Radioactieve wolk Fukushima bereikt Nederland

Komtiedan!
be afraid

Het was leuk u gekend te hebben.

De verspreiding van de radioactieve wolk van de kapotte kerncentrale in Japan over de wereld (en Europa) is geanimeerd hier te bekijken.

Het RIVM en uw Crypto zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar de metingen in Nederland. Hier is stand van zaken in Nederland gemeten door het RIVM in beeld (even F5en voor actueel).

Bron hier.
Uitleg hier.
Jodiumpillen en interessante comments hier.

Aanvullingen in de comments.

Advertenties

23 Responses to Radioactieve wolk Fukushima bereikt Nederland

 1. wilmamazone says:

  Het was leuk u gekend te hebben.

  šŸ˜„

 2. Er is in heel Europa nog niet zoveel aan de hand wat straling betreft.

  http://eurdeppub.jrc.it/eurdeppub/home.aspx#

 3. Jan Willem Nienhuys says:

  Dat die banaan radioactief is, zit hem in de circa halve gram kalium in die banaan. Hij krijgt die dosis niet ineens, maar zo lang als die banaan in zijn lijf blijft. Waarschijnlijk vergist hij zich, en is het maar 5 microsievert omdat in de informatie die hij uit die handige stralingstabel heeft gehaald de totale energie die vrijkomt bij het verval van kalium-40 wordt gerekend als ‘geabsorbeerd’ door het lichaam, maar waarschijnlijk wordt maar de helft van de energie geabsorbeerd, en verdwijnt de andere helft in antineutrinovorm in het universum.

  Of het klopt vraag ik me af. Immers de sievert is een hoeveelheid joule per kilo lichaamsweefsel. Normaal bevat een mens ongeveer 2 gram K per kilo. Daar is de stralingsbelasting van 2 microsievert per dag tgv kalium in het lichaam op gebaseerd.

  Overigens produceren de koolstof-14 atomen in levende materie (en in bananen) ook radioactiviteit. EĆ©n gram koolstof levert 14 desintegraties per seconde, maar de energie is ongeveer 12% van die van kalium-40.

  Dus 1 gram koolstof is qua stralingsbelasting maar 5,5% van 1 gram kalium. Maar een kilo van het menselijk lichaam bevat circa 180 gram koolstof. Dat betekent dat het koolstof-14 in ons lichaam vijf maal zoveel bijdraagt tot de stralingsbelasting als het kalium-40. Ik vind het vreemd dat deze term ontbreekt in de berekening van de totale achtergrondstraling. Het is allemaal erg weinig, maar toch.

 4. @ Jan Willem

  Rozendaal heeft het over 0,1 microsievert. (staat ook zo in die tabel). Dat wordt dan weer gehalveerd en hebben we het dus over 50 nanosievert en wat antineutrino’s.

  Dat zou inderdaad meer overeenstemmen met jouw verhaal over de natuurlijke kalium in het lichaam.

  In Tokio krijgen ze zo ongeveer 0,15 microsievert per uur binnen op dit moment.

  http://eq.wide.ad.jp/files_en/110324radioactivity_1900_en.pdf

  Status reactors 24/3

  http://www.jaif.or.jp/english/news_images/pdf/ENGNEWS01_1300976122P.pdf

 5. Jan Willem Nienhuys says:

  Dat komt ervan als je op het geheugen werkt.
  Nog even rekenen:
  2 gram kalium geeft in een jaar 390.000 nanosievert volgens tabel
  dan geeft een halve gram kalium in een banaan in een jaar ongeveer 100.000 nanosievert
  Rozendaals banaan geeft naar zijn zeggen en volgens de tabel 100 nanosievert.
  Een banaan bevat 0,5 gram kalium en als we Rozendaal even op 100 kilo stellen, dan zou
  0,5 gram homogeen uitgesmeerd over Rozendaal 1/400 van de jaardosis voorstellen.
  Dat is 1000 nanosievert. Maar de feitelijke berekende dosis is 100 nanosievert.
  Dus het gevolg van consumptie van die banaan is dat het kalium in die banaan Rozendaals kaliumgehalte iets verhoogt, en dat die verhoging gemiddeld 1/10 jaar in Rozendaal blijft zitten.

  Zou extra ingenomen kalium zo traag verdwijnen?

  Dan heb ik me op een andere manier ook nog verrekend. Het stralingstempo van koolstof is niet per seconde maar per minuut. Dus je moet de door mij berekende stralingsbelasting nog delen door 60. Dan wordt het wel weinig vergeleken met andere stralingsbronnen.

