wolk Fukushima bereikt Nederland « Cryptocheilus Weblog
die jodiumpillen zijn niet te krijgen, een recept van een arts en ff halen bij een apotheek, nee werkt niet dan krijg je niets. dat vond ik uit. ze kunnen het niet eens bestellen, voor ziekenhuizen zijn er drankjes, geen pillen. ik heb een hele speurtocht gemaakt t/m de fabriek in zwitserland, gemeenten in zeeland-waar mensen ze wel krijgen- t/m ministerie. omdat ik een nichtje had in japan van 5 jaar oud. maar nee, niet te krijgen. als ze een ned. paspoort zou hebben zou ze van de ned. ambassade wel iets hebben gekregen. haar moeder, die wel, maar zij niet. bizar!
@Hetty
Eerlijk gezegd begrijp ik jouw verhaal niet helemaal. Je had op eigen initiatief vanuit Nederland jodiumtabletten naar Japan willen sturen t.b.v. een nichtje van 5 jaar oud en kreeg daar geen officiële medewerking voor als ik het goed begrijp en dat vind je niet logisch?
Hier een bericht van 18 maart j.l.:
http://www.rnw.nl/nederlands/article/ambassade-tokio-verstrekt-preventief-jodiumtabletten
Ambassade Tokio verstrekt preventief jodiumtabletten
De Nederlandse ambassade in Tokio gaat preventief jodiumtabletten uitdelen aan Nederlanders in Japan en hun gezin. De ambassade benadrukt dat het om een preventieve maatregelen gaat, met het oog op de onzekere ontwikkelingen rond de kerncentrale Fukushima I
quote:
(vet door mij)
quote:
Het RIVM over de situatie in Nederland:
http://www.rivm.nl/milieuportaal/nieuws/2010-03-15-verspreiding-jodiumtabletten.jsp
15 maart 2010
Vanaf maandag 15 maart kunnen inwoners van acht Nederlandse gemeenten in de omgeving van kerncentrale Borssele en de Belgische kerncentrale in Doel jodiumtabletten ophalen. Deze tabletten kunnen bescherming bieden bij een zwaar kernongeval waarbij radioactief jodium vrijkomt.
Het gaat om kinderen en volwassen tot en met 45 jaar in (delen van) de gemeenten……..
No questions asked.
http://www.anbex.com/pricing.php
http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/2961141/2011/10/10/Kinderen-Fukushima-leven-lang-getest-op-schildklierafwijkingen.dhtml
Kinderen Fukushima leven lang getest op schildklierafwijkingen
Artsen in de Japanse stad Fukushima, waar in maart de grootste kernramp sinds Tsjernobyl plaatsvond, zijn een grootschalig onderzoek begonnen naar schildklierproblemen bij kinderen. Ze willen zo’n 360.000 personen, die tijdens het begin van de nucleaire crisis onder de 18 jaar waren, testen op afwijkingen en ze hun hele leven blijven volgen.
Vergiftiging met radioactief jodium kan afwijkingen van de schildklier veroorzaken. Velen zijn bezorgd over hoe de besmetting op de lange termijn gevolgen heeft voor kinderen, die gevoeliger zijn voor radioactief jodium dan volwassenen.
Het testprogramma is bedoeld om die zorgen weg te nemen. Gisteren testten……
Na de kernramp in het Japanse Fukushima na de aardbeving en tsunami van maart 2011 was er angst voor meer gevallen van schildklierkanker en misvormde baby’s. Maar volgens de Verenigde Naties is deze angst ongegrond en zijn er geen extra gezondheidsproblemen. .
Zowat 180 wetenschappers uit 27 landen hebben een diepgaand onderzoek ingesteld naar de gevolgen van de in Fukushima vrijgekomen straling.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3450516/2013/05/31/VN-Geen-toename-kanker-na-ramp-Fukushima.dhtml