 6. wilmamazone says:

  De toestand in Japan zelf (do 24-03-2011 21:00):
  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/44581669/

  Fukushima stabieler, nog lang niet veilig
  Reactoren lijken onveranderd, bassins problematisch, straling moet minder

  Stroom wordt op dit moment aangesloten in de Fukushima Dai-Ichi centrale en wanneer dat werkt zou er iets meer rust kunnen komen voor de Fukushima-50. Vooralsnog is de hele situatie erg precair. Aangezien er minder ontwikkelingen lijken te zijn, zijn de media minder met Japan bezig. Tijd voor een update.

  quote:

  Het belangrijkste aandachtspunt in de media op dit moment zijn de stralingsniveaus die overal in Japan gemeten worden. Op deze kaart is de meeste beschikbare data geplot van diverse stralingsmeters in Japan. Een kleurcodering geeft aan of de niveaus veilig zijn en wanneer je op de meetpunten klikt zie je een grafiekje met het verloop door de tijd. De meeste vaste stralingsmeetpunten in de buurt van Fukushima zijn kapot gegaan door de tsunami, dus die gegevens staan er niet bij. Recente metingen zijn hier te vinden voor de geĆÆnteresseerden die iets met Sieverts kunnen.

  eindquote:

  Belangrijk is nu om die reactoren onder controle te houden en te voorkomen dat er meer straling weglekt. De bassins moeten gekoeld blijven worden en dat lijkt redelijk te lukken. Alle onderdelen van de centrale moeten worden doorgemeten en klaargemaakt worden om de stroom weer aan te sluiten. De bevolking moet van goed voedsel en water worden voorzien – niet alleen de bevolking in de buurt van Fukushima – want duizenden mensen beschikken op dit moment niet over goed eten en water. Als dat lukt, valt de schade misschien nog wel mee. Ik bagatelliseer hiermee niets, ik vertel alleen wat het doel en de hoop is. Het is zonneklaar dat de straling snel minder moet worden, maar dat kan alleen als de reactoren helemaal onder controle zijn. Nu al zijn er twee keer zoveel mensen doodgegaan in deze tsunami en aardbeving dan Chernobyl ooit heeft veroorzaakt en zal veroorzaken. Dat moeten we niet vergeten. Maar de meeste mensen die overlijden in de komende weken zullen dat niet doen vanwege de straling. Zij zullen dat doen omdat suikerziektepatiĆ«nten te weinig insuline hebben en hartpatiĆ«nten te weinig nitroglycerine.

 7. OHW GODZ NO!

  Japanse radioactiviteit gemeten in Nederland
  Uitgegeven: 25 maart 2011 15:36

  UTRECHT – In Nederland zijn radioactieve deeltjes gevonden in de lucht. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Het instituut voerde de meting uit tussen woensdag- en donderdagochtend.

  De radioactieve deeltjes zijn afkomstig van het nucleaire ongeval in Japan.
  De concentratie is ruim een factor 10.000 lager dan na de ramp in Tsjernobyl. Omdat het om zo’n kleine hoeveelheid radioactiviteit gaat, zijn gras, gewassen en drinkwater niet besmet, volgens het RIVM.

  Linkj’n

  (overigens snapt iedereen dat de tsunami een cover-up is voor de cover-up van chemtrails door Fukuroshima )

  CryptoEdit: Bron bericht: RIVM
  Radioactiviteit uit Japan verwaarloosbaar

 8. JennyJo says:

  overigens snapt iedereen dat de tsunami een cover-up is voor de cover-up van chemtrails door Fukuroshima

  Ja, dat wist ik meteen al, want ik had meteen al door dat de tsunami illumimati-made is. Zoals alle natuurrampen trouwens.

 9. Jan Willem Nienhuys says:

  Even omrekenen: het gaat dus om ongeveer 700 I-131 atomen per kubieke meter, en je moet 1500 kubieke meter lucht hebben voordat er 1 maal per seconde zo’n jodiumatoom kapotgaat. Ter vergelijking: 1 maal per seconde een atoom dat kapot gaat = 1/15 banaan. Je kunt dus ook zeggen dat de radioactiviteit van de lucht op het ogenblik ongeveer een twintigduizendste banaan per kubieke meter is.

  Een andere manier is: het gehalte aan radioactieve koolstof-14 van de lucht veroorzaakt ongeveer 25 maal zoveel radioactiviteit (ik heb al meegerekend dat C-14 deeltjes uitzendt die ongeveer een kwart van de energie hebben van de deeltjes die I-131 uitzendt).

 10. Je kunt dus ook zeggen dat de radioactiviteit van de lucht op het ogenblik ongeveer een twintigduizendste banaan per kubieke meter is.

  LOL! Cryptoquote van het jaar

 11. Jan Willem Nienhuys says:

  Zie
  http://www.pnl.gov/main/publications/external/technical_reports/PNNL-18240.pdf

  waaruit je kunt opmaken dat de stralingsbelasting tengevolge van kalium in het lichaam nogal wat
  varieert (het kaliumgehalte varieert al met een factor 2, en grote dikke personen absorberen meer van de
  gammastraling dan kleine babytjes). Gemiddeld komt een volwassen man uit op 140 microsievert per jaar (alleen van het kalium), is 0,4 microsievert per dag. Maar er zijn nogal wat verschillen, zie de conclusies op de laatste pagina van bovengenoemd pdf.

  Merk op dat de maximumenergie van de betadeeltjes 1,33 MeV is, maar de gemiddelde energie (voor meer details google op beta spectrum) is maar 0,56 MeV.

 12. wilmamazone says:

  Barracuda is vandaag ook in de ban van de sievertbanaan:
  http://barracudanls.blogspot.com/2011/03/banaantje.html

  Banaantje?

  Complotters zijn een inconsequent volk. Op het moment dat er een Mexicaanse griep dreigt, roepen ze dat het allemaal wel meevalt en de deskundigen ons bang willen maken. Bij de overgewaaide straling vanuit Japan is het precies omgekeerd:……………………….

 13. Onbekend says:

  Mijn mening erover is ingewikkeld die kern reactor is ontploft niks meer aan te doen maar die gifwolk komt over Nederland. America. Rusland. Duitsland. Etc de japanse regering zegt dat ze alles onder controle hebbe en er geen reden is voor paniek ze krijge water voor de kindere zwangere vrouwe en babys ze zegge de smelt reactie is nog bezig en er ontsnappe nogsteeds deeltjes geen reden voor paniek maar mense waarom niet omdat de regering een hoop dingen achterhoud alleen de hoge piefjes weten wat er egt aan de hand is tv radio media die shit liegt allemaal ja die beelde laten ze zien van hoe et er aan toe is maar et egte informatie houde ze onder hunzelf als die deeltjes blijfe ontsnappe word op mijn mening de gifwolk ook groter ook sterker hoe meer bestraling over natuur land bevolking etc gaat hoe meer kanker. verroting, dood. de procente toeneemt, geloof wat je wil wat ze op tv zegge . de situatie is onder controle . . geen reden tot paniek . . geen zorge over te maken . maar ik geloof er geen zak van geenene president regering leider of tv acteur is eerlijk de ware feite zijn ze houde ware informatie achter om paniek te verkomen om evacuatie te verkomen om geld te besparen haha ik weet beter allemaal zijn et vrijmetselaren dat is mijn mening en een feit denk eraan en zoek et uit voor jezelf.!

 14. wilmamazone says:

  http://www.nytimes.com/2011/04/05/health/05radiation.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

  Radiation Is Everywhere, but How to Rate Harm?

  Since the first reports last month of damage to nuclear reactors at the Fukushima Daiichi power plant, the lingering question has been whether drifting plumes of radioactive elements from the plant will harm people in Japan or other parts of the world. For many people, the biggest fear is cancer.

  Certain levels of radiation exposure are known to increase the risk of cancer, but scientists disagree about the effects of very low doses of the sort that may have occurred so far in Japan.

  Some researchers say……………………………

 15. wilmamazone says:

  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/44617683/

  Radioactiviteit voor niet-wetenschappers
  Sievert, becquerel, curie en rem: wat houden ze in?

  Allerlei eenheden worden in het nieuws gebruikt om stralingsniveaus te duiden. Het is soms moeilijk om daar wijs uit te worden. Ik zal proberen de achtergrond hiervan uit te leggen.

 16. Jan Willem Nienhuys says:

  Wat nog ontbreekt is de uitleg wat een sievert is, en de gray wordt helemaal niet vermeld. De gray is: 1 joule per kilo geabsorbeerd in weefsel. De sievert is hetzelfde als de gray maar met weefselfactoren erbij.

  Ik heb nog eens gekeken naar de berekening van de banaan, en ik ben tot de conclusie gekomen dat het eten van een banaan maar heel tijdelijk tot een verhoging van de hoeveelheid kalium in het lichaam leidt (tenzij je een kaliumtekort hebt) en dat dus 1 opgegeten banaan = ongeveer 0,001 microsievert extra. Het getal van 390 microsievert in die stralingstabel is ook fout, dat moet ongeveer 150 microsievert zijn. Ik denk dat de opsteller de maximum elektronenenergie (1,33 MeV) ipv het gemiddelde (ca. 0,56 MeV) als uitgangspunt heeft genomen.

 17. wilmamazone says:

  http://skepp.be/artikels/artikel-van-skepp-uit-wonder/kernrampen-en-volksgezondheid

  Kernrampen en volksgezondheid
  Weinig feiten, veel speculatie, een vloedgolf aan desinformatie

  De zeebeving en de daaropvolgende tsunami in Japan vergden officieel meer dan 12.000 doden, maar meer dan 15.000 mensen worden nog vermist (status 3 april). In de zwaarst getroffen prefectuur Myiagi, waar hele dorpen van de kaart werden geveegd, zijn bijna 14.000 mensen dood of vermist. Toch werd het nieuws gedomineerd door de getroffen kerncentrales van Fukushima, waar de eerste dode nog moet vallen. De overdreven aandacht voor de kernramp in Fukushima ging daarbij ten nadele van de reddingswerkzaamheden elders. Milieuactivisten liepen ondertussen de Japanse overheid voor de voeten in een poging om de kernramp verder op te kloppen. Een uitstap uit kernenergie is een rationeel en wetenschappelijk uitstekend te verdedigen standpunt. De productie van energie uit kernsplitsing is riskant en het probleem van het kernafval blijft onopgelost. Wat echter laakbaar is, is de niet te stelpen vloedgolf aan desinformatie over de gevolgen van het kernongeval in Tsjernobyl. EĆ©n van de ergst getroffen slachtoffers van deze ramp is gedegen (wetenschaps)journalistiek. Ik geef een kort overzicht van de medisch-wetenschappelijke stand van zaken, zoals ik ze heb kunnen afleiden uit de grote wetenschapsbladen, voornamelijk The Lancet, Science en Nature.

  Luc Bonneux, 2011 – Copyleft, artikel uit het tijdschrift “Wonder en is gheen Wonder”, SKEPP. Woordelijk kopiĆ«ren en distribueren van dit artikel is toegestaan in elke vorm, mits behoud van deze copyleft-noot – 20-10-11

 18. Remco says:

  De mens is zijn eigen grootste vijand. Hebben we toch niks geleerd van tsjernobyl… Al die ellende voor goedkopere energie. Jammer dat je er niks meer aan hebt als je in je kist ligt.

 19. wilmamazone says:

  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/november/Fukushima–tot-op-de-bodem.html

  Fukushima, tot op de bodem
  Inventarisatie fall-out in Japan

  Nu de verwoeste kernreactoren in Fukushima stabiel zijn, is de fase van puin ruimen en de schade opnemen begonnen. Waar zijn de uitgestoten radioactieve stoffen gebleven?

  Twee artikelen in de Proceedings of the National Academy of Sciences brengen deze week de fall-out gedetailleerd in kaart, gebaseerd op metingen aan bodemmonsters en modelberekeningen over de luchtstromingen rond Fukushima.

 20. Ik zag het (nog iets uitgebreider) al bij Nature news.
  http://www.nature.com/news/fukushima-maps-identify-radiation-hot-spots-1.9355

  Een mooie vergelijking van de ramp bij Fukushima met de ramp van Tsjernobyl kan je interactief op het kaartje van dit artikel bekijken (even uitzoomen).
  http://blogs.nature.com//news/2011/09/directly_comparing_fukushima_t.html

  Uitleg bij wetenschap 24:

  Hoewel Tsjernobyl en Fukushima allebei geclassificeerd zijn in de hoogste categorie 7 van de rampenschaal van het IAEA, zijn ze lang niet van hetzelfde formaat. Hier is een kaart van cesium-137 in de bodem rond Tsjernobyl over eenzelfde kaart van Fukushima gelegd. Nb: de kleurcodes zijn verschillend. De rode zone rond Tsjernobyl komt qua stralingsniveau overeen met de rode en gele zones rond Fukushima, de oranje zone rond Tsjernobyl correspondeert met de groene en blauwe zone rond Fukushima. Kaart gebaseerd op metingen in augustus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: